Új hozzászólás Aktív témák

• PAtr0n

addikt

válasz BRinyo #107 üzenetére

Na sikerült ma reggel beszereznem egy ilyen LIDÜL-ös mérőizét, és első tapasztalataim elég jók vele:
    Normális leírást adnak hozzá, nem ilyen "magyarszótárból kinézős" fordítás. Német cég a gyártója, véletlenül dolgoztam is amellett a város mellett ahol gyártják :U
    Be lehet állítani rajta mindent, ezekre most nem térek ki, a lényeg, hogy nem spórolták ki belőle az opciókat. Garancia jár hozzá, szóval egy próbát mindenkinek megérne, mivel a 2490Ft-os fogyaztói ára nem éppen riasztó jellegű.
    A kiskönyv szerint 2-3%-os tűrési tartomány jellemzi a műszert, ami jónak mondható. Az első amit megvizsgáltam multiméterrel az a hálózati feszültség, amin meg is lepődtem, hisz a Metex multim által mért 198V tökéletesen megegyezett a készülék által mérttel.
    Kiselosztó hiányában először csak a monitorom teljesítményét néztem meg (Samsung SyncMaster 765MB) standby üzzemódban 1.5W-ot mutatott, ami vagy igaz vagy nem, a tűrési tartományból kiindulva, így ezzel nem is foglalkoznék. A gép bekapcsolása után 50-65W körül ingadozott a "mutató", ez betudható a felmelegedési folyamatnak is, ami aztán beállt 65W környékére mire bejött a tálca. Gondoltam indítok egy Furmark-ot, hadd forogjön a szőrös fánk, na itt már felkúszott 75W-ra, de itt meg is állt, ennél föntebb nem tudtam vinni. Valószínű, ha magasabb gamma-t és contrasztot állítanék, menne följebb is, de mivel így használom a monitort így szerintem leggyakrabban 60-70W között fogyaszt.
    Most jöjjön a gép monitor nélkül:
    Alul látszik a konfigom, ehhez még hozzájön egy WD160G-s PATA vinyó, és egy LG dvd író. A prociról tudni kell, hogy 2.66-ról 3.2-re van húzva feszemelés nélkül,a ramoknak meg +0.3V van adva, ennyi a tuning. Bekapcsoláskor 80-110W között mozgolódik a kijelző, mire a tálca betölt 88W környékén megáll. Ha reszel a vinyó felkúszik 100-110W környékére is. Ja az IDLE állapothoz hozzátartozik az is, hogy a VGA 100/150-en üzemel. Filmnézés közben (sima avi), 95W környékén mozog a fogyasztás. Játék közben (CoD5, Supreme Commander FA, VGA 725/1100-on) 180W volt a max, bár ott eléggé ugrál a változó teljesítményfelvétel miatt.
    Azt nem tudom, hogy a tápom hatásfoka mennyi lehet, de nem várok túl rosszat egy Seasonic SS-500HT-tól, természetesen aktív PFC-s.

Tehát monitorral együtt IDLE-ben 150-160W, játék közben 250W körül fogyaszthat a teljes rendszer. Aki a tápon aggódik, szerintem bőven elég egy márkás 350-es is egy hasonló rendszerhez, persze jobb túlméretezni, abból nem lehet baj. Annak számít ez aki tápon akar spórolni. Ja és a műszert nyugodtan kipróbálhatja bárki, szerintem nem ér meg se a Conrad-os, se egy másik + 4-5 vagy akár több ezer forintot. Aki fanatikus, és szeret biztosra menni az vegye meg inkább azt, de aki csak éreklődne gépe körülbelüli fogyasztásásról az ruházzon be egy ilyenre. ;)

Új hozzászólás Aktív témák