Hirdetés
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
dethroner #156 üzenetére
Ha 2 napot bír, akkor szerintem nem haldoklik az akksi. Csak öregszik, ezért megváltozott a feszültség-kapacitás karakterisztikája, amit a telefon szoftvere nem vesz tudomásul és az eredeti karakterisztika alapján állapítja meg a töltöttséget. telepíts valamilyen akkufigyelő appot, ami megfigyeli az akkut merülés közben és ehhez kalibrálja be a karakterisztikát. A telefon csak a feltöltött és lemerült állapotban figyeli a feszültséget és azt kalibrálja, magát a karakterisztikát szerintem nem, különben nem csinálna ilyet, amit leírsz.
-
-
-
-
ScienceDirect, IEEE Xplore és társai. Jó olvasgatást (és előfizetést)!
Vagy arXiv.
A QC4-es linkelt cikk arról szól, hogy kevesebbet eszik a proci.
Egyébként egy 4000mAh-s akkut 2A-rel töltve még csak 0,5C-nél járunk, ami nem számít gyorsnak az akkuk világában, mégis így hívják mobilos körökben.
-
Meg kell nézni a grafikonokat: kapacitásvesztés a töltési sebesség függvényében. Nem linkelem, mert megköveznek, hogy nem tegnapi és nem az ő mobiljuk akksiján mérték. De az akkuk akkor is így működnek.
Ott van amúgy az oldal tetején. Nem szabad elfelejteni azt sem, h az akku mögött lévő DC-DC konvereter harásfoka is változik a bemenőfeszültség függvényében. Nyilván az új akku feszültségtartományára optimalizálják és nem a degradálódottéra.
-
válasz
joysefke #109 üzenetére
Én is így csinálom. És most vettem is időzíthető konnektort (magamtól eszembe nem jutott volna
).
Amúgy tipikusan 5 évig is használok egy mobilt, szóval nem vagyok az a trendi típus. Most van egy viszonylag új csúcsgépem, amit újonnan vettem, és nem bánom, ha 3-5 év múlva is működni fog (Honor8). A Nokia E90-em is műxik még. -
Dehogy nincs: a max-ra töltött állapotban nem ugyan annyi a feszültség. Arra az állításra hoztam ellenpéldának, hogy 4,2V a max-ra töltött állapot. (A vízszintes tengely helyes felirata discharge capacity lett volna.)
Továbbra is olyan ábrákat és leírásokat általánosít mindenki, amik nem vonatkoznak minden termékre.
OK.És a 4,2V vonatkozik-e rá? Ez nem általánosítás?
joysefke: Így van! Eredetileg arra akartam csak rávilágítani, hogy a töltésnek vannak olyan tartományai, amelyekben kevésbé nő az entrópia (vagyis jobban visszafordítható folyamatok), és vannak oyanok, amelyekben jobban nő, ezért öregítik jobban az akksit.
A 30-80% között használás élettartamnövelő hatása tény. Nem hisezm, hogy a védőelektronikát úgy állítanák be, hogy helyből felezze a kapacitást (bár a Tesla ezt teszi, de a mobiloknál kiélezett verseny van és azokat csak 1-2 évre tervezik, míg egy autónál ezt nem lehet megtenni.)
-
válasz
aprokaroka87 #101 üzenetére
De pont azt állítottam, hogy nincs szigorú megfeleltetés a feszültség és a töltöttség között, mert ez a függvény hőmérséklet- és öregedésfüggő.
-
válasz
aprokaroka87 #90 üzenetére
A telefonnak ugye az akku feszültségéből (V) kell megmondania a kapacitást (mAh*V), ami nem egyszerű feladat, kalibrációt igényel. A telefon a lemerüléskori feszültség elérésekor bekalibrálja magát mindig 0-ra, feltöltéskor meg 100%-ra, amikor a töltőáram már nagyon kicsi. Aztán beleteszel egy másik akkut: persze, hogy nem jó értéket ír ki szegény.
-
-
A mai Li-ion akksik nagy részénél 30% alatt és 80% fölött erősebben entrópiás folyamatok játszódnak le, így jobban csökken az élettartamuk, mint ezen határok között. És nem a maxon tartás károsít, hanem az oda való feltöltés, tehát a laptopok töltőről való használata érthető módon nem károsít, de ez még nem cáfolja a cikk állításait.
Az is igaz, hogy mind az alacsonyabb hőmérséklet, mind a lassabb töltés jobban kvázi-egyensúlyi helyzeteken keresztül viszi az akku állapotát, vagyis nem annyira entrópiás folyamat, mintha gyorsabban és/vagy melegebben töltenénk.
Nem vagyok akksi expert, de a témavezetőm az, mivel 5 éve ezt kutatja; tőle hallottam...Hogy az akksivédelmet melyik gyártó hogyan állítja be, azt nem tudom, ahogy azt sem, hogy megéri-e ezzel foglalkozni egy telefonnál, vagy sem. De elektromos autónál már igen, de ezt be is építik az elektronikába.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- PlayStation 5
- Revolut
- Megjelent a Huawei Nova 14 széria Kínában
- Gyúrósok ide!
- Synology NAS
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Eladó Logitech G502 X Plus White
- Latitude 5400 27% 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- Remek áron eladó új Microsoft Surface Laptop 4 garanciával! i7-1185G7 /32 GB /1TB SSD/TOUCH/15."/
- MSI geforce rtx 4070 ventus 2x OC 12GB
- AKCIÓS áron eladó HP ZBOOK Power G8 WORKSTATION! i7-11850H/32GB/256SSD/15,6"FHD/IPS/GARI
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z590 GAMING FORCE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest