- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ezt elsősorban elektronikában nem jártasaknak szánom, hogy érezzék.....:
A probléma az, hogy a szakmában nem nagyon jártas emberkék készpénznek veszik az adott termék, vagy alkatrész katalógus lapján szereplő adatokat. Azok általában igazak, de csak elég speciális körülmények között, és általában az összes adat sem egyszerre érvényes. (Mint ahogy az autóknál sem: nyomaték-teljesítmény-sebesség-fogyasztás-szállított személyek száma)
Rögtön megmagyarázom:
Ha valaki "csak" érintőlegesen ismeri az elektronikát, akkor megnézve egy tranzisztor adatlapját, esetleg arra a következtetésre juthat, hogy akár 1db tranzisztorral is lehet Hifi erősítőt, vagy mérőműszert építeni. Hiszen ott van: Uce=50V, Ic=1A, P=8W, ft=50MHz, B=100 (B=áramerősítés) Az esetleg fel sem merül benne, hogy vagy 50V, vagy 1A, de nem egyszerre, mert az már 50W lenne. B=100 csak 0,1A-nál érvényes. 0,01A-nél és 1A-nél B már csak 20, illetve 50MHz-en a B=1
Ezzel csináltunk egy erősítőt 10%-os a torzítással, vagy 50%-os a linearitási hibával, majd elfüstöl a tranzisztor.
Aztán következő szinten jönnek az átviteli görbék, hőmérséklet függések, (táp)fesz függések tanulmányozása, aztán következő szinten jönnek azok, hogy ezek is keresztbe hatnak egymásra, jönnek a tranzisztorban lévő parazita kapacitások, dinamikus ellenállások, stb, melyeknek szintén vannak átviteli függvényeik, hőfokfüggéseik amik alapvetően befolyásolják a tranzisztor működését, és szintén keresztbe hatnak egymásra, valamint a tranzisztor kimenő jele is hat a bemenőjelre, és kiderül, hogy emiatt még 49 másik tranzisztort kell az 1db köré építeni, hogy annak az 1 tranzisztornak megteremtsük az ideális körülményeket. (persze annak a 49-nek is létezik az összes parazita dolga, görbéje)
Ezzel csináltunk egy IC-t, aminek van 1 adatlapja, átviteli függvényekkel, frekvencia függésekkel, hőmérséklet függésekkel, offsettel, linearitási hibákkal, zajjal, működési korlátokkal, környezeti hatásokra való érzékenységgel, stb. (Bár ezek már jobbak mint 1db tranzisztoré.) Ezeket aztán igyekezünk kompenzálni további IC-k és alkatrészek beépítésével, árnyékolásokkal, termosztátokkal, stabilizátorokkal.
Ezzel csináltunk egy műszert, aminek szintén van adatlapja, átviteli függvénye, és működési tartománya.
Szóval kb így néz ki egy elektronika megtervezése. És eddig csak azt szerettük volna, hogy a bemenetre bevezetett áramra minden körülmények között 100-szoros kimenő áramunk legyen. Legalábbis bizonyos hibahatárral és megkötésekkel!
A fent leírtak minden elektronikai alkatrészre és készülékre igazak!Tehát ezért nem lehet úgy számolni, hogy AD konverter 500Ft, (amatőr)Áramváltó 1500Ft, aztán kész.
-
Rive
veterán
Ha jol ertem, az a gond...
A gond az, hogy ha kétezeröccázér' kapsz boltban egy kütyüt, akkor azt max. öccáz körül kihozták előállítási árban. Ebbe precíziós alkatrészek ugyanúgy nem férnek bele, mint egy gyártás utáni kalibráció, egy bevizsgálás, egy tanúsítvány, minőségbiztosítás - vagy akár csak egy tisztességes mérnök óradíja, aki képes tisztességes teljesítménymérőt tervezni.Ahhoz képest, hogy 'nem értesz az elektronikához', elég sokat gyurmázod a sok marhaságot olyanok ellenében, akiknek meg van lövésük a dologhoz.
-
didyman
őstag
Nincs "pontos" műszered. A bolti párezer-pártízezer Ft-os nem az ilyen pontosságra, nincs is ilyen kaliberű méréshatára, már a mérőzsinórok és a mérőpontok sem alkalmasak ekkora ellenállás mérésére.. tehát eleve ki kell rá dolgozni egy egyedi mérési eljárást, amivel ilyen pontosra tudod méretezni, vagy olyan ellenálláshuzalból készíteni, melynek paraméterei ilyen pontosságra garantáltak. Azt meg nem adják 20 centis kiszerelésben. Így már érthetőbb, miért fog sokba kerülni? Ilyen alkatrészeket nem fillérekben mérnek még nagytételben sem.
-
didyman
őstag
Éppen ezért nem felesleges. Példának okán egy ilyen paraméterű ellenállás, hiába kerül anyagáron fillérekbe, ha az elkészítéséhez olyan műszerparkra van szükség, amiről én csak álmodok, mivel boltnan nem kapni ilyet, tehát vagy rendelésre készíttetsz valamelyik ellenállást gyártó céggel, vagy otthon előállítod. Itt kezd drágulni a dolog. A 230V-os táplálás nem alapkő, de ebben az esetben egyszerű ellenállás helyett jön az áramtrafó, ami szintén csak első ránézésre egy egyszerűen megtekert, pármenetes trafó.
-
"gyerekek" nyugi!
-
didyman
őstag
Tehát ragaszkodsz ahhoz, hogy ami abban a félmillás kütyüben van, nem ér többet pártízezer Ft-nál és otthon elkészíthető. Oké, nézzük az ADE7755-öt. 500uOhm-os ellenállást miből fogsz készíteni, mivel tudod 0,2% pontossággal kimérni? Tisztában vagy például azzal, hogy ennek az ellenállásnak a lábaira felfutó forrasztóón élből elrontja az egészet, mivel fogod rögzíteni, olyan kötéssel, ami az 500uOhm-hoz képest elhanyagolható kontaktust fog jelenteni az áramútban, az IC hozzávezetések leágazásáig? 1MOhm-os, 1kOhmos ellenállásból mivel fogod hitelesen kimérni azt, ami 0,2%-nál kevesebbet szór, egyáltalán honnan szerzel olyat, aminek a pártíz fokos hőmérsékleti ingáson belül, vagy idővel nem fog ennyit elmászni az ellenállása? Az IC-re jutó zajokat, zavarokat milyen megoldással fogod minimalizálni, a tápegység milyen megoldású lesz, lévén élő 230V-ból kell előállítanod?
-
törölt tag
Maradjunk annyiban, hogy amit vettél, az hibás mérő. Ez előfordulhat digitálisnál is.
Amit belinkeltem, az egyáltalán nem biztos, hogy 5 éves konstrukció....ez ipari panel-műszer. Ebből mindegyik ilyen. Ami jövőre jön ki, az is így néz majd ki. Vannak szabványok....méret, rögzítés, környezet....ezért ilyen. És az ipari műszereknek nem le, hanem felmegy az áruk, amint kifutó típusok lesznek. De nem ócsó, az biztos.
-
didyman
őstag
válasz
csavarlazito #103 üzenetére
Te próbáltál már? Én igen, és sikerült. Többféle modellel is.
-
didyman
őstag
Mesélj arról az óráról légyszíves, gyártó, típus, hitelesítés éve. A 6W az miként adódott, megvártad, míg leforog egy fordulatot és számoltad a perceket, egyetelen egy ilyen órát láttál, és abból az összeset megítéled?
500W, bocsánat, elnéztem. 1W-ra mérten ez 0,2%-os pontosságot igényel. Ipari Odin műszerek 2%-os pontosságra képesek, ami az általad kívántnál egy nagyságrenddel nagyobb. Az ára egy OD4110-nek 60 rugó és az áramváltók még nincsenek benne.. vajon tényleg olyan egyszerű? Terveztél már árammérő hidat? Azt nem lehet beledobni egy FPGA-ba, az kőkemény analóg terület. Van róla fogalmad, hogy ekkora pontossághoz ott mit kell alkotni? -
törölt tag
Itt van egy olyan műszer, ami korrekt. [link] Adatlapján ott van a mérés elve is, mintavételezés, felharmónikusok, THD, és minden varázsszó, amit emlegettem.
Biztos vagy benne, hogy 2500Ft-ba nem fer bele egy ilyen celprocesszor + a korites?
Ha magadnak csinálod, akkor sem nagyon ... talán ....esetleg ....kompromisszumokkal.
A bemeneti jeleket az ADC számára feldolgozhatóvá kell tenni, Tápegység, kijelző, szoftver. CPU-nak egy PIC megteszi 500-1000Ft. Nyák gyártás stb. De házilag sincs semmi akadálya a kivitelezésnek.
Másik megoldás: hangkártya elé tenni egy illesztő/leválasztó egységet. Bal csatorna a feszt, jobb csatorna az áramot digitalizálja. + egy szoftver.
Ha valaki bevállalja a szoftvert, én elkezdhetem tervezni az előtétet. (Letölthetők oszcilloszkóp szoftverek is hangkártyára, szinte azt is tudja, ami ide kell, csak mégsem.)
Persze ennél grafikus megjelenítés sem lenne szükséges.
Meg a pontossággal is lesznek kompromisszumok, de nem 50%, talán 5% belefér -
didyman
őstag
Jesszusom.
A villanyóráról hol meséltek neked ilyen dolgokat? Van róla fogalmad, hogy milyen gyártási technológia van a villanyórákra, milyen pontosság és megbízhatóság?
És arról van fogalmad, hogy egy precíz, méréshatárosan százalékosan pontos true RMS mérő miért nem kerül 10-20000Ft-ba? Elárulom, mert nem ilyen egyszerű, hogy összedobsz egy kurvatökös CPU-t meg egy árammérő hidat, egy feszültségmérőt és egy durvanagy felbontású A/D-t, azokat táppal el kell látni (MINÉL kevesebbel!), referenciát, árnyékolást, hőfokstabilitást, tartós, el nem mászó értékeket biztosítani. Csináltál már 1%-os, 5V-os tápot, ami 10 év után is így fog működni, 0-60A tartományban, 15-85 fokig? Egyszerűnek hangzik? Nem az. Te pedig 0-5kW tartományban óhajtasz ultrapontos lenni. Két analóg köröd van, amiről gondoskodni kell, ha ez ilyen egyszerű és olcsó lenne, szerinted miért nem használják, ráadásul ott a 3%-odat két sorral el lehetne intézni a vezérlőszoftevrben, nem sokkal egyszerűbb lenne? -
Fogyasztásmérő: [link]
Villanyóra: [link (kb) ]
-
törölt tag
Teljesen igazad van, csak ez a digit fogymérő műszer nem olyan, ez kb másodpercenként mér egyet, ezért más elvileg, hiába digitális. Erre írtam, hogy ELVI OKOKBÓL nem mérhet pontosan.
Lényeg, hogy a fesz, vagy áram effektív értéke legyen közvetlenül meghatározva, és ne kelljen így átszámolgatni az átlagértékből, mint ahogy fent írtam. Az effektív érték pedig nem más, mint a (szinusz, vagy bármilyen) hullám által bezárt terület.
Olyan műszer kell, mint ami azt csinálja, mint egy hangkártya. Másodpercenkét 10.000-100.000 minta. Összeadja a mintánkénti kis téglalapok területét - integrál, és már meg is van az effektív érték. Utána már csak szorozgat, megvan a teljesítmény. És a pontosságnak valóban nincs határa.
Tehát tényleg nem bonyolult, csak ilyet amatőr műszernek (még) nem kapsz a teszcóban, de még szakboltban sem nagyon. Van ilyen: National Instruments, Schlumberger, stb... Akár olyan verzióban is létezik, hogy USB-n rányomod a laptopodra és kész, mérhetsz. Csak azok meg nem 2000Ft.
Üdv. -
Taszillo
tag
Sziasztok! Azt tudja valaki, hogy ezek az energiatakarékos funkciók megvannak-e a Sempronokban is?
-
Rive
veterán
Pont ez a 'nagyjából' az, amire ezeknél a műszereknél számítani nem lehet. 'Vita' meg azon van, hogy valaki talán látott két műszert, ami a 'pontos' értéket mutatta, és most azt hiszi, hogy ez kettő néhány tucat ellenében már megbízhatóvá teszi ezt a műszer-kalibert.
Hát nem. Továbbra is csak anyit tudok javasolni, hogy aki mérni akar, az minden fogyasztó minden mérni kívánt üzemállapotában legalább néhány összevetést csináljon a villanyórával. Ha pedig ilyenkor nyilvánvalóan hülyeség jön ki, akkor könyvelje el, hogy arra a fogyasztóra az a műszer nem jó.
-
atos30
aktív tag
válasz
#27483136 #162 üzenetére
Azt nem tudom mi az elektronikus előtét, de gondolom a trafós része lesz amit a 220-ba dugok(ez olyan asztalra állítható lámpa, teleszkopos szárral), gondolom ezt sose fogja megközelítőleg sem jól mérni. De nem értem ,miért vitáztok, hisz a többség megelégszik ha legalább nagyjából tudja mire számítson.Minden tiszteletem a tiétek.
-
törölt tag
Aki továbbra sem hiszi el ezeket a dolgokat, annak továbbra is javaslom, hogy végezze el a már fent leírt "kísérletet":
Megmérni digitmultival a hálózati feszt=>230V, Beteszel 1 db diódát a műszerrel sorba. Ekkor tuti 115V-ot kellene mérnie. (ekkor felére esik az effektív fesz, mert a színusz negatív hullámának kiiktatásával felére csökkented a munkát végezni tudó hullámok számát. Ez középiskolai fizika. (Effektív=munkavégző képesség, ha a fele hiányzik, akkor fele lesz a munkavégző képesség). Minden műszer arra van kalibrálva, hogy ezt az értéket mutassa, mérési elvtől függetlenül. A digit multi is.
És most megmérni digit multival a feszt a diódával együtt. (Vagy szinte bármilyen más műszerrel).
A kijelzőn lehet 30 lesz, lehet 70, vagy bármi. De nem 115!
"Hiszen 50.000Ft-ért vettem, azért már jónak kellene lennie, pedig digitális és 6 jegyű pontossággal mér!!! Az a lökött aki tanítja a suliban az elektrót, itt a bizonyíték, apám 500.000 Ft-os műszere is ezt mutatja, hülye az a tanár, aki ilyet tanít!"
Vajon miért lett 30 a kijelzőn?
Csak azért mert a hullámforma megváltozott, és színuszra van hitelesítve, de főleg a mérés elve miatt, mert ő az egyenirányított fesz átlagát méri (és nem az effektív értékét, mert az bonyolult), és azt szorozza 1,11-gyel, feltételezve, hogy a fesz szinuszos. A mérés jó, csak minden hullámformához más szorzó tartozik. Négyszöghöz 1, szinuszhoz 1,11, háromszöghöz kb 1,3, tüskékhez akár 10, de akár 100 is. Ezért tök fals eredmény lesz.
Ezt csinálja a fogyasztásmérő is az áram mérésénél. Ezért még a mérés hibája is szinte meghatározhatatlan. Csak az látszik, hogy alul fog mérni. de, hogy a századát, vagy a 50%-át mutatja majd, az a jelformától függ.
Uff. -
törölt tag
Mivel tulzottan nem ertek hozza, idezek valakitol, aki talan igen: "hogy elfogadható pontosságot produkáljon, a beépített procijának kb 10uS-onként kellene mérnie" Ebbol nekem az jon ki, hogy digitalis muszerrel megoldhato a megfelelo pontosag.
Igen, csak ez nem olyan mérő, ami meg olyan, az nem 2000Ft. Nem az dönti el, hogy alkalmas-e mindenféle fogyasztó mérésére, hogy digitális-e, vagy nem, hanem a mérés elve.
Ennel meg a legrosszabb digitalis muszer is gyakrabban talalja el a pontos fogyasztast.
Tévedés. Az ilyen egyszerű digit műszer simán tévedhet 50%-ot Méréskor nem eltalálni kell a helyes értéket, mert akkor Te sem tudod mikor találta el, és mikor nem.3 statisztikus vadászik: egyik lő, 2 méterre jobbra a szarvas mellé. Másik lő: 2 méterre balra a szarvas mellé. Harmadik felkiált: eltaláltuk!!!
Olvasd vissza a #142-est, hogy miért nem fogja helyesen soha megmérni....
Vagyis a villanyora, eleteben 1x mer pontosan.
A digitek sem mérnek soha pontosan, egy sima voltmérő adatlapján is ott van pl: 1%+/-1 digit hiba....stb. Pedig az csak voltot mér. Itt áramot is kell, és fázist is, és a 3db (jó, ha) 1%-os hibájú mérésből szorozni, és szögfüggvényt számolni.
És ezért ez a digit fogyasztásmérő sem pontosabb 3%-nál ideális esetben, ha meg olyat mérsz 50%-nál sem. -
törölt tag
Valaki tudna mondani olyan helyet, ahol nem 7-10E forintért, hanem 3-4E-ért be lehetne szerezni fogyasztásmérőt?
-
atos30
aktív tag
Az LCD TV stand by állapotáról nem találtam meg sehol a gyári infót. Egyedül csak azt, hogy 130W-ig elmehet a fogyasztása. A többi ketyerémnél ahol be tudtam azonosítani a stand by fogyasztást ott 1-2 W diferenciát találtam, üzemi állapotban a 120W-os hűtő meg 110W-ot mutatott,plusz 8 W amikor kinyitom az ajtaját és világít a belső lámpa.Persze belefutottam paradoxonba is, mert egy asztali neon lámpát nem tudtam megmérni.Egyszer 5 W-ot írt, máskor meg 30W-ot. Tehát szerintem ha nem is pontosan, de viszonyítási alapként azért érdemes lemérni, mi, mennyit fogyaszt. Naggyából pár száz forint hijján stimmel az általam kiszámolt havi villanyszámla és amit ténylegesen kapok számla összege.
-
-
törölt tag
A lényeg az, hogy egy ilyen kis digi műszer elvi okokból sem mér helyesen.bizonyos esetekben.Ez fizika-villanytan-matematika- (Vagyis: ha rákötnéd az egész lakást, mindig lenne olyan fogyasztó, amit félremér.) Nem vita kérdése. A villanyóra pedig működési elve miatt helyesen mér. Ez utóbbit elfogadják a díj fizetésekor is, azt nem. Nem véletlenül. (nem a hibásakról beszélek.) Ha elolvastad volna amit írtam, értenéd.
-
Rive
veterán
Figyi, hülyeségekre nem érek rá.
Az elmü által hitelesitett villanyóra jól mér, a többi nem érdekel.
Ha nem érted az 'akár' szó jelentését, az nem érdekel.
A néhány durva kivétel pláne nem érdekel.
A hülye kötözködhetnék meg aztán már végleg nem érdekel.Aki akarja, érti a fentebbieket. Is.
-
Rive
veterán
Ismételném: a villanyóra jól mér. Ha neked lehúzott fogyasztókkal fogyasztást mutat, akkor keress villanyszerelőt, mert az a fogyasztás a te hálózatodba ott bemegy. Vagy rossz a villanyóra, de ezt meg a villanyművek ilyenkor dijmentesen cseréli. De mindkét esetben kifizeted.
A probléma egyébbiránt nem 1-2-3 watt, hanem az olcsó műszerek speciális esetekben akár +-50% megbizhatatlan hibája.
-
törölt tag
válasz
TomBoy1986 #144 üzenetére
Jaja, villamosmérnök.
Nem lehet mindenki az, azért írtam ilyen részletesen (ilyen sokat) a problémáról, hogy mindenki megértse. A tápokról szóló blogomban - szerintem - egyszerűen elmagyarázom a kapcsoló-tápok és a PFC működését. Az ottani példa az 1Ohmos ellenállásal megmutatja, hogy egy PFC nélküli kapcsoló-táp milyen mizériát tud okozni akár egy ellenállás melegedésében is, mennyire váratlan dolgot művel egy szinuszos áramú terheléshez képest. Hát még mit művel egy szinuszra hitelesített digit multiméteren! (miközben az ottani példában 6szorosára nőtt az ellenállás melegedése - vagyis 1A-ről 2,5A-ra nőtt árama -, egy digit multi ezzel ellentétben majd 0,5-0,7A-t fog kijelezni, vagyis kevesebbet!!! És lehet gondolkodni, miért is ég le az ellenállás, mért 200% a táp hatásfoka. "Pedig a műszer szerint jó minden." -mondhatná valaki. De akár a műszer is leéghet, mert az 1A-es méréstartományban valójában jóval nagyobb áram folyik át rajta.Remélem kijött, hogy nem a fogy.mérő műszer ellen vagyok, csak tudni kell használni, tisztában kell lenni vele, milyen eszközt mérünk.
@Rive: igen, ezt írtam én is a baj forrásának.
-
Rive
veterán
Semmi sem gátolja, hogy bármi műszer néha pontosan azt az értéket mutassa, amit egy normalis műszer mérne. Itt a lényeg az, hogy ebben nem bizhatsz. Ezért kell - normális méréshez - előbb az adott fogyasztó adott üzemállapotában egy összehasonlitó mérést csinálni a villanyórával. Pl. ugye egy PC-táp áramtalanitva (mikor csak a bemeneti szűrőkör meddő árama játszik), tartaléküzemben (mikoris nincs PFC), üzemben.
Enélkül az efféle kéziműszerekkel mért értékek még becslésnek is csak fenntartásokkal elfogadhatók.
-
Rive
veterán
válasz
#27483136 #139 üzenetére
Ezeknél a műszereknél a mintavételt és a szorzást tipikusan nem a mikrokontroller végzi. Érdemes megnézni pl. az ADE7755 teljesitménymérő chip adatlapját.
Ettől függetlenül a mérés pontossága nagyban múlik a köritésen. És egy bármi-gazdaságos műszernél a körités minőségében bizni...
-
TomBoy1986
veterán
válasz
#27483136 #139 üzenetére
Aláírnám én, ha most lett volna, meg amint látom te inkább villamosmérnöknek tanulsz/tanultál, míg én informatikus, azaz nálunk fizika csak 2 félév volt és ebből 1 volt elektromosságtan, amit valahogy csak ki kellett bekkelni... (inkább Vargánál, mint Orosznál).
A problémát innentől az adja, hogy a tárgyi tudásom ebben a témában kevesebb, s mint írtam nem is teljesítményt mértünk, pláne nem váltóáramnál, hanem ilyeneket:
Pontosabban azóta változott a tematika valamennyit, de nem olyan sokat.
-
törölt tag
Tehát itt elvi problémáról van szó, nem pedig arról, hogy a másik gyártmány gagyi. Ez a műszer bizonyos mérésekre alkalmas, bizonyos mérésekre nem.
A gepeken rajta van a fogyasztasuk, ezert ossze lehet hasonlitani,
Pl monitor: amit a gyár megadott, az mekkora fényerőnél, milyen felbontásnál és képfrekvenciánál érvényes? Ugyanis főleg ez utóbbi igencsak hat a fogyasztásra.
Mosógép hány kiló ruhával fogyaszt annyit?
Az általános ellenállás 5% pontossággal készül. A rezsó is?Tehát arra jó, hogy általában képet kapj, lásd hogy a sok főzés nyomja meg a villanyszámlát.
De volt egy mérés, hogy valami 4W. És ha az 3? vagy 5? az -33, +25%.
A probléma ott kezdődik, mikor olyat akarunk mérni, amire nem alkalmas.
TomBoy1986 PFC-s tápot mért, ezért - én is írtam - , hogy elég jó pontossággal mérte. -
törölt tag
Nah, azért még 1 utolsót, hogy mindenki megértse a problémát-ezért kicsit túlzok (?):
atos30 fent megmérte:
LCD TV kikapcsolva 13 W......
normál TV kikapcsolva 4 W...
Pedig lehet, h egyformán fogyasztanak a köv. miatt:
a normál TV-ben az egyenirányító után egy 10uF-os kondi van, az LCD-ben meg csak 2,2uF-os. E'miatt az normál TV SB-tápja (~5ször) rövidebb de (~5ször) nagyobb csúcsértékű áramtüskéket vesz fel a hálózatból, az LCD áramfelvétele viszont szélesebb, de alacsonyabb impulzusokból áll, ami jobban hasonlít a szinuszra. Fent pedig láttuk, hogy rövidebb de nagyobb csúcsértékű áramtüskék (PFC-mentes állapot) esetén jócskán negatívba csal a műszer. (#29-ben látszott: a felét mutatta a valósnak)
Egyformán fogyasztanak, a műszer mégis mást mutat 1db kondi miatt.A mérés pontosságát a kondi/terhelőáram viszonya határozza meg. Változó terhelésnél ez is változik. Minél kisebb a terhelés, a műszer egyre többet csal mínuszba.
Végül.: a táp-kondik +/-20% szórással készülnek....idővel kiszáradnak, veszítenek a kapacitásukból.Javaslom, ha mértek, ezekre figyeljetek.
-
törölt tag
válasz
#27483136 #139 üzenetére
És az még csak hozzájön, hogy az impulzus formájú áram fázisa hogy viszonyul a feszültség szinuszához? 60 fokkal késik felfutáskor, de 85 fokkal siet lefutáskor. És ebből számolna szögfüggvénnyel Wattosat és meddőt?
Ezt azoknak írom, akik innentől mindent meg akarnak mérni. Hogy nézzék már meg, mit is akarnak mérni, és milyen eredményeket akarnak közkinccsé tenni.
-
törölt tag
válasz
TomBoy1986 #138 üzenetére
Akkor ugye belátod, hogy ahhoz, hogy (nem színuszos áramoknál) elfogadható pontosságot produkáljon, a beépített procijának kb 10uS-onként kellene mérnie, a feszültség-áram vektoriális szorzatát előállítania, és integrálnia. De ezt nem csinálja, mert látszik, hogy nem PFC-s tápnál teljesen félre mér.
Akkor nyilván a következőt csinálja: digit multihoz hasonlóan megméri a feszt, és az áramot, összeszorozza. Megméri a feszültség és az áram nullátmenete közötti időt=megvan a fázis. És ez alapján számol. Viszont, ha az áram nem szinuszos, kapásból meghatározhatatlan lesz a pontossága. És ez is jött ki PFC nélküli tápnál.
Ezek után: Látott már valaki TV-t PFC-vel? Mobil töltőt? Mikró sütőt? (A StandBy táp a PC-ben?)Javasolt kísérlet: megmérni digitmultival a hálózati feszt=>230Veff, Betesz 1 db dióda sorba. Ekkor tuti 115Veff-et kellene mérnie. Nem lesz olyan kapcsoló állás, ahol megjelenne a 115 a kijelzőn. És akkor egy ehhez hasonló fals érték adja a szorzót.
-
törölt tag
Gyerekek
Azért a méréstechnikát külön karon tanítják az egyetemen. Az nem olyan, hogy veszek egy 2000Ft-os műszert, és megmérek mindent. A mérésnek a lényege a pontosság és amíg a műszer tulajdonságai nincsenek tisztázva, addig .... hm. Még egy sima voltmérőnél is lehetnek bonyodalmak: milyen hullámformájú, frekvenciájú jelre van hitelesítve. És ezeket fel is tüntetik az adatlapján. A teljesítménymérés pedig kb 10-szer komplexebb probléma. Ennek a műszernek mi van az adatlapján? (Azon kívül, hogy max mekkora voltampert lehet átengedni rajta.) Milyen tartományban, frekvencián, hullámformánál hány % és hány digit a pontossága? Vagy meg sincs adva? Ezen adatok nélkül csak gyerekjáték.
Izzóval megnézni a pontosságát, olyan, mintha téglával hitelesítenél egy tolómérőt.
Ugye nem mindegy, hogy 70, 110, vagy 116W pl egy gép fogyasztása? Fent egy mérésnél látható volt, hogy PFC nélküli tápnál mennyire csal. Az előző hozzászólásban melyik táp PFC-s? És ha minden összejön (szinuszos minden), akkor 1, vagy 5% a pontossága?
Egy mérő-műszernél nem érzitek, hogy nevetséges azon morfondírozni, hogy most a plusszos, vagy lidülös, teszkós esetleg spáros műszer a referencia? -
atos30
aktív tag
Na én is beruháztam egy ilyen ketyerére.
Laptop T2300 procival 2.5 GB RAM-al: kikapcsolva 4 w , bekapcsolva 37 W, Filmet nézve-torrentezve 40 W, Töltés alatt 60W
Laptop Celeron proci, 1 GB RAM-al: kikapcsolva 4 W, bekapcsolva 30 W,filmet nézve-torrentezve 33W. Webcam megfigyelőszoftver futettva 40 W
Telefonom töltése: mérhetetlen(sacc 2W)
LCD TV kikapcsolva 13 W, bekapcsolva 112 W
normál TV kikapcsolva 4 W ,bekapcsolva 70-90 W(attól függ melyik adónak erősebb a jele)A kikapcsolva persze Stand By.
Majd írok egy háztartási fogyasztási eszközökről egy tájékoztató cikket.
A mérő egy A.di-s ketyere 2300.- HUF-ért. -
_Scythe_
aktív tag
Köszönöm mindkettőtök válaszát!
-
törölt tag
válasz
_Scythe_ #132 üzenetére
Szia!
Ez itt egy Enermax hatásfoka, a többire is ez jellemző. 50% terhelésnél a legjobb, de csak 3%-ot romlik a két szélén.
Ez alapján lehet morfondírozni, hogy mi éri meg jobban: a drágább 2szeresen túlméretezett, vagy csak a szükségesen túlméretezett.Áramfelvétel: azonos teljesítményű tápoknak is más-más az 5 és a 12V-os ágak terhelhetősége. A 12V-os a lényegesebb, ez látja el árammal a CPU-t, VGA-t. Sztem erre gondoltak.
-
Rive
veterán
válasz
_Scythe_ #132 üzenetére
Az első kérdésedre a válasz általános esetben eléggé tipusfüggő. Ha csak annyiról van szó, hogy 300 vagy 400 wattos fogyaszt-e többet a 200 wattos fogyasztás mellett, akkor a különbség nem jelentős. Akkor jönnek elő nagy dolgok, ha a táp jelentősen alul van terhelve. 10-20-30 százalék körülre. Emiatt is nevetségesek az olyan mérések, amikor a kisfogyasztású atom cuccot ráakasztják egy 600 wattos izmos tápra.
Másik kérdésed a táp méretezése. Egyrészt méretezni kell összteljesitményre, másrészt méretezni kell az egyes ágakon felvett összáramra. Kalkulátorokat, efféléket találhatsz a neten, bár szinte mindegyik névleges fogyasztásra, áramra gyúr. Érdemes még figyelembe venni, hogy az adott konfigot merre, hogyan akarod még bőviteni - és mindezek után még a megfelelő szaktopikban is érdemes kérdezősködni.
-
_Scythe_
aktív tag
Csatlakozom a többiekhez, nagyon jó, színvonalas, informatív írás, köszönet érte, és az itt kommentelőknek is, mert ők is nagyon hasznosan szóltak hozzá.
Két dolgot szeretnék még tisztázni (mérésekkel alátámasztva), mégpedig a következőt:
Ha van egy géped, ami ~ 300-370W-ot fogyaszt, és van hozzá egy 600-as kapcsoló üzemű tápod (aktív PFC, 80-85% körüli hatásfok - elvileg), akkor hogyan viszonyulna a fogyasztás egy ugyanolyan hatásfokú, de kisebb táphoz. Kvázi többet fogyaszt-e egy 600-as (kapcsoló üzemű!) ugyanolyan terhelés mellett, mint egy 500-as? (és ha igen, jelentős-e)
A másik, hogy mennyire érdemes túlméretezni? Mert szvsz ha tudod, hogy ha a fene fenét eszik is, a te géped akkor sem fogyaszt többet 370-nél, akkor sem célszerű mondjuk 450-essel menni rá, de mennyi az ésszerű határ? (Itt gondolok egy hsz-ra, amiben írta valalki, hogy oké oké, hogy kijön a megfelelő fogyasztás watt-ban, csak hogy nem (csak) az a lényeg, hanem az amper, meg hogy hány ágon tudja leadni).Ha valaki tud ilyen információt, vagy linket, megköszönöm!
-
Pepe87
tag
Jo kis teszt garatula! Csak a grafikon hatter lenne mas olyan nehez nezni az eredmenyeket. Ugyi vagy.
-
PAtr0n
addikt
válasz
TomBoy1986 #128 üzenetére
Úgy ahogy írod! Ha IDLE-ben 575/900 megy, pont 10W-ot dob a fogyira. Plusz ha rádobom a renderert, vagy egy játékot, vagy a szőrös fánkot, akkor további 80W-ot kér a hálózatból.
Ja és LIDÜL-ös mérő"műszer" rulz!
-
S*Tom*
aktív tag
válasz
TomBoy1986 #6 üzenetére
Kinézetre ugyanilyen mérőm van nekem is csak van egy HQ* a kijelző felett.
A gyártó [hqproducts] a tipusa EL-EPM01(MK-II).
Rating Volt.: 230V AC, 50Hz/60Hz
Max. load: 16A
Power Display: 5VA-3680VA
Az én gépem is olyan idle:197W-ot eszik, monitor meg hangfalak, külső perifériák nélkül. Energiatakarékos és teljes terhelést még nem mértem.
Kösz a tesztet! -
Nagyon jó és szinvonalas cikk lett.
-
törölt tag
Korrekt a cikk, és úgy érzem, elég jó pontosságal mért a műszer.
De már egy másik topicban javasoltam (én tuti nem fogom megcsinálni): ha valaki preparálna egy tápegységet és belül a DC körben végezné el a mérést, eloszlatna minden kétséget...ott már nincsenek fázisok és felharmonikusok, csak U*I. Az tiszta lenne.
Hajrá valaki! -
BRinyo
aktív tag
És ettől függetlenül a cikk teljesen korrekt, úgymond hiánypótló...
-
BRinyo
aktív tag
Ezzel tisztában vagyok. Arra lennék kíváncsi, ha egy izzót rárakok vagy a weller pákám trafóját, akkor ugyanazt kapom-e, mint amit multiméterrel mérek (UxI) ? Mert én már itt sem bíznék feltélenül az ilyen "teljesítménymérőben". Igen, van korrekt teljesítménymérő, ami mér többféle teljesítményt, de az gyakorlatilag 100x ennyibe kerül. Ez kb indikálásra elegendő. 10W-os nagyságrendeben, vagy 100W-osban fogyaszt-e amit beledugok. És ugye a sok ámítástechnikai portál itt dönti el, melyik procival szerelt milyen gép mennyit eszik. Én ezt forcsálom, és ezért is vetettem fel. Az már más tészta, hogy amit én magamnak mértem, az kb ugyanilyen tájékoztató jellegű mérés, mint amik itt szerepelnek. Szóval nagyon nehéz pontosan mérni, és akkor már az sem mindegy, hogy vmit 15fokban mérek vagy 30ban...
-
törölt tag
Köszi! Nagyon rég volt, hogy bütykölgettem ilyesmit és már nem emlékeztem pontosan. Amúgy érintésvédelmi szempontból össze tudom hozni megfelelőre, csak abban nem voltam biztos, hogy pontos eredményt kapok. Pont a kapcsolóüzemű tápok működése miatt volt egy olyan érzésem, hogy pontatlanul mérne.
-
Rive
veterán
válasz
#68216320 #119 üzenetére
Ha nem tudod, hogy ezzel a méréssel mit kapsz... az bizony utal egyfajta tudáshiányra a tárgykörrel kapcsolatban, tehát mindenképpen azt javasolnám, hogy inkább kölcsönözz egy műszert, mert a vázolt mérés bizony könnyen életveszélyes lehet.
Amúgy VA értéket kapsz. Ha van egy jó tápod, jó PFC-vel, akkor a VA érték néhány százalék pontossággal megadja a fogyasztást.
Ha nem, akkor szívás. Ezesetben javasolnám a villanyóra elmélyült figyelését
-
törölt tag
Ha az elosztóm egyik ágába sorbakötök egy Multimeter-t és ampert mérek, majd beszorzom kb. 230V-al, akkor a pillanatnyi teljesítményt kapom? Jól emlékszem? Csak mert kíváncsi lennék mit eszik a gépem, de azért nem vennék több ezerért egy kütyüt.
-
fkaresz
tag
Jó kis írás született, kíváncsi lennék egy 9150e vagy 9350e processzorral milyen értékeket lehetne mérni. Én nem rég óta egy 9150e-t hajtok 0,95-1,1v közötti alapfeszültségen. Vajon mennyi lehet a valós fogyasztása?
-
PAtr0n
addikt
Na sikerült ma reggel beszereznem egy ilyen LIDÜL-ös mérőizét, és első tapasztalataim elég jók vele:
Normális leírást adnak hozzá, nem ilyen "magyarszótárból kinézős" fordítás. Német cég a gyártója, véletlenül dolgoztam is amellett a város mellett ahol gyártják
Be lehet állítani rajta mindent, ezekre most nem térek ki, a lényeg, hogy nem spórolták ki belőle az opciókat. Garancia jár hozzá, szóval egy próbát mindenkinek megérne, mivel a 2490Ft-os fogyaztói ára nem éppen riasztó jellegű.
A kiskönyv szerint 2-3%-os tűrési tartomány jellemzi a műszert, ami jónak mondható. Az első amit megvizsgáltam multiméterrel az a hálózati feszültség, amin meg is lepődtem, hisz a Metex multim által mért 198V tökéletesen megegyezett a készülék által mérttel.
Kiselosztó hiányában először csak a monitorom teljesítményét néztem meg (Samsung SyncMaster 765MB) standby üzzemódban 1.5W-ot mutatott, ami vagy igaz vagy nem, a tűrési tartományból kiindulva, így ezzel nem is foglalkoznék. A gép bekapcsolása után 50-65W körül ingadozott a "mutató", ez betudható a felmelegedési folyamatnak is, ami aztán beállt 65W környékére mire bejött a tálca. Gondoltam indítok egy Furmark-ot, hadd forogjön a szőrös fánk, na itt már felkúszott 75W-ra, de itt meg is állt, ennél föntebb nem tudtam vinni. Valószínű, ha magasabb gamma-t és contrasztot állítanék, menne följebb is, de mivel így használom a monitort így szerintem leggyakrabban 60-70W között fogyaszt.
Most jöjjön a gép monitor nélkül:
Alul látszik a konfigom, ehhez még hozzájön egy WD160G-s PATA vinyó, és egy LG dvd író. A prociról tudni kell, hogy 2.66-ról 3.2-re van húzva feszemelés nélkül,a ramoknak meg +0.3V van adva, ennyi a tuning. Bekapcsoláskor 80-110W között mozgolódik a kijelző, mire a tálca betölt 88W környékén megáll. Ha reszel a vinyó felkúszik 100-110W környékére is. Ja az IDLE állapothoz hozzátartozik az is, hogy a VGA 100/150-en üzemel. Filmnézés közben (sima avi), 95W környékén mozog a fogyasztás. Játék közben (CoD5, Supreme Commander FA, VGA 725/1100-on) 180W volt a max, bár ott eléggé ugrál a változó teljesítményfelvétel miatt.
Azt nem tudom, hogy a tápom hatásfoka mennyi lehet, de nem várok túl rosszat egy Seasonic SS-500HT-tól, természetesen aktív PFC-s.Tehát monitorral együtt IDLE-ben 150-160W, játék közben 250W körül fogyaszthat a teljes rendszer. Aki a tápon aggódik, szerintem bőven elég egy márkás 350-es is egy hasonló rendszerhez, persze jobb túlméretezni, abból nem lehet baj. Annak számít ez aki tápon akar spórolni. Ja és a műszert nyugodtan kipróbálhatja bárki, szerintem nem ér meg se a Conrad-os, se egy másik + 4-5 vagy akár több ezer forintot. Aki fanatikus, és szeret biztosra menni az vegye meg inkább azt, de aki csak éreklődne gépe körülbelüli fogyasztásásról az ruházzon be egy ilyenre.
-
LALA_kiraly
őstag
Na ez tényleg nagyon ott van. Keresgéltem mostanában én is hasonlót, de ez überel mindent. A ph-s szerkesztők is megirigyelhetik...
Mellékesen: Amúgy is akartam már egy újabb lapot, de így az asszonynak meg lehet magyarázni, h csak a környezetem akarom védeni
-
jani00
tag
Jó kis írás köszönjük
Végre tudom ,hogy nincs nekem rossz gépem ,csak nem eszik olyan sokat.Hétfőn jön a szervizből az erőmű nah majd az megoldja a takarékoskodási gondom
De szerintem ha valaki sokallja a fogyasztást és csak netezik meg ilyenek érdemes htpc-t venni 50.000 ért már olyat kapsz ami nagyon halk és alig fogyaszt. -
Degeczi
nagyúr
ha ez ilyen egyszerű lenne...
a baj nem a feszültség és/vagy áramerősségméréssel van: azok bőven belül lehetnek ilyen határon - de mégsem mondanak semmit
váltóáramú fogyasztást korrekt módon mérni ugyanis roppant nehéz (multiméterrel eleve nem lehet!), mert az áramfelvétel és a feszültség mérése valójában csak egy átlagot ad, miközben azok időben teljesen el lehetnek csúszva egymástól, és még az sem biztos (leszámítva egy jórészt tisztán ohmikus terhelést, mint pl. a hagyományos izzólámpa, vagy villanyradiátor), h a terhelés egyáltalán szinuszos jellegű!
márpedig az ilyen olcsó eszközök nemigen tudnak mást, mint szinuszos terhelést feltételezni - így aztán a "mérés" (valójában saccolás!) totálisan fals is lehet - nem pár %-al eltérve, hanem akár harmadát, negyedét mutatva a ténylegesnek
-
PrinczA
őstag
Én ezeket mértem a saját gépeimen klikk ezzel a műszerrel ENERGY CHECK 3000.
-
BRinyo
aktív tag
Mi a pontossága egy ilyen műszernek? Ellenőrizte valaki multiméterrel, hogy amit mutat, az pl 2-3%-on belül van?
-
Rive
veterán
Olcsó műszer...
Ha készenlétbe kapcsolsz, az legtöbbször a PFC kikapcsolását is jelenti, onnantól kezdve pedig a műszernek egy nagyfrekis, jókora meddő komponensel terhelt teljesitményt kell mérnie. Vagy jól méri, vagy sem.
Sok tápon ha kikapcsolsz/áramtalanitasz, akkor is rajta marad a bemenő csatlakozón egy passziv szűrőtag. Massziv meddő teljesitménnyel. Amit megintcsak vagy jól mér a műszer, vagy sem.
Csak az ELMÜ fogyasztásmérővel tudod ellenőrizni, hogy tkp. mi történik. Az mindent jól mér. Csak ugye lassú.
-
xeri
tag
Én is épp a készenléti fogyasztáson töprengtem. Az én gépem terheletlenül 180w-ot fogyaszt (lásd alább), de amikor standby-ba raktam, meglepődve láttam, hogy 23W-ot fogyasztott továbbra is. Ezután szabályosan kikapcsoltam: maradt a 23W! És a döbbenet: a tápon levő főkapcsolót lekapcsolva sem nulla, hanem 11W-os fogyasztás maradt a műszer szerint
Már a 23W is soknak tűnik arra, hogy a bekapcsológomb megnyomását várja egy áramkör, de az elvileg áramtalanított táp hogy a jóégbe vesz fel 11W-ot? Legalábbis régen ez a kapcsoló a bejövő 220V legelső állomása volt...A műszer egyébként az olcsóbbik kategória, de az ellenőrző méréseken elég pontosnak tűnik.
A gép: Chieftec 410W táp (elvileg aktív pfc), Abit IP35 Pro, E8200@3440MHz (1.35V, 430MHz fsb), 4*1GB DDR2 ram, Nvidia QuadroFX 3400, 2*500GB+1*400GB+1*750GB samsung hdd, 2*odd, fdd
, SB128, WinFast PxTV1200 tuner.
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
csavarlazito #103 üzenetére
Én azt aláírom, hogy nagy konfighoz nagy táp kell. De mint itt is pl felesleges 500W-nál nagyobb tápot használni. Na meg amúgyis, mert van aki el van vakulva és csak azt nézi minél nagyobb legyen a W, mert akkor biztos jobb is. De egy áltag usernek bőven kifutja egy 500-as. Bár az 500-ashoz is kell akkor már 4 magos gép. Nem hiszem, hogy minden embernek otthon szüksége lenne 6-700W-os tápra. Ennyi.
-
Rive
veterán
A készenléti fogyasztásról még igazán lehetne pár szót szólni.
Továbbá a ~10k alatti hasonló műszereket a használat során minden fogyasztótipusra érdemes 'hitelesiteni' a villanyórával. Sajna ez az árkategória elég sok meglepetést tud okozni.
-
3.Aragorn
addikt
válasz
TomBoy1986 #81 üzenetére
Bocs, ha félreérthető voltam. Én is azt mondom, hogy kell a ráhagyás. De sokan aránytalanul nagy tápot vesznek akkor is.
-
marcias
őstag
válasz
Mákosmetélt #99 üzenetére
1sec?
Állványról igen. Kézből soha. Ha neked az éles kép, akkor baj van a szemeddel.
Ha nekem nagyon sikerül megtámasztanom a karom, akkor jó esetben 1/8-nál még éles a kép.
-
Mákosmetélt
tag
válasz
Kolondrum #88 üzenetére
Bocs az OFFért
de igazat kell adjak annak aki azt mondja lehet kézből 1s záridőt mozdulatlanul.
Csak ügyesnek kell lenni. Jól megtámasztott alkarral stabilan lehet fogni 1 Mp-ig. Nem azt mondom hogy 10ből 10 okés lesz de fele igen. Majd csinálok ilyet és teszek felÜdv.
-
band1103
őstag
Hát igen, az tényleg furcsa lenne de szvsz pont az a kategória ezért mondtam én is hogy inkább állványt vagy valami mást rögzítési módot is ajánlhatott volna
. De ami a lehetetlent illeti... filozófiába ne menjünk bele. Neked sem az 1mp-es kézi fotózásról van 30 éves tapasztalatod hanem úgy általában minden fotózási tech.-ről nem? És ha ő pusztán csak ebbe fektetett 20 évet hogy kitapasztalja? Bár az is lehet hogy csak vetít a csávó. Egy biztos:Nem tudhatjuk mert mindkettő lehetséges.
-
Degeczi
nagyúr
irigység?
ha vmi a neten található összes, témába illő információnak és a saját, 3 évtizedes fotózási tapasztalatnak is ellentmond, talán érthető némi kétkedés...téglatörésre ugyanakkor rengeteg példát lehet találni, hiába haladja meg az is egy átlagember képességeit - de azt is furcsa lenne másnak ajánlgatni egy fórumban
-
band1103
őstag
Bocs hogy beszálok a szétoffolásba de nem neked van igazad. Én is mondhatnám hogy hazudik aki szét tud törni az öklével x mennyiségü téglát csak azért mert én nem tudom megtenni. Csak mert te nem tudod attól még lehetséges. Irigységszaga van a hsz-ednek
.Több év gyakorlás+tapasztalat+fanatizmus+több ezer elrontott kép de a végén lehetséges. Aki viszont arra gyúr hogy megtehesse az sem normális. Álvánnyal vagy annak használt butorral + ídőzítő vagy távírányító használatával egy láma kezdő is tud szép és jó 1-4 mp-es képet készíteni vaku nélkül. minek szenvedni a szabad kézzel?
-
F_Zolee
nagyúr
Ezt sose értettem semelyik tesztebe...(Mármint nem a tiedbe, nem tudom, hogy teszteltél-e még valamit) Minek kell egy 500W-os tápnál nagyobbat beletenni a gépbe mikor az teljesen felesleges?
Az életbe nem fogja kihasználni azt a teljesítményt ami benne van. Meg ha jól emlékszem akkor minél nagyobb a táp akkor annál többet fogyaszt alapba.
Nem akarok én senkit bántani csak érdeklődöm. -
tototos
addikt
válasz
TomBoy1986 #21 üzenetére
Igen de a laptopot is lehet lentebb vinni ha kikapcsolod a kijelzőjéz. akkor szerintem 30W környékén megáll. Majd lemérem az én nem igen energiatakaréskos T61-m mit fogyaszt terhelve és idle állapotban.
-
04ahgy
nagyúr
Igen, igaz, amit írsz. De az is teljes rendszer. A lineáris / órajel vs. négyzetes / feszültség arányosság viszont csak egy alkatrészre vonatkozik, mégpedig arra, aminek változtatod a feszültségét / órajelét. Teljes rendszernél a nagyobb teljesítményt kivevő járulékos alkatrészek stagnálást okoznak. Kvázi "elnyomják" a tényleges négyzetes emelkedést, és ezért tűnik lineárisnak.
Ha meg tudod oldani, hogy csak a CPU felvett teljesítményét mérd, akkor kijönne a négyzetes érték, jó közelítéssel. Hiszen a képlet arra vonatkozik.
Lehet, fogok egy ilyen cikket írni.
TomBoy1986 @ #81: 330W-ot még fél óráig is le tud adni az a szegény PNR, vagy leold. El nem füstöl valószínűleg.
HGyu
-
TomBoy1986
veterán
válasz
TomBoy1986 #81 üzenetére
A VGA-s dolgon gondolkodom, lehet hogy jövő héten nekirugaszkodok még.
-
válasz
TomBoy1986 #81 üzenetére
Nekem is vakuval jó a kép, de megtanultam anélkül fényképezni, csak idő kell ahhoz h megtanuld ne mozgatni a kezed.
Nem kell az sem, hidd el! Igaz h kínkeservesen de meg lehet tanulni! 1s a záridő ilyenkor nálam!
-
TomBoy1986
veterán
De. Éppen a Warhead, ami alatt néztem. Csak a hülye vaku miatt nem látni, anélkül meg rossz a kép.
3.Aragorn:
Van itthon 300W-os FSP PNR-em, de meg nem fordult a fejemben, hogy azzal használjam a Phenomot, mert ilyen fogyasztásnál vagy levágná magát, vagy ami még rosszabb elfüstölne.nesával értek egyet, egy tápot nem szabad kicentizni, valamennyi ráhagyásra szükség van.
SymbianOS:
Ha az olyan egyszerű volna...
Kellene vennem egy állványt, csak egyhén hülyén nézne ki a kis Nikon egy baromi nagy állványonorbano:
Máshova járunk a jelek szerint. Nálam újgenerációs hálózati architekúrákon pl. kevesebb a magyar szó mint az angol, vagy vezetékes és vezetéknélküli technológiákon is... -
válasz
Mákosmetélt #79 üzenetére
A 12-es egyrészt pontosabb másrészt többet tud, tiéd cosfí-t is kiírja?
Én úgy gondolom egyszer kell kiadni rengeteget erre is, mint az egerem 10 rongy volt és 6 éves! -
Mákosmetélt
tag
Én is Konrááádban vettem 4e pénzért de volt 6e és 12e Ft-ért is.
-
Én is tudok olyat az 550w-os tápommal h úgy megnyomom, hogy a ventije "visít" a terheléstől úgy felpörög! Igaz nem egyszerű, de már sikerült!
-
3.Aragorn
addikt
Nagyon alapos cikk. Tetszett.
Ebből is látszik, hogy nincs értelme 600-800-stb W-os tápot venni, mert ahogy nézem, még a legvadabb tuningra sem ment föl a rendszer 300W-nál sokkal följebb.
És mivel te a bemenő áramot mérted, és a tápban is elveszik valamennyi: a gép valós fogyasztása még kevesebb. Szóval egy jó minőségű 300-as táp bőven elég lenne (akár még egy 250es is.), még tuningolva is. Nyílván, szereti magát az ember túlbiztosítani, de egy 400-450 W-osnál nagyobb tápot tök fölösleges megvenni. Kivéve azt az 1-2 elvetemült őrültet, aki a legújabb, legnagyobb teljesítményű vidkariból rak a gépébe 2-t és még azt is túlfeszeli.De ők a potenciális vásárlók 0,01%-a. Szóval ez a sok szép 1000W-os táp, amit mostanság látni, jó nagy parasztvakítás!
-
Socket370
csendes tag
Persze, hogy van hatása, U*I.
-
JanR
addikt
Hm, jo iras
A monitorodon veletlenul nem a crysis latszik? -
orbano
félisten
válasz
TomBoy1986 #54 üzenetére
a legrosszabb eset egy teljesen általános, magyarban is használatos fogalom. ehelyett teljesen fölösleges bármit is behozni, hacsak nem valamilyen speciális szakterületen használod. a legnagyobb felvett teljesítmény mérése egy elektromos berendezésnél nem nevezhető annak. a felsőoktatást pedig 7 éve nyomom, megfordult a tábla előtt jónéhány angolban ingen jártas informatikai szaktekintély, mégsem hallottam még ezt a kifejezést. sőt, igazából most hallom először.
a dzsojsztik meg nyilván hülyeség, az a l*tyó sem tudja mitől érezze fontosnak magát.a VGAkról meg jöhet egy külön cikk
-
Degeczi
nagyúr
válasz
moha bácsi #45 üzenetére
vagy többfajtát is forgalmaz(ott) a Lidi, vagy ennyire nagy az adott gyártmány szórása: kb. két hónapja én is vettem egyet, de már másnap vittem is vissza, mert 40-50W körül "mérte" a komplett gép + 21" TFT fogyasztását (a valóságban 150 fölött)
szerencsére szó nélkül visszaadták a pénzt, de másik példánnyal nem is próbálkoztam
-
Loha
veterán
válasz
csavarlazito #69 üzenetére
Ez nem csak luxus, hanem környezetszennyezés is
Tudod olyan mint egy SUV, neked luxus, másnak környezetszennyező monsta. -
csavarlazito
tag
Másfél volton küldött 3300-as processzor számol 24/7, egy pillanatra elérted, hogy kellemetlen gondolataim támadjanak.
De ennyi luxus kell az életbe -
marcias
őstag
Jókor érkezett a cikk, én is akarok fogyasztást mérni itthon. Kíváncsi vagyok, a P3-as gép mennyit fogyaszt a mostanihoz képest, főleg úgy, hogy minden lehetséges dolgok kipakoltam belőle, amire nincs szükség.
Arról tud valaki infót, hogy pl. növeli-e a fogyasztást az, hogy be van kötve a gépbe egy floppy olvasó, dvd-író (amikor nem olvas)? Illetve az is érdekelne, hogy kb. mennyit fogyasztanak a ventilátorok?
-
]Phobos[
senior tag
válasz
TomBoy1986 #38 üzenetére
Downgrade után már csak némítani fogok és rágyúrok a fogyira is. Azt hiszem fizu napon berendelek egy ilyen kütyüt( amúgy is elkél a háznál ).
Obi meg Praktiker alapból felejtős nálam, a minőségi cuccok horror áron vannak, az ócsó cuccok meg selejtek ... már ha van egyáltalán amit keresek
-
Oliverda
félisten
Jó teszt (bár még nem olvastam el töviről hegyire), csak a CPU maghőmérséklet esetleges fogyasztásra gyakorolt hatásának kielemzését hiányolom.
-
twollah
nagyúr
Jo a cikk.
En csak a C 'N' Qt hasznalom, mert az C1Evel problemaim vannak, voltak (akadozo mp3 lejatszas, stb).Az alaplap ASUS M2N-E + Phenom 9850 Black Edition (nincs huzva).
-
Belus85
tag
Nekem is tetszett az írás!! grat
-
nolika
senior tag
Honnan lehet ilyen fogyimérőt szerválni??
Valaki dobjon egy linket! -
Majstor
senior tag
Nagyon jó írás, grat!!!
-
Mákosmetélt
tag
Hehe pont a héten vettem én is egy ilyen mérőjószágot, kicsit más típus de árban is ennyi volt és a gombok száma is csak 3 darab
Szóval nekem alapjáraton 106 w (FSC 17" LCD monitorral együtt) a fogyi ekkor1 GHz-en és 1,1 Volton mennek a magjaim. Ha Winrar-ral tömörítek akkor 176 Wattra felszalad. Ekkor 2,9 GHz mind2 mag és ha jól emlékszem 1,3 Volton megy. (Brisbane magos 5600+) Game alatt még nem próbáltam.
-
TomBoy1986
veterán
Nem, nem ciki, de magyar felsőoktatásban, informatikusként is így tanulom, szóval így is adom tovább.
Sőt. Találkoztam olyan nyelvészkisasszonnyal, aki szerint a joystick is helytelen, mert az bizony dzsojsztik, s így kell ám írni. Szerintem viszont nem kell ám mindent magyarosítani, ugyanúgy mint a WCET is egy fogalom.
radírfej:
Eredetileg a VGA-t is bele akartam venni, csak beesteledett, s elég nagy téma így is. A diagramokról 2x annyit is lehetne beszélni, mint amit elmondtam de valahol határt kellett szabni. -
radírfej
senior tag
nekem is a VGA ugrott be elsőnek, hogy hiányolom, ill. ha már a két jelentős tényezőről, a processzorról és a tápról szó volt, jöhet a második részben a VGA energiamenedzsment (persze ha van rá kapacitás...).
AC1E tök újdonság volt számomra, mármint ami az AMD-s hatékonyságot mutatja. ki gondolta volna.
különben ku*va jó írás.
-
orbano
félisten
azért hozzáteszem, hogy az órajel és a feszültség hatását a proci fogyasztására a gyári adatok alapján jól lehet számolni. az órajellel egyenesen, a feszültséggel négyzetesen arányosan növekszik a fogyasztás. a jobb tesztoldalak pedig pontosan kimérik a tápok hatékonyságát, abból is lehet következtetni. nem kell olyan barom oldalt írni, ahol 50%-okról beszélnek. bár szerintem csak valamit félreolvastál. felteszem az elpocsékolt energia a fele egy ilyen tápnál (pl 60 helyett 80%-os hatékonyság esetén).
egyébként szép alapos cikk, szerintem sokaknak hasznos és gondolatébresztő, bár én azért több hangsúlyt fektettem volna a GPU-ra is, üresjáratban az is jelentős fogyasztó. talán jelentősebb, mint a processzor.
A Worst Case-t meg nem értem miért nem lehet magyarul írni (legrosszabb eset). Ciki?
-
válasz
TomBoy1986 #50 üzenetére
Inkább mint lcd. Fél napos off utáni bekapcsoláskor majdnem 5 Ampert vesz fel egy másodpercig!
-
PAtr0n
addikt
Gratula a cikkhez, pontos, könnyen érthető, hoztad a tőled "elvárt" minőséget
Most hogy írják itt páran, eszembe jutott, hogy én is láttam a Lidülben ilyen cuccot jómúltkor, csak zsidó módjára nem vettem meg, "há' minek az alapon" Visszagondolva hülye voltam, de próbálom helyrehozni balgaságomat, és holnap reggel műszak után rohanok is megnézni van é! -
cudar07
senior tag
sziasztok
hol kell bekapcsolni ezt a C1E???
ellőre is kösz
-
Hehe, ott a tápom
Ugyanilyen Q-tec 650-esem van, csak én egy ventit kivettem belőle (hátsót) hogy halkabb legyen.
Így szépen elviszi az átlagos Intel 2magos renccceremet.
"Komolyabb terheléssel is megkínáltam a kis 20 tűs tápot, s érdekes módon nem pukkant el, pedig jó ideig kellett szolgáltatnia azt a több mint 300W-ot folyamatosan. A különbség pedig megmaradt az eddig már mért szinten."
Azért az, hogy 300W-t tartósan leadjon, egy 650W-os táptól talán elvárható...
Viszont meglepő volt hogy ennyivel többet zabált. Valószínű a sima PFC miatt, ha kicsit jobb cucc lenne benne, akkor lehet jobbat produkálna...Érdekes lett volna amúgy ezek mellé betenni egy 450-es Mercury-t is hogy mégis mi a különbség gagyi meg hipergagyi tápok között, mert azért ez a Q-tec nekem még frankón a megfizethető kategória - 30e - ért nem vennék tápot.
Engem ez lepett meg, hogy a 300W-ot inkább alulról nyaldosták a fogyasztások, szóval igazából átlaggépbe nem tűnik érdemesnek 4367284345W-os tápot tenni 34748923345Ft -ért.
Nyiéván nem Mercury-t, de 450-es FSP-nek van létjogoszltsága. -
8zabi
őstag
van nekem egy 5050e-s procim, ami alapon megy, 2.6ghz-en
fogyasztás szempontjából hogy jövök ki jobban?
alapfesz, c&q bekapcsolva: állítja a feszt is és a szorzót is; ekkor idle 1000mhz@0.8v és terhelve 2600mhz@1.2v
vagy
alulfeszelve 1.075v-ra, c&q be, de csak a szorzót állitja: idle 1000mhz@1.075v és terhelve 2600mhz@ 1.075v
-
Khaal
őstag
Én itt a fórumon tgrass-tól szereztem be egy tiszta ugyanilyen mérőt, elég jó áron adja. Viszont sajnos csak 8W-ig mér, az alatti fogyasztással nem tud mit kezdeni.
Plusban és Lidlben szoktak még nagy néha akciózni hasonló mérőt, barkácsáruházakban meg szinte mindig kapható, csak elég horror áron (bár lehet az a típus többet tud).
-
kennystyle
aktív tag
válasz
TomBoy1986 #21 üzenetére
"Most nincs időm megnézni, de valószínűnek tartom, hogy bőven egy volt alá le lehet menni 1000MHz környékén és akkor a fogyasztás is inkább közelít a 40W-hoz már, mint az 50-hez. De ez csak tipp egyelőre, még nem mértem ki."
Én régebben mértem már ezeket, és úgy emlékszem a 0,9v 1000mhz és az 1,1v 1200mhz (235-re lőttem be az fsb-t, így ennyire jön ki aktív cnq-val) közt nem volt számottevő különbség idleben, talán 1-2W. Ha hazaérek előszedem a táblázatot és beírom pontosan a mért értékeket, nehogy hülyeséget beszéljek.
Összehasonlítottam egy BE2400 procit egy 3600+ -al, mindkettő Brisbane magos, és azonos órajel/fogyasztás mellett nem volt különbség a fogyasztásukban, az energiatakarékos szöveg csak marketing, a mag típusa a lényeg. -
TomBoy1986
veterán
Megadhatja neki az ember az aktuális árfolyamokat is ( mind éjszakai, mind nappali áramot), természetesen az időszakokat, s kijelzi forintban is hogy mennyibe kerül mindez.
Meg természetesen naplózásra is képes, asszem 9999h-ig, s ugyanúgy resetelhető is.
Ennyi pénzt szerintem megért ez a cucc
Obiban is néztem előtte... volt 1-2db elrejtve horror áron, több mint a duplájárt kérték el érte a Soroksári úton -
]Phobos[
senior tag
válasz
TomBoy1986 #6 üzenetére
Jó teszt! Én is a műszerről akartam kérdezni, annyira nem is húzós az ára.
-
Gyufaaa
veterán
válasz
TomBoy1986 #6 üzenetére
Grat!
-
WonderCSabo
félisten
válasz
TomBoy1986 #28 üzenetére
Köszi az infót! Megnézem a BIOSban hátha. Reménykedem.
-
törölt tag
Nagyon jó írás, köszönjük!
-
Yutani
nagyúr
válasz
TomBoy1986 #21 üzenetére
Gratula a teszthez!
Nekem a tápegységek fogyasztásához lenne hozzáfűznivalóm. Nekem is van fogyasztásmérőm, azzal szokom nézni, mikor mennyit fogyaszt a gépem.
Van egy 550W-os Chieftec GPS-550AB A tápom, amellyel a gépem (A64 X2 6400+ BE, Abit KN9 Ultra, 2GB DDR2-800, HD 3850 256MB, 250GB+350GB Samu SATAII, 2 db ODD, Audigy, FDD) idle állapotban 100-110 wattot fogyaszt. Ez fontos az egész napos letöltés miatt (később lesz egy alacsony fogyasztású letöltőgép).
Nemrég a Chieftec kikerült a gépemből (de ez már egy másik történet...), és bekerült egy M-Tech 420W táp a helyére. Kellett 1-2 extra kiegészítő kábel, mert alig volt rajta valami gyárilag, de megoldottam mindent, így be tudtam kötni az összes egységet a tápra.
Na, a tápcsere után kaptam sokkot! Ugyanis a gagyi M-Tech 420W táppal (amellett hogy a 8cm ventijével ugyanolyan halk, mint a Chieftec a 12cm ventijével) idlében 55-60 wattot eszik a gép! Értitek??? Nem 5-10W a különbség, hanem 40-50W !!!
Még nem néztem utána, mitől lehet ekkora fogyasztásbeli különbség, de meghökkentő!
-
TomBoy1986
veterán
válasz
WonderCSabo #26 üzenetére
ASUS-okban az Advanced Chipsetben vagy CPU configurationben lehet beállítani, míg az MSI-ben az Advanced BIOS Features / CPU Settings rejti.
Gigabyteom is volt, de most őszintén megmondom, hogy nem emlékszem támogatja-e
Amúgy az Everest nekem is hülyeséget ér, célszerű egyszer áttúrni a BIOS-t, hátha.
band1103:
Köszönöm!Yutani:
Az tényleg elég durva különbség, sőt... Annyit láthatod, hogy az integrált VGA-s rendszerem tud, erősen alulfeszelve, úgyhogy nem tudom, mit tud az a táp -
band1103
őstag
válasz
TomBoy1986 #25 üzenetére
Na pont erre voltam kíváncsi és engem megnyugtatott. Egyébként jó a teszt, hozod vele a tőled megszokott minőséget, bár lehet hogy ez most jobbra sikerült mint az eddigiek. A hsz-ekben meg minden benne van ami a tesztből kimaradt.
-
WonderCSabo
félisten
Nagyon jó, részletes, sokrétű, sok mindenre kitérő cikk!
Hogyan tudom megnézni, hogy a C1E-et támogatja-e a lapom, és ha igen, hogyan lehet bekapcsolni?
Szerk.: Megnéztem Everesttel, nincs támogatva. Valszeg a lapom miatt. -
mr_ricsi
veterán
válasz
TomBoy1986 #6 üzenetére
"60W-os izzóra 58-59W-ot adott ki, szóval szerintem megbízható."
Ez nem jelent semmit, mert az izzólámpa tisztán ohmos fogyasztó.
Mérj le vele egy kompaktfénycsövet, és ha annál is a ráírt W értéket mutatja, akkor már lehet műszernek tekinteni. -
moma
őstag
nagyon jó cikk
. szerintem a fő tanulság az, hogy az integrált kártya terheletlenül is mennyivel kevesebbet eszik. vajon egy egésznap menő gépnél ez fornitban mennyit jelenthet. úgy értem amin általában egész nap csak neteznek meg szöveget szerkesztenek. (ha elég nagy az összeg akkor ez akár egy plusz érv is lehet a nem nagy teljesítményű PC és konzol páros mellett)
-
Taranti
senior tag
válasz
TomBoy1986 #6 üzenetére
Köszönöm.
-
TomBoy1986
veterán
Köszönöm, s értem, hogy mire gondolsz, sőt úgy igazad is van, de hogy ott nem az volt írva az is biztos
Gondolkodtam rajta, hogy még több táppal megnézem, mert van még 520-as Trust is, meg 300W-os FSP PNR, de így is hosszúra sikeredett, meg nem hiszem, hogy ezek a tápok érdemi infoval szolgáltak volna, hiszen valahol a CM és a Q-Tec között helyezkednek el minőséget tekintve.
Amit még később szeretnék megnézni az, hogy az alaplapnak mekkora hatása van, hiszen abból is van már 3db, ami fogadja a CPU-kat.
g@bo:
Fórumban benne van a linkje és a cég is. De árgépen is megtalálod, én is ott leltem rá.Macilaci457:
Igaz, letöltésre az is jó megoldás, de mint láthattuk asztali gépet is szépen vissza lehet fogni. Int. VGA-val az X2-es kevesebbet fogyasztott tokkal-vonóval, mint egy 60W-os izzó, s még az órajele is magasan volt, amit még visszább is lehet venni vele párhuzamosan pedig a feszültséget is.
Most nincs időm megnézni, de valószínűnek tartom, hogy bőven egy volt alá le lehet menni 1000MHz környékén és akkor a fogyasztás is inkább közelít a 40W-hoz már, mint az 50-hez. De ez csak tipp egyelőre, még nem mértem ki.
-
Macilaci457
őstag
Lehet, hogy off, de nekem és több ismerősömnek is az a véleménye, hogy energiával úgy kell/lehet takarékoskodni, hogy netezésre, hétköznapi munkákra, hogy egész nap menjen, elég egy laptop is, ami kb annyit fogyaszt mint egy asztali gép processzora, és használtan kb annyiba kerül mint egy jobb videókártya.
Ha játszani kell, akkor még mindig nem nagy beruházás egy alap játékgép vagy konzol.Megjegyzem, ismerőseim sem tartanak konzolt, játszanak laptopon azzal, ami megy.
-
dokar
addikt
válasz
TomBoy1986 #6 üzenetére
nekem is van monitor, de az kikapcsol pár perc után, az erősítőt pedig "puszta kézzel" kapcsolom ki, amikor nem kell a hang
-
g@bo
nagyúr
szép munka.
a fogy mérő tipusa, ára, és beszerzési helye érdekelne még.
-
gyiku
nagyúr
fasza iras, grat. otthon meg is nezem van e c1e-m
-
xeri
tag
Hello!
A tápegységek fogyasztásához annyi magyarázatot fűznék (miért is írták egy cikkben a kétszeres fogyasztást), hogy nyilván nem a teljes gép fog duplát fogyasztani. A Coolermaster-re 82-82%-os hatásfokot ad meg a gyártó, ami azt jelenti, hogy amikor 221W-ot mérsz a műszereddel, akkor abból kb. 183W a gép tényleges fogyasztása, és durván 38W-ot zabál a tápegység. Ugyanebben a szituban a Q-tec 57W-ot evett, hiszen a többi alkatrész fogyasztása nem változott, ami bizony másfélszeres érték. Elképzelhető, hogy van olyan helyzet (mivel a hatásfok is változik a terheléstől függően), amikor akár kétszeres is lehet a fogyasztás, de a te esetedben ez nem következett be.Egyébként nagyon tetszett az írás, elképesztően alapos. Szívesen látnék egy hasonlót intel-vonalon is
-
atos30
aktív tag
Most akartam venni én is ilyen mérőt. Akciós volt a Li.l-ben, de szokás szerint csak pár darabot hoztak. 2500.- pénzért jó lett volna. Én a laptomom , a modem és a router na meg a nyomtatóm fogyasztására lennék kiváncsi.Úgy saccolom havi ezrest lehet spórolni, ha éjszakára kikapcsolom ezeket.
-
bolvar
senior tag
válasz
TomBoy1986 #6 üzenetére
pont akartam kérdezni hogy hol lehet ilyen digitális mérőt kapni
picit drága de kiváncsi vagyok mit esz a gép
-
TomBoy1986
veterán
Tudom, hogy Intelnél így van, ezt én is megtaláltam róla, ám ha a CnQ ki van kapcsolva, akkor a frekvenciát egy AMD-s rendszer nem veszi vissza
Az viszont megeshet, hogy a CPU-n belüli részegységeket lekapcsolja, mert valamiből van a kimérhető fogyasztáscsökkenéshibavissza:
Köszi, majd megüzenem keresztanyumnakKickass:
Elég, főleg ha a 12V-os ága elég erős. Én azért vettem ekkorát másodszor, mert 3870 CF-et akartam összerakni Phenommal, ami azért elérheti a 400W-os fogyasztást.Ja és még valami:
Nyilván a konnektorból felvett teljesítmény van mérve. Másnak nincs is nagyon értelme, hiszen kifizetni ezt kell, nem pedig valami elméleti misztikus értéket, amit a gép kér a táptól...bolvar:
Ennek csak többszöröséért láttam eddig ilyeneket. Egyébként én a Makrotexnél vettem. -
hibavissza
veterán
A terítő nagyon cool!
Amúgy köszi a cikket, megnyugodtam, h a gépem nem tud 300 W fölé menni, így a 385 W-os táp jó választás volt.
-
Kickass
őstag
számomra ez a teszt egy másik (sokadjára megerősített) konklúziót is tartalmaz, méghozzá h egy normál rendszerhez bőven elég egy minőségi 400-as táp...
-
eziskamu
addikt
De legalább látjuk, hogy mivel érdemes csökkenteni a fogyasztást.Még egy érv, hogy tuningnál csak addig menjünk amíg még bírja alapfeszen
. Valahol írták is hogy a fogyasztás a freki emeléssel egyenesen/lineárisan (vagy hogy mondják) arányosan, míg a fesszel meg legalább négyzetesen arányosan nő.
-
dabadab
titán
Csak egy kis pontositas: a C1E nem arrol szol, hogy kuldjon-e az OS HLT parancsot, amikor nem csinal semmit (szerintem mar a Windowsok is ezt csinaljak legalabb egy evtizede, Linux meg ezer eve), hanem arrol, hogy HLT parancs megkapasakor a CPU nem a C1 allapotba hanem a C1E allapotba megy le, ami annyival tud tobbet, hogy a CPU orajelet es feszultseget is visszaveszi a minimumra.
-
Taranti
senior tag
Nagy gratula!
Részletek a mérőműszerről? -
Geffry
aktív tag
Ismét ríszpektfull nagy köszi! Érdekes és informatív írás született!
Szvsz most, hogy már olyanok a procik mint a dinnyék, nem a teljesítménnyel van a gond, hanem a fenntartással...
A hetekben tettem szert én is egy fogymérőre és le voltam döbbenve... max terhelés+játék = 292-3WPersze ez monitorral meg hangszórókkal együtt ennyi... Viszont ha nincs agyonhajtva akkor az energiatakarékos cumók 200W körülire csapják le a fogyasztást...
-
dokar
addikt
ilyen cikket akartam én is csinálni, csak nem voltak AMD processzoraim.
btw figyelembe vetted teljesítmény mérésnél, hogy akkor kell leolvasni az értéket, miután beállt az adott hőmérséklett az adott terhelésen?
Új hozzászólás Aktív témák
lo Nem tudom, hogy más hogy van vele, de a fogyasztásokkal foglalkozó cikkek valahogy sosem adtak választ...
- PlayStation 5
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Formula-1
- BestBuy ruhás topik
- EAFC 25
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 10
- Honor 200 Pro - mobilportré
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteB650M R5 7500F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB Lian Li O11 ROG Dynamic XL 650W
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest