Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- bitpork: Nagy dilema
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bossp
addikt
válasz
Massmurderer #104 üzenetére
Olvasd el az utolso hsz.-t
-
Bossp
addikt
Egy kérdés.
Meddig melegedhetnek ezek a Procik (FX 8320) A hivatalos adat 70 C. De én ezt elég alacsonynak találom. CM Hyper 212 Evoval 2 Ventivel. @4,5 Ghz-en 66 fokig megy fel a Prime95-el.
-
Pete55555
addikt
Én most azon gondolkodom, oké, hogy egy Sandy i3-nál jobb az FX6300. De egy haswellnél is ?...
Nem hinném -
AusWolf
őstag
Köszönöm az írást, nagyon hasznos volt.
Csak egy kérdésem lenne: A tesztjeid során mi volt az a kritikus hőmérséklet (CPU, CPU mag, alaplap), ami fölött throttlingolni kezdett a rendszer? Már ha egyáltalán a hő gondot jelentett...
-
válasz
gerenda110 #97 üzenetére
Milyen hutovel, hazban, hazhutessel? De folytassuk az FX topicban, ott tobben is ertenek hozza.
-
válasz
gerenda110 #95 üzenetére
Gyere ate bbe a topicba: [link] Eloljaroban: abban a lapban a 4 modul 4.2GHz stabil eredmenynek nem rossz. Az ext3 finoman fogalmazva is gyengen sikeredett.
-
gerenda110
aktív tag
ha feljebb állítom a magot, akkor a win betöltésnél kékhalált kapok 4,2 és 4,1 GHznél. Hogytudnám kihozni a legtöbbet a 8320-asomből? Szereztem 1600 MHZ-s ramot, és 970 Ex. 3-as lapom van 500-as CM táppal. Ötletek? (A célom egy olyan 4,4 lenne)
-
LamerGyuri
senior tag
Köszönöm az írást! Megerősített, hogy jól döntöttem, mikor ezt a típust választottam.
-
Pros
tag
Hihetetlen, hogy semennyire nem tudtam tuningolni a procimat vagyis megnézni hogy mekkora fesz kell 4GHzhoz illetve érdekelt volna 4.5 Ghz-t hogy bírja és elmondom mi volt a gond.
Az a KIB...TT LLC mert ahogy te is irtad elvileg a 1/2 lenne a befutó, de az 1/4 töl lesz stabil az egész gép.
NEKEM Most jöttem rá ezen ment el minden. Mert akár mit állítottam máshol a rendszer szét esett és itt elég csak a 4GHzre gondolni.. Most meg 1/4be átlöktem 1/2röl és stabil lett a rendszer. Vicc !!!
Örültem hogy elolvastam a tesztedet sokat segített!
-
TiX
csendes tag
VRM hűtés nélkül nálad hogyan működött a 8350 8 maggal? Neked is ingadozott a frekvencia?
Nos igen, néztem a feszültség adatokat a Te és a mások által készített teszben is. Sehol ilyen alacsony értéket nem láttam.
CPU-Z és BIOS adatok alapján is 1,23V az alap feszültsége. Ezen az értéken 4200-ig stabil.
Kíváncsiságból emeltem 0,1V-ot és megpróbáltam 4400-en. Stabilnak tűnt prime alatt egy 20 percig, de aztán megkíméltem, mert a CPU hűtőm nagy fordulatszámra kapcsolt. Még próbálkozok tovább, de szerintem a lapom nem fog sokat engedni.
Az LLC értéket hol találom?
A terhelés alatti feszültség esés sem szembetűnő, de megnézem otthon. -
VRM hutes segiteni fog. Alacsony, a tesztben lathatod a feszultsegeket. LLC mit mutat, 1 mag es oszes mag terhelesenel mennyit esik a feszultseg?
gerenda110: A memoria tuning nem sokat fog hozni. a CPU-val sem fogsz tovabb jutni, ha szorzoval huztad es nem nyultal a memoria vezerlohoz.
-
gerenda110
aktív tag
Üdv!
Sikerült beszereznem 12k-ért egy Corsair Vengeance 1600MHZ-esCL9-es 8GB-os kitet, és most ismét megpróbálkozzak a húzással? -
TiX
csendes tag
Teszteltem, beépítettem.
8 maggal nem lehet stabilizálni 2800-3800 Mhz között ingázik.
6 maggal stabil egyenlőre prime alatt is. Úgyhogy megpróbálom a VRM hűtést beépíteni. Remélem az meg fogja oldani a problémát.
Ami viszont furcsa, hogy az alap feszültség mindössze 1,248 V. Ez nem nagyon alacsony? Nálad mekkora ez az érték?
