Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Exian
addikt
Huh "gyerekek", ma kimentünk a telekre, hogy megalapozzam a helyszínt a palántáimnak.... nem volt nagy gaz... ááá dehogy. Csak úgy fél métereset kellett lekaszálnom
Kicsit elhanyagoltuk, nem gondoltam, hogy néhány hét alatt ekkora mező növekedik rajta. Na mindegy, a tavaly felásott, előkészített terület szerencsére alig volt gazos, azt időnként kapáltam télen is.
Úgyhogy hamarosan megkezdem majd a palánták kiültetését.
Aki szintén ültet szabadba chilit, megkérdezhetem, hogy mikor teszi ezt?
Az én palántáim nagyon nagyon kicsik még, szerintem még először otthon kell cserépben nevelgetnem őket, de érdekelne, hogy ti mikor szoktátok kiültetni?
-
Enton
addikt
Nálam a pirosak sárgák egyidőben kijöttek, a piros mozibban nő már-már elkések az egészséges szétültetésükkel. Szépen bokrosodnak a pirosak a sárgák megálltak 2 pár levél után behúztáék a kéziféket. De egészségesen zöldek ahogy az kell kivéve egyet az lehet nem éli túl a sziklevél életciklusát sem.
Ne felejts el majd pirosat meg sárgát is keverve 1-2 üveget, esetleg felütheted habikkal vagy valami másfajta csilikkel, netről bármit be lehet szerezni kész állapotban is.
Mostmár csak abban reménykedem hogy tényleg bitang erős finomságok fognak végtermékként leérni nekem meg kb mindenkinek aki ilyen fajtákat választott kertészkedni, de eleddig alavetően elég pozitívak a kikelési arányok és sokaknál már burjánzik a kis bokor/bokorsereg.
Annyi még hogy ami mi kitetünk szabadtéren outdoor-os ugyebár azok marhára nem kelnek vagy csak egy két darab. De csessze meg ha más nem agyonklónozon az itthoni ablakban már szépen megindultakat.
Happy growing to everybody...
Out- a meg optimális időjárást mindenkinek, hómentes májust egyébiránt.
-
TeeJay
félisten
válasz
Dilikutya #4892 üzenetére
én vettem Lidl-be sima 20literes általános virágföldet, 1centi mélyre bele a mag és finoman rá a föld
1hét alatt gyönyörűen kikelt mindegyik
a Red Moruga 2napot vert a Yellow Morugára de most már méretben is azonosak
mióta megkapták a tápoldatot úgy meglóduld mind a négy hogy öröm néznividéken a maradék magok szintén kikeltek anyámnál ő muskátlis ládába tette őket és szépen növekedik
reményeim szerint idén lesz jó kis piros és sárga Moruga szószom -
Exian
addikt
válasz
Dilikutya #4892 üzenetére
Nekem sem valami hú de nagy a kikelési arány ezzel a maggal. Bezzeg a Lidl-s mini melegház szinte 100%-os kikelési aránnyal, gyönyörűen hajt. A héten szét kell ültetnem őket, mert már akkorák. Kár, hogy abból nem vettem többet, bár az erősségét még ugye nem tudni, de el vagyok én kevésbé erős chilikkel is, néha direkt azt szeretem inkább szórni kajára (teljesen őrölve, vagy csak darálva), néha a kellemes paprika íz fontosabb, mint a mindent uraló erősség.
Ehhez a kis melegházas cucchoz nagyon érdekes és jó föld volt mellékelve, ilyet kellene szerezni nagy mennyiségben, nagyon szépen indultak vele meg a magok. Majdnem ilyen porszerű, szivacsos az anyag, gyönyörűen ki tudtak benne kelni a magok és szépen növekednek.
-
-
TeeJay
félisten
a Red Moruga nagyon hamar kikelt és elég jól növekszik
már 2x adtam nekik tápoldatos vizet és tök jól megindultak
már 6-8leveles mind a 4
nálam 100%-os a kikelési arány 2 Red Moruga és 2 Yellow Morugakíváncsi leszek hogy milyen erős lesz
illetve majd vennem kell nagyobb cserepet és ki fogjuk tenni 4.-re erkélyre hogy kapja a napfényt
-
Enton
addikt
Ha csak beltéri dolgokban gondolkodsz és nem szeretnéd őket kirakni, akkor irány egy teszkó/praktiker/obi ott találsz ilyet:
Egy ilyen duoval elég db/elég erős felhozatalod lesz, vannak még ettől kevésbé csípősebbek is de a hely szűkössége véget most azokat kihagynám a helyedben.
Kelleni fog pár 2-3dl műanyagpohár(nem átlátszó), ebben tudod kicsíráztatni/előnevelni a legegszerűbben őket.
Kell végleges cserép de ez már akkor is elég ha már megvan hány bújt ki és asszerint darabszámot venni. Cserép méret megint helyfüggvény és darabszámfügvénye, ha sok a helyed felfele akkor lehet bitang méretű cserepekbe is rakni, nagy hely a gyökereknek nagy növényt is eredményezhet, ami több virágot is jelent ami meg több csilit hoz maga után. Azután már csak kulcsszó a türelem.
Virágföld a legegyszerűbbtől a legdrágábbig mind működik, de ha van kertetek és plusz homokozó/sóder is akkor ezt magadnak jobbat össze tudsz mixxelni mint amit kapni. Mennyisége függ a kikelt nyövények számától+végleges cserépméretüktől. Két 50L zsák már bőven elégnek kéne legyen de lehet egy 50-es is elég megint darabszámoktól fog függni.
Bocsánat persze ha kint vannak a növények és/vagy már a végleges cserepükben vannnak akkor lehet nekiállni őket tápozni(erről itt a közelmúltban bőven volt szó de neten is rengeteg infót találni róluk).
Ha véletlen sok a nap nélküli idő akkor azt a kis fénycsövedet is tudod majd alaklmazni a semminél az is több nekik.
Nállam most így fest a látkép:
Két tetőtéri ablakom van nem órási felületekkel de jó fekvésben így a kijött 8-9 kis növényke bőven el fog férni szerintem, nameg van kint szabadföldben is barátom kertjében 12-14, attól függ neki mennyi jött ki 3 hete nem jártam a kertben, akkor még pohárban gubbasztott meg jó hűvös volt rájuk.
Ha még esetleg marad a magok/pohár/föld/cserép/táp(ok) után még agy kis anyagi kedved rá lehet menni még a öntözővíz Ph/ec mérésére, meg ha nem okés amivel locsolnál akkor beállító cumókra.
Mindezek után már csak türelmesen kell várnod megfelelő időnként locsolgatni őket, és figyelni hogy ha bármi rosszat mutat akkor az ellen cselekedni mihamarabb:
-
mark!
őstag
Ha még idén szeretnél, szerintem palántá(ka)t vegyél, 2-3féle paprikát próbálj meg (erősebbet, gyengébbet, különlegesebbet stb), aztán jövőre mehet magról is. Én is csak idén kezdtem el, várom már nagyon az első terméseket. A tapasztaltabb kollegák többet tudnak mondani, várd meg a válaszukat, megéri!
Annyit még, hogy olvasgass vissza, nézelődj körbe.
-
Sziasztok!
Teljesen inkompetens vagyok a szárazföldi növény nevelésének témakörében, szóval láma kérdések fognak következni. Jelenleg épp nincs semmilyen hobbim, az akvarisztikával pár éve hagytam fel. Szeretem a csípőset, na meg a kihívásokat, úgy hogy arra gondoltam, hogy nevelhetnék itthon valami paprika-különlegességet saját részre, kis mennyiségben.
Na most ahhoz, hogy ez megvalósuljon, mire lesz szükségem, illetve mekkora fába vágnám a fejszémet? Anno az akvarisztikánál bújtam az akvarista.hu-t és lépésről-lépésre haladtam, végül igen impozáns eredményt értem el hosszú évek alatt. A topiknak nincs összefoglalója, ahol kezdőknek lennének nevelési tippek, úgy hogy bátorkodom itt kérdezni inkább. Maximum egy íróasztalnyi felület áll rendelkezésemre, szóval tényleg csak hobbikertészetre kell gondolni. Akvarisztikából fennmaradt armatúrát gondolom még hasznosítani is tudnám (sőt, még egy Sylvania Grolux csövem is van!).
Ha linket küldtök, ahol olvasgathatok a témáról, nekem az is jó, csak kapnom kell egy kis kezdőlökést
-
mark!
őstag
Ma van négy hete hogy elültettem a magjaimat, és szerintem egész szép arányt értem el így első nekifutásra.
18 paprikából 12 kicsírázott:
Trinidad:4/6
Habanero:6/6
Jalapeno:2/6
Amíg jó idő volt, kitettem őket a napra, nőttek is szépen (holnap rakok majd fel képet is). Felét valószínűleg nagyapám átveszi, fólia alatt neveli őket, aztán meglátjuk, hogy kinek lesz szebb!
Lassan külön szeretném őket szedni, ha a leveleik egy kicsit nagyobbak lesznek, nem fognak elférni. Virágföldnek jó a volldünger+papám ad valami csodaszert, elvileg évek óta azt használja tápoldatnak és veszek valami tápot, aztán fele-fele, kísérletezek kicsit, elvégre is kell a tapasztalat. Vízigényük mekkora ilyenkor, illetve milyen időközönként locsoljam őket? Most általában 12 óránként szoktam, 150ml vizet szoktam szétlocsolni, nem pontosan elosztva. -
TeeJay
félisten
minek vennék azt amiből 1liter 1600 én meg 1 litert vettem 450ért és amit linkeltél az is NPK 8-8-6%...
ráadásul ezt írják
"Zöldségtermesztésben hajtatásban tápoldatozásra 0,1–0,2 %-os (10-20 ml/10 l víz) töménységben"
magyarul 1literben majdnem ugyanannyi van NPK-ból mint amit én vettem
tehát te 4x drágábban veszed ugyanazt
és ugyanannyit kell használnod is
köszi a tanácsot de inkább kimatekozom -
TeeJay
félisten
na még mindig tanácstalan vagyok
megnéztem a Vitaflóra weblapját
palántanevelő tápoldat N 11,5% P 6,5% K 10% és azt írja 3ml 1 liter vízhez hetenteakkor az én Lidl tápoldatom N 8% P 8% K 8%
akkor nekem ilyen koncentrációjú oldatból max 4ml-t kellene tenni 1liter vízhez a cimkén mégis az volt hogy kerti növényekhez egy kupakot adjunk 5liter vízhez a kupak meg 35ml-es volt így 15ml-t számoltam 2liter vízhez...
akkor az túl sok ugye?2liter vízhez maradjon 4ml inkább ha jó vagyok matekból?
Vitaflóra Eper és zöldség tápoldat N 3,3% P 5,2% K 6,7% 5-6dl/100liter vagyis 5-6ml/liter módon kell adagolni
szóval tényleg nálam 4ml/2liter megfelelőnek tűnikcsak akkor nem vágom miért írnak 1kupakot 5liter vízhez a cimkén
-
TeeJay
félisten
válasz
Digitalpimp #4872 üzenetére
na vettem fecskendőt és megmértem mennyi az annyi
kertinövényhez 1kupakot ír 5literhez
megnéztem 1 kupak 35ml
tehát 2literhez 15ml kell és azzal locsolom a chilit
ha te csak 2ml-t raksz 1literhez akkor negyed annyit teszel mint én -
csucsu21
aktív tag
válasz
Anathema67 #4879 üzenetére
Az szép mennyiség.
Mennyiért adod őket lehet 1-2 tőre vevő lennék már ha nem vagy messze.
Jöhet privátba is ha nem akarod ide írni. -
Anathema67
tag
válasz
grizlisandor #4878 üzenetére
Köszi.
Ha jó idő van és nincs nagy szél nyugodtan kiviheted őket félárnyékba.
Én majd a hónap végén kezdem el a szoktatást de csak azoknál amik szabadföldbe kerülnek. A teraszosok úgyis félárnyékban kezdenek. -
grizlisandor
veterán
válasz
Anathema67 #4874 üzenetére
Szépek!
Más: Ez a kinti időhöz szoktatás hogy megy?
Tegnap kint voltak 1 órát félárnyékban, nem lett látványos bajuk.
Most mentek ki 2 órás időszakra, jó lesz ez így? -
csucsu21
aktív tag
válasz
Hát most kicsit irigy vagyok nagyon szépek mikor lettet ültetve a magok ?
Hány tő ? Ebből lesz paprika dögivel. gondolom kintre mennek később. -
dugynok
senior tag
válasz
Szépek
Szívesen átvennék belőle (nem ingyen), ha sok lenne. Sajnos idén nem tudtam palántázni -
TeeJay
félisten
válasz
Digitalpimp #4872 üzenetére
És ezt hogy számoltad ki hogy 1literhez 2ml?
-
TeeJay
félisten
válasz
Digitalpimp #4857 üzenetére
te hogy szoktad adagolni a Lidl tápoldatot?
én most fél kupakot adtam 2liter vízhez és kiderül mit használ -
Anathema67
tag
Még egy gondolat a tápoldatozásról.
Ahogy korábban is írtam a fejlődés különböző szakaszaiban más-más a chili tápanyagigénye. Palántaneveléskor pl. a foszfor a lényeg. Ha ezt nem adjuk meg - mert más jellegű műtrágya van otthon, vagy most éppen a kálium túlsúlyos az akciós... - ne várjunk csodát.
Megveszünk 10db magot 500 - 1000Ft-ért, és egy 2.000Ft-os tételen spórolunk ami kb. 1.500 kikelt maghoz elég??? -
grizlisandor
veterán
Köszönöm, akkor nem aggódok. Lehet sikerült kicsit összevizezni a levelet, mert már kezdünk szűkösen lenni.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
grizlisandor #4866 üzenetére
-
sisu2
aktív tag
válasz
grizlisandor #4866 üzenetére
Szerintem megégett a levele lehet vizes volt és a nap megégette.
-
grizlisandor
veterán
válasz
grizlisandor #4864 üzenetére
-
grizlisandor
veterán
válasz
Anathema67 #4853 üzenetére
Elkészítettem egy adagot, ma reggel kaptak már belőle, kapják majd minden öntözésnél.
Pár növényemen vannak bimbók, hagyjam őket vagy szedjem le?
Matchtát ittak a zöld teát szeretők a családban, hát megkaptam, hogy nyugodtan locsoljam a palántáimra.
Megyek felveszem a Tornádokat, jött a jelzés, hogy megérkeztek.
-
_Péter_
csendes tag
Nekem kétféle műtrágyám van otthon, NPK 15-15-15 és NPK 8-16-24, szerintetek melyik a jobb most nekik?
Fehér poharasakra gondoltam egyelőre. -
TeeJay
félisten
válasz
Zsír akkor másnak is bevált, elkezdem és is adagolni mert egyik palánta 1 levelet már eldobott és nem akarnak erősödni annyira. N+P+K 1:1:1 arányban csak használni fog valamit és tényleg 450 forint volt 2 liter amiből 1 kupak 10 liter vízhez kell
-
Anathema67
tag
válasz
Csak megerősíteni tudlak, Volldünger Linz nem palántakorban használandó.
Ha utánaszámolsz a vízoldható műtrágyák a legolcsóbbak. Amit én használok 2kg-os kiszerelésben kb. 1.700Ft.
A maximálisan eőírt 1,5g/l adagolással 1333 liter tápoldatot tudok készíteni. Egy liter tápoldat 1,28Ft-ba kerül. Lusta vagyok elmenni megvásárolni, megrendelem, kihozzák max. 1000Ft. Így 2Ft-ba jön ki az 1 liter. -
Digitalpimp
senior tag
Én előnevelésre ezt használom már második éve, szerintem nagyon jó, és csak fele annyiba kerül mint a VitaFlóra.
Ha nagyon szigorúan vesszük, a Voldünger se palántanevelő cucc, inkább már a termésnövelés-érés időszakára való.
JANSKY1: Rajta van az adagolás, visszaosztod és mehet neki. Gyógyszertárban veszel fecskendőt és kiméred az egyszeri adagot. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Neked többet mondanak ezek a számok szerintem:
A matcha összetétele (100 gr)
Vitamin A: 16,000IU
Vitamin B1: 0.6mg
Vitamin B2: 1.35mg
Vitamin C: 110 mg
Vitamin E: 35.9mg
Fehérjék és aminosavak: 29.1%
Szénhidrát: 32.7%
Zsír: 4.1%
Rost: 11,1%
Hamu: 6.4%
Polifenolok: 10%
Koffein: 3.5%
[link]Én csak a hatásáról tudok nyilatkozni, mint kiegészítő tápanyag. Matcha / zöld tea lé ráöntése után a levelek élénkebb zöld színt vesznek fel.
-
jansky1
senior tag
válasz
Rendszeres, de kevés tápanyag adagoláshoz vitaflora eper zöldséggel van infod? Olyan fél liter víz nálam egy öntözés.
-
Anathema67
tag
válasz
grizlisandor #4851 üzenetére
A chili szereti a kis adagú rendszeres tápanyagbevitelt. 1 - 1,5g/l mehet minden öntözésnél.
A matcha port nem ismerem. Ne keverd bele az öntözővízbe külön juttasd ki.
-
TeeJay
félisten
vettem ma 2literes Lidl általános tápoldatot
1:1:1 arányban van benne az N+P+K meg még pár finomság istudom hogy Volldünger Linz por sokkal jobban ajánlott de a Lidl-ös 450forint volt és ahogy számolom kb. egész évre elég
na szóval nagyon ártok a chilinek ha heti 1x megspiccolom ilyen oldatos koktéllal?
később veszek olyan Volldünger port ha találok de most ez közelebb volt és nincs időm vadászni meg gazdaboltba járnifél kupakot ír belőle 5liter vízhez
szóval negyed kupakot fogok rakni 2literhez és azzal locsolom majd finoman a palántákat
meg párom virágain is kipróbálom mit hozszerintetek kipróbálhatom?
-
grizlisandor
veterán
Lámpák megrendelve, már a Pick-Packnál van.
Megjött a Matchta Powderem, amit 2,5 hete rendeltem, kellemes tea illata van. (családban teszteltem a nagy zöld tea ivókkal)
Megvettem a Ferticare 15-30-15 tápt is.A kérdésem az lenne, hogy a Ferticare-t hogy adagoljam? 1g 1,5 liter vízhez 10 naponta? Matchta powder is mehet vele együtt?
Új hozzászólás Aktív témák
lo 16db mag van a csomagban.Hogyan ültessem el őket? Mindegyik mehet egy cserépbe egyszerre? Vagy inkább szedjem őket...
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest