Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- VHS digitalizálás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
gliskard
senior tag
Köszi a megosztást 👏
-
Aprósólyom
addikt
Bennem az merült fel, hogy van olyan, hogy középkategóriás lapot veszel és nincsen benne ventiszabályozás? Megnéztem a két legolcsóbb lapot az arukeresőn LGA1200 foglalatban (Asus és Giga) és mind a kettő tartalmaz ventiszabályozást. Milyen lapot sikerült venned? 22e Ft mind két deszka.
-
angyalpc2
aktív tag
eskü sokat mondok ha volt 1 perc
https://www.tme.eu/html/EN/kk-r-male-headers-for-pcb-mounting-2-54-mm-pitch/ramka_685_EN_pelny.html
-
törölt tag
Ennek annyi a baja, hogy ez nem tiszta DC-t szolgáltat, ez csak egy szimpla teljesítmény fokozat a PWM kimenetnek.
Van ugyanis az átlagos ventilátor DC bemenetén egy 25-50V 4,7uf-os elektrolit kondenzátor, de azt így meghajtva akár meg is főzhetted, mert az nem bírja ki hőfejlődés nélkül a PWM frekvenciájával érkező, nagy áramú "töltő" impulzusokat, nem erre tervezték.Andurio-nak van ADC bemenete ha jól tudom, praktikusabb egy szabályozott kimenetű, step-down konvertert építeni PWM-el hajtva, ADC-vel kontrolálva, aminek ténylegesen DC (PWM mentes) a kimenete.
A cikkhez: A kivitel megtervezése előtt át kell gondolni, akár napokat kell rá szánni, ha fejben nem megy, modellezni kell! Hogy ne legyen szükség 3-4 prototipust legyártani-megépíteni, mire ténylegesen kezd használhatóvá válni a végeredmény. Különben a sok próbálkozástól nagyon drága és időigényes lesz a DIY projekt.
-
Persze, összerakhatod diszkrét alkatrészekből is. A visszajelzés meg csak egy extra, a venti ugyanaz, csak egy szálon visszaad egy jelet, ami a fordulatszáma.
Így. Ez annyit csinál, hogy amikor a gate kap feszkót, akkor kinyit a FET, és a drain-source-on át tud folyni áram. Teheted a mocort a source oldalra is, ugyanaz az eredmény, csak ez javallottabb.
-
Végülis modul sem kell nekem, elég pár IRF520, 10k ellenállás, 1N4001 a védelemre. Ha nincs signal, vagyis visszajelzés a ventitől, akkor is mehet a cikkben tárgyalt szabályzás? A Gate lábra kötöm a vezérlést, a Source lábat a GND-re, a Drain-t pedig sorban a motorral, annak negatív oldalára? Tényleg bocsi a sok, lehet egyértelműen kérdésért.
-
Ugyan nem írok, írtak már helyettem eleget
De kb. ennyi, bár elvileg a PC ventik nem szeretik a PWM vezérlést - nekem egy 4cm-es halt meg egyszer egy ilyen áramkörben, de hogy attól-e?
Ebay-ről pont ilyen modult tudsz is venni.
Védődióda nem árt a motorra, így. -
-
Szép munka! És végre rendes DIY cikk a Logout-on
@Samus : Az sem nehezebb, csak a PWM ventik helyett kell FET modult használni, amit PWM-en vezérelsz az Arduino-ról, az megoldja már a ventik sebességszabályzását. (Gyak. az egy FET, meg köré pár ellenállás.)
-
-
Szép munka!
Külön köszönet a mellékletekért.
Szabad tudni, hogy a PC vezérlő program miben készült? (nekem Labview programnak tűnik, de gépész lévén kevés ilyen cuccot ismerek)A konstrukció hibáival egyetértek, akad még rajta csiszolni való, de egy remek alapot raktál össze.
A 90° 4pin csatit KF2510-4AW néven keresd. Pl.: [egy a sok közül]Nekem csak DC ventik vannak, ezért direktben nem tudnám használni a megoldásodat, de adtál egy kis motivációt arra, hogy a meglevő Uno-t a porfogó szerepkörből áthelyezzem hasznosba.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Szerettem volna a számítógépházam ventilátorait a CPU és GPU hőmérsékletek függvényében dinamikusan vezérelni.
- PlayStation 5 PRO + Disc Drive + Pulse 3D Wireless (black) + 2 játék eladó!
- Hibás/Teszteletlen Videókártyák,Processzorok,Tápegységek, Alaplapok,SSD-k STB...
- Makulátlan Lenovo Thinkpad T14 G1 Ryzen 5 Pro 4650U/16GB RAM/256GB SSD/ FHD /Új akku, Új SSD!
- Új DELL Inspiron 16 5640 Profi Fémházas Laptop 16" -40% Intel core 7 150U 16GB 1TB FULLHD+ IPS
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS PRIME Z390-A Z390 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD STRIX GTX 1060 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest