- ldave: New Game Blitz - 2025
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Klaus Duran: JBL wave beam 2
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalacskepu: ASRock 775i65G R2.0 iGPU rekordok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
WindyJoe
aktív tag
Köszi az infókat!
Nem mértem víznyomást, ugyanis, amit kinéztem típust, annak a szivattyús verziójához azt írták, hogy a szivattyú 2,8 bar víznyomás alatt kapcsol be. Annyi meg biztos, hogy van, tehát fölösleges. Megkérdeztem vízszerelőt, annyi biztosan meg van.
http://aquafilter.com/en/product/4/84/rx65253516
Ilyet néztem ki, az tetszik benne, hogy egyrészt szabvány szűrőbetétekkel van, ami nem is drága, másrészt 2 utas csapja van, tehát eldöntheted, hogy visszasózott, vagy sima tisztított vizet iszol. (Főzéshez pl fölösleges a visszasózás...) -
Nem hangos, de ha mellette állsz, akkor hallani.
Hány órát zümmög? Attól függ, hogy mennyit iszol
A 10 liter bő fél óra, de annyit úgyse iszol meg egy nap, csak ha nagy a család. Kb. egy litert le kell engedni, hogy bekapcsoljon, miután feltöltötte teljesen, szóval nem kapcsol be állandóan, ha iszol egy pohárral, de ha épp lefogy, akkor azt az egy litert pár perc alatt utántölti. Ha főzök pl, nagy kondér húslevest, akkor fogy egyszerre több, utána hosszabb ideig zúg. -
Szerintem mindenképp szivattyúsat vegyél, ahhoz nagyon nagy nyomás kell, hogy a rendesen működjön nélküle. Illetve működik, csak nagyon lassan. A szivattyúsnak is kell egy óra, mire telenyomja a 10 literes tartályt. A szelepekkel sincs gond, abból is egyet cseréltek a szivattyúval együtt.
-
Sportolás közben jellemzően nem tiszta vizet isznak a sportolók hanem izotóniás italokat amivel vissza tudják pótolni a kiizzadott ásványi anyagokat. Gondolom a touron se véletlenül tömik magukba a vitaminos energiaszeleteket/géleket.
Sört kell inni aztán probléma megoldva. -
WindyJoe
aktív tag
Köszi az infót. Most azon vagyok első körben, hogy kiderítsem szükségem van-e nyomásfokozó szivattyúra, vagy sem. A héten kölcsön kérek egy nyomásmérőt és rászerelem egy kiállásra. Mindenesetre az jó hír, hogy még egy szivattyú is több, mint 10 évig bírja. A szelepekkel nem volt még gond? (PurePro, vagy mi a márkája egyébként?)
-
Nekem egy RO-50 típusú készülékem van, USA gyártmány, de már 15+ éves, szóval nem biztos, hogy pont ilyen kapható még. Egyszer kellett benne szivattyút cserélni három éve, amúgy teszi a dolgát. De ahogy nézem, szinte minden készülék, ami szivattyús, az nagyjából pont ilyen. A szűrőket fél évente, az RO szűrőt másfél-két évente szoktam cseréltetni. (meg lehet csinálni házilag is, de nekem pont van egy ügyfelem, aki ilyesmivel foglalkozik, vele csináltanom, be szokta mérni műszerrel, akkor cseréli az RO szűrőt, ha már romlik a hatékonysága)
Én nem használok visszasózót, kb. egy hét volt, amíg megszoktam az ízét (illetve az íz hiányát), de azóta nem tudok meginni más vizet, egyszerűen gusztustalan mind, még az ásványvizek többsége is. Ez gond is, ha olyan helyre megyek hosszabb időre, ahol nem jutok hozzá, de ott teát szoktam inni -
WindyJoe
aktív tag
Sziasztok,
Éppen én is víztisztító készülék vásárlásán gondolkodom, így találtam erre a fórumra.
Vegyészként rendkívül jót nevettem a sok "értelmes" hozzászóláson, de azért örülök, hogy a végére tisztázódott nagyjából a dolog.
Már kinéztem, hogy mindenképpen ozmózisos készüléket szeretnék, a visszasózón gondolkodtam, mert ugye nem egyedül innám és nem biztos, hogy a teljesen tiszta víz íze (vagy inkább ízetlensége) megfelelne a család többi tagjának is.
A kérdésem az lenne, hogy aki ilyen RO (fordított ozmózisos) készüléket használ, az milyen típusú, valamint a sópatron típusa milyen, van-e jobb és rosszabb ízt produkáló, stb.Némi tény:
- RO készülékkel jobb minőségű tiszta vizet lehet előállítani, mint desztillációval, ráadásul sokkal gazdaságosabban, energia hatékonyabban, ezért desztillálót nincs értelme venni.
- Az ioncserélés során csak a vízben lévő Ca és Mg ionokat cserélik ki Na-ra vagy K-ra többnyire műgyanta ioncserélőn, ez CSAK a vízkövesedést fogja megszüntetni, ezért ipari berendezéseknél, főleg hűtővizeknél ideális. Nincs értelme ilyen módszerrel előállított vizet inni, mert a fent említett ioncserén kívül minden más szennyező anyagot benne hagy a vízben.Oldott anyag tartalom:
Tisztított víz: 0
Nagyon kemény csapvíz: 300-400 mg/l (CaO)
Izotóniás sóoldat (testfolyadékok): 0,15 mol/l CaO-ra átszámolva, 8400! mg/lMivel nem rosszul gondozott szobanövények vagyunk, akik csak vizet kapnak, így az ételekből bőven kerül be ásványi anyag is a szervezetünkbe.
Senki ne értse félre, nem kampányolok sem a tisztított víz, sem a csapvíz ellen, DE:
A csapvízben vannak káros anyagok, ez tény, a vízszolgáltatók is leírják, OK, határérték alatt, de vannak. Ezen kívül sok helyen organoleptikusan nem kielégítő a víz minősége, hiába van a szolgáltató szerint határérték alatt a káros anyag tartalma. Ezt kiszűrni 2 módszer van fizikailag (a föntebb már elvetett desztilláción kívül):
Adszorpció: Aktív szén és egyéb nagy felületű zeolitok segítségével meg lehet kötni secifikus méretű szennyező anyagokat, hátránya, hogy csak azt köti meg, amire specifikálták, valamint az idő előre haladtával csökken a hatásfoka. Tehát egy új szűrővel lehet adja azokat az értékeke, amik a gyári specifikációban vannak, de használattól függően 1-2 hónap múlva már lehet nem köt meg semmit és lehet észre sem vesszük.
Fordított ozmózisos víztisztítás: Ez a membrán mérete miatt kiszűr mindent, ami nagyobb a vízmolekulánál. És mivel a vízmolekula igen parányi az atomok világában is, így gyakorlatilag majdnem minden mást kiszűr. Igen, még nehézfémeket és klórt is, az kationjával együtt. Ezt az eljárást a membrántechnológia fejlődésével egyre szélesebb körben tudják használni. Nem ördögtől való dolog az alkalmazása.
Tehát folyadék (víz) pótlásra megfelelő a produktum. Ha valaki kellemesebb ízt szeretne, az meg vissza tudja sózni sópatronnal.Laikusaknak példa: Atom disznósz@rszag van otthon mindig, mert a szomszéd nem takarítja rendesen... Te már nem bírod, beszerelsz egy légtisztítót, ami csak a zoxigént és a nitrogént engedi át. Majd az asszony elkezd panaszkodni, hogy de így nem érzi a kertben virágzó orgonabokor illatát, mert azt is kiszűri. Erre te beszerelsz neki egy automata orgonavirág illat adagolót.
A fehér bubik a kiengedett csapvízben a nagy nyomáson oldott gázok távozása a folyadékból, azaz főleg O2 és N2, mivel a nyomás növekedése egyenes arányban van a gázok oldhatóságával. Így amikor kijön a víz légköri nyomásra és még melegedni is kezd, a fölös gázök egyből kijönnek. A perlátor csak jóval nagyobb bubikat tesz bele.
Szóval én az általatok használt RO, esetleg adszorpciós berendezések, visszasózó patronok típusára és a megelégedettségetekre vagyok kíváncsi.
Köszönöm, ha végigolvastad, azt meg még inkább, ha konkrét típusokat írsz, amit te vagy ismerőseid használnak. -
Snowy_owl
őstag
Erről ez ugrott be: blöff-tej
Nem mintha bármi bajomlenne a tejtermékekkel, szeretem, deha behelyetteslted vízre, akkor érthető ami mondani akarok.
-
Robert07
aktív tag
En kb. 4-5 eve hasznalok desztillalt vizet teahoz es kavehoz, mert sokkal jobban kihozza az izeket, mint a csapviz. Egyenlore meg elek, es semmi problemam nincs belole, de ugye nem is kizarolag ezt iszom. Siman is meg lehet inni, de nem mindenkinek tetszik az ize, vagy inkabb annak hianya.
-
Még ezt kiegészítendő: úgy tűnhet, hogy szerintem a csapvíz átok az emberiségnek, de nem így gondolom. A csapvíz egy fantasztikus előrelépés az embernek, végre mindenki hozzájuthat stabilan jó minőségű, csíramentes ivóvízhez, ez óriási előrelépés a járványügy és általában a közegészségügy terén. Rengeteg olyan káros és veszélyes anyag nincs benne, ami a középkori állapotokat figyelembe véve szuper dolog és nagyon nagy előrelépés.
De. A tudomány és a technika fejlődött tovább, és ma már hozzájuthatunk olyan techológiához, amivel a maradék káros anyagokat is kiszűrhetjük (aminek egy részét direkt tették bele, mint a klór, hogy megölje a kórokozókat, más részét túl drága lenne nagyüzemileg kiszedni, pl. arzén, ólom stb.). Miért ne tegyük hát? Hátránya semmi nincs a szűrt víznek a csapvízhez képest, előnye viszont jelentős, hiszen kiveszi azokat, amik bár határérték alatti mennyiségben vannak jelen, de azért használni biztosan nem fognak. Kiveszi persze azokat is, amik nem károsak, sőt hasznosak is, de az meg eleve olyan kevés van benne, hogy a napi szükséglethez képest szintén "határérték alatti", és bármikor pillanatok alatt pótolhatók egy gyenge reggelivel.
-
Ráadásul azt se felejtsük el, hogy a csapvíz ásványi anyag tartalma miből is áll. Általában 200-500 mg/l között szokott lenni, attól függően, hogy hol-hogyan nyerik ki. Ebben van a testnek hasznos, van semleges és van káros. A károsakat határértékekkel figyelik, hogy nehogy túllépje, de attól még benne van.
Van itt egy pdf, ebben van részletezve egy fogyasztóknál vett csapvíz összetétel, a szegedi vízmű honlapjáról, de gondolom bármelyik vízmű honlapján találni hasonlót hasonló adatokkal.
Hát nézzük csak. Legnagyobb mennyiségben a CaO, kálcium oxid van benne (111 mg/l), ami a vízkő, jóindulatúan mondjuk rá, hogy nem káros az embernek, valójában semmi szükségünk nincs rá, nem hasznos (kivéve, ha mosógépszerelő, mert akkor bevételt hoz).
Van benne egy kis ammónium, arzén, trihalo-metán, alumínium, ólom, kloroform, klór meg hasonló finomságok, ami ugyan mind határérték allatti, de azért valljuk be, nem emiatt szeretjük a viz "ásványi anyag" tartalmát.
Aztán vannak benne valóban hasznos és fontos dolgok, min például kálium. 1,16 mg/l. Az ember napi kálium bevitele egy normál táplálkozás esetén 5-6 gramm (5000-6000 mg). Végül is csak cirka 5 köbmétert kell meginni belőle naponta, és már meg is oldottuk napi kálium bevitelünket.
Meg van benne elhanyagolható mennyiségű szelén, réz egyéb nyomelemek, amikből mind nagyságrenddel többre van szükség, mint amit 2-3 liter csapvíz tartalamaz, tetszőleges szilárd táplálékkal viszont könnyedén hozzájuthatunk?Hátööö, miért is jó akkor a csapvíz? Milyen létfontosságú ásványi anyagokhoz jutunk belőle hozzá, amit egy normál (vagy akár csak bármilyen) táplálkozással ne tudnák ezerszeres mennyiségben és sokkal könnyebben pótolni?
-
válasz
Csabroncka #71 üzenetére
Olvastam amit írt. Ez azonban nem a desztillált víz hibája. Mivel abban kevesebb az ásványi anyag, annak pótlásáról másképpen kell gondoskodni. Önmagában a desztillált víz fogyasztása semmilyen szinten nem káros a szervezetre.
-
válasz
Csabroncka #71 üzenetére
Általában ez szokott lenni, amikor nincsenek konkrét érvek, hanem csak meggyőződés. Akkor jön az, hogy "én nem fogok senkit győzködni". Sajnos ez általában azért van, mert nincs mivel győzködni.
miztyc leírta (ezúton is köszönet neki, hogy végre egy témában képzett ember is hozzászólt) hogy a világon semmi baj a desztvíz fogyasztással.
Írtak itt olyan esetet, amikor vízmérgezés léphet fel, csakhogy a csapvíz ugyanúgy okozza (sőt, a hivatkozott esetben az is okozta!) abban a szituációban, szóval még mindig nem lettünk okosabbak, miért is káros a desztillált víz ivása. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Csabroncka #71 üzenetére
Sértődés helyett esetleg belinkelhetnél egy 2 vagy több csoportról elvégzett tanulmányt a desztvíz káros hatásait bizonyítandóan, ugyanis én nem találtam ilyet.
-
Csabroncka
addikt
miztyc leírta kár ragozni!
Apollyon: ebben a fergeteges témában annyi a sületlenség és a butaság, amit innen onnan összeolvastok az internetről, hogy az már arcpirító!
Én nem fogok senkit sem győzködni! Teljesen fölösleges baromságokkal teleszórni a topikot, valószínűleg hozzám hasonlóan van itt pár hozzászóló, akinek elég sok köze van ehhez a témához, és jót röhög rajtatok mert át lettetek dobva a palánkon!
Hasonlóan javaslom fogyasztásra: a deuterizált vizet, vagy oxigéndús vizet, esetleg az oxigéncseppet, arany és ezüstkolloid oldat fogyasztását!
Megjegyzem ezen termékek forgalmazóit úgy ahogy van lecsukatnám, és nem járkálnának X7-es BMW-vel agy és szakirányú diploma nélkül a szarjaikat engedélyeztetni OGYI-ba, úgy hogy semmit sem értenek hozzá!
-
Apollyon
Korrektor
Számomra azért is fergeteges ez a téma, mert a legtöbb ember alapjáraton magasról tesz az egészségére, rendszertelenül táplálkozik, makronutriensek kiegyensúlyozatlan bevitele, tehát pl. napi szinten rengeteg cukrot visz be (intenzív stressz a hasnyálmirigy számára), de az elegendő jó minőségű fehérje nincs meg, rossz minőségű zsírok tömkelege, a jó zsírok szinte teljes hiánya. Zöldségfogyasztás a magyar embereknél a legkevesebb átlagban az EU-ban. Vagy még dohányzik is, heti szinten alkoholt fogyaszt, havi 0 percet sportol. Vagy csak maradjuk az átlag folyadékbevitelnél, ami általában valami cukros lötty formájában történik meg.
De, a desztillált víz, az megöl, mert abban nincs ásványi anyag, bezzeg a klóros csapvíz az kell ám a szervezetnek, és különbenis elpárolog belőle.
Meg persze tele vannak a kórházak/ orvosi rendelők a desztvíztől mérgezett emberekkel, és véletlenül sem az egészségükkel marhára törődő szív- és érrendszeri meg hasnyál- és pajzsmirigy betegekkel.
-
válasz
Csabroncka #56 üzenetére
Szóval ha véletlen egy nyári napon izzadsz mint állat, étvágya az emberek többségének kánikulában nincs, iszod a deszt (elvileg) vizet literszámra, akkor simán beüt a baj.
Milyen baj üthet be, amiért a desztillált víz okolható? -
törölt tag
Brita van nekem, szerintem az is jó. Elsőre ilyen szűrőkkel érdemes próbálkozni.
Bár én nem szűrögetem a vizet, a kávéhoz és teához kell csak. Vizet simán a csapból iszom vagy ásványvíz. Ami épp kezembe kerül.
Desztvizet először/utoljára akkor ittam mikor évekkel ezelőtt megmaradt a PC vízhűtéshez még másfél liter a gyógyszertáriból. Nem vettem észre semmi érdekeset, de 500Ft/liter áron én hanyagolnám ezt iváshoz már csak az ára miatt is. -
miztyc
csendes tag
Szeretném részben megerősítsem ezt az álláspontot, mint élettanból magasan oktatott, napi szinten folyadékháztartással foglalkozó...(orvos
)
Normális, vegyes táplálkozás mellett, egészséges, krónikus betegségben nem szenvedő (pl: vesebetegség), gyógyszert nem szedő (pl.: vízhajtó) egyénnek nem fog problémát okozni a desztillált víz fogyasztása, mert a szervezete kompenzálni fogja a desztillált víz alacsony ozmolaritását köszönhetően a vesefunkciónak..
Azért csak részben, mert természetesen egy egyensúlyban lévő szervezetben is elérhetünk vízmérgezést ha pl. infundálnánk 5 liter deszt. vizet rövid idő alatt, de ez érezhetően egy extrém példa, aminek enyhébb, de hétköznapokban is előforduló példája lehet, ha vki nyáron maratont fut, és ez után rövid idő alatt nagyobb mennyiségű deszt. vízzel próbálja meg pótolni az elveszített anyagokat, akkor vízmérgezésbe sodródhat.
Tény: elméletileg előfordulhat.
Azonban ami talán fontosabb az ember hosszú élete során, az hogy a vízben megtalálható egyéb ásványi anyagok a nátrium és káliumon kívül, azok nagyban befolyásolhatják bizonyos betegségek kialakulását, hiány esetén forgyorsíthatják pl: fluorid - fogzománc, kálcium - csontritkulás vagy túlzott bevitel esetén pl: vesekőképződésre hajlamot fokozhatnak, szóval mondhatjuk, hogy a vízfogyasztásban is a változatosság a leginkább javasolható gyakorlat.
Összeségében ahol elérhető ivóvíz minőségű vezetékes víz, nem ósdi vezetékrendszerrrel, nem javasolnám a desztillált víz fogyasztását, természetesen minden egyéni tényezőt érdemes figyelembe venni. -
Picco
addikt
Brita filterek talan 1 honap egy csaladra, en egyedul napi 1 kancso alatti atlaggal 3 honapot szoktam adni neki. En eddig mindig talaltam akcios multipakkot 2 napon belul ha kerestem. 1-1500-ra jon ki egy darab tehat 4-6000ft/ev.
teletoltod a kancsot es 1 perc alatt szepen atcspog a szuron. 3 havonta patroncsere, kis visszaszamlaloHa ilyet veszel (szerintem jo kezdesnek) akkor a meretere figyelj mert a regebbiek pont nem fernek be a hutogep ajtajara es mashol lehet nem fer el ha sok polcod van mert magas. Elvileg ok is rajottek es most mar van hutoajtos meret is.
-
Brita, Laica, ezek a legolcsóbb módszerek, utána a fordított ozmózis szűrőkkel lehet próbálkozni, ha van rá több pénzed. Nekünk bevált a Laica, amivel 30 napig vagy 150 literig biztosítva van a tiszta vizünk. Egy szűrőbetét ~1000 forintra jön ki, ha többet veszel akciósan.
Nagy általánosságban én sem tudom meginni a budapesti csapvizet, csak a nyári napokon, sportolás után. A szűrővel ez is megoldódott...
-
-
Én is valamilyen megoldást keresek csapvíz tisztítására mert amióta az arzén miatt EU-s pénzből kiépítették a plusz szűrést azóta mindenki panaszkodik a csapvíz szagára és ízére, volt ahol sárgás folyadék jött a csapból. Többször átmosta a vízmű az egész rendszert de szerintem ehhez évek kellenek még mire megoldódik. Egyszerűen azért mert megváltozott a víz kémiai összetétele az arzén szűrés miatt és így a régi vízvezetékrendszerről elkezdett oldódni az ami belül lerakódott.
-
Kisgépkezelő
senior tag
A wikipedia szerint nemigen van bármiféle egészségkárosító hatása annak, ha desztvizet iszik az ember. Esetleg hosszú távon talán hiányozhatnak a benne lévő ásványi anyagok, mert egyébként elég sok van a vízben.
Egyébként nagyon túlbecsülöd az élelmiszerekben lévő nyomelemek mennyiségét, és ennek folyományaként a vízben lévőknek pedig nagyon alá. Valójában a legtöbb élelmiszerben is csak pár mg/100g van, egy falat almában pl: szinte semmi, de a töltöttkáposzta is fura ízű lehet, (vagy az étvágyad nagy), ha 50g sót viszel be vele, legalábbis most néztem a boltban a konzerveket, (nem vásárolták fel az összeset, de azért sok nem volt) és abban csak 20g/kg só van, amitől régi túrázós emlékeim szerint már elég elsózott íze volt. Húsokban van rengeteg nyomelem, de jó esetben abból is töredékét viszi be az ember a szervezetébe, mint csapvízből, így számomra úgy tűnik, hogy arányaiban egyáltalán nem elhanyagolható az a rész amit a csapvízből vinne be az ember.
Összességében úgy tűnik, hogy közvetlen problémákat nem nagyon okoz a desztvíz, legalábbis akkor, ha egyébként kiegyensúlyozottan táplálkozik az ember, de vannak kutatások amik szerint a kemény víz hosszú távon egy kicsit jobb.Hogy valamit a poszthoz is hozzászóljak: Nekem többnyire egy alföldi város vízét (ott tényleg büdös sőt néha kicsit sárga is volt) leszámítva hosszabb-rövidebb idő után mindenütt sikerült megszoknom a helyi víz ízét. Még ha nem is ízlett, egy idő után egy erősebb másnaposság úgyis rászorított arra, hogy benyakaljak belőle vagy fél litert húzóra, aztán pár alkalom után megszoktam. A munkahelyi vízzel is hasonlóképp vagyok. De legrosszabb esetben tényleg érdemes teát főzni, esetleg szörpöt, limonádét csinálni, vagy egy jó levest. Ha a rendes nem megy, valami instant zacskós, vagy bögrés is megteszi, az is hozzáad 2-3 decit a szükséges napi vízfogyasztáshoz.
-
Én elismerem, hogy (főleg elméletben) elő lehet idézni olyan eseteket, amikor tényleg lehet bajod a desztillált víztől, de ezek annyira extrémek, hogy kár is velük foglalkozni. Például ha három hétig koplalni akarsz, akkor a harmadik hét végén semmiképp ne igyál meg több liter desztvizet, mert lehet, hogy felborul az elektrolit háztartásod, egyéb esetekben viszont abszolút veszélytelen. Tehát értem ezalatt, hogy naponta veszel magadhoz szilárd táplálékot (mittomén megeszel egy almát vagy narancsot), akkor már ez a veszély kilőve, el vagy látva ásványi anyaggal, nem az a pár miligramm fog megmenteni, ami a csapvízben van.
Vagy ennyi erővel a hotdog is halálos méreg, mert lehet olvasni halálesetekről hotdogevő versenyeken, hogy valaki megevett 1 perc alatt 58 hotdogot és belehalt. Szóval semmiképp ne egyél meg 1 perc alatt 58 hotdogot (ha rám hallgatsz, akkor 18-at se), de amúgy én nem aggódnék emiatt sem, meg a desztvíz miatt sem...
-
válasz
Hieronymus #59 üzenetére
Hátőőő... Azért itten voltak még más körülmények is. A középkorban is többen meghaltak amiatt, hogy tölcsérrel sok liter vizet beléjük töltöttek, de azért ezt ne a víz hibájának rójuk már fel...
-
"Hány halottja van ennek évente? Mármint a vízmérgezésnek? (Segítek: nulla.)"
Ha rákeresel akkor szinte évente előfordul ilyen haláleset a Földön.
https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tul-sok-vizet-ivott-a-drog-miatt-ebbe-halt-bele-zsofia-a-soundon/jtpjyt0
Ha rákeresel, találni fogsz eseteket.
Azt gondolom, nem csak a halálos megbetegedések számítanak.
Rendszeres előfordul, hogy verekedésben valakit nagyon elkalapálnak. Akkor az sem számít, mivel kevesen halnak bele? -
Hibás megközelítés.
Nem méreg van benne.
Az emberi testben kálium és nátrium egyensúly van.
A sejteken belül kálium. Az azon kívül lévő folyadékokban nátrium sók vannak. Ez a két só illetve a magnézium tart egyensúlyt a sóháztartásban.
Amennyiben a nátrium mennyisége csökken, akkor a sejteknek káliumot kell csökkenteni, ami a sejtek folyadék vesztésével valósítható meg. Magyarul sejtszinten károsodik a test, ha nagyon sok vizet vagy sok desztillált vizet iszik valaki, alacsony nátrium szint esetén.Ráadásul az étkezési sót kikiáltották közellenségnek. Nyáron vagy erősebb sportolás esetén pontlásra szorul. Ha alacsony a nátrium szint, még izzadni sem lehet, ami tovább fokozza a problémát.
Amit érdemes elolvasni.
http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/betegsegek/515/vizmergezes
mod:
https://egeszsegugy.info/vizmergezes-viz-intoxikacio-ha-tul-sokat-vizet-iszol/ -
Oké, de pontosan hogyan zajlik le ez a dolog, ami még sose történt meg, mégis így van?
Amikor megvettem a víztisztítót, eléggé utánajártam ennek. Egy esetet emlegetett mindenki, ami igazából lehet akár kitalált is, mert a konkrét forrás kinyomozhatatlan volt, valami nagymamám hallotta a gyógyszertárban sorbanállás közben, hogy valakinek az unokája olvasta valahol, hogy valami maratoni futó a 40 fokban célbaérés után megivott két liter desztvizet és meghalt.
Na most ha lefutsz egy maratont 40 fokban és utána a két liter desztvíztől meghalnál, akkor én garantálom neked, hogy két liter csapvíztől is pont ugyanannyira meghalnál. Ha maratont futsz 40 fokban, akkor egyrészt ne igyál meg két liter vizet egyszerre (máskor se, ki a fasz iszik meg egyszerre két liter vizet bakker?), hanem igyál fél litert és pótold az ásványi anyagokat. A csapvíz nem lesz elég erre...Viszont nem futunk naponta 40 fokban maratont, ez egy nagyon-nagyon extrém eset, és még ez sem bizonyít semmit desztvíz témában, még akkor sem, ha megtörtént.
Szóval van a vér meg nyirok és a test egyéb folyadékai, ami mind messze több oldott ásványi anyagot tartalmaz, mint a csapvíz. Mégis, ha csapvizet iszol, akkor nem lesz baj, ha meg desztvizet, akkor megdöglesz.
Mi történik akkor, ha én tegnap este megettem egy tányér jó sós töltöttkáposztát, amiben van monjuk (most hasamra ütök) 50 gramm ásványi anyag. Vagyis 50000 mg. Az ma délelőtt még valahol a beleimben van, ahonnan éppen vonja ki a testem az ásványi anyagokat az egyéb tápaynagok mellett. Hogy a francba fog számítani, hogyha megiszok egy pohár vizet, amiben csapvíz esetén van 50 mg oldott ásványi anyag, desztillált víz esetén meg nulla, amikor a töltöttkáposztából éppen szívódik fel az 50000 mg?
-
Csabroncka
addikt
Az ioncserélt víz és a desztillált víz, de még a fordított ozmózissal előállított víz is is teljesen külön dolog!
pilóta: nem akarok, oldalakat írni a logout cikkeim alatt van néhány részben kapcsolódva ehhez a témához.
A probléma ezzel az, és nagyon egyszerűen le tudod vezetni magadnak: ha mindent optimálisan viszel be a szervezetedbe akkor nyilván annyit iszol amennyit jól esik. Viszont mivel ez egy kényes egyensúly, sokszor sok embernek van gondja, elsősorban azzal, hogy túl keveset iszik.
Szóval ha véletlen egy nyári napon izzadsz mint állat, étvágya az emberek többségének kánikulában nincs, iszod a deszt (elvileg) vizet literszámra, akkor simán beüt a baj.Egyébként a csapvízhez képest a fordított ozmózissal előállított víz sótartalma kb 30mg/l, ez nem desztillált víz!
A téves felfogás másik része, hogy egészségesebb mint pl egy normális karszt csapvíz.
-
Két probléma van ezzel, (bár amúgy teljesen logikus, ami írsz, és laborban biztosan működik).
Az első hogy olyan pici mennyiségekről beszélünk, hogy elhanyagolható. Például milyen ásványi anyag tartalom alatt kezd el a sejtből kifelé indulni az anyag? 100 mg/l, vagy 50 mg/l? Vagy 10 mg/l? Vagy az még jó, de az 5 mg/l már nem (ennyi már a nyáladból kerül bele ivás
közben, a gyomortartalomról már ne is beszéljünk, ott már lesz pár nagyságrendnyi eltérés is). Vagy szigorúan csak a 0 mg/l? Mennyi 0 mg/l vizet kell meginnom, hogy a vérem eléggé felhíguljon, hogy a sejtekből elkezdjen kifelé indulni? Csak mert van ugye 5 liter vérem, amiben jóval magasabb eleve az ásványi anyag tartalom, valamint vagy 45 liternyi egyéb sós lé, amiben a sejtjeim úszkálnak meg bennük van, és abban is jóval magasabb az ásványi anyag tartalom, mint az ebből a szempontból teljesen veszélytelen csapvízben?A második, hogy a gyakorlat önmagában cáfolja. Egyszerűen nem történik ez meg azokkal, akik isszák. Nagyon-nagyon nehéz tudományos bizonyítékot találni valamire, ami a gyakorlatban nem állja ki a próbát, bármilyen tetszetős is az elmélet...
-
bambano
titán
nem csak úgy lehet mérgezni, ha mérget viszel be.
úgy is, ha kihozod a fontos anyagokat.
a sejtek energia felhasználásával a fizikailag önmagától megvalósuló mozgásiránnyal szemben viszik be magukba a különböző anyagokat, erre írta a kolléga, hogy aktív transzport. de ez csak bizonyos részecske tartalom korlátok között lehetséges, tehát ha a vízben nincs benne elég ásványi anyag, akkor azt semekkora energiával sem tudja felvenni a sejt, viszont a hagyományos ozmózis miatt a sejtből elindul kifelé az anyag.ha sok labortisztaságú vizet iszol, a véredben lecsökkennek az ásványi és egyéb anyagok mennyiségei, így előfordulhat, hogy a megivott víz már kiszedi a sejtből az anyagokat.
-
szipipeti
tag
Ion cserélt víz = a vízben lévő elektromos töltöttséggel rendelkező összetevők elektromos töltöttségének megszüntetése, (jellemzően egy erre alkalmas speciális műgyantán átvezetve), ekkor a vízben lévő anyagok "benne" maradnak a vízben, csak az elektromos "állapotukat" veszítik el...
Desztillált víz = jellemzően (az ioncserélt vizet) magas hőfokon (160-180 C) felhevítik, majd a kondenzátumot kinyerik... (a vízben lévő ásványi anyagok fizikálisan kicsapódnak).
A többszörös lépcső eredménye, hogy a víz elveszíti pl.: az elektromos vezetőképességét...
Pl.: a gyógyszerészeti minőségű vizek olyan kevés idegen anyaggal rendelkeznek, hogy gyakorlatilag már nem vezetik az áramot. (nincsenek szabad elektronok).
A víz minőségének vizsgálatát ilyen esetekben pl. pont azzal mérik, hogy milyen a vezetőképessége.. ((az előző munkahelyemen a minimumkövetelmény a víz "vezképére" a 0,055 mS (mikroSiemens) ettől rosszabb nem mehetett a gyártásba... (gyógyszeripar) -
válasz
Hieronymus #49 üzenetére
Hány halottja van ennek évente? Mármint a vízmérgezésnek? (Segítek: nulla.)
Nyilván ha lefutok egy maratont, akkor nem tisztított vizet fogok inni, de nem is csapvizet, mert gyakorlatilag tökmindegy, egyikben sincs annyi ásványi anyag, amit elvesztettél...
Bizony a sót kell pótolni, izotóniás itallal vagy sótablettával. De hogy azt a sótablettát csapvízzel vagy desztillált vízzel iszod meg, annak semmi jelentősége nincsen. (Az egyik esetben 5100 mg-ot viszel be, a másikban meg 5000 mg-ot).
Na de szerencsére nem minden nap futunk le egy maratont, ezért szvsz az átlag mindennapokban nyugodtan lehet inni a desztvizet meg a tisztított vizet. Például olyan helyeken, tengerpartokon, ahol nincs természetes édesvíz forrás, a tengervízből párolják az ivóvizet és köszönik szépen, jól megvannak. Vagy az USA jelentős részén ozmózisos tisztított vizet isznak, mégse pusztulnak a vízmérgezésben. Ez magyarországon elterjedt valamiért (mint pl. a kálcium pótlás az allergiára, azt se csinálják máshol a világon), amit nem lehet kiverni a fejekből valamiért. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Hieronymus #49 üzenetére
Pontosan milyen mérgeket tartalmaz az a víz?
-
Nem kell számolni.
A betegség neve vízmérgezés. Idevág a napszúrás néven elhíresült betegség is.Sportolás alatt vagy egyszerűen nyári kánikulában, az izzadás okán hatalmas a só és vízveszteség.
Ekkor a víz gyors pótlása csak izotóniás folyadékkal lehetséges. A csapvíz esetében sózni kell vizet.
A gyereket is akkor éri a napszórás általában, amikor hosszabb ideig nem tud inni, majd hagyják hogy tele igya magát.
A desztillált víz közvetlen ivása hasonló gondot okoz, mert a vízen kívül minden más hiányzik belőle. De sokkal effektívebb a sejtkárosító folyamat. -
válasz
Csabroncka #45 üzenetére
Pedig őszintén érdekelne, ha elmagyaráznád. Tényleg. Nem viccelek, őszintén szeretném.
Eddig mindenki lerázott pont úgy, mint te az előbb, hogy nem fogja elmagyarázni. Talán azért, mert nem is érti.Szóval ha te érted, akkor légyszíves magyarázd el! Sokan fognak okulni belőle, leginkább én.
Hogyan lehetséges az, hogy annak a 100 mg oldott ásványi anyagnak a hiánya, amit a csapvízzel egy nap alatt bevinnék a szervezetembe a desztvízzel meg nem, ekkora gondot okoz? Hiszen ha harapok egy falatot egy almából, akkor máris ennek a többszörösét vittem be.
Néha eszek rántottcsirkét krumplipürével, uborkasalátával, máskor meg marhalábszárpörköltet fejessalátával, és még sorolhatnám, lényeg, hogy dekagrammszámra viszem be a szervezetembe az ásványi anyagokat, mégis az a tized gramm hiányzik ennyire, amit a csapvízzel vinnék be?Hogyan lehetséges, hogy 10+ év ozmózisos tisztított víz ivás után még mindig életben vagyok (meg még sokszázezren a világon rajtam kívül)? Hogyhogy nem olvasni a napi többszáz halottról, aki az ásványi anyag hiányba halt bele, mert desztvizet vagy tisztított vizet (mindkettőnek nulla az ásványi anyag tartalma) ivott?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Csabroncka #45 üzenetére
"agresszív oldószer az ionmentes víz"
LOL. Az ioncserélt víz != desztillált víz. -
szipipeti
tag
valóban nem mos ki semmit a szervezetben... viszont hígítja, ami bent van... ergo: nem használ, hanem inkább árt...
Vidéki gyerekként, a csapvízben (felénk) korrekt tiszta karsztvíz fogyasztásához volt kiváltságom...
Mivel cirka 25 éve a főváros különböző kerületeiben élve tapasztaltam az eltérő fővárosi vízminőséget, teljes nyugalommal állapítottam meg (érzékszervi vizsgálattal), hogy a főváros jelentős részén messze jobb a vezetékes ivóvíz minősége és élvezeti értéke, mint Európa jelentős részén... (kb 15-18 országban vett minta érzékszervi tapasztalatra alapozva)...
A budapesti víz pont annyira klóros, mint bármerre az országban.
Adott esetben adagolnak további klórt a rendszerbe, de azt szigorúan csak abban az esetben, ha a hálózaton csőtörés volt, és a javított szakasz fertőtlenítése szükséges. Ilyenkor a "klóros vizet"" egy ponton elengedik a rendszerből (mosatás) és nem kerül a fogyasztókhoz... Egyébként ilyen esetekben szabványosított mintavételezés és a minta többszíntű vizsgálata és megőrzése van előírva...
Műanyagok:
Az egészről egy kérdésem van: a ruhád, cipőd használati tárgyaid miből vannak? -
Csabroncka
addikt
-
válasz
Csabroncka #43 üzenetére
Okés, számoljuk.
1L csapvízben van 300 mg ásványi anyag (aminek nagyrésze hidrogén karbonát meg kalcium oxid, ami meg végképp nem szól bele a sóháztartásba). Vagyis ha megiszok két liter vizet egy nap, akkor 600 mg ásványi anyaghoz jutok ezáltal, amiből kb. 100 mg a hasznos. Vagyis ennyivel kevesebbhez jutok hozzá, ha desztvizet iszok. Namost ez kb. annyi mintha véletlen berepül egy szúnyog a szádba és ijedtedben lenyeled.
Nem hiszem, hogy ettől borulna fel a sóháztartásom, tekintve, hogy egy átlagos emberi test (70-80kg), nagyságrendileg 50 liter vizet tartalmaz, benne kb. negyed kiló oldott sóval. Szóval ha az az egy tized gramm fogja felborítani, akkor elég nagy a baj... -
Csabroncka
addikt
Mondjuk egy meleg nyári napon, nagyobb mennyiség esetén összeomolhat a keringésed, izomgörcsöt kaphatsz, ne adj Isten infarktust.
Az oka egyszerű, összeomlik a szervezet só háztartása és ezzel együtt az ingerületátvitel.
Nem a napi 2-3 kávéról, vagy egy csésze teáról van szó. Aki naponta >3 literben issza az az életével játszik (vagy átb@sszák és nem desztillált vizet iszik)..
-
-
válasz
Csabroncka #40 üzenetére
Isszuk, isszuk, csak nem értjük, hogy mi vele a gond...
-
"Abból is a szilva!"
Az is akkor, ha eperfa hordóban érlelték.
Mivel hozzáértőnek látszol, ha teheted kóstold meg a a bajor dízelt (Bayerwald Diesel)
A vér- és medvegyökér ízesítésű, 40 százalék alkoholtartalmú itóka.
Az első korty egyértelműen gázolaj ízre emlékeztet, de hamar meg lehet szeretni.Van egy ital, ami újradefiniálja a likőrökről alkotott fogalmat. A Waldprophet (Erdei próféta) 60 százalékos alkoholtartalmával emelkedik ki a hétköznapi likőrök sorából. A gyógy- és fűszernövényekből készült ital minden háztartás nélkülözhetetlen kelléke.
-
Apollyon
Korrektor
Űristen, miket olvasni itt.
A desztillált víz se nem halálos, se nem káros. Kémiailag tiszta H2O, semmi veszélyes nincs benne. Nem mos ki semmilyen táp- meg ásványi anyagot a szervezetből. Tessék már utánaolvasni kéremszépen.
Frenetikus, hogy 1-1 dologban az átlagember keresztbe lenyeli a sült baromságokat az egészséggel kapcsolatban, amivel egyébként meg csak akkor foglalkozik komolyabban amikor orvoshoz kell menni.
Bár a vidéki vizet nem ismerem, Budapesten a csapvíz olyan klóros, hogy gyakorlatilag ihatatlan, és ha nem is rövidtávon, de hosszútávon biztosan problémát fog ez okozni.
A desztillált víz egyébként nagyon is alkalmas fogyasztásra, pláne a 15. kerületben ahol olyan klóros a csapvíz, hogy gyakorlatilag már a csapból kifolyva is érezni a szagát. Biztos nagyon jó azt meginni.A palackozott ásványvízzel is van számos gondom, pl. hogy nem éppen a legjobb minőségű műanyagokban tárolják és árulják azt.
-
válasz
Hieronymus #35 üzenetére
Egyébként honnan jön ez, hogy a desztillált vizet nem szabad meginni? Többször említették már, de amikor rákérdezek, akkor csak ilyen általánosságokat kapok, hogy ezt mindenki "tudja", vagy nincs benne ásványi anyag és kioldja a szervezetből (LOL), de konkrét ellenőrizhető kísérleti tanulmányt még senki sem tudott mutatni.
Csak azért kérdem, mert én már több, mint 10 éve azt iszok (az ozmózisos víztisztító gyakorlatilag mindent kivesz a víz molekulákon kívül, kvázi desztvíz tisztaságú), és kutya bajom... -
Migráns
tag
Igyál tüzes vizet, drága aranyapám!
Fogyasztása sokkal szórakoztatóbb, klasszikusokkal jobb az íze, mint a pesti csapvíznek, ráadásul a jó töményből sokkal kevesebbet kell hazacipelni!
További komoly előnye,hogy kellő mennyiség elfogyasztása után az egész víz-problémahalmaz bagatellé válik.....
A tüzes víznél egy dologra kell nagyon odafigyelni : mindig legyen belőle otthon!!!
Régi csiligás vagyok a gyógyszeriparban, 1985.szeptember elsején kezdtem. Ez idő alatt ittam csapvizet, esővizet, ásványvizet, ioncserélt vizet, tüzivizet, Pi vizet, desztillált vizet, demivizet, királyvizet......de egyet kijelenthetek : legjobb a tüzes víz!!!! Abból is a szilva!
Nincs igazam,testvérkéim? Na ugye!!!!
Akkor egészségünkre!!
-
Visszatérve a desztillált vízhez.
A desztillált víz némi revitalizálás után iható. Nem kell misztikus dologra gondolni.
A legfinomabb kávé desztillált vízzel készíthető. A kávéból kioldott íz anyagokat nem módosítja a víz.
A teákkal is lehet próbálkozni, bár a tea levelébő kevesebb ásványi anyagot lehet kioldani. ha tradicionális Matcha a tea, akkor nem szóltam. -
Csabroncka
addikt
válasz
CounterBoci #30 üzenetére
végére csak sikerült valakinek
-
-
törölt tag
válasz
t72killer #25 üzenetére
A vízműtelep rendszerébe a szívóoldalon/nyomás nélküli részen kerül bele a levegő, ami utána ki sem tud jönni belőle a háztartások csapjáig. Közben nyomáson van, száguld a csövekben, tucatnyi szivattyún és nyomástartón, szelepen áthalad. Ez frankó kis mikrobubikat készít belőle és ez pezseg ki a vízből, a szagát a vízben lévő anyagok és a vízvezeték rendszer csöveinek anyaga adja.
Kint kell hagyni a pohárban 5 percre és tökéletes lesz.
Klórt már egyre kevesebb helyen használnak, de ahol igen ott is az első mintavevő pontnál ami a vízműtelepen belül van még mindig, már ott határérték alatt kell lennie. Ha tényleg klór maradna vissza a vízben azt nem inná meg senki, észre fogja venni a fuldokló krákogó köhögésroham közepette. -
törölt tag
Ha annyira kevés a folyadékbeviteled, hogy elájultál tőle, akkor nagyon keveset iszol és ezt cukros szörpökkel, gyümölcslevekkel stb. semmiképp ne pótold.
Desztvíz felejtős. A víztisztító gépek 90%-a is kamu, úgyhogy azokkal is csak óvatosan. Valami teákat kellene keresned, cukor nélkül elkészítve, de lehetőleg ne a legerősebb teákat ami a fokozott vízkiválasztással még több folyadékot kilök belőled.
Ételekből áttérhetnél a levesekre pl. -
CounterBoci
senior tag
válasz
Csabroncka #29 üzenetére
Perlátor az
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #26 üzenetére
ezt, gondolom, nem nekem szántad.
egyébként van még egy nyomós oka, hogy miért nem a klórgáz távozik a vízből. mert a modernebb vízmű telepeken nem klórral, hanem ózonnal fertőtlenítenek, ami pedig nincs benne a vízben, az nem távozik belőle.
-
"tehát a vízvezetékhálózatba, amiben több atmoszféra nyomású víz mozog, be fog menni az egy atmoszféra nyomású levegő?"
Mert?
Nem tanultál kémiát?
http://www.kaviz.hu/tajekoztatas-a-vizminosegi-kifogasokkal-kapcsolatban.htmlA gyengébbek kedvéért kerestem egy videót, ahol klórgázt oldanak vízben.
https://www.youtube.com/watch?v=uAOg3saMcfk
Mint látható az oldott klórgáz színtelen.
Érdekes is lenne, ha fehérre színezné a vízet, mivel fehérítőszer. Az összes szerves színezőanyagot bontja. -
-
Stan648
tag
Ami alapból benne van az elvileg nem káros. De akvariszta esetén vízcserére a csapvizet minimum 24 órára szellőztetni kell egy kádba, hogy ne pusztítsa meg a biológiai szűrő baktérium kultúráját.
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #22 üzenetére
tehát a vízvezetékhálózatba, amiben több atmoszféra nyomású víz mozog, be fog menni az egy atmoszféra nyomású levegő? és nem az fog történni, hogy a hibás vezetéken sugárban spriccel a víz?
amikor ekkora marhaságokat leírtok, akkor nem csikarja a szemed a monitor?megfogod a kiskezeddel a csap végét. jól megcsavarod nyitó irányba. le fog jönni. van benne egy vagy két műanyagdarab, kis lyukakkal, terelő lemezekkel. az kever levegőt a vízbe. annak a buborékjait látod.
egyébként ezt a műveletet érdemes időnként megtenni, elég sok koszt ki lehet takarítani a csőből ezzel és ettől jelentősen javulhat a víz íze.
-
válasz
t72killer #20 üzenetére
"de nem véletlen tűnnek el a fehér bubik a pohárból, ha 1 percig állni hagyjuk'
Nincs köze a klórhoz.
A vízvételi hely közelében hibás a vízvezeték vagy annak szerelvénye, esetleg a csatlakozásoknál képes levegőt szívni a folyó víz. Bernoulli volt aki felismerte és törvénybe foglalta a jelenséget.
A jelenség hasonló mint a következő linken látható videó mutat be.
https://www.youtube.com/watch?v=NrVVNAuj8HY -
válasz
Hieronymus #18 üzenetére
Nem mondom, hogy veszélyesen magas lenne a szint, de nem véletlen tűnnek el a fehér bubik a pohárból, ha 1 percig állni hagyjuk + az íze is más. szükség van rá az egész vezetékrendszerben, hogy ne bacikkal legyen tele az innivaló, de amikor az ember megissza már nem kell.
-
Én ozmózisos tisztítót használok már több, mint 10 éve. A csapvizet nem is tudom már meginni, olyan gusztustalan íze van.
Nem használok sóvisszapótlót sem, semmi értelme, egy falat almában van annyi ásványi anyag, mint egy köbméter vízben, szóval semmi jelentősége, hogy a víznek mennyi az ásványi anyag tartalma... -
válasz
t72killer #15 üzenetére
"A pesti vízben rengeteg klór van pl - ettől sima pár perces levegőztetéssel meg lehet szabadulni...'
Nem gondolom, hogy így lenne. A közellátásba kerülő víz klórtartamát folyamatosan kell ellenőrizni az első fogyasztási pont előtt. Ha magas az klór szint azonnal be kell avatkozni.
-
A desztvíz gyakorlatilag halálos. Ez nem vicc. Mivel nincs benne semmi, kioldhatja a szervezetből azokat, amik vízben oldódnak. Többet árt, mint használ.
Mint írták már, minél gazdagabb egy víz, annál ízesebb.
Gyerekeim nem szeretik pl. az ausztriai vizet, túl lágy.
Idehaza karsztvíz van (Tatabányán ásványvz minőségű lé folyik a csapból, so xülye meg veszi a palackosat), azt jobban díjazzák. Igaz, a vízkő az hamar jön....
-
potassziumkáliumTöbbi stimmel
fúrt kútnál gondolom a sok nitráttól kell megszabadulni, az meg ahogy írod, fordított ozmózis
A pesti vízben rengeteg klór van pl - ettől sima pár perces levegőztetéssel meg lehet szabadulni (=nem közvetlen a csapból iszod, hanem először kancsót töltesz). Bár marad még mellékíz, gondolom a maradék trutyitól, aminek a kiölésére rakták bele a klórt.
-
Csabroncka
addikt
Ha rossz a csapvíz íze, akkor vegyél ásványvizet röviden ennyi! Az, hogy valaki kiszárad semmi köze ahhoz, hogy milyen csapvíz íze
-
futo001
senior tag
Desztillált víz: eszedbe se jusson, semmi hasznos nincs benne, hosszú távon káros is. Konteós badarság.
Tisztított víz: van 2 lehetőséged:
-Vannak szűrők amik kimondottan a víz ízét meghatározó dolgokat szűrik, ilyet elég könnyen be tudsz szerezni, nem is drága. Jó esetben 1db aktív szenes szűrő ami kell egy kijelölt csapra amit csak ivóvíz adagolásra használtok (így gazdaságos, minek szűrni a fűrdővizet).
-Ha komolyabbat akarsz akkor tudsz fordított ozmózisos szűrőt venni. Ebbe is sok konteós bele van bolondulva de te ne ülj fel a butaságaiknak, alapvetően a magyaroroszági csapvíznek nincs ilyen szűrőre szüksége. Ez a szűrő leginkább szennyezettebb víz tisztítására van. Ha mégis szeretnél ilyet, tudnod kell, hogy mindent kiszűr, azt is ami hasznos a szervezet számára így érdemes hozzá sózót is csatlakoztatni ami visszaold kálciumot, magnéziumot, potassziumot stb a tisztított vízbe. Ez a megoldás is egy saját ivóvízcsapot igényel, mivel a többit nincs értelme szűrni.Mindkét fenti megoldás aránylag alacsony karbantartást igényel. Vannak még a Brita szűrők, de ott a szűrőt gyakran kell cserélni.
Nekünk is fordított ozmózisos van, mivel nálunk nincs vezetékes víz csak fúrt kút. Nagyon jó a víz íze és nincs szaga. Mondjuk a kútvíz is tiszta, rendszeresen beviysgáltatjuk, de mivel legelők vannak a ház körül inkább szűrjük minthogy egyszercsak meglepetés érjen.
Ásványvizet ne vegyél, sokkal több hulladékot termel és drágább is hosszú távon.
-
oszi666
őstag
szóval az ilyen posztok fémjelzik azt, miért kellene legalább minimális óraszámban mindenkinek természettudományos tárgyakat tanulnia középiskolában
-
A desztillált víz nagy mennyiségben nem nyerő az ásványi sók hiánya miatt, inkább víztisztító cuccost javasolnék.
-
domos
senior tag
Monster Rehab-ot kell tolni ha ilyen bajod van.
-
Picco
addikt
nekem a Brita bevalt otthonra, sokkal ihatobb lesz tole a viz.
amikor nem vagyok otthon, en sokaig "bobble" szen atereszto-szuros palackot hasznaltam, de tul nagy az ellenallas szamomra.
most felmegoldaskent olyan kulacsom van amibe van cserelheto passziv szuro, jobb lesz tole a viz ize de nem szur 100%. cserebe meg tudok inni 2dl vizet 2 sec alatt. -
CounterBoci
senior tag
Nem kell hőbörögni, ők csak a cikket írták, a vizsgálatokat nem ők végezték.
-
Szevam
senior tag
Jézusom!
Nehogy igyál desztvizet vagy tisztított vizet, megförmedsz tőle! Tessék alap kémiát tanulni!!!!!!!!
Először is legyél tisztában az alábbi fogalmakkal:
Hipertóniás oldat, hipotóniás oldat, ozmózis nyomás
Ami Neked kell:
Izotóniás oldat: izotóniás oldatról beszélünk, ha az oldat koncentrációja a sejt oldott anyag koncentrációjával megegyezik.
Célszerű izotóniás port venni, ha ennyire finnyás vagy. Ezt sok helyen megteheted.
-
nullpoint
őstag
Évek óta víztisztítót használok az ivóvízhez, pont azért hogy ne kelljen tonnaszámra az ásványvizet veszegetni.
Ami amúgyis pancsolt víz, legalábbis nem tudom elképzelni hogy akármilyen mélyről is egy állandó értékű ásványianyagtartalommal rendelkező víz jöjjön fel.
Amúgy is az ásványi anyagokat nem vízből kell megkapni hanem az ételből.
Vehetsz kancsót is, vagy egy sima csapra szerelhetőt és kész, nem kell százezreket költened rá.
Nekem ez van [link] , meg van teszkós szűrőkancsóm is( azt viheted magaddal ha nyaralni mész pl.) Ízre teljesen jó, a csapvíznél biztosan jobb, én az ásványviznek az ízét sem szeretem, de ez ízlés dolga, egyénenként változik.
Arra figyelni kell hogy a klór kiszűrése miatt kevesebb ideig áll el a víz, tehát egy kannát megtöltesz akkor ne egy hétig azt idd hanem cseréld benne a vizet. Főleg nyáron. (Az edényzet elmosása mindig alap természetesen.)
Ígyál rendesen. Mármint ne piát.
-
Ceree
senior tag
Nekunk van viztisztitonk itt Pesten. Alapvetoen ahogy fent is irtak, tok iztelen lesz tole a viz, en emiatt nem is nagyon szeretem: altalaban 1 resz 100%-os gyumolcslehez 2, 3 vagy 4 resz vizet szoktam rakni, es igy iszom.
Lehetoseg lenne emugy visszasozo patront venni hozza, azzal valamivel biztos javulna a helyzet.
Anyosomeknal, mamamnal videken viszont szeretem a csapvizet, Pesten nem laktam meg olyan helyen (pedig volt szerencsem ujepitesu hazhoz is), ahol nem undorral ittam volna a sima csapvizet, egyszeruen rossz az ize, az iztelen is sokkal jobb szerintem.
Mivel asvanyvizet mar elvbol nem veszunk, maradt ez a megoldas. Ez sem teljesen jo a dobozok halmozasa miatt, de fajlagosan joval kevesebb igy a szemet mint PET-bol lenne.
-
bambano
titán
ha meg tudod oldani, akkor újíttasd fel a vízvezetéket a lakásodban.
a vízvezetékben jó víz van, akkor romlik el, amikor beér a házba, mert ott már ócska a vezetékezés.
a desztillált vizet egyszer megihatod, ha a szomjhalált kell elkerülni, de tartós fogyasztásra alkalmatlan.
a palackozott és szűrt vizek gyengébb minőségűek, mint a csapvíz.szerintem is kezdj el teát inni, pl. gyümölcsteát, mert a víz forralása sokat tud dobni az ízén.
-
Feketelaszlo
senior tag
Desztillált víz hűtő/fűtő rendszerekbe, laboranalitikai eszközökbe illetve vízkőmentes tisztításra való, nem emberi fogyasztásra. Akkor már inkább ballonos víz vagy átforralt csapvíz.
Egyébként ha tartós fogyasztásra nem is alkalmas, próbaként ihatsz (mármint amit saját magadnak desztilláltál, az ipari felhasználásra szánt desztvízbe ne igyál bele!), de nem mindenki tudja lenyelni, van aki egy korty után kiköpi. -
lev258
veterán
A víz ízét (igen, van a hegyi pataknak is) elsősorban a benne található sók, ásványi anyagok adják. A desztillált víz ilyen értelemben a jó íz egy részét is elveszíti. Ami viszont nagyobb baj, hogy a desztillált vízből hiányoznak a szervezet számára fontos dolgok, így az ájulásos tüneteken nem fog enyhíteni nagy mennyiségben sem. A szűrők, tisztítók esetén szintén az a kérdés, mit szednek még ki belőle a számodra rossz ízt okozó tényezőkön kívül. És persze oda kell figyelni az eszköz rendszeres tisztítására is, mert baktériumok és gombák melegágyává válhat.
-
Gdi
senior tag
Vegyél szörpöt, teafiltert, és limonádéhoz cuccot.
Szűrt vizekkel az a gond, hogy az ásványi-anyag bevitelről külön kell mellé gondoskodni, szóval vehetsz 20 féle pezsgőtabit is (vagy elmélyedhetsz a gasztroenterológiában is, hogy megfelelő étrended legyen mellé).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Sziasztok!Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy van-e valakinek tapasztalata tisztított víz vagy desztillált...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- LG 34WK95U-W - 34" NANO IPS - 5120x2160 5K - DCI-P3 98% - HDR 600 - ThunderBolt 3.0/Type-C
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest