Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- Gurulunk, WAZE?!
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Hiányzik a gamer érzés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mára elég volt az LSD-ből
Új hozzászólás Aktív témák
-
PDA_FAN
tag
-
Gargouille
őstag
Oké, én értettem félre, valóban ilyen napszakfüggő témabeállítás nincsen, ez igaz.
A store-al kapcsolatban viszont nem értek egyet, Windows alatt kifejezetten nem erőltetném ezt. Egyrészt biztonságosnak sem tartom, másrészt az uwp appoknál ha bármi gondod van az alkalmazással, akkor sokkal körülményesebb hozzányúlni. Már több ilyen applikációnál tapasztaltam, hogy egyszer csak elhasalt, nem volt hajlandó elindulni többet és esélytelen volt helyrehozni, mert valamilyen profilban vagy registry-ben tárolt része okozta a problémát (például egy új user profillal elindul) és az istennek nem lehet megtalálni, hogy mi a gondja.
Az újratelepítés pedig gyakorlatilag dísznek van csak ott, nem távolítja el az alkalmazást és nem telepíti újra, ugyanúgy ottmarad a szemét utána (és a hibát okozó részek is). Mármint ténylegesen nem csinálja meg, csak látszólag. Igaz, ez az összes telepíthető programmal is így volt jóformán korábban is, csak ott legalább tudtad, hogy hol van maga az alkalmazás, megtaláltad könnyen a fájljait, függőségeit... értem én, hogy "kényelmes" de ez csak addig tart amíg működik.
Egy jó ideje már pont az ilyen telepítési anomáliák miatt az összes programból portable verziót használok, sőt sok olyan programból is, amik amúgy csak telepíthetők lennének, szoktam csinálni magamnak hordozható változatot és azt használom.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
PuMbA
titán
Én, mint Windows felhasználó egyáltalán nem tudok azonosulni ezzel az írással, mert például egyrészt nem világít az asztali billentyűzetem, másrészt a munka laptopomon a első dolog volt kikapcsolni, így egyáltalán nem érdekel, hogy van-e róla visszajelzés. Másrészt, és ez a fontosabb, a Gimp, Inkscape stb. tehát a program választások érthetetlenek számomra, mint Windows felhasználó, mert Windows alatt vannak sokkal jobb programok ezekre. Nem lehet Linux-os fejjel és az ott megszokott programokkal Windows-nak nekiugrani, mert teljesen más a két rendszer és így a konklúzió már előre elrendeltetett, ahogy Hieronymus írta. Linux-os gondolkodással a Windows-t szeretni, ilyen nem létezik.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Ez is igaz, de magasan a legtöbb indok a Windowsról Linuxra váltásra szerintem az szokott lenni, lásd Somatom hozzászólását, hogy a Windows rosszul működött az adott hardverkonfigurációval és felhasználói szokás egyvelegével. Azért fontos beleírni a szokást vagy talán nevezhetném módszernek is, mert nekem sose volt gond a partícionálással, de valószínűleg sose pont úgy csináltam a partícionálást, mint ő és ezért nem ütköztem hibába. Legalábbis én ezt látom a hozzászólások alapján.
[ Szerkesztve ]
-
Somatom
veterán
Az volt a döbbenet, amikor az n270 -es Atom netbookon az XP után először használtam a Puppy -t. Mintha megtáltosodott volna a masina. Akku módban jelezte a kutyus, hogy talált egy merevlemez nevű fogyasztót, amire neki nincs szüksége, úgyhogy ha engedem, akkor leállítja.
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Dave™
nagyúr
Nálam a 22.04 sokkal jobban fut a Surface Go2-n (core m3-8100Y, kb. i5-6500U szint), de itt nyilván a Gnome 41 és az intel GPU párosa volt a ludas Manjaron, Gnome 42 mellett szinte biztos, hogy a Manjaro is pörög. A boot sebessége egyébként szerintem kevésbé érdekli az embereket, főleg egy laptopnál, amit jellemzően altatnak, Linux esetén ráadásul sokkal kevesebbszer kell újraindítgatni is. A frissítések erőforrásigénye és ideje viszont a Windows gyenge pontja továbbra is, ahogy a közel használhatatlan kereső is, hogy csak hirtelen említsek két dolgot, ami a mai napig taszít. Sokáig használtam Plasmát, mert tetszett a szabadság és a lehetőségek, de úgy érzem már lenyugodtam és a Gnome a tökéletes környezet, ez biztosítja azt, hogy a lehető legkevesebb zavaró tényező mellett tudjam csinálni azt, amit szeretnék. Valahol ez lenne a lényege egy OS-nek (UI/UX oldalról), és ebben a Windows szerintem ismét borzasztóan elvérzik. Képek alapján a 11 kevésbé talán, mint az animált csempés hibrid 10, ami még mindig egy UX rémálom a számomra. Anno pont emiatt váltottam, amikor a 10 megjelent, és életem legjobb tech jellegű döntése volt, olyan sokat adott közvetetten és közvetlenül is.
-
a tálcánál azt sem lehet beállítani, hogy minden ikon megjelenjen az óránál. plusz minden percszámláló váltásnál ugrik egyet ott a tálca. vicces... És akkor energiagazdálkodás egy részét a gépházban a másik részét a vezérlőpiltban lehet állítani.
Akkor a vista féle átlátszósággal is szoktak hibák lenni, így inkább kikapcsolom. Amúgyis igen ingerszegény. Egy jó animáció van, amikor középről halra állítjuk a tálcán az ikonokat. A többi harmatgyenge. Továbbá a tálca három ikonja a hangszóró a wifi és az akksi, bal egérgombos kattintásnál közös menü. Ne már komolyan.Továbbá még a buta endless os is le tudta azt kezelni, hogyha külső monitor van kötve a gépre, akkor képernyő lehajtáskor ne menjen alvó állapotba.
[ Szerkesztve ]
Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!
-
King Unique
titán
Milyen DiskPart?
Idestova 5 éve a 1703-as Windows 10 óta benne van cserélhető lemezeknél a több partíció kezelése a rendszerben, ami nyilván grafikus felületen is értendő nemcsak parancssorban. Ahhoz meg nyilván nem kell se Linux, se egyéb OS, hogy egy pndrive-ra több partíciót lehessen létrehozni, vagy kár törölni a többpartíciós pendrive-ot, mivel nyilván megoldható WIndows 10 és Windows 11 alatt is.(#26) Somatom:
It ugye nyilván nem arról van szó, hogy egy külső SSD-t nem lehet Windowson FAT32-re formázni, hanem arról hogy 32 GB-os partícióméretig engedi, ami annyira nem meglepő, a standard szabvány szerinti, afelett exFAT fájlrendszer használatos. Meg a pendrive, memóriakártya cserélhető lemezként van kezelve, a külső HDD/SSD meg helyi lemezként, de FAT32-nél az utóbbiakra is érvényes a 32 GB-os korlát. De ha valaki annyira FAT32-re akarja formázni az X 100 GB-os / x TB-os külső HDD/SSD meghajtót, akkor Windowson is megteheti pár kattintással FAT32 Format és társai ingyenes programokkal. Bár az értelme kevésbé világos, meg ugye helyi lemezekn normál esetben naplózó fájlrendszerek használata javasolt, a nem naplózó FAT32 és exFAT a cserélhető lemezeknél javasolt. Csak a pontosítás végett![ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
A Windows keresője végtelenül buta. Van, hogy egy program nevét majdnem teljesen ki kell írnom, hogy kidobja, a kis töredékekre meg olyanokat is ki tud hozni, ami nem is tartalmazza az adott stringet. A fájlokkal nem tudom mi a helyzet, de a programok keresésével sűrűn akad gondja. A Gnome-é tökéletesen működik, a Plasma a fájlokkal tud olykor küzdeni, azt gondolom a Baloo számlájára lehet írni. De a Windows legnagyobb baja, hogy tökre nem konzekvens.
King Unique jó a Paint.Net, csak a kanyarban sincs a Gimphez képest. A Gimp sem Photoshop, de sokkal közelebb van hozzá, mint a Paint.Net a Gimphez. Megnéztem az alternativeto.net-en miket lehet találni Gimp/Inkscape helyett Windowsra, és csak nem látom azt, ami akár csak közelítené ezeket szolgáltatásokban és ugyanúgy ingyenes lenne (ha már almát az almával...). Persze ha valaki kizárólag a grafikából él fizessen elő a CC-re, de van sok lelkes amatőr/haladó aki bőven megél az említettek tudásából. Én sem vagyok grafikus, mégis tervezek UI-t, logót meg ikonokat Inkscape-pel, fizetnek is érte az ügyfelek, a Gimp-pel pedig egyszerűbb szerkesztéseket csinálok, főleg ilyen perspektívára vágásokat, ott szerintem már el is vérezne a Paint.Net. Eddig még nem találtam olyat, amikor a szoftver lett volna a limitáció, és nem az én kompetenciáim hiányosak a témában. Igaz, mint említettem nem vagyok grafikus, csak ilyen jellegű megkereséseket IS kapok.
-
PuMbA
titán
Én is szökőévente egyszer használom a Start menü keresőt. Minden ki van tűzve, ami kellhet. Nagyon sűrűn használt appok a tálcán, kevésbé sűrűn használtak a Start menübe. A Fájlkezelőben a fájlkeresőt többször használom, de az meg jól keres fájlnév töredékekre is.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
Akkor jó a vizuális memóriád, ha mondjuk egy 5x10-es mátrixban gyorsan megtalálod, amit ritkán használsz, de éppen keresel. Pont erre hivatott a kereső, és pont ezért irreleváns számomra Gnome alatt is az app grid meg hogy hogyan lehet rendezni, mert a kereső 2-3 karakterből kidobja, amit szeretnék. Na ez az, ami Windowson nem így megy.
-
King Unique
titán
+1: a tálcára és a Start menübe történő rögzítéssel általában bőven lefedhető a gyakran használt programok, mappák elérése, a teljes képernyős Start menünél meg még kényelmesebb és átláthatóbb a kategóriákra rendezés és onnan 1 kattintással az indítás.
+ Windows 8 óta ugye adott a WinX menü, ahonnan megint 1 kattintással elérhetők a gyakran használt rendszereszközök, + ha a Start menü keresője esetleg nem talál meg valamit, akkor beállítható kiterjesztett keresés is, ami használatánál már nagyobb eséllyel fogja megtalálni az adott elemet. -
Gargouille
őstag
Csak erre a Magán / Privát hálózatos dologra reagálva, annyit azért az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy nagyon sok olyan egyéb beállítás vagy művelet is van, amik szintén - a Microsoft-ot idézve - "nincsenek kivezetve grafikus felületre". Ez azért a kezdetek óta így van, vannak dolgok amiket csak parancssorból vagy registry-ből tudsz módosítani. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem értek egyet azzal, hogy igazán oda lehetett volna rakni egy nyavalyás kapcsolót a gépházba (ha már egyszer eleve van ilyen 1 kártya esetén), de azért ez nem akkora gáz szerintem. Ahogy nézem az a trend (sajnos), hogy minél jobban lebutítsák a felületet.
(Amúgy egy tetszőleges linux rendszer alatt is bizonyára elég sok olyan funkciót lehetne találni amit csak terminálon tudsz megoldani.)
Feltételezem abból indulnak ki, hogy átlag user-nek elég ennyi is (de van, hogy még így sem igazodik ki sokszor) grafikusan, aki meg power user vagy szakember, az meg alapból nyit egy parancssort vagy PS-t, amint valamit csinálni akar. Én is szinte mindenre azt használom, egyszerűen nincs kedvem keresgélni, hogy melyik menü almenüjének speciális gombja alá dugták el a beállítást.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
ztsoft
őstag
Annyira nem ismerem a Manjaro-t, csak próba ként telepítettem anno, de azt tudom, hogy az Arch Linux sebesség terén talán az összes disztrónál gyorsabb (amiket próbáltam, annál biztosan).
Anno a nagy csodálkozás akkor volt, mikor az Ubuntu 12.04 (LTS) mellett kipróbáltam a Chakra Linuxot, pedig (szerintem) a Unity és a KDE 4 között elég nagy sebesség béli különbség volt, a Unity javára, de mégis a Chakra bizonyult gyorsabbnak. Onnan egyenes út vezetett az Arch felé, amit a mai napig nagy megelégedettséggel használok (persze, KDE Plasma 5-tel, szeretem a kötetlen testre szabhatóságot, és nem vetem meg a "csicsát" sem). Eddig nem láttam a Pacman-nál gyorsabb csomagkezelőt.Ami a Linuxot illeti, én is Windowsról jöttem, az utolsó, amit napi szinten használtam, az az XP volt (de mellette már nézegettem a Debian 4.0-t, haver ezt hozta több darabos telepítő CD-n). Még kóstolgattam a Vistát is, de már tudtam, hogy nem ez lesz az én világom.
Pedig komoly lemondással járt a váltás, Delphi-ben programoztam Pascal nyelven, az akkori Free Pascal és a Lazarus nagyon messze voltak a Delphi-től, nem beszélve a Total Commander nyújtotta kényelemről (sokáig nem tudtam használni a Windows beépített fájlkezelőjét, DOS-szal kezdtem és ott a Commanderek voltak a nyerők), amit a mai napig nem tudnak behozni a Linuxos társaik (Double Commander áll a legközelebb hozzá). De mégis váltottam és nem bántam meg. Nagyon megszerettem az Ubuntu Unity felületét (azóta is törekszem hasonló kialakításra).Ami a Windowst illeti, volt szerencsém kipróbálni a 10-es verziót. A számomra új laptop vásárlásakor az előző tulaj közölte velem, hogy friss, ropogós Windows 10 van a gépen, úgyhogy nem kell újratelepíteni (persze, valami virágbolti verzió volt). Ha már így alakult, akkor megnézem ezt az új Windowst, egy hétig ismerkedtünk, de nem lettünk barátok, folyamatosan Ő akart lenni az okosabb (csak egy példa, driver telepítés közben kiírta, hogy most Ő újra indul és nem tehettem ellene semmit, persze, elindulni már nem tudott csak csökkentett módban). Nem vagyok én ehhez hozzá szokva, nem kell ez nekem. Jobban szeretem azt, mikor a gép azt csinálja amire utasítom, nem azt, amit Ő akar. Boldogan tettem fel az Arch Linuxot a gépre.
Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
ztsoft
őstag
Nem tudom, mennyire "törékeny" az Arch, de nálam Manjaro alatt is volt néhány olyan eset, amikor egy-egy program összeomlott, olyanok, amik más disztrón hiba nélkül futottak.
Ilyenem még nem volt, az is igaz, hogy nincs egzotikus hardver a gépbe (mindkét laptopom sima Intel, dedikált VGA nélkül). Olyan már volt többször is, hogy kézzel kellett beleavatkozni a frissítés előtt, de erről jön hír az Arch oldalán a hozzá tartozó paranccsal együtt. Meg a KDE időnként bugos frissítései, de azt már megszoktam (érdekes módon, összeomlást ez sem produkál, csak egyes funkciók nem vagy nem úgy működnek).
#93 PuMbA
Közel két éve van nálam a laptop (2020 május közepén vettem), akkor volt az ominózus ismerkedés és élmény.
[ Szerkesztve ]
Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
King Unique
titán
Ez így pontatlan, mivel 1703-as - vagyis már jó 5 éve - verziónál jelent meg a 18 órás aktív időszak, sőt előtte a 1607-es és korábbiaknál is volt aszem 12 órás, a Windows 11-nél meg ugye eleve adott.
(#90) PuMbA:
Az 1 éves manuális halasztás a funkciófrissítéseknél van, a havi összesítő frissítéseknél 35 nap, + az előbbinél már évek óta be sem kell külön állítani, mivel aktív életciklusú Windows 10/11-verzióknál a 18/30 hónapos életciklusa alatt eleve csak választható frissítésként ajánlja fel a Windows Update az új funkciófrissítést, ami a téma topikjában már többször el lett magyarázva (példa)."Megértem a kijelentéseid, de az jön le belőle, hogy nagyon régen használtál Windows-t, mert a mai állapota teljesen más."
Így van, nyilván nem az 5-6 évvel korábbi állapotot kell alapul venni manapság mert számos változtatás történt azóta és az újraindítás már régen nem téma, mivel számtalan módon konfigurálható, ami a téma topikjában szintén el lett magyarázva (példa).
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz urandom0 #100 üzenetére
Igen, pont ezért volt a pontosítás.
Mármint havonta 1x frissít kötelezően a Windows 10/11, akkor telepíti a havi "B" összesítő frissítést és azután kell újraindítás, aminek időpontja hosszú évek óta eleve ismert, minden hónap 2. keddje helyi idő szerint 19 órától, vagyis lehet azzal előre tervezni és havi 1 alkalom nyilván nem sok.[ Szerkesztve ]
-
-
King Unique
titán
válasz urandom0 #129 üzenetére
Ahogyan pl. a 10-esnél 4-5-6 éve a korai verzióknál működött, az valóban nem igazán volt optimális, ellenben már az újabb verzióknál évek óta sokkal jobb a helyzet beállítási lehetőségek és működés - lásd pl. választható frissítések, átmeneti blokkolás ha nem kész az eszköz, gyorsabb delta frissítések, kis méretű EKB a gyors verzióváltáshoz, plusz értesítések a felhasználói felületen frissítések elérhetőségéről és újraindítás esedékességéről, stb. - , ami tény, ezen valóban nincs mit ragozni.
Nem is kell feltétlen utánaolvasnia minden beállításnak a kedves usernek, ha a többsége eleve ott van az orra előtt a gépház Windows Update menüben, Google és egyéb kereső tele van Windows 10 és Windows 11 specifikus végig képekkel illusztrált leírásokkal + videókkal is, + ott van hasonló alapon a TenForumrs és ElevenForum + a microsoftos leírások, + ha lusta a kedves user egy gépházat megnyitni és / vagy rákeresni webes keresőben attól még a kis száját azért talán ki tudja nyitni és hozzáértőbbtől segítséget kérni a környezetében, vagy a kis kezével pötyögni és rákérdezni ezen / egyéb fórumon, stb.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz urandom0 #153 üzenetére
Mikor rákerestem a firefox szóra a googleben a céges gépen, akkor az visszaírt valami olyat, hogy "az Edge mellett nincs szükségem másik böngészőre..." - én meg mondom neki anyádat pesztráld, tudom mit akarok.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
King Unique
titán
válasz urandom0 #149 üzenetére
Akkor ennyi erővel gondolom már a Start menüt sem nyitja meg, asztalon, tálcán és műveletközpontban lévő értesítéseket sem nézi, sőt ilyen alapon a bejelentkezési képernyőn a belépési jelszavát sem írja be.
Egyébként honnan tudod, talán van erről hiteles statisztikád hogy a userek mit nyitnak meg és néznek meg Windowson? Nem, nyilván nincsen, max. bemondásra + a saját kis mikrokörnyezet.
Mármint szerinted nem szolgálnak sok információval, ellenben a valóság az, hogy asztalon és tálcán megjelenő értesítés is írja hogy a gépházat kellene megnyitni, utóbbi a hivatkozásra kattintva eleve megnyitja azt a menüt, stb."Érted? A felhasználónak egyáltalán nem kellene foglalkoznia a frissítésekkel."
Alapesetben nem is kell, automatikusan telepíti havonta 1x a kötelező frissítést a Windows 10/11 és az aktív időszakon kívül újraindul a frissítés befejezéséhez. Ha ennek időpontját és menetét a felhasználó maga akarja megszabni a saját felhasználói szokásaihoz mértén, akkor meg eleve adottak a már említett beállítási lehetőségek, ennyi. Az meg ugye már el lett magyarázva, hogy ha nem is tudja a user egyből mi a gépház és hol keresse, attól még adott a lehetőség rendszeren belül és azon kívül is rákeresni, számos útmutatót és videót talál ehhez a neten ha már facebookozni, videókat nézni és torrentezni tud, szóval nem nagyon van miről beszélni.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz urandom0 #159 üzenetére
Windows 11 kiírja, bár eléggé mellélő, szerencsére felfele. Utóbbinál azt írta nekem, hogy 6 percbe fog telni a frissítés, de 1,5 perc alatt mindig végez
urandom0: Ez is nagyon lehetséges forgatókönyv, ugyanis a Firefox-ot 2021. október 5-én rakták be az áruházba, a Microsoft Store oldala szerint, azaz a 11 megjelenésekor.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
King Unique
titán
válasz urandom0 #159 üzenetére
Akkor inkább szerintem írd azt, hogy neked nem világos, vagy nem is akarod hogy az legyen és direkt mantrázod ezt, mert aki értelmes user és tud olvasni + párat kattintani, meg az adott hivatkozásra kattintani ami megnyitja a gépházban a Windows Update menüt, az általában össze tudja rakni hogy miről van szó és milyen lehetőségei vannak.
-
King Unique
titán
válasz urandom0 #169 üzenetére
Ez újfent csak szimpla, üres kifogáskeresés, ennyi. Ahol ha egyrészt adott a beállítási lehetőség, akkor adott és az a lényeg, az hogy a user nem alkalmazza pláne ha ott van az orra előtt, az már az ő problémája. Másrészt a "nem meri" sem feltétlen lehet kifogás, ha egyszer maga a Windows ajánlja fel a beállítási lehetőséget, + adott a lehetőség utánanézni jobban, lásd leírások, videók, + megkérni a környezetében nála hozzáértőbbet hogy segítsen, amihez még fizikai jelentét sem feltétlen kell lásd telefon, videóhívás, távoli eléréssel távsegítség, stb.
Napi szinten, igen, max. a saját mikrokörnyezetedben, de nyilván nem a windowsos felhasználói bázis egészénél, a diploma és PHD fokozat meg nem oszt, nem szoroz, azok megléténél és azok nélkül is megoldhatók az említett beállítások...[ Szerkesztve ]
-
-
King Unique
titán
válasz urandom0 #179 üzenetére
A lényeg továbbra is az, hogy évek óta eleve adottak a beállítási lehetőségek, ha nem lennének adottak, akkor lenne leginkább miről beszélni. Ahol szükség esetén megnyom a user egy gombot, párat kattint és kész, ha nem teszi akkor az alapértelmezett beállítás marad érvényben, ennyi, felesleges ezt tovább ragozni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook Pro M4 gépek 3 év garanciával, 27% áfával bontatlan csomagolásban termékbeszámítással!
- Lian Li O11 Dynamic EVO, Tempered Glass - fekete (O11DE)
- Denon AVR-X2700H DOLBY Atmos, Dts 8K, dolby vision
- Alfa Romeo 159 SW 1.9JTD 120 Le, 293.xxx km 2026.01.26ig műszaki
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest