Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
werszomjas
üzenetére
A cikk alján van egy hivatkozás a kapcsolódó anyagokra. Ott egy másik cikk a RealD-ről. Azt elolvasva lesz képed a különbségről.

-
A negyed évente csere és átnézés, szerviz azért nem lehet túl olcsó. Jah, azt olvastam, hogy marha nehéz a gép. Gondolom a szervizt kivéve nem nagyon szokott gond lenni vele, ugye? Elég megbízhatónak tűnik a videók alapján. Mennyi idő egy ilyen átvizsgálás, karbantartás?
Néztem egy videót a befűzésről... hát, mit mondjak? Kívülről olyan, mintha valami szövőgéppel dolgoznának.
Használtok fülvédőt? -
Köszi a kiigazítást, átvariálom majd ennek fényében.
Gondolom, hogy vannak árnyoldalai és nem kellemes dolgok is a géptermi munkában, de azért belekóstolna szerintem mindenki abba, milyen is egy ilyen helyen dolgozni.

Láttam már videókat a befőzésről, a vetítők gyártásáról, stb. a neten. Elég komoly masinák ezek. Mennyi kb. az elvárható élettartama egy-egy xenonnak, magának a gépnek?
BBéci:
Valóban.
Kösz, hogy szóltál, javítom. -
-
válasz
RoyalFlush
üzenetére
Az IMAX-ban nagyjából mindegy, ha az első harmad felett van és nem a végén. Én hagyományosan a terem közepére vagy annál picivel előrébb, de sor közepére szoktam.
-
Értem, tehát akkor a digitális kamerák legnagyobb hátránya az, hogy nem teljesen valósághűek - főleg a színvilágukat tekintve. Elgondolkodtató... bár gondolom gőzerővelé dolgoznak is rajta.
Workflow-ba nehéz illeszteni? Mármint sajátba? Mert úgy tudom, hogy az Adobe AfterFX, Premiere, az Apple Final Cut Pro-ja is támogatja és sűrűn frissül az SDK is hozzá. Vagy tévedek? Én csak olvasok, nem tudom, hogy a gyakorlat mit igazol.

-
Nem tudom, szerintem nem indokolt a forrásmegjelölés, mert cikkhez nem szoktak bibliográfiát írni, de valóban mindegy.
RED.
Ha vettél fel vele anyagot, megírhatnád, hogy mennyire nehézkes vagy egyszerű a kezelése, milyen a filmes felvétel mellett a készült anyag és hogy mi indokolja, hogy megoszlanak a vélemények. Nyilván nem tartozik a legjobbak közé, de tényleg ennyire rossz? Valahol olvastam interjúkat James Cameron-nal és neki más volt a véleménye, még az Avatar forgatásánál is. Ha átállnak egyszer a 24 helyett a 48 fps-re, akkor a digitális lesz a nyerő szerintem (amíg a filmes kamerákat nem húzzák fel 48-ra
). -
A hülyeség arra vonatkozott, hogy nem néz ki filmesnek és ezért nem használják. Az a hülyeség, ha ezen agyalnak, így értettem, nem rád.
Te jöttél azzal, hogy ha még nem használtam ilyen kamerát meg ilyenek. Ha te igen, írj róla, mert érdekel, ha meg nem, miért írsz úgy, mintha te forgattál volna vele? Én sem a vitát szítom, csak nem értettem egyet azzal, ahogy előadtad a történetet.
Amire kellett, szakmainak számítható érvekkel válaszoltam szerintem.
Vádaskodsz itt, hogy plágium meg ilyenek... ez tényleg nem tartozik sem ide, sem rád. Ha valamelyik modi úgy véli, szól. Mivel se nem idézet, se nem 1:1 fordítás, stb., nem kellene ilyenekkel előjönni. Ennyiben azért hasonlít a szakdogához, még ha szerinted igénytelen is.
Mindegy. Írtam, a hibákat javítsa mindenki, mert biztosan van benne, de sallangmentesen, mert ez utóbbi nagyon nem érdekel.
-
De szeretem, amikor valaki ilyen okos...

"Kulonben hasznaltal mar redet, meg hasonlitottal ossze moziteremben red-re meg 35 mm-re felvett anyagot? Netan shutdownolt mar a kezedben red kamera felvetel kozben, mert tulmelegedett? Csak mert akkor tudnad, hogy mirol beszelunk."
Ez nekem elég is volt ahhoz, hogy befejezzük ezt a társalgást. Ezek szerint egy ifjú filmes kollégával van dolgunk, aki már forgatott RED kamerával és más egyebekkel is és pontosan tudja, mi a különbség. Ha igen, akkor grat, esetleg írhatnál erről, ha nem, akkor nincs miről beszélni, úgy vélem.
Még valami:
"egyes cikkekhez tul sok a hasonlosag"
Ha végeztél bármilyen iskolát, amiben szakdogát kellett írni, hivatalból tudnod kell, mikor jelölünk meg forrást és mikor nem. Szerintem nem fog összejönni a lejárató kampányod... legalábbis engem nem hat meg túlzottan, ha ez a célod,
(és ez itt egy fórum, ahol magyarul, ékezetekkel írunk, nem pedig cset
, de gondolom az ékezet elhagyása bizonyos körökben a profizmus jele lehet.) -
"Szerintem a forrascikkeket illene megjelolni..."
Tisztában vagyok vele, mikor kell megjelölni a forrásokat...

"1920x1080-at hol hivnak 2k-nak? "
Meg fogsz lepődni, egy IMAX-os fejes mondta és azzal indokolta, hogy nagyon közel áll a 2K felbontáshoz, ezért ide sorolják néha.

"DCI az ugye digitalis, nem hinnem, hogy ezt erdemes osszemosni az analog imax-szal, aminek a 18k amugy is csak egy kamuzott felbontasa, de 18k-ban scannelt filmet soha nem csinaltak, meg 18k-s digitalis projektor sincs."
Ezt a 18K dolgot nem én találtam ki, amúgy nem kamu, csak becsült.
"1 mert rosszak a szinek es a dinamika, 2 mert nincs filmes (graines) kinezete. "
Ezt ki mondta? A felvett nyersanyag színe majdnem mindegy, azt még beteszik valamilyen színtérbe és ahhoz igazítják a színeket. A 2. meg hülyeség szerintem.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"A red fele camerak kulonosen gagyik, oke, hogy van 4k, de a szinek kulonosen benak rajta, meg a hardware megbizhatosaga es hasznalhatosaga a beka segge alatt van, alacsony koltsegvetesu filmeken kivul alig hasznaljak oket. Rendes mozifilmnek nem alternativaja, bar ez valtozhat, de egyelore nem ugy tunik."
Ez azért így eléggé nem igaz...
[link] -
Igen, az Avatar-t Cameron és Pace közös fejlesztésű rendszerével veszik fel (Cameron / PACE Fusion 3D), aminek az első verziója már más filmekben is dolgozott. Az alap kamera IMAX, illetve a film mérete is, ha jól tudom, a nagyon nagy újítás az Avatar-ban az, hogy valós időben veszik fel a zöld háttér előtt a filmet és egy másik monitoron már nézhetik is az elnagyolt textúrázást, CGI-t. Valamint a két kamera összehangolása még közelebb áll a szem mozgásához, mint eddig.
Több infó: LINK
-
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Azt sajnos nem tudom, hogy itt miért lett nagyobb a vászon. Gondolom marketing is áll a háttérben.

Sajnos a hangerővel néha nekem is bajom van. Néha tényleg halk, főleg a szinkronosok. Fentebb a kollégák jól kivesézték a hangosítás dolgot.
talmida:
Fighter Pilot: Operation Red - ezt még nem láttam, de majd beszerzem valahonnan és megnézem. A hulu nem jött össze.
-
Köszi mindenkinek a bíztatást! Remélem, hasznos az írás.

azbest:
#7: igazad van az animációs filmnél
"Nagyon macerásnak tűnik ez az imax, viszont baromi jó üzletemberek a kitalálói"
Az biztos. Nem tolonganak a gyártók a kameráikkal IMAX filmezésre.
DarkByte:
Akkor pont jókorra időzítettünk mindketten az írással.
sparc:
"Szerintem azért rögzítenek még mindig filmre mert ezt digitális kamerával ilyen minőségben lehetetlen lenne megcsinálni."Ilyen megfontolás is van benne gondolom. Ebbe olyan mélyen em látok bele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Akku: 92%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Keresem a V-TAC SKU 7921 csillár mennyezeti ventilátort, tartalmazza a 4db E27 lámpa foglalatot.
- SAPPHIRE RX 7900 XTX 24GB GDDR6 NITRO+ Vapor-X Eladó!
- DJI FPV Racer drón szett Motion Controllerrel
- DIY prémium tápszűrő
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go 512GB SSD kézikonzol garanciával, hibátlan működéssel
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 9600KF / RTX 3060Ti / 16GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- ADVANTECH SQFlash 512 GB SATA SSD
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 512GB SSD, multitouch + TOLL (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Használtok fülvédőt?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)