Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• zed01

őstag

Kicsit a biztonsággal kapcsolatban.

Mivel linuxra vírusirtó nem kell, de én azért szeretném átnézni azokat a fájlokat amiket letöltöttem a netről és átmásolom a Windows particiójára, szvsz erre a célra a BitDefender Antivirus Scanner for Unices a legjobb. Ingyenes, egy regisztrációt igényel a használata és mailban küldik a kulcsot. Az a jó benne hogy nincs valós idejű védelme, így nem terheli az Ubuntut, de szkennelni lehet vele.

A másik fontos rész a tűzfal kérdése.

Az Ubuntu és az összes fejlettebb disztró kernel szinten tartalmazza a tűzfalat, ezért megkerülhetetlen és aminek a neve Iptables. Mivel az Iptablest be kell állítani, erre a célra van néhány linuxos tűzfal beállító eszköz. Szvsz a Firestarter a legjobb (de ezen kívül is van néhány ha nem tetszik), ezzel egyszerűen tudsz portokat nyitni és zárni. Persze ezek a tűzfal beállító eszközök ingyenesek, amit egyszerűen elérhetsz a szoftverközpontból, csak kipipálod mi kell és magától letölti és telepíti.

Egyébként ennyi linuxos malware van:

[link]

Ehhez képest olvastam a Sunbelt blogon, tavaly Windowsra naponta ötvenezer kártevő készült és ez a szám évről évre csak nő.

Új hozzászólás Aktív témák