Új hozzászólás Aktív témák

• Pala

veterán

válasz Attila69 #402 üzenetére

Isten őriz, hogy bátnásnak vegyem:)

Viszont valamiben tévedsz: Ha a lelkes amatőr sakkrajongó nekiül Kállai megnyitáskönyvét tanulmányozni, mondván: ''én most feljődni akarok'', no ebből nem sok jó fog kisülni. Alapvetően téves gondolat, hogy az első lépés a megnyitásoka tanulása lenne. Ha valaki komolyan akar foglalkozni a sakkal, annak elsőként a végjátékot kell nagyon megtanulnia, megnyitásból elég annyi kezdetnek, hogy megtanulja és betartja az általános alapelveket. Sajnos sokan hiszik, hogy a megnyitáselmélet, különböző csapdák és varik alapos betanulásával jó úton haladnak...hát ez így bezony nem igazán helyes, illetve hosszútávon nem járható út...ami abban a könyvben le van írva, az már haladóknak szól, akiknek van fogalma a középjátékról mint olyanról, mint a sakkjáték második szakaszáról. Megtanulta már a középjáték eszközeit (és tudja is használni őket) legalább 2-3 lépésig előre tud számolni, tud kombinálni, pozícionálni, és még sok mindent, röviden van tapasztalata. A boltokban kapható megnyitáselméleti könyvek többségben (bármennyire is nem úgy tűnik), nem kezdőknek szólnak. Nyílvánvalóan egy kezdő számára sem teljesen haszontalanok, hiszen lesz fogalmuk róla, hogy egyáltalán hogyan rendezzék a figurákat a megnyitásban. De tegyük fel, Józsika betanulja a a nyílt megnyitások nagy részét, főbb és mellékvarikat és leülök vele játszani... Mit fog csinálni, ha én a 4. lépésben eltérek az elmélettől és olyat húzok, ami a könyvben még zárójelben sem szerepelt?..kezdő lévén, és középjáték-tapasztalat híján Józsika egyre bizonytalanabbul fog húzni és egy olyan középjátékba csöppenünk, ahol már nem sokat ér az amit otthon tanult, ahol már a tényleges sakktudás a mérvadó.
    De teszem azt, mi van, ha végig a könyv szerint játszunk, és emberünknek van róla fogalma, hogy az elmélet végére érve mire kell, hogy játsszon a továbbiakban....középjáték-tapasztalat híján ezt sem fogja tudni megvalósítani..
    A megnyitás egy nagyon fontos dolog...de nem a tanulás / fejlődés kezdeti szakaszán..
    A legfontosabb elsőként: Végjáték!!!!!
    aki fejlődni szeretne, kezdjen el végjátékot tanulni. Hogy miért pont azt? Azért, mert így megismeri a sakkjáték elemeit, összetevőit (eleinte gyalogvégjátékok alatt, szinte üres táblán), motívumokat, melyeket később teli táblán is nagyszerűen fog tudni hasznosítani. Az elemek ismerete nélkül ne akarjuk egyszerre áttekinteni és megérteni az ''egészet''.
    Amit írtam, a gép ellen való rendszeres sakkozás, az hidd el nekem, hasznos, van ismerősöm, aki rengeteget fejlődött tőle. és pont az a lényeg, hogy relatíve alacsony élőjű gépi ellenféllel kezdjen, az még hibázik is, és ami nagyon fontos, hogy NEM követi feltétlenül a megnyitáselméletet...Fischer is mindig azt hangoztatta, hogy nem a sakktanulás módja nem az, hogy bevágjuk az elméletet, hanem a kombinációs készség, kreaítivitás, tapasztalat, motívumok ismerete, számolás, a helyes terv kiválasztásának képessége, ezek ötvözése a játékban az alapvető, általános érvényű elvek ismeretével vegyítve... ismerek egy mesterjelöltet, aki az életben soha nem tanult megnyitáselméletet, fogalma sincs az egyes megnyitásokról...mégis, igen nehéz megverni, mert nagyon jól számol és kombinál.
    A gép ellen való játékban is az a lényeg, hogy rendszeres legyen....amikor már van annyi játéktapasztalat, hogy az adott ellenfél legyőzése nem jelent problémát, akkor lehet emelni... emellett nem fontos, hogy hány megnyitást ismer az ember... nagymesterek, sőt világklasszisok is vannak, akik rendszeresen eltérnek a könyvtől...mert ők sakkoznak és nem visszajátsszák azt, ami leírtak az elméletben. Mert kreatívak és merészek....

Félreértés ne essék, én sem rákontrázni akarok a hsz-odra, mindössze azt írtam le, amit versenysakkozóként eddigi pályafutásom alatt tapasztalatként elmondhatok...
    A tanulásban a lényeg a rendszeresség, és lehetőleg kerüljük azt, hogy a megnyitási csapdák betanulására állunk rá, az ''általános'' játékerő fejlesztése a fő, ne akarjunk 10 lépésen belül partit nyerni, fontos a tapasztalat (ez mindenhol fontos:) )a problémamegoldó képesség fejlesztése...meg kell tanulni kombinálni, stratégiát találni, pozíciós játékot játszani, támadni, védekezni, sok-sok elemet, amelyekből a végén összeáll a sakkjáték. És ezek után, amint írtam: ''nem árt egy kis elmélet'' is; lehet díszíteni a tudást...versenysakkozóként viszont mindenképpen javallott az általunk játszott megnyitások kellő mélységű ismerete...de ugyanakkor tudni kell azt, hogy nem ettől leszünl jó sakkozók.
    Nah, sorry ha hosszú voltam...ha van kérdés, véleménye, ellenvélemény, észrevétel, várok mindent!

Új hozzászólás Aktív témák