Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Sikeres CoffeeTime modok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
LOGOUT
Mielőtt kérdeznél valamit olvasd el az alábbi Téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Kezdőként
üzenetére
Szüleimnek is van egy 55W809C, teszi a dolgát a mai napig, nagyon jó kis tv volt annó és még ma is az. Viszont én már nem erőltetném ennek a tv-nek az okostévé rendszerét, régi darab, elavult, lassú. A helyedben vennék egy jó kis tv okosítót és azzal használnám, szüleimnek is vettem ajándékba egy Google Chromecast-ot, azzal flottul megy minden.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Dan-szan
üzenetére
A Bravia 8A ugyanaz mint a mostani tv-d, egy-két apróságban tér csak el, arra véletlenül se cseréld. Ha összességében az a probléma h kevés a fényerő akkor csakis mini-ledes lcd-t vegyél. Oled elsősroban sötét környezetben való megtekintésre való (mozis körülmények), úgy viszont verhetetlen képminőséget hoz. A másik ami esetleg szokatlan lehet számodra, hogy mivel az oled tökéletes feketét jelenít meg, a fekete közeli részletek is sötétebben jelennek meg, így lcd-hez képest (ami erre ugye nem képest, mert a háttérvilágítás átszűrődik mindenképp a panelen) a sötét jelenetek szokatlanul sötétek lehetnek, mert eddig lcd-n olyan részleteket is láttál amit amúgy nem kellett volna látnod.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Dan-szan
üzenetére
Ha belefér a keretedbe akkor egyértelműen Bravia 8 II a legjobb, az egy csúcskategóriás QD-OLED modell. A Bravia 8 és 8A sima w-oledek, persze ettől még ezek is nagyon jók, de a QD-OLED modell mind fényerőben, mind színekben többet nyújt. Az X95L pedig mini-ledes lcd, jó tv az is (Minden szempontból jobb mint a mostani XH90-ed), de nem oled szint azért. Egyéni preferencia és pénztárca kérdése melyik tv-t választod, mindegyik egy ugrás lenne képminőségben az XH90-hez képest.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
modflow
üzenetére
2027 áprilisától valósul meg a fúzió, szóval idén még a szokásos formában jönnek az új Sony modellek, így 26-ban biztosan megy tovább minden változatlan formában. Egyébként én sem temetném még azért a Sony brandet utána sem, és sztem a termék támogatás néhány évig egyébként is tovább él majd. Elég furcsa lenne, ha valaki idén venne egy drága új Sony tv-t és jövő évtől meg le lenne szarva.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Svédország
üzenetére
Mindkettő csúcstévé a maga kategóriájában, a Bravia 8 II az egyik legjobb, ha nem a legjobb oled, a Bravia9 pedig a legjobb mini-ledes tv ami létezik jelenleg. Egyikkel sem lehet mellé nyúlni, tényleg a preferenciák és a felhasználási mód függvénye a dolog. Bár én oledet inkább akkor vennék ha a film+játék felhasználás lenne a fő funkciója. TV műsorhoz és konstans nagy fényerő eléréséhez, illetve világos nappaliba inkább preferálnám a mini-ledes lcd-t.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
joydrv
üzenetére
A QNED900-as széria a csúcs lcd-ben az LG-nél, mini-led technológiával megtámogatva, úgy gondolom a csúcsmodellekbe már nem gagyi IPS panelt tesznek. A mini-ledek miatt pedig jól áthidalhatja az IPS panelek gyengéjét a gyenge kontrasztot. A helyedben tennék egy próbát ezzel a modellel, Media Marktnál ráadásul egész jó áron is van most.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
joydrv
üzenetére
Ha mindenképp IPS-t szeretnél a széles betekintési szög miatt, akkor azt mondom abból egy minőségibb, mini-ledes darabot vegyél. Mondjuk az LG mini-ledes felső kategóriás Qned-jét: [link] Sony csak a "belépő" kategóriában használ IPS-t, a komolyabb képességű lcd modelljei mind VA panelesek.
-
kolosszus87
senior tag
Az X70-es széria a belépő alap tv Sonynál, egy korrekt alap lcd tv sdr-re, főként tv műsorok nézésére, ennyi és nem több. HDR-re pedig valóban alkalmatlan, mert nem képes azt megfelelően megjeleníteni, sem a csúcsfényereje, sem a feketeszintje nincs meg hozzá, az elfogadható HDR-hez minimum FALD rendszer kell egy lcd-nél. A csúcsfényereje 350 nit (kb minden alap belépőkategóriás lcd ennyit tud), ami édeskevés a HDR-hez, egy átlag középkategóriás oled ennek a dupláját tudja 10%-os ablakon, a feketeszintről meg nem is beszélve.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
daniel2121
üzenetére
Megéri a központi szalonból venni, hivatalos Sony márkabolt, egy kis plusz pénzért extra gyári garanciát is lehet náluk venni (5évre kiterjesztett gari).
-
kolosszus87
senior tag
válasz
daniel2121
üzenetére
65 X90K 430e-ért. X85L se rossz, az kereken 400, de az X90K megéri azt a plsuz 30 ropit.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Incubus
üzenetére
Valami olyasmi...az XR proci a fejlettebb amit a magasabb kategóriás Sony modellekbe raknak, de már az X1 is nagyon szépen végzi a dolgát (mozgásjavítás, felskálázás, objektumalapú képjavítás, színátmenet javítás stb.) , ezeket végzik ezek a procik, amikben a Sony élen jár.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Triathlete
üzenetére
Ez a Sony belépő tv-je, egy IPS paneles alap tv, alacsony kontrasztaránnyal, HDR-re nem jó mert alacsony a fényereje, nincs local dimmingje sem. Szóval sötétben, esti filmezésnél a feketéje erősen szürke lesz csak. Egyetlen előnye h megkapta a Sony X1 prociját, így a képfeldolgozása, felskálázása biztosan jó. Egy világos helységbe, alap tv-nek jó annak aki mindenképp Sony-t akar és tv műsorok nézésén kívül nagyobb igénye nincs. Én nem venném meg, ezen az áron a konkurenciánál vannak jobb tv-k. Ha mindenképp Sony akkor X85L alá nem adnám.
-
kolosszus87
senior tag
Bár teszt nincs a TCL-ről, de azért itt egy részletes leírás az idei TCL modellekről: [link] Eszerint a TCL C805 50-es méretben is mini-ledes, 336 szabályozott háttérvilágítási zónával és 1300nites csúcsfényerővel rendelkezik, amivel már elég látványos a HDR hatás. Ilyen tv-t Sonyban te nem kapsz ennyiért, 50-es méretben meg pláne, igazából 50-es méretben ma már egy gyártó sem kínál komolyabb tudású modellt, mert minden márkánál 55-től indulnak a minőségibb tv-k. Kivéve az oledeket, mert az oled kategória most már 42-es mérettől indul.
-
kolosszus87
senior tag
Sztem is tegyél egy próbát a TCL-el, mert ami Sonyban kategóriájának nevezhető az sokkal drágább...mondjuk ami hellyel- közzel kategória társának nevezhető az X90K minimum vagy az idei X90L, de még ezek se mini-ledesek, arról nem beszélve h nincs is belőlük 50"-es méret, 55-től indulnak.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Bandeee82
üzenetére
Nem láttam azt az lg-t, de megnéztem most mindkét tesztet. LG 7.9-et kapott összesítésben, a Sony meg 8.0-at, akkor miért jobb az LG szerintük? Mindegy, én az Rtings-re sokat nem adok megmondom őszintén, nagyon zavaros és következetlen a pontozási rendszerük. Arra jó az az oldal, hogy a nyers mérési adatokat kiolvassa az ember ha kíváncsi rá, de a tesztjeik elég zsenegék és gyakran logikátlanok.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Bandeee82
üzenetére
A lényeg, hogy inkább tavalyi X90K-t vegyél, jobban jársz vele mint az X85L-el, egy árban vannak úgy is. Jobb HDR-t kapsz vele és XR procit aminek jobb a felskálázása és egyéb extra más képalkotó feature-jei vannak. Na meg játéknál tutira megkapod a valós 4K 120hz-et. Anno XH90 és X1 proci párosításnál ebből voltak gondok, hogy 120Hz-en nem teljes 4K felbontást adott ki, csak felezett felbontásdon futott, akkoriban ezen ment a háborgás a tv-t megvásárlók között.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Bandeee82
üzenetére
X90K szintjét nem éri el az X85L, attól kevesebb csúcsfényerőt tud és nem XR proceszzoros, hanem csak X1! Szóval ha nem is ég és föld a különbség, de az X90K jobb képminőséget produkál. Olvastam róla egy tesztet, az alapján az X85L pepitában ugyanolyan mint a 2020-as XH90, ugyanúgy 32 zónás fald rendszer van benne, ugyanúgy X1 procis, VA panelos és még fényerőben is ugyanazt a 700 nit körüli csúcsot tudja hdr-ben. Kb olyan mintha kiadták volna a 2020-as XH90-et újra X85L néven!
-
kolosszus87
senior tag
válasz
modflow
üzenetére
Már X90K-d van, te sose tanulsz a hibáidból?
Ha jól rémlik XH90-el kezdted, nem voltál vele megelégedve, lecserélted X93J-re, de azzal is baj volt mert kockásodik, stb. Most ezek szerint váltottál X90K-ra és jönnek a problémák megint!
Mikor engeded már el ezt a Sony X90 szériát, kb ugyanzt cserélgeted ugyanarra és várod a csodát!
-
kolosszus87
senior tag
válasz
boborján2
üzenetére
TCL-ben a C805 v C845-öt célozd be, az már egy egész komoly mini-ledes tv-k. Sony-ban az X90K legyen a cél, esetleg szóba jöhet az X85L is (gyakorlatilag egy az egyben megegyezik képminőségében 2020-ban népszerű XH90-el). Figyeld black fiday akciókat, de a TCL C845 a legkomolyabb képességű modell amit a keretedhez közel megkaphatsz.
-
kolosszus87
senior tag
Csakis a mini-ledes X95L jöhetne szóba ami előrelépés lenne, de borsos az ára. Az X90-es szériával semmiben sem lennél előrébb képminőségben a jól sikerült XF90 után.Létezik még elvileg a jobb ár-érték arányú mini-ledes X93L, ami az X95L alatt helyezkedik el, de ez tudtommal USA piacra készül csak, nálunk nem kapható mini-led verzióban csak az X95.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
d.beni
üzenetére
Sony X95L jelenleg a legjobb mini-ledes tv modell a piacon, bár tény h kissé túlárazott... akció meg kérdéses. Ha az ár számít akkor viszont én inkább venném a TCL C845-öt mint a Samut. Szerintem várd meg a black friday akciókat és ha lesz akció az X95L-re akkor vedd meg azt, ha pedig nem akkor veszel mást.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
mrThomi
üzenetére
Semmi értelme, kb ugyanazt a tv-t kapod más csomagolásban. Nem lesz lényegi előrelépés. Igen, csiszoltabb, meg nagyobb fényerő, de ne számíts túl nagy hűhóra a változást illetően. Ha már mindenképp váltani akarsz és az oled nem játszik akkor csak mini-led modellre érdemes sztem, mondjuk egy TCL C845-re, ott már több pluszt fogsz érezni képminőségben, kevesebb blooming, nagyobb kontraszt, nagyobb fényerő.... bár még az se lesz ég és föld, mert azért korrekt modell az X92J.
-
kolosszus87
senior tag
-
kolosszus87
senior tag
Értem én, de már nem akartam kísérletezni mini-leddel sem, a TCL C845 mondjuk megmozgatta a fantáziámat, már csak a kiváló ár-érték aránya miatt is...de végül úgy voltam vele, hogy ideje oledre lépni. Más mini-ledes megoldások meg nem érdekelnek, Samu tv-t nem szívesen veszek, nem szeretem a márkát, Sony X95K meg nevetségesen túlárazott és tesztek szerint sötét jeleneteknél még mindig látható a blooming effekt.
-
kolosszus87
senior tag
Huh, látom páran úgy döntöttek lecserélik az XH90-et oledre, én pár hete megtettem. Szerecsémre a tévé eladással nem kellett bíbelődöm, szüleim le akarták már cserélni az 55-ös W809C-t egy nagyobbra, így megvették tőlem korrekt áron a 65 XH90-et. Nekik tetszik, de ugye ők nem néznek igazából HDR tartalmat, max néhány YT videó erejéig, csak akartak egy nagyobb tévét ami hozza a kontrasztos, jó minőségű SDR képet. Játszani meg nem játszanak.
Az ő igényeiknek maximálisan mefelel. Én beújítottam egy Pana LZ980 oledet... SDR-ben nincs akkora difi egyébként a képminőségben, abban már az XH90 is jó volt, a színpontossága a Panának mondjuk jobb alapból. Az igazi különbség a HDR-ben jön ki- erősebb HDR színek, nincs az idegesítő, kiábrándító blooming jelenség a sötétebb HDR jeleneteknél, csak a tökéletesen homogén fekete, kontrasztos kép. Az egyetlen hátrány, az nyilván az lcd-hez képest gyengébb általános fényerő. Az XH90-et is nagyrészt sötétben járattam minössze 7-es fényerőn, mert filmezni csak úgy érdemes. Az olednél kb. 40esre kell állítanom a fényerőt ahhoz, hogy azt a szintet kapjam amit az XH90-nél 7-esen SDR tartalomnál (ez kb. olyan 120cd/m2-nek felelhet meg), ez jól szemlélteti, hogy melyikben mennyi tartalék van. Aki világosban is gyakran tévézik, annak hiányozhat az lcd fényereje. -
kolosszus87
senior tag
Mivel nekem eddig oledem sem volt, így tökéletesen elégedett vagyok az LG féle woleddel is FALD-os lcd után, úgy voltam vele ez legalább már kiforrott, bejáratott technológia. Érdekességként idéznék egy kevésbé elégedett A95K qd-oled véleményt (ez egyébként összevág EAGLE fórumtárs tapasztalatival is) vásárlói véleményt emagról, éppen Panával összevetve:
"A Tv összeszerelése és a felhasznált anyagok valóban a legfelső osztály A távirányító talán a világon a legjobb, ami létezik most, a tv-ről és a felhasznált anyagokról sugárzik a minőség *****!. Viszont a tv képe dobozból kivéve nem jó, ami nem jellemző a Sony-ra, hogy ennyire ne kalibrálja be a tv-t gyárilag. Mindennap állítanom kellett, mert azt hittem, hogy jó, de nem volt jó, valahogy mindig nem stimmelt a szín, ha a másik szobában lévő Lz1500 Panasonic tévét megláttam. A Panasonic képe mindig szebb volt, hiába QD-OLED meg új technológia, itt valami nem stimmel (még) színben. A Panasonic Lz1500 mindig szebben nézett ki. A Sony-t viszont, néha tényleg tátott szájjal néztem annyira szép volt a kép, néha meg kimondottan ocsmány.
A legnagyobb gondom viszont a gyári szoftverrel volt. A tv több alkalommal nem azt csinálta, amit kellett volna, lelassult, majd meg is állt a rendszer. A bravia core-ba nagyon gyakran csak úgy tudtam belépni, ha előtte töröltem az adatokat, illetve kényszer leállítást végeztem az applikáción. Bő 3 hétig próbáltam esélyt adni a tévének és bíztam benne, hogy minden megoldódik, de végül elálltam a vásárlástól. Ennyi pénzért egy tévénél sem fogadok el semmilyen hibát. A tv képe, mint írtam nagyon szép, néha meg elviseletlenül ronda volt, teljesen tartalomfüggő a QD-OLED technológia. Egyelőre nincs ez még kiforrva. Részemről ez a tv nem ajánlott. Értékelésem 2.5 csillag. " -
kolosszus87
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Tudom én, hogy ez sem tökéletes, mert az csak egyedi kalibrációval érhető el, de a Pana oledeken rendszeresen 2 alatti átlag deltae értékeket mérnek, mindezt kiváló szürkeárnyalatos megjelenítéssel, nekem ez már elég. A Pananánál szimpatikus az a megoldás is, hogy a játéknál nem kell ragaszkodni a kevésbé színhelyes dedikált játékmódhoz ha alacsony input lagot akarsz, mert szinte bármelyik képmód alatt be tudod kapcsolni a játék módot, a szintén nagyonpontosra belőtt professional2 alatt is. Egyébként a 1,5-2szeres ár túlzás szerintem azonos ligában nincs ekkora difi...Az LZ980at C2 árban vettem, meg még mellécsaptak az Emagnál egy 50ezres vásárlási utalványt is, mert promós időszakban vettem. LZ1500 és az LZ2000 tényleg elég borsos árazású, de mint korábban írtam nincs az LG-nek olyan oledje ami pariban van velük a tavalyi évből. Ami most valóban megborította a piacot kicsit az a Samu S95B QD-oledje, mert dacára annak hogy új csúcs oled technológiát használ a kezdeti árhoz képest már LG C2 árban dobja a Samu a nép után, de annak ellenére h elismerem a képességét én régebben rengeteget csalódtam a Samuban, nem szeretem a márkát. Csilli-villi parasztvakítás meg van náuk, ezzel lettek sikeresek, de írdatlan olcsójánoskodás is észrevehető mindig a termékeikben ami az átlagnak fel se tűnik. Arról nem beszélve h a Samu termékeim valahogy mindig idő előtt döglöttek be. Nem preferálom a márkát egyszerűen.
-
kolosszus87
senior tag
Kicsit beszállnék a vitába, épp most váltottam Sony XH90-ről egy 65-ös Pana LZ980 oledre (sikerült jó akcióban kifogni)...és mit ne mondjak nem cserélném el egy LG C2-re. Drágák a Pana tv-k... igen, de ezért az árért bizony igen jól behangolt, gyárilag bekalibrált, kiegyensúlyozott képminőséget kapsz. Lehet jönni azzal, hogy lehet hívni kalibrátort, de az emberek többsége sosem fogja kalibráltatni a tévéjét vagy aki gondol is rá mint én anno pl. olyan helyen lakik a környékben se végez senki ilyesmit, több száz km-ről kellene iderángatni valakit jelentős utiköltség felárért. Szóval a jó, pontos gyári kalibráció igenis hozzáadott érték. Arról se feldkezzünk meg, hogy a Pana az oled modeljeivel ott indul a belépőkategóriában ahol a többieknek már a középkategóriás modelljei vannak. LZ980 pariban van a C2-vel, Sony A80K-t lenyomja sztem (csúcsfényerőben talán picivel a C2 alatt van, de egyéb tényezőkben meg felülmúlja-kevésbé agrsszív abl, jobban kitartja a fényerőt világos jeleneteknél, egyszó mint száz egy csiszoltabb, kiegyensúlyozottabb képminőséget ad, több részlettel, pontosabb megjelenítéssel), LZ1000 már a G2 szintjét súrolja fényerőben. Az LZ1500 és LZ2000 meg felül múlja az LG G2 modelljét is, szóval bizonyos szempontból indokolható a felár. Kérdezd meg EAGLE kollégát akinek már megfordult a keze alatt pár tv, megengedheti magának a legjobbat és a legnagyobbat, van neki 77LZ2000, Sony A95K qd-oled, hogy mindig a panához nyúl vissza szívesen és jobban szereti mint a tavalyi csúcs Sony QD-oledet. A Pana csúcsomdelljei mindig is azoknak szóltak akik a legjobbat akarják és meg is engedhetik maguknak. Igen, tudom idén majd jött az LG G3 MLA technológiával, de ugyanez az MLA technológia jön az idei Pana MZ2000-ben is majd és merek rá fogadni, hogy felül fogja múlni a G3-at is. Egyébként ha már proci, a proci nem csak a interpolációról szól, a proci végzi az alacsonyabb felbontású tartalmak felskálázását is (ebben szintén jobb a Pana mint az LG), különféle egyedi objektumelemzéseket, képminőségbeli fnomságokat stb. A Pana plazmák képi világát imádtam korábban és ezekből érzem továbbra is az egyedi Panás jelleget a oled tv-ikben is, szeretem a márkát továbbra is, a Sonyban viszont csalódtam kicsit.
-
-
kolosszus87
senior tag
válasz
üzenetére
Túlzás ez a köröket ver rá duma. Nekem 65 XH90-em van, szüleim 7-8 éve néznek egy 55 W809C-t. SDR 1080p anyagnál én orbitális különbséget nem látok, amit látok az is abból fakad h gyári beállításon az XH90 túlszaturáltabb képet ad még a legpontosabb képmódjában is. Betekintési szögben meg pl. a W8 veri az XH90-et.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
kenzoli
üzenetére
Semmi baj nincs velük, régóta működő Sony partnerek Kecskeméten, de valamiért a bazi nagy csomagok kiszállítása megoldhatatlan probléma elé helyezi őket. Volt itt régebben is egy tag akinek nem tudták a túlméretes 75-ös tévét kiszállítani, személyes átvételt javasoltak.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
magy1975
üzenetére
A gyengébb minőségű tartalom, mint pl. a tv adás jobb minősége elsősorban annak köszönhető, hogy jobb képfeldolgozó proci van az A83J-ben, mint az XH90-ben, nem az oled technológia a döntő ebben a kérdésben. Jó minőségű tartalommal pl. PS5 játék, magas bitrátájú filmek, 4k anyagokkal már nem lesz olyan ég és föld a különbség...bár a tökéletes fekete és kontraszt miatt természetesen az ilyen anyagok is jobban fognak kinézni. Majd leírod a tapasztalataidat.
-
kolosszus87
senior tag
Ha ragaszkodsz a Sonyhoz akkor én is a 65 X95J-re voksolok...ennek már teljes értékű hdmi 2.1 funkciói vannak + még képminőségben is előrelépés valamelyest az XF90-hez képest...bár nem lesz ég és föld, de nagyobb fényerőt tud, meg valamivel több tompító zónája van, új XR procit használ, stb. Mondjuk 550k az ára. Egyébként ha nem vagy márkafanatikus akkor én bizony egy TCL C835-ös mini-ledes tv-t vennék 500ért, abszolút az a nyerő modell a kategóriában, leveri az X95J-t feketeszintben, kontrasztban és blooming se nagyon van rajta.
-
-
kolosszus87
senior tag
válasz
sali24
üzenetére
Mit értesz utánhúzás alatt? Egy biztos, hogy a Sony 70es szériája a teljesen belépő alap modell. Gondolom tudod, hogy annak a tv-nek a hdr képességei nagyon gyengék így az Xbox-ot meg bármilyen más konzolt csak kikapcsolt HDR-el érdemes használni, csak SDR-ben lesz szép a kép. A panelja is alap 60hz-es, ha esetleg ebből fakadóan látnál utánhúzást. Kicsit írd körbe a jelenséget, hogy mi nem tetszik a képen. Egyébként sajnos 43"-ban ma már egyik gyártó sem készít komolyabb képességű tv-t, csak belépő modellek vannak szinte ekkora méretben (kivétel a most megjelent 42"-os oled modellek, de azok drágák) és 55"-tól indul a választék a minőségibb tv-k között. Én azt javasolnám, hogy ha nincs kereted vagy helyed egy nagyobb, minőségibb tv-re. Akkor tv helyett szerezz be inkább egy nagyobb 1440p-s gamer monitort a konzolhoz ami hdmi 2.1-el rendelkezik és legalább 144hz-es.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Így van! Én csak PS5-höz tudom ajánlani a Sony tv-ket teljes mellszélességgel. Még az új Xbox-hoz sem feltétlen, mert még a boxnak is van olyan funkciója amit a Sony tv-k nem tudnak kezelni (4K 120hz Dolby Vision mellett...új LG modellek tudják ezt is kezelni). Egyébként nekem a TCL márka egyre szimpatikusabbá válik, most itt Európában is egyre jobb tévékkel jönnek már ki évről évre. Látszik, hogy törik magukat, fejlesztenek és szeretnék elnyerni a vásárlók bizalmát és elégedettségét.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
üzenetére
Olvasd vissza kicsit bisiz problémáját. Röviden, tömören a Sony nem elsősorban gamerkedésre fejleszti a tv-it, illetve gamer szempontból kifejezetten csak a PS5 funkciókkal való együttműködésre fókuszál. Az új PC-s videókarik maximális potenciálját nem fogja tudni kihasználni jelenlegi állás szerint egy Sony tv és nem is erőlteti magát a cég frissítésekkel, hogy ez változzon. Ezért mondogatom én már itt egy ideje, hogy aki kifejezetten gamelesre keres tv-t, pláne ha még PC gamingről is van szó az ne Sonyt vegyen. Inkább az LG háza táján nézelődjön, ők rámentek nagyon a gamer funkciókra. A magasabb kategóriás LG tv-k tudnak mindent mi szem-szájnak ingere, g-sync, freesync támogatás, minden úgy működik ahogy kell. Akik még számításba jöhetnek az a TCL, ők is egyre inkább rámennek a gamerek megnyerésére, illetve még a Samu is jobb gamer funkciókban, bár a Samuknál meg a játék mód gyári kalibrációja egy katasztrófa szerintem.
-
kolosszus87
senior tag
Az egyik fórumozó viszont talált egy megoldást amivel a 4K 120hz-et működésre tudta bírni rtx 3080 karival és A80J oleddel, bemásolom amit írt, viszont a g-syncet ki kell kapcsolni hozzá, VRR az nem lesz: "I have a 3080 and the a80j. This is how I got it to work. On your a80j, go to settings, channels and inputs, external inputs, HDMI signal format and change your HDMI 3 or 4 (whichever you're using) to enhanced format VRR.
Then on your PC, go to Nvidia control panel, change resolution and scroll down to the PC SECTION towards the bottom. NOT THE ULTRA HD HD SD SECTION. Then select 3840 x 2160 and your refresh rate should be selectable to 120.
If you have any questions let me know!
I also disabled g sync in Nvidia control panel as well. Disabled it all together. Not just for this display" -
kolosszus87
senior tag
Kicsit kutakodtam a témában külföldi fórumokon, sajnos nagyon úgy néz ki, hogy mellényúltál a tv választással ami a PC gaminget illeti! Legalábbis többen megerősítették, hogy az Nvidia szoftvere és a Sony VRR és 4K 120hz megoldása nem puszipajtások valamiért, nem csak az X95J-nél van ez, hanem az összes Sony 4K 120hz-es kijelzőnél, ugyanezek a tünetek vannak Sony A80J olednél, de az új 22-es K tv sorozatnál is. Sony is igazából tojik a PC játékosokra, PS5-höz ajánlja a tv-it a többi nem érdekli, legalábbis ez jön le a kommunikációjukból.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
blooredo
üzenetére
Te tudod mi a fontosabb, valamivel nagyobb méret vagy a képminőség, de én zokszó nélkül a Sony-t venném és nem fanboyságból. Ennek a Philips-nek az elődmodellje van tesómnak, neki nincsenek nagy igényei a képteljesítményt illetően, az ambilight mondjuk király dolog az egy jó pont, de a képminősége nálam nem ugorja meg a lécet. A Sony színei, képalkotó procija, felskálázása jobb mint ami ebben Philipsben van, ráadásul a Philips csak 60hz-es, míg az X85J már 120, Sony VA panel, Philips meg mérettől függően IPS és VA panelt váltogat a modelljeiben, nem tudom a 70"-osban melyik típus van. Philips menürendszerétől hülyét tudnék kapni, annyira káosz az egész, kínlódás beállítani rajta bármit, Sony-é szép letisztult hozzá képest.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
hozelujiz
üzenetére
Tesztek alapján nem rossz darab az a Xiaomi, igen jó ár-érték arányú tv lehet, de én mégis kötve hiszem, hogy hozná a jelenlegi XF90-ed képminőségét, azért a Sony tv-k képminőségében ott van a Sony saját processzorainak varázslata és know-how-ja. Minden esetre egy próbát megérhet, MediaMarktnál pofátlanul olcsó 380 ezerért van most ez a Xiaomi. Ez nem pénz egy 75"-ös QLED tévéért ami 1000 nites hdr csúcsfényerőre képes, 192 FALD zónával és 10000:1 kontrasztaránnyal rendelkezik. Lehet bepróbálnám a helyedben, legfeljebb elállsz a vásárlástól ha mégse jön be és visszaküldöd.
-
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Mandarinn
üzenetére
Igen, ez még ma is áll. Sony és a Panasonic figyel oda legjobban a gyári kalibrációra a tévéiknél általánosságban. Bár gyakorlatilag ma már minden gyártónak van legalább egy képmódja (általában az egyéni, film, filmmaker,stb.) képmódok amely gyárilag eléggé színhelyes, bár a többségnél csak a felső kategóriában, míg a Sony pl. az összes modelljénél ügyel erre a teszteket olvasgatva. Van még egy nagyon jó pont a Sony esetében és erről ritkán esik szó, a Sony a Játék mód képére is ügyel és színhelyesre kalibrálja gyárilag, ezt pedig kevés gyártó teszi meg! A legtöbb gyártó Játék módja ahol érdemes játszani az alacsony input lag miatt rettenetes szokott lenni, épp ma olvastam FlatspanelsHD tesztjét az új Samsung QN95B csúcs mini ledes 4K csoda tv-jéről és még a tesztben is kiemelték milyen siralmas a játék mód gyári színhelyessége 10000K feletti hideg színhőmérséklet, borzalmasan elmászott, túlszaturált színek, részlettelen kép...és ez egy méregdrága csúcs 4K Samu tv ami gyakorlatilag kalibrálás nélkül nézhetetlen képet ad ha játszani szeretnél rajta! Kérdem mire fel a 4K 120fps, VRR, AMD freesync, meg 13ms input lag, ha közben nézhetetlen a képminőség. És sokan sajnos ezt a hígfos képet szokták meg a korábbi Samsung tévéjüknél és utána a színhelyes Sony képét meg fakónak és nem elég színesnek, "poposnak" találják és Sony tv-re váltva nyomják fel a beállításokban a színeket az egekbe, nagyon sok ilyennel találkoztam külföldi fórumokon.
-
-
kolosszus87
senior tag
válasz
axlfsi
üzenetére
Senki nem tudja miért vonták vissza, azt se értem miért nem adták ki újra....nekem hetek óta fent van és semmi gondot nem tapasztalok. A 23,976 fps lejátszási hibát javította, én azóta örömmel nézek filmet az XH90-en. USA-ban hetek óta kint van az új firm, itt meg nem képesek kiadni még mindig. Nem értem én a Sony észjárását...
-
kolosszus87
senior tag
válasz
syler123
üzenetére
Összességében elégedett vagyok az XH90-nel én is, egyáltalán nem volt rossz vétel a pár idegesítő gyermekbetegségével együtt sem, de a következő tv-m nekem is már csak oled lesz, bár az nem most lesz még, de csak az oled hozza meg azt a szintű előrelépést amit elvárok, mini ledezés és egyéb lcd-s trükkök már kevés lesz.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Csabi1984
üzenetére
Bizonyos kereteken belül lehet a szoftveresen játszani. Most nyilván egy local dimminges tv-ből nem fognak local dimmingest csinálni szoftverrel, szóval vannak határok. Viszont ha megnézed itt az XH90 és az X90J esetét, szerintem a 2tv az XR proci kivételével kb azonos. Így szoftverrel abba bele tudnak, nyúlni h a fényerőt egy határon belül hogyan kezelje a tv.
-
kolosszus87
senior tag
Egyébként az amcsi fórum hozzászólások alapján úgy tűnik nem káprázott a szemem mikor azt vettem észre mintha a HDR jobb, látványosabb lenne, többen is hasonlót véltek felfedezni. Állítólag megnövelték az XH90 fényerejét kb az X90J szintjére, így most ahhoz hasonló lett a hdr teljesítménye.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
üzenetére
[link]
Ez az EU verzió annak aki esetleg nem akarja kivárni az OTA verziót, zip fájl, azt ki kell csomagolni és kapsz egy "sony_dtv0FA80A0CA0AC_00004100_16016701000189.zip" fájlt, amit Fat32-re formázott pendrive-ra fel kell másolni és a tv-be dugni. Megnyitásával a tv automatikusan felismeri. -
kolosszus87
senior tag
Tegnap feltettem az új firmware-t XH90-re, tesztmintával ugyan nem ellenőriztem, de szemre eltűnt a 23,976 fps filmek lejátszása közben az időnkénti kis röccenés(képkockakihagyás), így azt hiszem megoldotta a problémát a Sony, majd valami tőlem járatosabb ember leellenőrzi tesztmintákkal is biztos. Ezen kívül nem tudom mi történt pontosan, lehet csak az én szemem káprázik, de egyértelműen azt látom, hogy javult a HDR megjelenítés. Mintha nem lenne olyan "túlfényesített" a HDR kép, jobbak színek és a blooming nem olyan észrevehető, fekete sávok filmnél alul felül is egyöntetűbbek. Valahogy kontrasztosabbnak, jobbnak tűnik a HDR a tv-n most. Többféle Youtube-os HDR tartalommal megnéztem és külső medialejátszóval is több HDR, DV fillmmel teszteltem. Mindenhol jobbnak tűnik.

-
kolosszus87
senior tag
Az USA-ban már kijött az új 6.1670 firmware az XH90-hez ami javítja a 23.976fps lejátszás képkockakihagyás problémáját: [link]
Reméljük hamarosan itt az EU-ban is kijön a frissítés. -
kolosszus87
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Jó lett a videó, szépen érthetően elmondod mit miért kell beállítani, mindenkihez el kellene juttatni akinek modern HDR képes 4K tv-je van és játszik valamilyen konzolon. Rengetegen átlag felhasználó nincs tisztában azzal, hogy milyen beállításokat kellene használniuk a megfelelő HDR beállításokhoz és sajnos a gyártók sem hívják fel erre a figyelmet h mi az a HGIG, stb. Az egyszeri (nem tech érdeklődésű) játszani akaró usertől meg nem is elvárható, hogy tisztában legyen ezzel a rengeteg szabvánnyal.
-
kolosszus87
senior tag
Tegnap feltettem az új firmware-t XH90-re, nem tudom mit javított, minden esetre most rosszabb sem lett semmi az biztos. Tud valaki valami értelmes videót amivel ellenőrizhetem a 23,976 fps mozgást, hogy esetleg jelen van-e, javult-e? Egy-két ilyen youtube teszt videót néztem, ott nem vettem észre képkocka kihagyást.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
DJosef
üzenetére
Hihetetlen ez a szerencsétlenkedés már amit a Sony az utóbbi időben leművel a frissítések terén. Lassan elveszítem a hitem a márkában, még ha képminőséget alapvetően ma is élmezőnybelinek tartom a tévéiknél. Ez a nyögvenyelős terméktámogatás, lassú reagálás manapság elfogadhatatlan. Több konkurens is sokkal jobban csinálja már ezt, a feltörekvő "lenézett" kínai márkák mint a Hisense vagy a TCL egyenesen példásan, nagyon gyorsan reagálnak a felmerülő hibákra, gyorsan és hatékonyan javítják őket, a Sony meg hónapokig vakarózik alapvető hibák javításán és még akkor sem sikerül. Azt hiszem a következő tv-m már nem Sony lesz!
-
kolosszus87
senior tag
Képmód: egyéni legyen! Fényerőt sötét szobában való nézéshez vedd le nyugodtan 7-8as értékre, kontraszt 90, gamma sötét szobában: -2 (én a -1et preferálom), világos nappaliban 0 legyen, HDR tartalomnal pedig mindenképpen 0-ára tedd. Fekete szint maradjon 50. Az egyéb képjavítókat érdemes kikapcsolni. Színt szintén hagyd 50-en, a legpontosabb színhőméréklet beállítást pedig a profi1 mód adja. Ezek adják gyárilag a legszínhelyesebb, legtartalomhűbb képet! Mozgás beállítások megint csak egyéni preferencia kérdése, én a simaság csúszkát 1-esen hasznlom, a tisztaság min. van.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Bander78
üzenetére
Ha nem sajnálod rá a pénzt és elutasítod különféle okoból az oledet akkor vedd meg az X95J-t. Rosszul nem jársz vele biztos, az egyik legjobb 4K lcd amit ma lehet kapni. Nekem az fáj csak, hogy az elődje a 2020-as XH95 ami gyakorlatilag ugyanezt a képminőséget nyújtotta 65"-ban 450-470k körül volt tavaly ilyenkor kapható, ez az X95J szinte semmiben nem jobb nála, mégis nagyon nagy árugrás következett be az új modellnél. Ekkora árdifit még az infláció, stb. sem indokol.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Bander78
üzenetére
X95J jó tv, de erősen túlárazott szerintem. 65-ös méret már 600ezer felett van kicsivel, nem is nagyon veszik idehaza ezt a típust sztem. Ennyiért már inkább 65-ös oledet vennék, mint ahogy vesz is mindenki gyakorlatilag. Reálisan max 500k körül kellene lennie az árának, akkor jó vétel lehetne. Blooming pedig lesz ezen is, úgy rémlik 60 local dimming zónája van, az sem túl veretes...
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Tesztelgettem kicsit, azt hiszem igazad van. Többször összehasonlítottam 0-ás és +2-es beállításon (ahol már éppen csak láthatóvá válik a nap ikon sötét szobában). 0-ás beállításon valóban töri már egy kicsit a feketéket, +2-őn viszont előbújnak a rejtett szürkeárnyalatok és sokkal harmonikusabb lesz a kép. Az első 2 beállítási képernyőn is visszavettem 15-ös értékről 14-esre, így még közelebb került ugye az XH90 képességeinek felső határához, ez is előnyére vált a "tesztképeket" nézegetve.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Érdekes amit mondasz, nem tudom kinek higyjek, te is szakértője vagy a témának, meg ő is. Inkább azt mondom, nézd meg ezt a videót ha van egy kis időd és mondd el a véleményed: [link]
3:21-től beszél a 3ik képernyő beállításról amit 0-ra javasol LD tv-nél sötét szobában való játéknál(én mindig sötétben játszom) és mérésekkel is alátámasztja ezt. -
kolosszus87
senior tag
-
kolosszus87
senior tag
válasz
mrThomi
üzenetére
A 3ik beállítási képernyő a fekete szint beállítását célozza, elvileg azt is úgy kell h alig látszódjon a nap, de Vincent Teoh meg a legtöbb profi szerint ezt Local dimminges tv-n 0-án kell hagyni (akárcsak olednél), mert akkor kapcsolja csak ki teljesen olyan részeken a ledeket és így lehet elérni a legjobb feketét. Isdmétlem ezt csak local dimminges lcd-nél és olednél szabad, hagyományos LD nélküli lcd tv-nél az utasítások szerint alig láthatóra kell állítani.
-
kolosszus87
senior tag
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Kapott az XH90 is frissítéssel automatikus HDR tone mapping beállítást a PS5-tel, ez abban nyilvánult meg, hogy a fríssítés után elindítva a PS5-öt bejött egy képernyő ami jelezte, hogy most az új funkcióval be lett állítva a megfelelőre. A baj, csak az h ezt a tesztek nem igazolták, tehát nem lett jó ez a funkció, így manuális beállítással jobb eredményt lehet elérni. A tv pedig ettől még nem kapott HDR tone mapping állítási lehetőséget, az teljesen automatikus és kikapcsolhatatlan, nincs erre vonatkozó menüpont a beállításokban sajnos.
-
kolosszus87
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Nincs ilyen XH90-en sajnos, egyáltalán nincs HDR tone mapping beállítás a tv-n. Kikapcsolhatatlan! A HDTVtest-es Vincent úgy rémlik pont emiatt ajánlotta egy külön videójában, hogy a HDR beállításokat manuálisan végezzük el az XH90-PS5 esetében és 1000nitre legyenek belőve a csúcsfények és ne hagyatkozzunk az automatikus, illetve az a PS5 HDR beállításában vonatkozó ajánlására a beállító tesztképernyőn, hanem állítsuk azt alulról felfelé haladva 15-15-0 kattintással a 3 képernyőn.
-
kolosszus87
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 146 - 147 - 167 - 169 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 6th Gen. i7 11th, 32GB RAM 27% ÁFÁS (0326)
- Apple iPhone SE (2020) / 64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:82%
- Eredeti Microsoft Windows 10 / 11 Pro OEM licenc Akciós áron! 64/32 bit Azonnali kézbesítéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ha jól rémlik XH90-el kezdted, nem voltál vele megelégedve, lecserélted X93J-re, de azzal is baj volt mert kockásodik, stb. Most ezek szerint váltottál X90K-ra és jönnek a problémák megint!
Mikor engeded már el ezt a Sony X90 szériát, kb ugyanzt cserélgeted ugyanarra és várod a csodát!
Az ő igényeiknek maximálisan mefelel. Én beújítottam egy Pana LZ980 oledet... SDR-ben nincs akkora difi egyébként a képminőségben, abban már az XH90 is jó volt, a színpontossága a Panának mondjuk jobb alapból. Az igazi különbség a HDR-ben jön ki- erősebb HDR színek, nincs az idegesítő, kiábrándító blooming jelenség a sötétebb HDR jeleneteknél, csak a tökéletesen homogén fekete, kontrasztos kép. Az egyetlen hátrány, az nyilván az lcd-hez képest gyengébb általános fényerő. Az XH90-et is nagyrészt sötétben járattam minössze 7-es fényerőn, mert filmezni csak úgy érdemes. Az olednél kb. 40esre kell állítanom a fényerőt ahhoz, hogy azt a szintet kapjam amit az XH90-nél 7-esen SDR tartalomnál (ez kb. olyan 120cd/m2-nek felelhet meg), ez jól szemlélteti, hogy melyikben mennyi tartalék van. Aki világosban is gyakran tévézik, annak hiányozhat az lcd fényereje.