Új hozzászólás Aktív témák

• saelin

veterán

Nos, akkor írnék pár szót a TCL C735 43"-os változatáról. Ez inkább egy "első benyomás" szerű szösszenet lesz, mert még a TV beállításai nem véglegesek nálam. Szerintem kérdésem is lesz majd a Dolby Vision-nel kapcsolatban, mert a netflixen produkál egy érdekes anomáliát.

1. A legfontosabb és legszembetűnőbb eleme a TV-nek a kijelzője, és meg kell mondjam ez igazán jó minőségű panelt kapott. Néztem rajta pár tesztet, hogy mennyire koherens a háttér világítás és annyira minimális a felhősödés rajta hogy ez igazán meglepő egy ilyen olcsó készüléknél! Külön kiemelném hogy a HDR10 és variációi nagyon szép kontrasztos képet adnak. A fekete és sötét jelenetek megbújnak a háttérben, míg a világosabb vagy a szó szerint fényes jelenetek leugranak róla. Elvileg a TV olyan 400-500 körüli Nit-et tud, de én azt mondom hogy ezzel már élvezhető HDR képet tud létrehozni a panel. Nálam ilyenkor az a mérce, hogy vajon a HDR képe szebb mint az SDR-é, itt igen, úgyhogy nálam pipa. Természetesen az OLED és a jóval drágább TV-kel nem veheti fel a versenyt, de aki egy OLCSÓ 4K HDR képes megjelenítőre vágyik annak kiváló ilyen szempontból.
    2. Rendszer UI. Itt olvasom a topicban hogy vannak elégedetlenkedők a Google TV rendszerével kapcsolatban... Mivel én eddig egy Chrome Cast with Google TV-t használtam majdnem napi szinten kellemes volt az ismert, jól megszokott elrendezést és designt újra látni. Tény, nem a legpofásabb felhasználói felület, de én úgy vagyok vele hogy úgyis csak addig látom amíg bekapcsol a TV vagy alkalmazást váltok rajta. Ami igazán zavar benne, hogy magából a menüből nem érhetőek el a HDR testreszabási lehetőségek. Gyakorlatilag az összes formátumot el kell kezdeni lejátszani és csak úgy lehet őket babrálni. Ez valami borzasztó hülye megoldás szerintem. Az mondjuk jó benne, hogy minden formátumnak külön menti el a beállításokat. VISZONT! A Chrome Cast-en volt lehetőség a HDR teljes letiltására, míg itt hasonló sem találtam (Lehet mégis, a service menü képében, csak tudnom kellene az én készülékemen hogy kell előhívni). Biztos nincs rá nagy igény felhasználói szinten, de ez nem egy olyan beállítás aminek az ember ne venné hasznát. Akkor azzal már ki sem egészítem ezt a témát, hogy magát a Dolby Vision-t nem lehet letiltani. Én úgy tudom hogy pl Netflix támogatja a HDRxy-t és a DV-t is, de ha a TV tudja a DV-t akkor automatikusan azt fogja használni...
    3. A hangról sokat nem írnék, nem is tudnék. Szép tiszta, hangos és TV hangszórókhoz mérten tud mélyeket is. Csodát ettől senki nem várt szerintem.
    4. Konzolhoz szvsz kitűnő választás! 4K HDR 144Hz-en és még VRR-is van benne. Még sok játékkal nem néztem, de az AC Valhalla alatt nagyot dob a látványon a HDR jelenléte.

És végül a Dolby Vision-ös problémám:
    A sötét és világos jelenetek gyors váltásánál érezhetően nagy fényerő eltérés van, és mintha előbb kapcsolna át a sötét jeleneteknél világosabb fényre mint ahogy az adott jelenet megjelenne. Erre találtam angol kifejezést is "luminance lag". Most hogy ez hardveres vagy szoftveres probléma azt nem tudom. Azt ajánlották még hogy kapcsoljak ki minden képjavító funkciót és úgy nézzem meg, hátha valami cpu/gpu bottleneck stb okozza. Erről még írok, és szívesen fogadom más ilyen TV tulajdonosának a véleményét a DV-vel kapcsolatban. Perpill csak a Netflixen játszottam le DV contentet, de majd nézek más forrást is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés