Új hozzászólás Aktív témák
-
Tutu7030
veterán
Megint nagyon lassú az oldal betöltődése.
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
valaki tud rola infot, hogy mi a probléma az SG.hu oldallal? nem elérhető, ez tervszerü leállás és tudni mikor lesz kijavitva vagy valami nagyobb váratlan esemény miatt?
-
zsolt501
nagyúr
ÓÓÓÓ egész megtáltosodott az oldal, ez már az új szerver, vagy még alacsony a terhelés?
Ha ez a sebesség így marad akkor nem lesz panasz.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
Winner_hun
félisten
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
titán
Mikor varhato a leallas?
-
xTc
aktív tag
Ez lesz az utolsó hozzászólásom a témában, mert nem hiszem, hogy meg tudnánk győzni egymást és nem szeretném a topicot tovább ezzel terhelni.
A fenti érvelésed alapján maga a virtualizáció, ami nem egy kiforratlan technológia veszélyes, mert extra réteget, rétegeket jelent. Az én véleményem pedig az, hogy mind a virtualizáció, mint pedig a konténer technológia előnyösebb a fizikai szerverek üzemeltetésével szemben. Egyrészt megadják azt az izolációt amit több rendszer vagy alkalmazás egy vason történő futtatásához szükséges, másrészt költségoptimalizáló hatása is van.
Nyilván az adott rendszer által támasztott igények befolyásolják a helyes irányt, mind minden alternatívának van élettere.
Köszönöm, hogy megosztottad az álláspontodat.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
lehet igazad, át tudunk menni a linuxos offtopicba.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
szemléltetés kedvéért:
ha fizikai gépre rakod fel, akkor rios esetén van:
- vas
- kernel
- libc
- apacs
- mod-php
- php kódesetleg modphp helyett valami php fordító vagy cache
ha virtualizálva rakod fel, mint ahogy az elcsöppentett infók szerint volt, akkor van:
- vas
- hipervizor kernel
- dom0 kernel
- dom0 libc
- guest kernel
- guest libc
- apacs
- mod-php
- php kód.ha például egy xen-re alapozott (de lehetne akár hyper-v is) felhős valamibe rakod, akkor minimum van:
- vas
- hipervizor kernel
- dom0 kernel
- dom0 libc
- guest kernel
- guest libc
- konténer futtató rendszer (pl. lxc)
- konténer libc
- apacs
- mod-php
- php kód.most a példa kedvéért legyen 90% a valószínűsége, hogy a részegységek jók. az első esetben 6 részegységed van, összesen 0.9^6 valószínűséggel lesz jó. A harmadik esetben meg 0.9^11 valószínűséggel. (a számok a szemléltetés kedvéért). A második esetet az olvasóra bízzuk
Nyilván nem 90% az esélye, hogy jó a cucc, hanem több, de biztosan kisebb, mint 1. Ha pedig elkezdel egynél kisebb számokkal szorozni, rosszabb lesz a végeredmény.
"Ezt házon belül össze tudom állítani, tudom biztosítani azt, hogy az adott image működik.": nem, nem tudod biztosítani, csak azt tudod biztosítani, hogy átmegy az általad kitalált teszt eseteken. többek között azt sem tudod biztosítani, hogy nincs benne zero day bug.
"majd odaadom a provider-nek hogy tessék futtatsd. A mögötte lévő mágia/üzemeltetés a magam részéről nem érdekes..": ez a te olvasatodban igaz is, de minket, ph!-n fórumozókat nem érdekel, hogy a nagy egészből ki melyik részért felel. Minket az érdekel, hogy a nagy egész összességében működik-e. Ha például nem jön be egy ph! oldal, akkor először a digisek kezdenek csuklani, majd lezso6 Ugyanígy, a hirdetőket sem érdekli, hogy a döglött ló kinek az udvarára van tolva. az érdekli, hogy megjelenjen a reklám, mert ezért fizet.
-
xTc
aktív tag
Ne haragudj, de egyáltalán nem értem az érvelésed.
Ha én CaaS irányba indulok el, minden amire szükségem van az nem más mint egy container image. Ezt házon belül össze tudom állítani, tudom biztosítani azt, hogy az adott image működik. Ezután már nincs is másra szükségem, a futtató környezetet adja a provider, aki erre garanciát vállal..
Érvelésed ott sem teljesen helytálló, hogy fizikai gép esetén is az adott szoftver rétegek ugyanúgy megvannak. Kernel, App szerver, DB réteg, tűzfal, stb stb..
Paas iránynál nekem mint fejlesztőnek még egyszerűbb az életem, elkészül a szoftver, letesztelem, majd oda adom a provider-nek hogy tessék futtatsd. A mögötte lévő mágia/üzemeltetés a magam részéről nem érdekes..
-
bambano
titán
"Ez a tervezéstől, eszközválasztástól és legfőképp a rendszer építőitől függ, nem tartom valósnak azt, hogy az a rendszer ami egy cloud provider-nél fut és ne adj isten még containerekre támaszkodik instabilabb lenne."
matematikailag minél több réteget húzol egymásra, annál instabilabb lesz a rendszer. mivel hibátlan program nincs, így minden program, amit használsz, rontja a stabilitást. a rendszer nem attól lesz instabilabb, hogy cloud providernél fut, hanem attól, hogy a több kód több hibát tartalmaz.
ezért ha cloud technológiákat használsz, rosszabb lesz a rendszered, mintha nem használsz.
-
xTc
aktív tag
Kérlek ne értsd félre, nem személyes, pusztán csak szakmai vitába szeretnék belemenni. :-)
Openstack, Xen, Docker egy kontextusban, nem sok ez egy kicsit?
Ha valaki PaaS irányba indul el, akkor az OS, app szerver releated feladatok kiesnek, cserébe akár verzió megkötéseket is kaphat az ember.
Ha IaaS irányba megyünk, akkor tágabbak a lehetőségek, ellenben a meló is több, de a hardware meghibásodások kiesnek..
CaaS irányban pedig szintén nem kell az OS üzemeltetéséért aggódni, hiszen azt mint szolgáltatást megveszed. Lásd Amazon ECS, Azure Container Service, Google Container Engine.
Natív vas-nál legyen backupod, legyen cold spare, legyen HA. Lássuk be, az a szolgáltatás ami csak egy VAS-on fut, nem üzletkritikus.
Értem én, hogy a feladathoz kell infrastruktúrát választani, és nincs ultimate csoda infrastruktúra..
Hogy melyik stabilabb? Ez a tervezéstől, eszközválasztástól és legfőképp a rendszer építőitől függ, nem tartom valósnak azt, hogy az a rendszer ami egy cloud provider-nél fut és ne adj isten még containerekre támaszkodik instabilabb lenne. És természetesen ez a feltevésem fordítva is igaz.
-
bambano
titán
oké, vitatkozzunk.
a riost felrakhatod natív vasra, pl. egy apaccsal, meg sima php modullal. meg mellé, vagy egy másik gépre az adatbáziskezelőt.vagy felrakhatod egy openstackes, dockeres, xenen virtualizált környezetbe, ilyen-olyan felügyeleti szoftverekkel támogatott modern cloud jellegű infrastruktúrára.
melyik lesz a stabilabb?
-
xTc
aktív tag
Ezzel azért vitatkoznék egy kicsit. Szerintem változik a technológia, változnak a trendek, amiket ha követ az ember, esélye van arra, hogy egy jobb, biztonságosabb, olcsóbban fentartható rendszert üzemeltetni. Egyszerűen nem lehet leragadni.. Többször láttam már, hogy főleg üzemeltetés oldalon leragadtak a cégek, aztán iszonyat fájdalmas volt életben tartani a rendszert. Ugyanakkor az érem másik oldala a stabilitás.. Vajon mennyivel kerül többe egy korszerűtlen, rendkivül sok felügyelettel járó rendszer üzemeltetése, mintsem egy modernebb rendszer, ahol legalább a hardware meghibásodások miatt nem kell aggódni? Ez természetesen csak költői kérdés volt, számszerű korrekt választ lehetetlen adni szerintem.
-
válasz #79335424 #142 üzenetére
ha esetleg rám céloztál: nem hiszem, hogy pökhendi lettem volna , no meg eleve nem neked/rólad, hanem általánosságban beszéltem. de az biztos, hogy nem állt szándékomban pökhendinek lenni.
ligen, megérné cégnek szponzorálni szerintem is, de mire egy ilyet kijárunk, végképp lemegy a nap. meg fogjuk oldani a szerverparát, ezt tudom mondani. egyrészt muszáj, másrészt eddig is megoldottuk azért mindig. az utóbbi időszak részünkről is vállalhatatlan volt, annyit mindenképpen megígérek, hogy nem oké nekünk, hogy így maradjon, visszaállunk a normál üzemre.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
törölt tag
Igen, itt csak egy user vagyok, de húsz éve vagyok társtulajdonosa egy lapker terjesztésű havilapnak, ami saját fórumot is üzemeltet. Szvsz. eléggé képben vagyok a havi keret és a hírdetésbevétel kényes egyensúlyával. Ezért sem alkalmaznék reklámblokkolót. Nem szeretem az unfair hozzáállást. Egyes itteni házigazdák részéről sem. Lehet pökhendi stílusban kezelni a usereket, és egyes szitukat "erőből" kezelni, csak akkor számolni kell azzal, hogy a fagyi visszanyalhat. Esetleg a user elutasít minden, a PH felől érkező felkérést, és juszt sem fizet prémium tagságot, pedig símán megtehetné. Egy ilyen user nem befolyásoló tényező, de sok ilyen már lehet komoly érvágás, a negatív hozzáállásuk okozta veszteségről nem is beszélve.
Más oldalról megközelítve, a szerver elérése az egyik legfontosabb tényező egy online médiánál. Ez nem csak a userek, hanem a hírdetők felé is fontos tényező. Rossz eléréssel nem lehet jó auditációt mutatni egy új hírdető behálózásánál. Szvsz. ha ezt egy cég támogatná valamilyen formában, az potenciális reklámértékkel bírna. Érne némi kilincselést a project.[ Szerkesztve ]
-
válasz #79335424 #140 üzenetére
srácok, nagyon szépen kérek mindenkit, próbáljatok meg nem elszámoltatni minket. nem szeretnék se szabadkozni, se magyarázkodni, de nyilvánvaló, hogy egyrészt anyagi korlátaink is vannak, másrészt kapacitásbeli is: nem a szerver az egyetlen feladatunk, közben mind hat site-nak működnie kell, tele tartalommal stb.
én értem, hogy olvasóként ez tűnik az egyetlen feladatnak, amin mindenkinek 24 órában kattognia kéne, de ez nem így van. hónapjaink mentek el például arra, hogy előremutató fejlesztések helyett kétségbeesetten kitaláljunk valamit a reklámblokkolók ellen , miután pár hét alatt eltűnt a reklámmegjelenéseink kövér fele. az olvasót ez nem érdekli, sőt, csak jobb neki reklám nélkül, de mi nem feleződhetünk le a reklámozók szemében egy hónap alatt, mert két hónapra rá meg már nem is lennénk.
de ez csak egy példa volt, mindig van valami, amivel sürgősen foglalkozni kell, megszakítva a "közben készüljön el a jó hardverapró" típusú dolgokat.
-
"ki kell szórni az architektúrából mindent, ami bonyolítja, és megkeresni a legegyszerűbb minimumot, amin még működik."
ez lenne az egy, új vas, dupla raid-del, inkrementális off-szerver mentéssel, megfelelő mennyiségű spare diszkkel stb.
-
bambano
titán
szerintem felhőbe költözni elég komoly hiba lenne, illetve jogilag megoldani sem triviális.
ugyanúgy nem jó ötlet egy vasra költözni.KISS: Keep It Stupid and Simple.
ki kell szórni az architektúrából mindent, ami bonyolítja, és megkeresni a legegyszerűbb minimumot, amin még működik.(#106) xTc "a lehető legjobban teszi ha halad a trendekkel": ha valaki ma halad a trendekkel, az csak telerakja hibákkal a rendszerét. mielőtt felhörrenne valaki, hogy már megint nem vagyok trendi, számoljon egy kicsit.
-
nagyúr
A képek megmaradtak szerintem, csak a lista törlődött - legalábbis az én korábban feltöltött képeim mind ott vannak a topikokban.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
mzso
veterán
A korábban feltöltött képeknek már végképp lőttek? Elég kár, így lesz jó pár értelmezhetetlen hozzászólásom.
Egyébként szerintem javíthatna az erőforrás használaton ha egy csöppet modernebb lenne a fórum motor. Mondjuk ha nem kéne gyakorlatilag mindenhez új oldalt betölteni és átirányítani/visszairányítani. Pl bármilyen feliratkozáshoz. Vagy ha a hozzászólás cuccai a fórumon belül nyílnának le. stb
-
Picco
addikt
válasz nullpoint #129 üzenetére
nagyon is igazad van, de sohasem dolgoztam olyan kornyezetben ahol fel is hasznaltak oket, az interneten fellelheto informaciok olyan nagy resze teves/rossz hogy nem is mertem mar ehhez a megoldashoz folyamodni.
a helyzet az hogy 80%+ ugy jon hogy pontosan tudja mi kell nekik, a baj a tobbi vasarloval volt. meg a sok tanuloval akik a suli miatt vasaroltak szervert eletukben eloszor.**Escape from Tarkov EOD account elado!** It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo
-
törölt tag
Ismét egy négyórás leállás. Király!
-
nagyúr
Ahogy UnA is írta, nem mindegy melyik szoftverrel...
Ha a szolgáltató ad neked egy alap OS+webszerver cuccot, adatbázis szervert + szoftvert ahogy kell... stb.
Neked csak az adatokat kell feltenni, meg a saját applikációid, akkor onnantól nagyon nem mindegy melyikkel van baj.
Viszont sok nyűgtől meg lehet szabadulni, nem véletlen hogy rengeteg cég áll át felhő + szolgáltatás alapú dolgokra: amellett hogy gyakran olcsóbb is (mint saját IT csapatot fenntartani pl), a problémák jórészétől is megszabadulsz és az alapszoftvereket sem neked kell pl frissítgetni.
Plussz ha kevés valami, akkor csak egy kontakt és megrendelés és ott a több proci idő, ram, tárhely vagy akármi... nem kell neked a vasat cserélgetni, vagy bővítgetni + ugye a rendelkezésre állásért sem kell aggódnod.
No de majd megoldják, de összegészében, ilyen "kis" oldalaknak cégeknek jobb a felhős megoldás ma már, mint drága szerverek építése és üzemeltetése.
Pl. tudom "teljesen más kategória", de vesd össze: neked kéne üzemeltetni mondjuk egy BF4 szervert mindenestől, vagy megveszed a felhőből (ahogy most lehet). Mennyibe kerül és mennyi a nyűg, hasonlítsd össze csak úgy belegondolva.
[ Szerkesztve ]
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
titán
válasz FollowTheORI #121 üzenetére
Mostanaban szoftveres gondok voltak, ezen nem segitett volna a felho sem.
-
nem félünk a felhőtől, nincs ilyen kizáró ok
-
válasz FollowTheORI #121 üzenetére
ez nem ilyen egyszerű. a hardveraprónál is azért adtuk oda régi motoros, profi, külsős cégnek, hogy ne legyen vele több bajunk, majd bajlódnak vele ők. az a helyzet, hogy attól még, hogy ők üzemeltetik, minden bugja nekünk fáj.
-
nagyúr
Be kell rakni a felhőbe és kész... majd bajlódnak vele a felhősök, ha probléma van.
De viccet félretéve, szerintem azzal jobban járnátok, mint a saját szerverrel.
Saját szervernél kell egy "főállású" 7/24-ben elérhető rendszergazda, nem hinném hogy olcsóbb, mint előfizetni valami felhős megoldásra.
[ Szerkesztve ]
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
Korrektor
-
Snoop-y
veterán
Lejart az SSL certetek bazz
[ Szerkesztve ]
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
ncc1701
veterán
válasz jerry311 #111 üzenetére
Ha az iptables csak egy címről enged be kapcsolatot, akkor ugyan másik címről érkező hekker mit érhet el? Semmit. Nincs publikus szolgáltatás, pingre semmiképpen nem reagál, azt sem tudni, hogy van ott vmi... És még ha hamisítani is tudna magának másik címet, ugyan, honnan tudná, hogy melyik az, ahonnan bejöhet? És ha még ezt mind meg is teszi, még jön az, h jól beállított vpn szerver van mögötte, kell neki nagy kulcs, user név, jelszó, vagy vmi 0 day exploit, ami tényleg 0 day, mert napi rendszeres frissítés van. Na, szóval, én már nem hiszek a mesékben. Aki ezt meg tudja csinálni, az nem az én szervereim fogja bántani, mert nincs rajta a számára értékes adat.
[ Szerkesztve ]
-
ncc1701
veterán
válasz jerry311 #107 üzenetére
Az a vicc, h ez nem vicc. Ha a vpn megvalósításban van vmi 0day hiba, akkor azzal nyilván be tudom szopni, mással kb nem.
Openvpn, brutál kulcs van hozzá + user/pass, tényleg sok sikert a bejutáshoz kategória. Momentán 100-as nagyságrendben üzemeltetek szervereket, kb tudom, miről beszélek, nem úgy, mint a sok itteni vérpistike. Nem futtatok web szervert, és egyéb, publikus szolgáltatásokat, tűzfal csak meghatározott fix ip címekről engedi be a kapcsolatokat, szóval, bátran lehet próbálkozni, én nyugodtan alszom már tizen éve, mióta ilyet csinálok... -
jerry311
nagyúr
Maga a linux nem jelent biztonságot, jól is kell használni, beállítani, karbantartani és akkor jó.
Egy hagyományos értelemben vett tűzfal, ami IP-t és portot szűr, az kb. olyan mint egy drótkerítés. Van visszatartó ereje, de aki át akar menni, az át is fog.
A VPN meg lehet, hogy extra biztonságos, mert 1000 év alatt sem lehet feltörni a kódolt adatokat, de nem is azt kell megtörni, csak felhasználónév és jelszó kell (általában) aztán már bent is vagy a hálózaton. Már ha egyáltalán kell VPN-nel foglalkozni, mert nem sikerült máshogy átjutni a tűzfalon, esetleg valamilyen malware-t telepíttetni a felhasználóval miközben megnyitja a Dijnet-es számlának tűnő PDF-et.És mindig ott van az emberi tényező is:
[ Szerkesztve ]
-
jerry311
nagyúr
-
xTc
aktív tag
Ugye ezt te se gondoltad komolyan? Olyan nem létezik, hogy egy szerveren a web server alkalmazásban 0day exploit van, ami miatt távolról hozzá tudsz félrni a szerverhez, akár root jogosultsággal? Illetve az OS-ekben sem szokott távoli sebezhetőség kihasználására használható hiba lenni. Így az az érvelésed, hogy csak vpn-ről érhető el a saját szerver véleményem szerint hibás. Tovább megyek, mi történik, ha a maga a VPN szervered tartalmaz olyan sebezhetőséget, ami miatt a szervered nincs biztonságban?
Nem állítom, hogy a cloud biztonságosabb, mint egy saját szerver, szerintem a hozzáértő és megfelelő üzemeltetés a legfontosabb, akár saját szerver, akár cloud esetében...
Véleményem szerint, aki IT területen mozog, a lehető legjobban teszi ha halad a trendekkel, és folyamatosan tanul, különben a ma már különösebben nem újnak számító cloud computing témakör maga lesz a fekete lyuk. Természetesen ezt nem személyesen rád értem, hanem általánosságban.
[ Szerkesztve ]
-
válasz #14595328 #104 üzenetére
Ja csak ehhez kell pl egy reverse proxy, hogy ha egyáltalán nincs web szerver, akkor is mutassa. Akár külön VM-re, hogy teljesen leállított szerver esetén is látszódjon, de az elég durva overhead. Át kell gondolni.
[ Szerkesztve ]
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
válasz Oliverda #102 üzenetére
ha tervezett, akkor szólunk előre.
ha nem tervezett, akkor meg egyrészt mi sem tudjuk előre, hogy sikerül-e úrrá lenni rajta hamar vagy sem. sokszor úgy tűnik, hogy igen, aztán mégsem, ennek eredménye, hogy hol megy, hol nem és hogy nem írunk rögtön a hibáról. és bár megértem, hogy sokakat furdal a kíváncsiság, hogy pontosan milyen technikai hiba van mindig épp, nem ígérem meg, hogy hibátlanul bírunk tájékoztatni folyamatosan. főleg utólag és főleg azért, mert tényleg sokszor csak utólag derül ki, hogy mivel is szívtunk pontosan.
-
Oliverda
félisten
Megfelelő tájékoztatás híján csak az itt-ott elejtett pár mondatból lehet következtetni, ami ilyen helyzeteket szül, és szerintem ez sokakat jobban zavar mint maga a kiesés, elég megnézni a hozzászólásokat itt és itt. A most hétvégéi eseményekről is csak legfeljebb az sejthetett valamit, aki olvasta ezt a hozzászólást, ami ugye épp nem volt elérhető ameddig állt az oldal. Ez talán még nagyobb gond, mint hogy valaki vagy valami nincs a helyzet magaslatán. Ha tervezett, akkor miért nem lehet előre szólni egy másik csatornán? Ha nem tervezett, akkor miért kell napokat várni egy 2-3 soros közleményre?
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
Argos
őstag
Csak, hogy ne koptassam feleslegesen a klaviatúrát: Szerintem.
...elmúlik...
-
válasz #79335424 #94 üzenetére
éppen ezért mondom (többek között), hogy nekünk a legrosszabb, ha áll a vas. ámde, egyelőre nincs mit hozzátenni ehhez az egészhez, a meglévő, átmeneti vasakat frissítettük épp, az újra meg gőzerővel készülünk.
-
CharlieDrop
veterán
Hm, szerintem mint előfizető, ha nevezhetem így magamat, azt kell mondjam, hogy akinek egy ilyen leállás nem fér bele, az nem IT-s, vagy sohasem dolgozott ilyen területen, ha 2 hete állna minden, akkor azt mondom jogos...
Viszont ilyen esetben bármi előfordulhat, így pár órás kiesés is
Nem használok AD-blockert a PH! oldalain!
-
törölt tag
Mint ahogy azt sem lehet garantálni, hogy a szerver nyüglődés miatt, néhány kiemelt topikban aktívan segítő tagnak nem egyszerre megy el pár napra a kedve az oldal látogatásától. Mert ők meg azt nem ígérték, hogy minden körülmények között segíteni fognak a többieknek. Akkor pláne lenne munkájuk a házigazdáknak. Vékony jég ez.
[ Szerkesztve ]
-
nem tudom, hogy mit értesz a "haveri kör szintű kommunikáció" alatt , csináljuk a legjobb tudásunk szerint és jelezni bátorkodtam, hogy a sok hiba ellenére itt vagyunk és csináljuk, nem pedig nem.
ilyenkor persze hamar beindul a vonatkozó topikban, hogy mennyire hülyék, hozzánemértők, nagyképűek vagyunk, többen azonnal meg is oldják a gondokat fejben, majd közlik, hogy ők leírták, hogy mit kell csinálni, innentől a mi felelősségünk stb.
elolvasunk és értelmezünk minden kommentet, aztán csináljuk a legjobb tudásunk szerint. szívesen beszélgetnék még itt sokat a hibáinkról, hiányosságainkról , de inkább dolgozunk, többek között a szerveren.
-
-
Mondjuk észrevehető hardverhibából én egyre emlékszem 6 év alatt, akkor a raid vezérlő akkuja halt meg, így kikapcsolt write cache, s esténként lassabb volt az oldal. Illetve tudok még egy diszk failról, amit a rendszergazdánk kívül senki nem vett észre, mivel a RAID vezérlő sunyiban újraépítette a tömböt a spare diszkre.
-
jerry311
nagyúr
Lehet te meglepődtél ezen, de elég egyértelműen kommunikálta a cég, hogy az előfizetésért mit ad cserébe.
X %-os rendelkezésre állás nem volt a listában.
Igazából a fő eleme az volt, hogy ha nem akarsz reklámot látni, akkor légyszi fizess elő.
Ha azért fizetnék, hogy fórumozhassak vagy teljes cikkeket olvashassak, ne csak az első bekezdést, akkor nyilván mást várnék el a pénzemért. -
Viszlát
addikt
Engem nem érint a dolog, csak érdekes felfedezés volt számomra, bár tulajdonképpen nem meglepő. Ha az előfizetőidnek megfelel ez a haveri kör szintű kommunikáció és hozzáállás, akkor baj sincs, az ő pénzük, azt csinálnak vele amit akarnak.
[ Szerkesztve ]
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
én meg leírtam, hogy egy gép lesz (ha nem cloudozunk) és természetesen rajta folyamatos mentés. ha valami megdöglik, ki kell cserélni, de két gépnél is megdögölhet ez-az egyszerre, minden csak a valószínűségekről szól. 100%-os rendelkezésreállást pedig nem tudunk garantálni egyébként sem (hiszen még rajtunk kívülálló okok miatt is lehetnek elérhetetlenek a gépek).
mégegyszer, nem atomkódokkal indítható katonai izébizé vagyunk, hanem egy újság.
-
Viszlát
addikt
"Ezzel a kijelentessel az a baj, hogy ilyet mar nem tehettek, nincs valasztasi lehetosegetek, miota bevezettetek az elofizeteses modellt."
Elméletben tényleg így lenne, magam is azt gondolom, hogy a fizetőssé tétellel illene komolyabban venni a dolgokat, de most körbenéztem, sehol egy árva szó nincs semmiféle ilyen jellegű vállalásról az üzemeltető részéről. Tehát aki előfizet az bizonyos szolgáltatásokra fizet elő, az oldal elérhetősége (és ezzel az előfizetett funkciókhoz való hozzáférés) minimális szinten sincs garantálva és csak az üzemeltető saját - a képzelt illetve megálmodott szolgáltatási - elképzelésén múlik.
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
"...az egész mögött ott van egy profi, új mentőszoftver, hoszt szinten azonnal felhúzható a "real-time" mentés egy másik virtuális gépre..."
Ez most mellebeszeles. En nem a virtualis gepekrol beszelek, hanem magarol a fizikai szerverrol, amibol egyet akarsz - amiben ha megdoglik egy kritikus fontossagu reszegyseg, akkor megallas van.
"...rövid (pár órás) kiesés egy nagyobb krachnál inkább belefér, mint az adatvesztés, ez utóbbi esélyét szeretnénk mindenképp minimalizálni..."
Ezzel a kijelentessel az a baj, hogy ilyet mar nem tehettek, nincs valasztasi lehetosegetek, miota bevezettetek az elofizeteses modellt.
Meg ha csak minimalizalni is akarod a fizikai szerverek szamat, akkor is illene egy tukrozest bedobni vmilyen felhobe, katasztrofa esetere.
Valojaban fel sem kell talalni a spanyolviaszt, csak alkalmazni kell a mar regota meglevo, ismert technikakat, eljarasokat az IT vilagabol.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
az egész mögött ott van egy profi, új mentőszoftver, hoszt szinten azonnal felhúzható a "real-time" mentés egy másik virtuális gépre. a vasakat szeretnénk minimalizálni egy csomó okból. tény, hogy annál nincs jobb, mintha mindenből van három, komplett szerverből is, de azért nem egy katonai kiszolgáló vagyunk és természetesen az anyagi kereteink is sokkal szűkösebbek. rövid (pár órás) kiesés egy nagyobb krachnál inkább belefér, mint az adatvesztés, ez utóbbi esélyét szeretnénk mindenképp minimalizálni.
-
Nem volt meg eleg bejegyzes az itteni forumokban, hogy a konzumer SSD-k vezerloi hajlamosak eldobni magukat?
#76 jerry311: es az mennyiben is lesz mas a mostani leallasoktol?
#79 lezso: igazabol mindegy, mert a konzumer cucc nem veletlenul annyival olcsobb, mint az enterspajz.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
-
Oliverda
félisten
Személy szerint csak és kizárólag enterprise drive-ra tettem volna fel az egész hóbelebancot, a konzumer meghajtókat egyszerűen nem ilyen igénybevételhez tervezik.
ncc1701: Rendkívül bölcs meglátás. Élj csak abban az illúzióban, hogy te magad jobban meg tudod védeni az adataidat.
[ Szerkesztve ]
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
tag
Szerintem olvasd el még egyszer az első hozzászólásomat. Én 1 szerver host-ròl írtam, nem több gépről. Az EMC szintü storage-al még arra céloztam, hogy nem egy sima RAID5 aztán jól van, hanem legalább 2 paritás diszk meg SSD cache valamilyen HBA alatt.
[ Szerkesztve ]
Ne bízz komoly feladatot olyan szerverre, amit egymagad is fel tudsz emelni...
-
Nem switch, hanem router, s nem hibás, hanem kevés volt. És nem tplink. Arról a 7 lemezes raid tömbről tudott volna több mint 10 évig működni a gyártó specje alapján, nekünk meg max fél év kellett volna. Aztán lett belőle ~2 hónap, ráadásul minden előjel nélkül, a semmiből döglöttek meg. Te számítottál volna erre?
[ Szerkesztve ]
-
Egy szerver is tök redundáns, de egyébként se nagyon szoktak ezek meghalni. Winyók hullanak inkább, így nem véletlenül vannak olyan raid vezérlők, melyek fail után emberi beavatkozás nélkül azonnal újraépítik a tömböt a tartalék winyókra. A mostani két szerverrel egyébként jó sokra megyünk, hisz mindkettőnek működnie kell, hogy menjen a PH!.
[ Szerkesztve ]
-
Ott az volt a fő probléma, hogy sima SSD-k voltak, nem enterprise. Ráadásul az elméleti élettartamnál jóval korábban haltak meg. Egy enterprise SSD-nek 20x akkora az élettartama, s az garantált. Továbbá a 8-ból kettő meghalásának kicsit több esélye van, mint 4-ből 2-nek. S egy RAID 10-nél két lemez is meghalhat, hisz mirror-ok stripe-ja. Csak az a lényeg, hogy a két lemez ne egy mirrorban legyen, azaz a két lemez halála esetén nem 100%, hanem csak 33% esély van raid tömb teljes halálára.
-
Csak ügyesen srácok. Én drukkolok. A hardver engem is érdekelne. Az új server lesz az igazi Prohardver
Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!
-
törölt tag
Én csak azt tudom, hogy rohadtul uncsi a szitu. Pont beszoptam azt a múltkori hosszú leállást, meg ez a hétvége is elég nyögvenyelős volt.
-
-
"Előtétnek corosync-es 2db haproxy, ami kezeli és elosztja a http kéréseket több backend http (nginx) szerverre, amik mögött legalább master-master, de inkább cluster sql (mysql) szerver szolgálja az adatokat."
aha, meg a különböző szerverek rendszerdiszkjei stb. egyrészt az áramszámlája sem mellékes 2-3-4 gépnek, másrészt, ennyi gépet kell szoftverezni és folyamatosan hibátlan állapotban tartani. nem konkrétan a diszk kivételére gondoltam. no meg ha meg lehet oldani egy géppel is az egészet... (meg lehet, látjuk a cpu, io igényt)
-
xTc
aktív tag
Kicsit megfordítanám a kérdést, mennyivel biztonságosabb egy saját szerver? Mennyivel költséghatékonyabb? Ha saját szervert üzemeltetsz és tegyük fel üzletkritikus szolgáltatásokat futtatsz a szerveren, akkor van cold swap géped, failover clustered, 7/24-es sysadmin gárdád.
Véleményem szerint 2016-ban nem kellene félni a cloud-tól, nem veszélyesebb mint egy helytelenül bekonfigurált szerver, cserébe nem kell hogy fájjon a fejed az esetleges hardware hiba miatt..
-
Argos
őstag
Ki kell váltanotok a tagságit egy jóféle szerverkereskedő maffiában és pikk-pakk a felhők közé kerültök...
Egyébként a helyi szervert jobban preferálnám, felhőbe meg max back-up. Na, nem mintha a PH!-részvényeim mennyisége szavazati jogot generálna ezügyben.Kitartást srácok és csak okosan!
...elmúlik...
-
Beerhead
csendes tag
Nem lenne jobb és költséghatékonyabb egy VPS valahol??
-
Armahun
addikt
válasz Sebaj Fóbiás #32 üzenetére
Mikor a ph változtatott a felületen az átállásra váró igen pörgős off topikba valaki beírta a számát, hogy úgysem mertek felhívni.
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
válasz macilaci78 #48 üzenetére
A hibaoldalba kell ágyazni egy twittert, aztán ott rögtön látni, hogy mi van, nem kell bejelentkezni, stb.
-
A felhő sajnos nem csodaszer. Nekünk csak VM alapú jöhet szóba, s ugye azt is üzemeltetni kell valahogy. A rendszergazda amúgy eléggé kompetens a témában, a PH!-nál jóval nagyobb rendszerekkel is foglalkozik, nem ez a probléma.
[ Szerkesztve ]
-
Jaaa, a High Availability (a magyar kifejezés nagyon hülyén hangzik ) az valóban kötelező ma már, tervben is van. Mondjuk ha mindkét szerver rossz (azonos szoftver), akkor cseszheted. S ezek a hibák olyanok, hogy hónapok után jönnek ki, szóval tesztelni nehéz. Inkább lecseréljük az a szoftvert, amivel gond volt.
Az öreg indiánt biztosan ki fogjuk telepíteni, s helyette X hajtómű lesz, ami kevesebbet zabál, így legalább tudunk csinálni High Availability-t. Az adatbázis backend ebből a szempontból viszont sajnos elég necces. Bár öröm az ürömben, hogy azzal szinte sosincs gond, s az éves major version upgrade-eket meg lehet oldani 1-2 óra alatt SSD-ről, éjjel.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Hajrá srácok, mielőbbi gyógyulást a rendszernek!
Aminek kerekei, vagy mellei vannak, azzal előbb-utóbb gond lesz.
-
Oliverda
félisten
Felhő, és akkor nem kell többé vesződni a hardver beszerzésével, cseréjével, meg az inkompetens üzemeltetővel, aki hetek alatt képes kiszűrni egy hibát. Lehet, hogy közvetlenül egymás mellé téve többe kerül, viszont cserébe nyugodtabban alszik az ember.
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
Hajrá skacok, mindent bele IS!
"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper
-
tag
Mondani valóm lényege nem is az erős szerver volt, hanem a magas rendelkezésre állás. Egy ilyen konfiggal bármikor le lehet állítani az adatbázist, a backend vagy frontend szervereket frissítés vagy más karbantartás miatt anélkül, hogy 1 másodpercet is állna az oldal. A frissítés pedig a mai világban legalább olyan fontos mint az üzemelés. Naponta jönnek ki 0days hibák, amiket ha időben nem javítunk, akkor könnyen zombigép lesz belőle, amit lehet, hogy csak hónapok évek múlva vesztek észre. Nem beszélve a napközbeni váratlan leállásokról, ez mind pénzbeli veszteség is lehet. Nálunk, jó az pont pénzügyi környezet, de amíg nem volt ilyen rendszer, addig minden nem tervezett leállás sok pénzbe került és a frissítések is úgy zajlottak, hogy hétvégén hajnalban történt, közben kint a "zárva tábla" és vagy sikerült vagy nem. Ha nem, arról inkább nem is írok.
Ne bízz komoly feladatot olyan szerverre, amit egymagad is fel tudsz emelni...
-
zsolt501
nagyúr
Az a baj, hogy ha az oldal áll akkor abból még nem tudod meg hogy mi a helyzet, csak annyit látsz hogy a gépházat sem lehet elérni.
Szóval kellene valami olyan oldal (szerver) ami a PH szerverétől független információ beszerzési lehetőség problémák esetére.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
válasz MiklosSaS #36 üzenetére
Nem, az csak mostanában van, max egy hónapja. Mondjuk az SSD-s dolog az elég fail volt valóban, az a szerver volt éppen kéznél, mert muszáj volt a DB-t lecserélni, különben betelt volna a winyó meg egyéb bajok is voltak vele. Meg anno ugye voltak router gondok is, az tényleg sokáig tartott. Sajnos nincs mentség, de megteszünk mindent, át lesz szervezve minden, az idei problémák megmutatták, hogy az eddigi megoldások már nem elégségesek.
-
nagyúr
-
Nem kell überdurva cucc a PH! alá. DB alá kell egy SSD RAID 10-ben, s kb ennyi. Ezen kívül a régi szervereket leginkább a fogyasztás meg az öregedés (közel 10 éves konstrukciók!) miatt kell upgradelni. A mostani leállások / lassulások nem azért vannak, mert gyengék lennének a szerverek. Szoftverhiba van (nem rios).
-
janos1988
addikt
Akkor lassan ideje szakértőket is bevonni.
https://www.youtube.com/watch?v=mkDSGbRyjz8&list=PLVJH24yGtE_w5Ke4aWmRV8erFQmqRD1dK Minden egyes új rész rátesz még egy lapáttal :-D
-
7Heads Drago
veterán
Nincs is ezzel semmi gond, ha van komunikáció, és tudja az ember hogy mi van.
Az Erő legyen veletek!Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
tag
Én ekkora látogatottságú oldalhoz már valamilyen HA virtualizált környezetet használnék. Az hogy az saját vagy a felhőben van pénzügyi döntés kérdése.
Előtétnek corosync-es 2db haproxy, ami kezeli és elosztja a http kéréseket több backend http (nginx) szerverre, amik mögött legalább master-master, de inkább cluster sql (mysql) szerver szolgálja az adatokat.
Ez így átlag 2KB-os https kéréseket kb. 300 req/s szolgál ki egy szerver host 48 core 64GB RAM EMC szintü storage alatt. Ez ~25 millió kérés naponta. Ja és RAID5-öt ma már nem használ senki és nem is ajánlott.Ne bízz komoly feladatot olyan szerverre, amit egymagad is fel tudsz emelni...
-
Béééla
őstag
Ha megy a régi szerver a kukába, azért szóljatok mikor-melyikbe dobjátok, ereklyének jó lesz
De feldobhatjátok alkatrészenként is hardverapróraBélabá
-
MK VII
veterán
Hajrá srácok.. Sok sikert, akármi is lesz a választás.
-
gyiku
nagyúr
miert nem csinaltok az egeszrol videot a yt csatornatokra? nepszeruek az ilyen behind the scene vagy koltozeses videok (linus, jayz, paul's hw, tek syndicate, stb stb...)
hüllő
-
titán
Sok sikert a munkahoz!
Lehet tudni esetleg ennek a vegso datumat? 1 honap, ev vege stb?
-
-
jerry311
nagyúr
Miért kellene bízni egy olyan szolgáltatásban, aminek nem látod a hátterét, gyakorlatilag nincs ellenőrzésed felette?
Picco és a tobbiek
[ Szerkesztve ]
-
Picco
addikt
A hardver engem is erdekelne, hogy min fut a PH! szintu oldal.
mar csak azert is mert ezeknek a kereskedelmevel toltottem az elmult masfel evet, de gozom sincs mit tudnanak futtatni.[ Szerkesztve ]
**Escape from Tarkov EOD account elado!** It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo
-
gyiku
nagyúr
Ha mar a bibliabol kell felolvasni a gepnak, hogy menjen, az mar regen rossz
hüllő
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
-
zsolt501
nagyúr
Ezt ki lehetne írni a facebookra is ha pl. karbantartás van illetve tervezett leállás, akkor kicsit lehetne rá készülni is.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
MongolZ
addikt
A hardvert érdekesség képpen nem írjátok le?
-
Fred23
nagyúr
Basszus, tudtam, hogy így néz ki!
Egyébként meg sok sikert a problémák gyors megoldásához!
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Milyen processzort vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Újszerű Dell Latitude 7390 2-in-1 Prémium érintőkijelzős-13,3"FHD-i5-8350U-8Gb RAM-256Gb SSD
- Lenovo ThinkPad T480 S széria 8 mag/ 16 GB DDR4 Memória/512 GB NVMe SSD
- Sony xperia M
- Eladó iPad 9th gen 10.2" 64GB Silver (2021) + Apple Pencil +1 bontatlan heggyel!
- Nyugatinál gyerekeknek hétvégén is átvehető! Ps5 / playstation 5 lego, spiderman, horizon játékok
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest