- Ep128Emu felhasználói képeskönyv
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vigyázzatok a jófogással!!!
- Internet fejlesztés országosan!
- Asszociációs játék. :)
- Egy Biztonsági őr kalandos útja.
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mindent a StreamSharkról!
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szépen felszálltak. Megy ez...
-
Döbbenet ez az űrruha, ami rajtuk van. Mennyivel egyszerűbb és kényelmesebb, mint az oroszoké, vagy amit a NASA használt eddig. Simán elmehetne egy motoros ruhának, ha fekete lenne, meg nem mondanád, hogy szkafander
-
Ki nézi élőben a mait?
-
azbest
félisten
Régebbi nyilatkozat alapján 0.3% az üzemagyag ára. A 60 milliós fellövésből 200 ezer. [link]
Az üzemagyag egyáltalán nem különleges. A légitársaságok által is használt üzemanyag egy magasabb minőségű változata. Az oxigént meg - nem emlékszem - de lehet maguknak állítják elő a légkörből.Egyébként a költségeknél a biztosítás is egy komolyabb rész.
[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
Az üzemanyag irreleváns: ha újrahasznosítod a first stage-et, ha nem, akkor is ki kell fizetni. Elvileg 10 kilövést minden macera nélkül bírnia kell a Falcon 9-nak, utána kell csak cserélni bizonyos elemeket. Nyilván ellenőrzni kell a dolgokat, de az sokkal olcsóbb, mint újra legyártani (amit szintén ellenőrizni kell).
SES10 1 évvel később volt, mint a SES9. Persze, sokat fejleszthettek, de a fő költségcsökkentés a saját és a SES bevallása szerint is az újrahasznosított Falcon9 volt.
[ Szerkesztve ]
-
Tuomas
addikt
Miért kerülne többe az üzemanyag, mint egy szenzorokkal, hajtóművekkel, és egyéb ilyen-olyan alkatrésszel telepakolt rakéta és ezek gyártási költségei?
Az autóban is drágább az üzemanyag, mint a motor?
Gondolod, ha nem érné meg megmenteni, akkor szenvednének vele?
Szerinted miért akarják még a rakéta orrkúpját is újrahasznosítani? -
Tetsuo
őstag
válasz
Ezekiell #237 üzenetére
A first stage árának jelentős része maga az üzemanyag, nem? A hajtóművet vajon mennyire kell újjáépíteni, hogy megint lehessen használni biztonsággal?
Az említett SES-10 esetén - gondolom - sok mindent módosítottak, költséghatékonyabbá tettek, az is közrejátszott.
[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
Amit konkrétan tudni lehet, hogy a SES-10 mission (ami az első reused Falcon9 volt) a felébe került, mint az előzők, amiben egyszer használatos rakétát lőttek fel. Ezt a SpaceX maga árulta el (amit a SES megerősített).
A first stage olyan 75-80%-a a teljes rakéta árának, szóval sokat lehet vele spórolni.
[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
Musk szerint a Falcon9 minden elemét több mint 100 újrafelhasználásra tervezik. A heatshield/néhány egyéb cucc több mint 10 kilövést bír, utána kell cserélni.
De hogy ez a valóságban mennyi, az szerintem hétpecsétes titok, vagy senki se tudja
Ez a Starlink meg egy elég érdekes történet: értem mit akar, de nagyon nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet.
-
Tuomas
addikt
válasz
Ezekiell #232 üzenetére
Hát igen. Közben ma hajnalban ismét sikeres kilövés történt a Starlink küldetés keretében, és a kilövéskor használt gyorsítórakéta 5. alkalommal landolt sikeresen a kijelölt leszállóhelyen.
5 kilövés, és landolás elég szép szám már, kíváncsi lennék, egy ilyen 1. fokozatot hányszor próbálnak majd meg kilőni újra és újra, és arra is kíváncsi vagyok, a rakéta hány ilyen indítást és landolást fog kibírni. -
Ezekiell
veterán
Tök durva ezt most végignézni, és látni, mennyi idő alatt hova jutott a SpaceX: How Not to Land an Orbital Rocket Booster
-
Ezekiell
veterán
válasz
#22743424 #228 üzenetére
Valamelyikőjük (már nem emlékszem, hogy Bob vagy Doug) nyilatkozta, hogy amikor ott fenn vannak, akkor olyan perspektívaváltáson megy át az ember, hogy eszébe se jut, hogy orosz vagy kínai vagy amerikai a társa, hanem mind csak emberek, és összetartoznak.
Még el is tudom hinni neki.
-
törölt tag
Amit magukkal vittek az nem csillámpóni ha nem egy dinoszaurusz. [link] nulla g kimutató eszköz
-
CrAzY88
aktív tag
Na most már van idejük kicsit szörfölni a fedélzeti számítógépen
Amúgy miért kell még 2 óra az ajtó nyitásig? Nem érkezett még meg az összes vendég?
Próbáltam én is dokkolni már hete, 2 és fél óra után feladtam... -
azbest
félisten
Kíváncsi lennék, hogy hányan nézik összesen. Ebben a pillanatban több mint 1.1 millió néző nézi a spacex youtbe streamet és 670 ezer a nasatv streamet és 170 a nasa dokkolós streamet..
Már az űrállomás árnyékába került
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A menetrend
May 31, Sunday
10:29 a.m. – Docking
12:45 p.m. – Hatch Open
1:15 p.m. – Welcome ceremony
3:15 p.m. – Post-arrival news conference at JohnsonEzekhez +6 óra
-
werszomjas
addikt
Addig lehet gyakorolni a dokkolást
-
-
Mindjárt dokkolnak.
-
törölt tag
Mondjuk az az elveszett jel kicsit *furcsa
[link] Itt a rakéta landolása a rajta lévő kameráról.
-
törölt tag
Na, már le is vették az űrruhát.
-
törölt tag
Az elkövetkező órákban majd kipróbálják a rakéta rendszereit. El lesznek foglalva.
-
törölt tag
A mait most hirtelen passz, viszont ilyen visszatérő landolásból válogathatsz youtube-on beírod SpaceX Falcon 9 vagy Of Course I Still Love You, itt van amikor a Teslát lőtték ki és a végén visszaszáll két rakéta.
Új hozzászólás Aktív témák
it Többszörösen is határpont lehet ez a küldetés, melyet a járványveszély ellenére is végre akarnak hajtani.