Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Mi történik egy netes csalás után?
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Internet fejlesztés országosan!
- MárkaLánc
-
LOGOUT.hu
ZyXEL NSA325 v2 - Téma összefoglaló és FAQ
Kérlek olvasd el az összefoglalót, mielőtt írnál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vlevi
nagyúr
válasz Inhouse #6398 üzenetére
Sajnos nekem is ilyen az egyik vinyóm a NAS-ban. Egy 4TB-os WD RED, nem is túl idős, asszem 2 éves sincs.
Alapvetően jól működik, de sajnos vannak rajta gyenge szektorok, és ha ide kerül valami, akkor ugyanaz van, mint nálad. A LED pirosra vált, a HDD műveletek kegyetlenül lelassulnak, és van, hogy dobja a hálózatki kapcsolatot a NAS.
Pedig a HHD-re nem mond hibát a NAS.
Azt, hogy vannak-e a gyenge szektorok, azt úgy tudod megnézni, hogy feltelepíted az egyik SMART figyelőt. Sajnos nincs előttem az eszköz, de emlékeim szerint a webes felületéről is lehet telepíteni, "rendes" csomagból.
Ebben, a smart infóban lehet látni a pending, illetve a reallocated sector count-t. Ha ide van már írva valami, akkor ott baj van.
Én azt vettem észre (egyáltalán nem reprezentatív felmérés), hogy a HDD-k általában fiatal korukban szoktak tönkremenni. Ha az első 1-2 évet kibírják, akkor átlagos felhasználással tizenévig jók lesznek.
Van egy másik HDD-m is a NAS-ban, és azzal soha, semmilyen probléma nincs, pedig az 1-2 évvel régebbi. -
Inhouse
őstag
válasz Shokkolo #6400 üzenetére
Minden vadonat új, max 1 hónapja használom. Így a táp is gyári, 12V5A.
Mi történik, ha a JBOD kötet egyik HDD-jét kiveszem? Működik tovább? Kétlem.
Mit figyel a NAS, amitől kigyújtja a HDD LED-et pirosra? Mivel ilyenkor is "Healthy" a kötet és látható is mindkét HDD, működik a kötet másolhatok rá, csak akad, lejátszásnál elvileg jó.
Az egész alig volt használva, nyúzva sem volt, torrent sincs, plusz app sincs, hack sincs...Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
Köszi, hétvégén megnézem. Elég fura, sosem találkoztam még új korában, alig használattól tönkrement HDD-vel, eddig nagy bizodalmam volt velük. Mondjuk a Samsung 500GB szériából sorra 2-3 hét elteltével haltak meg a cégnél többen (egyszerre vett és üzembehelyezett), de azok legalább pár évesek voltak, napi 9 óra használattal...még ha erősen tervezett elavulás szaga is volt a dolognak.
Igazából elég lenne egyelőre összesen 2TB is, vagy egyben, vagy kettőből is, csak menjen a felmásolás olyan szépen, mint előtte.[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
Tonyk
veterán
válasz Inhouse #6402 üzenetére
Minden vadonat új, max 1 hónapja használom.
Pont lényegtelen, hogy mennyi ideje használod. HDD az egyik pillanatban megy a következőben meg haldoklik. Majdnemhogy mindegy, hogy mennyi idős. Van az egyik szerveremben olyan HDD ami 13. éve megy 7/24-ben, mondjuk talán 3-4 alkalommal volt kikapcsolva . És volt olyan HDD, amit a lezárt dobozból kivéve küldtünk vissza gariba.
Tápban is lehet egy gyengélkedő kondi.összefűzött JBOD : Hiba volt. Értelme semmi, csak ilyen eseteknél teszed ki magad felesleges szívásnak.
Két különálló kötetként kell használni őket. Ha volt átlapolódó adat az ugrott, a jó hdd-ről kibányászható kisebb-nagyobb kézimunkával az adat. Korábban mintha kérdezted volna, hogy ha külön van, látszik-e mindkettő. Már miért ne látszana. No problem.
Sajna a RAID-0 sem hoz sebességbeli előnyt ezeken a nasokon. RAID-1 ami biztonságot ad de ott meg ugye 2 HDD , de 1 hdd kapacitás.[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Inhouse
őstag
Elektroműszerész vagyok, tápkondi kiszáradáshoz használatban eltöltött jelentős idő kell, az itt nem volt. Annyira azóta van, mióta beleraktam a másik HDD-t és JBOD kötetbe fűztem, hogy az az érzésem ezzel van a baja. Bár pont erre lenne, hogy akár különböző HDD-ket lehessen fűzni, nem?
Hétvégén szétszedem a kötetet és megnézem vagy külön-külön a HDD-ket, vagy mindkettőt JBOD külön kötetként. Csak azt nem értem, hogy ilyenkor mit kezd vele a TV?Üdv Inhouse
-
NTonee
veterán
Sziasztok!
Tudnátok valami ötletet adni, hogy az egyik belső hdd tartalmát hogyan tudnám legegyszerűbben, leggyorsabban a másik belső hdd-re átrakni? Vettem egy új hdd-t, amin elférne mindkét régi hdd tartalma. -
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Faragtam az elmúlt hetekben egy enyhén módosított SEVpn csomagot (mivel egy ZyXEL-es korlátozás miatt az alap forrás nem működik teljes mértékben).
Támogat rengeteg féle VPN klienst (L2TP, openVPN, HTTPS VPN etc), az oldaluk szerint gyorsabb, mint az openVPN (ami eddig telepíthető volt a NAS-ra), s Windows alól GUI-n keresztül konfigurálható, s rengeteg funkcióban gazdag.
Plusz a segítségével az egész belső hálózat, illetve a NAS összes szolgáltatása is elérhető, az adott VPN kliens csatlakozási típusától függően titkosítva.
Azoknak lehet hasznos, akiknek a routerük nem alkalmas még CFW telepítésével sem a VPN szerver funkciót ellátni.
Viszont, mielőtt kitennék élesben egy leírást, szükségem lenne egy-két tesztelőre. Érdekel esetleg valakit a lehetőség?
[ Szerkesztve ]
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
Tonyk
veterán
válasz Inhouse #6405 üzenetére
"Csak azt nem értem, hogy ilyenkor mit kezd vele a TV?"
Semmit, a tv-nek nem kell vele kezdenie kezdeni semmit. A Tv max igénybe veszi a nas által közzétett szolgáltatásokat, azaz használja azokat. Semmi köze nashoz, és ahhoz hogy azon mi módon van közzétéve.
Az hogy a nasról miket osztasz meg és mi módon az meg csak rád és a nasra tartozik.
De miért is ne lehetne a második kötetről is megosztani könyvtárat pl DLNA-n ?Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
vlevi
nagyúr
Nekem furcsán kevés az a 20.
Még LAN-on keresztül is, amikor a számítógéppel másolok a NAS egyik meghajtójáról a másikra, vagyis kétszer körbemegy a hálókábelen az anyag, akkor is sokkal több.
Ha csak a NAS-ról PC-re, vagy PC-ről NAS-ra másolok, akkor 80 fölött ír, olvas.
Megmértem, LAN-on az egyik HDD-ről a másikra 35-40körül megy a másolás. Szerintem, ha nem megy körbe a hálón, akkor többnek kellene lennie.
NSA325-v2 -
Tonyk
veterán
Apró fájloknál ez van. Nagy egybefüggő fájlok gyorsabbak, mint a sok kicsi (pl kép, mp3) programok szirszarjairól már nem is beszélve.
(#6405) Inhouse
Nah, ha elektroműszerész vagy, akkor nem tart semmiből rámérni arra a tápra
[ Szerkesztve ]
-
NTonee
veterán
Épp a videótárral kezdtem a másolást, ahol pár gb-os fájlok vannak, 21mb/s a sebesség. Azt gondoltam, hogy nem lesz gyors, de kb 40-et azért vártam volna. Ha ez most ennyi, akkor mi lesz, ha a képeket kezdem áttolni?
Jobb lenne esetleg, ha valami külső usb3-as dokkolóval dugom rá? Vagy most még az jutott eszembe, hogy valahogyan a gépemre dugom rá és lan-on próbálom meg. Viszont ehhez kell egy olyan progi windows alá, ami tudja olvasni a partíciót. Nem igazán találtam még olyat, ami rendesen működne.[ Szerkesztve ]
-
Inhouse
őstag
Arra gondoltam, hogy a TV A DLNA-n csak a három spec könyvtárat látja, zene, kép, videó. Tehát akkor ez úgy működhet 2 kötetnél, hogy az egyikről pl. a videó, a másikról meg a maradék kettő megy?
A táp méréséhez vagy toldó kellene, vagy szét kellene bontani a dobozt. Nem néztem, hogy látható nyom nélkül bontható lenne-e, de annyira nem reális, hogy egy 1 hónapos 2 rack-es cucc tápja nem bír el két új HDD-t.
Végül elfelejtettem leszedni a HDD vizsgáló programot, mert a páromék néztek egy filmet és kiakadt lejátszásnál is. Töröltem a kötetet és Disk1-nek betettem a 2TB-os Toshiba-t és csináltam újat. Ez így megint jó, semmi gond másolás közben.
Ha ezt most kiveszem és a Disk2-re beteszem az 1TB-os WD-t, arra is csinálok egy kötetet és utána visszateszem a Toshibát is, fogja tudni kezelni a két kötetet együtt?Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
válasz Inhouse #6414 üzenetére
Betettem a Disk2-be magában a WD 1TB-ot, a doboz elején a LED zöld. A Storage menüben a status egy piros "Down" a zöld "Healthy" helyett. Akkor eddig kétféleképpen volt hiba jelezve, de a LED és a menü nem egyezett egyszer sem abban, hogy ez most jó, vagy rossz... Megnézem a WD-t PC-n mit mutat.
De még előbb egy Scan a menüjéből, az eredmény:
e2fsck 1.41.14 (22-Dec-2010)
e2fsck.new: Superblock invalid trying backup blocks...
Superblock has an invalid journal (inode 8).
Clear? no
e2fsck.new: Illegal inode number while checking ext3 journal for /dev/md0[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
-
Inhouse
őstag
válasz Inhouse #6417 üzenetére
PC-n a DiskCheckUp (SMART) szerint rendben van a lemez.
Beraktam a Disk2 helyre, zöld LED és egészséges kötet lett belőle. Az írás egyenletes bár az eddigi 45-50MByte/s helyett csak 30-32MB/s.
Most berakom mellé a Toshiba-t...na ez nem működik. Külön-külön létrehozott kötetekkel nem bootol be a NAS a két HDD-vel.Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
válasz Inhouse #6418 üzenetére
Na, ennyi. Ha törlöm a köteteket, akkor sem bootol 2 HDD-vel. Egyszerűen csak villog a power LED, de semmi. Csak áramtalanítani lehet. Magában mindkét HDD megy. Tényleg táphiba lenne? Vagy inkább HDD összeférhetetlenség? Érdekes, hogy elsőre azért legalább bebootolt úgy, hogy Disk1 a WD 1TB, Disk2 később a Toshiba 2TB...
Üdv Inhouse
-
NTonee
veterán
A NAS-ból kivett hdd-t windows alatt tudom valahogy olvasni? Milyen fájlrendszert használ a NAS? Az egyik windowsos ext reader progi a swap partíciót felismerte rajta, de az adat partíciót nem.
-
NTonee
veterán
A live linux is megvolt, de önmagában az sem elég, így van. Tovább viszont nem erőltettem a dolgot, visszaraktam a nasba és úgy intézem a dolgom.
Ez van, saját kárán tanul az ember. Arra leszek kíváncsi, hogy amikor majd kidobom és veszek egy értelmes nast, akkor hogyan oldom meg a hdd-k áthelyezését adatvesztés nélkül. -
Tonyk
veterán
amikor majd kidobom
Szólj légyszi', mielőtt kidobod, elmegyek érte!
"Veszek egy értelmes nast." Ott is pontosan ugyanezek a fájlrendszerek vannak. Linuxos nasok vannak 99.9%-ban a piacon. Tehát nem fogsz next-next-finish típusú mentéseket eszközölni azokkal sem.
egyébként itt egy rövid "how-to" linuxos mdadm használatához:
https://prohardver.hu/tema/re_nassoljunk_nsa-310_es_az_ffp/hsz_11762-11762.html
kis magyarázat:
Fizikailag a /dev/sdx a lemez. Az x. lemez y. partíciója: /dev/sdxy
md1 (multiple disk 1) pedig a tömb lesz, amit létrehozol ebből az egyetlen egy lemezből:mdadm --assemble /dev/md1 /dev/sdxy
Ezzel meg felcsatolod a létrejött tömböt a fájlrendszerbe, mégpedig a home (~) alá a "valami" könyvtárba:
mount /dev/md1 ~/valami
Ezek után lehet a gépen ide-oda tologatni az adatokat.
[ Szerkesztve ]
-
vlevi
nagyúr
Úgy látom, ez még nem volt.
Veszélyben a fájlcserélők - súlyos hibát találtak az egyik legnépszerűbb torrent-kliensben
A Google egyik biztonsági kutatójának rendkívül súlyos sebezhetőségre sikerült lelnie az egyik legnépszerűbb torrent-kliensben. A főleg a médialejátszókon és Linuxon népszerű Transmission nevű szoftverben azonosított biztonsági résen át hackerek tetszőleges kódot futtathatnak a megtámadott eszközökön....Nem mintha olyan nagyon be lennék ...va most ettől, mert nem hiszem, hogy az egyes gépeket támadgatnák a hackerek, de legalább érdemes lesz majd figyelni, hogy jelenik-e meg fw, vagy csomag frissítés a NAS-hoz.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
Köszi!
"Állítása szerint azért döntött a sebezhetőség leleplezése mellett, mert a Transmission fejlesztői érdemben nem reagáltak a bejelentésére, annak ellenére sem, hogy a hiba leírása mellé mindjárt egy javítófoltot is elküldött nekik, ami alkalmas lett volna a biztonsági rés lezárására."
Ejj, de derék banda!
-
Tonyk
veterán
Itt egy hirtelen, általam fordított a 2.92+ -ből (Milestone), mely elméletileg javítja a TM fenti kritikus hibáját (még nincs hivatalos verzió belőle):
Töltsétek le, tömörítsétek ki.
Az/ffp/bin
alatt lévő, érintett állományokról (transmission-create,transmission-daemon, stb ; 5db file)mentést készíteni!!!, majd ezeket a fájlokkal cseréljétek a tömörített állományban lévőkkel.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Mr Dini
addikt
Azért, mert ezek a binárisok nincsenek strippelve, azaz tartalmazzák a hibakereső szimbólumokat is (debugger symbols).
Mivel egy átlag usernek, hacsak nem akarja megkeresni, hogy miért hal meg a program mondjuk egy segfault-tal feltételezem, nincsen rá szüksége. Ezért a cserét követően érdemes kézzel
strip
pelni minden egyes binárist.Pl.:
strip /ffp/bin/transmission-daemon
Így előtte:
2.5M /ffp/bin/transmission-daemon
És utána:
740K /ffp/bin/transmission-daemon
@Tonyk
Köszi a gyors fordítást!
[ Szerkesztve ]
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
Tonyk
veterán
Köszi a visszajelzést, strippeltem. (Őszinte leszek, meg sem néztem a méretet...)
strip -s -R .comment -R .gnu.version /ffp/bin/transmission-*
rajta egy kicsit, így 740K körüliek lettek.
A link a régi, de már az lefogyasztott verzió van rajta.[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
Közben azért tisztul a kép a sebezhetőség körül :
- Kihasználásához engedélyezve kell, hogy legyen a remote access. (Ez mondjuk nasok esetében elég kézenfekvő. Ha ez nincs engedélyezve, akkor nem áll fenn a sebezhetőség.)
- Alapból 9091-es porton kell lennie az adminisztrációnak, (még ez is simán benne van)
- Hitelesítésnek ki kell kapcsolva lennie, vagy ismerni kell a belépéshez szükséges jelszót.
- szerintem a legszebb: a támadó weboldalát az azon az eszközön kell megnyitni ahol a tm-daemon fut. Úgy gondolom az esetek 99.9999973589645 %-ban senki nem fog a nason böngészni elinks-szel.Szóval mindenki igyon egy sört a nagy ijedtségre!
-
Gabesz26
senior tag
válasz Nyekenyoka #6227 üzenetére
Sziasztok!
Ugyanez a probléma jött elő nálam is (kb. 4 éve használom a nas-t). Idáig gond nélkül használtam, aztán tegnapelőtt este elkezdte azt játszani, hogy ha újraindítom akkor megy minden, viszont pár perc után használhatatlan (TM kliens nem látja, ip címén sem érem el a webes felületét), és csak az újraindítás segít, de az is csak pár percig, utána kuka.
Az előző hsz-re ahogy láttam a táp csere érkezett javaslatként, ez lenne a megoldás? (nincs otthon elfekvőben ilyen táp, és inkább kérdezek, minth feleslegesen bevásároljak)
-
Fossza
tag
válasz Gabesz26 #6437 üzenetére
Sziasztok,
Nekem ugyanez a gondom két hetes NAS326-tal. Minden flottul megy, de ha telepítem és használom a Transmission-t akkor rövid időn belü (percek, órák kérdése) a NAS webes felülete elérhetetlenné válik, a TM kapcsolat megszakad. Újraindítást követően rövid időn belül újra ez történik. Gyári visszaállítás is történt, mivel a NAS nincs régen használatban ezért a HDD-n a tömböket és lemezcsoportokat is töröltem és újra létrehoztam.
A TM-et letiltva a NAS vígan megy, probléma nélkül. Próbálkoztam a peerek számának korlátozásával és a sávszélesség korlátozásával is.
Tudtok segíteni? A TM-et sokkal sokoldalúbbnak tartom a beépíttt gyári letöltés kezelőnél nem szeretnék visszatérni arra.
(Itt jegyezném meg, hogy a Metarepositoryval hasonló gondjaim voltak, de eltávolítását köetően minden rendben működöt újra).
-
MODERÁTOR
-
Samuapuka
csendes tag
Sziasztok!
Elnézést, ha olyan kérdést teszek fel, amit már megválaszoltatok. Van-e arra lehetőség, hogy a NSA325-re letöltött fájlt közvetlenül küldjem egy hálózatba kötött másik eszközre ftp kapcsolaton keresztül?
A közvetlen alatt azt értem, hogy ne kelljen hozzá számítógép, mert ha a wifi-s kapcsolattal bíró számítógépen keresztül hozom létre az ftp kapcsolatot és másolom a konzolra az NSA325-ről a fájlokat, akkor a számítógépen keresztül mennek a fájlok és ez sokkal szűkebb keresztmetszet, mintha a konzol és az NSA325 között mennének közvetlenül.
Bocs, ha körülményes voltam. Ilyen vagyok.Putty-val próbálkoztam, de sem ftp, sem put parancsot nem találtam.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
Tonyk
veterán
válasz Samuapuka #6442 üzenetére
Legkönnyebb:
MC tud FTP kapcsolatot kezelni.
Bal vagy Jobb menüpont - FTP Kapcsolat :
A gépnév név@ip formában majd OK, majd a jelszó megadása után OKpl, ha a usernév kutyafule a távoli gép meg samuapuka.no-ip.org:
kutyafule@samuapuka.no-ip.org a gépnév, vagy ip formában kutyafule@123.231.123.012Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
m0ski
aktív tag
Sziasztok!
Az normális, hogy ha bekapcsolom a rendszernapló kiszolgálót, akkor az folyamatosan 100%-on járatja a procit?
-
törölt tag
Üdv
TM GUI-val szeretnék kapcsolódni a NAS-hoz, de elfelejtettem a szintaktikáját, hogyan épül fel. Tudnátok ebben segíteni?
köszi
ui: Sima win10 reinstall volt, szűz gépre, előtte fel volt telepítve.
Emlékszem, annak idején is sokat pöcsöltem ezzel.szerk: MEGVAN! (sima belső IP kell, pl 192.168.0.10)
[ Szerkesztve ]
-
m0ski
aktív tag
Sziasztok!
Még egy kérdésem lenne:
Felraktam entware-ből a midnight commandert, viszont az indítási parancs kiadása után eltelik ~10sec mire egyáltalán elindul.
Ha a NAS csomagkezelőjében levőt használom, akkor azzal nincs ilyen tünet.Korábban már kísérleteztem ezzel, akkor azt gondoltam, hogy esetleg az éppen aktuális verzió a hibás.
Van valakinek hasonló tapasztalata?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nintendo Switch
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Battlefield 3
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest