Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azóta kiderült, hogy ez atka szívogatás okozta probléma. Ha kicsit tovább olvasol, tettem fel képet róla. Ahányat csak látok, mindegyiket kivégzem, egyszer csak elfogynak...
Egyébként még mindig jól vannak a tövek, a két kis tő vagy 40 virágot hozott január folyamán a hideg ablakban.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bzoley
veterán
Én a 23W körülit választottam volna, vagy minél nagyobbat
Mekkora területet akarsz bevilágítani vele?
Tavaly Február végén kezdtem, és év végére legalább egy hónap késés mutatkozott. Az utolsó szüret már egybe esett az első ónos esővel. Idén Február elejét céloztam meg, kicsit hamarabb sikerült. Most azon aggódhatok, hogy ne nőljenek túl gyorsan, messze még a kiültetés ideje. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy a virágok 2/3-a szokott megkötni.
A gomba dolog nálam akkor fordult csak elő, mikor meleg és nedves környezetben csíráztak a magok, ott kellet használni egy kevés gombaölőt. Elvileg UV-s fényforrás megoldaná ezt a gondot, de nekem olyan nincs. Most amiket csak simán a lakásban csíráztattam meleg és megvilágítás nélkül az ablak előtt, azok nem lettek gombásak.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bzoley
veterán
Talán elég lehet egy is, majd meglátod mennyire terít. Kettőtől sem lesz több fény, de jobban befedheti a területet. Nálam 100x50-ben van 4db 18W-os fénycső. Palántának még nem nagyon van szüksége pirosra.
A virágok leszedegetése nem a dátumhoz kötődik, hanem a növény fejlettségéhez. Egy áttelelt növény talán már elég erősnek mondható, főleg ha már magához tért. Egy fiatal növénynél nem túl szerencsés, ha még ki sincs fejlődve rendesen, de már százával hozza a virágokat.
[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
Na ez az, amit nem tudok. Nekem most kb 30cm-re van, de mintha melegük lenne a palántáknak, néha lógatják a levelüket. Rákérdeztem máshol, és jól letoltak, mert 5cm-re kell tenni, de minél közelebb. Nem vagyok biztos benne, hogy azt túlélnék
Én éppen csak betakartam vékonyan a magokat, de talán egy fél centi mély gödör nem árthat, hogy jobban kapaszkodjanak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amiket eddig neveltem paprikákat, azok elérték a "csúcs" magasságukat először, aztán borultak virágba, a virág bimbók meg már a növekedési ciklus alatt megjelentek. Ez lett végül belőlük: [link], szépen látszik ahogy a csomóban nőtt virágokból csomóban érő paprikák lettek.
Lakásban az ujjammal egyik virágról a másikra járok, a szabadban meg megoldják a rovarok a beporzást.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak nem tudjuk beazonosítani, hogy milyen chili lehet. Biztos nem valami fajtiszta dolog. Mindegy, nagy adag magot elraktam róluk, lesz majd mit palántázni.
Amúgy van két tő Orange Habanero tövem is tavalyról, rajtuk látni hogy a fény felé hajolnak, de csak amióta olyan helyen vannak, hogy majd egy méter a távolság az ablaktól. Amíg az ablak mellett voltak idehaza, nem volt elhajlás, csak itt már nem fértek el.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
somasz
addikt
Nekem rengeteg Habanero kelt ki, viszonylag hamar. Valami lehet velük, mert brutál aránnyal sikerültek. Ilyen csíráztató tálban voltak pár napig, látszólag eredménytelenül. Aztán megelégeltem, felét elültettem, másik fele még maradt jó pár napot. Amit hamarabb kivettem már 3-4 centis erdő, ami benne maradt az mostanában kinőtt pár magányos 2-3 centis szálacska. Előbbi Habanero Peach, utóbbi Habanero Red, így nem reprezentatív a mintám.
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A habanerok könnyen kelnek, gyak. az összes mag kihajtott nálunk. Ha a földben nem akarnak, akkor egy kis lezárható zacsiba tegyél vizes papírzsepit, és arra tedd a magokat, majd mikor már levelük van, óvatosan tedd őket földbe.
Amúgy nem kell teleltetni őket. Vannak pihenő ciklusaik a paprikáknak, de aztán ha úgy érzik, akkor megint nekiállnak virágot és termést hozni. Az enyémek heti 2 öntözést igényelnek most a hidegben, péntekenként kapnak matcha zöld teát.
-
somasz
addikt
Fentebb leírtam, nem túlságosan bíztam a magjaimban a tavalyi tapasztalatok után. Akkor kb. 10% kelt ki, most kb. 90% a habaneróból, a többit később ültettem. Nem volt időm pöcsölni a külön poharakkal, ezért ment egy-egy típus egy-egy carte d'oros dobozba vagy cserépbe. Államvizsga után majd lesz időm szétültetni őket. (Majd, ha nagyobbak lettek)
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Semmi gondjuk, nem gombásodnak. Azért kell lezárni, mert akkor nem kell többet öntözni, a nedvesség bent marad. Az első levelek létrehozásáig minden tápanyagot a magból szerez a magonc, csak vízre van szüksége, meg megfelelő hőmérsékletre (szobahőmérséklet tökéletes).
A tea port a földre szoktam szórni, majd ráöntöm az állott öntöző vizet. Ez a por azért jó, mert púder szerű porrá őrölt levél, gyak. az van csak benne, ami a növényeket felépíti.
-
bzoley
veterán
Nem kell lóbetűkkel írni.
A bizonytalanabbakból én is kettőt ültettem, dupla esély. Viszont ahol mindkettő kibújt, ott sem piszkáltam őket. A gyengébbnek tűnőt kidobtam a másik mellől. Ennyi veszteség belefér.
Esetleg ahogy arról szó volt, előcsíráztatod, és akkor tuti olyat ültetsz, amiből lesz valami.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amíg csíráznak, nem kell fény. Csak ha már megjelentek a levek. Onnan meg minél több fény, annál jobb, de kell pihenő idő (sötét) is nekik.
*igen, inni is jó a Matcha teát. Még az íze sem rossz.
-
bzoley
veterán
Nálam hattól este tízig van "nappal". Lehetne héttől is, de legalább már világos van, mire felébredek
Szerintem min 14 óra nem árt, ha van. Az idei palántáim össze sem hasonlíthatóak a tavalyiakkal.
Mondjuk a levél lógatással nagyon nem boldogulok.szokeherceg:
Én még nagyon apró korukban szétkaptam őket, a gyökerük csak egy cérnaszál volt. Szétmostam őket, az új helyen jól beiszapoltam, mindezt minél gyorsabban. Aztán hogy ettől maradtak vissza a fejlődésben, vagy más oka volt, nem tudom.[ Szerkesztve ]
-
-
bzoley
veterán
Egyelőre jól állok, a múltkor esett egy kis eső, akkor eltettem tizennéhány liter esővizet. Még nem kell túl sokat locsolni, úgyhogy kitart. Ha lesz, akkor hólé, ha más nem lesz, akkor klór-mentes szűrt víz folyik a csapból. Ph állítással meg hasonlókkal nem foglalkozok, ami van, azt igyák
-
bzoley
veterán
Persze, azzal kezdtem ültetéskor, kaptak proplant, tegnap megküldtem még egy adag dithane-nel is néhányat. De lehet, hogy mégsem erről van szó. Az állapotuk lényegében stagnál, a barnaságot nem tudom mire vélni. Többek szerint semmi furcsa nincs rajtuk. Majd meglátjuk.
[link][ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
Ha tőlem kérdezed, akkor igen. Éppen csak össze tudtam dobni a dobozt, mire előbújtak. Ahogy láttam, hogy előbújtak, már költöztek is a szekrény tetejéről a dobozba.
Eltelt az ötödik hét:
Jobb szélen a nagy édesek, mellettük három kis habanero, a többi meg mindenféle jalapeno. Három éppen kibújt moruga lelóg a képről.
Közben ma megérkezett a lefuvató pisztolyom, úgyhogy tökéletesítem a locsoló berendezést[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mindkettő igaz. A kézi porzást azt lakásban kell alkalmazni, ahol nincsenek rovarok. Mondjuk én az ujjammal csinálom, tökéletesen működik.
Az önporzó egyébként azt hiszem azt takarja, hogy nem kell egy (több) másik paprika tő a beporzáshoz.
-
bzoley
veterán
Hamarosan kiderül, azért van a tesztüzem
Már hordtam be plusz szigetelést a padlóra, polcra tettem a növényeket, elvégre a meleg felfelé száll. Egyelőre villog a fűtőtest, ami hőmérséklet szinten tartását jelzi. Ha elkezd folyamatosan világítani, az már nem túl jó jel. Úgy kicsit drága lenne -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha nem öntözöd túl, akkor szerintem nincs. A gyökér nagyobb része a szár környékén található, így ha fentről öntözöd, akkor talán jobb a víz felszívó képesség, de túl sokat nem számíthat a dolog. Eddig minden paprikámat fentről (a nagy melegben alulról is) öntöztem, aztán köszönik jól vannak.
Az a magházas meg nekem elpusztult. Dobd ki nyugodtan, hibás szegény.
[ Szerkesztve ]
-
somasz
addikt
Az 1270 is kevésnek tűnik nekem, de még nem volt ilyesmi fénycsövem.
Nincs valakinek valami különlegesebb fajtából magja, vagy már fejlődő töve, amit átvehetnék? Van rengeteg (100+ tő) Habanero Peach, pár Yellow, néhány Red, továbbá jó pár Buth Jolokia fejlődésben, de pl. a Trinidad Scorpion Morugából egy sem kelt ki még. Szóval szívesen cserélnék, vennék majd a kiültetések előtt valami nagyon finomat, vagy igazán erőset.
-
MarioAna
senior tag
Egyelőre nem tervezek, de ha muszáj akkor alakítok valamit...csak olcsó legyen meg energiatakarékos . Láttam itt ezeket a barkácsolt neoncsöveket...hááát . Van kis éjjeli-aszali lámpám az megfelelhet, vagy nagyon kevés neki? Valahogy a szórást megoldanám, pizzásdoboz+alufóliával .
bzoley: Jalapeno Purple+Habenero Chocolate pároson gondolkozok kezdésnek, ebayről premierseedstől rendelnék (ahogy látom magasan a legolcsóbb, csak a két fajtából lesz 160 magom. Ami brutális mennyiség kezdésnek ).
[ Szerkesztve ]
-
MarioAna
senior tag
E14-es a kis éjjelilámpám, abba ha egy ilyet mondjuk beszerzek, az pár (2-3) növénynek elég lehet? 700 lumen, 6500K és a foglalat is stimmel...max a magassága lehet parás, mert az "ernyőt" tartó drót útban lesz (természetes a burkolatot leszedném a lámpáról ).
Mivel a Habanero valószínűleg ehetetlenül erős lenne magában még elsőre, a Jalapeno meg nem sokkal erősebb, mint az itthon erős paprika (ahogy olvasgattam) így most a Tabasco felé hajlok, viszont arról meg azt olvastam, hogy keserű.
Melyik lenne az a típus, ami magában még ehető, erősen csípős és apróbb termése van (bonsait szeretnék belőle csinálni, egy 10 centis termés meg furán mutatna rajta...a Black Royal, Bolivian Rainbow is tetszetős lehet)? A Scoville-skála böngésztem, a Habanerok már durvának tűnnek (a youtube videók alapján is), a jalapeno meg túl lightos .
-
MarioAna
senior tag
Igazából ablak/ajtó mellett lennének nevelve, tehát valamennyi természetes fényt is kapnának, nem csak a lámpa lenne világításnak.
Ezek az ebay led kék-vörös "growing" filléres izzók jelentenek esetleg valami pluszt a sima 6500K izzókhoz képest? Árban kb ugyanott vannak (E14-es foglalatba).
Barkácsolni mondjuk szeretek, de elektronikában nem vagyok annyira otthon és forrasztópákám sincs, anélkül meg necces lehet egy lámpát összerakni úgy gondolom. Bár ha valaki egy egyszerű leírást/útmutatót tud akkor azt megköszönöm, elméletben megvan, hogy egy dugvillás kábel+kapcsoló+foglalat szükséges egy ilyen kis eszkábált növénylámpához. -
MarioAna
senior tag
Nincs még. Holnap megyek túrára lámpa+talán izzó is lesz (valami E27 6500K-t nézek). Ezen kívül, ami kell minden, virágföld, cserepek. Apropó, valamilyen spéci föld kell neki, vagy simán mehet a bolti egyszerűbe?
Magot hétfőn kapok escape kolléga jóvoltából, még aznap el is akarom ültetni.
Kezdésnek most olvasgatom az alapokat, mit-hogyan . -
MarioAna
senior tag
Na végül ilyet sikerült szerezni (6500K, E27, 23W, 1600 Lm), Bulgáriából remélhetőleg hamar megérkezik - ~1hét. Direkt nem Kínából rendeltem, mert ott egy hónappal kell kalkulálnom. Még így is olcsóbb, mintha itthon rendeltem volna (egy százassal, és a Philips az 100-al kevesebb Lm).
Hétfőn ültetek, jövő hétvégén megyek haza albérletből és remélhetőleg az izzó addigra meg is érkezik az otthoni címemre.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Február 15 volt a vetés dátuma, szóval 4 hét. Korán volt a lelkesedésem februárban a jó idő reményében. Amúgy majd pár napon belül kiderül, hogy a többi mag is csírázik-e.
[ Szerkesztve ]
-
e=mc²
őstag
Nalam is ugyanez a helyzet, nem is lesz semmi a februar elejei elvetett magokbol. Jovo heten ujra ultetek, talan jobb lesz a tulelesi arany.
Apropo: Aldiban lattam kelteto talcat, kis korongokkal, amibe bele lehet tenni a magokat. Ezzel probalkozott mar valaki?
[ Szerkesztve ]
Ambulimax Provider
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha kifogunk egy jó vénasszonyok nyarát meg enyhe őszt, akkor még simán jó lehet minden, én is ebben bízom. Ilyen 90 napot szoktak írni neten a termés hozásra vagy még kevesebbet, az mindössze 3 hónap...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, csak a Cheyenne F1, és pár Cayenna mozgolódott, de a zöld levelekig eddig csak egy Cheyenne jutott el, az se teljesen. Viszont a mai szobahőmérséklet hatására láthatóan jobban mocorognak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OpenMediaVault
- Jövedelem
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- 3D nyomtatás
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Hisense LCD és LED TV-k
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- További aktív témák...
- XFX RX6700XT Qick319/ garancia/ ingyen foxpost
- ASUS ROG G15 - Ryzen 7 6800H - 16GB DDR5 - RTX 3060 (140W) - 15,6" 300Hz - Csere PS 5 PRO -ra
- Apple Magic Trackpad Érintőpad Fekete (MMMP3Z/A), Újszerű, Garancia: 2025.06
- PlayStation 4 Kontroller
- GARANCIÁS! GAMER PC - MSI Z790 ATX, I5 13600KF, RTX 3050, 32GB DRR5, 500GB NVME, Corsair 1000W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs