Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DaemonX

HÁZIGAZDA

válasz fery02 #40549 üzenetére

Bemásolom ide azon levél releváns részét, amit a TCL szervíznek küldtem, méghozzá a hozzá tartozó ZIP fájllal, amiben a hibákról való felvételek vannak. Kontextus kedvéért annyit tennék hozzá, hogy a legtöbb probléma nem a vásárlást követően, hanem kb. 2 hónapnyi használatot követően jelentkezett, előtte gyönyörű volt a TV képe.

Ha bárkit érdekel, milyen brutális problémák akadhatnak a 2025-ös TCL C7K készülékekkel, az vessen egy pillantást az itt leírtakra és a mellékelt képekre, videókra.

LINK a képekhez és videókhoz

1. Fehér csíkos villódzás
    Ezt a problémát korábban vettem fel. A TV-n véletlenszerű időközönként fehér felvillanó csík látható, legtöbbször a képernyő jobb felső negyedében, ám ezen videóban éppenséggel bal oldalon (ez körülbelül 2 másodpercnél látható a szürke pulóveres férfi nyakvonalától balra a videóban). A szervizes kollégájuk emiatt jött ki 1,5-2 hónapja.Ekkor nem történt szervizelés, abban állapodtunk meg, hogy várjak firmware frissítésre. Az új frissítés (v538) nem oldototta meg a problémát, ráadásul a villódzás néha már nem csak HDR, hanem SDR üzemmód alatt is látható. Ez már önmagában a TV minőségét, használatát jelentősen, érdemben befolyásoló, annak élvezetét ellehetetlenítő, egyértelmű képhiba.

2. Oszlopos, hibás megjelenítés
    Erről nincs videóm, de korábban is jeleztem önöknek, és jelzem újra a kontextus végett (mert hátha ez információt ad arról, hogy mi lehet a TV jelenlegi baja). Két olyan alkalom volt, hogy teljesen "szétment" a TV képe, és a képet markánsan elválasztott oszlopok formájában jelenítette meg. Ezek az oszlopok újraindítás és áramtalanítás után se akartak eltűnni, hanem "beragadtak", míg végül el nem tűntek egy idő után.

3. Color banding, poszterizáció
    Az alábbi videókban ugyanazon sorozat előzetese látható két különböző TCL TV-n, a beépített YouTube lejátszót használva, ugyanazon pillanatnál lestoppolva. Az én TV-men látszódik az a jelenség, amit poszterizációnak, color bandingnek, vagy artifactingnak neveznek. Nincsenek egységes színátmenetek, minden csomós, egyenetlen, zavaros. A másik TV-n teljesen tökéletes, egységes a kép.

4. Színátmenet
    Az alábbi képeken a színátmenetek kezelése (vagy annak hiánya) látható. Az egyik képen a monitorom figyelhető meg, ami még alacsonyabb színpontosság/tartomány mellett is is teljesen tökéletes színátmenetet mutat sötétből világoskékbe, foltok és zajosodások nélkül. A másik képen a 98C7K TV-m látható. Megfelelő fényerejű készüléken nézve és/vagy a képre kicsit ráközelítve jól látható, hogy a TV-n nem egységes a színátmenet, és a kék részek foltokból, csomókból tevődnek össze.

5. Panel uniformitás
    Az alábbi videók szintén megmutatják a panel drasztikus egyenetlenségét. Az egyik videón a monitorom látható, a másikon pedig a TV-m. A monitoron a szürke felület szinte teljesen homogén, egységes marad, a gyorsan mozgó téglatestek körül is. A TV viszont hatalmas foltokból áll. Hol szürkésfehérből, hol sötétszürkéből, stb.

6. Color banding a TV menüjében
    Itt van még egy példa a bandinghez, ezúttal a TV saját menüjéből, de tudok még jónéhányat küldeni, ha szükség van rá. Emlékszem, hogy amikor megkaptam a TV-t, a menüben lévő választható elemek körüli glória/fénypamacs egységes volt. Most jól láthatóan különálló csíkokból áll, azaz nincsenek lekezelve a TV által a színátmenetek.

7. További példák color bandingre
    Csak hogy teljesen, 100%-osan egyértelműsítsem: a TV MINDENHOL color bandingezik. A saját menüjében, a saját alkalmazásaiban (böngésző, YouTube, Netflix, stb.), vagy éppen a rá HDMI-val csatlakoztatott eszközökkel is. A mellékelt képeken jól látható, hogy pl. az Elden Ring című játékban a menü kb. csak csíkokból áll össze, míg az égbolt színátmenete nem egységes, hanem színtámenet nélküli félkörökből áll. De talán a legkirívóbb példa a képen látható sorozatjelenet, ami gyakorlatilag nézhetetlen.

8. Instabilitás
    A mellékelt videón két dolog látható, ami demonstrálja a TV instabilitását (talán alaplaphiba, talán áramfelvételi hiba, de önök biztosan jobban tudják). Egyrészt ahogy nyomkodom a lefelé gombot, 1-2 másodpercre befagy a TV és nem reagál a navigációra, másrészt pedig amikor az "Újraindítás" gombra kattintok, akkor fehér pixelek, képzajosodás jelenik meg körülötte.

9. HDMI furcsaságok
    A második ponthoz hasonlóan ez szintén olyan, amiről nem tudok képet mutatni, de a kontextus miatt megosztom önökkel, hátha segít a probléma megértésében. A TV elméletileg 10 bit 144Hz-es, valamint 12Bit 120Hz-es megjelenítést tud HDMI-n keresztül (ha pl. egy PC van rákötve). Érdekes módon azonban csak 8Bitet lehetett nála kiválasztani hónapokig. Azt hittem elsőnek, hogy ez a HDMI forrás (PC), vagy a 2.1-es kábel hibája, de mint később kiderült, nem. Néhány hete már kiválasztható lett a 10 és 12 Bit is, és ironikus módon szerintem kb. akörültől, hogy elkezdtek a color banding problémák megjelenni. Tehát bármi hibája is van a TV-nek, az valószínűleg már korábban jelen volt, csak kisebb mértékben.
    ből elég egyértelmű, hogy a televíziónak komoly gondjai vannak.

Új hozzászólás Aktív témák