Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- GoodSpeed: Így lettem telekomos, mégsem lettem telekomos, és vagyok telekomos...
- lezso6: Frutiger Aero
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kékes525
félisten
válasz
#27483136 #233 üzenetére
Hangillúziók - Széchenyi István Egyetem
Audio illusionsA interneten (YouTube-on is) a cikkekben talált illúziók neveire rákeresve számtalan lejátszható forrást kapsz és további leírásokat a konkrét hang illúzióról és általában a hang illúzióról. Millió+1 van. Néhány példa közölük:
Körzongora, zenei illúzió (vagy paradoxon?), Shepard-skála, Zenei áldozat
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz
jacint78 #226 üzenetére
Azt mond el, hogy milyen környezet hangját verik vissza? A külsőt? Mert annál a visszavert hullám nem a fülre, hanem ellenkező irányba megy. A belsőt igen, az pedig az áramló vér hangja. Tehát te is ugyanazt mondod, csak nem érted saját magad.
Ráadásul, ha a külsőt verné vissza, akkor nagyon függne a környezeti zajoktól. Azonban szinte egyáltalán nem függ. Tegyél egy poharat a füledre és hallgasd különböző környezetben. Azonnal megfogod érteni.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
-
Kékes525
félisten
válasz
#27483136 #181 üzenetére
További példák a hangillúzióról:
1. A fülre helyezett üreges testek (pl.: pohár) keltenek. Magyarázata: A közvetítő tárgy által a fülkagyló ereiben állandóan cirkuláló vér súrlódó hangja erősödik fel.
Alapos tudományos írások:
Akusztikai illúziók, avagy a hallás biofizikája
Ezek nagyon alapos tudományos írások. Ha ezek nem győznek meg...
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz
#27483136 #176 üzenetére
Vissza olvastam, de nem értem, hogy mivel magyarázod azt hogy nem lehet becsapni a hallást.
Ahhoz hogy valaki megkülönböztesse a jó minőségű mp3-at az eredetitől (veszteségmentestől) ahhoz jó fül kell, jó zenei hallás és tanulás, sok mp3 és sok veszteségmentes zene hallgatása és persze a jó technika sem árt. Az átlag ember ezt nem tudja, még stúdió minőségű herkentyűvel sem.Most egy másik példa: Akusztikai csalódás
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
A kommersz CD-ékre írtam. A minőségi bakelitok verik a kommersz CD-ket, mert sokkal jobb a hangmérnökök munkája, nem a mostani dinamizálatlan hangos (Loudness) trendet követik. A bakelit célközönsége is a jobb masteringet értékeli, nem is vennének mást. A jó minőségű CD-ék természetesen verik a bakelitot. A SACD és a DVD-A pedig különösen.
-
Kékes525
félisten
-
Kékes525
félisten
válasz
#27483136 #156 üzenetére
Egyetértek.
Azonban hogy a hallás a legérzékenyebb szenzorunk e, ebben vitatkoznék. Az információk 80%-át a látás adja. Persze az érzékenység más, de ha ekkora a különbség és az evolúció során a látás biztosította legjobban a túlélést, akkor azt hiszem érthető, hogy miért mondom.
Minden receptort be lehet csapni. A hallásnál gondolj az mp3-asok pszichoakusztikai tömörítésére. Ott olyan hangokat hagytak el a tömörítés során, ami olyan hang mellet volt ami miatt nem vagy csak érzékenyebb fülek hallották meg a tömörítés során kihagyott hangokat. (Remélem érthető amit írtam, egy kicsit túlbonyolítottam a fogalmazást
)
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz
#27483136 #143 üzenetére
Ezek a spektrumok, különböző mérésekből levont következtetések olyan mint egy PC, telefon, eszköz sebességének mérésére alkalmazott tesztek. A gyakorlatban nem biztos hogy észre venni őket, mert egy sor más dologtól is függnek. Persze ha hatalmas a különég akkor igen.
A zene kapcsán pedig nem csak az elektronikai lánc, hanem az ember hallása (biológiai és zenei) fontos. Sokszor az a leggyengébb láncszem. Gondolok például a loudness masteringre. Sokan ehhez szoktak hozzá ezt is igénylik. -
Kékes525
félisten
válasz
jacint78 #114 üzenetére
Hallgattál már "igazi" bakelitet? Rendes lemezjátszóval, erősítővel és hangfallal? Mert ha igen, akkor ezt nem mondanád... A sercegés szoftveresen teljesen eltüntethető, úgy hogy a hangzást nem vagy csak alig befolyásolja. Az újak viszont nem sercegnek. Azok az idők már elmúltak.
Másrészt a dinamikáról. Erre kár is szót vesztegetni, abszolúte lényegtelen, hogy az elmélet mit mond, olvasd el a listát, a mérések nem hazudnak...
Abszolút értelemben lehet hogy nem olyan jó, de az átlag, kommersz CD-éktől fényévnyi távolságra van. Az okot már sokszor leírtam és más is elmondta már itt a hozzászólásokban.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz
vodkaboy22 #112 üzenetére
Így van és a lista a bizonyíték.
-
Kékes525
félisten
A bakelit és a CD tényleges, nem elméleti dinamikája: Album list, DR scale
Érdemes átböngészni a listát, mert akkor láthatjuk a tényleges és nem az elméleti értékek közötti különbséget. Ami okát már az előbbiekben említettem. A CD (az átlag, mert fentebb írtam néhány CD típust amely nagyon jó) kommersz igényeket elégít ki, míg a bakelit inkább a minőségre jobban adó "vájt fülű" cél közönség egy részéhez tartozók igényeit.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
Egyben biztosan egyetértünk, mindig a leggyengébb láncszem határozza meg a végeredményt. Abban is, hogy a CD is lehet nagyon jó. Mint ahogy a bakelit is lehet csapnivaló.
Aztán tovább fűzve a gondolataidat, ott van a lánc végén az ember. Hallásának frekvencia tartománya 20Hz-20Khz -ig terjed. Sokan örülnének ennek. Nagyon sok embernek rosszabb a hallása. Továbbá nem elég hogy jól halljon, a zenei hallásának is jónak kell lennie, mert másképp nem vesz észre semmi különbséget a jó és a rossz felvétel között. Legalábbis a finomságokat biztosan nem hallja meg.
-
Kékes525
félisten
A cikkben is benne volt a lényeg. Azért "rontanak", csinálják a mastert másképp, mert ez a divat. A nagyközönség a hangosat, dinamizálatlant kedveli. Ezért van olyan sok rossz CD.
Minden téren viszont nem igaz hogy a bakelit rosszabb paraméterekkel rendelkezik. A frekvencia tartománya nagyobb a bakelitnak és a CD torzít a nagy dinamikánál a 16 bit mélység miatt ezért sem lépik túl a 40dB-t.
Persze az is igaz, hogy vannak nagyon jó CD-ék is. Pl. SHM-CD, K2HD, 24K Gold, Hybrid SACD-ok red book része (most csak a "sima" cd-ről (red book szabvány) beszélünk), mert ugye a SACD, DVD-A MFSL CD sokkal jobbak.
-
Kékes525
félisten
A bakelit hallgatásnak van objektív alapja. Mégpedig az, hogy a hangmérnökök sokkal jobban odafigyelnek a készítésénél, mert ezeket általában vájt fülű, hozzáértő közönség vásárolja, amelyek irtóznak a kommersz CD-től. Ebből kifolyólag sokkal jobb minőségűek, mint a túlhangosított CD-ék.
-
Kékes525
félisten
Sokat tanultam a cikkből és a hozzászólásokból is. Azonban nem ártana még egy cikk, amiben további fogalmakat tisztáznánk. A Digitális hangrögzítés fajtáira gondolok pl. DVD-A, Blueray-Audio, SACD, MFSL, MFSL UCD, SHM-CD, SBM CD, 24K Gold, XRCD, K2HD CD. Hogy néhány tisztázandó fogalmat felhozzak.
Persze ha tudtok ehhez linkeket megköszönném!
-
Kékes525
félisten
válasz
rootkiller #24 üzenetére
Az igaz, vannak kimondottan jó CD-k is. Pl. SHM-CD, XRCD, K2 HD-es.
Aztán ott vannak a nem red book szabványok, a DVD-Audio és a SACD ez utóbbi red book-os része is jó (hybrid SACD), MFSL SACD[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz
vodkaboy22 #18 üzenetére
"És hogy miért hallgatok bakelitet ha ráérek? Mert azt tényleg kevesebb balfék készítette." Nagyon egyetértek.
Ezt írtam, kicsit másképp fogalmazva.
-
Kékes525
félisten
válasz
Blindmouse #15 üzenetére
A bakelit lemez készítésénél általában sokan jobban ügyelnek az audiofil hangzásra, mert azoknak egészen más a vevőköre (a hangzásra igényesebb) mint a CD-é.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
"A zenehallgatók jó része szívesen emlékszik vissza a bakelitekre, a meleg analóg hangzásra. Az igazság azonban az, hogy a „melegséget” pont az adja, hogy rossz. Ez a koncepció, valamikor ennyit tudott a technika, megszoktuk és szeretjük hogy nincs éles teteje, meg rossz a jel-zaj viszonya, hogy csak két részletet ragadjak ki."
Hát én ezt vitatom. A mai bakelitok egy jó lejátszón sokkal jobbak, mint a sima CD-ék (16bit-44.1Khz). A régebbiekre is igaz, ha a bakelit jó állapotú.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Tartsuk meg azt, ami van, ésszerű határokon belül, mert ha a körülményekre koncentrálunk, kevesebb marad a lényegből.
- AliExpress tapasztalatok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Háztartási gépek
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- NBA és kosárlabda topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Yongnuo 85mm 1.8 (legújabb modell) - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen1 - i7-10G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Meike 55mm 1.8 Pro objektív - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i7-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Gen2 - i7-1165G7 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest