Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz TomBoy1986 #144 üzenetére

Jaja, villamosmérnök.
    Nem lehet mindenki az, azért írtam ilyen részletesen (ilyen sokat) a problémáról, hogy mindenki megértse. A tápokról szóló blogomban - szerintem - egyszerűen elmagyarázom a kapcsoló-tápok és a PFC működését. Az ottani példa az 1Ohmos ellenállásal megmutatja, hogy egy PFC nélküli kapcsoló-táp milyen mizériát tud okozni akár egy ellenállás melegedésében is, mennyire váratlan dolgot művel egy szinuszos áramú terheléshez képest. Hát még mit művel egy szinuszra hitelesített digit multiméteren! (miközben az ottani példában 6szorosára nőtt az ellenállás melegedése - vagyis 1A-ről 2,5A-ra nőtt árama -, egy digit multi ezzel ellentétben majd 0,5-0,7A-t fog kijelezni, vagyis kevesebbet!!! És lehet gondolkodni, miért is ég le az ellenállás, mért 200% a táp hatásfoka. "Pedig a műszer szerint jó minden." -mondhatná valaki. De akár a műszer is leéghet, mert az 1A-es méréstartományban valójában jóval nagyobb áram folyik át rajta.

Remélem kijött, hogy nem a fogy.mérő műszer ellen vagyok, csak tudni kell használni, tisztában kell lenni vele, milyen eszközt mérünk.

@Rive: igen, ezt írtam én is a baj forrásának.

Új hozzászólás Aktív témák