Hirdetés
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- MasterDeeJay: Nvidia Geforce PCX5300 bemutató
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyunyu
félisten
válasz
Micsurin
üzenetére
Első példádban:
SELECT e.department_id, last_name, legkisebb
FROM employees e,
(SELECT department_id, MIN(salary) legkisebb
FROM employees
GROUP BY department_id) min
WHERE e.salary=min.legkisebb AND e.department_id=min.department_id;"e" néven hivatkozik az employees táblára, míg az alquery eredményhalmaza a "min" aliast kapta.
WHERE után láthatod, hogy táblanév.oszlop vagy alias.oszlop formátummal lehet hivatkozni az egyes táblák vagy alqueryk elemeire.
Vagy a SELECT mezőlistájánál is azért van kitéve az e. az első mező elé, mert mind a táblában, mind az alqueryben van department_id, és az Oracle megköveteli, hogy egyértelműen megmondd, hogy melyik oszlopra hivatkozol.
(Másik két oszlopa önmagában is egyértelmű, mivel a "last_name" csak a táblában, "legkisebb" meg csak az alqueryben van meg.) -
nyunyu
félisten
válasz
Micsurin
üzenetére
Mi a rák az a natural join?
Utána kellett néznem, mert ilyet még nem láttam.
Azt írják, hogy az SQL:2011 óta opcionális nyelvi elem, nem kötelező implementálni. (Akkor azért nem láttam eddig.
)Mindenesetre arra jó, hogy a lustáknak ne kelljen kiírni a JOIN feltételeket, hanem a DB motorra bízzák az azonos nevű oszlopok összehasonlítását.
(magyarul az ON tábla1.id=tábla2.id elhagyható, vagy ha az oldschool from tábla1, tábla2 szintaxist használod, akkor WHERE mögül a tábla1.id=tábla2.id)Egyáltalán miért nem szabvány SQLt tanítanak?
Mikor BMEn különböző DB jellegű tárgyakat hallgattam, ott nagyrészt szabvány SQL volt, de megmutatták azon felül a legelterjettebb DBk szintaktikai különbségeit. (T-SQL (MS) vs PL-SQL (Oracle))Másik kérdésre meg az a válasz, hogy nincs különbség a 2 query között.
Első az oldschool formátumban van írva, amikor még nem volt szabványosítva a JOIN szintaxis, hanem minden DB kezelő a saját feje szerint toldozta-foltozta az akkor érvényes szabványt, így alakult ki a FROM után vesszővel felsoroljuk a táblákat, majd WHERE mögé kerülnek a JOIN feltételek szintaxis, amit elég sokan implementáltak anno ahhoz, hogy még ma is elterjedt legyen, emiatt az újabb DB kezelőkbe is bele szokták tenni. (Pl. SQL Server 2008-ba betették, mivel MS lőni akart a Teradata júzereire is)
Második meg az SQL92-ben definiált szabványos írásmód, amit minden DB kezelőnek ismernie kell.
Működésben nincs különbség a kettő között, mivel a DB SQL optimalizálója átrendezi a futtatandó kódot, ide-oda pakolászva a feltételeket, végül mindkettő szintaxisnak ugyanaz lesz a végrehajtási terve.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Micsurin
üzenetére
Annyival tudom finomítani, hogy ha jól értem a dolgot azzal van gondom nem ismerem fel mikor kéne az allekérdezést:
-Mező
-Tábla
-Feltétel
Helyett használnom. Ill a mező helyetti az egyértelmű én a tábla és a feltételt nem ismerem fel, hogy feladat szövegben mire kéne figyeljek, hogy feltűnjön.Az kezd egyértelmű lenni, hogy az 1. példa lesz a feltétel és értelemszerűen 2. példa a tábla helyetti.
Tudom nagyon lámán értelmezem!
De itt nem a megszokott demo srácok tartották a labort és a tanárt aki beugrott nem igazán értettem.
Új hozzászólás Aktív témák
- TomTom Go 5200 with Wi-Fi navigáció / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Új Steelseries Arctis Nova pro vezetékes gamer fejhallgató
- Dell Precision 7560 Workstation i7-11850H 32GB RAM 512GB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
)

De itt nem a megszokott demo srácok tartották a labort és a tanárt aki beugrott nem igazán értettem.