Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Natív ARM Android appok futtatása emulátoron
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandiras2
senior tag
válasz Gdfath3r #145 üzenetére
Belepillantottam így meló előtt, nagyon jól néz ki. Majd meló után megnézem.
Köszi!A társadalom amely az egyenlőséget a személyes szabadság elé helyezi, egyiket se fogja elérni. A társadalom amely a személyes szabadságot az egyenlőség elé helyezi, mindegyikből bőségesen részesedik. Milton Friedman
-
Gdfath3r
tag
Valaki megnézte ezt a videot?: [link]
Szerintem érdemes elgondolkodni ki-kicsoda a nagyvilágban és miért.
Hivhato vagyok Viberen
-
bandiras2
senior tag
Úgytűnik a háború elmarad [Moszkva leszállítja az S-300 légvédelmi rendszert.]
Főleg ha kiépítik az elektronikus együttműködést [a saját fejlesztésű rendszerrel], és a már régebben szolgálatban lévő többi eszközzel.Nem véletlen hogy Washington nem tetszését fejezte ki. Elmarad egy gazdag zsákmánnyal kecsegtető hódító háború, amiért -nem mellesleg- jó sok adóbevételt lehetne lehúzni az amerikai népről az elhasználódó fegyverzet pótlására.
Viszont az S-300 -on keresztül a légierő nem, vagy csak elfogadhatatlanul nagy veszteségek árán képes áttörni. Légifedezet nélküli háborús veszteségekre pedig nincsenek rákészülve. Nincs elég M1 hogy az erős számbeli fölényben lévő iráni harckocsidandárokat egyszerűen elsöpörjék, és az M1- Striker - Bradley tűzerőből adódó fölénye érvényesüljön.
Ezzel a húzással Moszkva megakadályozott egy háborút.
Én ennek csak örülök.Hírportáljaink viszont nem igazán tudnak mit kezdeni a hírrel. A Magyar interneten eddig elég kevés jelét láttam. Az Index, az Origo a Magyar Rádió, és MTI még nem reagált, bár a rádió már bemondta. A fent linkelten kívül eddig csak a Kurucok hozták le, de náluk már tegnap este is, a rádióhír után kint volt.
[ Szerkesztve ]
A társadalom amely az egyenlőséget a személyes szabadság elé helyezi, egyiket se fogja elérni. A társadalom amely a személyes szabadságot az egyenlőség elé helyezi, mindegyikből bőségesen részesedik. Milton Friedman
-
dangerzone
addikt
válasz DeltaPower #6 üzenetére
Egyetértek.
-
Rive
veterán
A paleszitnokat és Iránt azért nem emlegettem külön, mert az arab-zsidó konfliktust boncolgattuk.
Pedig ez a megkülönböztetés igencsak fontos.Innen indultunk: Ebben az egészben csak azt tartom furcsának, hogy bár elvileg mindenkinek joga van az önvédelemhez, de ez a Közel-keleten csak Izraelnek jár igazán. Adott egy ország, aki sz*rik az atomsorompóra, akinek van vegyi, biológiai és nukleáris fegyvere és mégis annyira retteg mindenkitől a környezetében, hogy határokon átnyúló csapásokat hajt végre vagy készít elő. Ez persze az ő esetében önvédelem, de ha mondjuk egy szomszédja tenné ugyan ezt, akkor az csúnya szélsőséges agresszor.
Nomost Irán az a határain átnyúlva a kezdetektől súlyos pénzekkel finansziroz bárki kézreesőt, aki hajlandó valami véreset kavarni Izrael ellen. Ugyanakkor iráni területek szerfölött ritkán forogtak veszélyben. Ez nekem kifejezett agressziónak tűnik, ráadásul a leggusztustalanabb fajtából. Semmi önvédelem.
A másik fél visszavágni is meg megelőző csapást mérni is hajlamos, de ezek között jókora szünetek szok' lenni. Plusz, hogy nem szoktak idegeneket belekeverni, megcsinálják maguk a piszkos melót. Területei állandóan veszélyben vannak.
Izrael belső dolgai olyanok, amilyenek, de országok szintjén nekik van joguk önvédelemről beszélni, nem Iránnak.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
frescho
addikt
Ciszjordania nagyresze eppenseggel nem izraeli fennhatosag ala kerult. A nem zsido kezen levo teruleteken Jordania es Egyiptom miert nem hagyta megalakulni Palesztiniat?
Ha akkor nem tamadjak meg Izraelt, akkor mindenkinek lenne egy sajat allama. Izrael visszautott, meghozza igen kemenyen.
Igazad van, mind a ket fel hibas. Az egyik a realitastoktol messze allva feni a fogat a masik pusztulasara, mindent bevetve. A masik szemet-szemert alapon all bosszut, ami semmivel sem humanusabb. Megtalalta a zsak a foltjat. Hogy van kiut, azt mint irtam Szadat bizonyitja, csak senki nem vallalja fel ezt a palesztin oldalon. A zsido politikaban legalabb az egyik oldal hajlik ra.
Beszelgettem az egeszrol arabokkal parszor es tobbnyire az lett a vege, hogy nekik mar eleguk van az egeszbol. Mindenkinek a nyugi lenne jo, de a "hatalmasok" szitjak a tuzet.
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
psyho85
aktív tag
@sh4d0w: Teljesen jogos, elnézést.
@frescho: Izrael az 1949-es fegyverszünet megkötésekor nagyobb területet birtokolt, mint amennyit az ENSZ neki ítélt, s erről a területről elmenekült a palesztin lakosság többsége. Meg persze Jordánia, ami külön állam lett. Ne felejtsük Ciszjordániát: "becsült összlakossága 2,8 millió fő, ebből 2,4 millió palesztin", nagyobb része izraeli felügyelet alatt. Teszem hozzá, nem semmi dolog volt akkora túlerővel szemben.
A paleszitnokat és Iránt azért nem emlegettem külön, mert az arab-zsidó konfliktust boncolgattuk. Igazából kölcsönösen elsiklunk egymás hozzászólásainak bizonyos részei felett, meg ez amúgy is egy parttalan vita, örök téma. Részemről ennyi, egy háborúban mindenki keze véres lesz, fölösleges bármelyik felet is védeni, főleg kívülállóként.
Álmában nagy folyó volt, de amikor felébredt, maradt kis patak. S csak csordogált tovább, mint könny az arcon, az óriás fák alatt.
-
sh4d0w
félisten
"Osirak egy iraki atomreaktor volt, ahol gyanithatoan plutoniumot tenyesztettek volna." Aztán kiderült, hogy még vegyi/biológiai/akármilyen fegyverük sincs, amiért le lett gyalulva az ország.
A kettőnek az égvilágon semmi köze nincs egymáshoz. Osirakot 1981-ben bombázták porig, a második mondatban szereplő dolog meg ~20 évvel később történt. Előbbit Izrael végezte, utóbbit az USA - a dollár és saját gazdasága védelmében.
https://www.coreinfinity.tech
-
frescho
addikt
Keretik nem osszemosni a palesztin nepet a perzsakkal.
Eddig egy kerdesemre sem kaptam valaszt, de megint megprobalom:
- Az elso zsido-arab haborut kovetoen melyik orszag(ok) szallt(ak) meg foldteruleteket?
- Melyek ezek a teruletek?
- Ezek a teruletek melyik orszag fennhatosaga ala tartoztak volna?https://frescho.hu
-
psyho85
aktív tag
@ #132 & #134: Ennyi erovel kérem az arabok altal kilakoltatott zsidok, a feher foszforral orokke fajo sebekkel nyomorekka tett zsidok, az arabok altal eldozerolt otthonu zsidok listajat. A terroizmus mar reakcio, es nem az osszes arabe, mert akkor mar odasetaltak volna mind kipukkantani magukat. Es erre egy reakcio az, amit mondtam.
Felre tetszik erteni, en csak annyit mondok, hogy az egyik oldal sem buntelen. Ez olyan fajo?
[ Szerkesztve ]
Álmában nagy folyó volt, de amikor felébredt, maradt kis patak. S csak csordogált tovább, mint könny az arcon, az óriás fák alatt.
-
frescho
addikt
Igazad van, Izrael egy terrorista orszag. Zsido csoportokat penzel, hogy robbantasos merenyleteket hajtsanak vegre, ami miatt Teheranban nem biztonsagos nagyobb szorakozo helyek latogatasa.
Atom tenyleg nem volt, idoben kaptak par bombat a nyakukba. Hmm. A kurdok es az iraniak is ugy gondoljak, hogy nem volt Szaddamnak vegyifegyvere?
-
sh4d0w
félisten
"Mindezt szem előtt tartva ugyanakkor nem tartom valószínűnek az Irán elleni katonai beavatkozást."
Ez csak addig marad így, amíg Irán nem hajlandó euróért eladni olajat. Amint megteszik, nekik mennek - a dollár védelmében.
https://www.coreinfinity.tech
-
psyho85
aktív tag
Ebben az egészben csak azt tartom furcsának, hogy bár elvileg mindenkinek joga van az önvédelemhez, de ez a Közel-keleten csak Izraelnek jár igazán. Adott egy ország, aki sz*rik az atomsorompóra, akinek van vegyi, biológiai és nukleáris fegyvere és mégis annyira retteg mindenkitől a környezetében, hogy határokon átnyúló csapásokat hajt végre vagy készít elő. Ez persze az ő esetében önvédelem, de ha mondjuk egy szomszédja tenné ugyan ezt, akkor az csúnya szélsőséges agresszor.
Valóban agresszor, efelől nincs kétség, de Izrael is az, csak ők meg az önvédelemre hivatkoznak mindenek felett. És ha Irán is az önvédelemre hivatkozik? Nem ugyan az? Nem, mert mögötte nem áll a demokrácia-bombázó ámerika.
"Osirak egy iraki atomreaktor volt, ahol gyanithatoan plutoniumot tenyesztettek volna." Aztán kiderült, hogy még vegyi/biológiai/akármilyen fegyverük sincs, amiért le lett gyalulva az ország. Persze nem kizárt, egyáltalán nem, hogy a plutónium volt a cél, nem azt mondom.
És elnézést, hogy "szórom a homokot a homokozóban a másik fejére".
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz potyautas #128 üzenetére
Osirak egy iraki atomreaktor volt, ahol gyanithatoan plutoniumot tenyesztettek volna. Beinditasa elott Izrael legi csapast mert ra.
A kardcsortetesben is azt hangoztatjak, hogy odarepulnek par geppel es lebombazzak az irani letesitmenyeket. Annyi a problema, hogy az iraniak tanultak Osirakbol es jol szetszortak es megerositettek a letesitmenyeiket. Persze egy jol iranyzott MOB vagy meg inkabb egy fold alatti 1-2kt-as robbanas ellen nem ved.
-
Rive
veterán
válasz Geller72 #126 üzenetére
Irán hadseregének ütőképesség lehet ismeretlen, de az Izraeli igen nagy kalamjkát tud kavarni, ha szabadjára engedik (a hatnapos háború óta nem volt olyan). Szóval ez nem blöff, ebben az esetben.
Irán nagy fejlesztési bejelentései, hadgyakorlatai... Na, az lehet, hogy blöff.
-
Bada Bing
tag
válasz Geller72 #124 üzenetére
Ez nemzetközi politikai szinten érthető. Ezt a taktikát a játékelmélet Gyáva nyúl c. játéka írja le. Amikor egy állam valamely lépéseit szeretnénk kikényszeríteni, azt kell demonstrálnunk, hogy mi a végsőkig is hajlandók vagyunk elmenni, amennyiben a másik nem hátrál meg. Izraelnek erősnek kell mutatkoznia, reális veszélyként kell feltűnnie az iráni politikusok számára az atomkutatás jövőjéről döntő egyenletben. Ez ugyanaz a taktika, mint amit a hidegháború során tanúsítottak a nagyhatalmak. Alkalmanként rossz lapokra is nagy dolgokat mondtak be, újabb és újabb fejlesztésekkel hencegtek egymás előtt. Észak-Korea is ezt tette, mikor pár éve feltehetően kamu atombombát robbantott.
[ Szerkesztve ]
-
Geller72
veterán
[ Szerkesztve ]
-
Geller72
veterán
Mai cikk:Izrael felkészült egy iran elleni háborura.
Ezt mindenki tudja. Miért kell ilyeneket nyilatkozni elvileg intelligens embereknek? Minek húzni a cérnát, amikor amúgy is olyan vékony? Hiszen tudja jól, hogy erre szintén szájkarate lesz a válasz. Akár északi i.q. bajnok szomszédunk. Ezek a politikusok valóban egy külön állatfaj. . -
frescho
addikt
Lerohanas, vagy haboru szerintem sem lesz. Osirak simetlese lesz maximum, ami eppen csak annyira eleg, hogy ujabb 15 evig ne legyen Irannak atomja.
-
Rive
veterán
NAGYON komoly ok nélkül nem lesz semmi katonai Irán ellen. Még, ha valami külföldi katonai kalandba kezdene is max csak a határokig nyomnák vissza (OK, kis hátországi bombázás belefér).
Mondjuk valami vegyi-, biológiai- vagy atomfegyver bevetése, akár bel- akár külföldön. Az elszakitaná a cérnát - de akkor se Kina, se az oroszok nem nagyon igyekeznének megmenteni.
-
Geller72
veterán
Elgondolkodtam egy kicsit a lehetőségeket figyelembe véve.
Én személy szerint úgy érzem, hogy (viszonylag) jobban előkészítette a média által a NATO (mondjuk, mert valójában így együtt értendők jogilag a tagállamok) egy esetleges Iráni megszállásának lehetőségét arra nézve, hogy a közvélemény hogyan reagál rá, mintha teszem azt, holnap egyszercsak Izrael lerohanná.
Tehát ha lesz is valami, szerintem nem Izraelnél fog a cérna elpattanni, hanem a talajt (közvélemény, média és egy kis agymosás) jóval előtte előkészítő USA és szövetségeseinél. Akárcsak Irak esetében. Annyi a difi, hogy mivel ott (is) nem kicsit égtek meg az ürügy későbbi hiánya miatt, itt nem fognak csak egy mesterségesen kreált indokra hivatkozva támadni. És talán, mert azért Irán lerohanását nem mindenki nézné ölbetett kézzel. Lehet, hogy már eddig is csak egy ehhez hasonló dolog tartotta csak vissza őket. Mondjuk Kína.
Kínának sem mindegy az a kevéske kis pénzmag, amit bizniszelnek egymással.. -
frescho
addikt
Iranra visszaterve.
Nem orulnek, ha lenne atombombajuk. Ha Izrael az USA hallgatolagos tamogatasaval rendez egy uj Osirak akciot, akkor a kialakulo szitu nem lesz egyszeru. Ennek sem orulnek.
A legjobb az lenne, ha Iranban a reform szarny megerosodne. Arrafele ritkasagnak szamit egy ennyire stabil orszag, nem lenne jo, ha a fennallo rendszer szetesne. Egy nyitottabb, kompromisszumokra hajlando vezetessel elindulhatna egy enyhules. Valami hasonlo, mint amit megtett Szadat.
-
Rive
veterán
válasz potyautas #114 üzenetére
Ez már nagyon komoly szinten is felmerült. Mármint, hogy a viszonylag egységes, önmagában jól szervezett és működő kurd területek hagyják magára Irak többi részét.
Törökország ellenkezése miatt került le a napirendről.
-
Rive
veterán
válasz potyautas #111 üzenetére
Szóljatok, ha nem jól tudom, de Iránban se gyűlölik egymást a perzsák, meg az ottani zsidó közösség.Ezek szerint mégis Izrael állammal van valami gubanc.
Naná. Hogy létezik, az nagy gubanc néhány olyan hatalom szemében, aki két háború között hajlandó hatalémas pénzekkel támogatni egynémely terrorszervezetet.Izraelnek két dolog kell most nagyon:
- nyugi
- olcsó, tömeges munkaerőA palesztin népességnek két dolog kell most nagyon:
- nyugi
- munkaHa csak maguk lennének, már jó eséllyel egymásra találtak volna.
-
frescho
addikt
Idegen hatalom? Hol elsz? Ez nem a 18. szazad. Lasd meg Irak.
Azt hiszem minden nep elvarhatja, hogy sajat allama legyen, ahol nyugodtan elhet. Ez a palesztinokra es zsidokra is vonatkozik.
Megforditva: Azt hiszem minden neptol elvarhato, hogy a szomszedaival bekessegre torekedjen. Ez is vonatkozik a palesztinokra es zsidokra is.
[ Szerkesztve ]
-
Bada Bing
tag
Fölösleges ebből kiindulni, hogy ki hogyan gyűlöli egymást. Először is csak az látszik, ami a lapokban megjelenik, vagyis főként a politikusi nyilatkozatok. Azt, hogy a lakosság egy-egy része hogyan gondolkodik, nem tudjuk. Biztos vagyok benne, hogy sokan békére és egyezségre vágynak közöttük. Iránba főleg azért nehéz belátni, mert diktatúra. A határon túli magyarok ügyével való hasonlat nem rossz, de az már túlságosan közel van a belpolitikához, ezért kérem, ne vonjuk be, ebbe az Iránnal kapcsolatos cikknek a hozzászólásaiba. Az pedig, hogy valami gubanc van Izraellel, túlságosan semmitmondó kijelentés ahhoz, hogy reagálni tudjak rá.
-
potyautas
tag
válasz Bada Bing #106 üzenetére
Békében éltek egymás mellett? Akkor megvan a megoldás. Idegen hatalmat kell a nyakukra ültetni, s akkor nem egymást fogják gyűlölni. Szóljatok, ha nem jól tudom, de Iránban se gyűlölik egymást a perzsák, meg az ottani zsidó közösség. Ezek szerint mégis Izrael állammal van valami gubanc.
-
frescho
addikt
Az egesz nagyon hasonlit Erdelyre. Palesztinaban is vegyes, foltokban tobbsegi (zsido/palesztin) teruletek vannak. Ezt kette osztani lehetelen. Megprobaltak, harc lett belole. Az elso utan meg megvolt a lehetoseg es a terulet mind a ket oldalon. Lakossagcserevel akkor meg rendezni lehetett volna az etnikai reszt is. Azonban a ket oldalt futotte a bosszuvagy es hatulrol a ket szuperhatalom. A parazs tozegre hullott, nem tudni mikor fog kihunyni.
Erdekes, hogy elotte jelentos diaszpora elt az arab teruleteken bekessegben.
-
psyho85
aktív tag
"ha a palesztinokat tamadtak volna hulyesegekkel, akkor azt az oldalt vedtem volna." Vicces, mert én pont így érzek - fordítva. Én is csak azért helyezkedtem erre az oldalra, mert ezt támadták többen.
-
frescho
addikt
válasz Bada Bing #106 üzenetére
"a zsidók és arabok nagyon sokáig békében éltek egymás mellett"
Ez a lenyeg. Nincs sok verzio, vagy megneklnek, vagy elobb-utobb bedaraljak egymast. Az arabok utottek, a Zsidok a szemet szemert elv alapjan befeszultek. Neha tulzasba esnek egy szemert a masik fejet szedve le.
psyho85: Ul a homokozoban a ket gyerek es szorjak egymas fejere a homokot. Ebbol igy nem lesz semmi. Raadasul unokatestverek. Ha a palesztinokat tamadtak volna hulyesegekkel, akkor azt az oldalt vedtem volna.
India ureszkozoket bocsajt fel. Szerinted hogy erinti uket az ujabb Scud varians?
[ Szerkesztve ]
-
Bada Bing
tag
A múltjukat már kitárgyaltuk, ez szerintem tiszta az embereknek. Mivel a témától elkanyarodva ennyire népszerű lett az arab-izraeli ellentét, az érintetteknek azt ajánlom, olvassák el Rostoványi Zsolt Együttélésre ítélve című könyvét! Aki ebben a témában akar megalapozott véleményt alkotni, annak muszáj egyszerre látnia a történelmi összefüggéseket és a két oldal nézőpontját egyaránt. A könyvben mítoszok helyett sok tényt találtok a térség és a két nép múltbéli és jelenbeli viszonyáról. Az egyik pl. potyautasnak lehet érdekes, miszerint attól még, hogy külső hatalmakhoz tartozott a terület, rajta a zsidók és arabok nagyon sokáig békében éltek egymás mellett.
-
psyho85
aktív tag
"Rosszul tudod mar volt ott allamuk meg az okorban."
És előtte kiknek volt ott államuk? És azelőtt? És akkor most az olaszok terrorista akciókat kezdeményezhetnek szerte a Dunántúlon, mert az ókorban itt volt a Római Birodalom? Vagy inkább az avarok, vagy a gepidák? Jajj már... Vagy akkor most mégsem kell fátylat borítani a múltra?
Nem vonom kétségbe Izrael állam létjogosultságát, hiszen nem kis áron megküzdöttek érte, de azért én is azt mondom, hogy nem kell mindenért a csúúnya arabokat hibáztatni. Más népek ősi ellentétein minek feszülünk mi egymásnak?
És hogy legyen egy kis ontopic is: ma reggel olvasom, hogy Pakisztán sikeres rakéta-kísérleteket hajtott végre, kétféle rakéta, 300-600 km hatótávolság. Nukleáris robbanófejek célba juttatására alkalmas, és nekik van is. India örülhet...
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
A masodik a telepeseik. Az utobbikat izombol kellene hazatelepiteni es valahogy konszolidalni a szitut, hogy az elso is megoldodjon.
Nomost a dologhoz ugye hozzátartozik, hogy egyszer már elkezdték az izomból hazatelepítést - nem kis belső feszültégek árán - aztán a dolog nem igazán oldódott meg mégsem./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
frescho
addikt
válasz potyautas #101 üzenetére
Rosszul tudod mar volt ott allamuk meg az okorban.
Egy bit gyarmat volt, amit felosztottak harom reszre ENSZ hatarozattal az ottelok aranyaban.
Az egyik lett volna az ott elo zsidoke. A masik lett volna a palesztinoke, akik szinten evezredekkel korabban betelepultek. A harmadik (Jeruzsalem) maradt volna ENSz felugyelet alatt.
Mint irtam az arab testvereik megszalltak a Palesztinanak szant teruletet es hosszu evekig allomasoztak rajta az elso haborut kovetoen.
Jelenleg Izraellel ezekre teruletekre alkudoznak. A zsidoknak vissza kellene adniuk, de nem teszik. Ennek ket oka van. Az egyik az onnan erkezo raketak es mas tamadasok. A masodik a telepeseik. Az utobbikat izombol kellene hazatelepiteni es valahogy konszolidalni a szitut, hogy az elso is megoldodjon.
Kerdeseim, amiket valaszolj meg kerlek. Eeveket varok, nem zsigeri dobalozast:
Ezzel mi volt a gond, amit az addig allammal nem rendelkezo palesztinok nem fogadhadtak el?
Az adott ido alatt miert nem alapitottak meg azt a palesztin allamot?
Szerinted ha a palesztinok visszakapnak az osszes nekik szant teruletet leallnanak a robbantgatasokkal, vagy harcolnanank amig Izrael letezik?https://frescho.hu
-
potyautas
tag
Ez megint csak az egyik oldala az éremnek. Izrael nem megalakult, hanem a nagyhatalmak megalakították. Az ENSZ határozat viszont egy Palesztin államról is szól. Kissé távol áll a normálistól, hogy ugyanazon a területen. Nem tudom mitől lenne ezen a földön béke, hiszen soha nem volt. A történelem során mindig idegen befolyás érvényesült itt. A helyi lakosságnak soha nem volt önálló állama. (úgy tudom) Izrael mai urai is betelepültek. Visszamehetünk a keresztes háborúkig, vagy akár a Római Birodalomig. Pedig akkor még nem is volt olajkitermelés. Próbálja valaki meggyőzni azt az arab gyereket, aki már fegyverrel a kézben született, hogy békében éljen a szomszéd zsidó gyerekkel, akinek szintén a vérében van a másik iránti gyűlölet.
-
frescho
addikt
Az erme egyik oldalat akarod csak latni.
A baj ott kezdodott, hogy visszautott. Igen, a zsidok eluldoztek a szegeny palesztinokat es nincs orszaguk. (Ez a visszautes arra, hogy az arab liga frankon lerohanta oket, pedig ok is ott voltak hosszu evezredek ota, mint a palesztinok. A 70-es evekig kb 850,000 zsido hagyta el az arab teruleteket.)
Wikibol ideznek:
# 1948 május 14-én megalakult Izrael állam.
# 1948-ban kitör az arab-izraeli háború, palesztin exodus, 711 000 lakos kényszerül elhagyni lakóhelyét, a lakosság 80%-a.Azt is erdemes megemliteni, hogy 48 utan letezhetett volna palesztina, ha az arab liga orszagai akartak volna. A menekulteket ott letelepithettek volna es lenne egy sajat Palesztin allam, nem Izraellel alkudoznanak rola evtizedek ota. Ehhez Jordania es Egyiptom (Ciszjordania, Gaza) kellett volna csak, Izeraelt akar korbe kerithettek volna 5 sor szogesdrottal.
-
psyho85
aktív tag
válasz Bada Bing #98 üzenetére
"Egyébként általánosságban nézve öröm olvasni a beszélgetést, véleménykülönbségek vannak, de rájuk nézve meg tudnám mondani, hogy nem valamelyik online hírportálon születtek. "
Kicsit elkanyarodtunk közvetlenül a témától, de ez nem feltétlen baj, mostanság nem foglalkoztam a közel-keleti ügyekkel, így legalább kicsit utánajárok a dolgoknak. Pl. a '47-es rendezési terv, a pakisztáni-indiai gázvezeték, stb., bevallom, részben új dolgok voltak számomra.
-
Bada Bing
tag
Jajj má, vörld písz, felejtsük el?
Nem, kapjanak kártérítést! Senki sem mondta, hogy ne kapjanak kártérítést. Te is mondd azt, hogy szerinted is kapjanak! Nem kell végletek között csapongani, illetve másoknak végletes gondolkodást tulajdonítani.
A személyeskedésért tényleg fekete pont jár schwanz kollégának, gondolom csak becsúszott. Erre bizony figyelni kell.
Egyébként általánosságban nézve öröm olvasni a beszélgetést, véleménykülönbségek vannak, de rájuk nézve meg tudnám mondani, hogy nem valamelyik online hírportálon születtek.
[ Szerkesztve ]
-
psyho85
aktív tag
Ez az, valaki le lett a "fanatikusozva", én szeretném a szélsőséges és a kirekesztő jelzőt is, mert az olyan menő manapság... Nettó baromság ez, gyerekek. Minek ezen személyeskedni?
Tök mindegy, ki volt ott előbb, mert attól még tény az, amit Sanyix kolléga leírt. Tehát akkor egy brit fennhatóság alatt lévő Palesztinából keletkezett. Mit kell ezen szépíteni? Megöltek, elüldöztek tudom is én mennyi embert, és akkor még valaki csodálkozik, hogy nincsenek szeretve? Nem ők az egyetlenek a történelem során, akik ilyet tettek. Más kérdés, hogy vajon a palesztinok fognak-e 60 év múlva is kártérítést kapni...
"amit elsokent ismert el az USA, majd ot kovette Iran"
"Amiben talán egyetérthetünk mindenesetre az az, hogy muszáj lenne békét kötniük a feleknek valami módon, de erre kevés az esély, kiváltképp akkor, ha mindenki a múlttal van elfoglalva."
Ebben egyet is értünk, de azért mindig csak az aktuális győztes felek szeretik azt mondani, hogy fátylat a múltra. Azoknak a családoknak mit mondasz, akiket kitelepítettek, akiknek ledózerolták az otthonát, akiknek kitépték a gyümölcsfáit? Jajj má, vörld písz, felejtsük el?
-
tkazmer
addikt
- egyszer sem jelentette ki, hogy atomfegyvert akar - ellenkezik a vallási elveikkel -
ez így nem egészen (vagy inkább egészen nem ) igaz.
ez az ahmadinedzsád egyszer már megmondta, hogy neki "isten adta joga" (god-given right) az atomfegyver birtoklása...[link]
innentől kezdve nem tudom, hogy hol kérdéses az iráni atomprogram háborús jellege.úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
schwanz
tag
Szerintem meg de. Szerintem mindenki másnál kellemetlenebb volt számukra az olajár csökkenése.
Ami meg a Nyugat hanyatlását illeti, ha elfogy az olaj, azzal az exportőr még rosszabbul jár, mint a vevő, nemde? Mihez kezd egy ország, ami semmi mást nem csinál, csak olajat ad el? A fejlett világ számára is óriási kihívás lesz a következő évtizedekben az energiaellátás megoldása, de ahogy az olaj drágul, és az alternatívák olcsóbbak lesznek a technológiai fejlődés miatt, előgg-utóbb csökkeni fog a függés. A kőkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kő
Szvázi tag
-
schwanz
tag
Kissé elfogultnak tűnsz, olvasd el az előttem szólót Izrael létrejöttéről Egyébként meg, még ha mindenben igazad lenne, és az egész egy nagy összeesküvés, stb, meg ezek elvették a földet szegény, békés araboktól 48-ban, akkor is mégis mit tehetnének most? Kössék fel magukat kollektíven? Mert addig amíg egy zsidó is él Izraelben, addig a fanatikusok (Hamász, Irán, s ha jól értem te se) nem fognak nyugodni. Tulajdonképpen még utána se nyugodnának, jönne az elmélet, hogy a zsidók titokban biztos a visszatelepülésre készülnek meg hasonlók. Ha már itt tartunk, bizonyos körökben már olyat is hallottam, hogy majd jól idetelepülnek Izraelből, és akkor jaj lesz nekünk, és úgy látszik ezt is van, aki elhiszi.
Amiben talán egyetérthetünk mindenesetre az az, hogy muszáj lenne békét kötniük a feleknek valami módon, de erre kevés az esély, kiváltképp akkor, ha mindenki a múlttal van elfoglalva.
Szvázi tag
-
frescho
addikt
Jo lenne, ha olvasnal a 47-es palesztin rendezesi tervrol egy kicsit. Az Zsidok biza ott voltak mar evezredek ota. Az unokatestvereik betelepules kesobb tortent meg, de mar ok is ott vannak hosszu ideje. A 40-es evekben bizony jelentos mennyisegu Zsido telepult be, mint menekult, illetve kesobb olyan tulelok, akik az oket bevagonirozo orszagokban nem akartak maradni. 47 novembereben - az addig Palesztinanak hivott brit fennhatosag alatt allo teruletet - fel akartak osztani zsido es arab reszre. A zsidok ezt elfogadtak, az arab liga elutasitotta. Gyakorlatilag azonnal zavargasok tortek ki. Az ENSZ rendezesi tervet megszavazo orszagok kovetseget tamadas erte, molotovkoktelos, bombas tamadasok indultak.
48 majus 14 mozgalmas nap volt. Kicsivel a britek mandatumanak lejarta elott kikialtottak Izrael allamot, amit elsokent ismert el az USA, majd ot kovette Iran. Az arab liga ugyneznap haboruba lepett az uj zsido allammal szemben. Majus 17-en a Szovjetek is elismertek Izraelt.
Ezekbol en azt latom, hogyha elfogadja az arab liga 47-ben a rendezesi tervet sokkal jobban jart volna mindenki. Az, hogy sajat allamot akartak teljesen termeszetes, mint ahogy az is, hogy vedik a kulfoldon eloket. (Ennek itthon is termeszetesnek kellene lenni.)
Geller_1972: Technologiaval ellensuyozhato a vizhiany, peldaul megfelelo ontozessel Mivel az EU-ban csokken a nepesseg es elegge jol el vagyunk latva nagy folyokkal (pl. nekunk van ketto is), ezert mi sokkal jobb helyzetben vagyunk. Ahol viszont mar eddig is harc ment a vizert (jordania-Izrael) nem sok jot josolok.
[ Szerkesztve ]
-
Sanyix
őstag
"hogy a klasszikus arab-izraeli háborúkat nem ők kezdték." a hivatalosat nem de az ellentétet ők gerjesztették, azzal hogy a 2. vh után szépen odamentek, és megmondták az ott lakóknak: "el lehet menni, vagy kinyírunk". Nem mentek, mire szépen a "kiválasztott nép" katonai szervezeteket alakított, és elterjesztették a terrorizmust (igen ők kezdték el először robbantgatni a palesztinokat(és az ott állomásozó !briteket is!), akik szintén később átvették ezt a viselkedést), aztán a kockabajszos bácsi nyomdokaiba léptek, de ők már géppuskákkal "tisztították" új területüket gázkamrák helyett. És ezért rágtak be rájuk az arabok, majd hivatalosan is megalapították izraelt, és jöttek a háborúk(mert valszeg ott is az arabok arra vártak hogy csináljanak valamit a nagyhatalmak, de nem tettek semmit, hát ők akarták akkor megoldani).
szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...
-
-
Geller72
veterán
Az éhinség és vízhiány nem csak ott fog ütni, hanem a fejlett technikai fölényű országokban is. És ha nincs mit enni, nincs mit inni, akkor itt is és a fejlett országokban is elszabadul a pokol. Nagyjából ugyanúgy a hajunkra kenhetjük majd a technikai fölényt, mint a pénzt. A pénzt nem lehet meginni és nem lehet megenni. Kína magasan tesz majd a mi problémáinkra. El volt az már zárva egy időre saját akaratból és mégsem estek kétségbe. Lehet, hogy ott is víz és élelmiszer hiány lesz, de még mindig más eredmény jön ki a végén, ha mondjuk 10 millió emberből marad 10%, vagy náluk az egy milliárdból.
-
frescho
addikt
Szimplan a nepesseguk novekedesi irama miatt fogunk "kikapni" toluk. Ugy ahogy Koszovoban tortent az alban-szerb meccsen, de ezt mar mas is irta.
Keves szamunkra pozitiv lehetoseg van, de ebbol egyik sem jelent szamukra pozitivat:
- Szep gombafelhok lesznek arrafele
- Szetesik es zavargasokba fullad a rendszeruk
- Az olaj fogyasaval+ eghajlat valtozassal az intenziv mezogazdasag osszeomlik. Ehinsegek es vizhiany lesz. Europa-USA a technikai folenyevel fennmarad, a tobbieknel nagy vagasok lesznek. (Kina gazdasaga megsinyli a magas szallitasi koltsegeket.)https://frescho.hu
-
Geller72
veterán
Iránt szerintem tudják, hogy az eddigi (Irak, Afganisztán) módszerekkel nem lehet "megoldani". Szerintem (és ahogy az elmúlt évben láthattuk) megpróbálják belülről szétrohasztani, konfliktusokat szítani. Ez is az USA egyik alkalmazott (nem éppen etikus, de működő) "fegyvere". Amit nem lehet megvenni, nem szabad kinyírni, azt bomlasszuk meg. Kérdéses, hogy a fejlett országok gazdasági modellje mennyire és meddig életképes. Jelen pillanatban nem úgy néz ki, mint amelyik faján műkszik. Nem hiszem, hogy Iránt különösebben érdekelné a mi gazdasági válságunk. Nálunk is van a fejlődésnek ára. Nálunk is van egy millió áldozat. Egy millió munkanélküli....
Az S-300-ból úgy volt, hogy mi is kapunk anno, de persze semmi sem lett belőle. Pedig nem ártana valami, mert a 60-70-es évek beli Volhov, Nyeva, és a hozzá hasonló föld-levegő rakétáink, lokátoraink, és egyéb légvédelmi technikánk a vietnámi háború szintjén ragadt. Iránnak a saját fejlesztésén kívül hasonló felépítésű légvédelme van. (Akár csak Iraknak volt a Scudokon kívül). Nem lennék meglepve, ha jót röhögnének a mi fejlett társadalmunk porai felett majd 500 év múlva (Ha addig mi nem nyírjuk ki magunkat).
-
Ijk
nagyúr
-
frescho
addikt
válasz bandiras2 #85 üzenetére
Az az 1 millio erosen tulzo. De egy emberert is sok. Az az egy gond azzal, amit leirtal, hogy ok most tartanak ott, ahol mi a konvisztatorok koraban. Ok biza siman ide fognak jonni hoditani. De nem kell felni, par evtized es lesz parizsi kalifatus.
Ijk: Pontosan. Egy tamadast, csatat, csapast megnyerhetnek. Az eredmenyt azonban nem tudnak kihasznalni.
-
bandiras2
senior tag
Sajnos nem tudok forrást írni, valahol TV műsorban hallottam elemzésnél.
Ha kevésbé szorosan fogják a gyeplőt, és hagyják hogy forradalom legyen, akkor az országuk gazdasági irányítása egy az egyben amerikai kézbe kerül. Így hogy nem hagyják, kénytelenek eszméletlen mennyiségű pénzt fegyverre és propagandára költeni hogy távol tarthassák a kellemetlen nagy testvért.
MNellesleg ez a látszatdemokrácia igencsak stabil alapokon nyugszik. A nyugat hatásai nélkül már 1000 éve fennáll. Lehet vitatni az emberi jogokat és a demokratikus vívmányokat, de egy lassan fejlődőképes, viszonylag élhető rendszer.Ráadásul mint említettem stabil. Itt Európában a keresztény alapokon nyugvó stabil birodalmi rendszereket a világháborúkkal, majd a hidegháború lezárásával átalakították egy instabil de irgalmatlanul pörgő liberális alapokon épülő EU konform és polkorrekt egyveleggé. A pörgő fejlődésnek veszélyei is vannak. 100 év múlva már nem lesz Európa a mostani formában:
[1:12 től van a lényeg, interjú egy svéd iskolaigazgatóval, de az egész vid megéri megnézni..]
Ha irán megússza az amerikai inváziót, akkor akár a nyugati kultúra teljes összeomlását is simán átvészelheti, és Kínával együtt egy új világrend alapjaként szolgálhat átmentve a felhalmozott tudás és technológia jelentős részét.
És az összeomlás a vid alapján nem is olyan fikció kategória. Amerika jelenleg tart ott ahol a Római birodalom a császárok idején: Életszínvonalát és hatalmát csak folyamatos hódításokkal képes fenntartani. Róma a rabszolgákra épült, amerika az olajra.
Meg lehet nézni amerikát a 20 század elején, és meg lehet nézni most. Katonailag erősebb mint valaha, de a társadalom széthullóban van.. Terjed az erőszak, egyre nagyobb probléma a drog(akinek van teenager korú ismerőse kérdezze meg tőle hányszor szoktak betépni egy hónapban), tömegesen hullanak szét a családok.
Iránban az erőszak állami monopólium, és a drogterjesztést azonnal és véglegesen megtorolják. A kemény egyházi kontroll miatt nem hullanak szét olyan mennyiségben a családok sem. Vannak túlkapások, de hol nem? (2006 okt 23 Budapest...)
Az arabokat és a perzsákat nem b@szogatni kell, hanem békén hagyni.A társadalom amely az egyenlőséget a személyes szabadság elé helyezi, egyiket se fogja elérni. A társadalom amely a személyes szabadságot az egyenlőség elé helyezi, mindegyikből bőségesen részesedik. Milton Friedman
-
frescho
addikt
válasz bandiras2 #82 üzenetére
Az irani legvedelemet siman tulterhelnek az amcsik, az uj fejlesztesuk kicsit kihivasokkal kuzd. De mint mar irtam, a gond nem ott van, hogy romba tudjak-e donteni a legfontosabb celpontokat, vagy megtizedelni a gardat. Ahogy irod a lakossaggal talalnak szemben magukat, mint Irakban. Egy modon tehetne keresztbe Irannak, ha valahogy forradalmat robbantanak ki, de az ottani feldikturaban (latszat demokracia?) a hatalmon levok kemenyen fogjak a gyeplot, igy eselyuk kicsi ra.
A regionalis hatalmaknak sem jonne jol egy haboru, fokent Kina es India nem orulne. Kina gazdasagilag komoly nyomast tudna gyakorolni, India meg fokent a destabilizaciotol fel, eleg nekik ket nem eppen barati szomszed, Kina es Pakisztan.
Raadaskent az elszabadulo olajar a maradeknak is betenne.
Irakban egymillio civil? Egy forrast kerlek jelolj meg. Ebbol mennyit oltek meg a megszallok es mennyit a szabadsagharcos hosok?
[ Szerkesztve ]
-
bandiras2
senior tag
Iránt nem kell kell félteniannyira, páholyból nézték végig Irak lerohanását, és azóta is elemezgetik. Arra gyúrnak hogy ne érje meg amerikának lerohanni őket. Erre kell az S-300 légvédelmi rendszer nekik. Amerika le tudná rohanni őket, de utána nem lenne amerikai légierő. Ez már most is probléma az amcsiknál: Afganisztán és Irak felett rengeteg üzemidőt repültek ki a légierő gépeiből, tömegével van szükségük élettartamnövelő karbantartásra, és még mindig nincsen elegendő drón hogy teljesen ki lehessen váltani a légierő gépeit, bár már folyik a nagyüzemi gyártás, jelenleg ott tartanak, hogy még a Cessnák alá is hellfire rakétát akarnak kötni hogy ne a drága üzemidejű vadászokat kelljen használni.
Irakban egy millió civil halt meg azóta hogy az amerikai hadsereg elhozta nekik a békét és a demokráciát. Ha ezt az adut Irán ügyesen kijátssza, akkor nem csak az Iráni hadsereggel és a Forradalmi Gárdával kell szembenézniük, hanem a teljes lakossággal is.
Az idő Iránnak dolgozik. Most kezdték meg a saját fejlesztésű légvédelmi rakéta gyártását amíg az S-300 megérkezik Putyintól.
Irán csak úgy tudja megakadályozni a háborút, ha mindenki számára világossá teszi hogy egy temető lesz az amerikai hadseregnek. Keményen dolgozik ezért, míg egyesek keményen dolgoznak azon, hogy az S-300 ne érkezzen meg iránba. [wiki S-300].
Namost ha azt a rengeteg pénzt nem erre a hülyeségre kellene elköltenie, akkor már ott tarthatnának mint Dubai. De ha nem akarnak Irak sorsára jutni akkor muszáj. Megy a verseny, kié lesz Irán olaja és gáza. Egyenlőre Kína India és Pakisztán áll nyerésre, ráadásul ezért még rendes árat is fizetnek, és ez cseppet sem tetszik amerika urainak.
Utánanéz valaki annak hogy hova kerül az a pénz amit amerika Iraknak fizet az olajért?
Szerintem Irak infrastruktúrájának a fejlesztésére fordítják. Van erre egy bevált recept:
Megbízunk amerikai cégeket, akik amerikai nyersanyagból amerikai szállítási céggel helyi munkaerő alkalmazásával jó drágáért felépítik a cuccot, amit lehet mutogatni az éhes tömegeknek hogy milyen jó nektek. Csakhogy ez nem lesz Iraki tulajdon. Amerikai tulajdon lesz, és Irak "haszna" az egészből annyi, amit az a néhány proli munkabérként kapott.
[elmélet első rész]
[elmélet második rész]A társadalom amely az egyenlőséget a személyes szabadság elé helyezi, egyiket se fogja elérni. A társadalom amely a személyes szabadságot az egyenlőség elé helyezi, mindegyikből bőségesen részesedik. Milton Friedman
-
psyho85
aktív tag
"szóval ezt tényleg nehéz innen megítélni"
Valóban, ez tény. Kicsit kitört belőlem a szájkarate szakosztály.
Csak a párhuzam kedvéért: melyik európai ország deportált előtte 4 millió embert? Nagy kedvezmény tömegesen odatelepedni valahova, irtani az embereket, aztán egy darabot "visszaadni".
Félreértés ne essék, tisztelem a harcot, amit vívnak, a kitartást és az eltökéltséget. De azért ne mosdassunk már tömeggyilkosokat, akik még ma is űzik az ipart. Vallástól függetlenül.
-
cucka
addikt
Nah ja, mert mintha Izrael vezetése (és létezése) nem vallási alapú lenne
Izrael szekuláris, nyugati típusú demokrácia, tehát a vezetése nem vallási alapon működik.
Nyilván, a zsidó néphez elég szorosan kötődik az izraelita vallás.
Amúgy a vallás minden olyan országban irányít, ahol a nép jelentős része vallásos. Irán annyiban több, hogy nem szekuláris: az államformája iszlám köztársaság, alkotmánya pedig világi hatalmat biztosít a vallási vezetőknek. (Például a jóváhagyásuk nélkül nem lehet törvényeket beiktatni vagy államfőt választani)Ja, hogy akkor se magukat a zsidókat utálják, hanem magát Izraelt, azért, amit tett?
Ez csak azért sántít számomra egy kicsit, mert nem látom a direkt kapcsolatot a palesztin és az iráni nép között. (Tehát hogy miért is ennyire komoly téma Iránban ez a kérdés, hol érinti őket). Természetesen kb. egyik iszlám többségű ország népe sem helyesli Izrael politikáját, de konkrét fenyegetésig csak az Irániak jutottak el.Tény, hogy Iránban a mai napig erős Khomeini ajatollah hatása, de ez változóban van.
Persze, az ottani emberek sem teljesen hülyék. Te sem szeretnél egy középkori szellemiségben működő vallási diktatúrában élni, ők sem igazán.A "jó öreg" ámerika (a fél világgal együtt) mivel jött ki a gazdasági válságból a '30 években? Fegyverkezéssel.
Mondjuk úgy, hogy a fegyverkezés is segített. Ne feledd, a gazdasági válság vége 5 évvel azelőtt volt, hogy kitört volna a 2. világháború és 7 évvel azelőtt, hogy az Egyesült Államok belépett a háborúba. (Tehát nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy a fegyverkezés tudatosan történt-e ilyen szempontból)Azóta is erős gazdasági tényező a fegyvergyártás, és ha nincs hol ellőni a dolgokat, gond van.
Azért egy dolog, hogy a nyilvánosságot többé-kevésbé kizárva fegyvereket adnak el barna és fekete embereknek azért, hogy legyen mivel lőjék egymást, és megint más dolog egy ország megtámadása. -
schwanz
tag
-
schwanz
tag
nana, a "piszkos" munkát Iránra értettem, és kérdés volt. A palesztinoknak szerintem is normális életfeltételeket kéne biztosítani, és ez elsősorban éppen Izrael érdeke, hogy ne lődözzenek meg robbantgassanak. A zsidók szerintem egész nyitottan állnak a kérdéshez, végül is önálló állam létrehozásáról tárgyalnak évek óta, igaz, nem sok eredménnyel, de akkor is, csak a párhuzam kedvéért: Európában hány ország ad akár csak területi autonómiát is kisebbségeinek?
Szvázi tag
-
psyho85
aktív tag
Nah ja, mert mintha Izrael vezetése (és létezése) nem vallási alapú lenne... egy szigorúan vett vallási közösségben mindegy, hogy hogy hívod a vezetőket, a vallás irányít. Ez azért sok jót ígér?
Egy izraeli úriember írása Iránról (ahol a legnagyobb létszámú zsidó közösség van Izraelen kívül): "Az irániak többsége ugyanis éppen azért nem szereti Izrael államot, mert az törvénytelen és erőszakos eszközöket alkalmaz a palesztin lakossággal szemben."
Ja, hogy akkor se magukat a zsidókat utálják, hanem magát Izraelt, azért, amit tett? Tény, hogy Iránban a mai napig erős Khomeini ajatollah hatása, de ez változóban van.A "jó öreg" ámerika (a fél világgal együtt) mivel jött ki a gazdasági válságból a '30 években? Fegyverkezéssel. Azóta is erős gazdasági tényező a fegyvergyártás, és ha nincs hol ellőni a dolgokat, gond van.
-
cucka
addikt
Iran sem megy a szomszedba, ha be kell szolni a nyugati vilagnak. Siman beigertek a zsidoknak a masodik holokausztot es bar szerintem a vezetok tobbsege ezt nem gondolja komolyan, van nehany fanatikus.
Iránt többek közt egy 12 fős tanács vezeti, amely vallási vezetőkből és iszlám jogászokból áll. Ez azért sok jót nem ígér.A gondot a terulet megtartasa, ellenorzese jelentene.
Afganisztánban és Irakban is ez a probléma. Bomba meg lőszer van elég, nem az a kérdés, hogy földig tudják-e bombázni az országot, mert a válasz egyértelműen igen. (Csak ugye a földig bombázással senki sem nyer semmit) -
frescho
addikt
Rive: Komoly modernizaciorol nem beszelhetsz. Az oroszoktol vasaroltak csak tenyleg szinvonalas eszkozoket, de azok egy reszet nem kaptak meg. A tobbi fejlesztesuk kb. a 90-es evek elejenek szinvonalat tukrozi.
^Clown: Nem szalka a szemukben, inkabb a penztarcajukat szeretnek hizlalni.
-
Irán? Sok ott az olaj meg a gáz, ezzel mindent elmondtam. Plusz rendkívül kultúrált, hagyományait ápoló ország, amelyik tudja honnan jött, és hová tart. Ez a két dolog épp elég nagy szálka az amerikai szemekben.
-
psyho85
aktív tag
"de a ti mértéktartásotokon fog múlni, hogy a közösség elbír-e egy ósdi processzorok huszonhatezredik tuningtesztjén kívül mást is"
Elbírja a Kamionos naplóját, elbírja TheDJ mély írásait és a rá érkező humoros paródiákat, elbírt némi audiofil tévelyedést, elbírja Vakegérke meséit, stb. Potenciál van. Nem véletlenül írtam, hogy nagy próba lesz ez. És ki kezdett el elsőként személyeskedni? Aki Izraelt védte, aki szerint a palesztinok irtása és a térség uralási kísérlete "piszkos munka". És a rá érkezett válasz? Személyeskedés. Persze amire reagált az előbbi, már az is egy elég erős hozzászólás volt. Hiba, hiba hátán. Annyira tudtam, hogy ez lesz, kár.
Amúgy meg szerintem kár a szó a közel-keletre. Vallási fanatikusok és kevésbé fanatikusok (legyen az zsidó, síita, szunnita, köldöknéző, akármi) egy rakáson, Jeruzsálem kapásból 3 nagy vallásnak fontos helyszín, évezred óta elhúzódó ellentétek. A "balkáni lőporos hordó" ehhez képest óvodai homokozó. Tök mindegy, ki és mikor kezdte, az a lényeg, hogy nem fejezik be.
"Az, hogy az Egyesült Államoknak ne lenne érdeke a térség békéje, egy élces, de bizonyíthatatlan/cáfolhatatlan kijelentés, ezért illene tartózkodni tőle."
ugyanakkor:
"A projekt tehát jelenleg gazdasági, és biztonságpolitikai ellenérdeke az Egyesült Államoknak, efelől nincs kétség."
Hogyan biztosítható, hogy ne induljon el egy projekt, amihez a két fél viszonylagos egyetértése kell, és a pénz mézesmadzagja nem jött be? Ne legyen béke a térségben. Ennyi.
-
Rive
veterán
Az Irani hadsereg nem birt az Irakival, akit az amcsik siman bedaraltak. Nem lenne gond odacsapni nekik.
Csakhogy amig az Irak-Irán háború után az iraki rezsim befordult és eléggé megsűllyedt, addig az irániak komolyan vették a hadseregüket. Jelenlegi csapásmérő erejük, védekezési képességük lényegében ismeretlen.Továbbá jelenleg ugye egy szuper kis vallási diktatúrát épitenek ki: ehhez jár ugye egy remekül megrendezett választási csalás, meg véresen elnyomott ellenzék, lázongás, bizonytalanság. Az efféle rendszerek sose életképesek hosszú távon - még, ha sok bajt tudnak is kavarni, amig összeomlanak.
Egy nyugati beavatkozás viszont egységessé tenné az egész országot. Irakban az ország lakossága már nem támogatta a vezetést: egy egységes Irán merőben más tészta./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
frescho
addikt
Iran sem megy a szomszedba, ha be kell szolni a nyugati vilagnak. Siman beigertek a zsidoknak a masodik holokausztot es bar szerintem a vezetok tobbsege ezt nem gondolja komolyan, van nehany fanatikus. Mogottuk all peldaul Kina, aki a legfontosabb kereskedelmi partnere.
Az Irani hadsereg nem birt az Irakival, akit az amcsik siman bedaraltak. Nem lenne gond odacsapni nekik. A gondot a terulet megtartasa, ellenorzese jelentene. Talan csak egy ellenforradalom lenne a megoldas.
A gyoztesek (ujra)irajak a tortenelmet
-
cucka
addikt
"Az USA kormánya, aki egyre agresszívebben próbálja belecsalogatni a világ hatalmait egy Irán ellenes fellépésbe"
Ebben mi az elfogult? Én ezt tényként látom.
Az lehet, hogy próbálja becsalogatni, de nem tartom reálisnak, hogy ez a közeljövőben bekövetkezzen. Sem az afganisztáni, sem pedig az iraki háború nem tartozik az amerikai hadsereg sikertörténetei közé, az amerikai közvélemény sem áll már a háborúk mögött, pedig ehhez a két országhoz képest Irán igazán kemény feladat lenne. Területe négyszerese Irakénak, lakossága több, mint kétszerese, van nekik rendes hadseregük, stb.
Amerika szövetségesei közül pedig nem tudom, melyiknek lenne érdekében jelenleg egy háború, az európaiak közül talán senkinek.Meglehetősen igen kevés "katyusa" repül el egy izraeli városig több okból is.
A házi készítésű rakéták valóban nem túl hatékonyak. Ettől függetlenül a közhangulat számára azért elég meghatározó, ha hetente jönnek hírek a határvidéki rakétatámadásokról meg a robbantásos terrorakciókról.Másodsorban, ahova mégis bepotyognak, azok sem a kimondottan Izrael belső városai, hanem a telepesek által (merjem mondani ilyen közegben azt, hogy elfoglalt, megszállt) lakott területekhez közeli terület.
Igen, Izrael politikája meglehetősen kétarcú a telepesek ügyét tekintve. Az nyilvánvaló, hogy a telepesek támogatása nem mozdítja előre a zsidó-palesztin megegyezést.Azért talán mégsem. Ha ennyire egyértelmű lenne, akkor Iránt már szimpla homokozóvá változtatták volna.
Irán ellenségessége a nyugati világgal szemben szerintem egyértelmű. Egy háborúhoz azért ennél többre van szükség. Dél Korea is ellenséges, konkrétan sokkal tovább feszíti a húrt, mint Irán, mégsem támadták meg (még).Bocs B+, hogy föl merek háborodni az ellen, ami szerintem az igazság sárba tiprása.
Föl lehet háborodni, de szerintem rosszul közelíted meg a kérdést. Jó esetben az államok vezetői azért dolgoznak, hogy a népüknek jobb legyen. A népük és az országuk érdekeit képviselik, nem pedig a globális szinten mérhető igazságosságot. Szerintem ez semmiképp nem felháborító. Magyarként nyilván te is azt szeretnéd, hogy Magyarország vezetése az ország és a nép érdekeit képviselje...ahhoz képest, hogy az egész balhé a mostani Irak területéről indult, valóban.
A mostani balhé igen. A Bibliát azért hoztam fel, hogy felejtsük már el azt a tévhitet, hogy a békés és becsületes palesztinok évezredek óta ott éltek, a zsidó nép pedig csak betolakodó (egy ilyen hsz-re írtam a választ). Valójában mindkét nép ott él évezredek óta, függetlenül attól, hogy éppen hogy hívták azt az országot/birodalmat, amihez a terület tartozott. -
potyautas
tag
Azért én úgy tudom, hogy ott voltak már a filiszteusok is, amikor Isten választott népének törzsei Afrikából odatévedtek. Ez persze már szerintem se számít. Még az sem, hogy ezek valójában rokon népek. Vagyis az arab is sémi, nemcsak a zsidó. A kiírtási szándékról, vagy nem szándékról nekem a legutóbbi gázai bombázás jut eszembe, amikor zsidó turisták tapsoltak a robbanásoknak. Történt mindez olyan időpontban, amikor Amerikának éppen nem volt lehetősége (belpolitikai helyzet miatt) leállítani őket.
Néhány évtizeden belül megoldódik a viszály. Egyszerűen azért fog megszűnni Izraelben a zsidó uralom, mert az araboknál sokkal nagyobb a népszaporulat. Koszovó is azért tudott leválni Szerbiáról, mert a területen már alig maradt néhány százalék szerb.[ Szerkesztve ]
-
schwanz
tag
Az Irán elleni komolyabb szankcióknál is van ki nemet nyomjon.
#53 Azért Izrael évtizedek óta atomhatalom, és eddig sem élt vele, pedig volt katonailag sokkal rosszabb helyzetben is.
#55 Nem szent itt senki se, de Izrael nem diktatúra, és igenis számít a belső és külső közvélemény. Hidd el, az összes palesztint ki tudnák irtani, de ilyen eszükbe se jut, pedig a harciasabb arab államoknál régi dogma az ő megsemmisítésük.
Szvázi tag
-
schwanz
tag
válasz potyautas #46 üzenetére
Zsidók még régebb óta élnek ugyanott, de nem ez a lényeg, ugyanis mindez nem változtat semmit azon, amit írtam, hogy ti. Izraelnek nincs választása. Ettől persze a palesztín is a világ egyik legszerencsétlenebb népe (már amennyiben külön népnek tekintjük, hisz arabok ők is, ilyen értelemben a székelyek is hazátlan nemzet).
Szvázi tag
-
Telefunen
őstag
(justice of the peace) قاضى صلحيه، امين صلح، دادرس دادگاه بخش
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
"És amikor túl nagy lett az ellenszél - jóval kisebb volt, mint ami most Iránnak fúj szembe - akkor megálltak."
Amikor az amcsik beszoltak, hogy vegyenek vissza, mert ugrik a katonai segely, rogton visszabb vettek magukat. Hasonlora szamtalan pelda van. Kicsit kepletesen: Az USA-nak jol jon egy harapos eb, de a poraz veget erosen markoljak.
Az arab orszagok szamtalanszor inditvanyoztak az ENSZ-ben felelossegrevonast Izraellel szemben, de a BT-ban mindig akadt egy nagybacsi.
-
Geller72
veterán
válasz Bada Bing #56 üzenetére
"Lehet hőbörögni, hogy hogy jelenhetett meg egy cikk"
Nem hőbörögtem. Komolyan. . És nem miattad kérdeztem. Hanem valóban csodálkozom, hogy meg engedték jelentetni. A probléma reális, ahogy már többször is írtam. És engem is érdekel. Nem (csak) rajtam múlik, hogy átmegy e személyeskedésbe a dolog. Ha igen, inkább kiszállok.
(Olvass PM.et) .
-
Bada Bing
tag
Nem csodálom így utólag, hogy a PH-ról száműzve lett a politika. Viszont azt igen, hogy egy ilyen cikket meg lehetett jelentetni.
A nemzetközi kapcsolatok és a belpolitika, a politizálás között van különbség. A cikket pedig vállalom.
Lehet hőbörögni, hogy hogy jelenhetett meg egy cikk, de a ti mértéktartásotokon fog múlni, hogy a közösség elbír-e egy ósdi processzorok huszonhatezredik tuningtesztjén kívül mást is. A tiszta, folyamatosan mérlegelő, új nézőpontokat elfogadni képes gondolkodás tanulható, szükséges is tanulni. Szerintem nagyrészt még mindig ebben a mederben mozgunk, ezért tartható a helyzet, csak kezdenek megjelenni az indulatosabb kifejezések, az egymás személyére tett megjegyzések.
Ez egy kis izraeli-palesztin konfliktus itt a fórumon Talán pont ebből lehet átérezni kicsit, micsoda feladat ennek a vitának a rendezése. A visszafogottságot, az egy hátrafelé megtett lépést mindenkinek magának kell kezdenie, máskülönben csak eszkalálódik a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
Geller72
veterán
"...őket érdekelte, hogy a nemzetközi közösség, ENSZ, BT mégis miket vartyog összevissza."..Ez a történetet így ebben a formában nem mindig fedi a valóságot.
"Még akkor se fogadnám biztosra, hogy atommal odadurrantanának, ha ők kapnának egy affélét szembe."
Én meg úgy érzem, hogy biztosan nem várnák meg. Az atom lehetőségét már meglebegtették.
Amennyire tudom, többen felvetették, hogy Izrael is csatlakozzon az egyezményhez. (Atomsorompó). Ha igazából annyira békések a szándékai és annyira egyetértésben van a nagyhatalmakkal, akkor miért nem teszi meg? Nem növelné a bizalmat Izrael iránt?
-
Rive
veterán
De valahogy nagyobb esélyt látok arra nézve, hogy Izrael amúgy sem túl szívbajos vezetői közül remeg meg valakinek a keze a kioldó konzolon.
Ezen ne aggódj. Izrael pontosan tudja, hogy meddig mehet el. Az utolsó Gázai háborút se a Hamasz miatt vesztették el, elhiheted. Hanem azért, mert Iránnal, Hamasszal szemben őket érdekelte, hogy a nemzetközi közösség, ENSZ, BT mégis miket vartyog összevissza. És amikor túl nagy lett az ellenszél - jóval kisebb volt, mint ami most Iránnak fúj szembe - akkor megálltak.Még akkor se fogadnám biztosra, hogy atommal odadurrantanának, ha ők kapnának egy affélét szembe.
-
Geller72
veterán
válasz Dare2Live #50 üzenetére
Te nem vagy normális. Komolyan... Teljesen öszintén mondom, hogy nem néztem meg a forrás portál politikai hovatartozását és nem is érdekel. És nekem nem "jöttek szembe" semmilyen zsidó ellenes dolgok, mert qrvára nem is érdekelnek ilyenek. Ha te ebből látod, és el is döntöd, hogy én milyen ember vagyok, akkor ehhez az eredményhez én külön gratulálok neked.... Közöm nincs a hungaristákhoz. Elolvashatod az összes hsz-em. Nincsenek ilyen irányu hajlamaim. (Sem)
Hogy ki elfogult, arról lehetne vitát nyitni, de nem hinném, hogy ezek után lenne értelme.
"Az USA kormánya, aki egyre agresszívebben próbálja belecsalogatni a világ hatalmait egy Irán ellenes fellépésbe"
Ebben mi az elfogult? Én ezt tényként látom. Nap, mint nap. Nem védem Iránt különösebben, met tudom, hogy ők is kellően fanatikusok. Ehhez képest az #52-ben az idézetem látom visszaköszönni, némiképp konszolidáltabb változatban, de érdemileg nem sokban eltérően.#42:
"Már ne is haragudj, de éppen, hogy az anyaországban élő zsidókon csattan az ostor, nem a pesti zsidót lövi szájba katyusával a palesztin."Meglehetősen igen kevés "katyusa" repül el egy izraeli városig több okból is. Elsőnek azért, mert nem véletlenül van egy demarkációs védelmi zóna, ahova "bepotyoghatnak" a házi készítésű csövek. Másodsorban, ahova mégis bepotyognak, azok sem a kimondottan Izrael belső városai, hanem a telepesek által (merjem mondani ilyen közegben azt, hogy elfoglalt, megszállt) lakott területekhez közeli terület.
Valóban, én sem örülnék neki, ha így kellene élnem. De megpróbálnék rá megoldást keresni. Ennek nyomait sem látom az Izraeli külpolitikában."Izrael katonailag meglepően erős"
Ez tény. De ahogy Palesztína mellett Irán "szorgoskodik", Izrael sem egyedül érte ezt el."Igazából szerintem csak azon lehet töprengeni, hogy Izrael a Nyugat helyett végzi el ebben az esetben a piszkos munkát, vagy csak a saját létezése érdekében lép, mert az valahogy kimaradt eddig a képletből, hogy a palesztínok legnagyobb támogatója és pénzelője is Irán, és nem biztos, hogy örülnének Izraelben, ha nukleáris fegyverrel is támogatnák a Hamászt. Mi se örülnénk utána, ha déli szél fúj..."
Cseszheted a déli szelet. Ott ha valaki használni fogja, akkro tök mind1..
Nem. Nem szeretném, ha a Hamaszt, vagy akárkit támogatna Irán. Azt sem ha Irán használna ilyet. De valahogy nagyobb esélyt látok arra nézve, hogy Izrael amúgy sem túl szívbajos vezetői közül remeg meg valakinek a keze a kioldó konzolon.
Mint ahogy emlíetted is, nem egyszer bizonyították, hogy önállóan is meg tudják oldani a dolgot.Mint írtam, elhiszem, hogy szar, ha valaki folyamatosan baxogatja őket, de nem hiszem el, hogy nem lehet valami békésebb megoldást találni.
" Irán ellenséges az általad említett nagyhatalmakkal (és általában a nyugati világgal) szemben, Izrael pedig nem. Ennyire egyszerű."
Azért talán mégsem. Ha ennyire egyértelmű lenne, akkor Iránt már szimpla homokozóvá változtatták volna."A világ érdekek mentén működik, nem pedig a te általad felállított igazságossági vagy morális rendszer szerint. Ez mindig is így volt és mindig is így lesz. Ez nem szánalmas vagy felháborító, hanem tény, így működik a világ. Erre nem is gondoltál, ugye?"
Bocs B+, hogy föl merek háborodni az ellen, ami szerintem az igazság sárba tiprása. És ne tőled kelljen engedélyt kérnem, hogy véleményt formáljak erről. .
Rendi? .#48
"Hallottál már a Bibliáról? A könyv a zsidókról szól, a sztori pár ezer évvel ezelőtt játszódik egészen véletlenül pont a mai Izrael területén."
..ahhoz képest, hogy az egész balhé a mostani Irak területéről indult, valóban.
Összegezve: a régió mindenképpen egy robbanás előtti puskaporos hordó. Az a kérdés, hogy kinél szakad el a cérna.
(Nem csodálom így utólag, hogy a PH-ról száműzve lett a politika. Viszont azt igen, hogy egy ilyen cikket meg lehetett jelentetni. A probléma ettől még reális. De ahogy nagyban, itt kicsiben sem lesz soha azonos álláspont)
[ Szerkesztve ]
-
Bada Bing
tag
válasz Dare2Live #50 üzenetére
Én is utánanéztem, honnan származik az idézet, de szándékosan nem emlegettem fel. Kérlek benneteket, hogy nekem tett szívességből maradjon civil a hangnem, egymás helyett a témára összpontosítsuk a figyelmet! Ennek érdekében persze igyekszem tisztázni a tények szintjén mindent, amit csak lehetséges.
Az ominózus idézetről akkor, amit tényszerűen tudni lehet: az iráni-indiai-pakisztáni kőolajvezeték valóban egy évtizedes múlttal rendelkező terv, sokáig álom volt, az utóbbi időben az érintett államok változó energiabiztonsági helyzete előrelépést eredményezett. Idén márciusban Irán és Pakisztán ugyancsak egyezséget kötött a vezeték kiépítését illetően. Az Egyesült Államok érthetően nem helyesli a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését egy olyan állammal, amelyet nemzetközi jogsértések miatt igyekezNEK gazdaságilag szankcionálni. India részben biztonsági megfontolások miatt jobbára ingadozó állásponton volt a csatlakozást illetően, de most ismét jelezte érdekeltségét. Az, hogy az Egyesült Államoknak ne lenne érdeke a térség békéje, egy élces, de bizonyíthatatlan/cáfolhatatlan kijelentés, ezért illene tartózkodni tőle. Amit ki lehet jelenteni, hogy az Egyesült Államoknak nem érdeke, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert, és nem érdeke, hogy a Kaszpi-tenger környéki energiahordozókat az ő beiktatása és profitja nélkül aknázzák ki. A Unocal céget támogatva az USA már az 1990-es évek közepén egy Pakisztánon át megépített kőolajvezetéket képzelt el, amelyet a megvalósuló iráni-pakisztáni kőolajvezeték nyilvánvalóan keresztülhúzna. A projekt tehát jelenleg gazdasági, és biztonságpolitikai ellenérdeke az Egyesült Államoknak, efelől nincs kétség.
Az öt arab-izraeli háborúból kettőt indított Izrael, ebből egyet (1956) főként gazdasági érdekek nyomán, itt egyébként az USA is kihátrált Izrael mögül és visszavonulásra szólította fel. A libanoni háborút lehet a fegyveres provokációra adott válasznak is tekinteni.
Ahogy már leírták előttem, a két ősi zsidó állam, Izrael, majd felbomlása után Judea is a jelenlegi helyszínen helyezkedett el. A térség központi szerepet játszott az ókori történelem korszakában, a makedónok a rómaiak, az arabok, a perzsák, a törökök, mindenki megszállta a területet bizonyos időszakokban. Történelmi kutászkodással tehát értelmetlen igazolást keresni egyik vagy másik nép jelenbeli jogához, civilizált társadalmakként pedig békés megoldást kellene keresniük. Az arabok és a zsidók egyébként egészen a huszadik századik békében éltek egymás mellett, miközben a civilizált Nyugat-Európában sorra hozták a zsidók elleni törvényeket, melyekkel a kereskedő tevékenységre váltást is kikényszerítették, a Közel-Keleten efféle hátrányos törvényeket nem róttak ki rájuk.
Azt pedig sajnos mindenkinek el kell fogadnia, hogy a nemzetközi politika világát még az államjogénál is kevésbé lehet az igazságosság és a morál eszközkészletével kezelni. Ahogy a múltban másról szó sem lehetett, még hosszú ideig az állami érdek lesz a fő alakító erő.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Én úgy látom te nem bírsz alap dolgokat értelmezni. Irán aláírta az NPTt. Vállalta, hogy bármikor ellenőrizhetik...
A szerződésnek nem tesz eleget.
Izrael nem írta alá az NPTt. Így nem kérhető rajta számon, hogy nem engedi be a NAÜ ellenőröket."Gondolom, a nagyhatalmak lennének a legjobban felháborodva, ha Irán kilépne és xarna az egyezményre."
Irán szarik az egyezményre, az ENSZ egy ilyen egyszerű helyzetet nem tud kezelni, hát akkor azt, hogy ha vki nem írta alá azt hogyan?Az idézeted amúgy annyira idiotaságokat írt, hogy rákerestem, melyik az a lap ami ennyire elfogult hülye.
No és honnan van? "Hungarista hírportál"
na de ez nem sima hungarista hírportál hanem egy "főzsidozós" pl ilyenek jöttek szembe: "
Jézus a zsidóknak
"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja."
(János evangéliuma 8.44)
"Hát ennyi vagy, minden tiszta.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Motion_Blur
félisten
Ennyi. Nagyjából összefoglaltad a lényeget. Minden más kamu és butítás.
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
Ijk
nagyúr
Azért kíváncsi vagyok, mit akarnak tenni ezek a porfészek államok, ha kifogy az olajuk? Talán azon kellene gondolkozni, hogy milyen módszerekkel tudnák terjeszteni a mezőgazdaságot, és hogy mire akarnak a jövőben építeni. Nem azzal, hogy ki tudná jobban megpörkölni a másik seggét egy kis atommal.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
frescho
addikt
Nagyjabol igaz, amit leirtal. Zsidok agresszivek, de mas valasztasuk nincs. Legjobb vedekezes a tamadas, bar az is igaz, hogy az izraeli-arab haboruk tobbseget nem ok kezdemenyeztek. A kisantant tenyleg cserkesztabor volt a szomszedaikhoz kepest.
Iran nem csak Izrael ellen fejleszti az atomot, hanem a kornyezo arab orszagok ellen is. (ok nem arabok, siita-szunnita ellentet) Az egy jo kerdes, hogy az Irak elleni haboru ota valtozott-e a taktikajuk. Ha nem, akkor siman bevallalnak par millio halottat, csak azert, hogy Izrael helyen nuklearis sivatag legyen. Ebbol a szempontbol Jeruzsalem jo hely, mert a sajat szent helyeiket csak nem romboljak le.
cucka: Izraelt kicsit utkozozonakent is kezelik, mondvan addig is le vannak kotve a fiuk a helyi gondokkal. Real es erdek politika. Sajnos itthon nem jellemzo. Marmint a politikusaink csak a sajat es nem az orszag erdekeit nezik.
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
Gondolom, a nagyhatalmak lennének a legjobban felháborodva, ha Irán kilépne és xarna az egyezményre. Akkor őket (sem) cseszegetnék többet, mint a többi államot? Nem hinném.
De. Irán ellenséges az általad említett nagyhatalmakkal (és általában a nyugati világgal) szemben, Izrael pedig nem. Ennyire egyszerű.Pakisztánt vehetjük alapul. Amíg nem volt az USA seggében, addig nem igazán volt pozitív megítélése, hogy van atomjuk. Érdekes, most már senki nem pattog emiatt.
A világ érdekek mentén működik, nem pedig a te általad felállított igazságossági vagy morális rendszer szerint. Ez mindig is így volt és mindig is így lesz. Ez nem szánalmas vagy felháborító, hanem tény, így működik a világ. Erre nem is gondoltál, ugye?
Irán is jó kapcsolatokat ápolt a nyugati világgal és Izraellel is egészen az iszlám forradalomig, ami 30 éve volt, tehát nem is olyan régen. -
schwanz
tag
Már ne is haragudj, de éppen, hogy az anyaországban élő zsidókon csattan az ostor, nem a pesti zsidót lövi szájba katyusával a palesztin. Izrael vallásilag, etnikailag, kultúrálisan annyira sokszínű, hogy igen nehéz megérteni innen Európából.
Az izraeli külpolitika valóban aggresszív abból a szempontból, hogy nem enged a szemet szemért elvből, meg el lehet intézni ezt azzal, hogy úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött, ami igaz is, de azért azt látni kell, hogy a klasszikus arab-izraeli háborúkat nem ők kezdték.
Próbáld elképzelni, milyen lehet egy olyan államban, amit a térség államainak nagyobb része el sem ismer, többen nyiltan a megsemmisítésük mellett agitálnak, és mellesleg az egyik atombombát fejleszt, és ez utóbbit ráadásul vallási fanatikusok irányítják. Csak gondolatkísérlet: milyen ország lenne ez, ha mondjuk szomszédaink közül csak egy-kettő ismerne el, a többivel 60 éve de facto hadiállapotban állnánk, és mondjuk a románok még uránt is dúsítanának (egyől visszasírnánk a kisantantot, a Fico meg ehhez képest irgalmas szamaritariánus).
Izrael katonailag meglepően erős, (pl. egymillió katona van az ötmilliós országban), és egyedül is támadni fog, ha nem lát más kiutat. Ugyanígy járt el Szaddám Husszein esetén is, amikor minden előzmény nélkül lebombázták az Osirak reaktort.
Igazából szerintem csak azon lehet töprengeni, hogy Izrael a Nyugat helyett végzi el ebben az esetben a piszkos munkát, vagy csak a saját létezése érdekében lép, mert az valahogy kimaradt eddig a képletből, hogy a palesztínok legnagyobb támogatója és pénzelője is Irán, és nem biztos, hogy örülnének Izraelben, ha nukleáris fegyverrel is támogatnák a Hamászt. Mi se örülnénk utána, ha déli szél fúj...
Szvázi tag
-
Geller72
veterán
válasz Bada Bing #40 üzenetére
hmm..vagy megint véletlenül, vagy direkt értesz félre és/vagy forgatod ki a szavaim. Mindketten tudjuk, mi a hiba. És hogy ki a hibás. Gondolom, a nagyhatalmak lennének a legjobban felháborodva, ha Irán kilépne és xarna az egyezményre. Akkor őket (sem) cseszegetnék többet, mint a többi államot? Nem hinném. Ahogy írtam is az első hsz-emben, nem itt van a gond. Nem ez miatt szívóznak velük. Pakisztánt vehetjük alapul. Amíg nem volt az USA seggében, addig nem igazán volt pozitív megítélése, hogy van atomjuk. Érdekes, most már senki nem pattog emiatt. És ez csak azért változott meg, mert "közben szövetségesek haverok lettek"? Szintén nem gondolom. Elég csak az F16-os bizniszre visszanézni.
Vagy:
"Pakisztán múlt hónapban írt alá egy hét és fél milliárd dolláros gázvezeték építési szerződést Iránnal. Az USA többször próbált hatni a vezetésre, leginkább pénz ígérgetésével, de az ígéretek helyett Pakisztánnak energiahordozóra van szüksége. Így aztán megszületett a szerződés. Az USA küldöttsége most Indiában járt, mert legutóbb az ottani vezetés jelentette ki (félretéve a nagyon régen húzódó kasmíri vitát), hogy csatlakozna a szerződéshez, és Pakisztánon keresztül vásárolná a földgázt Iránból.
Az USA kormánya, aki egyre agresszívebben próbálja belecsalogatni a világ hatalmait egy Irán ellenes fellépésbe (a kisebb ellenszegülőket meg folyamatosan fenyegeti), aggódva szemléli a folyamatot. Ugyanis ezek az országok egy közeledési pontként tekintenek erre a tervezetre, mely talán valamivel közelebb hozza a térség országainak politikáját egymáshoz. Az USA vezetésének pedig a legkevésbé sem érdeke a béke ezen a vidéken. Az USA szóvivője kijelentette, ösztönözni fogják ezeket a kormányokat, hogy más megoldásokat keressenek.
"
Amiből látszik, hog ymivel a Pakisztáni vezetés nem hajlik a "jó szóra", egyből a régi ellenfélnek számít India felé húz, hogy ráijesszen Pakisztánra.
Szánalmas.[ Szerkesztve ]
-
Bada Bing
tag
Szerintem teljesen természetes, hogy annak kell betartania egy szerződést, aki aláírja. Az aláírás nem kötelező. Képzeld csak el a belső jog működését a te logikád alapján! Azokat a szerződéseket kellene főleg betartanod, amelyeket alá sem írtál, éppen azért, mert alá sem írtad. Ez így nem kerek.
-
Geller72
veterán
válasz Bada Bing #38 üzenetére
lnézést, ha félreérthető voltam. Úgy értettem, hogy nem tagja annak az öt államnak, akik rendelkezhetnek atombombával. Azért nem kicsit furcsa, hogy egy olyan államnak kötelezővé teszik a betartását az egyezménynek, amelyik legalább hajlandóságot mutatott az egyezményre (benne van a csapatban) viszont egy kívülálló államra nézve ez nem kötelező érvényű? Ismét eljutunk a "Amit szabad Jupiternek.." hasonlatig.. De ettől még nonszensz a sorompóban szereplő 5 vezető hatalom hozzáállása is.
-
Geller72
veterán
A sorompóban nem szereplő országok közül, ha jól tudom, nem Irán az egyetlen olyan ország, aki nem engedte be a NAÜ embereit. Ez az ország Izrael. Úgy tudom, nekik jogukban (?) áll a rendelkezésre álló összes adat megtagadása. Tehát azon kívül, hogy senki nem cseszteti őket azért, amiért nem tagja az 5 hatalomnak és mégis van fegyvere, (és ezt nem is tagadja) azon kívül nem is teszik számára kötelezővé az ellenörzés lehetőségét. Ahogy az is titoknak minősül, hogy az USA mennyi fegyvert raktároz náluk. Ahogy az elmúlt időkben Obamának is beszóltak Izraeli állami vezetők, és ahogy az USA már a közelmúltban nem egyszer rossz lóra tett, (Husszein, Bin Laden) úgy nem tartom valószínütlennek, hogy most is valaki a fejükre fog szarni és mire észbekapnak, már kifolyt a kezükből az irányítás. A magánvéleményem az, hogy külpolitikaliag mindenképpen a térség instabilitásának egyik nagy gátlója maga Izrael. Ha ők nem ilyen agresszív politikát folytatnának, sokkal kevesebb konfliktus lenne a térségben. Sajnos, valószínűsíthetően egy kirobbanó háború esélye is meglehetősen nagy emiatt. Valóban nem értek egyet azzal, hogy ha tiltják a nagyhatalmakon kívüli országoknak a sorompó betartását, akkor tiltsák meg mindenkinek. Ennyi erővel még egy tucat országot lehetne lerohanni. De persze mindannyian tudjuk, hogy ez csak egy újabb ürügy. Az igazi ok más. Semmi bajom az izraeli származású, izraelita vallású emberekkel, még mielőtt valaki nekem esne, csupán a külpoitikájukkal nem értek egyet. És nem csak én. beszéltem más zsidókkal és ők sem lelkesednek ezért az agresszív viselkedésért, mert tudják, hogy akik nem az anyaországban laknak, azokon csattan az ostor. És ha belegondolunk, valóban így van. Mindenesetre szükség van a politikusok hideg vérmérsékletére a közeljövőben, ez biztos.
-
frescho
addikt
Anno kaptak. Peldaul Indiatol megtagadott az USA katonai szallitasokat. Ennek es a 3. utas politikanak koszonhetoen van jelentos mennyisegu Orosz fegyverzetuk. Pakisztan helyzete 911 ota specialis es az amcsiknak, mint szovetsegeskent van szukseguk rajuk.
Miota egyertelmu atomhatalom mind a ketto nem volt komoly (hatarvillongasok igen) osszecsapas a ket orszag kozott. Egyik fel sem hagyja elfajulni a dolgokat, mert tart a masiktol.
Atomhatalomkent talan a kinai elrettentes talan a peldaerteku. Viszonylag keves robbanofejjel es hordozo eszkozzel rendelkeznek. Mindenesetre eleg van nekik ahhoz, hogy egy agresszort Dugovics Tituszkent magukkal rantsanak.
-
Solten
őstag
"nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés (továbbiakban Atomsorompó egyezmény) kimondja, hogy az öt nagyhatalmon kívül (USA, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína) senki más nem rendelkezhet nukleáris fegyverekkel."
Ha mar Irant ennyire csesztetik, mi a helyzet Pakisztannal es Indiaval? Kapnak egy ejnye-bejnyet?
Saor Alba
-
ezanickem
tag
Nem vagyok ebben a témában valami jártas sem okos, de azért én is kifejtem véleményem. Nem látok reális esélyt fegyveres konfliktusra a közeljövőben. Amerikának, egy olyan területet kéne megszállnia, ami nagyobb minden tekintetben, mint Irak és Afganisztánt összesen. Ráadásul Afganisztánban még mindég elhúzódó harcok folynak a Tálibokkal. Másrészt akkora hiány van most pénzügyileg az USA háztartásában, hogy nehéz lenne a népnek beadni, hogy simán megéri. Harmadrészt Irán export állam és egyik nagy felvevő piaca Kína, ami szinte magába szippantja a sok olajt. Úgy érzem, hogy Kína ezért sokszor fog majd vétó gombot nyomni. Igaz, ha Izraelen múlna már rég földig bombázták volna Iránt. Bár nem vagyok jós lehet, hogy holnap gombafelhőre ébredünk.
-
schwanz
tag
válasz Bada Bing #31 üzenetére
Hja, ez az angol tükörfordítások
Abban viszont nem értünk egyet, hogy az iráni vezetők logikusan lépnek, amikor a nyugati országokat provokálják, ennyi erővel Hitler is bölcsen fegyverkezett, aztán 10 millióval kevesebb német maradt a világon, egy még kisebb Németországban.
Szvázi tag
-
Bada Bing
tag
Rive a kérdés nagyobb részét már tökéletesen megválaszolta. Ezen túl logikus is, hogy Irán atombombát fejlesszen, ha én egy iráni vezető lennék biztosan igyekeznék megszerezni a technológiát. Ami azt illeti a második Ahmadinedzsád-idézetben van igazság. Az atomhatalmak növekvő száma valóban nyomást gyakorol a nagyobb államokra, hogy ők is csatlakozzanak a klubhoz.
A hasadóanyag dúsítására Iránnak már nagyon komoly kapacitásai vannak. Ráadásul - bár ez a józan paraszti észnek ellentmondóan hangozhat -, a magasabb tisztaságú urán előállítása könnyebb, mint az alacsonyé, ugyanis egyre kevesebb szemetet kell eltávolítani. Könnyebb 20%-ról 95%-ra eljutni, mint 0,5%-ról 5%-ra.
-
schwanz
tag
Non-proliferációs szerződés = atomsorompó-egyezmény, mert hogy így hívják
Szvázi tag
-
frescho
addikt
Vannak centrifugaik. Gyakorlatilag az anyagot tobbszor atfuttatva a soron egyre finomabbat kapnak es ez nem fugg a tipustol.
Az eromuvi dusitott anyag nagyon veszelyes. A szukseges ido a szazalekos dusitas merteketol is fugg. Ez azert igaz, mert a kozepesen dusitott anyagbol menyisegre sokkal kevesebbet kell atfuttatni, tehat par honap alatt fegyver minoseget allithatnak elo.
A plutonium eloallitsahoz szukseges reaktort szo szerint hazi korulmenyek kozott elo lehet allitani, ha van megfelelo mennyisegu (par tonna) termeszetes uran es grafit keznel. A nagyobb problema a Plutonium kinyeresevel van, marmint hogy ne hulljanak az emberek a sugarzastol, de aki centrifugat tud epiteni, az erre is kepes.
A bomba egy jo kerdes. Ugye vagy tobbet epitenek, (implosion) amihez nem hinnem, hogy elegge felkeszultek, vagy keveset, de pofon egyszerut (gun type). Az utobbira megint azt mondhatjuk, hogy itthon egy auto araert le tudod gyartatni, barhol ahol van megfelelo forgacsolo uzem.
Tehat nem az a kerdes, hogy tudnak-e epiteni,hanem hogy akarnak-e es ha igen, akkor milyet. Hasonlo atomprogrammal az akarnak-e kerdesre hatarozott igen a valasz. A milyenre meg a politika adhat valaszt. Ha a Del Afrikai utat kovetik es csak politikai joker-aduasz kell nekik, akkor epitenek fel tucat gun tipusu cuccost es kesz. (Erdekes, hogy pont Del Afrika az egyetlen, aki leszerelte az atomot, ok a feketeket, szomszedokat es a kubai exportorok ellen tartogattak.) En abban hiszek, hogy elsore epitenek par aduaszt, majd kis koreai segitseggel osszehoznak valami ureges belsovel rendelkezo darabot ok is.
[ Szerkesztve ]
-
Aylarth
tag
Azt is elárulod, hogy honnan?
Lehet rosszul tudom, de hiába újjabb generációs centrifugáik vannak, de az is csak kb 25%-os szintű dúsításhoz elegendő, amivel vádolják, ahhoz pedig 96%-os közeli kell.
Persze, hogy én tudom rosszul. De szerintem először örülnének, hogyha lenne egy üzemük, nekük is, mint a térségben lévő több más államnak. A fegyver szintre történő fejlesztés szerintem igencsak egy komolyabb, hosszadalmasabb dolog. Főleg, hogyha a békés célra belefektett energiák mellett nem marad másra. Amit szintén nem sikerült még bizonyítani. -
Rive
veterán
- egyszer sem jelentette ki, hogy atomfegyvert akar - ellenkezik a vallási elveikkel -
- mindíg azt hangoztatja, hogy hagyják békén, mert békés úton akarja biztosítani az országa energiaellátását
- az őt kritizáló államok talán többször voltak agresszorok az elmúlt időszakban, és nekik van atomfegyverük.
Ha én akarok atomfegyvert, akkor én is ezeket fogom hajtogatni.Viszont ha nem akarok atomfegyvert, akkor meg minden további nélkül be fogom engedni az ellenőröket - alapvetően ártalmatlan népség, ugyanis.
-
Aylarth
tag
,,Irán nyilvánvalóan nukleáris fegyverek kifejlesztésében gondolkozik, de legalábbis megpróbál eljutni arra a pontra, ahol minden képesség és résztechnológia a rendelkezésére áll – vagyis ha nem is valós, de instant nukleáris fegyvert mindenképpen készít."
Bada Bing!
Ezt a fenti idézetet nem akarnád v.milyen logikai érvekkel esetleg tényekkel is alátámasztani?
Mert totál "logikus" szerintem, hogy egy állam aki elmegy egy atomfegyverek leszerélésről és terjedésének megakadályozásáról szóló konferenciára, és ott is, továbbá minden nyilvános forúmon azt hangoztatja, hogy ő csak a békés energiaellátást szeretné biztosítani.
Nem értem hogy kritizálhatják országok, és nyilváníthatják agresszornak Iránt, amikor
- mindíg azt hangoztatja, hogy hagyják békén, mert békés úton akarja biztosítani az országa energiaellátását
- az őt kritizáló államok talán többször voltak agresszorok az elmúlt időszakban, és nekik van atomfegyverük.
- az már csak apróság, h. egy atomfegyver szintjéhez nagyon magas tisztaságúra kell dúsítani az uránt, ammihez nem rendelkezik megfelelő technológiával, de nem is tett érte, az oroszok nem is adnak neki olyat.
De ezek csak úgy eszembe jutottak.
Mindenféle Iránpártolás mentesen, csak már unom, h. a csapból is az folyik, h. milyen rosszfiúk. -
bandiras2
senior tag
Szerintem Irán atomot csak amerikai invázió esetén vetne be, és akkor is csak saját területén. És ha saját területén robbantgat, akkor igencsak nehéz helyzetben lesznek a yenkik hogy kimagyarázzák azt hogy ez miért is az emberiség ellen irányuló sátáni tett.
Én inkább azt szorgalmazom, hogy végre megkapják az S300 légvédelmi rendszert Moszkvától, amit már jó régen kifizettek. Na az jelentősen csökkentené egy amerikai invázió lehetőségét. Kíváncsi vagyok, hogy mikor jut már végre eszébe egy fejlesztőnek, hogy bár a lopakodó nem veri vissza a radarhullámokat, de az infravörös lézert nagyon is. Iránban szinte mindig jó az idő, a lézer akármeddig ellátszik, és lecserélni a légvédelmi rakéta rávezetőelektronikáját Maverick lézerfejre nem túl bonyolult.
A társadalom amely az egyenlőséget a személyes szabadság elé helyezi, egyiket se fogja elérni. A társadalom amely a személyes szabadságot az egyenlőség elé helyezi, mindegyikből bőségesen részesedik. Milton Friedman
-
kisssa21
újonc
Ha nem lennének egy kicsit kiszámíthatatlanok akkor nem sajnálnám tőlük az atomot de így elég kockázatos egy atomháború. Ami nem enne éppem megszívlelendő.
-
Dare2Live
félisten
"Amit egy demonstrált iráni atomfegyver garantálna, az a megszállás levétele a palettáról."
Egyelőre nem lőnek el USAig és az ABM is gyak elkészült.
Amúgy érdekesek ezek a "megszállás" szövegek. Mit ne adtunk volna azért, ha 1945ben a szovjetek felszabadítanak és utána demokráciát kapunk amikorra meg az állami szervek, katonaság, védelmi képességeink elérik a megfelelő szintit akkor hazamennek.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
"de most ha lesz atomfegyvere, akkor mi van?"
a probléma a rezsim. Egyik oldalon egy "“a cionista rezsimet le kell törölni a történelem lapjairól." féle vezetés ilyen szövegek pedig még a hidegháborúban se leledztek és mindenkit megilyesztenek. Másrészt a jelenlegi helyzet nagyon képlékeny és egy őrült aki felrobbantja magát miközben isten hatalmasat ordibál a gombot is meg fogja nyomni. Hogy Izrael hárít e kérdéses. De, hogy vissza lő az tuti. És innentől nem mindegy a story már senki számára.
Erre még rájön a szuníta/síta állam(ok) hagyományosan gyönyörű kapcsolatai. Ha Iránnak lesz, SZA és ....nak is kell. Finoman szólva se szeretik egymást. Elindul egy atom fegvyerkezési spirál. A kontrolálhatóság óriásit csökken. És csak egy töltetet adjon el az egyik fővezír aki szimpatizál a pl csecsen üggyel és Moszkva helyén üres kráter tátong.
-
cucka
addikt
Az a tétel, hogy nem lehet úgymond az atomenergiát háborús célra felhasználni, nukleáris fegyvereket készíteni, az egy logikus elv ami kell a teljes leszereléshez, ugyanakkor arra is kiválóan alkalmas, hogy a jelenlegi atomhatalmakat megtartsa biztos pozíciójukban, biztosítsa ezt az úgymond legmagasabb ütőkártya birtoklását a szűk klubbon belül.
Igen, kb. erről van szó röviden. A világ nem működik igazságosan, a szabályokat a nagyhatalmak hozzák.Másfelől hogy lehetne bárkit is arra kérni, hogy ugyan már, szerelje le a nukleáris fegyvereket?
Például gazdasági nyomásgyakorlással. Ez azért elég ütőképes kártya, nézd meg akár Kubát, akár Észak-Koreát. -
psyho85
aktív tag
Bocsánat, Irakot írtam Irán helyett...
Ez egy kicsit visszavezet ahhoz a kérdéshez, hogy ez az egész leszerelési mizéria mire is jó? Az a tétel, hogy nem lehet úgymond az atomenergiát háborús célra felhasználni, nukleáris fegyvereket készíteni, az egy logikus elv ami kell a teljes leszereléshez, ugyanakkor arra is kiválóan alkalmas, hogy a jelenlegi atomhatalmakat megtartsa biztos pozíciójukban, biztosítsa ezt az úgymond legmagasabb ütőkártya birtoklását a szűk klubbon belül. Hiszen minél szűkebb ez a klub, annál erősebb is az elrettentés. Másfelől hogy lehetne bárkit is arra kérni, hogy ugyan már, szerelje le a nukleáris fegyvereket? Ekkora potenciálról nem lehet lemondani, amit ez biztosít.
Az az egy dolog egészen biztos, hogy az emberiség alkalmatlan ekkora hatalom birtoklására.
"...kölcsönös bizalomra és egyezségre épülő, békés tárgyalásokra van szükség..." Ez eddig igaz, csak ez nem lesz meg. '49 óta nincs béke arrafelé és nem is lesz, amíg valamelyik fél ki nem pusztul. Én meg néha nem tudok nevetni a dolgon, mert a több mint 500 etnikailag megtisztított falu, a foszforos bombázás, a tömegbe lövögetés nem vicc. A piaci öngyilkos merénylő sem vicc.
-
Rive
veterán
válasz Bada Bing #11 üzenetére
Izraeli-palesztin békét azonban magától az atombombától nem remélhetünk. Erre az a megfontolt, kölcsönös bizalomra és egyezségre épülő, békés tárgyalásokra van szükség, amelyet Irán eddig is támogathatott volna.
Bocs, most egy kicsit félrevonulok röhögni/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Bada Bing
tag
Jól látod. Pakisztán helyzete egyébként annyiban más, hogy USA-barát politikát folytat és velük együttműködésben próbálja-ígéri rendezni az afganisztáni helyzetet is. Irán ezzel szemben egy ellenséges álláspontot képvisel és minden lehetséges alkalmat megragadva konfrontálódik az Egyesült Államokkal. Amerikai szempontból ezért nem kívánatos, hogy atombombához jussanak, a világ szempontjából ugyanakkor nem jelentenének komolyabb fenyegetést, de mindenképpen növelnék az összfenyegetettség szintjét.
-
Bada Bing
tag
A téma remek teret ad gondolatjátékoknak, vagyis mi lenne ha feltevések tömeges végiggondolásához. Szerintem az mindenkinek jó, ha sakkozik egy kicsit a fejében és az sem baj, ha időnként születik egy-két valóságtól elrugaszkodott jóslat.
Igyekszem majd ezekre az elképzelésekre reagálni és valamennyire a realitás talaján tartani őket, illetve kicsit lekerekíteni a túlzásokat.
Az USA szigorú értelemben egyszer, 2003-ban szállt meg arab államot, Irakot. Előtte 2002-ben megszállta Afganisztánt. 1991-ben, az öbölháborúban az ENSZ csapatok részeként visszaverte Irakot Kuvaitból, de az országot nem szállta meg, Szaddámot meghagyta hatalmában. Sokak véleménye szerint egyébként tisztább ügy lett volna akkor eltávolítania az iraki diktátort, mint 12 évvel később egy nemzetközi jogilag nehezebben tartható álláspontot képviselve egy új háborút indítania.
Amit egy demonstrált iráni atomfegyver garantálna, az a megszállás levétele a palettáról. A vele szemben álló hatalmak mozgásterét csökkentené. Emellett a nukleáris fegyver egyfajta jogosítvány arra, hogy az állam konvencionális háborút folytasson, hadakozó felek küzdelmébe anyagilag, katonailag beavatkozzon. Hatalompolitikailag mindenképpen védhetőbb helyzetbe kerülne, és jobban hallathatná hangját a politikai egyezkedések során.
Izraeli-palesztin békét azonban magától az atombombától nem remélhetünk. Erre az a megfontolt, kölcsönös bizalomra és egyezségre épülő, békés tárgyalásokra van szükség, amelyet Irán eddig is támogathatott volna.
-
psyho85
aktív tag
"Ahhoz a bizonytalansághoz képest tehát, amit Pakisztán nukleáris fegyverei jelentenek a békére, Irán katonai lerohanása nem lenne arányos."
De Pakisztánt már nem rohanhatod le, mivel van nukleáris fegyvere. Akkor le kéne rohanni Irakot, mert neki meg lehet, hogy lesz? Szerintem a nukleáris fegyverarzenál szerepe a megfélemlítés, a fenyegetés maga. Ha valaki ellő egy töltetet, és az talál, válaszcsapás is érkezik esetleg, akkor a hatás globális és végleges. A jelenlegi atomhatalmak némelyikében is hatalomra kerülhet egy olyan diktátor, aki nekiáll lövöldözni. A nagy számok törvénye egy dolog, de a mai világpolitikában, ahol páran beleszólnak mindenki belügyeibe, ez egyre nehezebben lehetséges.
-
törölt tag
Abszolút egyetértek veled.
-
Bada Bing
tag
Az, hogy Irán is atomhatalommá váljon, nem egy kecsegtető jövőkép. Minél nagyobbá válik a klub, annál nagyobb lesz az esélye, hogy valaki bakot lő. Ugyanakkor éppen azért hasonlítottam Pakisztánhoz, mert szerintem jelenleg ez az ország jelenti a legnagyobb fenyegetést a nukleáris biztonság terén. Pakisztán a mai napig vitában áll Indiával és Kínával Kasmír hovatartozása miatt, mely területért időről időre háborút folytatnak, utoljára 1999-ben. Emellett rendszeresek a kisebb fegyveres összetűzések a tartományban.
Ahhoz a bizonytalansághoz képest tehát, amit Pakisztán nukleáris fegyverei jelentenek a békére, Irán katonai lerohanása nem lenne arányos.
Nem beszélve Pakisztán ingadozó kapcsolatáról a Talibánnal és az afganisztáni konfliktusba való egyre mélyebb belebonyolódásáról.
[ Szerkesztve ]
-
]Phobos[
senior tag
Ez mindig arról szólt, hogy van néhány kapzsi és gátlástalan ember/ kör, akinek megéri a háború, akár milliók életének árán, hogy több erőforráshoz/ befolyáshoz jussanak.
Irán eddig is potenciális célpont volt, most legalább igazolódik a démonizálásuk. A gond csak az, hogy bár nyers katonai erővel Iránt is megszállhatnák, ha rendelkezni fog a végső válaszcsapáshoz rendelkező eszközökkel, a körmükre éghet a dolog, szó szerint.Ha lenne egy kis szigetem saját zászlóval és olajt termelő fákkal, lehetőségek híján én is atommal védeném meg a függetlenségem - amúgy ezt annyira nem viccnek szántam.
Ja igen és a lényeg, ha nekik van bevethető tömegpusztító fegyverük, akkor innentől kezdve nem érdekel, ki szerez még atom fegyvert. Amúgy is tökmindegy, hogy 1 helyett hányszor képesek kipusztítani minden magasabb szintű biológiai életet a megelőző csapások/ csapások/ válasz csapásokkal ezen a planétán, nem?
[ Szerkesztve ]
Semmi sem lehetetlen, csak nem túl valószínű!
-
DeltaPower
addikt
Az USA előszeretettel rohanja le az arab térségben levő államokat békefenntartás címén, továbbá Nagy-Britanniával és Franciaországgal együtt Izrael fő támogatója a megalakulása óta, amely állam folyamatosan háborúzik a környező országokkal, vagy éppen "terroristák elleni megelőző csapásokkal biztosítja a saját biztonságát". Ha Irán atomfegyverhez jut, az megszünteti a fent említettek térségbeli dominanciáját.
De az sem elképzelhetetlen, hogy Iránnak is annyi atomfegyvere van, mint Szaddamnak biológiai (azaz kb. semennyi)."Moonshine Whiskey (70°, ízesítés nélküli) van. Fincsi" - Teebee - "De az kiírtaná az egész családomat..Akkor is ha csak én innék belőle.." - forintuser
-
psyho85
aktív tag
@frescho: Bocsánat, egy idézőjel kimaradt, jogos.
@ibazsb: háborúval a békéért, a szabadság nevében? Eddig is bejött...
@Rive: Remélem, nem. Van elég véres "forradalom" mostanság, sajnos. Azért még tudnék mondani egy államot, ami születése óta "agyára megy" mindenkinek a térségben.
Tévedés ne essék, nem védem Iránt, nincs szüksége rá. De most ha lesz atomfegyvere, akkor mi van? Így is van boldog-boldogtalannak. Észak-Korea is egy békés állam pl., akárcsak Pakisztán, aki jóba is van Indiával.
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
Környezetében azonban gyakoriak a katonai konfliktusok...
...amikben sokszor bizony tevékeny részt vállal, hol rejtve, hol nyiltan, szóval
ha a térség stabilitását szavatoló ország szerepében kívánna tetszelegni...
... akkor körberöhögik. Irán és Sziria vetélkedése lassan mindenkinek az agyára megy a térségben.A történet békésen, de egy potenciális atomhatalom létrejöttével fog zárulni.
Szerintem jelen helyzetben a legvalószinűbb végkifejlet egy véres vallási diktatúrát lezáró még véresebb forradalom./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
ibazsb
tag
A konklúzióval egyetértek, csak azt nem tudom eldönteni hogy jobb-e a békés rendezés és egy újabb atomhatalom születése mint a elrettentő katonai csapás.
Ezek szerint aki atomot akar annak előbb-utóbb lesz!
A megkérdezettek közel egyharmada egyetért, viszont a többit nem érti. Az egyharmad azt az egyet se érti.
-
psyho85
aktív tag
Veszélyes vizek... nagy tesztje ez a PH-s arcoknak, mennyire marad kulturált a cikk fóruma. Egyébként egyetértek vele.
Az a kettősség, hogy a "sunyiban", igen rövid idő alatt atomfegyverre szert tett államok közül leginkább Iránt éri támadás, elég arcátlan. Pedig meg lehet nézni, hogy a közelben lévő államok közül kit ítélt el különböző cselekedetei miatt a legtöbbször az ENSZ mindenféle nemzetközi egyezmények megsértése miatt... (aminek persze semmi foganatja nem volt).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest