Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- A fénynél gyorsabban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alex91
félisten
-
titán
válasz norbertoth #3350 üzenetére
Értem.
-
Elemental
addikt
válasz szabonagyur #3338 üzenetére
De ha felvennéd azt a pulóvert, lehetne ennél jóval kevesebb!!!
-
nagyúr
-
e.vid
senior tag
válasz norbertoth #3344 üzenetére
Igen 144m3 volt.
07.03-07.31. 135m3 és 08.01-08.02. 9m3.
Mérőállást küldtem 07.31-én is.[ Szerkesztve ]
'' Ne félj a tökéletességtől! Úgysem éred el sohasem.'' - by Dali
-
Degeczi
nagyúr
válasz Ringman #3346 üzenetére
És erre mondjon vmit szalonképesen az ember...
Mégis, mennyi idő kellett volna még ahhoz, h előre közöljék - ha már egyszer a számlázórendszer át tudták írni, tehát volt egy ismert igényspecifikáció? Csak közölni kellett volna azt a pórnéppel is.
Hasonlóképp, ha az MVM oldalára belépve írja az éves átlagfogyasztásomat, a profilt mi a túróért nem? -
Ringman
nagyúr
válasz Zozzant #3360 üzenetére
értelmetlenül állok ez előtt, mint ahogy azelőtt is, hogy az éves energiafogyasztást nálunk miért vették le 1638 m^3-ra, miközben 1856m^3-ra módosítottam.
áramnál meg több lett, mint a módosított
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
feco70
senior tag
Szerintetek az MVM nél mekkora sor fog állni?
-
RolEnD_
tag
A napokban történtek, össze-vissza számlázások és fejetlenség után gondoltam legyen átalány a diktálás helyett. 2 hete olvasták le az órát, tehát elvileg nincs akadálya. De van. Ismeretlen hibával kidob az oldal amikor változtatni szeretnék. "Ismeretlen hiba lépett fel, kérjük próbálkozzon később..."
-
Alex91
félisten
Lehet, hogy a sulyozas miatt modositottak az eves fogyasztast Csak az a mennyiseg esik a rezsicsokkentes csokkentesebe .
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
-
Alex91
félisten
-
RolEnD_
tag
Hát gyerekek, ez bohózat. E.ON, havi diktáláson vagyok ott is. Ahogy többen itt a fórumban, én sem kaptam számlát, késett. Eddig. Most jött egy elszámoló számla 2021.08-2022.08-ig. Jah, és nem 0 Ft, hanem 19.000. Minden hónapban pontosan diktáltam, nem trükköztem. WtF?!
-
Floyd80
addikt
MVM szabályzatból, már volt linkelve talán. Nem adtak ki újat, úgyhogy nem változott semmi, csak az ár és a mennyiség. Ezt rezsiröfinek kellene prezentálnia.
b.) Elszámoló számlák esetén (éves elszámolás)
Havi mérőállás-diktálás alapján készített számla esetén a fogyasztóra jellemző fogyasztási jelleggörbe alapján kerül elszámolásra a számlában szereplő kedvezményes árú mennyiség.
Az elszámolás a tárgyév egészére kivetítve történik, így biztosítva, hogy fűtési szezonban arányosan magasabb mennyiség kerüljön I. árkategóriába. A számítás a 3. pontban ismertetett termikus fogyasztás meghatározásánál alkalmazott fűtési
hőmérsékleti tényezők segítségével történik.
A megosztás az alábbi képlet alapján történik
41 040 x A = kedvezményes, I-es árkategória/ B+C
ahol
A” az aktuális számlában elszámolt időszak tény fűtési hőmérsékleti tényezők összege
B” a naptári év első napjától az aktuális számla elszámolás készítésének dátumáig
rendelkezésre álló fűtési hőmérsékleti tényezők összege (az elszámolás dátuma 1-2 nappal
eltérhet a számla kiállításának dátumától)
„C” az aktuális számla elszámolásának dátumától a naptári év végéig a 20 éves fűtési
hőmérsékleti tényezők összegeb/1. példa: éves szinten 2000 m³ (mintegy 69220 MJ) havonta változó mennyiség megosztása
Az adott havi számlában elszámolt mennyiségből legfeljebb a fenti képlet alapján meghatározott mennyiség kerül elszámolásra az I. kategóriában, az ezen felüli mennyiséget a II. árkategóriában számoljuk el.A diktálós felhasználók elmulasztott, vagy határidőn túli mérőállás közlése esetén elkészült részszámlák, illetve a hőmérsékletfüggő részszámlák sávos árképzése hasonló módon történik. A fűtési hőmérsékleti tényezők értéke a különböző fogyasztási jelleggörbével (felhasználási jelleggel) rendelkező fogyasztók esetén változó.
A felhasználás jellege lehet
lineáris – egyenletes, jellemzően főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás
fűtési – szezonális, kizárólag fűtési célú felhasználás (nyáron nincs fogyasztás)
vegyes – szezonális, fűtési és főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás (nyáron
kismértékű egyenletes fogyasztás van)
A fűtési hőmérsékleti tényező alapú fogyasztás megosztást csak a fűtési és vegyes felhasználási jellegű fogyasztóknál alkalmazzuk. Lineáris felhasználási jelleg esetén – a jellemzően alacsonyabb éves fogyasztás miatt – fűtési hőmérsékleti tényező alapú megosztásra nincs szükség."Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Floyd80
addikt
Kedves gyerekek, a mai házi feladat:
b/2. példa: Az alábbi éves elszámoló számlában bemutatjuk a 2014-es naptári évre vonatkozó kedvezmény elszámolást, illetve a 2015.01.01-től újra induló sávos kedvezmény meghatározási számítási algoritmust.
Az első részidőszak (2014.01.07-2014.03.31) gázfelhasználása 25445 MJ. Mivel az elszámoló számla elszámolása 2015.01.13-án készült, ezért a 2014.01.07- 2014.03.31. közötti időszak sávos kedvezmény meghatározásához és a kedvezmény elszámolásához teljes egészében rendelkezésre álltak a 2014-es év minden egyes napjára a vonatkozó fűtési hőmérsékleti tényezők. Ezért a képletben említett nevezőben csak a 2014.01.01-2014.12.31 közötti időszak tényleges fűtési hőmérsékleti tényezőinek összege szerepel, melyet B+C-vel jelöltünk a követhetőség kedvéért. A gázfelhasználás jellege vegyes.
Első lépésben meghatározzuk a 2014.01.07-2014.03.31. közötti időszakra az I-es sávban
maximálisan adható kedvezményt a fenti képlet alapján:
A: 1163,3 egység
(B+C): 2863,6 egység
(41040/2863,6) * 1163,3 = 16672 MJA 2014.01.07- 2014.03.31 közötti időszakra tehát 16672 MJ-t adhatunk maximálisan I-es sávban, a teljes fogyasztás ezen felüli részét 8773 MJ-t (25445-16672) II-es sávban adtunk meg.
A második részidőszak (2014.04.01-2014.12.31) gázfelhasználása 35195 MJ. Mivel az elszámoló számla elszámolása 2015.01.13-án készült, ezért a 2014.04.01- 2014.12.31. közötti időszak sávos kedvezmény meghatározásához és a kedvezmény elszámolásához teljes egészében rendelkezésre álltak a 2014-es év minden egyes napjára a vonatkozó fűtési hőmérsékleti tényezők. Ezért a képletben említett nevezőben csak a 2014.01.01-2014.12.31 közötti időszak tényleges fűtési hőmérsékleti tényezőinek összege szerepel, melyet B+C-vel jelöltünk a követhetőség kedvéért. A gázfelhasználás jellege vegyes.
Meghatározzuk a 2014.04.01-2014.12.31. közötti időszakra az I-es sávban maximálisan adható kedvezményt a fenti képlet alapján:
A: 1609,1 egység
(B+C): 2863,6 egység
(41040/2863,6) * 1609,1 = 23061 MJA 2014.04.01- 2014.12.31 közötti időszakra tehát 23061 MJ-t adhatunk maximálisan I-es sávban, a teljes fogyasztás ezen felüli részét 12134 MJ-t (35195-23061) II-es sávban adtunk meg. Ezután történik meg a 2014-es naptári év kedvezmény elszámolása. A 2014.01.01- 2014.01.06. közötti időszakra az előző elszámoló számlában 1119 MJ-t adtunk meg I-es sávban, a 2014.01.07-2014.12.31. közötti időszakra a jelenlegi elszámoló számlában 39733 MJ-t (16672+23061), a kettő összege 40852 MJ. Mivel a 2014-es naptári évre maximálisan 41040 MJ-t adhatunk, de csak 40852 MJ-t adtunk meg a három említett részidőszakra, és áll még a rendelkezésünkre II-es sávbeli hőmennyiség, ezért 188 MJ-t (41040-40852) a II-es sávból levonunk és megadjuk a kedvezményesebb I-es sávban.
A 2015.01.01-2015.01.07. közötti időszak esetén a 2015-ös évtől újra induló sávos kedvezmény meghatározás számítási algoritmusa:
A korábban említettek szerint az elszámoló számla elszámolása 2015.01.13-án készült, ezért a 2015.01.01-2015.01.07. közötti időszak sávos kedvezmény meghatározásához csak 2015.01.12-ig álltak rendelkezésre a tényleges fűtési hőmérsékleti tényezők (B), a 2015.01.13-2015.12.31-ig tartó időszakra azonban csak a 20 éves átlag fűtési hőmérsékleti tényezők. (C)
A 2015.01.01- 2015.01.07. közötti időszakra maximálisan 1-es sávban adható kedvezmény
meghatározása a fentebb említett képlet alapján:
A: 145,3 egység
B: 226,2 egység
C: 3147,8 egység
41040/ (226,2+ 3147,8) * 145,3= 1767 MJ
Tehát a 2015.01.01- 2015.01.07. közötti időszakra I-es sávban maximálisan 1767 MJ-t adhatunk, a vonatkozó részidőszak teljes fogyasztásának e feletti részét, azaz 1414 MJ-t (3181-1767) II-es sávban adtunk meg."Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Floyd80
addikt
És a C) példa végezetül:
c.) Havi diktálás alapján készített számlák esetén (havi mérőállás-diktálás alapú számlázás)
A naptári év utolsó napját magában foglaló számlában az elszámolási időszakra vonatkozó I. sávbeli hőmennyiség meghatározása után megvizsgáljuk, mekkora MJ hőmennyiséget adtunk meg I. sávban a naptári évre vonatkozóan az aktuális és az ezt megelőző számlákban, majd összevetjük ezt a hőmennyiséget a naptári évre maximálisan adható hőmennyiséggel.
Amennyiben ennek a kedvezmény elszámolásnak az eredményeként még adható az aktuális
elszámolási időszakra megadott I. sávbeli hőmennyiségen felül további I. sávbeli kedvezmény és az aktuális elszámolási időszakban van visszavonható II. sávbeli hőmennyiség, akkor ezek figyelembe vételével a naptári évre maximálisan adható hőmennyiség eléréséig a II. sávból az I. sávba helyezzük át ezt a hőmennyiséget. A havi diktálós felhasználó, naptári év végét magában foglaló számlájában végzett kedvezmény elszámolást az alábbiakban részletezzük:A megosztás az alábbi képlet alapján történik
41 040 x A = kedvezményes, I-es árkategória /B+C
ahol:
„A” az aktuális számlában elszámolt időszak tény fűtési hőmérsékleti tényezőinek összege
„B” a naptári év első napjától az aktuális számla elszámolása készítésének dátumáig
rendelkezésre álló tény fűtési hőmérsékleti tényezőinek összege (az elszámolás dátuma 1-2
nappal eltérhet a számla kiállításának dátumától)
„C” az aktuális számla elszámolásának dátumától a naptári év végéig a 20 éves átlag fűtési
hőmérsékleti tényezők összegeA szolgáltatási időszak összes hőmennyisége 5647 MJ.
A: A szolgáltatási időszak (2014.12.14-2014.12.31.) tény fűtési hőmérsékleti tényezőinek összege 314,1 egység. Mivel a fenti számla elszámolása 2015.01.19-én történt, így a 2014-es naptári évre vonatkozó kedvezmény meghatározásához és a kedvezmény elszámolásához a 2014-es naptári év minden napjára rendelkezésre álltak a tényleges fűtési hőmérsékleti tényezők, így a 20 éves átlag fűtési hőmérsékleti tényezőkre ezen időszakra vonatkozóan nem volt szükség.B értéke tehát a 2014.01.01-2014.12.31. közötti tényleges fűtési hőmérsékleti tényezők összege; C értéke pedig nulla.
B: a fent leírtaknak megfelelően ebben a konkrét példában 2863,6 egység
C: a fent leírtaknak megfelelően ebben a konkrét példában 0 egység. Tehát behelyettesítve a fenti képletbe:
41040/ (2863,6 + 0) x 314,1= 4502 MJ adható I-es sávban a 2014.12.14-2014.12.31. közötti időszakra.Az 5647 MJ részidőszaki hőmennyiség ezen felüli részét, 1145 MJ-t (5647 - 4502) II-es sávban adtuk meg.
Ezt követően megvizsgáljuk, adható-e a 2014-es naptári évre további I-es sávbeli kedvezmény.
Mivel az aktuális elszámoló számlát megelőző 2014-es szolgáltatási időszakot magukban foglaló elszámoló számlákban összesen 35867 MJ hőmennyiséget adtunk meg I-es sávban, a jelen elszámoló számla 2014.12.14-2014.12.31. közötti időszakára pedig a fentieknek megfelelően 4502 MJ-t, ennek összege 40369 MJ. Mivel a teljes 2014-es naptári évre 41040 MJ I-es sávbeli kedvezmény adható összesen és a jelen elszámoló számlában a 2014.12.14- 2014.12.31. közötti időszakban van II-es sávban elszámolt hőmennyiség (1145 MJ), ezért a 2014.12.14- 2014.12.31. közötti időszakra megadott 4502 MJ I-es sávbeli hőmennyiségen felül további 671 MJ (41040 - 40369) hőmennyiséget adtunk meg I-es sávban és vontunk vissza II-es sávból."Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
bigdady
nagyúr
[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
válasz norbertoth #3350 üzenetére
Nem a diktálással van a gond, hanem a szerződés típusával, tessék olvasni is: [link]
A lényeg belőle:
Az MVM honlapja szerint ugyanis a fogyasztási jelleggörbét befolyásolja, hogy az adott fogyasztó szerződése szerint milyen felhasználási jelleggel fogyaszt gázt:
lineáris – egyenletes, jellemzően főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás,
fűtési - szezonális, kizárólag fűtési célú felhasználás (nyáron nincs fogyasztás),
vegyes – szezonális, fűtési és főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás (nyáron kismértékű egyenletes fogyasztás van).
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
-
Degeczi
nagyúr
Pár éve kötöttem a sajátomat, annyi áll rajta, h azt majd a magasságos szolgáltató (itt. a Dégáz) fogja meghatározni.
Így végképp fontos lenne, h ezt közöljék és tudj rajta módosítást kérni, de sem a számlákon, sem az online fiókba belépve nem jelzik - végülis miért is kötnének az orrodra előre olyan információt, ami most alapvetően meghatározza majd a számla értékét...
-
Calogero
addikt
Index: [link]
-
sakal83
addikt
Sziasztok
Tudna valaki segiteni az alábbiakban. Sajnos teljesen odszekeveredtem
Havi diktalos vagyok boven az evi hatar alatt. Mi zortenik akkor ha w hwvi jelleggorbe fogyasztast tullepem?
Jol gondolom, hogy az emelt arat fizetem a jelleggorbe feletti reszre es 1 ev mulva a tulfizetest kompenzaljak?
vagy
Ha atlepem akkor a pluszt kifizetem. Es ennyi. Nincs kompenzalas stb. Kvazi havi keret van es ennyi.
Melyik a helyes?
-
Atomgeszi
veterán
Szerencsére nincs.
De éves szinten is 1480 alatt vagyunk.Fogalmam sincs, hogy milyen elszámolás van beállítva, sajnos az MVM oldalán semmit nem találni erről.
Egy ideig diktáltam, aztán 1-2 alkalom kimaradt, azóta hőmérsékletfüggő.
Picit izgultam is, hogy mi lesz.De ezek szerint maradhat a 23 fok.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
carl18
addikt
Na lassan kezdődik a fűtés szezon, kint már csak 17 fok van.
Ki hogy készül? Mondjuk jelenleg még nincs hideg.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Satus
tag
Most beszéltem az ügyfélszolgálattal , 2.5 órám bánja .
Nekem egyenletes részszámlázás van , egyik sem vonatkozik rám. /lineáris,fűtési,vegyes/
A havi részszámlám 142 m3-re volt beállítva , az ügyfélszolgálatos azt mondta , hogy 132 m3.
Nem tudom miért vették lejjebb , ő sem tudta .
Számlám csak októberben jön, mert júliusban 3-at küldtek.
Szerintem akinek van lehetősége váltson egyenletes részszámlázásra. -
carl18
addikt
De arra kíváncsi vagyok esetleges áramszünet vagy gáz szüntetett hogy vészelne át az átlag ember.
Nekem mondjuk van Bluetooth hangszóróm, így áramszünet esetén is lehet rajta zenét hallgatni.
#3392Satus
Biztos menni fog, már 1 fok is rengeteget jelent!
Max mindenki húz egy pulovert, stb vannak apró dolgok amik sokat jelentenek.Én mondjuk csak arra vagyok kíváncsi mi volna ha oroszok szeptember végén valóban elzárnák az a gázt stb...?
[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
őstag
hát társasházakban alapvetően sehogy
kertes házban meg kell rakatni egy cserépkályhát vagy vegyestüzelésű kazánt
én is fogok majd felujitáskor, bár nem annyira katasztrófára készülve, inkább csak mert komfortos meg hangulatos egy cserépkályha[ Szerkesztve ]
cryptot minden termékemért elfogadom
-
Top cat
addikt
Nekem egyenletes részszámlázás van , egyik sem vonatkozik rám. /lineáris,fűtési,vegyes/
Vajon akinek nem így van, azt át lehet állítani?Szerintem akinek van lehetősége váltson egyenletes részszámlázásra.
Csak aztán nehogy az elszámolásnál arra is ráhúzzanak egy jelleggörbét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest