Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• szipipeti

tag

válasz Zoo123 #19 üzenetére

A 250 W-os használható... (mondjuk tény hogy langyosvíz....)
    Járdán:
    Kerékpárral - ha az útviszonyok nem teszik lehetővé a biztonságos közlekedést - a gyalogosforgalom zavarása nélkül max 10km/h sebességgel haladhat... (Értsd: nincs jogod csengővel "utat kérni", vagy kikövetelni a helyet... szó szerint "vendég" vagy a járdán, annak minden hátrányával... És ha baleseted van, neked kell bizonyítani a következőket:
    1, valóban 300 W alatti a masina teljesítménye? Nem buherált?
    2, valóban alkalmatlan volt az úttest a folyamatos haladásra? (az nem indok, hogy "erős a forgalom", hogy "félsz", hogy "kátyús".... mert vagy elfogadja a rendőr és a bíró, vagy nem...)

Lakott területen kívül (úton) sisakban 50 km/h, sisak nélkül 40 km/h
    de alant a szabályok:

26. § Sebesség
    ,

(1) Az egyes jármûvekkel - ha e rendelet másként nem rendelkezik - legfeljebb a következõ sebességgel szabad közlekedni
    ...
    d) teherszállításra kialakított motoros triciklivel, elromlott jármûvet vontató gépjármûvel, segédmotoros kerékpárral, lakott területen kerékpárral 40 km/óra,
    ...
    da) lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédõ sisakot visel és utast nem szállít 50 km/óra,
    db) lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédõ sisakot nem visel 40 km/óra,
    d/2) a kerékpárúton közlekedõ jármûvel 30 km/óra,
    d/3) a gyalog- és kerékpárúton közlekedõ jármûvel 20 km/óra, (a "gyalogút" az nem a "járda")

• szipipeti

tag

válasz Zoo123 #17 üzenetére

KRESZ
    2.§. Fogalmak:
    r) Segédmotoros kerékpár: olyan két-, három- vagy négykerekű jármű, amelyet 50 cm3-t meg nem haladó lökettérfogatú belső égésű motor vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége a 45 km/óránál nem nagyobb és saját tömege legfeljebb 350 kg.

r/1) Kerékpár: olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, illetőleg legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. A kerékpáron egy 10 éven aluli gyermek szállítására alkalmas pótülés, illetve kerékpár utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.

300W felett bizony sm.kerékpár!

A 4 kerekű ( benzines vagy villamos longboard pl. az r/1 kategóriából kiesik, mert nem kettő, vagy 3 kereke van, hanem 4!)
    Ez pl: https://www.decathlon.hu/longboard-electric-whizz-id_8531925.html
    - kiesett 600W a motorja... így segédmotor-kerékpárnak minősül

Az RC modellek motorjai nem számítanak, mert azok nem szállítanak személyt...

Az EU több országában (Hollandia, Dánia, Olasz, Spanyol, Görög honban pl.: segédmotoron, (ha van kialakított hely, akkor szállítható 1 személy. - nálunk tilos...Indiában, Afrikában 4-6 fő is (+1kecske) megengedett)

A járdán és a kerékpárúton történő közlekedés sem "mehetek rajta"... Vannak feltételek!

54. § Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok:
    (8) Az (1) és a (3) bekezdésben, a (4) bekezdés c) pontjában, valamint a (7) bekezdés b)-f) pontjában foglalt rendelkezéseket a segédmotoros kerékpárok - a quad és a mopedautó kivételével - közlekedésére is alkalmazni kell azzal, hogy

a) lakott területen a kerékpársávon segédmotoros kerékpárral közlekedni,...
    ....
    ... tilos!

Ergo: a KRESZ szerint sem a kerékpársávot, sem a járdát nem használhatod lakott területen belül....ha a masinának 300W-tól erősebb motorja van...

[ Szerkesztve ]

• szipipeti

tag

válasz Zoo123 #6 üzenetére

Egy másik topic-ban volt róla szó...
    segéd motorral hajtott, (Tehát nem emberi erővel) villannyal (aksi) vagy benzinnel, gázolajjal... bármivel...
    járműnek minősül, és mint ilyen a járdán nem használható, tömegközlekedési eszközre (általában) nem vihető fel...
    Minden esetben beleillik a "segédmotor-kerékpár" kategóriába, annak minden KRESZ, kötelező biztosítási és jogosítványi vonatkozásban...
    (Az, hogy a rend őrei nem "csesztetnek" per pillanat..., de egy baleset esetén előjönnek jogi, biztosítási problémák)
    Persze, ha "lábbal hajtós", akkor ez nem érvényes...

• mAtech

aktív tag

Zoo123: Köszi, ez hasznos volt. Bár én elektromost nem fogok venni, mert még nem látom, hogy annyira best buy kategória. Úgy vagyok vele, hogy fejlődjenek még picit, mint a biciklik... :)

RexMaximus: Értem amit mondasz és van benne igazság. A mozgásszegény környezet nem túl szerencsés, látom a sok olajoshordóra hízott emberen jártamban-keltemben. Kocsival is közlekedtem (meg fogok is óvodás-sulis időszakban) melóba, de az már nekem is sok, hogy utazás közben is ülök, meg még bent is. Hiányzott a gyaloglás. Otthonról jó 1,5 km a táv a megállóig, aminek a fele földút, úgyhogy ott így is úgy is marad a gyaloglás. Megállótól meg "sajna" 5 perc gyalog a melóhely.
    Kell nézni valami mozgásformát, csak az a fránya idő, így pici gyerek mellett. De az ásás kezdésnek jó lehet ;]

milangfx: Elektromos longboardot láttam én is, de az ára... :Y

[ Szerkesztve ]

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

• DigitXT

nagyúr

Milyen típus? Én egy Xiaomit próbáltam egyszer, de nekem fura volt, hogy
    a gáz korántsem analóg, hiába tologatós kar (vagy húz, vagy nem húz).:DDD

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés