Hirdetés

2024. július 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1401) Ixion77 válasza julius666 (#1399) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Természetesen igazad van, hiszen az ilyen általánosítások jellemzően nem teljesen igazak. Az én megfigyelésem lényege, hogy az anyagi (és karrkierbeli) sikerességet sajnos nagyban segíti, ha valaki szociopataként gázol át gátlástalanul mindenkin. Idővel persze őket is utoléri a sorsuk, de előtte sok embernek okoznak fájdalmat. Persze sokféle siker van és sokféle odavezető út, és tiszteletet érdemelnek azok, akik útközben emberileg is értékessé válnak.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#1402) dugo_ válasza ngaba (#1400) üzenetére


dugo_
veterán

(Illetve az átlagosnál talán kevesebb magatartásprobéma / erőszak van jelen).

Ööö, nálunk az volt, hogy nem lehet semmit tenni a másik nyakán térdeplővel, mert jó eredményei vannak a matekversenyen... :DDD

(#1403) avl válasza ngaba (#1400) üzenetére


avl
senior tag

es #1395Ixion77 második reszere: :R

(#1404) szabi__memo


szabi__memo
nagyúr

(#1405) Domináns Hím válasza Mercutio_ (#1390) üzenetére


Domináns Hím
kezdő

Mercutio_ & Hi!King

Ti még mindig ott tartotok, hogy a rendszerváltás után 30+ évvel a piacgazdaságban szerzett vagyonról folytatott beszélgetést a NER-re való mutogatással próbáljátok lyukra futtatni? Dolgozzátok fel valahogy: ezrével kitermelődtek olyan vállalkozók, akik a tehetségüknek köszönhetően lettek milliárdosok.

Hi!King, nyilván jóleső érzés neked azt hinni, hogy "kultúrájában lumpenproli, de itthon tehetősnek számító rétegről" beszéltek, de nincs igazatok. Ez a réteg világlátott (összehasonlíthatatlanul jobban, mint a magyar átlag), képzett, a gyermekei pedig jellemzően elit oktatásban részesülnek. Pl. a nemrég az amerikai elitegyetemekre felvételt nyert fiú is ebbe a körbe tartozik (családi ismerőseink), a gyerekek magas színvonalú oktatására a család évi 30 milliót költ, mint látszik, nem is eredménytelenül (a srác iskolájában is 8-10 millió az éves tandíj). Az apuka is jóval előbb volt milliárdos vállalkozó, minthogy egy szálloda megvétele miatt elkezdték volna a "független-objektívek" a nevét a NER-lovagok között emlegetni, az anyuka szintén nagyon okos. Ezek az emberek lennének a kulturálatlan lumpenprolik? :)) Ti tényleg azt hiszitek, merő véletlen, hogy a tanulmányi eredménye alapján országos hírűvé lett fiú éppen egy ilyen hátterű családban nőtt fel? A fenét. Ez a réteg nagyon is tudatosan igyekszik az utódainak a legjobb oktatást és minden téren a lehető legnagyobb versenyelőnyt biztosítani. Mint látjuk, sikerrel.

j0k3r!

"Az "elitgimik" szerintem inkább a kapcsolati háló felépítése során fontosak."

Minden szempontból fontosak. Mi is ezt az utat jártuk és nem bántuk meg.

Paxker315

Az életben tudatosan keresni kell az örömöket, sokszor egészen apró dolgokban is, ezt gyakran teljesen elfelejtik az emberek. Ez lehet a kertben nyíló magnólia, a szép idő, a sikeresen megoldott feladat, bármi (ideális esetben a többi emberrel fenntartott kapcsolatod harmóniája). A rosszabb napokon lehetőség szerint próbálj ezekre koncentrálni. Az élet tele van ilyenekkel, csak észre kell venni. Az anyagiak sokkal kevésbé fontosak.

Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)

(#1407) axioma válasza Domináns Hím (#1405) üzenetére


axioma
veterán

Nem az oktatastol lesz boldog a gazdag gyerek sem. Tesoja pl. van, szuleit latja vagy csak a penzt hajtjak? Azt a temat tanulja ami sokat hoz, vagy ami erdekli? [ne mondd, h 'veletlenul' egybeesik]
Sztem 30M/ev oktatas akkor se er tobbet, mint 3M, ha nagyon okos a gyerek, es akkor sem, ha kozepeske. Foleg kesobbi eletere vonatkoztatva, hiszen o mar nem abbol lesz gazdag v jol kereso h milyen okos, hanem h milyen a csaladi hatter miatt a kornyezete.

(#1408) PredatorZoli válasza Ixion77 (#1401) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Valójában azért tűnik úgy, hogy úgy van ahogy mondtad, mert ugye ezekből az emberekből van az aki a társadalom számára láthatatlan mert úgy gazdag hogy nem mutogatja és nem kérkedik vele (és szerencsére ebből van azért a több, mert sok esetben azért a vagyonosabb emberek intelligensek is). Viszont van a másik, ezek a Domináns Hím félék akik visszataszítóan nyilvánulnak meg és joggal tűnik úgy, hogy mindegyik ilyen, hisz csak ők a láthatóak közülük. Bizonyára a láthatatlan kategória szégyelli magát az ilyen emberek miatt is, hogy hogy lehet így viselkedni.

[ Szerkesztve ]

(#1409) stingy2 válasza PredatorZoli (#1408) üzenetére


stingy2
senior tag

Én valahol - nagyon mélyen :D - szánom az embert, mert ha igaz, amit ír magáról, és az életben is ilyen a stílus, akkor a munkatársai, ismerősei utálják, mint a x@rt, csak érdekből belemosolyognak a szemébe. (volt ilyen ismerős, azt hitte, mennyire nagy "májer", aztán mindenki röhögött rajta, a nyálverős stílusán, meg hogy az asszonya ott csalta, ahol tudta...)
Ha meg vágyálmokat kerget, és itt, egy névtelen fórumban próbálja felépíteni, a mi a való világban nem sikerült, az még szánalmasabb.
A boldogságot meg nem milliárdokban mérik. Én 30 éve is boldog voltam, mikor nem volt semmim, meg most is, mikor kb. a felső 5%-ban vagyok anyagilag. Bár ezt, ahogy írod, még kb. a család sem tudja.(csak max. azt, hogy nincsenek anyagi problémáink)

INTJ

(#1410) cdl válasza stingy2 (#1409) üzenetére


cdl
senior tag

' Ha meg vágyálmokat kerget, és itt, egy névtelen fórumban próbálja felépíteni, a mi a való világban nem sikerült, az még szánalmasabb."

Az Index Katonai fórumán volt egy srác.
Sokáig írt, szép karriert épített fel magáról.
Szimpatikus volt különben, soha nem volt magamutogató.
E szerint Amerikában élt, a 101-es Airborne alakulatnál szolgált.
Volt Irakban, megsebesült, stb.

Aztán eltűnt. Voltak ott olyanok, akik utána tudtak kérdezni, hogy mi lehet vele.
Kiderült, hogy Budapesten élt az anyjával, semmi köze nem volt a katonasághoz.
Öngyilkos lett, ezért tűnt el.
Szóval egy nick mögött bármi lehet.

(#1411) Segal válasza stingy2 (#1409) üzenetére


Segal
veterán

Az ilyeemit nem is erdemes hangoztatni, mert hirtelen sok baratja lehet az embernek hogy de reg dumaltunk, meg ha mar beszelgetunk akkor nem tudnal e segiteni...

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#1412) -Mike- válasza stingy2 (#1409) üzenetére


-Mike-
addikt

Mennyi anyagi kell ahhoz, hogy benne lehessen valaki a felső 5%-ban?

(#1413) Segal válasza -Mike- (#1412) üzenetére


Segal
veterán

Most komolyan azt varod hogy egy nyilvanos forumra ezt kiirja? :DD

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#1414) -Mike- válasza Segal (#1413) üzenetére


-Mike-
addikt

Gondolom van rá valami adatbázisa vagy statja hogy tudja mennyi kell hozzá. Az ő vagyona nem nagyon érdekel.

(#1415) Ra3 válasza Segal (#1413) üzenetére


Ra3
őstag

Nem azt kérdezte hogy mennyi pénze van hanem hogy hol a limit, amúgy nem csak nyilvános hanem anonim is a fórum, voltak azért itt már bőven akik konkrét összegeket írtak, semmi komoly következményre nem számítanék én sem.

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#1416) kozeposztaly válasza ngaba (#1382) üzenetére


kozeposztaly
csendes tag

köszi. :(

(#1417) vnorbi válasza -Mike- (#1414) üzenetére


vnorbi
aktív tag

(#1418) PredatorZoli válasza vnorbi (#1417) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Szóval itthon 80-100M kell a top 5%-hoz

(#1419) Mercutio_ válasza Domináns Hím (#1405) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az első 2 mondatomra valamiért nem sikerült érdemben válaszolnod...

Nem azt írtam, hogy csak MÁ-ékból áll az"arisztokrácia", de a vagyonosodás és a "centrális erőtér" miatt tetemes részét ők jelentik. És nyilván az intelligencia, műveltség itt sem homogén.

Ami a fő probléma az inkább a rendszerváltás után éppcsak alakuló középosztály elmúlt időszakban egyre erősödő visszaszorulása. Ez is komplex dolog, benne van a kivándorlás, az oktatás leépítése és az általános színvonal emiatti csökkenése (pisa tesztek..., a szegregáció állami eszközökkel is erősítése, differenciált támogatás egyházi és "sima" iskoláknak, stb ) ami a regnáló rezsim célja.
Az sem véletlen, hogy a környezetemben lévő értelmiségi családok (jobbközép értékrendű is) külföldi egyetemek felé terelgeti középiskolás gyermekeiket. És ezek a gyerekek jórészt már nem itthon fognak családot alapítani....

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1420) Segal válasza PredatorZoli (#1418) üzenetére


Segal
veterán

Szerintem az még nagyon nem top5, de ez csak magánvélemény :N

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#1421) bandus válasza PredatorZoli (#1418) üzenetére


bandus
veterán

ah, ez eleg gagyi kalkulator. eszerint ausztriaban a top 4%-ba tartozok jovedelem alapjan, amit erosen ketlek :)

[link] ez mar jobban mutatja, hogy a top10%-hoz is kellett 190 millio par eve. szerk: a linken nekem korlatozott a cikk, de kiguglizva el tudtam olvasni.

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#1422) szabi__memo válasza bandus (#1421) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Nehéz azért elhinni akár mai árfolyamon is, hogy minden 10. embernek 190M feletti vagyona van

(#1423) j0k3r! válasza bandus (#1421) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Más az income meg a vagyon. Örököl a bruttó 500 ezret kereső ember pár fővárosi lakást (200-300 millió értékben) a nagyszülőktől, aztán egyből ott lesz a felső 5%-ban vagyon alapján :)

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#1424) Paxker315 válasza vnorbi (#1417) üzenetére


Paxker315
addikt

Áh, tudom, hogy a topiknak nem (is lehet) célja a társadalmi egyenlőtlenségek és szakadékok taglalása, de ez erősen behatárolja a lehetőségeit az egyénnek bármilyen anyagi jólét megteremtésére.

: Féligoff, de, nagyon szomorú "minta". A szegénység önmagát rekreálása, a szegénység újratermelődése, NEM CSAK társadalmi faktorok, hanem objektív biológiai különbségek vonatkozásában is ("neuroscience of poverty" varázsszavak).

Azok a magzatok, akik szerencsétlen szülők gyermekeként fogannak, már méhen belül magasabb stressznek&stresszhormonoknak vannak kitéve. Megszületés után ez a hatás természetesen tovább fennáll. Itt az első "probléma". A folyamatos stressz-környezetben "pácolódás" pár kulcs-agyi régió fejlődését, érését, huzalozódását is érinti. Milyen meglepő módon, a prefrontális kérgek pont érintettek*, aztán csodálkozunk, hogy a szegény, alacsony társadalmi státuszú gyerkőc elmarad hosszú távra tervezésben & impulzívabb és szinte egyöntetően az azonnal jutalmazó-visszacsatoló tevékenységet-döntést választja, a hosszabb távú gondolkodás helyett? Chips és kóla, ha pénzhez jut. Erre prediszponálja (nem pre-desztinálja.. csak hajlamosítja) az egész neurobiológiája. Túlélni a következő fizuig. Hosszú táv, évtizedek NEM PRIORITÁS, az azonnali reakciók annál inkább. Így csoda, ha még a kis pénz is felelőtlenül herdálódik el? Ilyen háttérrel indulva már művészet megvalósítania az egyénnek az álmait. Okosan befektetni és jól bánni a pénzzel eleve feltételezi, hogy VAN mivel nekivágni.

Aztán erre rátevődnek az otthon-környezetben látott minták (enyhén megkérdőjelezhető nevelési módszerek, szegregált iskolák, szociálisan deprivált lakókörnyezet, társaik). Az egész "inequality" sokszor inkább "inequity", az alsó5% családba születni gyakorlatilag kőbe vési az élettörténetet már ~4-5 évesen sokszor. Főleg, hogy errefelé a "lefelé" való társadalmi mobilitás nem ritka, az ellenpélda viszont nem általános.. Já, hát, ha alapvető élettani szükségletek kielégítése kompromittált, normálisan ruházkodni-tisztálkodni nincs lehetősége valakinek, akkor kötöttek a kiteljesedési-kitörési lehetőségek is. A szakadékokat felszámolni? Került, kellemetlen téma. Nagyon tanulságos követni a felső 5%-hoz tartozók gyermekeinek a sorsát & "pórnép gyermekeinek röppályáját". Hogy legyen felelősségteljes és autonóm-jól teljesítő az, aki már gyakorlatilag általános iskola alsó tagozatában fényévekre van a kortársaitól? :)

* eléggé az alsó percentilekben teljesítek prefronto-kortikális funkciókban & inhibícióban, így, sajnos elsőkézből élem meg, milyen, mikor képtelen vagy adaptálódni a környezet változásaihoz, képtelen vagy egy meglevő ismeretanyagot gyakorlatba ültetni, vagy állandóan döntésképtelennek lenni meg gyakran "elragadtatni" magam érzelmesen (pl, ha a társadalmi egyenlőtlenségek szóba kerülnek :DDD )

Domináns Hím: :R igyekszem. A legnagyobb boldogságot mondjuk még mindig a szakmai dolgok adják, de, a neurotikus obszessziók helyett próbálom a "szükséges minimumot" célozni, amíg nincs retorzió, csak alkatilag egyedül az jutalmaz, ha nem elégszem meg a "jóvanazúgy" megközelítéssel. Amíg sírógörcs közepette nem hintázok előre-hátra a földön ülve kétségbeesetten ;] .

#1401 illetve [link] Ixion77: Kissé sarkított, diszfunkcionális szociopaták középosztályban is szép számmal reprezentálódnak. Roppant frusztráló néhányat hallgatni, mert, néha komikus, mennyire nem veszi észre magát az önelégült narcisztikus. Azt aláírom, hogy a törtető & nyomulós stílus visz előre sokszor, ismerősi körömben is láttam tehetségeket "elkallódni" vagy "megrekedni", illetve szerényebb képességűeket haladni - nem a kvalitásaik miatt. Zsibbasztó néhány tag szocmédiás rongyrázását látni, miközben egy normális beszélgetést nem lehet az illetővel kivitelezni, mert felszínes és egyszerű. Nomeg a torzítás. Figyelemkereső, szélsőségesen extravertált embertársak kik szeretik hangsúlyozni saját felsőbbrendűségüket meg felfújni az eredményeiket (miközben nemesen ignorálni a limitációikat...) elég . Feltűnőek tudnak lenni. Ezt hajlamosabb az ember észrevenni.

Hja, amúgy törölhető, csak, gyakran járnak a fejemben "social inequity" meg "more egalitarian society" fantáziák, miközben a topikokat olvasom v a leírásokban levő linkeket böngészgetem. :W

[ Szerkesztve ]

legyen üres

(#1425) OPiiPO válasza j0k3r! (#1393) üzenetére


OPiiPO
addikt

+1, ez egészen pontosan így van (az átlagnál jobb színvonalú oktatás csak plusz hab a torta tertején)

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#1426) Domináns Hím válasza axioma (#1407) üzenetére


Domináns Hím
kezdő

"Nem az oktatastol lesz boldog a gazdag gyerek sem."

Az oktatás azért kell, hogy a szakmájában a lehető legjobban teljesítsen. Hogy később legyen nemzetközi kitekintése, tapasztalata. Pont azért, mert egyáltalán nem "kultúrájában lumpenprolikról" van szó, mint amiben az egzisztenciális különbségeket megemészteni képtelen magyar társadalom széles tömegei (pl. a topic több tagja) szeretnének hinni.

PredatorZoli

Többeteket önmagában már az is triggerel, ha valaki jól érzi magát a bőrében úgy, hogy szemmel látható vagyont gyűjtött. Fogalmad nincs róla, milyen házban élek és azt sem, hogy milyen magánjavakat élvezek. Pont azért, mert a szövegeddel ellentétben nem dicsekszem vele sem itt, sem az életben. A magadfajta emberek abban próbálnak lelki vigaszt találni, hogy a hozzám hasonlók biztos boldogtalanok, előbb-utóbb rá fognak b.szni, csalja őket az asszony és hasonló szánalmas ostobaságok. :))

Mercutio_

"Nem azt írtam, hogy csak MÁ-ékból áll az"arisztokrácia", de a vagyonosodás és a "centrális erőtér" miatt tetemes részét ők jelentik. És nyilván az intelligencia, műveltség itt sem homogén."

Oké, akkor a változatosság kedvéért nézzük meg a 444 által mezei partiarcként lefestett Somlait, mennyire igaz rá, hogy a szövegetek szerint a "kultúrájában lumpenproli, de itthon tehetősnek számító réteg" tagja? A srác édesapja az ország egyik legkeresettebb, köztiszteletnek örvendő belsőépítésze, több színvonalas szakkönyv szerzője. Ez a család lenne talán a "kultúrájában lumpenproli"? Vagy a feleségének a családja, akik már akkor vagyonos emberek voltak, amikor a NER fogalmát még fel sem találták?

Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)

(#1427) PredatorZoli válasza Domináns Hím (#1426) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Ehhez képest ha sarokba szorítanak valami vitában ahol egyértelmű hogy nincs igazad, azzal lépsz ki a konverzióból hogy neked több pénzed van, így neked van igazad...
Aki nem magamutogató, az nem fűz arra érvelést, hogy ő mekkora nagy spíler, hanem attól teljesen függetlenül érvel. Ez neked sosem megy.
Azért utál mindenki, mert azt gondolod és hangoztatod minden írásodban, hogy mivel te mekkora siker vagy, neked csak igazad lehet az adott témában. Ha megkér valaki hogy bizonyítsd be az elmondottakat, akkor csak azzal hozakodsz elő, hogy neked több van.

[ Szerkesztve ]

(#1428) Segal válasza PredatorZoli (#1427) üzenetére


Segal
veterán

Ha már nem vagytok képesek tiltani (tudom hogy te itt nem vagy topicgazda, de a te témádban sem tiltod...) akkor legalább ne etesd!

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#1429) Domináns Hím válasza PredatorZoli (#1427) üzenetére


Domináns Hím
kezdő

Próbáld megérteni: nem a személyemről szól a topic, úgyhogy kiszálltam a beszélgetésből.

Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)

(#1430) Stanlee válasza bandus (#1421) üzenetére


Stanlee
őstag

190 millio euro?

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#1431) Shadowbull válasza Domináns Hím (#1405) üzenetére


Shadowbull
addikt

Borókám, nem unod még ezt a gazdag vállalkozó kamu mesét? Az index fórumon is bebuktál vele, itt is be fogsz.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#1432) Shadowbull


Shadowbull
addikt

Aki még nem tudná, kiről van szó, annak egy kis orientáció:

[link]

A csávó hosszú évekig tolta az indexen is, magát nagyon gazdag és nagyon sikeres vállalkozónak kiadva.
Persze kiderült hogy marhára szó sincs erről.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#1433) Domináns Hím válasza Shadowbull (#1431) üzenetére


Domináns Hím
kezdő

Az tök jó, mert soha nem írtam oda. :)) A részemről tényleg léptem.

Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)

(#1434) Shadowbull válasza Domináns Hím (#1433) üzenetére


Shadowbull
addikt

Igen, persze.

Szerintem foglalkozz inkább azzal hogyan tudsz még jobban a NER hátsójába bujni. Szingapúri külgazdasági attasé posztot talán megkapod, Janikám.

A vetitést meg itt tényleg hagyd abba, ide komoly emberek járnak.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#1435) -Mike-


-Mike-
addikt

2023-04-10 12:24:44 Utolsó hozzászólás volt.
2023-04-30 17:46:08 kiszálltam a beszélgetésből
2023-04-30 18:46:49 A részemről tényleg léptem

Ezt a hsz-t ne töröljétek ki, még fogom bővíteni. :D

(#1436) Hi!King válasza Domináns Hím (#1405) üzenetére


Hi!King
őstag

Teljesen mindegy mit gondolsz, az nem kapitalizmus, ahol a hazai középvállalatok beruházásainak jelentős része állami támogatásból valósul meg, ha pedig egy ágazat kell a haveroknak, akkor célzottan nyúlnak hozzá egész szektorokhoz.

A világlátottság sem mindegs mit értünk alatta ahol kultúra és az érdeklődés hiányzik, ott csak annyi változott a relatív meggazdagodással, hogy Horvátország, Görögország helyett távoli országokban, drágább szállodákban nem hagyják el a turistagettót.

Nem mondom, hogy mindenkire igaz, amit írtam, de eléggé sokakra igen. Nyugi, nem rád gondoltam, te csak játszod a tehetőst, de nagyon átlátszóan teszed.

[ Szerkesztve ]

(#1437) Hi!King válasza PredatorZoli (#1408) üzenetére


Hi!King
őstag

Szerintem tévedsz, Domináns Hím egyikbe sem tartozik, az újgazdag, kontraszelektált, tehetségtelen és tapló NER "vállalkozó" rétegbe, sem a tehetséges, értelmes sikeres vállalkozók közé ne. tartozik. Messziről lerí, hogy vetít. Időnként bedob valami személyeset, hogy elhitesse, ő az elitbe tartozik, aztán mikor ellentmondásra világítanak rá, kussol, hogy nem az ő személye a fontos, az érveket pedig lepattintja azzal, hogy ő sikeres. Szerinted ki dicsekedne így egy névtelen fórumon? Ráadásul egy az egyben előadja az orosz propagandát. Szerintem az itteni kommentelők 90%-anak nagyobb a vagyona nála.

(#1438) julius666 válasza Ixion77 (#1401) üzenetére


julius666
addikt

Az én megfigyelésem lényege, hogy az anyagi (és karrkierbeli) sikerességet sajnos nagyban segíti, ha valaki szociopataként gázol át gátlástalanul mindenkin.

Ez így van, de itt nagyképűségről, folyamatos felvágásról volt szó, aminek semmi köze a szociopatasághoz. Az inkább olyasmi, hogy jó fej, ha érdeke fűződik ahhoz, hogy pozitív kép alakuljon ki benned róla, ha meg nem, akkor indokolatlanul g*ci.

A folyamatos nagyképűsködés, megfelelni vágyás esetleg nárcisztikus személyiségzavar lehet, de inkább csak valami mély komplexusból ered.

Akinek meg az a szórakozása, hogy anonim fórumokon kamu perszónákat építsen fel azért, hogy mások idegeire menjen az leginkább egy sivár életű troll, esetleg Colin Robinson. :P

Offolásnak részemről vége.

(#1439) buherton válasza PredatorZoli (#1418) üzenetére


buherton
őstag

Per fő, vagy per család?

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#1440) Stanlee válasza buherton (#1439) üzenetére


Stanlee
őstag

80-90 az per fo, az MNB statisztika haztartasban szamol, mint a legtobb orszagban. Viszont ez netto vagyon, tehat a hitellel terhelt draga ingatlannal nem jatszol a gazdagok kozott.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#1441) Ringman válasza Stanlee (#1440) üzenetére


Ringman
nagyúr

tekintve az átlag/medián fizetéseket, az elég durván predesztinál, hogy a rendszerváltozáskor éppen milyen lokációban tudtad megvenni a lakásod, vagy éppen mennyi pénzed volt lakásvásárlásra a 2010-2015-ös időszakban (+ vegyük hozzá az oecd-országok társadalmi mobilitását, ahol Mo. elég rosszul szerepel, az oktatás évről évre rosszabb)

(#1442) Stanlee válasza Ringman (#1441) üzenetére


Stanlee
őstag

Ez mindenhol igy van, hogy ha egy ingatlanpiaci crash alkalmaval jo helyen es olcson tudtal venni, akkor 10-15 eves idotavon az ingatlannal nagyot tudsz ugrani a netto vagyonban.

Amire utalni akartam, az az, hogy sokan azt hiszik, csak mert van egy 70-80 millas hitellel terhelt ingatlanjuk, akkor mar mennyire "gazdagok". Most nem az ingatlan az, amivel vagyont lehet felepiteni, mert meg magasak az arak es a kamatok is.

Szerintem izgalmas, hogy a MNB lakasar index alapjan Bp 2022. IV. negyedev atlaga az realerteken visszakerult a 2019 I. negyedevi szintre. Nominalban minden csucson, viszont orszagosan csak Bp veszitett jelentosen realerteken.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#1443) Wn2tl válasza Ringman (#1441) üzenetére


Wn2tl
tag

Én Mo.-n is minimum azt csinálnám amit Kanadában. Korlátozzák a befektetési célú lakásvásárlást. El is kezdtek csökkeni az árak. Mondjuk extrém magasról 3,6 milliós nm árról.
[link]

(#1444) szabi__memo válasza Wn2tl (#1443) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Extrém magas Kanadában a 3,6M nm ár? :U
Akkor Budapesten az minek számít? link

(#1445) aAron_ válasza Wn2tl (#1443) üzenetére


aAron_
őstag

Socialism enters the chat.

Helyette szerintem:
- Új lakások építését kell ösztönözni (lakásárak maximalizálása ennek pont az ellenkezőjét eredményezi!)
- Infrastruktúra fejlesztésekben törekedni kell a külső kerületek fejlesztésére (15-minute city concept, elővárosi vasút, stb.)
- Lakásbérleti piacot végre megfelelően kéne szabályozni, hogy a bérlés megfelelő alternatívája legyen a lakástulajdonlásnak (én például baromira örülnék, ha külföldi befektetők tőkét hoznának Mo-ra, hogy bérházakat építsenek)

[ Szerkesztve ]

What is your ikigai?

(#1446) Wn2tl válasza aAron_ (#1445) üzenetére


Wn2tl
tag

Amit írsz az egy komplex átfogó terv része, amit a magyar kormány nem tud és nem is akar kivitelezni.
Viszont a befektetési tiltást (nem ármaximalizálás) meghozni egy tollvonás lenne, de mivel a NER-es banda is az árfelhajtásban érdekelt úgyse lesz ilyen sajnos.

(#1447) erdey_a válasza aAron_ (#1445) üzenetére


erdey_a
őstag

Új lakások építését kell ösztönözni

mintha ezen a vonalon ki lett volna szórva már pár milliárd adófizetői vagyon nem? aztán csak az építési vállalkozások jártak jól.

Vérboci

(#1448) Ringman válasza erdey_a (#1447) üzenetére


Ringman
nagyúr

Berlakasokat kellett volna epiteni helyette

(#1449) erdey_a válasza Ringman (#1448) üzenetére


erdey_a
őstag

:K
"állami / önkormányzati" bérlakás utoljára a 80-as évek végén épült értelmezhető mennyiségben (a panelok ugye). Azóta 2-3 projektről tudok itt helyben, ahol valami romot felújítottak és abban alakítottak ki pár lakást, ami előtakarékosság mellett 3-5 évre bérelhető, utána menni kell.

Vérboci

(#1450) aAron_ válasza erdey_a (#1447) üzenetére


aAron_
őstag

Lakásállomány folyamatos megújulásához szükséges szint alatt vannak a lakásépítések száma még így is (tudtommal). Történelmi távlatban egyáltalán nem sok beruházás van most.

Amúgy meg nem támogatom az állam adófizetői pénzszórását. Szerintem az alapvető funkciók (szociális lakhatás ebbe még beletartozhat, ha azt alapvető emberi jognak tekintjük, de ez csak a legalsó réteg támogatását jelenti) minőségi ellátásán kívül az államnak csak kizárólag szabályozói feladatai vannak.

Versenyt segítő szabályozásra, hosszú távon kiszámítható jogi és gazdasági környezetre van szükség. 5%-os áfa pl. tök jó dolog szerintem, de az ezt körülvevő variálások, kiszámíthatatlanság megint abszurd. Miért nem lehet bevezetni 50 évre?

"aztán csak az építési vállalkozások jártak jól"

Ők jártak a legjobban, de azért ez még így is elég erős kijelentés. Lakásárak lehetnének ennél még magasabban is. Alternatív szcenárió nem a korábbi árak megmaradása.

#1446Wn2tl: De enélkül nem fog menni. Mindegy, hogy külföldiek kizárása vagy ár maximalizálás.

Külföldi befektetők egészének kizárása eleve EU-s jogszabályba ütközik nagy valószínűséggel (ami teljesen rendben van), tippre csak az EGT-n kívüli állampolgárok ingatlanvásárlását lehetne tiltani. De nem lennénk előrébb azzal sem.

De ez már nagyon OFF, úgyhogy részemről ennyi.

What is your ikigai?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.