- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
Új hozzászólás Aktív témák
-
robi-k
őstag
Szia,
tetszett a cikk! Megrendelésre is végzel nyák készítést?
Üdv,
Robi -
Bari
Modder
Szia!
Köszönöm
A maratókád 5mm-es üvegből készült, FB.S üvegragasztóval ragasztottam össze. A talp amire ráragasztottam az 50×14cm-es, és körben 2cm-es üvegcsíkok vannak ráragasztva, hogy ha esetleg kifolyna a marató folyadék ne az asztalra folyjon, lényegében ez alkotja a tartály alját is. Az eleje és a háta 40×25cm-es üveglapokból áll, az oldala 4cm széles, a tartályba a két kis tartókonzol között 34cm-es távolság van. A legnagyobb nyák amit még bele lehet tenni maratáshoz kb 30-32×20-22cm. Nagyjából 2,5-2,6 liter folyadék fér bele, ebbe a mennyiségbe 1kg Nátrium-perszulfát-ot (Na2S2O8) tettem. Melegíteni egy 100W-os akváriumi fűtőtesttel melegítem, a buborékokat egy közepes méretű akvárium levegőztető állítja elő. A maratandó nyákot egy plakát/poszter tartó sínbe lehet beilleszteni és betenni a maratóba így több kisebb darab is maratható együtt. A tartókonzolban 3 ilyen sínnek van fészek csiszolva, de a tapasztalat az, hogy csak egyet érdemes használni, mert a felszálló buborékok miatt összetapadnak a felületek és az az oldal később maratódik le. Nátrium-perszulfát-ot vegyszerboltban lehet beszerezni, mikor legutoljára vásároltam 1100ft/kg volt az ára, viszonylag elég sok nyák maratására elég. Kicsit lassabb mint a vasklorid de nem büdös, nem fogja meg a tárgyakat, ha ruhára kerül vízzel kimosható, max a színét szívja meg. Nyalogatni mondjuk ezt sem érdemes, mert mérgező, de lakásban is nyugodtan használható, nem büdös mint a vasklorid vagy a sósav/hidrogénperoxidos marató.
-
jurdan
csendes tag
Szia Bari! nagyon jó kis cikk,köszi.
A marató kád méreteiről meg lehetne tudni egy két dolgot?Milyen magas milyen széles és vastag?
Kb. mennyi folyadék fér bele?A4 méretű nyák is bele fér?
Köszi a segítséget.Üdv Jury -
repvez
addikt
Közben megprobáltam rekonstruálni a dolgokat sprint layautban és Eagle-ben a kapcsolást,sajnos eagleben nem találtam meg a 2x5,2x10 és 2x8 as sorkapcsokat igy nem tudtam a megfelelő helyekre bekötni a vezetékeket,de legalább talán látszik, hogy mit szeretnék megvalósítani. Még nem a megfelelő a csatlakozók poziciója,de az elhelyezkedésük így kéne hogy legyen ahogy a mellékelt képeken van.
kapcsolási rajzEgyáltalán létezik olyan amit nyákba lehet forrasztani és ezeknek a csatlakozoknak az ellendarabja?
[link] Mert ezt a panelt szeretném összeforgatni a készülő panellal.Vagy ezzel nem is lehet igy megoldani csak szalagkábellel,mert akkor nincs olyan nagy jelentősége a 2 csatlakozó poziciojánakA mellékelt képen a 4 és 5 ös számu csatlakozók mennének ebbe a panelba bele az összest ide kell összeszervezni a megfelelő sorba.
-
repvez
addikt
igen szerepel benne ez a csatlakozó,de attól még nem tudom, hogyan pozicionáljam pontosan abba a távolságra és helyzetre ahogy a másik panelen van és eléggé nagy gond lenne ha fél mm miatt kéne ujracsinálni az egészet,mert nem tudom összedugni vele ha nem jó a méret..
És mivel még soha nem csináltam ilyet igy még egyoldalast sem tudok,nem hogy 2 oldalas nyákot. az autoroutot is erért használnám,mert én már elvesztem a fonalat az elején a csatlakozásokkal .
-
Du-Pi
csendes tag
Szerintem nyáktervező progik valamelyikében benne lesz a csatlakozó, akkor már csak tervezni kell.
Ha nincs, akkor meg kell rajzolni az eredeti alapján.
Ha a vezetékek elzárják egymást, akkor kétoldalas nyákot kell tervezni, ott ez kiküszöbölhető, egyszerübb esetben nem kell ez, pár átkötéssel is meg lehet oldani.
Nyáktervező progi sok van, nálam sokan jobban ismerik őket. Én a Sprint Layout progit használom, nagyon egyszerű és kényelmes, házi használatra nekem megfelel. Szinte mindegyik tud autoroutingot, de én nem szoktam használni, mert nem csinálok olyan nagyon bonyolult áramköröket, ami az automatikus tervezést igényli, megoldom agyból
Mindegyik proginak elég nagy alkatrészkönyvtára van.
üdv... -
repvez
addikt
Pár rutinos szaki tanácsát szeretném megtudni,hogy hogyan lehet egy olyan gyári panelhez nyákot tervezni,hogy a rajta lévő 2db 2x10 soros sorkapcsok ami 90 fokban vannak passzoljanak a másik panellal ha össze szeretném forgatni a 2 panelt mint a szendvicset és igy csatlakoznának egymáshoz?A gyári panel leirásában csak a felfogató furatok helyei vannak méretezve az alkatrészek poziciója nem.
A másik kérdésem is ehhez kapcsolódna, hogy kb egy 10-15cmes panelen hogyan lehet a vezetékelést ugy megtervezni,hogy ne zavarják egymást, ha 4-5 2x10-es sorkapcsot kéne rajta összekombinálni? mert nekem már a 4. veretéknél már lezárja az utat a többi elöl.
Esetleg van valamilyen nyáktervező amivel azt meg tudom csinálni, hogy csak összehuzom az összekapcsolni kivánt részeket és autumatikusan megcsinálja a vezetékelést?
Az expressPCB és eagle softvereket néztem eddig,de még soha nem csináltam ilyet igy nem tudom hogy áljak neki. -
Du-Pi
csendes tag
válasz
kaposznyak #118 üzenetére
Nem vállalok.
Viszont bárkinek szívesen segítek tapasztalatokkal, tanácsokkal, rádióamatőröknek rádión is.
Skype, facebook, stb. -
Du-Pi
csendes tag
Én is mosószódát használok. A közvetlen laminálást próbáltam, nekem gyűrődött. GBC Creativ Laminátor nevezetű készülékem van. A hengerek tengelye rugós, de elég erősen nyomja össze, lehet tán sok neki. Az 1,6 mm-es nyák két oldalán filmmel még átmegy rajta.
Ha a mail címemre megírod a postacímed, akkor küldök egy kis darab fóliát kipróbálásra, akkor meg tudnánk beszélni mi lehet a gond. esetleg skype-on is tudunk beszélni, ott is vagyok rendszeresen. -
Bari
Modder
Nálam is kb 120°C-os lehet a henger, gyári lamináló, csak a külső burkolatot távolítottam el róla, hogy kényelmesebben lehessen használni. Azt nem próbáltad, hogy nem vizesen helyezed fel a dry fóliát a nyákra hanem alapból laminálóval? Nálam ez a technika vált be, így nem volt sosem felhólyagosodás, nekem a vizesen felhelyezés majd utána laminálás nem jött be. Esetleg a hobbielektronika.hu nyákkészítéses témájában is érdemes felvetni a problémát, ott nagyobb eséllyel van olyan felhasználó aki esetleg olyan dry fóliát használ mint Te és van tapasztalata, vagy a közeledben lakik és tudtok kereszt próbát csinálni. Előhíváshoz mit használsz?
Nálam mosószóda vizes oldata kéz-melegen van használatban literenként 9g. -
Du-Pi
csendes tag
Én Pest mellett lakom, akkor kicsit messzi vagy.
A lamináló gépem hengere 120 fokos, az elektronika átalakitásával lehetne lejjebb venni, kérdés megoldom-e a problémát, vagy hagyom az egész dry fóliás dolgot a fenébe.
Több mint 50 éve foglakozom elektronikával, mindenféle nyák készítési eljárást kipróbáltam már, de ez lehet kifog rajtam? -
Bari
Modder
Szia
A leírtak alapján olyan a fólia amit én is használok, az egyik oldalon amelyik felé pöndörödik azon van a puha fólia, amit laminálás előtt szedek le, laminálás és levilágítás után pedig a csörgős jön le. Én egy olcsó laminálóval helyezem fel a fóliát a nyákokra, a hőmérsékletével eddig nem volt gondom.
Helyileg borsod megyében, Miskolcon dolgozom, és a közelben lakom.
-
Du-Pi
csendes tag
A belső, befelé pöndörödő oldalról jön le a fólia könnyen. Víz alatt szoktam rásimítani a lemezre, nincs is semmi gond eddig. A laminálógép túl meleg a szárításhoz, könnyen hólyagos lesz, vagy csíkossá válik.
Kb. 80-85 fokos vasalóval egy papírlapon keresztül vasalom a fóliát, akkor tökéletes lesz. Ha nem melegítem fel, nem vasalom rá rendesen, akkor a védőfólia nem is jön le, inkább a polimert is lehúzza. tehát jól rá kell vasalni és akkor könnyedén lejön. Saját készítésű UIV ledes levilágítóval világitom, ezzel sincs gond, nagyon szépen elő lehet hívni és szép erős a rajzolat.
Csak marad ez a ragasztóanyag. :-(
Fóliákról: a belső oldali kicsit homályos és puha, a másik átlátszó, fényes és csörgős, mint a celofán.
Szóval nem tudom mi lehet a gond, hacsak nem a kínai koppintás. Viszont elég olcsón lehet kapni pl. itt.Rá kellene jönnöm mi oldja gyorsan ezt a ragacsot. Nem is ragacs mert nem is érzed az ujjaddal, látszani is csak súrlófénynél látszik, de elég ahhoz, hogy ne tudjam kimaratni a panelt.
Merre vagy helyileg? Esetleg adnék egy darabot a fóliából kisérletre.
üdv. Du-Pi -
Bari
Modder
Szia
Nekem az octamex-es és ha jól tudom Dupont-os fóliával van tapasztalatom, ezeknél nem tapasztaltam az általad leírt maradványt, ami meggátolja a maratást. Az általad írt fóliát sajnos nem ismerem, amikkel találkoztam, ott a polimer réteg két oldalán különböző a védő fólia, amit laminálás előtt le kell húzni az viszonylag lágy és nyúlós anyag, amit a laminálás, levilágítás után az pedig viszonylag kemény, és csörgős. Ami neked van azon különbözőek a védő fóliák? Nem lehet hogy rosszat húzol le róla?
-
Du-Pi
csendes tag
Szevasztok!
Dry fóliával kisérletezek és az a gondom, hogy tökéletes előhívás után is marad a nyákon egy
vékony réteg, ami nem engedi marni a sósav/peroxidot. Kipróbáltam egy fényt nem ért fóliával, lemostam
mosószódával és ott maradt a vékony, ragasztó réteg, ami a fóliáról származik. Úgy tűnik, hogy a dry fólia
tapadó rétegéről marad ott anyag. Sehogy nem jön le csak nitrohígitóval, de az kikezdi magát a fóliát is.
A kínaiaktól rendeltem a fóliát, lehet a minősége okozhatja? Amúgy tökéletesen működik csak fennmarad ez a - olyan mint a cellux maradványa - ragacs. Szemmel szinte nem is látható, de megakadályozza a maratást.
Találkozott vki már ilyennel? Mi lehet a gond, én csinálok vmit rosszul?
Üdv: István -
Bari
Modder
válasz
gabo9201 #106 üzenetére
Szia
A dremelhez lehet kapni multitokmányt, amibe 0,4mm-től 3,4mm-ig lehet befogni a fúrószárakat. Azt sajnos nem tudom, hogy ez a tokmány a Te gépedhez jó lesz e, vagy hogy a lehet e ilyen plusz kiegészítőt vásárolni hozzá. Érdemes lenne kipróbálni mielőtt vásárolsz ilyet. Sajnos a csomagolása olyan, hogy sérülésmentesen nem lehet kibontani, így célszerű lenne a közeledben olyan embert keresni akinek van ilyen. Tőlem sajnos messze vagy. A gép menetes csonkjának külső és belső átmérőjét meg tudom Neked mérni ha az segít. Ha azonos a Te géped méreteivel, akkor több mint valószínű, hogy a tokmány jó lesz hozzá.
-
gabo9201
senior tag
Szia, jó írás, bár nekem már nagy része nem volt új.
Viszont az érdekelne, hogy a multigépbe, hogyan fogatod be a kis 0,8-as vagy 1-es fúrószárat?
Nekem egy kevésbé márkás Extol gépem van és a fix tokmánynak köszönhetően csak 3-as fúrót fogad.Vagy a tokmány a Dremel esetében állítható?
Eddig mindent kézi fúróval és 1-es szárral fúrtam.
-
MASSlag
tag
válasz
gordonfreemN #104 üzenetére
Köszönöm!
-
MASSlag
tag
Sziasztok!
Kicsit OFF, de ez a topik még élőnek tűnik.
Egy fejhallgató erősítőt készítek egy barátommal. A nyákterv megvan bináris PCB formátumban.
Próbáltuk már többször nyomtatással, de valahogy nem az igazi, nem elég homogén az eredmény (nyomtatón minden spórolás kikapcsolva). Ehhez külön világítást építeni egyikünk sem szeretne.Ezért kérdezném, hogy tudtok-e olyan helyet, ahol 3 darab 101x65-ös nyákot el lehet készíttetni. Maszekban, kis műhelyben stb., mert akiket találtam csak nagy darabszámban gyártanak. Budapestre el tudok menni érte, de úgy is jó, ha levélben feladja utánvétellel.
-
gordonfreemN
addikt
Ezekkel a lezernyomtatokkal nekem meggyult a bajom. Sajnos barmelyik utat valassza a delikvens, mindbe beletorhet a bicskaja.
Sok nyomtatonal mar a driverekkel is lehet problema. Regi nyomtatoknal erre nem art figyelni, XP -tol nincs teljeskoru tamogatas, igaz XP mode viszont van... korulmenyes.Ha maszk gyartasra hasznaljuk a lezert, itt is van cumi rendesen.
A lezerfolia nem olcso mulatsag es sok esetben egy retegben nem eleg a fedes. De hogy sporolj, lehet egy lapra nyomtatni ket abrat is. Na nalam ekkor jottek a problemak igazan, sajnos barmilyen hihetetlen, a gyarban hasznalt uj 40-60ezres HP is pontatlan volt, meghozza vizszintes iranyban, tehat nem a laptovabbitas tevedett. Errol az itteni nyomtatos topikban is folytattam beszelgetest, illetve a hobbin is.
Persze ha el tudunk tekinteni aprobb epteresek felett, akkor nincs gond. En ezt tapasztaltam.
Emiatt maradtam a tintasugaras megoldasnal, mert azzal egy foliara 3x egymas utan tudtam nyomtatni ugyanoda ugyanarra a foliaraz ha szukseges.
Jelenleg belefektettem egy kis penzt, atalakitottam CISS rendszerure, a fekete tinta az eredetivel megegyezo minoseg es igy mar takarekos is, pontos is es a fedes is best of.A nyaktervezo programot en a Sprint layout -ot ajanlom. Kezdoknek plane, haladoknak meg meginkabb hobbi szinten.
Szerintem az eagle tul bonyolult egyszerubb munkakhoz (mondjuk egy erosito). Bonyolultabb kapcsolasokhoz viszont jobb lehet.A cikk tetszett, en eddig nem is figyeltem, a dry-nak melyik oldalarol szedtem le a foliat... mert azt hittem ez egy varosi legenda
Es a dry-al levedett kesz panelod nagyon vagany
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Modding során előfordulhat, hogy a célhoz nyomtatott áramköri lap szükséges, melyet mi is elkészíthetünk.
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xbox Series X|S
- Politika
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- HP EliteDesk 800 G5 SFF / i3-9300 - i5-9500 - i7-9700 / 2 X NVMe / USB Type-C / WIN 11 / 27% számla
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- Gamer PC - i7-9700 - Z390 - RTX 3060TI - 32GB DDR4 - 240 SSD(ÚJ) - 2TB HDD(ÚJ)
- HP EliteDesk 800 G6 Desktop Mini Pc - 10700 (nem a T-s verzió), 2x8GB DDR4 Rám, wifi
- 2200g eladó
- Kamatmentes részletre, számlával két év garanciával Acer-Predator-Helios-Neo18-PHN18-71-97PP
- JBL Quantum 300 fejhallgató eladó
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- KIÁRUSÍTÁS! Utolsó darabok - 40AC Lenovo ThinkPad Thunderbolt 3 dokkoló + 135W AC + TB3 kábel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest