Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Nem vénnek való vidék - Berettyóújfalu
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Negyedik rész
- Meggyi001: Kórházi ellátás: kuka vagy finom?
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szmeby
tag
válasz
Micsurin
üzenetére
Nem hiszem, hogy a feladat szovegeben talalni fogsz egy kulcsszot, ami elarulja, mit hova tegyel egy lekerdezesben.
En sem ertem pontosan a problemat, de ha az a gondod, hogy nem latod a kulonbseget a
SELECT e.department_id, last_name, legkisebb
FROM employees e, (SELECT department_id, MIN(salary) legkisebb
FROM employees GROUP BY department_id) min
WHERE e.salary=min.legkisebb AND e.department_id=min.department_id;es a
SELECT e.department_id, last_name, legkisebb
FROM employees e
INNER JOIN (SELECT department_id, MIN(salary) legkisebb
FROM employees GROUP BY department_id) min ON e.department_id=min.department_id
WHERE e.salary=min.legkisebb;kozott, akkor az azert van, mert nincs kulonbseg.
En az utobbi formatumot szoktam meg es szeretem hasznalni. Az utobbi egy ujabb talalmany, a hosidokben az elobbit hasznaltak. De ez a ketfele formatum a subquerytol pont fuggetlen, sima tablakkal ugyanugy alkalmazhato mindket forma.---
Hogy subqueryt tablakent hasznalsz egy lekerdezesben es joinolgatsz, vagy a where feltetelben szursz a subquery eredmenyevel egy masik tabla egy mezojen*, szerintem ez ket annyira eltero dolog, hogy adja magat. Join-ba azert teszed, mert mondjuk a subquery-bol is szeretnel ertekeket megmutatni az eredmenyhalmazban. Vagy mert tobb mezore is szurnel, es join-nal atlathatobb a lekerdezes, vagy mert a DB jobban optimalizalja igy a lekerdezest, mint ugy. Probalgasd, gyakorolj, idovel raerzel!
* Mondjuk valami ilyesmi:
SELECT e.department_id, last_name
FROM employees e
WHERE e.salary=(SELECT MIN(salary) FROM employees min WHERE e.department_id=min.department_id);---
Vagy ha a subqueryt a szelekcioba rakod, hat, meg nem mondom, mikor van ennek haszna. Annyira nem vagyok expert, hogy ezt most igy hirtelen meg tudjam fogalmazni, es sose filozofalgattam azon, hogy milyen kulcsszavak milyen strukturaltsagot implikalnanak. Szelekcioba nagyon ritkan tettem subselectet, mert borzaszto rossz hatasfoku volt.
Szerintem egy jo okolszabaly, hogy ird meg join-nal a lekerdezest, es ha azt latod, hogy a join felesleges, mert mondjuk a kapcsolt tablabol semmit nem mutatsz meg az eredmenyhalmazban, akkor kis atalakitassal talalj neki egy szebb / jobb formatumot. Erdemes kiprobalni, hogy mennyire hatekonyan hajtja vegre a DB az egyik es a masik valtozatot. Sok gyakorlas utan pedig mar raerzel majd, hogy melyik megoldas optimalis, es eleve ugy kezdesz hozza. Meg az exists egy olyan okossag, ami egesz jo hatekonysagot mutat, annak a probalgatasat is ajanlom.
Ha elkepzeled, hogy melyik tabla vagy subquery hany sorral ter vissza, es az alapjan probalod beloni, hogy a DB vajon egyik-masik konstrukcioban mennyire izzadna meg, akkor az talan segit eldonteni, hogy merre erdemes elindulni.
Na de en is kivancsi vagyok egy hozzaerto gondolataira, hatha van egyszerubb mod.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Annyira azért nem egyedi tervezésűek a Steam Machine fő komponensei
- E-book olvasók
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- BestBuy ruhás topik
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Ryzen 7 5800X3D + Strix B550-A + 32GB Corsair Dominator + RX 7900 XTX NITRO+ 24G + 1200W 80+ plat
- HP ZBook Fury G8 - RTX A3000 - ajándék dokkolóval és laptop hűtővel
- Heatkiller Tube 100 D5 - full extra
- Gigabyte AORUS 17 - i7-12700H - RTX 3070 Ti - 32GB RAM - 1TB M2 SSD -FHD 360H- eredeti csomagolásban
- DDC Pumpa kiegészítők: top, bottom (hűtőborda), tartály,
- Dell Optiplex 7050 SFF + Quadro K620
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3905, 100% Akksi
- Honor 90 /12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF Z690 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6900XT 16GB Zalman Z1 PLUS EVGA 850W
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest