Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• AtHoS

nagyúr

Sziasztok!

Van nékem egy U2410 monitorom és egy Eye One Display LT készülékem.
    Mivel gyári szoftverben butított az eszköz, így ajánlás után ArgyII CMS + DispcalGUI párost használgatom. Ehhez van korrekciós fájlom is a monitorhoz.

Szóval most sikerült eljutnom oda, hogy olvasgattam ezt a kis leírást a win7 színkezelésével kapcsolatban: [link]

Win indulásakor betöltődik a kalibrációs profil, melyet kézzel alakítottam ki egy .cmd fájllal:
    c:\Argyll\bin\dispwin.exe "d:\MonitorProfil\DELL U2410 2011-11-08 max native min native 2.2 HQ 1xCurve+MTX\DELL U2410 2011-11-08 max native min native 2.2 HQ 1xCurve+MTX.cal"

Mikor betöltődik a fenti profil szemmel láthatóan megváltozik változik a kép, még ha nem is eget rengető a változás.

Nézegettem a cikkben írt win7-es beállítási lépéseket és feltűnt, hogy nálam jelenleg egy (gondolom) winupdate-ről letöltött színprofil van beállítva alapértelmezettnek.

"...ez sajnos csak a következő újraindításig él, vagy ameddig valamilyen szoftver nem törli a videokártyánk LUT(LookUpTable)-ját"

A cikkből számomra az jön le, hogy win indulásakor betöltődik a dispcal profil, de ha egy progi törli a LUT-ot, akkor az említett winupdate-es profil lesz használva.

Milyen programoknál bevett szokás a LUT törlése? Ez mennyire gyakran szokott előfordulni?

Nézegettem a dispcal által létrehozott profilt, de nem találtam benne a cikkben is említett .icm fájlt, szóval nem igazán tudtam alapértelmezettnek állítani.

Másik problematika tárgya pedig az AMD féle CCC kérdése, amire a cikkben ezt lehet olvasni:

"Sajnos hasonló képpen "nem barátunk" pl. az ATi Catalyst Control Center (ATi CCC) sem. Ha fel van telepítve a teljes szoftvercsomag szinte teljesen kiveszi a kezünkből a LUT menedzselését, ami szintén nem vezet jó eredményre, igy ha egy mód van rá, a videokártya esetében is hazsnáljuk a lehető "legcsupaszabb" drivert."

A képernyőfotók alapján két hónapos a cikk, emiatt úgy gondolom a CCC-re vonatkozó megjegyzés jelenleg is aktuális lehet.

Szóval van egy kalibrált készülékem, amit lehet, hogy nem tudok megfelelően használni szoftveres problémák miatt.

A CCC mennyire kavar be a LUT kezelésbe? Valóban jobban járok, ha most driver frissítésnél nem telepítem?
    Hogyan tudnék .icm fájlt kialakítani dispcal profilból, hogy alapértelmezettnek be lehessen állítani?

Más:
    "Egy idő után elöregszenek a colorimeterek,de használattüól is függ. Örökké nem fog kitartani, de akét év valószinü meglesz."

Mivel nem vagyok járatos a témában (lehet mondani, hogy kotnyeleskedek jelenleg :B ), így most találkoztam először ilyen információval. Az elöregedést mi okozza, hogyan lehet (már, ha egyáltalán lehet) késleltetni ill. kb. mennyi időt lehet jósolni egy colorimeternek?

Új hozzászólás Aktív témák