Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- tordaitibi: Chatcontrol
- Bitfenix Outlaw
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Bugyuta kérdés lesz, de: Az normális dolog, ha egy Eye One Display 2 -nek "lötyög a bele"? Mert talán ez lesz a hiba forrása, hogy szögben állnak a lencséi a felülethez képest.
Használtan és bevallottan csökkent képességűként vettem aprópénzért, de elvileg az RGB optimalizálás (ami nekem ennyi pénzt megért volna) még jól menne neki, csak a luminance terén nem az igazi, és az ICC profiljai a furcsák.
Most ha elkezdem a ColorMatch-el vagy BasICColor programmal a fehér egyensúly optimalizálást, akkor az R és B csúszkák kint vannak a skála legszélén, nem is nagyon mozdulnak, csak a G mászkál.
A Basiccolorban találtam egy teszt, ahol folyamatosan írta a fehéregyensúlyt, és azt néztem, miközben iterálgattam az RGB csúszkákat a monitoron. Utána lefuttattam a LUT kalibrálást, és azt mondta érvénytelen görbe jött ki, passzolja. A ColorMatch viszont hajlandó volt legyártani egy ICC-t, és nem is lett annyira gázos. Sőt, nekem elsőre kimondottan tetszik. Első blikkre csak sötétedett, de sok képen előjöttek az apróbb árnyékok, a program sample képén a nő arca sokkal élethűbben néz vissza betöltött ICC-vel.Viszont profilozás után újból visszaellenőrizve már csak ~6300k, 2.1-es gamma, és 2.73-ös lenormált deltaE64 fogad, amiből a kéké a csúcs.
Végül is jobban tetszik most a kép, mint amilyen állapotban volt a monitor pár hónapja, de nem bízom benne, hogy most a topp közelében lenne.
Amúgy nevetséges, hogy milyen kevés cucc van a házán belül. Levegő, egy kis nyomtatott áramköri lapka, ami valami fixált talpazatra illeszkedik. Félek, hogy szétbarmolás nélkül nem tudnám helyretenni a lötyögő lencséket, ha az tényleg nem normális.
-
mzsombor
tag
válasz
einstein #196 üzenetére
Játék az, amire nem használnám, amúgy munka, filmek, ilyesmi. Használt valóban, de még bőven garis, egy subpixel hibája van, de az is kieső helyen, természetesen az ára is ehhez mért (62k lenne, szerintetek?). Most is egy 14,1"-os 1400x1050-es felbontású notebook előtt ülök, és kifejezetten nem zavar a kicsi pixelméret, sőt.
-
einstein
senior tag
válasz
mzsombor #193 üzenetére
Én teljesen meg vagyok vele elégedve. Használom játékra is, nem tapasztalok vele semmilyen utánhúzást / lagot szóval merem ajánlani. Mondjuk ha játékra veszed, ott hátrány a nagy felbontása, munkához, de még netezéshez is viszont jól jön.
Gondolom használtan veszed. Figyelj a pixelhibákra, mert sok embernek volt vele gondja. Nekem szerencsére hibátlan jutott. -
janos666
nagyúr
válasz
mzsombor #193 üzenetére
Én nagyon, az árát legalább is bizonyosan megérte, és alapjában véve is jó.
Persze nincs rajta HDMI, Displayport, nem tud natív 1080p24-et, de ilyen árkategóriában ilyesmiket nehéz összehozni, mármint így, hogy ne TN panel legyen benne, hanem rögtön S-PAV. Nincs zavaró utánhúzás, egész szép a feketéje is, az input lag se sok, szóval otthonra tökéletes (játék, film, net...)Minden monitort újra kell időnként kalibrálni, a profi nyomdászoknak akár még a naponta történő bemérés is javasolható, de a heti-havi rendszerességű már a hobby-fotósoknak is. Ha elég lenne egyszer, akkor nekünk egyszer sem kéne, mert megcsinálhatnák a gyárban.
-
madgie
titán
válasz
einstein #192 üzenetére
Nem ingyenes, de 14 napig használhatod a próbaváltozatát. Ilyen lett az NEC-m ezzel a progival, de az öcsém 38 ezres ócsó BenQ-ját is pofásan bekalibrálta (fényerő halálpontos, 0,67 áltag delta E, a kék lett csak 3.11)
-
einstein
senior tag
Az enyémet újként árulták. Van rá rendesen garancia, bár itthonról gondolom azt nehezen tudnám érvényesíteni, de végülis mindegy, mert hibátlan.
Ugye azért volt olcsóbb, mert LT és nem 2... Ha valaki venni akar egyébként, ajánlom figyelmébe, mert lehet egy kicsit spórolni, és a gyári progin kívül ugyanazt kapja.Egyébként kösz a az ötletet a szoftverről, azt is ki fogom próbálni. Gondolom ingyenes.
-
madgie
titán
válasz
einstein #190 üzenetére
Az enyém Demo példány és Usából jött (és megúsztam a vámot), cimborámnak Németországból, de tudtommal az is kifogástalan példány, hiába használt.
Szerk: a ColorHCFR-t megnézem otthon, nem ismerek túl sok programot, jól jön az infó.
A saját és a családom monitorjait basICColorral kalibráltam be, mert pár mérés alapján úgy tűnt, a gyári X-Rite proginál pontosabb profilt csinál. -
einstein
senior tag
válasz
janos666 #187 üzenetére
Nekünk asszem ugyanaz a monitorunk...
(L220x)
Én egy Eye One Display LT-t vettem ebay-ről 30k körül szállítással megvan (UK-ből). Mondjuk csak egy monitor miatt nem vettem volna, de kezdenek gyűlni az eszközök, amikhez fel tudom használni (más monitor + laptopok + lcd tv) , így megleptem magam vele Karácsonyra.
Én is néztem a Huey-t de az LCD tévé miatt döntöttem a Eye One mellett ... (2 hsz ezelőtt le is írtam a problémámat, hogy vajon lehet-e tévét kalibrálni)
Mivel az Eye One elég népszerű eszköz, támogatja más program is, pl. a ColorHCFR, ami nagyszerűen használható tévéhez is. A Huey-nál nem volt ilyen lehetőség. Ráadásul külföldi fórumokon olvastam olyanokat, hogy az olcsóbb megoldások pl. Spyder2-3, Huey nem is olyan pontos, azaz gyárilag nincs kalibrálva - i.e. kifoghatsz rossz darabot is. Lehet, h hülyeség, de maradtam az Eye-nál.
Az LT és a 2-es között pedig hardverben nincs különbség, lehet pl. upgrade kódot is vásárolni hozzá, de biztos lehetne valahogy hekkelni is.Tehát csak a saját programja különbözteti meg a kettőt, mégpedig annyiban, hogy nem tudsz luminance-t állítani a végén és nem kapsz szép színes összehasonlító grafikonokat.
-
janos666
nagyúr
Van egy kis dilemmám: Egy S-PVA paneles monitort nyúzok már 1,5 éve. Új korában be lett lőve, de már elcsúszott annyit, hogy inkább vissza is raktam defaultra a színeket, és kidobtam az ICC filet.
Mivel vidéken van, így a házhoz járós kalibráltatás kicsit körülményes és drága, elkezdtem nézelődni, hogy veszek egy újat, és bérbe adom, míg visszahozza az árát, de inkább egy használt, vagy használt, és visszafogottabb tudású (de olcsó) eszközzel is beérném.
Szóval e kettő közt gondolkozom:
- Egy új HuyePRO, ami az amazonon le van árazva potom 13k-ra, ha valahogy sikerülne olcsón idejuttatni, jó vétel lenne...
- Egy használt, és "sérült" EyeOne 2 Display, ami ilyen értékeket produkál: [link]Csak hétköznapi felhasználáshoz kéne belőni. Netezés, játékok, bluray filmek (ez lenne a leg sarkosabb, ahol kényes vagyok a képminőségre), stb, semmi nyomtatásra kerülő képszerkesztés, vagy ilyesmi...
A szobában egy elég vastag, de sárga sötétítő függöny van. Ez gyakorlatilag 24/7 el van húzva, és fel van kapcsolva a villany (egy ~20W-os fehér neon), ha ott vagyok, de nem alszok, illetve filmezéshez is lekapcsolom. Szóval erős napfényben kap egy kis sárga hátteret a szoba, ha már lement a nap, akkor pedig vagy természetes homály/sötétség, vagy neonfény éri a monitort.Szóval, a változó fényviszonyok miatt érdekesnek tartom a realtime szín utó-kalibrálást, de nem tudom ez mennyit ér annak fényében, ha fénytől függetlenül kevésbé pontosan lövi be a monitort.
Tapasztalat híján a hibás Eyeone értékeit sem tudom megítél, hogy most egálban van-e egy Huye-val, jobb, rosszabb... És persze itt kérdés még, hogy mi az, amit kimér az Eyeone, és mi az, amit a Huye nem, de akár többet jelentene, mint a valós idejű szín utó-igazítgatás.
A hibás Eyeone-hoz olcsóbban hozzá tudnék jutni, mint az új Huye-hoz. (Illetve fennáll egy apó esély a javítására...)Aki ért hozzá, az adna tanácsot?
-
Gondwana
addikt
válasz
einstein #185 üzenetére
Röviden: a hardveres és az OK-OK-Yes-OK-Yes kalibrációnál is végül ugyanaz történik, a külömbség, hogy nem ugyanabból a kiindulási pontból. Ha előtte megcsinálod a hardveres birizgálást, a végeredmény sokkal kisebb korrekciókat fog tartalmazni. Konkrét ferde példa a Lenovo T60-am IPS kijelzője - aminek siralmasan leromlott a max. fényereje (azért ferde példa, mert nincs hardveres utánaállítási lehetőség): kalibráció előt i1D2 lemérte, hogy max brightness 80nit, WB:4800K, bekalibráltattam 6500K-re a max fényerő leesett majdnem 50nitre, de amikor újrakalibráltattam 5000K-re, a 75nit-et eléri. (Az már az én bajom, hogy a gyári értéke ennek a panelnek 200nit, de fórumokon mások is panaszkodnak, hogy sötétedik - de legalább még nem vörösödik annyira, mint asszonypajtás T42-jében az IPS)
-
einstein
senior tag
Sziasztok, van egy két homályos pont számomra a témakörön belül, remélem valaki segít megérteni.
Elsősorban a színprofil és a hardveres beállítások közötti kapcsolat nem világos nekem. Odáig eljutottam, hogy vannak egyszerűbb kalibrációs eszközök, melyek nem "bántják" a monitor beállításait, hanem csak a számítógép által használt színprofilt állítják be, így korrigálják a színeket. (pl a huey is ilyen? Illetve ahogy sejtem, az eye one egyszerű kalibráló módja is..) Ezt én úgy értelmeztem, hogy az eszköz nem a monitort, hanem gyak a videókártyát állítja be, azt állítja hozzá a kijelzőhöz.
De... Ahogy ebben a tesztben is leírják, van olyan módszer, amikor magán a monitoron végezzük a színek beállítását. A végén kapunk egy R/G/B/Kontraszt/Fényerő beállítást.
Ilyenkor mi szükség van az alaptól eltérő színprofilra? Vagy ilyenkor csak az a lényeg, hogy egy adott -kvázi bármilyen- színprofilhoz beállítjuk a monitort? Akkor mégis miért kell az alap profilt is megváltoztatni?
A kérdés a tévék kalibrálásával kapcsolatban merült fel bennem. Ugye tévék esetében nem beszélhetünk színprofil cseréről... Ott hogy oldják ezt meg?
Az avforums.com 'guide'-jában is eye one display 2-t javasolnak használni, és szó nem esik profilról.Igaz más szoftvert is használnak, nem a hozzáadott gyárit.
Szóval örülnék, ha valaki felhomályosítana engem ezzel kapcsolatban.
-
Gondwana
addikt
i1D2 kütyüvel CRT kalibráláskor rendszeresen (10-ből legalább 7-8x) kiakad az első fekete patch mérésénél. Pontosabban, amikor a brightnesst kéri beállítani még előtte, még a 100%-ra se mozdul meg a bal széltől, nem, hogy a zöld sávba beérjen, majd, amikor elindítom, hogy mérjen, leméri az első néhány szürke foltot, majd következne a fekete, aminél addig várakozik (1.5 óra volt a legtöbb, amit próbáltam), amíg nem adok neki oldalról egy kis fényt valahogy. Egyébként 140nit körül van a monitorok max fényereje, de rendszerint 70-re igyekszek kalibrálni. Trinitron meg Diamondtron csövek, tehát a fekete az fekete rajta, nem hajnalodik.
Ez normális jelenség? -
Chosen
addikt
Sziasztok!
Kalibrálót szeretnék venni. Mit tudtok ajánlani? Minden árkategóriából érdekelne , milyen külnbségek vannak egy 30 egy 60 és egy 100 ezres között?
-
mickemoto
őstag
Üdv!
Kipróbáltam a kalibrálást ambient light-al és nélüle is.
monitor: Hanns'G Hi221D, VGA: HD4830, (White point:6500, Gamma:2.2, Luminance:120cd/m2)ambient light nélkül:
Brightness:89
Contrast:94
R:55
G:47
B:42ambient light-al(a környezeti fényviszonyokat ideálisra lőve(addig forgattam a mérőt amíg jó nem lett):
Brightness:60
Contrast:99
R:55
G:50
B:46ambient light-al(nem ideális környezeti fényviszonyokkal):
Brightness:77
Contrast:94
R:54
G:47
B:42Ezek szerint nem mindegy hogy az ambient light be van e kapcsolva vagy nincs illetve ha bevan akkor a fényviszonyoktól függően más és más a színprofil.
-
mickemoto
őstag
válasz
i are robot #180 üzenetére
Holnap én is kipróbálok egy kalibrálást ambient light-al és egyet nélküle hogy lesz-e különbség.
-
i are robot
senior tag
válasz
mickemoto #179 üzenetére
Na akkor otthon majd kipróbálom, mert ez így elég érdekesen hangzik, a tesztnek ezt a részét én szerintem át is ugrottam, mondván nem szoktam a környezeti viszonyokkal foglalkozni. Mindenesetre ott van jobboldalt a Help szöveg, azt kell majd megnézni mit ír teljes hosszában, lehet hogy abból kiderül a turpisság.
-
mickemoto
őstag
válasz
i are robot #178 üzenetére
Én is így gondolom, csak a ph-s tesztet olvasva nem volt világos.
ami egyébként így néz ki:Amikor így teszünk, a program először figyelmeztet, hogy tegyük a kalibrátor aljára a műanyag talpat (4. kép), ugyanis a környezeti fényviszonyok mérése következik. Ezután rákattintunk a kalibrálás gombra, mire a program érzékeli (5. kép), hogy a kalibrátor készen áll a mérésre (6. kép). Még mindig teljesen bolondbiztos a program, képeken keresztül szemlélteti a tennivalót. Ezek után a monitor elé kell tartani a kalibrátort úgy, hogy a benne található mérőegység a monitorral ellentétes irányba nézzen (7. kép), így a bemérés (Measure) gomb megnyomása után érzékelni tudja a környezet színhőmérsékletét (Color Temperature) és fényerejét (Illuminance fotometriában) (8. kép). A környezeti fényviszonyokat addig kell állítgatni, amíg a színhőmérsékleti és fényerő skálán az aktuális érték mutatója a zöld sávba nem esik, ugyanis csak ekkor nevezhető ideálisnak a háttérvilágítás. Ha ezzel megvagyunk, akkor tegyük fel a monitorra a kalibrátort (9. kép) lehetőleg középre, és lépjünk tovább.
Az i1Diagnostics programot lefuttatva pedig mindent rendben talál egyedül az ambient light beállítását irja rossznak.
-
i are robot
senior tag
válasz
mickemoto #177 üzenetére
Én mondjuk még sosem mértem a környezeti fényeket, mert ahol kalibráltam, ott mindig változó fényviszonyok voltak, tehát nem állandó megvilágítás. Ennek szerintem max olyan stúdióban/nyomdai előkíszítésnél van értelme, ahol egyrészt van a monitoron az a bizonyos takaró lemez (pl profi EIZO-khoz meg NEC-khez adnak ilyet), másrészt állandó színhőmérsékletű mesterséges megvilágítás van. Ez viszont mindig adottság, és nem a megvilágítást változtatod, hanem pont azért méred be, hogy ehhez igazíthasd a kalibrációt, tehát ehhez igazodjon a fényerő és a fehéregyensúly. Ráadásul a környezeti fényviszonyt nem is tudod korrigálni. Hogyan tennéd? Más színhőmérsékletű izzót teszel be, vagy távolabb viszed a világítótestet? Ennek így nincs értelme.
-
mickemoto
őstag
Sziasztok!
E1D 2-vel való kalibrálás során amikor a környezeti fényviszonyok mérése történik a környezet színhőmérséklet és fényerő értékét méri a műszer, amiknek ideális esetben a mutató zöld sávjába kell esniük.Ha tegyük fel nem így van, akkor a környezeti fényviszonyokat kell addig korrigálnom amíg így nem lesz?És mi van ha ez mondjuk sehogyansem sikerül, mert a helyiség fényviszonyai ezt nem teszik lehetővé?Nem úgy volna értelme ennek hogy a műszer beméri a környezeti fényviszonyokat és aztán az egész kalibrálást ehhez igazítja? és így más lesz a színprofil ugyanarra a monitorra egy sötét szbában mint egy világosban?
A válaszokat előreis köszönöm!
-
Stitch
őstag
Ma melyik a legolcsóbb kalibráló eszköz a piacon ami megfelelő teljesítményt nyújt?
-
Zinho
aktív tag
válasz
i are robot #171 üzenetére
Köszi, egy próbát azért megért. Amúgy van monitorkalibráló koloriméter is.
Csak a Konica-Minolta egy csöppet pontosabb. Ne érts félre, nem én vagyok javíthatatlanul maximalista, szemvizsgálathoz kéne bekalibrálni monitort (szakdoga...), és ha már adott egy protfi eszköz... csak szoftver kellett volna hozzá -
jegenye77
addikt
válasz
old_artist #173 üzenetére
Szegedi vagyok!
-
jegenye77
addikt
Hali!
Valaki vállal monitor kalibrálást? -
i are robot
senior tag
Ezért mondtam hogy valószínűleg aránytalanul macerás, mert tételezzük fel beviszed a mért adatokat, vagyis egyesével meg kéne mérni tudomisén hány (24?) színt, de akkor még annak megfelelően kéne még egy másik, és valószínűleg Q drága szoftverrel létrehozni+szerkeszteni a kívánatos profilt, ami viszont már professzionális tudást igényel. Szóval szerintem ezzel felejtős a kalibrálás. Inkább kérj meg valakit hogy szolgáltassa meg neked a műveletet (pl. old_artist ebben nagyon profi, de vagyunk még páran akik rendelkezünk kalibráló műszerrel).
-
Zinho
aktív tag
válasz
i are robot #169 üzenetére
Néztem, de csak olyan szoftver van hozzá amivel a számítógépbe be tudom vinni az adatokat.
-
Zinho
aktív tag
válasz
old_artist #167 üzenetére
Nem tudom pontosan a típust, Konica Minolta, talán sc1000-es spectroradiometer.
Magyarán nekem eszközfüggetlen szoftverre lenne szükségem. -
old_artist
addikt
Üdv!
Ha megírnád pontosan, hogy milyen típusú a műszer, akkor jobban a segítségedre lehetnénk!
Egyébként van combo műszer is, amivel nyomtatót, scannert, projektort, monitort is lehet kalibrálni, de van külön kimondottan cél-műszerek is, sőt külön szoftverekkel is lehet "manipulálni" - de azok már nagyon drágák lehetnek - külön megvásárolni! -
Zinho
aktív tag
Sziasztok!
Ha nekem van egy koloriméterem, de azt nem monitorkalibráláshoz készítették, tehát nincs hozzá ilyesmi szoftver pénzért sem, akkor azzal hogyan tudnék monitort kalibrálni? (Egyetemen van a műszer.) Lehetséges egyáltalán? -
old_artist
addikt
válasz
i are robot #164 üzenetére
Üdv!
Igen, de a LaCie BlueEye2-höz tudtommal egy kicsit "butítottak" a szoftveren (azért is olcsóbb), de erre is (ha jól tudom) a supporttól kell kérni hozzáférést és vásárlási lehetőséget (talán azért nem találsz árat sehol sem)!
Az viszont tényleg idegesítő, hogy még nem is válaszolnak a kérésedre - lehet, hogy nyaralnak, vagy válságban vannak! -
i are robot
senior tag
válasz
old_artist #163 üzenetére
Igen, bizony külön árulják a kis kolorimétert és hozzá a szoftvert, mert a LaCie monitorokhoz nem kell a LaCie "külön BlueEye" szoftvere, mivel a monitorhoz kapott CD-n külön, csak a 300 és 500-as szériájú monitorokhoz van egy kalibráló szoftver, és azzal működik!
Épp erről beszéltünk pár sorral feljebb, hogy ez a Lacie Blue Eye Pro, emiatt pedig nem ezt, hanem a Lacie Blue Eye 2-t kell megvenni, mert az minden monitorhoz használható, azokhoz pedig igenis kell a szoftver. Egyébként akkor miért nem találok sehol infót (pl. ár) csak a szoftverről, meg miért nem képesek visszaírni, hogy igen, megvehető külön, itt és itt és ennyiért? A support és a sale nincs a helyzet magaslatán.
-
old_artist
addikt
válasz
i are robot #159 üzenetére
Üdv!
Igen, bizony külön árulják a kis kolorimétert és hozzá a szoftvert, mert a LaCie monitorokhoz nem kell a LaCie "külön BlueEye" szoftvere, mivel a monitorhoz kapott CD-n külön, csak a 300 és 500-as szériájú monitorokhoz van egy kalibráló szoftver, és azzal működik! Ezt meg lehet monitor nélkül, vagy monitorral együtt is rendelni, ezért árulják külön a kis kolorimétert!
Igen, külön is meg lehet venni, a már előbb említett módon! -
old_artist
addikt
válasz
Gondwana #160 üzenetére
Üdv!
Igen, adnak, de ahhoz rendelkezned kell egy "kimondottan" LaCie koloriméterrel, aminek a szériaszámához és a dobozán található ID kódjához kapod meg a szoftvert, amit leellenőríznek, és utána kapsz egy 15napos demót, és regisztrálás után, ha kiegyenlítetted a szoftver árát, akkor aktivizálódik!
Még régebben nekem is külön kellett megvenni a szoftvert (és kaptam hozzá egy USB-s hardver kulcsot is), ami nem volt olcsó mulatság, de mostanság, ha jól tudom, akkor már hw kulcs nélkül is árulják, de sajna még így sem olyan olcsó! -
i are robot
senior tag
válasz
Gondwana #160 üzenetére
Igen, a technikai megvalósítása így működik, csak azt nem tudni, hogy melyik kütyühöz jár automatice a licensz. Ez akkor is egy vicc, hogy megveszed, regisztrálsz, bepötyögöd a kódot, leellenőrzik, küldenek egy linket emailben, amit meg letöltesz, mindeközben pedig napok/hetek telnek el. Ne mondja nekem senki hogy ennek nincs gyorsabb és egyszerűbb módja… Árulnak egy terméket amit nem is ők gyártanak, csak a szoftvert írták hozzá, persze drágábban adják mint maga a gyártó a sajátját, és ezt a játékot játszák. Vagy adnák ugyanannyiért, vagy árulnák külön a szoftvert is. Mindez azzal megspékelve, hogy ez utóbbinak a PC-s verziója hardverkulcsos, a Mac-es pedig nem, érdekes módon az mindenféle ellenőrzés meg regisztráció nélkül simán működik. Mintha valami atomtitkot őriznének. Komolyan nem értem az üzletpolitikájukat.
-
Gondwana
addikt
válasz
i are robot #159 üzenetére
Ez alapján úgy sejtem, hogy a LaCie szappan sorozatszámának regisztrálása után adnak linket a letöltéshez.
-
i are robot
senior tag
válasz
old_artist #157 üzenetére
... és ehhez a linkelt LaCie-hez van szoftver is?
Az nem derül ki az írásból, de szvsz illenék, mert önmagában a koloriméterrel nem sokmindent lehet kezdeni, ráadásul ahogy már beszéltünk róla, a Lacie elég spur, és nem teszik közzé ingyenesen a szoftvert ahogy azt pl az X-Rite megteszi. Én speciel nemrég írtam nekik (a Lacie-nek), hogy az X-Rite hasonló cucca van meg, és szeretném a Blue Eye Pro szoftverrel kipróbálni, hogy létezik-e valami demo, vagy mennyiért lehet megvenni csak a programot, de se kép, se hang, nem jött még válasz. Továbbmegyek, a neten sehol nem találtam még a szoftver áráról infót, ami számomra azt jelenti, hogy önmagában sem nagyon árulják, tehát akkor marad az, hogy adják a kütyühöz, illetve adniuk kellene. Nem értem én mire fel ez a nagy titkolózás.
-
old_artist
addikt
válasz
old_artist #157 üzenetére
... ja, és egy szoftveres ismertető flash a használatáról!
-
old_artist
addikt
válasz
i are robot #156 üzenetére
Üdv!
... és ehhez a linkelt LaCie-hez van szoftver is?
- mert szvsz ez csak maga a kalibráló hardver, vagyis csak a kolorimeter!
-
i are robot
senior tag
válasz
Gondwana #154 üzenetére
Szvsz nem kell Szingapúrig elmenni ezért:
http://www.amazon.co.uk/Lacie-Blue-Eye-Monitor-Calibrator/dp/B000CEK1H6Itt meg egy teszt:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/lacie_blue-eye_2.htm -
Gondwana
addikt
Nagyon köszönöm a válaszokat! Legfontosabb, hogy nem elég, ha a név fele hasonlít arra, amit keresek, mert az végösszegben nagyon drága lehet.
Következő lépés, hogy megnézetem, Szingapúrból mennyivel jönne ki olcsóbban. -
old_artist
addikt
válasz
i are robot #151 üzenetére
Üdv!
... viszont csak az a baj ezzel a Mo.-i linkelttel - a LaCie-vel, mert ez csak kimondottan a LaCie 300 és 500-as szériájú monitorjaihoz jó, és persze nincs hozzá szoftver (ezért is olyan olcsó), mert a LaCie monitorok szoftverjéből állítható a kalibrálás (ahogy írad), de szoftverrel együtt már kit-ben egészen más az árfekvése, bár az is igaz, hogy a 2 évvel ezelőtti árához képest, majd a felére csökkent!
Az viszont igaz, hogy megegyezik az X-Rite i1D2-vel a hardvere, csak "átcimkézik" LaCie-re és a belső memóriáját is átírják!
-
i are robot
senior tag
válasz
Gondwana #148 üzenetére
A Gréta az valójában már X-Rite, de ugyanaz, csak utóbbi megvette az előbbit, vagyis átalakult a cég.
A Lacie kütyüje egyébként ugyanaz mint az X-Rite-é, vagyis utóbbi gyártja, csak a Lacie a saját logóját teszi rá, viszont a szoftvere saját és talán valamivel jobb mint az X-Rite-é. Tehát a hardver ugyanaz, de ha a kicsit jobb szoftver kell, akkor megéri a Lacie-t venni, még ha valamivel drágább is.
Ja, mégvalami, egyébként az van, hogy a Lacie Blue Eye 2 az manuális kalibráláshoz való, mármint olyan monitorokhoz, ahol manuálisan kell az OSD-ben beállítani a világosság/kontraszt/RGB értékeket, a Blue Eye Pro pedig azokhoz, ahol ezzel nem kell bíbelődni, mint pl az EIZO CG, és az NEC Spectraview sorozatai. Tehát a Lacie Blue Eye 2 ugyanaz mint az X-Rtie i1D2.
-
Gondwana
addikt
válasz
old_artist #149 üzenetére
Hmmm... Akkor valami biztos lehet a háttérben (pl nincs készleten, csak az árát tudják), hogy itt olcsóbb a LaCie, mint pl. itt a GMB - bár GMB biztos van olcsóbban is, de nem annyival.
-
old_artist
addikt
válasz
Gondwana #148 üzenetére
Üdv!
szvsz a LaCie a legjobb, bár drágább is, vagy a Colormunki még, ami manapság elfogadható árban van!
-
Gondwana
addikt
Üdv mindenkinek!
Elkezdtem monitorkalibrálót keresni, mert itt, a cégben már kezd összejönni az igény: jelenleg 6 monitort kellene helyretenni, de Szabadkán nem találtam senkit, aki ilyennel foglalkozna. Most ott tartok, hogy Gréta, vagy a Lacié: ebből a tesztből az derült ki, hogy akkor inkább LaCie Blue eye Pro, mint Eye One Display2. Ez továbbra is így van, vagy 2006 óta változtak a preferenciák? -
i are robot
senior tag
-
Olxander
csendes tag
Miért jobb az 5500 as érték, mint a 9500 as ?
-
istvan170
aktív tag
Érdeklődni szeretnék, hogy ezek az eszközök alkalmasak-e a plazma televíziók kalibrálására? Mindenhol csak LCD, illetve CRT-ről írnak. Ha igen, konkrétan mit javasoltok 100e alatt?
-
i are robot
senior tag
Én most végeztem egy Apple iBook-on kalibrálást, végeredményként a színhőmérsékletet, gammát és világosságot is 1%-os hibaszázalékkal lőtte be, a delta E értéknél pedig 1,5 volt az átlag, és 3,6 volt a maximum, ami speciel a vörös volt, és ha jól emlékszem még 2 szín ment 2 fölé. Ez gyakorlatilag megfelelőnek mondható, ha 4 alatt van egy érték akkor elfogadható, ha 2 alatti jön ki, az meg már nagyon jó eredménynek számít, úgyhogy nagyon sokat számított a kalibrálás, magam is meglepődtem hogy viszonylag milyen jó eredmény született. Grafikont nem tudok sajna mutatni, de a borisz_B általá belinkelthez hasonló volt az eltérés a kalibrálatlan és a kalibrált állapot között, és szabad szemmel nézve is ég és föld volt a különbség.
-
borisz_B
tag
Mivel nem tudtam az egész pdf-et feltölteni, ezért csak a grafikont kivettem belőle, de azt hiszem, hogy ez is elmond mindent! A fenti az a kalibrálás előtti, az alsó meg már a kalibrált kijelzőt mutatja, és szemmel láthatóan is nagy volt a különbség, amit a kijelzőmön láttam kalibrálás után! Számomra nagyon durva volt a különbség, és nagyon megérte, hogy bekalibráltattam az old_artist-tal!
-
pBandi
tag
Hú, ez érdekel, köszi a előkeresed.
-
pBandi
tag
Próbált már valaki laptop kijelzőt kalibrálni bármilyen kalibrálóhardverrel? Milyen eredményre jutott?
-
Sas madár
őstag
válasz
old_artist #138 üzenetére
Amíg az ismeretségi körömben nem derül ki,hogy valaki tud ilyent végezni addig pici az esélye,a kalibrálásnak.
-
Sas madár
őstag
válasz
old_artist #136 üzenetére
Napokban is szedtem le szoftveres programot pl. ,hogy gamma beállítás de nem sikerült rájönnöm hogyan kell használni.
Nem is foglalkozom anyit vele de most lessz gondom mivel elkezdtem a photoshop után érdeklődni mert össze szeretném két képet montírozni és azt hiszem lessz még gondom a színhűség miatt.
Megszokom...
-
Sas madár
őstag
válasz
old_artist #134 üzenetére
Hát igen sajna a horrorisztikus árral sikerült összefutnom..
De még szerencsére csak árajánlat formájában.
Nem lessz bekalibrálva... ennyi.megszokom -
old_artist
addikt
válasz
Sas madár #133 üzenetére
Üdv!
Talán azért sincs eszköze sok tulajnak, mert az ára ezeknek felér egy új monitor áráéval, sőt néha egy professzionáliséval (Spectralfotometer)!
Megvétele lehet, hogy sohasem fogja "behozni" az árát, és hogy a polcon porosodjon, arrra meg semmi értelme! Stúdióknak (ahol esetleg több gép is van), grafikusoknak és képszerkesztőknek esetleg megéri, de azok is inkább egy drágább monitorra költenek, és inkább elhívják a "kalibráló embert", mert árban (és persze a kapott képminőségben is) mindenképpen megéri, bár sokan vannak, akik egy majd 40 perces műveletért horrorisztikus árakat is elkérnek, de valamikor a nyomdai és képfeldolgozói munkálatok miatt megéri! -
Sas madár
őstag
Leül a topik.......nem sokaknak van ezek szerint eszköze...sajna
-
sysrq
őstag
válasz
old_artist #130 üzenetére
E1D2. Az nem tiszta nekem a kezdetkor mekkora értéken álljon a fényerő? Az rendben van hogy 100% legyen a kontraszt kezdésnek, (kontraszt-színhőmérséklet-fényerő a sorrend) de mekkora legyen a fényerő? Mert ügye lehet 0% és 100%. A színbeállításra már egészen jól ráéreztem.
-
old_artist
addikt
Üdv!
Igen, a kontraszt és fényerő összefüggő ebben a szoftverben, és bizony nagyon pontosan kell a csúszkákon való RGB pozícionálásokat is végrehajtani, és mindenképpen pontosan középre kell "igazítani" és egybevágólag minden színt, csak akkor bízhatsz az ideális kalibrálásodban! Egyébként milyen koloriméterrel végzed a műveletet?
-
sysrq
őstag
válasz
old_artist #128 üzenetére
Persze olvastam a "kapcsolódó teszt"-et, sőt, pontról pontra követtem az utasításokat.
De a kontraszt/fényerő összefüggő! A legkisebb eltérés is teljesen más eredményt hozott, nem beszélve a három szín egymást követő mozgását, pl. ha növeled a kéket vele mozdul a sárga/piros, van vele játék. A monitorommal elégedett vagyok. Köszi. -
old_artist
addikt
Üdv!
Easy módban használtad/indítottad, vagy pedig Advanced-ben és LCD módban? Advanced-ben indítva kövesd a Help szerinti utasításokat, mert ebben lehet fényerő és kontraszt állításokat is végrehajtani - ideálisra állítani!
Egyébként meg ne várj jó/kiváló eredményt, mivel az LG 1940PQ TN paneles! Esetleg... -
sysrq
őstag
Kipróbáltam a kalibrálást, (7x egymás után,a végén már untam), ez lett az eredmény. De nekem nem volt lehetőségem visszanézni az eredeti beállítást. Meg hiányoltam a fényerőt és a kontrasztot honnan kellet volna indítanom, ha a programot követtem, nem lett meggyőző, ezért nyomtam a monitoron egy alap beállítást és onnan indultam. Eddig sem volt bajom a beállítással, a Pista is felismerte a monitort és társította hozzá a profilt (hiába no, prémium kategóriás volt a maga idejében) ami szembetűnő lett az a fekete. Az mintha szebb lenne.
-
Sas madár
őstag
De jó..
Közben érdeklődtem és itt is volt a városban szervíze de felontották a szerződést. -
Sas madár
őstag
válasz
old_artist #124 üzenetére
Igen most épp a papírjait várom mert azok elkeveredtek az első tulajnál és most vannak pótolás alatt.
-
Sas madár
őstag
válasz
old_artist #120 üzenetére
Ma jöt válasz és sajna a forgalmazó szerint ez szervizes hiba lessz.
-
Sas madár
őstag
De azt hiszem nem szánom rá az összeget hanem tovább küzdöm ugyanis a beszélgetés közben nem igazán győzőtt meg.
Marad a kalibrálgatás házilag.
-
Sas madár
őstag
válasz
old_artist #120 üzenetére
Ha esetleg arra a menüre ahol a színeket lehet állítani és van a 3 féle gyári beállítás de azt itt Color setting menü.Abban van a 5500 6500 és 9500K ami nem igazán használható.
Találtam itt aki kalibrál 5000ért.
-
Sas madár
őstag
válasz
old_artist #118 üzenetére
na kasa.
Nézem az osd-t de még véletlen sincs custom mód a menüben.
Monitor Hanns-g Hi221D, a vidó kari pedig Radeon 9600.
Ezeket a környezeti menüket meg aztán végképp nem találtam.Onnan indul a gondom a monitornak csak Vista drivere van de állítólag xp-kompaktibilis de ha elindítom szerintem nem csinál semmit.
-
old_artist
addikt
válasz
Sas madár #117 üzenetére
Üdv!
Ja, most már értem, hogy mire írtad az 50%-ot!
Ahol a 3 szín 50%-ra van állítva, ott kell, vagyis ...... milyen a monitorod? - típus? - először is! - és esetleg egy VGA kártya!Egyébként a monitor üzemmód választókapcsolóján, vagy az OSD menüben található a Custom mód, a Text, az sRGB, a Movie vagy a Picture környezetében található!
-
Sas madár
őstag
válasz
old_artist #116 üzenetére
De írtam már nálam a 6500-hoz mind a 3 szín 50%ra van állítva...............hátha ez a gyári akkor ezt ott a titkárnő állíthatta be aki azt hitte ez egy kávéfőző.
Most már sokadszorra olvasom ezt a Custom módót,de ez mit jelent?Hol van ez,hogyan lehet előhozni?
-
old_artist
addikt
válasz
Sas madár #112 üzenetére
Üdv!
Mindenképpen 6500K-en használd, ha csak nem képszerkesztéssel és grafikai munkákkal foglalkozol! Ha a színeket akarod beállítani, akkor azt csak a Custom módban tudod, viszont igy hébe-hóba való állítgatás nem szerencsés, mivel nincs hozzá színprofilod!
Ha különböző színhőmérsékletre szeretnél beállításokat, akkor mindenképpen kalibráltatnod kell - bár attól függ, hogy milyen a monitorod és a VGA-d, mert ha nem profi, akkor szinte halott dolog a különböző színhőmérsékletekkel való próbálkozás.
Általában a gyári beállításokat is 6500K-re állítva készítik el, tehát, ha text, sRGB, stb.-re állítgatod, akkor azok a már említett színhőmérsékletre lettek belőve!
Figyelmedbe ajánlom ezt a videot, hátha segít a megértésben! -
Sas madár
őstag
válasz
i are robot #113 üzenetére
Ez lehet így van de ha én átteszem a 6500 olyan világos szürke kinézetü lesz például ez a PH. oldal.....lehet a szemem megszokja de az agyam nem tud összebarátkozni ezzel a színnel.
Találtam egy programot ahol lépésenként kellene végig menni és potméter húzásokkal megadni a látott négyzeteknél melyiket gondolom a legjobbnak,de mivel teljesen angol nem boldogulok vele ugyanis nem tudom mit kell nézni.
-
i are robot
senior tag
válasz
Sas madár #107 üzenetére
6500-ra, vagy 5500-ra állítsad. Igazából iparáganként vannak a sztenderdek felállítva, fotósoknál is 5500-5600K, de a napfénynek elvileg 6500K értéke van. A lényeg, hogy minél alacsonyabb ez a szám, annál melegebb, vörösesebb, és minél magasabb a szám, annál hidegebb, kékesebb lesz a kép amit a monitoron látsz. Ezt azonban csak akkor érzékeled igazán, amikor monjduk átállítod, ugyanis a szem hozzászokik, és negyed-fél óra használat után már nem fog feltűnni. Amúgy az emberi látás, színérzékelés olyan, hogy elvileg nem a színtani értelemben semleges fehéret, hanem a kicsit hidegebb, kékes fehéret tartjuk szebbnek, tehát a 6500K-el jobban jársz.
-
Sas madár
őstag
válasz
old_artist #110 üzenetére
Na ...gondoltam ki is próbálom és átteszem 5500-ról.
Erre ott ugye nem tudom a színeket is állítani mivel az előre beállított.
Szerinted mire vannak a színek állítva?Mind 50%......ugye nem kell írnom,hogy olyan a kép,hogy le sem tudom írni.
Kell találnom valakit akinek van eszköze a kalibráláshoz.
-
sysrq
őstag
Sziasztok.
Én kaptam egy ilyet Ángliábúl. eye-one display 2. Szoftverrel kompletten.
Az árának jobban örültem volna, hol lehetne egy ilyet eladni?
Egy grafikus ismerősöm szerint drága dolog ez megvenni de örült hogy kölcsönadtam, megköszönte és visszaadta. Hol van ennek piaca? -
Sas madár
őstag
válasz
old_artist #106 üzenetére
Csak azért kérdeztem,mert az enyémen az alap beállítot profilok 5500,6500,9500
Amíg nem jön össze a kalibrálás addig mit érdemes.
-
old_artist
addikt
válasz
Sas madár #103 üzenetére
Üdv!
Általában 6500K a normális (minden monitoron szinte beállítható), de a grafikusok pl. színbontáshoz és nyomdai munkálatokra ennél alacsonyabb, 5000-5500K értékre állítva használják (pl.).
mod: amit az "i are robot" linkelt, azt érdemes értelmezned/átfutnod, ha bővebben akarsz vele foglalkozni!
-
Sas madár
őstag
válasz
i are robot #104 üzenetére
Igazán jó lehet ez a cikk de most épp nincs idegem végigolvasni és tele is van még hivetkozó linkekkel.......de a gyors átfutásával nem derült ki a válsza.
De majd szakítok rá valamikor időt. -
Sas madár
őstag
válasz
old_artist #102 üzenetére
Ezekből a K értékekből mejik a jobb ha minnél magasabb ,vagy ha alacsonyabb?
-
old_artist
addikt
válasz
i are robot #101 üzenetére
Üdv!
Ez csak egy példa, ez egy nagyon régi 17"-os crt monitor kalibrációja, ahol csak 9500K volt megadható, viszont nagyon szép képe volt!
-
i are robot
senior tag
válasz
old_artist #100 üzenetére
Azért ez kicsit beteg: 9500K, 80 cd/m2
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- Lemokey L5 HE 8K billentyűzet tesztje
- Nők, nőügyek (18+)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Háború Izraelben
- Chieftec játék értékes nyereményekkel!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- Xbox Game Pass Ultimate előfizetések kedvező áron
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 16 Pro MAX 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3016, 98% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tenda RX2 Pro Wifi6 Router
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest