Új hozzászólás Aktív témák
-
leikomessi
aktív tag
Nem vagyok szakértő, de szerintem aggasztó a hiánya.
Ha a mosógépben egy cső meghibásodik akkor a víz a mosógépen keresztül elönti a lakást. Persze ha nincs padlóösszefolyó, ami manapság már nem jellemző. Kényelmetlen megoldás lehet mosás után a sarokszelepet elzárni, feltéve ha nem direktben van a mosógép a vízhálózatra kötve.
Electrolux gépeknél is össze vissza jelölik, például bejövő vízcső védelme és elárasztás elleni védelem. Ügyfélszolgálaton sem tudtak pontos infót adni, bár egy nem hozzáértő hölggyel beszéltem.Lehet utólag is beépíteni ilyen csövet, számomra ami nem tiszta, hogy árulnak univerzálisat, ami valószínűleg mechanikus szeleppel rendelkezik, valamint olyat is ami mágneskapcsolós szeleppel rendelkezik. De itt ha jól láttam a mosógép adja az áramot és zárja a szelepet. Felteszem ezek a csövek csak olyan gépekre tehetők amik alapból tudták az Aqua Stop funkciót és a cső meghibásodása miatt van szükség ilyen utángyártott alkatrészre.
De valaki erősítsen meg aki jobban otthon van az utólagos beszerelés témájában. -
nagylaci32
tag
Ugye tudod, hogy nem azért lobbiznak, mert attól jobb lesz a mosás? Azért lobbiznak, mert észszerű keretek között sok energiát lehet megtakarítani ezzel. Ha a felhasználóknak kellene a generátort tekerni, akkor a felhasználók is el tudnák dönteni, hogy jó lesz az 30°C-on is. Amíg csak a programkapcsolót kell tekerni, addig nem foglalkozik vele senki.
-
Qtya123
őstag
-
Mofarguru
csendes tag
Mint ahogy látod a tiéd is benne volt a listában. Ami a ezen Electrolux mellett szólt az pl. a fogyasztása (nálunk mindennap megy a mosógép) ami a mai energiaárak mellett nagyon nem mindegy. Plusz az árban benne van az 5 év gari illetve, hogy elszállítják (amit így legalább nem nekem kellett megoldani). Remélhetőleg nagyon nem lőttem mellé, de majd a puding próbája...
Amúgy ha már öblítő, több helyen is olvasom a fórumban, hogy sokan nem használnak. Valóban nincs értelme? Csak mert eddig valahogy nem is gondoltam rá, hogy el lehetne hagyni.
-
Vasti74
aktív tag
Hát megfogom, és leveszem - az ilyeneken kár gondolkodni, mert csak elbizonytalanodik az ember ;-) Két oldalról nem is férek hozzá, meg úgy nincs rajta fogás: egyszerűen alul-felül, aztán kiveszem, ennyi :-)
(...hozzá kell tennem, hogy egy jó nagy(méretű) állat vagyok ;-)
Visszarakni vacakabb, mert nincs olyan mosógép és szárítógép közé való akármim, csak a gyári tapadókorongok vannak felpattintva a szárítógép lábaira. Az meg ha leért, odatapad, onnantól nincs pozicionálgatás... Először a visszarakás úgy negyed óra volt, aztán 5 perc, legutóbb meg kapásból a megfelelő helyre sikerült feldobnom :-) -
BlackJack21
tag
Igen az a hőcserélője, de én nem tennék elé semmit, ez a szárítógép, akárcsak a mienk, öntisztító kondenzátorral szereltek, így a viztároló tartályból időnként oda leereszti a vizet, szárításonként 3-4x. Így az extra szivacs csak ront a helyzeten. Ami fontos a víztartályban lévő(kék) szűrő rendszeres tisztítása. A szűrők alatti részt ( amit a 4. képen linkeltél) szoktam még kitörölni, ha eszembe jut. Nekünk 3 éve probléma nélkül működik így.
-
-
Csorbi
addikt
Minden hétköznapi mosószer tartalmaz vízlágyítót. Értelemszerűen a kapszula IS.
De magában is rengeteget számít a dobtisztítás, vegyszer nélkül, mert a 90 fok fel fogja oldani a lerakódott mosószermaradványokat is, márpedig ez a dobtisztítás elsődleges célja.
Ettől függetlenül ha van rá mód, egy adag mosógéptisztítót tegyél hozzá. Ez nem kimondottan vízkőtelenítés, arra kvázi nem nagyon van szükség mosógépnél.
Ami a legjobban gyilkolja a gépet, az mindig a túlzott mosószer és öblítőszer használat. Egy idő után ettől lesz büdös a gép. -
Vasti74
aktív tag
Helló!
Nekem talán (a tisztítás utáni tisztaságérzetre, illatosságra ;-) a Dr. Beckmann folyékony mosógép tisztító vált be.
Az ecet tényleg nem annyira jó, a gépet lúgos "üzemre" tervezték, az ecet meg savas...
De egy szép adag trisó + 90 fokos program is jó lehet.[ Szerkesztve ]
-
Gömbike
senior tag
A kapszula is marketing. Honnan a francból tudja a kapszula, melyik programot használod?
Ezeket a vackokat úgy lehet kitakarítani a dobból, hogy trisóval indítasz egy 60-90 Celsius fokos mosást. Személy szerint én ezeket a mindentegybehagyszóljonnagyot kapszulákat a selejtes pénzkidobásos kategóriába sorolom.
A Csorbi által nagyon helyesen javasolt karbantartást negyedévente célszerű elvégezni.
A mosáshoz víz kell, minél több, annál hatékonyabb, mosószer, valamint idő. A többi csak agymosás, mint a vakcina.[ Szerkesztve ]
Akinek két bekezdésnél több van a memóriában, az látja a szomorú jelent.
-
Csorbi
addikt
Nemcsak hogy érdemes, de kell is; a gép felhívja dobtisztításra a figyelmet időnként, van erre egy külön felvillanó piktogram az LCD panelen. Az ecetet felejtsd el, a gumitömítéseket szereti megenni, vannak erre a célra sokkal kompatibilisabb szerves savak, de a mezei, boltban kapható mosógéptisztítók is sokkal jobbak erre a célra. Nagy csodát nem kell csinálni a dobbal, ha sokat mosol alacsony hőmérsékleten (30-40 fok) akkor hajlamos lerakódni némi mosószer, ezt fogja feloldani a dobtisztítás. Vízkövet nem fogsz találni, mert a mosószerek tartalmaznak vízlágyítót, a Calgon egy elég durva népbutítás
A dobtiszító program egyébként 90 fokon megy végig, azt használd!
(Mondom ezt szintén 6-os Bosch tulajként) -
Vasti74
aktív tag
Nálunk annyi cucc termelődik, hogy nem kell kevernünk ;-) Sokszor csak fekete - sötét "felsőruházatból" van két mosásnyi, fehér egy egész, színesek 1-2 környi, aztán ágynemű, törölközők, na meg az egy gépnyi zokni-alsóruha, van dolga a gépnek ;-)
Remélem, ez is lesz olyan tartós, mint a régi gépünk... -
Vasti74
aktív tag
Á, ha egy izmosabb fémdarab nem bántja (nagy cipzár, dísz, fityegő) , ami rendes zenebonát tud csapni mosás közben, akkor a műanyag kupak sem fogja ;-)
Valaki írta, hogy nem oszlik el rendesen a mosószer, ha a dobba teszed: szerintem ettől sem kell tartani, mert ha a kapszulának nevezett akárminek van ideje feloldódni ÉS eloszlani, akkor a kupakban bevágott folyékony mosószerrel sem lesz gond.
-
Vasti74
aktív tag
Én nem használnám.
A folyékony mosószert érdemes a ruhák közé bedobni, általában a kupakja alkalmas is rá.
Mert a mosószer adagoló és az üst között általában egy vaskos "harmonika" cső van (mivel az adagoló fix, az üst meg mozog mosás - centrifugálás közben nem is kicsit) , annak a falán prímán rajta marad a mosószer, és egy idő után elkezd szó szerint rohadni.
Jobb az, ha azon a csövön amennyire lehet tiszta víz folyik ;-)
OK, az öblítővel persze ezt nem lehet eljátszani - de az sem biztos, hogy kell öblítő. Egy csomó "kapszula" van, ami öblítő nélkül is eléggé illatosak lesznek a ruhák... -
borix
őstag
-
Tigerclaw
nagyúr
Valoszinuleg nem teljesen vizzaro korben az a lapka. Lehet rajta egy kicsi res valahol, amin a suru gel nem folyik at, de a viz igen. A nagyja gondolom felette bukik at, a maradek viz meg lassan lecsorog. En gorenjenel ugy latom a legaljan kozepen van egy kis hely, ahol a lapka nem teljesen er hozza az aljahoz, de ez alig lathato. Mukodni fog nalad is rendesen.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Gömbike
senior tag
Igen, többet romlanak el.
Amíg a normál kondenz egységét megfogod fizikailag és félévente tus alatt átmosod, addig a hőszipkásnál csak reménykedsz, hogy nem tömődik el.
Ha eltömődik, akkor felér a javítási/ tisztítási költség egy g.tk.-ral.
Ezért szoktunk beszélgetni a porszívóról, szivacsról, szűrőröl. Ami késlelteti mindezt.
Ha utána olvasol, megérted.
-
Vasti74
aktív tag
Ahogy én tudom, legalábbis ha különálló szárítógépről van szó:
A kondenzációs faék egyszerű, egy ventilátor a forró levegőt nyomja át a dobban pörgő ruhákon, aztán a kondenzátoron, amit egy másik ventilátor hűt (a helyiség levegőjével) A kondenzátor hidegebb, mint a keringő levegő -> kicsapódik a páratartalom rajta. Kb. ennyi alkatrész van benne: a fűtőbetét, a két ventilátor, a motor, ami a dobot forgatja, meg a kis szivattyú, ami a kicsapódott vizet felszívja a tartályba.
A hőszivattyús kb. ugyanez, csak egy "hűtőszekrénnyel" megspékelve ;-) Itt a kondenzátor hűtve van, ezért nem kell annyira felmelegíteni a ruhákat (így kíméletesebb) , és így is hatékonyabban csapódik ki a páratartalom a kondenzátoron. Na ez az (a bezsúfolt hűtő rész) , ami állítólag tönkre tud menni, aztán nem egyszerű és olcsó javítani.
Legalábbis én erre jutottam, amikor szárítógépet vettem, és mivel szeretem az egyszerű és tartós dolgokat, kondenzációst vettem...
Ha mosó-szárítógép, akkor nem tudom pontosan, mert olyat nem is kerestem ;-)
De úgy tudom, a probléma ott kezdődik, hogy a mosáshoz és a szárításhoz pont "ellentétes" felépítésű dob kell (a mosáshoz hátul zárt, körben lyukacsos, a szárításhoz meg körben zárt, hátul lyukacsos) , így már elvileg is erős kompromisszummal indul a kombinált gép. ehhez hozzájön az "és mindez hová fér el egy akkora dobozban" ;-) kérdés, főleg, ha hőszivattyús a masina... Azért majd megnézném a mester arcát, amikor egy ilyen tönkremegy, és szét kell borítania.
Szintén ha jól tudom ;-) a kondenzációs kombinált gépek, legalábbis régebben egyszerűen a hideg csapvízzel hűtötték a dobot (...vagy az üstöt?) , forgatták és meleg levegővel fújták a ruhákat, aztán valami előbb-utóbb kicsapódott valahová... Sok-sok energia és víz felhasználásával, lassan szárítottak, ráadásul egy mosógép a benne maradt mosószer maradványoktól előbb-utóbb nem túl jó illatú, hát, abban punnyasztani a ruhákat még órákig nem túl jó dolog szerintem.
Szóval a kombi gép nagyon szükségmegoldás...[ Szerkesztve ]
-
addikt
CSak egy Y kell és még eddig nem volt vele bajom. Max a szárítógép csöve nem rá megy a szifonra,hanem bele,mert kis csöve van.
Olyan kell neked amit linkelt Calogero,mert annak az egyik szifon kiállása kisebb.Nem folyik vissza,mert van benne visszapacsó gumi szerűség elméletben.
[ Szerkesztve ]
-
Sinesol
veterán
-
Sinesol
veterán
A belépő modell is alapjában véve ugyanaz a prémium anyagminőség és kb. ugyanazt is tudja mosás tekintetében mint a nagyok, csak kisebb mennyiséget mos, meg mondjuk nincs mosószeradagolás, meg wifi, Mielehome, meg elővasalás, meg powerwash gyorsmosás, meg külön melegvizes bekötés, stb. Ahogy mésze felfelé, ugy jelennek meg az extra funkjciók.
[ Szerkesztve ]
-
nVIPER
senior tag
Bosch WAX32MH0BY
és
Miele WWG660 WCSakkor 60 ezer Ft volt a difi amikor én vettem.
-
őstag
Egyel felette írtam, hogy mi se variálunk, szóval nem vagytok egyedi eset. A daily wash-t használjuk szinte mindíg, 40 vagy 60 fokon, az 1 óra 4 perc. Ha koszosabb a ruha, akkor megnyomjuk a szennyezett ruha gombot. Még a nagyon retkes melós ruhámat is tisztára és illatosra mossa azon a programon. Akkor miért tennénk hosszabb programba? Mondjuk egy három órásba?
Csorbi
Mi pl. nem azért vettünk 7 kilós mosógépet, mert 7 kilókat akarunk mosni. Korábban 5 kilós mosógépünk volt, amivel 5 kilókat mostunk. Pár év alatt szétesett. Változtattunk. Vettünk 7 kilós gépet és kicsit kevesebbet mosunk, kb 4,5 kilót. Évek óta hibátlanul megy. Mert nincs agyon terhelve.[ Szerkesztve ]
-
d@minator
addikt
A kondenzátor egység alul ha nincs kitakarítva az is okozhatja vagy az öblítőhasználat. Amúgy minden szárítógép olyan, hogy nedvesnek érezni a ruhát egy picit. Ki kell nyitni az ajtaját szárítás után és benne hagyni a ruhát a gépben vagy kiszedni egy kosárba [link] a ruhákat és 5 perc múlva mehet a szekrénybe. A nedvességérzékelőt is tisztítani kell igaz nem sűrűn. Többrétegű ruháknál a kézikönyv is a "brutál száraz" szárítást javasolja.
#10523 Csorbi : Lehet nálunk sem volt már hely a kisebb lakásban nem emlékszem de határozottan a vitrines semmirevaló szekrénysor foglalta a helyet amiben sosem használt poharak voltak. Most már nincs ilyenem.
-
Gömbike
senior tag
Akkor én ahhoz a kisebbséghez tartozom, akik ágyneműnél és törölközőnél a higiénia programot használjuk, ezenkívül dolgozik még a gép kímélő, farmer, takaró, sportruházat beállításokkal is.
Azért megnézném a végeredményt, hogy mi lenne, ha a futócuccokat együtt mosnám a farmerral.
Vagy a macskás plédeket a Zasszony bugyijaival
-
Gömbike
senior tag
Nem a megfelelő beállításokat használják. Vagy minden ruhafélét egybe mosnak, annyira kevés a mosni valójuk, azután szárításkor ez lesz a végeredmény.
NEM véletlenül találják ki a programválasztót a gépeken.
Ez simán USER hiba, ami odafigyeléssel és hozzáállással könnyedén megoldható.
Ha az általad leírt módon működnének a szárítógépek, csődbe mennének a gyártók
A csontszárazra soha nem szoktam állítani, de nem is szárítok vastag anyagot inggel, vagy zoknival. Oda kell nekik figyelni, ha teheted, segíts nekik.
[ Szerkesztve ]
-
CoolBoy323
nagyúr
Sejtettem, mert onnan indulnak...
De vicc, hogy 5 éve amit vettek szüleim, az se volt több emlékeim szerint 100nál, és nagyon király. Keskeny felültöltős zanussi asszem.
Szóval elfogadom, hogy 100kt kell kiadnom, de nem akarok feleslegesen többet, mert nem használnám ki úgyse! Meg vennem kell még komplett háztartást, és a házfelujitas sincs kész, szóval van helye a pénznek
[ Szerkesztve ]
-
Csorbi
addikt
Lehet, hogy előfordul itt-ott, de nagyon nem jellemző. Egyszerűen nincs rá szükség. Ruhacímkén sem láttam még 50 fokot. Amit 40-en lehet mosni, azt mossák 30 vagy 40-en, amit meg 60-on lehet mosni, azt mossák 60 vagy 40-en. Az 50 fok az emberek 99%-ánál totál értelmetlen a mosásnál, épp ezért kb. már nincs egy gépen sem. A 13 éves Samsung WF-F862-n se volt ilyen mikor még ezt használtam. De soha eszembe nem jutott, hogy 50 fokon mossak - ennyi erővel kereshetném az 55 meg a 73 fokokat is.
-
Sinesol
veterán
A mososzer elpusztitja a bacit, kb. pont mindegy a höfok.
Egy alapos hidegvizes szappanos kezmosas is vegez a bacik 99%aval.Lami66: A 60 fok jobban karositja a szöveteket, mint az 1-2 oras mosas. Kicsit tul van lihegve ez a koptatas dolog, nem kavics meg homok van a mosogepben, raadasul a mososzer miatt is kisebb a surlodas, szinte alig van.
Csorbi. Az emlitett dolgok cimkejen is 40 fok van, legalabbis amit mi hasznalunk. Problema ezekkel sincs soha, a mososzer evek ota folyekony Ariel, mar ha szamit valamit.
[ Szerkesztve ]
-
d@minator
addikt
Nem. A legtöbb gép 30 vagy 40 fokos gyors programot tud. 60 fokon nincs gyors mosás extra öblítéssel (azaz van de nem 1 óra).
Az én 6-os Bosch-om 1óra de extra öblítéssel +15 perc. Tripla extra öblítéssel 1 óra 40 perc (gyorsítóval).
Itt egy másik Bosch 60 fok 1:34 és nincs extra öblítés.[ Szerkesztve ]
-
Csorbi
addikt
MijazaDeko?
Minden mosógép tud gyors opciót. Csak az mindig töltetcsökkentéssel is jár, VAGY a mosási hatékonyság (amit szintén kategorizálnak!!!) lesz jóval alacsonyabb. Tudod, mint amikor egy szobát 20 perc alatt porszívózol ki alaposan, vagy 5 perc alatt "csakanagyját". A mosógépek olyanok, hogy mindenki megtalálja a maga igényeinek megfelelő beállítást.
-
asdf_
veterán
Viszont amiket ma latok, 220 perc, stb - ne vicceljunk mar, fel napig mossa Annyi ido alatt en mar fel akarom venni megszaradva.
Sokadszorra ebbe na topicban: az adatlapon található mosási idők az ECO programokra vonatkoznak (amely jellemzően kevesebb vízzel, alacsonyabb hőfokon, ám így hosszabb idő alatt ér el -állítólag- azonos mosási eredményt). Ha nem akrasz 4 óráig mosni, soha nem tekersz az ECO programokta.
Ugyanakkor az egy óra alatt 60 fokos mosás + öblítéssel az szerintem is csak "mosás". Jó, fél napig hordott cuccra jó, csak akkor nekem az van a fejemben, hogy amit csak fél napig hordtunk, azt minek mossuk ki?[ Szerkesztve ]
-
BB9360
aktív tag
Hali!
Bár számomra a mosási szokásotok furcsa, de nem is azt kérdezted, hogy kinek tetszik vagy mi a véleménye róla...
Nekem volt 8-as sorozatú AEG-m (L8FEC69S), amin az ökopower mosás 1 óra, lehet 60 fokot választani, ehhez rakhattál + öblítést, akár hármat is. Ez esetben +8, +16, +24 perc volt az idő. Hogy elérte-e a 60 fokot, azt kétlem, de 40+ volt. Ezt szerettem benne. 8 kg-ot semmilyen gépbe nem teszel be, kimosni meg ezek alapján nem fogod. Ha neked ez esetleg megfelel, akkor ezeket a 8000 sorozatú AEG-ket megnézheted.
-
d@minator
addikt
Extra öblítéssel nem fog menni a 60perc/60fok.
A régi gépek tudták ezt pl. az Electroluxom 50perc/60fok bő vízben. Ennyi elég volt a gyengén szennyezett ruha fertőtlenítésének és öblítésének. Az EU szerint ráér a gép mosni. A gyártóknak is jó. Kevesebb víz kisebb fűtőbetét vékonyabb vezetékek. Spórolás. -
Gömbike
senior tag
Egy telefon, vagy e-mail ide: [link] és máris megkapod a választ.
Ők minden Neked szimpatikus márkát forgalmaznak. Tőlük vettük a tűzhelyet, de én mosógépben az AEG-Elux vonalat tartom közel magamhoz.
-
Z_A_P
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo Thinkpad T470, 14" FHD IPS, i5-6300U CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, W10, 27% áfás számla, 1
- Lenovo Thinkpad T470, 14"HD, i5-6200U CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, W10, 27% áfás számla, 1 év gara
- Lenovo Thinkpad T460, 14"HD/FHD, i5-6200U CPU, 8GB RAM, 256GB SSD, W10, 27% áfás számla, 1 év garanc
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500