- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
AiRLAC #61271 üzenetére
Kicsit utána olvastam a migrálásnak. Amennyire a szerény angol tudásom engedi, arra jutottam, hogy a DS213-ról (Value Series) a DS218+-ra (Plus Series) nem lehet HDD-t migrálni.
Tehát még sem lesz ez olyan egyszerű... hacsak nincs valami ötletetek. -
Patice
Topikgazda
Külföldön gyakran használják ezeket az izmosabb Syno-kat pl. Roon szervernek, ami adatbázist épít a zenék mögé és metaadatokkal nyomja tele pluszban, sok-sok borítóképpel. Hogy ez simán menjen elég hasznos az SSD cache és akkor bem kell egy külön gép erre a feladatra.
Ez sima otthoni felhasználás. -
válasz
AiRLAC #61291 üzenetére
Köszönöm, Sanya Neked is.
Kicsit túlparázom valószínűleg a dolgot,.mert a 415Play után úgyis akkora lépés lesz, hogy nem nagyon fogok sem RAM-ot, sem SSD-t venni.Még egy kérdés, bár lehet ez is volt már: jelenleg egy ext4 kötetem van 3 HDD-ből. Mi a jobb megoldás? Migrálni így, ahogy van az új NAS-ba, vagy lementeni az adatokat és az új NAS-on egy teljesen új btrfs kötetet létrehozni?
-
Dave™
nagyúr
válasz
Lasersailing #61295 üzenetére
Vezérlőpult - értesítés - speciális - belső tároló.
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Azt be lehet állítani, hogy ne 80%-os tárhely foglaltságnál aggódjon, hanem csak pl. 90%-osnál?
Most kitöröltem pár felesleges file-t, de nekem bőven elég lenne 90 vagy 95%-nál szólni...köszi előre is minden választ!
#61286 Csaborncka: Próbáltam mindkét beállítással, nem segített
(Samsung S10e)
-
Sanya
nagyúr
Nekem 8gb van, mert olcsón vettem, mert kvázi ingyen volt és egyszer láttam, hogy 4 giga foglalt. Akkor ment a mailplus szerver és egy virtuális gép, plusz download station 50 torrenttel. Szvsz nem érdemes sokat görcsölni rajta.
Ssd meg tényleg felesleges. Mikor fogsz annyi kis file-t mozgatni rajta?
-
válasz
Intelligencs #61289 üzenetére
Köszi az infót.
Bármilyen 1.35V-os notebook RAM jó bele, vagy mindenféleképpen Crucial kell?
Melyik SSD cache-t érdemes venni hozzá? -
A 920+ gyári kiszerelése a 4 GB, annál kisebb nincs is. Amúgy meg nem hivatalosan akár 16 GB-ot is bele lehet rakni a beforrasztott 4 mellé, az meg már 20 GB RAM összesen.
-
arn
félisten
Az ssd cache hogy mukodik? Egy ssdvel lehet az osszes vinyot cachelni, vagy vinyonkent kell egy?
-
Csabroncka
addikt
válasz
Lasersailing #61285 üzenetére
A szivatós opció, hogy csak wifin-e vagy nem - e? Droidon apa samuja random kilépteti és elfelejti az összes beállítást. Nálam az almán minden oké...(szóval valószínűleg app bug)
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #60631 üzenetére
Sziasztok,
DS photo fényképek automatikus feltöltése volt a gondom, lásd a megválaszolt kérdésnél. Most a routertől 1m-re van a telefon, a NAS-t laptopon használom, a feltöltés állapota "Újracsatlakoztatás". jelszó tutira jó, mert az imént 3 file-t azért feltöltött, majd újracsatlakozás már vagy 10 perce...
A NAS cpu 3%-on unatkozik.
Erre nincs valami megoldás, hogy működjön automatikusan? Már egy hete nem töltött fel semmilyen fényképet... -
Dave™
nagyúr
szerk: ez alapján van encode is az UHD 600-on, de hivatalos inteles forrást nem találtam.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Borisz76 #61276 üzenetére
A tömörítés maga az H.265 vagy HEVC, az x265 az a library hozzá. Olvastam valamit, hogy pont a H.265 támogatás nem túl acélos az új NAS-okon, ez alapján 10-biten még dekódolni sem tud, 8-biten pedig csak dekódolni, a tömörítés nem megy. Ha ez tényleg így van (ganús, hogy semmi sincs róla a Synology oldalán, pedig korábban mintha kint lett volna), akkor H.265-re a gyakorlatban inkább használhatatlan, mint ajánlható, még a 18+ modellek jobban támogatták a HEVC-t. A HEVC önmagában a jövő videóformátuma, szerintem azt mindig célszerű kiemelni, hogy azonos minőség mellett akár feleakkora lehet a fájlméret, mint az elterjedtebb H.264-gyel, tehát már csak ezért is nagyon izgalmas. Egy sima PC a legtöbb esetben még akár az integrált GPU-val is simán tudja ezeket dekódolni és tömöríteni is valós időben, viszont a NAS-okba low-end intel megoldások kerülnek, aminél a GPU is low-end, és valószínűleg emiatt vannak ilyen limitációk.
-
arn
félisten
-
Borisz76
nagyúr
válasz
hengelhof #61275 üzenetére
Videó képtömörítéshez használt kodek.
MPeg, DivX, XviD, x246, x265 stb...Ha elindítasz egy filmet, akkor a lejátszó program meghívja azt a dekóder amivel képpé alakítja a biteket. Mondjuk egy TV be épített lejátszója megbírkózik az X264 kodekkel de elvérzik az X265 esetében.....
A tv-k műszaki részét kell átnyálazni.
Jobb megoldás egy külső média player.
Mégjobb egy PC, HTPC. -
Sziasztok!
Egy DS213-at szeretnék lecserélni, mert rettentő lassúnak találom.
Kb. 30-40 torrent megosztására, 4k-s filmek streamelése, Plex szerver futtatására használnám.
Melyik modellt ajánlanátok?
Ami felmerült:
DS708+, DS720+, DS218+
Az első kettő elég drága. Lehet, hogy elég lenne a DS218+? Esetleg teszek bele még 4giga ramot. Gondolom ez fontosabb, mint a proci.. vagy nem?
A másik, hogy a régi NAS-ból át lehet pakolni simán a vinyókat? Vagy szívás.
Előre is köszi a tanácsokat. -
Elemental
addikt
válasz
Arolotifar #61267 üzenetére
universal search
Sanya leírása alapján távolítottam el. Lehet csak leállítani is eltávolítás nélkül. Viszont vannak alkalmazások, amiknek kell, akkor nem szabad leszedni elvileg.
-
Boss81
senior tag
Sziasztok!
Egy apró problémám lenne, még pedig pörög a processzorom elég erősen. Egy DS918+ készülékről van szó.
Ami eléggé meglepő hogy a processzornál a legnagyobb használatot az "Universal Search" használja, ami átlagosan 50%-ot jelent. Nem értem miértValaki esetleg tapasztalt hasonlót, vagy tudja mi lehet rá a megoldás?
-
arn
félisten
Itt talaltam egy szetbelezos reviewt: https://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/netzwerk/53561-synology-ds920-im-test-ein-facelift-in-kleinen-dosen.html?start=2
eleg hasonlo (alaplap valszeg ua), mint a 720+. A ket m2 ssdnek csak 500mb/s savszelesseg jut, a negy satas portnak 2000mb/s - ebbol ugy tunik teljesen a kulso atvitel gyorsitasahoz van meretezve. Arra tippelnek, hogy akkor erhet csak vmit, ha tobb user hasznalja parhuzamosan a nast. Vmhez meg ilyesmihez lehet jobb lenne egy satas ssd vmelyik fiokba.
a ramok itt is forrasztottak, ez a proci elvileg 2x8gbot tamogat, tehat 2+8gra tudod felboviteni. En ezt ajanlom is, mert alig 30 eur, es meg a wifin keresztul is erezheto bizonyos esetekben, kevesebb a beszakadas az atvitelben.
Az en esetemben 3+8tb van a nasban, lehet jobban megerne a 3tbosat lecserelni egy 2tb ssdre, mint a ket vinyot mankozni egy m2 ssdvel. -
Borisz76
nagyúr
Sikeresen felment a DS918+ -ra és a DS2415+ -ra is.
Restart után minden megy tovább. -
arn
félisten
kifele hasznalva szvsz nincs sok ertelme, mert inkabb a lan a szuk keresztmetszet, de a belso muveletekhez lehet, ami a nason fut (plex, vm, docker ilyesmi). lehet sok rammal jobban jarsz, azt is cachenek hasznalja.
en kivancsi vagyok, majd letesztelem - a 970prot belerakom, ha valtok. ebbol sokat nem fog kihasznalni, mert csak 500mb/s savszelen csatlakozik a laphoz.
-
alex_domjan
újonc
-
Magnat
veterán
válasz
alex_domjan #61250 üzenetére
Valszeg direktben azért nem ment, mert nem áll össze gigabiten a link, 100mb-n meg nem fordítja meg a két érpárt automatikusan, szóval crosslink kábel kéne hozzá ... bár ha tényleg ez az oka amit gondolok, akkor már adódik is a válasz, h úgy sem megy gigabiten. Nem tudom, h szoftveres oka lehet-e, lehet érdemes lenne supportot kérdezni, gari van még rá egyébként? Esetleg egy buta gigabites switched nincsen véletlen?
-
alex_domjan
újonc
-
válasz
alex_domjan #61247 üzenetére
Kábelcsere, másik port? Mi változott a közelmúltban? Ha direktbe kötöd a PCvel akkor mennyi a link sebessége?
-
alex_domjan
újonc
Sziasztok!
Van egy Synology DS418j nasom. Ez egy routerre van csatlakoztatva. Ezen a routeren még van egy PC és egy TV. Eddig minden jól működött, nem cseréltem se hardware-t, sem software-t. Csak a DSM frissítéseket telepítettem. Eddig megvolt a nas-on az 1000 Mbit, Full duplex kapcsolat. Most már csak 100 Mbit, duplex. Kábelcsere, hdd, memória teszt megvolt. A PC és a router közt megvan az 1000 Mbit. Ha valaki már találkozott ilyen problémával, megköszönném, ha segítene.
-
Dave™
nagyúr
A két M.2-es foglalatba csak cache-ként használható az SSD, ha jól rémlik az egyik az írási, a másik az olvasási cache. Főleg komolyabb fáljszerver feladatoknál lehet értelme, ahol sokan dolgoznak egyszerre róla. Kötetet nem tudsz rájuk csinálni, arra be kell áldozni egy bay-t.
-
r4z
nagyúr
-
Sziasztok!
Torrent, média tárolás, samba megosztás használati szokások mellett van értelme SSD gyorsítót tenni egy DS920+ -ba?
Esetleg Dockert raknêk még rá 3rd party torrent kliens futtatása miatt. -
Dolphine
addikt
Sziasztok!
Az miért van, hogy a DSM minden rendszerrel kapcsolatos emailt elküld, viszont a Download Station nem!
-
Melorin
addikt
Üdv. Egy DS220J-vel kb milyen max torrent letöltési sebességre számíthatok?
-
DS csak egy mappát tud figyelni - felhasználónként. Apámék NAS-át például többen használják, oda tölt többek között az öcsém, húgom, és oda töltök a szüleimnek. Fel van véve 3 user, mindegyik más-más mappát figyel, és más-más mappába is tölt le. Így ha öcsémnek akarok letölteni valamit távolról, akkor azt a @watch_balazs mappába dobom be, ha húgomnak, az a @watch_dora mappába, és így tovább. És a fájlok pedig rendre a következő mappákba töltődnek le: torrent_balazs, torrent_dora, stb. Nem a local userekkel lépek be távolról, hanem a saját adminommal. Mind a figyelt mappák, mind a letöltött mappák elkülönülnek. És mindegyik letöltős mappa meg van osztva DLNA-n, a tévére kötött médialejátszón mindegyik tartalma látszik. Mindenki ki tudja magának tallózni a kis letöltött filmjeit, és meg tudja nézni.
Semmi sem akadályoz meg, hogy annyi felhasználót hozz létre, ahány féle fájlt akarsz letölteni. Nem is kell használni a usereket, csak egyszer lépsz be velük, beállítod a download station-t és kész. Utána már örök időkig oda fognak letölteni.
-
törölt tag
kis segítséget kérnék: egy synology NAS és egy linux gép között szeretnék rsync-el backupot csinálni mindkettő irányban, de valamit nagyon az alapjaiban elrontok.
Synologyn futtatva ssh-n az alábbit rendben lefut:
rsync -avh /volume1/source /volume1/dest
Ha az egyiket kicserélem a távoli gépre pl user@ip:/útvonal/, akkor az alábbit kapom:
rsync error: rsync service is no running (code 43) at io.c(687) [Receiver=3.0.9]Menet közben a jelszót kéri, ellenőrzés rendben meg is történik.
És kicsit meg vagyok lőve... igazából használnám a Hyperbackupot, de ott sem működik az rsync kompatibilis varázslóval, pont azért akartam terminálról kideríteni hol akad el.
-
tibi3650
tag
Van-e valakinek ötlete arra, hogy átköltöztem egy Xpenology DS918+ -ról egy gyári DS920+ -ra és megmakacsolta magát a PLEX. Belső hálón tökéletesen működik, csak kívülről nem igazán akar menni. Csak teker, csak teker és egyszer csak beugrik a filmből 1 kép és megint csak teker.... minden más tökéletesen működik, tudok feltölteni, letölteni, így nem internet sebesség próbléma. Már idegből letöröltem a PLEX szervert majd újraraktam, de semmi változás. Nagyon megköszönném ha valakinek lenne bármi ötlete
-
Syl
nagyúr
Senkinek nincs gondja a synology ddns-sel? Egy órakor szólt emailben, hogy lerúgta a ddns-t és azóta nem akar visszacsatlakozni: [kép]
Synology-t újraindítottam, babráltam a dns beállításokat (8.8.8.8, 1.1.1.1, szolgáltató) - semmi. Se külső elérés, se torrent. Persze minden más hibátlanul megy a házban... -
válasz
sziszi-fuszi #61225 üzenetére
Nem, kipróbálni pont jó... garancia és számla miatt nem akarom kikerülni a rendes megoldást, a házibarkács az más dolog... De ez így most tetszik
Elérte a célját...
-
válasz
sziszi-fuszi #61221 üzenetére
Köszi az xpeonology-t, már zörög is a virtuális környezetben... ez így tök tuti
-
sziszi-fuszi
senior tag
A gyári a megadott hardverhez van optimalizálva. Persze rengeteg benne a bullshit, az is igaz, hogy túlárazott. És mégis azt mondom, hogy jól használható. Semmivel nem rosszabbak ebből a szempontból mint bármelyik "márkás" gyártó! Sőt! S az is biztos, hogy szinte bármit "összeklikkelgetve" meg lehet vele oldani. Egy rendszergarázdának lényegesen egyszerűbb az élete. A backup megoldásaik pedig sokkal, sokkal olcsóbbak mint bármilyen direkt e célra vásárolt szoftver.
-
válasz
sziszi-fuszi #61219 üzenetére
Köszi, vinyó az akad, nem gond, csak lyukra nem akarok futni, hogy a nyakamon marad, stb...
Cégnek lesz, szóval az elállás nem annyira játszik, de az xpeonology-t megnézem!Elég harmatosnak tünnek egyébként a speckók alapján a hw-ek, lehet így jobb is?
Köszi!
-
sziszi-fuszi
senior tag
Ha ügyfélnek akarod a szinkron miatt, nyugodtan tedd meg! Remekül működik! Bár nem hivatalos, de ha neten rendeled akkor van 2 hét elállási időd a vásárlásra. De vinyót akkor is kell szerezni bele. De ne cégként rendeld, hanem magánemberként. Az előbbiekre nem vonatkozik az elállási jog!
Lehet ezért itt leharapják a fejem, de az is lehet egy megoldás, hogy xpenologyval próbálod ki. Ugyan az a kettő. Csak ott a vasat magad rakod össze. Sokak szerint illegális, de valójában nem az! Csak a support marad el. (Én magam az originalt használom otthon és az ügyfeleknél is!) -
Sziasztok,
Ki szeretnék próbálni egy Synology NAS-t, leginkább a cloud sync az ami érdekelne belőle.
Van olyan bolt vagy dsiztibútor ahol ki lehet kölcsönozni egyet? Kifizetem, kipróbálom és 1-2 hét múlva visszaviszem és visszakapom az árát (-valami) ? Mielött bevásárolnék ki szeretném próbálni.... ki kell ajánlanom ügyfélnek...Köszi,
Z -
válasz
ArthurShelby #61215 üzenetére
Így néz ki nálam:
Egy IP-vel látszik, eth0 és eth1 alatt OS-en sem látszik külön IP, csak az ovs_bond0-nál (ami itt bond 1).
Valamint: [link] -
ArthurShelby
addikt
A link aggregation/bonding-nál hogy látszik a router részről? Az eszköz 2 külön ip-t kap, amit összefűz, vagy csak 1 ip-t? Ilyenkor a routernek is, vagy elég csak a switch-nek tudnia ezt a funkciót?
Valaki mondta, hogy ilyenkor a csak a netbios-os névvel való megosztásnál van meg a dubpla sebesség, az ip-címesnél csak az 1 hálózati csatlakozó sebessége van.
-
arn
félisten
most hogy nezegetem az ujabb routereket pl az asustol, a hivatalos oldalon alig van hasznalhato info a modemrol, milyen cpu, milyen portok mit tamogatnak (fotok?) etc... bezzeg az, hogy vilagit az a rohadt led, arrol van egy rakat.
-
arn
félisten
ez a resze nincs annyira hirdetve... hiaba a bika atvitel (gyk csak a 400 euros ax wifik tudnak egy 10-30% tobbletet), nem ez szamit csak, a latency miatt verzik az egesz, ha tobb mindent kell csinalni - vhol 8x kulonbseg.
az lenne meg erdekes, ha bridgebe kotok ket routert, az nem segitiene e ezen a probleman valamelyest. -
arn
félisten
vki nezne nekem egy kabeles atto tesztet is? [link]
4x4es ac wifin (netgear r7800 - asus ac88 kartya) mertem - ha jol sejtem kis fileoknal az io sebessegnek kellene nagyobbnak lennie kabelen.
-
szanyi20
tag
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy valaki tud e ajánlani egy megbízható jól működő IP kamera márkát, ami kompatibilis a synology NAS-ekkel (nekem 918+-om van)? Rengeteg opció van a synology oldalán (bőség zavara), de hátha valaki használt már olyan kamerát, ami nagyon bevált neki. Előre is köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Dolce Gusto
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Futás, futópályák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz Socket AM4 OEM Processzor - Áfás számla & garancia
- AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor - Készletről Azonnal - Áfás Számla & Garancia
- Asus TUF Gaming B650M-Plus DDR5 AM5 Alaplap - Számla & Ingyenes Szállítás
- Gigabyte 850W 80+ Gold P850GM Full Modular - Számla & Ingyenes Szállítás
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-G5 I 8GB I 128SSD I 12,5" Foltos FHD Touch I Cam I W10 I Gari!
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel