- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Montanaxy
aktív tag
Tényleg jónak tűnik a 1660. Tavaly vettem egy rx 580-at (msi armor oc), 86k-ért, de olyan veszett hangos, hogy már zavaró, ráadásul a coil whine is elég durva... (legrosszabb vételem eddig). Az AMD drivere pedig sokszor wattman bug miatt kidob bizonyos játékokból (gta vc, san andreas, me:andromeda, pes 2018...), lefagy, restart kell, ez olyan 10 perc után. Hiába néztem a youtube solution videókat, nem lett jobb. Szóval kivagyok már ettől. Pedig előzőleg kb 7 évig húztam egy Sapphire hd 6950-et (2gb), és a mai napig semmi baja, csak gyenge már.
Most tervezek venni helyette 1660-at (gainward oc, pegasus), remélem beválik. Ez egy kicsi ,17cm hosszú kari, mini-itx-re optimalizálva, mert a nagy karikban zavar a szerelésnél a nagy méret.
-
-Skylake-
addikt
Vannak akik mitx-et epitenek, mert mar rajottek arra, hogy nem kell 2 kobmeter egy tetves 1 vga-s rendszernek. Azoknak pl szamit. A melegedes is szamit, mert szebb az elet throttling nelkul. 10ezres zalman hazat meg vegyen az aki akar. Nem mindenkinek itt kezdodik a pc... De am ugyes vagy, jol megfejtetted az eletet.
-
MZsoltee
veterán
Na egy kis összehasonlítás:
cpu: i7 2600k @ 4,3ghz
ram:4*4GB ddr3 1333 Mhz
SSD 512 GBVGA: RX480 8GB és GTX 1070 @ 2000 mhz @1V (amúgy is 1900 mhz fölé boostolt, csak magasabb feszültség értékekkel, így kicsit finomhangoltam)
Unigine Superposition
RX480
Mérés1 40,98
Mérés2 42,37
Mérés3 42,35
AVG:41,9 fpsGTX 1070
Mérés1 71,03
Mérés2 71,14
Mérés3 71,11
AVG:71,90 fpsAssassin's Creed Origins
RX480
Mérés1 39
Mérés2 39
Mérés3 39
AVG: 39 fpsGTX 1070
Mérés1 53
Mérés2 55
Mérés3 55
AVG: 54,33 fpsIde már az i7-es Sandy öregecske. A VGa sokszor 60-70% között malmozik főleg a bench közepe felé. Várjuk a köv. Ryzen generációt!
WOT:
RX480 / GTX 1070
15 012 / 23 521 -
MZsoltee
veterán
OFF
-
arpii
tag
válasz
Komplikato #107 üzenetére
Úgy is kezdődhetnének a tesztjeik, hogy szponzorált hirdetésünk következik.
Maradjunk annyiban, hogy hiszem, ha látom, márpedig egy teljesen anonym valaki a Youtube-ra feltöltve nemhinném, hogy meg van támogatva bármely gyártó által, így inkább hiszek nekik, mint a Tom bandájának. -
-
A csodavárás egy márkahűségre alapuló jelenség, én meg azt mondom, amit az elmúlt 12 évben láttam ezen a piacon. Amúgy nagyon egyszerű (az egyik) magyarázata: egy új uarch megjelenésekor az NVIDIA Day 1 drivere lényegesen komplettebb, ezért az AMD-nek sokkal egyszerűbb javítási lehetőségeket találni, mert több az ellapátolnivaló szar.
(#98) MZsoltee: de, van ilyen is, csak ez nem annyira konzekvensen jelentkezik, mint amit fentebb írtam, hanem hullámokban.
(#99) D1Rect: ez a teszt meg tök mást mutat a Vega56-ra, ráadásul mindössze 3 hónap alatt voltak ezek a változások.
-
A kedvedért elkezdtem megkeresni, hogy ténylegesen mekkora is a gyorsulás az új driverekkel.
"We benchmarked each card in 11 different games, using three different driver builds that were released in a two-year time span. Nvidia's card improved the most, an average of 4.3 percent per game versus 2.3 percent for AMD. "
ForrásSzerintem itt zárhatjuk ezt a dolgot.
-
Én azt sem akarom elhinni, hogy all around minden AMD kártya minden játékban gyorsul megjelenés után 5-10 százalékot a következő 1.5 évben.
Bölcs dolog nem elhinni valamit, amit senki nem állított, és ráadásul első ránézésre is ordas baromság
Az AMD-k egy nagyobb játékcsomag átlagában mért relatív gyorsulása számtalanszor letesztelt tény, ha nem akarod elhinni, a te dolgod. Azt pedig leírtam, hogy mikor van jelentősége a 10%-nak, de láthatóan az sem ment be - ha nem, hát nem.
-
-
MZsoltee
veterán
Mennyire lenne érdekes teszt szerintetek, ha ezeket a méréseket elvégeznénk egy 480 8GB-al és egy GTX 1070-el? Annyi, hogy nem R7 2600, hanem i7 2600-al. Az előbbi váltást most lépem meg.
-
MZsoltee
veterán
Mennyire lenne érdekes teszt szerintetek, ha ezeket a méréseket elvégeznénk egy 480 8GB-al és egy GTX 1070-el. Annyi, hogy nem R7 2600, hanem i7 2600-al. Az előbbi váltást most lépem meg.
-
Én azt sem akarom elhinni, hogy all around minden AMD kártya minden játékban gyorsul megjelenés után 5-10 százalékot a következő 1.5 évben.
De tegyük fel, hogy ez igaz, ez a "gyorsulás" egy átlagos emberi szemmel játék közben érzékelhetetlen.
Az átlagFPS meg több mint pár százalékot változik attól függően, hogy éppen mit látsz a játékban, lehet bent elég, lehet elég kimenni egy nagyobb területre és már nem elég.
Vagy akár pár effect is belerondít a képbe.Ezek a "hát amit látunk tesztben annyira nem is igaz, mert régebbi driverrel van" c. önigazolás nem tud megérinteni.
Ha valaki úgy gondolja, hogy neki közel azonos teljesítmény megéri a kedvezőbb árat, egy valid érv, vegyen olyan kártyát.De ezek a közel bizonyíthatatlan és érzékelhetetlen érvek nálam a hülyeség kategória.
-
arpii
tag
A hangfalkábel nem, de a hangszórókat valóban be kell járatni, mondom ezt úgy, hogy 1-től 10-es skálán, ahol az 1-es az abszolút nem érdekel, kb. 3-as, max 4-es szint amennyire én audiofil vagyok, de még én is hallom a különbséget.
Ahogy kolléga írta, ha a 60hz-es sync-ed alá be-be nyaldos 58-ra, szétesik a kép, meg röcög majd. Az a 10% pont annál az 1% low-nál jön majd, amit 60 fölött kellene tartani mindenáron. -
arpii
tag
Elárulom neked hol fogod érzékelni. Nem ott fogod, hogy tavaly még 58 fps volt, ma meg már 65, hanem később fog elfogyni a kártya.
Bf1 a kiadáskor vállalhatatlanul sz@rul optimizálva jött. Csiszolgattak rajta, stabilabb lett. Közben folyamatosan jöttek a driverrel a pár %-os optimizálások. Ma már a kettőből adódóan nincs kb. olyan jelenet, ahol nekem a 470-el 60fps alá menne, pedig fullhd-ban maxra van húzva. A release note-ok tele vannak gyorsulással, amit igenis lehet érzékelni. Ahogy a kolléga említette, itt már nem csak arról van szó, hogy ha hosszútávon gondolkodik az ember, hogy kicsit időtállóbb a cucc, hanem a versenytárs következő szintjére képes felnőni a későbbiekben.
A hitetlenkedésed eloszlatása végett itt egy teljesen jó példa:
[link]Ja és közvetett tapasztalataim alapján az Nvidia-nál ez fordítottan működik. Sakk-matt helyzet, mert ha felrakod az újabbat, valahogy lassabb lesz kicsit, ha viszont nem rakod fel, akkor nem fog indulni az újabb játék rajta. Erre régen még meg is oldottam a dolgot az utolsó geforce-omnál (6600 GT) omega driverrel, de ma már lehet azt sem csinálják a rajongók.
-
10% már az a különbség, amit egy vaktesztben már ki lehet szúrni, ha nagyon figyelsz. De nem ez a lényeg - a lényeg az, amikor valami olyannal játszol, ami a nálad releváns sync-nek a határa alatt van egy kevéssel. Az 58.7 vs 64.3 FPS pont remek példa ebből a szempontból, az első katasztrófa vsync-kel, a másik meg egész jó. Vagy nálam a 48Hz-től induló FreeSync monitorral 46-47 FPS helyett 50-51 az bizony számít. Nem minden játékban van ez, viszont ahol van, ott jelentős a hatása.
-
dragonfx
veterán
jo kis kari.nem rx580am lenne cserélnék.
így értelmetlen.szintlépéshez feljebb kell menni.
az hogy jobb alap. nem hülyék ülnek ott egyik oldalon se.
megnézik mit tud a konkurencia azonos szintbe és fölémennek 15-20%kal. -
Szerintem az ember nem tud különbséget tenni a 27-30-33; 55-60-65; 90-100-110 fps között, pedig itt már 20+ százalékról is beszélhetünk.
Nem pedig néhány, esetleges, 10%-hoz közelítő különbségről.Persze lehet van olyan aki látja, hogy 2018-ban X játék 58.7 átlagfps volt neki, de 2019-ben már 64.3.
-
Az 5-10% (ami jellemzően közelebb van a 10-hez) egyáltalán nem mérési hibahatár-kategória, annyit jelent, hogy a vásárolthoz képest fél lépéssel feljebb lesz a kártyád 1 év múlva. Tehát ha most kijönne egy AMD kártya, ami az 1660-nal van pariban, akkor az 1 év múlva az 1660Ti-hez lenne közelebb. Ha ez neked érzékelhetetlen, az a te dolgod
-
arpii
tag
Abszolút így van, nem általánosíthatunk, már csak azért sem, mert nem mindenki a zászlóshajót veszi. Entry level és a mainstream alján jobb ár/érték arányúak az AMD-k. Szinte mindig is jobbak voltak.
Amiről a kedves kolléga beszél, 7970 , soha büdös életben nem volt jó ár/érték arányú. Pontosan oda volt árazva az aktuális nvidia mellé, hiszen a 7000-res széria majdnem csúcsa volt.Ahhoz képest, hogy nagyságrendekkel kevesebb fejlesztésre szánt pénzük van, egész jó eredmény, hogy mind az Xbox One és Ps4, mint két csúcs konzol is AMD GPU-val van szerelve.
Rx-re mennyit pótoltál egy használt 1070-re? Az RX árának 60%-át? Annyival nem tud többet, akkor már inkább 2060.
-
A csodadriver valóban nem jellemző, viszont az új architektúrák megjelenése utáni 1-1.5 évben általában tényleg javulnak az AMD kártyák 5-10%-ot - nem egy lépésben, hanem apránként.
A kullogást többféleképpen is lehet érteni - technológia terén nagyon régóta lépéshátrányban vannak, viszont ár / értékben általában sikerül versenyképes dologgal eljönniük, legalább a középkategóriában. Az 570 / 580 pedig télen nagyon ütős ajánlat volt - ha valakinek megfelel az a sebesség.
-
Ez sajnos nem igaz.
Sose láttam csodadrivert, pedig mindig bizakodó voltam.
Ár/értékben meg talán a 7950@7970 volt az amire tényleg érdemes volt rámenni, azóta csak cirip-cirip.Pár hónapja bepróbáltam egy 580 8GB-ot, de inkább vettem helyette egy 1070-et...
"hogy az AMD folyamatosan kullog az Nvidia után..."
Pedig ez sajnos legalább 6-8 éve így van. -
Chaser
legenda
az élet drágább arra, fizetésekhez igazodik, ettől független ahogy mondod, nem feltétlen nagy érvágás egy 2080 megvétele, az étel sem drágább, lakhatás az igen, nálunk a bkv ára sztem jó, persze itteni minimálbért nézve annyira mégsem jó :d lakás árak is nagyon elszálltak, mind vásásrlás, mind bérlés szempontjából, de a net az jó ( : azon meglepődtem h sokan mondják itt-ott-amott milyen béna net van, legalább nekünk is legyen valami pozitív
-
nem rossz a fizetésük, de a tömegközlekedés és a rezsi / albérlet egy vagyonba kerül nekik.
Persze jól keresnek, de arányaiban ahhoz képest is sok. London külváros részén vannak és tömegközlekedést használnak, de már elfelejtettem , hogy fejenként mennyit fizetnek havonta érte .Arra emlékszem, hogy valami iszonyatos számot mondtak, hogy metrózhassanak..
A termékek ára nem probléma nekik, a szolgáltatások és az élet maga az brutálisan sok. Ráadásul valami förtelmes rossz netjük van, sokszor hülyét kaptunk, mikor hol az egyiknek hol a másiknak lefagyott, elment satöbbi. -
arpii
tag
Nekem 8, ha az intel tud hozni egy jó ár érték arányú megoldást, arra is nyitott vagyok. És akár kicsit kompromisszumokkal, hangosabb hűtés, többlet fogyasztás, minimálisan kevesebb átlag teljesítmény, mint a tapasztaltuk a múltban is az aktuális amd nvidia vetélytársak esetében. De belegondolunk, normális európai bérek mellett, vagy kevesebb sarc esetén sokan gondolkodás nélkül megvehetnék a csúcskártyákat és akkor nem lenne miről beszélni a belépős és közepes kategóriában
-
Ilyen nem lesz szerintem.Azt is szinte biztosra ki merem jelenteni,( persze csak saját kútfőre hagyatkozva) hogy van a háttérben egyfajta kartelezés mind az Intel és AMD , mind az Nvidia és AMD között.
Nvidia valószínűleg hamarosan kiszolgáltatott helyzetben lesz az Intel színre lépése miatt, mert AMD is Intel is rendelkezik saját CPU val, ehhez kapcsolódó szabadalmakkal, és össze tudják kötni komplett rendszerré a GPU- CPU-t akár chipletes formában, amire Nvidiának nem igen lesz lehetősége az ARM nélkül. Úgy gondolom AMD vel ki fognak egyezni az zöldek a háttérben ilyen -olyan módon.Mindkét nagyobb cégnek szüksége van az AMD re a monopol helyzet elkerülése miatt, Intel és Nvidia pedig kb kutya-macska kapcsolatban állnak.
Navi szerintem jól fog sikerülni, hozza a kötelezőt. -
arpii
tag
Abszolút, a jelenlegi tendencia a katasztrófa felé sodorja az AMD dedikált VGA részlegét, amit ha nem sikerül kimenteni a NAVI-val, akár be is lehet majd zárni. Remélem, hogy nem követnek el több hibát, mert nemigen lesz a jövőben választásunk, ha csak az nvidia marad a piacon.
-
Kb egyetértek, mindkettő kissé túlzás.
De Cifu szerintem általánossagban beszélt, a válasz nélküli felsokategoriat is ideértve vagy az erőltetett Radeon 7 kártyát.
A 199$,MSRP elég botrányba fulladt anno, ugye pár kiemelt bolt kapott annyiért kártyát limitált példányban. Gyakorlatilag 30 dollár különbségek voltak ami aztán jó sok időre atfordult a bányászat miatt a zöld oldal javára. -
arpii
tag
Igen, a 10% teljesítményhátrány jellemző az első fél-egy évben, aztán hirtelen mindig minden jobban megy a későbbi driverekkel. Ezt már ATI koruk óta meg lehet figyelni szintén.
Közel azonos teljesítmény negyedével olcsóbban azért mennyivel kevésbé állja meg a helyét, mint kijelentés, mint az, hogy az AMD folyamatosan kullog az Nvidia után... Nálam a 25% nyert. -
arpii
tag
Ez egyáltalán nem igaz. A 400-as polaris nagyrágrendekkel jobb ár-érték aránnyal került a vásárlók kezébe, mint az akkor aktuális 1060 3gb és 6gb.
Az AMD-ra jellemző kb. 3 évente aktuális komplett architektúra frissítés szokott ilyeneket hozni, a köztes években meg megy az átnevezett kártyák forgalmazása. Szóval joggal remélhetünk egy jókora ugrást a NAVI-val. A döntés mindenkinek a saját kezében van mit akar vásárolni, Én jobb price/perf arányú kártyát, mint ami most Nvidia oldalon van. -
Komplikato
veterán
válasz
DanielLong #62 üzenetére
Köszönöm szépen.
-
válasz
Komplikato #61 üzenetére
A Milyen monitort vegyek topikba írtam részletesen róla. Mai napig meg vagyok vele elégedve, tényleg jelentősen folyamatosabb a kép, ami szerintem inkább a 144Hz, mint a Freesync hatása. TN panelt már semmiképp sem vennék, persze nem vagyok fizetett játékos.
-
Komplikato
veterán
válasz
DanielLong #23 üzenetére
Aporopó 144Hz. A tesztben megemlített monitorral mennyire vagy megelégedve? Tudom, nem a témába vág, csak rajta van egy listán amiből választani fogok.
-
törölt tag
Előrelátható fordulatok... Ezért magyaráztam a cikk írójának, hogy a CPU limites helyzet szinte biztosra vehető a Single channel módban. Nekem a 2133MHz-es DDR3 kit jó árban volt, miközben az egy-egy modul DDR3 RAM drágábbra is jőtt volna ki (egyszer rövid ideig lehetett szerezni 1x8GB kiszerelésben, de sokáig nem volt igy kapható). Játékra már kihasználható a 2x8GB RAM kit, de nekem a 2133MHz CL9 fejlesztésnek is megvolt a maga kis előnye. Az i5 -> i7 proci váltás, vagy a videókártya fejlesztések után a teljesitménytöbblett jól érezhető volt. Hardvereknek meg kell adni amit a rendszer követelményben elvárnak. Gyors proci mellé Dual Channel, és jó időzitésű RAM kit való...
-
Chaser
legenda
( :
"A 1050Ti egy 2 ventis Gigabyte volt, a Radeon meg egy szintén 2 ventis zafír Pulse.
200W-nak a környékén sem járt szerintem soha, de majd megnézem gyári fesz mellett, FPS limit nélkül."
erről beszéltünk, nem releváns így kártyák hűtését hasonlítani, mivel akkor még típus sem volt, két ventis meg kb semmit nem jelent, az asus dual pl frenetikus, két kisebb venti, hűtőborda fele meg lelóg a kártyáról, "dícsérik" is nagyon ( : talán 1660-ról v ti-ről láttam tesztet, lazán nyaldossa a 90 fokot is, de legalább nem is halk :d -
<Lacy85>
addikt
-
Chaser
legenda
a gb kártyán nincsen hőcső, csak egy böhöm alu borda, a zafíron viszont vmilyen korrektebb hőcsöves megoldás van, az 1050ti hűtésével biztosan sokkal melegebb lenne az rx, ezért mondtam ha hőmérsékletet/hangot hasonlítunk két kártyánál, csak úgy mérvadó, ha pontosan ua. a hűtés van rajtuk
-
válasz
#00137984 #50 üzenetére
Mivel a cikket nem akartam feleslegesen bővíteni az indokokkal, ezért akkor itt írom le a single/dual channel mérés mögötti okokat.:
1. Amikor novemberben építettem a gépet, még jóval magasabbak voltam a RAM árak, de lehetett tudni, hogy folyamatos csökkenés várható a jövőben.
2. Volt egy limitem, amit a gépre akartam szánni. Gondoltam az első hónapokban megleszek 8GB RAM-mal is, majd aztán veszek hozzá később még egy modult, ha már csökkentek az árak.
3. A GTX 1660-nal egy időben vettem az új kitet, így akkor már gyorsan leteszteltem, hogy mennyit is nyertem vele.Természetesen köztudott, hogy jelentős javulást hoz a dual channel, de ha épp gépet építesz és sejted, hogy a RAM-nak várhatóan felére fog esni az ára 4 hónapon belül, akkor lehet, hogy nem dobsz ki rögtön 60ezret 16GB RAM-ra, ami 4 hónap múlva csak 30ezerbe fájna.
Úgy gondolom, hogy sokan lehetnek ilyen dillemmában, arról nem is beszélve, ha pl. veszel egy laptopot, amiben 2 memória slot van, de csak 1 modul. Akkor megint gondolkozhatsz, hogy hagyod a fenébe single channelnek vagy veszel egy másik kitet, vagy veszel még egy modult, ami mondjuk egy szem 16 gigás modul esetén összességében overkill(32GB) lesz, valamint lehet, hogy nehezen találsz pont olyan modult, mint amit a gyártó tett a gépedbe. (Persze ez csak mobil gépnél tud problémás lenni, ahol nem olyan egyszerű a kompatibilitás.)
Még annyit hozzá tennék, hogy szerintem sosem rossz többször bizonyítani azt, amit elvileg tudunk. Pl. a relativitáselmélet is szinte évente elő van rángatva, bár ugye jóval megfoghatatlanabb, mint két RAM modul.
-
d@vee
őstag
Amivel én multizok, ott nem lenne gyenge (Killing Floor 2, Counter Strike 1.6, mostanában megint Battlefiled 4).
A single címeknél meg elvagyok, ha stabilan hozza a 45+fps-t.
A FreeSync-et eddig még ki sem próbáltam, de gondoltam maradok AMD mellett ha a jövőben kellene. Viszont kiderült, hogy már a zöld oldalról is elérhető, tehát nem vagyok egyik oldalhoz sem láncolva miatta. -
<Lacy85>
addikt
Azt azért nézd meg, hogy milyen tartományban aktív a FreeSync, mert nem úgy működik, hogy van és kész.
Az én monitorom esetén 48-60FPS között aktív. Alatta, felette nem. Ezért is limitálok mindent 60-ra.Ha most akarsz VGA-t venni, akkor szerintem az 580 már felejtős. Főleg 144Hz-re.
-
törölt tag
Nekem is feltünt a Single vs Dual channel RAM mérések szinte értelmetlen tesztelése. CPU limites helyzetet nőveli a Single Channel RAM használata, de ez már annyiszor elhangzott téma... Mégis egyeseknek az 1x8GB DDR4 RAM mellett fps problémák lesznek. Kérdeznek és ez a fórumon sokadjára elhangzik...
Szerintem már alapnak számithatna a gépfejlesztésnél a 2x4GB vagy a 2x8GB RAM választás. Aztán mégsem, mert még mindig téma...
-
MZsoltee
veterán
Ez a mini config kategória sajátossága. Ahogy laptopba se lehet belerakni 150W-os kártát, úgy ilyen nem jól szellőző kicsi házakba sem. Ha valakinek ez az igénye, akkor az elsődleges optimalizálás a fogyasztás, amivel arányos a hőtermelés. Aztán ha megvan ez a limit akkor utána lehet azok közül a kártyák közül válogatni, amiknek a fogyasztása még megfelelő és a grafikus teljesítménye pedig elfogadható. Ja és pénz is van rá!
-
d@vee
őstag
Köszi a cikket, nálam épp aktuális
Tetszik a pártatlanságod, bár minden cikk így készülne itt
A fogyasztás engem pont nem érdekel, a hőelvezetés is meg van oldva, 3 ventis a gépház, de azért amiket itt írtatok elbizonytalanít.
Az RX580-on gondolkodtam eddig, mert a monitorom támogatja a FreeSync-et na meg teljesítményben bőven hozza ami nekem kell. Jelenleg egy ROG STRIX RX560-am van, az is kiszolgálja az igényeim 99%-át, de rákaptam a 144Hz előnyeireNem mondom pl. egy Assassin's Creed-nél elvagyok ha hozza a stabil 45+-t, de multis címeknél azért legyen már meg a 100 körüli. BF5-nél 85 felett volt a képkockaszám közepes-magas beállításokkal viszont nem is emlékszem most hirtelen, de feltettem egy játékot pár hete és nagyon gyatrán futott. Azóta érlelődik bennem a váltás.
Viszont a lélektani határ nálam 60 körül van, a 8GB-s AMD-t ki lehet fogni 50-ért is aprón garival, az 1660 viszont 70-80 körül megy. -
<Lacy85>
addikt
[Ez volt a 1050Ti], [Ez meg van most].
(#46) b. :
New Urban Legend lesz ez, hanem egyszerű tévedés. Fentebb írták, hogy a Radeon szoftver csak a GPU fogyasztást írja.
-
Peter13
senior tag
Köszi a tesztet és hogy beletoltad az időt, jó volt a "mezei júzer" szemszögéből látni a dolgokat. Egyébként én is azt hittem hogy jobban teljesít majd az 580, de hát a tényekkel vitatkozni felesleges
A 1660 hatékonyságán nem lepődtem meg annyira: nálam a 3 gigás (tudom, fúj) 1060 simán 100w alatt hozza a gyári turbo feletti értékeket (1860-on megy, 0.85-ös magfeszültség mellett, hangja szinte semmi), a 1660 pedig előre lépett ezen a téren (is). Remélem sok örömöd lesz még benne
-
dugo_
veterán
válasz
DanielLong #43 üzenetére
Én beraktam az RX580-at egy Node 202-be és tényleg 2700-3000rpm-en megy, a Furmarkot pedig inkább kézzel állítottam le 91°C-nál...
140W köré vissza van véve, de sehogy sem tud kiszellőzni.
Persze úgysem lesz meg a gari végéig, addig meg hadd szóljon. Jön helyette majd az aktuális best buy, ha váltásra kerül a sor. A vételkor ez volt az.
-
-
Chaser
legenda
válasz
DanielLong #41 üzenetére
sztem megsülni egyik sem fog, odáig már eljutottak a gyártók, max magas hőmérsékleten üzemel és hangos lesz
-
No offense, de igazság szerint te is hülyeséget beszélsz, mert ő sem azt mondta, hogy kissebb a kibocsátott hő, hanem, hogy nem melegszik -> ergo alacsonyabb a hőfoka -> ergo a szellőzés megfelelő a kártyánál, amiben a kártya hűtésének is nagy szerepe van.
Mindenki: Szerintem felesleges ilyen stílusban kezelni EclipseGT kommentjeit, valószínűleg neki egy jól szellőző házban nem volt igazán problémája a korrekt hűtésű Pulse RX 580 kártyával. Az viszont általánosságban igaz, hogy típuson belüli olcsó kártyára elégtelen hűtést tesznek, ami elégtelen lesz az RX 580 meg a GTX 1660 esetében is, bár a kisebb fogyasztású kártyát így is könnyebb lesz kezelni.
-
domos
senior tag
“Egy normálisan szellőző házban egyáltalán nem melegszik az RX 580 sem.”
Hülyeségeket ne beszéljünk már. Minden gépházban, vagy akár anélkül is, ugyan úgy fűt, max könnyebb/nehezebb elvezetni a hőt. Ennyi.
Maga a GPU lehet kevésbé lesz meleg, de ugyan annyi watt hőt tol be a szobába.
-
Chaser
legenda
"Semmivel nem zajosabb, mint előtte a 1050Ti volt."
annyit azért elárulok, mindkettőből lehet kapni hangosat ( : teljesen ugyanolyan hűtővel összehasonlítva azért meglepne, ha mindkettő uo. hangos csak uo. hőfokok mellett, gyári állapotában talán a nitro+ kártyáknak van csak értelmes fogyasztásuk, többieknél 180-200w repked, de egyéb zafíroknál is -
<Lacy85>
addikt
Az AMD szoftvere szerint ennyi.
Ha valaki elhiszi, akkor jó, ha nem, akkor is jó
"És ez így nem RX 580 teljesítmény , ha így használod"Nem is az volt a cél, hogy RX 580 teljesítmény legyen, hanem az, hogy a stabil 60FPS meglegyen FHD felbontáson. Az meg megvan.
Amikor vettem, akkor a 3GB-os 1060 kb. 15 ezerrel volt több, mint a 4GB-os 580, a 6GB-os meg durván 30 ezerrel. Teljesítményben meg kb. pariban vannak. 3GB-os kártyát meg már nem akartam venni.
Ezért vettem meg életem első Radeon kártyáját.
Ha most kellene venni, akkor nyilván 1660 lenne, mert a 6GB-osat ki lehet már fogni 80 alatt is.De ettől függetlenül egyáltalán nem rossz a Radeon sem. Normális házban nem melegszik, és nem is hangos.
Semmivel nem zajosabb, mint előtte a 1050Ti volt. -
<Lacy85>
addikt
Egy normálisan szellőző házban egyáltalán nem melegszik az RX 580 sem.
Kicsit alul lett feszelve, a freesync miatt 60-ra limitálva az FPS, és 100-120W körüli fogyasztással minden játék megy FHD High / Ultra beállítás mellett.
A kártya hűtését meg kb. nem is hallom.
Szóval egyáltalán nem olyan horror a helyzet, mint ahogy páran be akarják állítani. -
Köszi, megnézem a dolgot és frissítem a cikket!
(#30) vhunor
Azért mérd le egy játék alatt, hogy mennyit nyersz így. Úgy sejtem, hogy átlagban max 60W-ot.Nem hiszem, hogy nyáron kifejezetten éreznéd a különbséget.
Heti 8 óra játékkal pont 1000Ft-ot lehetne így spórolni egy év alatt. Igazság szerint ilyen tételeknél baromi olcsó az elektromosság, adott esetben jobban megérheti inkáb maxra húzni a konfigot, persze csak ha engedi a hűtés és a füled. -
vhunor
őstag
Érdekes egyébként, látszólag milyen sokaknak mindegy, hogy nyáron 150-200 watt fűti a szobát vagy 300-400. Pl. -0,1 V-tal offsetelt Ryzen 2600 (no tuning) és ha mondjuk megelégszem 1850 MHz körüli boosttal, akkor 0,86 V-ra alulfeszelt RTX 2060 négy SSD-vel megáll kb. 150-160 W körül konnektorból mérve (nem stressz teszt alatt persze), ami szvsz marha jó a kapott sebességhez képest.
-
Azért, mert te leszarod, másnak ne legyen már kötelező
Amúgy ha a havi egy ezrest leszarod, az csak azt bizonyítja, hogy nem gondolkodsz - az 3 év alatt 36e pénz, amiből nem egy, hanem két lépcsővel gyorsabb kártyát tudsz venni.
Egy survival horror mellett pl. elég zavaró a hangos ventillátor, még fülessel is. És így tovább - rá kéne ébredni, hogy nem csak a te igényeid és szempontjaid vannak a világon.A cikkhez: jó kis írás, érdekes volt. Annyit javasolnék, hogy a konfigurációkat / órajeleket táblázat formában tedd be, sokkal áttekinthetőbb.
-
Chaser
legenda
lehet picsogásnak hívni, lehet olcsójánosozni, részemről némi környezettudatosság, ha mindenki úgy gondolkodna mint te, még hamarabb lesz élhetetlen a sárgolyó, globális szinten az ilyen kis apróságok azért elég sokra mennek
villanyszámlán mennyit érződik mennyit nem az felhasználás függő, ha egy pc-n több családtag játszik akkor már meg lehet az említett ezer ft difi is havonta, ami egy évnél 12e ft, máris nem volt olcsóbb az rx 1060-hoz képest, teljesítményben meg nem tud többet
jelenleg az egyetlen vitatható kártya amd-nél ilyen szempontból az 570, az már számottevően jobb egy 1050ti-nél, 1650-nél is gyorsabb, de dupla akkora fogyasztása is lehet, árban viszont akár jobb is lehet a felsoroltaknál -
vhunor
őstag
Igazából 130-140 wattból kb. GTX 1070 Ti / GTX 1080 teljesítményt simán ki lehet hozni Nvidia oldalon. Az RTX 2060 gyárilag 160 wattra van specifikálva. Kicsit alulfeszelve (nálam a gyári 1,03 helyett 0,93 V) máris ott vagy 140 W körül, de teljesítményben az RX 580 fasorban sem lenne.
-
snecy20
nagyúr
Single vs Dual Channelt mérni mi értelme van? Teljesen egyértelmű az utóbbi sok-sok évben már, hogy a Dual Channel teljesen alap. És az is nyílt titok, hogy a single channel visszafogja a gépet.
-
A probléma, hogy az AMD adott teljesítményszinten fogyaszt többet. Tehát ha X teljesítményt akarsz, akkor az AMD kártya még többet is fogyaszt és a magasabb fogyasztás miatt azonos kaliberű hűtésnél még zajosabb is lesz.
Ezek után érthető, hogy miért fontos a fogyasztás. Mondom egy olyan videókártyával, ami 300W felett is tud fogyasztani...
-
Amíg nem mini-ITX házam volt, addig a fogyasztás engem sem kifejezetten érdekelt, bár megjegyezném, hogy egy 180W-ot fogyasztó kártya esetén fokozottabban érvényes az olcsó húsnak híg leve, már gondolván itt a zajra. Mostani házamban barkácsolás nélkül nagyon rossz a szellőzése a VGA-nak, a 144Hz mellett az RX 580 félpasszív hűtője percenként ki-be kapcsolt böngészés alatt.
Kisebb házzal egyre inkább előtérbe kerül a hűtés és zaj problémája.
-
Persze, semmi sem számít. Mit gondolsz az RX 580 nal miért jön előbb könnyebben a coil whine? Mert 50 %kal nagyobb fogyasztashoz jobb VRM és kondifelhizatal kell, ami éppen nincs, erre nem költenek a gyártók ebben a szegmensben, illetve egy kaptafara használják őket egy adott fogyasztás keretig.
A cikk is pont ezt hozta fel, hogy milyen hangos volt és a fogyasztás mérséklésevel javult csak a dolog. é+ nem mindenki 14 éves tini hogy egyedül él vagy játszik a szobájában, hanem vannak családos emberek akiket korulvesznek a csaladtagjaik, akiket ugyan úgy zavar egy coil whine. Havi 1000 forint baromi sok erre szerintem, de itt nincs akkora különbség. -
-
noisia
aktív tag
Jajj az a picsogás a fogyasztás miatt.. Egy asztali konfignál nem pont lesz@***d, hogy mennyit fogyaszt egy gpu? Totál teljesen mindegy, hogy 75 vagy 140 w-t eszik. Anyagilag kb egy ezres a lehet a villanyszámlán, ha sokat játszom egy hónapban. És nem kell álszentnek lenni, az senkit nem vág földhöz. A zaj? Mit hallasz mikor fenn van a füles vagy ropog az M416 a hangfalból? Semmit.. Melegedés? 10 rongyért van 3 ventis zalman ház, innentől nincs is miről beszélni.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Stonerice #14 üzenetére
Én úgy láttam a piaci kínálatot, hogy minden 4gb vramos amd gpu 7GHz eff. memóriát kap. A 8G-sek vagy mindig vagy jellemzően 8GHz memót kap.
Nekem most ideiglenesen van egy Rx480 8G és egy 1060 6G. Mindkettő hasonlóan melegszik. Nincsen jelentős különbség.
A 8G vram miatt pedig biztosan az rx480-t fogom megtartani, mert ma már van olyan gém ami feleszi a 6GB vramot, miközben ezek a kártyák szépen viszik a mai játékokat fullHD-n. Ha tényleg többet eszik az amd akkor is max 50-nel, de az már mit számít? Ha elfogy a vram az sokkal kardinálisabb kérdés. -
Így szűrik ki a GPU energia szivárgást és jobb kihozatalt tudnak elérni vagy pedig így tudják tartani a lépést a konkurenciával.Esetleg mindkettő.
DanielLong : nagyon jól,érthetően szépen megfogalmazva írtad meg és kerültél mindenféle " pártiságot" amit mindig nagyon tudok becsülni a cikkíróktól/ amatőr bloggerektől/ tesztelőktől, ezért külön köszönet. Remélem sok örömed telik az új kártyádban !
-
yericho800
aktív tag
jó cikk lett! még ilyet.
-
Chaser
legenda
válasz
DanielLong #15 üzenetére
nem értem gyárilag mért nincs korrektül beállítva, lehet a villamos energia szolgáltatókkal vannak szerződésben...( : de ahogy mondod, nv-t is lehet alulfeszelni és finomhangolni
-
válasz
Stonerice #14 üzenetére
A Frostpunkot leszámítva szerintem azt hozza az RX 580, amit más nagy tesztoldalakon is olvashatsz. Igazság szerint meg is voltam lepődve, hogy gyakorlatilag 1-2 fps eltéréssel ugyanazt mértem, mint nagyobb oldalak abszolút topkategóriás i7-es konfigokkal. Természetesen számold bele, hogy az RX 580 csak 4GB-os, de pl. a Division 2 alatt így is szépen helytáll.
(#3) Chaser
Nálam az RX580 fogyasztása durván 140W köré esett le az alulfeszelés hatására. A hőmérsékleten és a zajon sokan lehet vele nyerni. Viszont ami durvább, hogy a GTX 1660-on is kis ügyeskedéssel el tudok érni 30%-os fogyasztás csökkenést, csak leveszem a power limitet 60%-ra és párhuzamosan teszek pluszt a mem clock értékre. Úgy tűnik nekem, hogy annyira szűk keresztmetszet a memória, hogy az alacsonyabb core clock gyorsabb memóriával kifizetődőbb a fogyasztást tekintve. -
Stonerice
őstag
Sziasztok!
Engem megleptek az eredmények.
Erősebbnek gondoltam valamivel az 580-at. Mármint nem az 1660-nál, de azért jobb eredményeket vártam. -
"Nem igazán értem az összehasonlítást mert a 8gb os 580 al kellett volna ezt az 1660 at!"
Pedig csak el kellet volna olvasni az első mondatokat, és akkor rá lehet jönni, miért is ez a két VGA lett összehasonlítva:
"Saját magam számára már régóta készítek vázlatos összehasonlításokat minden hardverfejlesztés után, de most úgy gondoltam, hogy érdemes a méréseimet másokkal is megosztani, így remélhetőleg sokan tudtok értékes információkat kinyerni a tapasztalataimból, amit az RX 580 -> GTX 1660 váltás alatt szereztem."Vagyis leegyszerűsítve: mert az 580 volt a régi kártyája, a 1660 meg lett az új kártyája. És ehhez csinált egy 'ilyen volt - ilyen lett' írást. Nem bonyolult, még egyetemi diploma sem kell hozzá. Igaz, szövegértés viszont igen...
-
Pletykákról ne sugalljuk már, hogy tények! Ráadásul a Navi Q3-ban jön, AMD megerősítette:
AMD’s next-gen Navi graphics cards confirmed for Q3 2019Szóval egy hónapon belül biztos nem lesz itt a Navi, s arra sincs semmi garancia, hogy olyan lesz, mint a linkelt képen, ami tán még egy 2018-as leak/rumor sokadik reinkarnációja...
-
Silenzio
addikt
"Hogyan teljesít az új GTX 1660 6GB az RX 580 4GB ellen?"
SPOILER ALERT(!!!):
Jól. -
Prof
addikt
Egy kategoria +22% fps-el is ugyanazokkal a cimekkel lehet jatszani kb ugyanolyan minosegben.
Jelenleg 2 VGA van a piacon 2080Ti amivel lehet 4kban jatszani es a tobbi masik amivel nem.
-
Chaser
legenda
igen, megmaradt az 1060-as fogyasztási kerete, viszont a teljesítmény nőtt szépen, és meglepő módon a ti általában kevesebbet eszik valamennyivel - de ez biztos a ddr6-nak tudható be ahogy fentebb mondtam -
az rx-ek sajnos technikailag nagyon elavultak már, már egy 1060 mellett is nézve, ott a teljesítmény kb ekvivalens, de az rx fogyasztása + 50-80%, nekem érthetetlen, h gyárilag mért feszelik annyira az rx kártyákat, rx 580 nitros tesztekben 120-130w-ból is megvolt, ugyanakkor szintén zafír itx pulse 570 evett 150w-ot...na pfffffff -
-
Chaser
legenda
nekik hatalmas, egyébként elvárható lenne lassan már, 1660 és ti verziókból van ami 100w körül eszik, főleg ahogy néztem a ti verziók - nagy eséllyel ddr6 kevesebbet eszik mint az 5 -, és azért rápirít 1060/rx580-ra nem kicsit a ti, 75w-ra visszafogva simán hoznia kell annak tudását
-
Nekem abszurdnak tűnik a 75 wattból kihozott rx 580 teljesítmény.
Nem is értem a logikát, hatalmas lépés lenne.Ma 130-140 wattból jön ki rx 580 teljesítmény nvidia ágon is, amiről tudjátok hogy sokkal energiahatékonyabb.
Szóval elsőkörben az utolsó sort élből kizárom, még ha csökkent a sávszélesség is, a moore törvény sem ér semmit akkor sem bírom elképzelni, hiszem ha látom. -
A tesztet köszönjük szépen, érdekes volt!
@hahakocka: Az elmúlt években az összes új AMD GPU esetében ez a csodavárás ment, hogy majd az új kártya mennyivel gyorsabb lesz és mennyivel olcsóbb, mint az nVidia konkurensei. Ez ment a Fury, RX480 (470, 460), amit ugye RX580 (570, 560) néven árulnak ma is, Vega 56 és 64, majd Radeon VII esetében is. Sehol sem történtek csodák. Az AMD kártyák ár/teljesítmény szinten kb. az nVidia mellé álltak be, maximum némileg alá lőttek, amire válaszul az nVidia a versenyhiány miatt pofátlanul drágán kínált kártyák árait hozzáigazították az AMD új kártyáihoz. Ők tudtak így reagálni, az AMD nem tudja árversenybe kényszeríteni viszont az nVidiát.
Szóval először is felesleges a csodavárás és a hype. Először tegyen végre le valamit az asztalra az AMD, mert a GPU-k terén azért lett kvázi egyeduralkodó az nVidia mostanra, mivel egyszerűen az AMD hosszú-hosszú évek óta képtelen utolérni a zöldeket.
Szerk.: no igen, azt is tegyük hozzá, hogy például fogyasztás terén az AMD folyamatosan el van maradva. ZeroCool meg PowerPlay meg minden egyébb marketing rizsa ellenére...
-
Chaser
legenda
ezt az eredményt hozza sok más teszt is rx 580 vs 1660 témában, akár 4, akár 8gb verzióról van szó
a 3gb-os 1060 nem kizárólag a vram méretében kevesebb, butítottak rajta
a 1660 gyorsabb, és jóval kevesebbet eszik az rx580-nál, ahogy itt láttam, 580-ból zafír nitro+ verziót érdemes venni igazán, ott finomítottak a brutális fogyasztáson - ehhez a tudáshoz képest brutális - , talán oc-ben is többet tud, és hűtése is jó___
jó cikk lett
rx580 oc nem feltétlen anomálisa, cpu-nál is megesik, h magasabb oc-vel stock eredménynél is rosszabbat hoz, sztem a gyártástech végét jelzik ezek az eredményekszerk:
navi majd kiderül, sok világmegváltó amd vga-ról hallottunk már, csak mire befutottak elmúlt a világ megváltásuk, de legalább rendesen zabáltak...hátha most -
hokuszla
senior tag
És mindezt a gtx 120 Wattból hozza 185W ellenében
-
hahakocka
őstag
Nem igazán értem az összehasonlítást mert a 8gb os 580 al kellett volna ezt az 1660 at! A 3 gb 1660 pl nem kapott volna ekkora előnyt mert az egál a 4gb AMD-vel ahogy a 6 gb os a 8al.
Az új leakek szerint viszont hamarosan 1 hónapon belül , 100-110e ft ig minden videókártya szegmensben az AMD Navi lesz a jobb ár /telj. választás!
https://prohardver.hu/dl/upc/2019-05/07/352617_bk3mjeoraqhhknvj_navi_2.jpg
(Vega56-nak megfelelő Navi12=1070Ti $200$ vs. 1660Ti-GTX 1070 $280, RTX 2070-nek megfelelő Navi 10 $300 vs. $500 RTX 2070)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Hogyan teljesít az új GTX 1660 6GB az RX 580 4GB ellen? Freesync, túlhajtás, dual vs single channel tapasztalatok.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Nintendo Switch 2
- Path of Exile 2
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- BestBuy topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Macrodroid
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- 92 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest