Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Micsurin
nagyúr
Köszönöm a sok segítséget az elmúlt hetekben, nagyon jól jött!
Első ZH-n anno megrántottak mert lehalt a vmware, na úgy néz ki nem ,hogy a bukás széléről kikapartam a tárgyat de 3-astól rosszabb nem igen lehetek már akkor se ha az elméleti ZH-t lenullázom.
-
Micsurin
nagyúr
...valamiért magától észhez tért nem tudom miért. Újraraktam a virtuális gépet most jó.
A sor szintű trigger az a
for each rowugye?
Ha tábla szintű triggert írtak még nekünk ott a költő mire gondolt? statement trigger-re? -
Micsurin
nagyúr
select *
from dba_tables
where table_name='MOTOROK'; és végig próbálgatva is ORA-00942 lesz az az: a tábla vagy a nézet nem létezik.Pedig nulláról kezdtem:
Új kapcsolat Hr-be belépve, létrehoz és feltölt.
Kapcsolódtam a SYS as SYSDBA-ra megadtam az ALL PRIVILEGES-t a Hr-nek.
Létrehoztam a usereket és a role-okat, de semmi változás a dba_tables-re sem lehet lekérdezni.
-
Micsurin
nagyúr
hr alól lettek létrehozva a táblák és ott is lett a GRANT kiadva mivel megkötés volt, hogy ne lehessen jogot tovább adni.
De nem akarja az igazságot annyira nem, hogy disconnect majd connect ismét hr-rel átraktam mindent ANY-re, hát nem igazán hatotta meg a dolog mert továbbra sem léteznek a tábláim.

edit.: ezt a DBA-t mindjárt megnézem csak nulláztam a vmwaret inkább berakok minden kódot újra mert kezdtem kuszálni már.
-
Micsurin
nagyúr
Köszönöm a válaszokat!
Még annyi kérdésem lenne(
), hogy ha adtam SESSION létrehozáshoz is jogos egy usernek, miért nem látja az adott séma tábláit?
Elméletileg pedig kéne lássa nem?
CREATE ROLE raktáros IDENTIFIED BY r123;CREATE ROLE eladó IDENTIFIED BY e123;CREATE ROLE üzletvezető IDENTIFIED BY ü123;CREATE USER Zolika IDENTIFIED BY z123;GRANT UNLIMITED TABLESPACE TO Zolika;CREATE USER Toma IDENTIFIED BY t123;GRANT UNLIMITED TABLESPACE TO Toma;CREATE USER Csilla IDENTIFIED BY c123;GRANT UNLIMITED TABLESPACE TO Csilla;GRANT CREATE SESSION TO Toma;GRANT CREATE SESSION TO Csilla;GRANT CREATE SESSION TO Zolika;GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE ON kereskedes TO eladó;GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE ON motorok TO eladó;GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE ON kiegeszitok TO eladó;GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE ON adasvetel TO eladó;GRANT ALL PRIVILEGES TO raktáros;GRANT SELECT ON kereskedes TO üzletvezető;GRANT SELECT ON adasvetel TO üzletvezető;GRANT SELECT ON motorok TO üzletvezető;GRANT SELECT ON kiegeszitok TO üzletvezető;GRANT SELECT ON maganszemely TO üzletvezető;GRANT raktáros TO Zolika;GRANT eladó TO Csilla;GRANT üzletvezető TO Toma; -
Micsurin
nagyúr
Köszönöm!
Életmentő volt holnap lesz csak órai téma de így végre letudom adni a félévest teljesen befejezve és nem kell már vele szórakozzak a héten, legalább ezzel kevesebb!
Keresgéltem de stackover után sem esett le teljesen a dolog pedig tényleg egyszerű...
Érdekes mindig ezekkel az egyszerűbb cuccokkal szenvedek, a tárolj eljárásos, függvényes triggeres téma valahogy jobban feküdt de sanszos, hogy a prog miatt.
-
Micsurin
nagyúr
Rollback, commit, savepointmiképp működik?Parancs alá írom vagy után mint egy új parancsot és együtt futtatom? Elolvastam a dokumentációt de most nem volt onnan világos a parancs működése.
Commitgyakorlatilag mindenki számára láthatóvá teszi a változást pl egyUPDATEesetén? -
Micsurin
nagyúr
válasz
martonx
üzenetére
Opre szerver + 2 klienses és szolgáltatásos beadandó ami páros munka lett volna egyedül toltam le mert beleszart a társam, tanárt nem láttam a félévben mindent demonstrátor tart van olyan tárgyunk (digitális rendszerek, ALU és alap tervezési feladatok) 2x tartottak konzit amúgy egy fél hiányos fél katyvasz pdf halmazból OMB módszerrel tanulj.
Nem véletlen kértem segítséget és hagytam a végére dolgot nem épp lustaságból. Szeptember 1 óta ~200 km-ert mentem motorral, mikor ügyintézni kellett beszaladnom a TO-ra vagy a városba, egy út oda és vissza ~40km.

Nem jött be...!
Ösztöndíj megtartására gyúrok, leakarom cserélni a Delkevic dobot egy teljes GPR rendszerre, dob + leömlők + sport kati.
-
Micsurin
nagyúr
Akkor jó az elképzelés csak figyeljek a JOIN-ra, nagyon nagyon köszönöm!
Rákérdeztem a demonstrátornál, hogy ebben a formában elfogadható-e erősen kíváncsi leszek és erősen remélem nem ezt a NATURAL JOIN-os formát várják el mert erre nem akar ráállni az agyam nem logikus nekem az ALIAS-ok is hiányoznak.
Az ALIAS-ok elhagyására érted, hogy átláthatóbbá teszik?
Majdnem olyan rossz a hiányuk számomra mint a #MyRegion elhagyása C#-ban és az ömlesztett kódot bámulni.
-
Micsurin
nagyúr
Lassan biztosan kitelik a becsületem de azért egy kérdésem még lenne, kevésbé gáz a fórumon beégni mint az előadó vagy a demó előtt a hülyeségemmel.

Ha jól értettem nyunyu akkor ezek szerint nekik ekvivalens megoldásoknak kell lenniük ugye?
Listázzuk azon dolgozók vezetéknevét, fizetését és részlegük nevét, akik többet keresnek, mint amennyi a részlegük átlagfizetése.1. ahogy én értelmeztem a feladatot, 2. ahogy meglett adva rá megoldás.
SELECT er.last_name, er.salary, department_name, át.átg FROM employees er
INNER JOIN departments ON er.department_id = departments.department_id,
(SELECT department_id, ROUND(AVG(salary),2)AS átg FROM employees GROUP BY department_id) át
WHERE er.department_id = át.department_id AND er.salary > át.átg;SELECT last_name, salary, department_nameFROM employees INNER JOIN departments USING (department_id)NATURAL JOIN(SELECT department_id,ROUND(AVG(salary)) részlegátlagFROM employeesGROUP BY department_id)WHERE salary > részlegátlag;Próbáltam a linkelt oldalra bedobni de nincsenek meg az instertjeim hozzá (sima basic HR séma ami az Oracle 12c-ben van) és nem egészen értettem az oldal milyen PlaintText-et várna tőlem a 2. ablakban.

MINUS-al rámentem és a nagy semmit kapom vissza ha a +1 átlag oszlopom kiveszem szóval jónak kéne lennie I guess.

edit.: elsőben department_id és name javítva, csak az előzőt hagytam vágón...

-
Micsurin
nagyúr
Hatalmas köszönet a két válaszért! El sem tudod képzelni milyen nagyon sokat segítettél vele!
Az az SQL*PLUS mikor megláttam azt hittem kiugrok a bugyiból ijedtemben.
Rögtön felötlöttek bennem a linuxos élmények a szóközökkel kapcsolatban és a szép gondolatok, hogy itt hagyom ezt az egészet a f*ba azt mehet egy motorszerelői OKJ.
Ez van ezt kell szeretni és túlélni szerencsére csak ez az 1 adatos tárgyam van/lesz.(mert nincs az az isten, hogy én BigData-ra menjek hamarabb megyek el szoftverre, pedig hálózat vagy beágyazott rendszerekre akarok célozni.
) -
Micsurin
nagyúr
Köszönöm! Az a baj most nem gyakorlati dologról beszélünk hanem egy zh-ról. Ott meg ha a subquerry erőltetése a feladat x-y formátumban akkor arra fog járni a pont bármennyire is életszerűtlen a feladat szaga. Emiatt nem tudom pontosabban megfogalmazni a most bugyutának tűnő kérdésem! De így, hogy csak a forma tér el valamivel tisztább köszönöm!
nyunyu Életemben először látom de magát az oracle sql-t is eddig csak mysql-lel kellett dolgozzunk, felcsesz ez a szintaktika. LIMIT helyett is mire megtaláltam ezt a ROWNUM cuccot és rájöttem, hogy subquerry megy ebbe is vagy van FETCH azt hittem megőszülök.
Majdnem jó tipped volt ez most nem BME hanem OE.Neked is köszönöm!
Ergo maradhatok a JOIN-oknál és csak arra kell figyeljek milyen formában ad vissza a subq adatot és azt miképp illesztem JOIN-al. Miért nem lehetett ezt így leírni a jegyzet vagy a ppt-ben?
Igen már az EXISTS sem "tiltott" dolog, sőt..., kicsit fura az egész... de még ez az értelmes része a tranzakciók meg ez a terminálos dolog végképp elveszi a türelmem sose akartam bigdatara menni de miután tudom, hogy oracle-öznek még annyira se mint eddig.
Köszönöm a válaszokat!
martonx Legközelebb oda fogom feldobni akkor, nem tudom jobban leírni mert egy minden gyakorlatiasságot nélkülöző PPT példa alapján kell rájönnöm, hogy mit is akarok kérdezni.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Micsurin
üzenetére
Annyival tudom finomítani, hogy ha jól értem a dolgot azzal van gondom nem ismerem fel mikor kéne az allekérdezést:
-Mező
-Tábla
-Feltétel
Helyett használnom. Ill a mező helyetti az egyértelmű én a tábla és a feltételt nem ismerem fel, hogy feladat szövegben mire kéne figyeljek, hogy feltűnjön.Az kezd egyértelmű lenni, hogy az 1. példa lesz a feltétel és értelemszerűen 2. példa a tábla helyetti.
Tudom nagyon lámán értelmezem!
De itt nem a megszokott demo srácok tartották a labort és a tanárt aki beugrott nem igazán értettem.
-
Micsurin
nagyúr
Mitől függ, hogy miképp hivatkozok egy subquerryre?
Kicsit kavarodás van fejben mert két esetet nem igazán ismerek fel a típus feladatokban:
Mikor mint tábla kezeljük a subquerryt és INNER vagy NATURAl JOIN-al fűzzük hozzá a lekérdezéshez és mikor elnevezzük a keresett értékeket pl dolgozok és a subquerry megy a FROM mögé mint dolgozok d, (subquerry) kereset majd WHERE segítségével helyezzük kontextusba az értékeket.
(próbáltam formázni de a PPT-ben is istentelenül tördelve és szóközölve volt...
)Egyik: részlegenként listázva a minimális béreket
SELECT e.department_id, last_name, legkisebbFROM employees e, (SELECT department_id, MIN(salary) legkisebbFROM employees GROUP BY department_id) minWHERE e.salary=min.legkisebb AND e.department_id=min.department_id;A másik meg:
Listázzuk azon dolgozók vezetéknevét, fizetését és részlegük nevét, akik többet keresnek, mint amennyi a részlegük átlagfizetése.
SELECT last_name, salary, department_nameFROM employees INNER JOIN departments USING (department_id) NATURAL JOIN(SELECT department_id, ROUND(AVG(salary)) részlegátlag FROM employeesGROUP BY department_id) WHERE salary > részlegátlag;edit.: Ennél azt használom ki, hogy minden adatom megvan az eredeti táblában és a keresés által visszakapott "adat halmazban" is ezáltal mint táblát tudom kapcsolni és soronként kezeli az adatokat? Ilyen elven az első is mehetne így nem?
Nem tudom mennyire érthető a gondom.

De előre is nagyon köszi, hatalmas segítség lenne ha letisztulna melyik kapcsolatot honnan ismerem fel szöveg alapján!
-
Micsurin
nagyúr
Wow jogos, köszönöm ezt felvésem jól jön ez még a beágyazottaknál.
Nem opcionális a használata meglett mondva 3db GROUP + HAVING lekérdezés akkor azt így kell... valamit beleszuszakolok még ebbe és jó lesz nem értelmes kell legyen mint megoldása egy problémának csak szintaktikailag jónak.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
martonx
üzenetére
De várj már a having az azért lenne, hogy az Új és a Használt gépek esetében is csak azokat vegye figyelembe a csoportosítás után az átlaghoz amik ára 5m alatti.
Ha ott átlagolok az kicsit felrúgna mindent.
Vagy én értem nagyon félre? Adatb-hez mindig is szobanövény voltam mert nem is érdekelt különösebben.
Igen így kevésbé hányok a féléves beadandómtól.
-
Micsurin
nagyúr
Hello! Nagyon ovi és dedo kérdés de egyszerűen nem akaródzik működni (Centos OS + Oracle 12c virtuális gépen, gyakran produkál érdekeseket), de
SELECT allapot AS "Állapot", ROUND(AVG(ar),2) AS "Átlag ár"FROM motorok GROUP BY allapot HAVING ar < 5000000;Nem az az ökölszabály, hogy a csoportostás alanyát kell SELECT után és azon kívül COUNT, Min, Max etc mehet? Akkor mégis miért kapok:

Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
- Erőmű Magyar! Lenovo P16 ( Core I9 12950HX 32Gb DDR4 512Gb SSD Nvidia RTX 4Gb video) laptop!
- SONY PLAYSTATION 5 PRO KONZOL, 2TB
- Bivaly Lenovo T14 gen5 (Core Ultra 7 32Gb DDR5 1 Tb SSD) laptopom eladó 29 hónap gyártói garanciával
- Elegoo Saturn 4 Ultra 16K + Mercury Plus V3.0 + Mini Heater
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- Gyönyörű iPhone 13 128GB Fehér (100%) - 12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Utángyártott 90W töltő 7,4x5.0mm
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Z Fold4 Graygreen Duplakijelzős produktivitás, 120 Hz, Garancia 2026. 03. 22-ig
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Életmentő volt holnap lesz csak órai téma de így végre letudom adni a félévest teljesen befejezve és nem kell már vele szórakozzak a héten, legalább ezzel kevesebb!
Ösztöndíj megtartására gyúrok, leakarom cserélni a Delkevic dobot egy teljes GPR rendszerre, dob + leömlők + sport kati.