Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szmeby

tag

válasz Micsurin #4778 üzenetére

Nem hiszem, hogy a feladat szovegeben talalni fogsz egy kulcsszot, ami elarulja, mit hova tegyel egy lekerdezesben.

En sem ertem pontosan a problemat, de ha az a gondod, hogy nem latod a kulonbseget a
    SELECT e.department_id, last_name, legkisebb
    FROM employees e, (SELECT department_id, MIN(salary) legkisebb
    FROM employees GROUP BY department_id) min
    WHERE e.salary=min.legkisebb AND e.department_id=min.department_id;

es a

SELECT e.department_id, last_name, legkisebb
    FROM employees e
    INNER JOIN (SELECT department_id, MIN(salary) legkisebb
    FROM employees GROUP BY department_id) min ON e.department_id=min.department_id
    WHERE e.salary=min.legkisebb;

kozott, akkor az azert van, mert nincs kulonbseg.
    En az utobbi formatumot szoktam meg es szeretem hasznalni. Az utobbi egy ujabb talalmany, a hosidokben az elobbit hasznaltak. De ez a ketfele formatum a subquerytol pont fuggetlen, sima tablakkal ugyanugy alkalmazhato mindket forma.

---

Hogy subqueryt tablakent hasznalsz egy lekerdezesben es joinolgatsz, vagy a where feltetelben szursz a subquery eredmenyevel egy masik tabla egy mezojen*, szerintem ez ket annyira eltero dolog, hogy adja magat. Join-ba azert teszed, mert mondjuk a subquery-bol is szeretnel ertekeket megmutatni az eredmenyhalmazban. Vagy mert tobb mezore is szurnel, es join-nal atlathatobb a lekerdezes, vagy mert a DB jobban optimalizalja igy a lekerdezest, mint ugy. Probalgasd, gyakorolj, idovel raerzel!

* Mondjuk valami ilyesmi:
    SELECT e.department_id, last_name
    FROM employees e
    WHERE e.salary=(SELECT MIN(salary) FROM employees min WHERE e.department_id=min.department_id);

---

Vagy ha a subqueryt a szelekcioba rakod, hat, meg nem mondom, mikor van ennek haszna. Annyira nem vagyok expert, hogy ezt most igy hirtelen meg tudjam fogalmazni, es sose filozofalgattam azon, hogy milyen kulcsszavak milyen strukturaltsagot implikalnanak. Szelekcioba nagyon ritkan tettem subselectet, mert borzaszto rossz hatasfoku volt.

Szerintem egy jo okolszabaly, hogy ird meg join-nal a lekerdezest, es ha azt latod, hogy a join felesleges, mert mondjuk a kapcsolt tablabol semmit nem mutatsz meg az eredmenyhalmazban, akkor kis atalakitassal talalj neki egy szebb / jobb formatumot. Erdemes kiprobalni, hogy mennyire hatekonyan hajtja vegre a DB az egyik es a masik valtozatot. Sok gyakorlas utan pedig mar raerzel majd, hogy melyik megoldas optimalis, es eleve ugy kezdesz hozza. Meg az exists egy olyan okossag, ami egesz jo hatekonysagot mutat, annak a probalgatasat is ajanlom.

Ha elkepzeled, hogy melyik tabla vagy subquery hany sorral ter vissza, es az alapjan probalod beloni, hogy a DB vajon egyik-masik konstrukcioban mennyire izzadna meg, akkor az talan segit eldonteni, hogy merre erdemes elindulni.

Na de en is kivancsi vagyok egy hozzaerto gondolataira, hatha van egyszerubb mod.

Új hozzászólás Aktív témák