A másik ami furfangos és teljesen érthetetlen számomra, hogy a HT link, 2600Mhz (alapbeállítás). Ha ezt beállítom 2000-re, akkor nem indul el. Ezt vajon miért csinálhatja? -
A VRM hutes hianyat emlitettem. De egy borda nem eleg, fontos a megfelelo legaramlas melle.:
"A processzor frekvenciáját monitorozva azt látni, hogy a frekvenciát teljes terhelésnél is visszaveszi a CPU. Ezt a jelenséget hívják throttlingnak. Ilyenkor segít az alaplapi FET-ek hűtése, de nem igazi megoldás, mert általában csak kitolni lehet a jelenséget. Én is külön ventilátorral hűtöttem az alaplapot."
A plusz venti miatt nem jott elo nekem a jelenseg, de 4.5GHz fole nem mertem menni. 4GHz-en atomstabil volt a cucc, de ismetlem: asztalra kiteritve, plusz ventivel megtamogatva. Kicsit tulbiztositottam, de jobb biztosra menni, mint elfustolni a lapot. Ezt bordaval es normalisan szellozo hazban is tudnia kellene.
-
TiX
csendes tag
Nekem egy Gigabyte 870A-USB3 rev. 3.1-es alaplapom van. Most vettem én is egy FX-8350 CPU-t.
Több fórumon olvastam utána a témának és ami szerintem az általad említett problémákat okozza a VRM hűtés hiánya.
(Olvastam olyan tesztet is, hogy egy FX-8350 tuning után kiégette egy Gigabyte GA-990FXA-UD3-as lap VRM-jét, pedig azon volt hűtő. Cikk alább:
http://www.brightsideofnews.com/news/2012/12/31/gigabyte-ends-the-year-with-a-bang-kills-amd-fx-8350-cpu.aspx )Ha pár kérdést megengedsz a cikkel kapcsolatban:
Az alap 4Ghz-es órajelen és az 1,325-ös fesz. értéken is érezhetőek voltak az általad említett problémák? (Microlag, trottling?) Vagy ha nem, akkor milyen beálítás mellett jelentkeztek a hibás működés jelei?
Én valószínűleg farigcsálni fogok egy VRM hűtőt, de addig kíváncsi lennék, hogy mire számíthatok. -
Valkűr
addikt
Frankó lett a teszt, köszi...Nekem 4.7-en fut a 8350..1.43 Voltot adtam neki..4.8-tól szépen elkezd melegedni, ott már kéri a jobb hűtést.
-
Mokó
aktív tag
Kössz a tesztet,hasznos írás,tanultam belőle és jól esett így estére :-) A végén lévő Q & A rész pedig tök hasznos.
Na még 1x,igényes írás és remélem látunk még hasonlót.
Ja,meg a kisebb alaplapok támogatása vs FX dolgon azért nézek mikor 3 fázissal akar egy 11k budget deszka fx "tökmindegy" melyiket vinni
-
kromatika
veterán
Köszi szépen a kiváló tesztet.
-
Gainka
őstag
-
kisbalázs
tag
Úgy hogy volt idő amikor az AMD jobb volt mint az intel proci gyártásban és nem egy hétig tartott ez. Sőt az Intel még magának is tudott konkurenciát állítani:
"The suspicion was that Intel did not want to promote Tualatin processors because they made the Pentium 4 look bad. A 1.4GHz Tualatin performed as well as a faster-clocked Pentium 4 and used plain PC133 SDRAM instead of expensive RDRAM." -
Szép igen részletes teszt!
Gondolkoztam még amikor egy antituning 955BE-m volt hogy váltok fx-8xxx szériára de lapot kellett volna cserélnem, így maradtam inkább egy átlag x6-nál (1090T) ami feszemelés nélkül megy 4Ghz-et. Lehetne extra feszel hajtani 4.2-4.4-en (vizezve van) de nem éri nekem +50-100w-ot párszáz mhz.Te aztán komolyan veszed a tuningot. Az én lapom ennél jóval butább, olyannyira hogy biosból alig megy a tuning, nekem csak a szoftver a megoldás. Nekem annyiból állt a tuning hogy kikapcsoltam a C&Q-t és Windows alatt Phenom2MSR tweaker-el átírtam a legelső P-statet szorzóját 20-ra ami elvileg a turbó lenne de összes magra érvényes ha fut a progi. Se fesz, se LLC se semmi, ramok 1600-on instabilak 4 modullal, csak 1333 hajthatom. HT és NB/L3 szorzó biosban autómatán 11x (2,2Ghz). Feszek mind gyárin (nem auto-n) biosban.
Az elég gáz hogy nagyon fölélőtt az AMD a feszekkel. Nálam 1,2v a 800mhz a Pstate gyárilag ami nem kicsit horror. Türelmem nem volt még állítani hogy mennyin stabil.
Ha belefutok egy FX-be akkor mindenképpen alapnak tekintem a cikkedet! -
Stonerice
őstag
"Köszönöm, ha idáig jutottál és még nem aludtál el az írásomon."
Nem-e? Nembírtam abbahagyni az olvasást
Gratula a teszthez, és köszönöm a többiek nevében is a rengeteget rászánt idődet.
Nagyon részletes. Minden benne volt ami érdekelt. Nagyon tartalmas írás.
Még egyszer köszi! -
dookiee
tag
Helló!
Van egy 8350-es procim egy asrock 990 fx extreme 3 alaplappal és egy noctua_nh_c12p_se14-hűtővel, és egy kingstone hyperx 1600MHZ ramom. Tudtok segíteni a proci húzásában?Köszönöm. -
deja vu
addikt
válasz
waithEard #68 üzenetére
Az én gépem legalább támogatja a Mantle api-t.
Én meg pont a te vízióidat tartom baromságnak, hogy itt a jövő, meg majd máról holnapra minden program kihasználja az igp-t. Ahhoz is sok év kellett, hogy a programok kihasználják a több szálat. Meg a kaveri majd hűha, eljutunk a ddr3-as 7750 szintjére, nincsen szükség videó kártyára, meg mindent az igp-n számoltatunk, ezért az i7-ek kora lejárt. Igp-n minden program 20x gyorsabb mint az i7-en. A végét akár Abu is irhatta volna
Viszlát! -
Többször is. Sőt kiemelten ajánlottam a normális lap megvásárlását. Az adott proci 4.8 körül futna egy normális lapban bika hűtéssel.
"A hardver kicsit féloldalasra sikeredett, az alaplap finoman fogalmazva sem csúcskategóriás. Az első AM3+ lapok egyike, amit meg lehetett vásárolni, és kicsit túl lelkesen hónapokig vártam vele az első Bulldozereket."
"A tesztben szereplő 890GM Pro3 R2.0 is problémás volt, de erről majd a gyakorlati részen írok részletesen. "
"1,4 V-ot beállítva két érdekes dolgot sikerült megfigyelnem. Az egyik az volt, hogy halkan elkezdett zörögni az alaplap, ami nem jelent sok jót. A másik az volt, hogy a tesztek alatt túlmelegedett és lekapcsolt a processzor."
-
deja vu
addikt
válasz
waithEard #66 üzenetére
Asztali gépről beszélgettünk. Tudom, hogy jaguar magos amd proci van a konzolokban. Arról beszéltem, hogy jelenleg egy apu-val kitörölheti az ember a seggét ha játékra vette. Az a probléma, hogy nem lesz izmos procija addig amíg beköszönt a heterogén éra, és cikinek tartom, hogy maga az amd is a csúcskártyáját intel procival demózza, hogy tutira ne hagyjon benne kakaót. De úgy veszem észre, hogy belefutottam egy amd fanboyba, ezért vedd úgy, hogy meg se szólaltam. Az én gépemben is gcn van, de nincs kedvem fanokkal hadakozni. Igazad van mindenben.
Szia!
-
Nem kukacoskodásból de 970/990 chipsetes lapon nem ment volna többet az FX? Vagy kitértél erre is csak nem vettem volna észre?
-
deja vu
addikt
válasz
kisbalázs #60 üzenetére
Ebből a cikkből "A teljesítmény már eléri a pár éves Sandy Bridge processzorokét, de nem a pár hónapos Haswell szériát." Hogyan osztották volna föl a piacot? Egyáltalán nem tudja fölvenni a versenyt ezen a téren az intellel, ezért arra koncentrálnak amiben jobbak, az apu-ra. Bár szerintem rohadt nagy gáz, hogy az fx szériát kicsinálták amivel legalább az i5-el felvették a versenyt, most meg maradtak az apu-k amik cpu erőben az i3-al versenyeznek. Hiába beszél Abu erről egyfolytában, hogy az apu a jövő, még évek telnek el addig amíg ilyen programok lesznek dögivel.
-
kisbalázs
tag
Nagyon nagyon jó cikk. Nekem is egy ilyen processzorom van egy nocturne hútéssel. Most majd lesz mit tanulmányoznom.
Ilyet nem szoktam mondani de a cikk Különösen Ajánlott!
Off
Nekem úgy tűnik hogy inkább kartel szerűen felosztották a piacot. Kb így én nem készítek gyors procit te meg lemaradsz a vgak terén. -
8nemesis8
veterán
Nagyon jó kis cikk.
Köszi az alapos leírást, elmélkedést, tesztelést! -
Kronos3000
senior tag
Sokat segített a teszt a jövőre esedékes fejlesztésem irányában,köszönöm.
-
deja vu
addikt
válasz
Geri Bátyó #56 üzenetére
Állítólag még lesz egy am3 proci ami warsaw néven van, de semmi új fejlesztés, azonos magok, azonos gyártástechnológia.
3 modulos apu sem lesz, mivel az apu-kat max 100 wattra tervezték.
Ezt mind az okosoktól olvastam.
Szerintem az amd is belátta, hogy nincs értelme pénzt áldozni az fx szériára, látszik is, hogy mindent az apu-kra tesznek fel. -
Geri Bátyó
addikt
Nagyon jó teszt, igazán alapos!
Nekem jelenleg Intel procim van, de az AMD APU-k létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, viszont az FX számomra érthetetlen.
Nem a teljesítménye kapcsán, mert az (bizonyos helyzetekben) versenyképes, hanem a fogyasztás/melegedés kapcsán.
Én egy i7-930-at használok és 4GHz-en, 1.2875V-on, egy Xigmatek Balder 80°C alatt tartja, pedig az jóval gyengébb, mint a HR-01.Nem tudom, hogy lesz-e még FX proci, de szerintem (ebben a formában) semmi értelme. Az AMD jobban járna egy 3 modulos (6magos) APU-val, akár 130W-on.
-
válasz
bandika0626 #52 üzenetére
Azt hiszem ez tokeletesen illik ide is:
"A 2600-at nagyon tuningolni nem lehet. Nem is kell, mert csak referenciakent szerepel. Ha nem szerepelne, akkor az lenne a baj. Ha egy szenne huzott Haswell lenne, akkor az ar kategoriat kifogasolna valaki. Termeszetesen ha biztositod hozza a hardvert, akkor szivesen tesztelek valami ujabb, tuningolhato procit. A limitalt lehetosegeim nem teszik lehetove, hogy sajat zsebbol finanszirozzak egyet."
-
waithEard
őstag
válasz
bandika0626:
Akiket meg lehet téveszteni, azok nem ilyen cikkeket olvasgatnak.A cikkhez:
Kiváló munka, köszönöm! -
deja vu
addikt
válasz
Ha ad neki valaki haswellt akkor összeméri azzal, mivel "csak" sandy i7 van nekije. Én sem ezzel vettettem volna össze, minimum ivy-vel.
-
bandika0626
senior tag
Most nem azért de nem sandy-val kellett volna párhuzamot vonni.
Meg illett volna az intelnél az órajeleket is feltüntetni mert ez így csalókat és valakiket ezzel elég jól meg lehet téveszteni.
-
ABee
tag
Köszönet a tesztért!
A szovtveres finomhangolás része abszolút hiánypótló volt szerintem.
Egyre inkább érik bennem hogy cserélem a 955-t egy 8320-ra. -
proci985
MODERÁTOR
felhasznalasfuggo, jatek egy dolog, jol parhuzamosithato alkalmazasok masik. utobbiban azert egy 8350/9370/9590 azert elegge jol teljesit, intel i7 viszonylatban is. nem mindenki csak jatekra hasznalja a gepet.
oke, de nezd meg mit kapsz mondjuk 35 korul haswell ala es mit kapsz ugyanannyiert AMD ala. van nemi kulonbseg felszereltseg teren.
az utolso arra volt reakcio, hogy amdnel nincs pciE3.0. de ez multigpunal socket1150el osszehasonlitva kb mindegy, kabe egyforma.
nezegetem mire lenne erdemes cserelni a rendszert, de igy elegge felemasok a tapasztalatok. x79 ala akcioban kell kifogni jo lapot olyan 65 alatt, cserebe a 4820 lassabb a 3770nel is (meg a chipset finoman szolva sincs tele featureokkal). 3770 ala olcso a lap jol kifogva, de z77nel kevesebb a nativ sata3 portok szama. 4770 jobban melegedik a 3770nel, de picit gyorsabb is alapbol annyival, viszont a lapok meg dragak, de van sok sata3. meg ott a 9590 amihez relative olcson vannak elfogadhatoan felszerelt lapok, szoval rendszerszinten kb 35ezerrel olcsobban jonne ki. 4930lenne a legjobb, csak ugy meg a proci+lap kombo lenne 200ezer, az meg indokolatlanul sok nekem.
-
Mosqu!to
addikt
Szia!
Fogyasztást mivel mértél?
-
Nagyon igényes, részletes teszt!
Köszönjük! -
cserébe az AMD lapok olcsók. 40 alatt már ott az msi 990 gd80a, ami kb tényleg mindent tud, amit egy laptól el lehet várni. de a ROG/UD7 is megáll kb 50-55 alatt... socket2011 alá kb a legolcsóbb lapok mozognak ekörül ATX méretben.
Bocsánat, de az AMD-nek nincs olyan procija, ami a Socket 2011-eshez procikhoz fogható. Még az LGA-1155-ös Sandy/Ivy Bridge procikhoz is csak felnéz alapból. Még az olyan játékokban is, mint a Battlefield 4.
Továbbá 40 alatt kapsz normális 1150/1155-ös deszkát is, én egy határozottan olcsóbb Z77-es MSI deszkában húztam meg egy i5-3570K-t, és egy éve betonstabil...
plusz haswellnél CF/SLI még mindig csak 2x8sávon elérhető, szóval sávszélben nincs igazán előrelépés AMDhez képest. 2011 más tészta, de ott meg a korrektebbül felszerelt lapok 70 körül kezdődnek.
Csakhogy ott 3.0-ás PCI-Express van, tehát a sávszéll még így is megvan (PCIe 2.0 x 16 = 8GB/s, PCIe 3.0 x 8 = 7,875 GB/s).
-
deja vu
addikt
Akkor ezek szerint majd minden közép és felső kategóriás kártyához intel procit kell venni?, mivel az apu-k elég gyengusok cpu erőben, és ahogy olvastam a Nagy AMD Steamroller, Excavator, Carrizo topicban Fiery hozzászólásait, elég kaki lett a kaveri. Két modullal az i3 szintjén mozognak a csúcs apu-k, az meg nem sok. De kíváncsi vagyok a tesztekre.
-
válasz
gerenda110 #43 üzenetére
Pont ezert irtam: Lepesenkent, egyszerre egy dolgot valtoztatva. 4-4.2 fole nem mennek azzal a lappal. Nekem raadasul szerencsem van, a procim eleg alacson fesszel viszi a 4GHz-et.
Szoval a tippem: APM OFF,TC OFF, memoria 1333, 4GHz (20-as szorzo) es a CPU-nak adj elso korben 1.35V-ot. Igy mennie kellene. Ha jo, akkor lassan fesz csokkentes, amig meg stabil, majd onnan meled 1-2 lepcsot, hogy tuti legyen. A memoriat csak ez utan emeld 1600-ra es adj a DDR3-nak nyugodtan 1.65V-ot.
Cifu: Az IGP is futi az APU-t. Normalis keretbe (max 100-125W) nem fernek bele sokkal tobb modullal. Talan 3 modul meg beleferne, de tobbmar nagyon neccesen, de mar akkor is a jelenlegi 100-rol 125-re kellene emelni a TDP hatart.
-
gerenda110
aktív tag
UP!
Be állítottam azokat az értékeket amik a képeken voltak,(szerintem a ramjaim nem bírták)és sípolt a gép
nem vagyok a tuning mestere:S elég lenne csak a procit felhúzni szerintetek?
-
WOLFPUNTO
csendes tag
Köszi az cikket.Én is egy ilyen procit használok, de már egy ideje szeretnék i7-es haswell-t.Eddig csak tervezgettem, de így már teljesen meg lettem győzve.
-
proci985
MODERÁTOR
cserébe az AMD lapok olcsók. 40 alatt már ott az msi 990 gd80a, ami kb tényleg mindent tud, amit egy laptól el lehet várni. de a ROG/UD7 is megáll kb 50-55 alatt... socket2011 alá kb a legolcsóbb lapok mozognak ekörül ATX méretben.
plusz haswellnél CF/SLI még mindig csak 2x8sávon elérhető, szóval sávszélben nincs igazán előrelépés AMDhez képest. 2011 más tészta, de ott meg a korrektebbül felszerelt lapok 70 körül kezdődnek.
cikkhez:
ja, 5 fázis fethűtés nélkül, nem igazán meglepő, hogy 140W alatt izzad a lap. normális fethűtéssel már talán elég lenne.ezek fényében viszont a 9590 nem is rossz... ph teszten egy 1300rpmes MUX120al hűtötték, az meg annyival nem jobb a HR01nél. 9590et nézegettem, csak terhelve kábé 600Wot nyaldosná konnektorból a gép, ott meg lehet már a jelenlegi laza (600-700rpm)re állított házhűtés kevés lenne. a CF miatt meg már így is meleg van.
köszi a szokásos minőségű tesztért
-
bozont
veterán
Számolgattam én is, bár ha már veszek akkor valami komolyabb lapot, pl az Asrock Z87 Extreme 3 vagy 4. Meg az i5 4570 ami szerintem most a legjobb vétel, intelt nézve. Aztán majd ha úgy érzem akkor lecserélem egy K-s procira, addig meg jó lesz a turbo órajel fixálva. A jelenlegi lapot +procit szerintem max 35k körül tudom elpasszolni, így ja kb +30e lenne ez a manőver. Na meg nem tudom a ramjaim jók-e intelhez, mert ezek nem 1,5v-sak. De most bújom a teszteket ezerrel, vajon megéri-e tényleg ennyit költeni.
Na meg azt kellene akkor még eldöntenem, hogy előbb a 270X és néhány hónapra rá csere intelre, vagy fordítva.
-
AMD szerintem ráfeküdt a platformosodásra a teljesítmény helyett. HSA, Mante, konzol háttérrel nem is annyira veszett ötlet.
CPU erőben eléggé el vannak maradva, igp-ben viszont őrzik a vezető helyet. Gondolom a szűkösebb erőforrásokat arra a területre koncentrálják inkább, ahol jobban állnak. Mert ha bejön és tényleg el tud terjedni a HSA pl, akkor jó pozícióból indulnak. Igen, FM1-nél is volt szó ilyesmiről, de egy ideje már hiányzik az AMD-s slideokról egy 2-nél több modulos proci, úgyhogy inkább úgy készülök, hogy a Vishera az utolsó FX. Aztán remélem majd jól meglepnek valamivel!
Warsaw nem tudom hoz e valami újítást, vagy csak ráncfelvarrás. Elvileg az is Piledriver magos.
-
Pancsermeste
őstag
Jó kis írás, gratula!
Viszont:
"Az AMD nem kontrollálta rendesen az alaplapgyártókat, az alsó szegmensben lévők problémásak: throttlingolnak, túlmelegednek.."
Azért ehhez az is hozzátartozik, hogy az AMD az FX-8x20-8x50 procik TDP-jét 125W-ban specifikálta, ami vicc... a 8320-nál még kb. reális is lehet, de egy 8350-es procit tekintve már nem teljesül, főleg ha a turbó órajelet is figyelembe vesszük. (és akkor a tuningról ne is beszéljünk)
Nos, ennek a specifikációnak teljesen megfelelnek a 140W-ra felkészített alaplapok, az más kérdés, hogy az alaplapgyártók is tisztában voltak azzal, hogy kevés lesz az a 140W, nem véletlen, hogy telepakolták mindenféle védelemmel a termékeiket, nehogy elfüstöljenek. -
Az AMD-nél sem síkhülyék üllnek. Ez a téma már az FM1 megjelenése után is téma volt fórumokban. Az AMD mégsem indul el oda, hogy az FM socketbe komolyabb procikat rakjon. Pedig a konzolokba pakolt 8 Jaguar magos, IGP-s verzióhoz fogható APU nem készül tudomásom szerint. A Berlin csak négy magos lesz elviekben.
Szóval valami indok biztos van, csak nem tudom, mi az (azon túl, hogy nyílván az FX procikhoz hasonló elektromost teljesítményt nehéz biztosítani egy APU-khoz szánt alaplappal).
-
Bubuverke
csendes tag
válasz
antikomcsi #31 üzenetére
Jó csak előd az egy 8150 volt 990x-es chipset-el, és az teljesen hibátlan volt.
azért köszi, így legalább már nem zavar az ,hogy hibásat kaptam -
kovsol
titán
Én egy Phenom2 X4 vagy X6 -t is megnéznék mit alkot.
A cikk jóra sikerült, grat. -
-
Bubuverke
csendes tag
Nagyon jó kis teszt lett, ilyet vártam eddig!
Egy kérdésem lenne, nekem van egy FX8350-es proci és giga 990fxaud3 (rev.3.0), és Aida szerint a proci 15 fok alapon (25 fokos szobában), neked nem mért ilyen irreálisan alacsony hőfokot? -
pilu85
őstag
a gáz az hogy egy ph2 x6 milyen idős is? érdemes erre váltani? (nem) jöhetnek amdék 8 szállal...nem hozza azt amit kell. nem értik meg hogy kevesebb és erősebb mag bőven jó...tuning? haggyuk már 200wattot eszik csak a proc...szánalom. lehet trol lvagyok de nagyon gatya még ez a 8320 is.
-
A 2600-at nagyon tuningolni nem lehet. Nem is kell, mert csak referenciakent szerepel. Ha nem szerepelne, akkor az lenne a baj. Ha egy szenne huzott Haswell lenne, akkor az ar kategoriat kifogasolna valaki. Termeszetesen ha biztositod hozza a hardvert, akkor szivesen tesztelek valami ujabb, tuningolhato procit. A limitalt lehetosegeim nem teszik lehetove, hogy sajat zsebbol finanszirozzak egyet.
Az AMD kimondta, hogy nem celozza a felso kategoriat. Az AM3 is inkabb a kozep tetejet celozza maximum meg. Az uj szeria pedig meg alabb fogja adni.
-
Szép és alapos cikk...
De azért tegyük hozzá, hogy megint tuningolt AMD procikat vetsz össze tuningolatlan Intel procikkal.
Viszont én továbbra is a fő problémának azt tartom, hogy az AMD nem mozdul el a felső kategóriás procijai terén az AM3 alapú platformról. Nincs saját USB 3.0, nincs saját PCIe 3.0 támogatás... Azért ez...
Miközben nagyon tetszenek az AMD APU-k, azért az FX-ek terén ez kissé visszás...
-
válasz
gerenda110 #12 üzenetére
Abban a lapban szenne nem tudod huzni, kb. 4-4.2GHz viszont siman meglehet benne.
antikomcsi: Minek hazudjak sajat magamnak? Lehet rajongani 1-1 gyartoert, de ertelmetlen.
sutszi: Eleg sokmindenre hasznlok ESXi-t. Itthon elso sorban tanulasra. Mindig van mit tanulni es naponta szembesulok azzal, hogy mennyi mindenhez nem ertek. Az egeszet ESXi customizerrel csinaltam. Egyszeru next-next finish
All: Koszonom, de en latok tobb hibat is benne. Sajnso a szabadido es a lehetosegek is korlatozottak.
-
deja vu
addikt
Van haswell i5 proci iponban 45-ért+b85 alaplap 15k. 60-ból megvan, és gondolom a te lapod procid biztos többet ér 30 ezernél, bár nem tudom. Van egyébként több z87 alaplap 25 ezerért, ha jó áron elpasszolod a cuccaid lehet alig több mint 30 ezer ráfordítással lenne haswell procid, sandy-t már nem érdemes venni.
Szerk, tehát a sandy helyett javasoltam az újat, de ha megy a 8320 a lapodban lehet megéri csak 10-et elkölteni.
-
bluyoo
nagyúr
válasz
Plazmacucci #19 üzenetére
Köszi a tesztet! Mint mindig tanúságos írás! Minden szélsőségtől , pártoskodástól mentesen!
-
Ez már lenyom egy 4Ghz-es Phenom kettőt?
Első Bulldozer óta nézegetek utódot de nem érte meg eddig
-
MrSealRD
veterán
Köszi a tesztet. ESXi-t mire használod? A háló kártya miatti telepítőkészítésről tudsz pár mondatot írni?
-
Köszönöm a tesztet, nekem nagyon tanulságos!
-
Azért jó ilyet is olvasni, mert legalább látható objektív teszt is, és tudjuk, hogy aki ért hozzá, az mire számíthat. Ez az írás teljesen hihető és korrekt. Pontosan olyan korlátokba ütközik a rendszer, és olyan előnyökkel jár, mint amiket én is tapasztaltam.
Ipon fórumon olvastam, hogy valaki 4.7GHz-en járatja az FX-8350-et bekapcsolt energia gazdálkodással és APM-el. Valahogy én kételkedem abban. Illetve lehet, hogy úgy járatja, de, hogy nem úgy megy mindig az is biztos, és ez az írás is pont ezt igazolja. Meg azt is, hogy nem megy ám mind simán léggel 5GHz-en, ahogy azt mondják.
Szóval köszi, hogy ezt megosztottad.
-
bozont
veterán
Nagyon jó kis teszt. Én is azon gondolkozom egyfolytában, hogy FX8320 vagy egy i5. Nagyon kipróbálnék egy Intelt, viszont tényleg elég húzós. Előbbi kb 10eFt ráfordításból meglenne (feltételezve, hogy a lapomat nem kell cserélni). Míg az Intel legalább 30eFT+. Sajnos a használt proci árak is az egekben vannak, szokás szerint. Egy 2500K is bőven jó lenne, de 40e alatt nem láttam még.
mod.: Egy 270X kihajtása lenne amúgy a cél, de az FX-et sem járatnám nagyon 4-4,2GHz felett.
-
válasz
gerenda110 #6 üzenetére
Szerintem bírja az a táp (mértékkel) , de tedd fel a kérdésed az FX topikban is (biztonság kedvéért)
L
-
evo86
csendes tag
válasz
gerenda110 #12 üzenetére
Lap tökéletes, a táp azon belül h cm pontos típusa + vga?
De így elsőre elég lesz, én cm silent pro 600al hajtottam. -
gerenda110
aktív tag
az én kérdésemre is tudtok majd válaszolni? plsss. fontos lenne. (jah Asrock 970 Ex3-asom van)
-
Fantasztikus cikk! Gratu!
-
mickemoto
őstag
Nem feltételeztem a tuningot, csak alapon való használatot.Oda elég a gyári hűtő meg egy olcsó lap, 12-13e Ft-os például Intel alá.AMD-nél kell a jobb lap és az alternatív hűtés csak az alapjárathoz is.
Persze az is igaz hogy FX-et kár venni ha nem tuningolunk, így az alapon való összehasonlításnak nem sok értelme van. -
miresz
veterán
Köszönjük a tesztet! A szokásos kiváló szintet hozza,alaposan kivesézve a procit.
...hát igen a mATX lapok hiánya,ez a nagy bánatom nekem is.....
Bár mostanában dobtak ki egy újat,(persze 760-as chippel) de Gigabytet nem favorizálom. Viszont van a VRM-en valamicske hűtés,és előlapi USB3 csatlakozó. GA-78LMT-USB3 (rev. 5.0)
-
mickemoto
őstag
Gyakorlatilag a jó ár/érték arányát el is veszíti azzal hogy drága alaplap és processzorhűtő kell mellé.Ugyanannyiból kijön így egy i5 Haswell is, plusz nem kell bíbelődni beállításokkal.
-
gerenda110
aktív tag
Nekem egy Fx 8320-am van, Cooler Master V8-al, nemtudom, ha Húzni szeretném akkor a rammal érdemes e bíbelődnöm, (most egy Samsung DDR 3 1333 van és egy hulladék) vagy várjak vele amíg veszek másikat, ill, egy Cooler Master 500-as Tápom van, Az bírja e a húzási feszt?
am jó teszt lett.
-
evo86
csendes tag
Köszi a tesztért szép munka!
Én is 4.4ig jutottam 6100al viszont akkorát nem dob és mivel játszom régebbi játékokkal pl tiberium...stb
valahogy nem volt elég így a 650mhz-s duron ota amd-ek jó volt 1* p4em is de végül pár hónapja áttértem egy i5 4570re és nem csalódtam viszont drága, engem meggyőzőtt az intel és inkább költök rá többet és tuti hogy jó. Viszont sajnálom h az amd ennyire elhanyagolja a proci részlegét pedig ígéretesnek tünt ez az fx széria hátha fm2+ ba hoznak még valami újat -
stratova
veterán
Köszönet a tesztért.
Szokásosan magas minőséget sikerült megütni.
Üdítő volt végre logout cikkben is találkozni az egyéni turbo core-ral, szinte minenhol jól szolgált a pscheck-es beállítás. Ga fórumtárs pscheck mellé AmdMsrTweakert fogta be (természetesen lap, táp, hűtés és CPU fűggő, neki 5 GHz volt a max turbó FX-6300-zal 95 W TDP-vel). Úgy tudom ennek linuxos változata is van (sőt az új fejlesztő már csak Linuxszal foglalkozik).
A konklúzióval egyetértek. -
QbHead
aktív tag
Köszi a tesztet jó volt olvasni lehet hogy a phenom II 965 cpu-mat lecserélem egy ilyenre
-
-
AAntii
őstag
Köszönjük a tesztet!
"A negyedik pedig az, hogyha nem akar valaki bíbelődni tuninggal, akkor vegyen használtan egy Sandy i5-öt (2300, 2400, ...), tolja be egy alsó kategóriás alaplapba és éljen vele boldogan."
Gondolkodtam én is, hogy intelről visszatérek amd-re a Vishera megjelenésekor, de ugyanerre jutottam, mint amit te is írtál, sőt, továbbmegyek. Aki mégis tuningolni szeretne használt i5 2500k+p-s alaplappal szintén olcsón megúszhatja és akkor még az "ingyen" teljesítmény üdítő érzése is meglehet.
Új hozzászólás Aktív témák
lo FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.
- Slot1 Processzor
- HP ProBook 430 G8, 13,3" FHD IPS, I5-1135GU CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás számla, 1 év
- HP ProBook 430 G6, 13,3" FHD IPS, I5-8265U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás számla, 1 év g
- HP ProBook 440 G7, 14" HD, I5-10210U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, 27% áfás számla, 1 év garanc
- EliteBook 840 G11 14" FHD+ IPS Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest