Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
Érdekes világot társz fel. Furfangos, ötletes dolog a lupék ilyetén felhasználása.
-
ƬΛЯΛ
senior tag
jó kis cikk
érdemes elolvasni
-
-
Pdaw
csendes tag
Na mikor jön az első cikk, ami az előző két mobiltelós fényképezés témáját egyesíti? Távcső + lupé együtt...?
-
-
0xmilan
addikt
Annak a mikroszkópnak nem volt olyan hűde.. minősége, ráadásul 6 éve nem is használtam, tehát megérdemelte a feldarabolást. Kockázatos volt de bejött, mert most ez a favorit lencse és amikor még a mikroszkópban volt, akkor nem sok hasznát vettem. Számomra amúgy se olyan látványos a 500x-100x nagyítás, de így telefonnal használva még felismerhető a téma, mégis kb. felezi-harmadolja a fókusztávolságot és nem utolsósorban hordozható.
Próbálkoztam én is mikroszkópba fotózni, de elég körülményes, plusz ha nem tud átvilágítani a tárgyon a kis LED, akkor már nem is látszik belőle semmi, tehát csak ilyen vékony levélre, légy-szárnyra volt jó. -
-
0xmilan
addikt
Jó volt olvasni!
Régebben már én is elég sokat szórakoztam DVD lencsével, aminek jobb a ngyítása, de jobban is torzít, aztán a lencse is elveszett, úgyhogy felhagytam vele. Wa2x_ írása után és most, hogy új telefonom van, újra belefúrtam magam a témába, előszedtem minden fellelhető optikai cuccot.
Előkerült egy lencse is, amit egy ilyen játék-mikroszkópból szedtem ki és úgy emlékeztem, hogy nem használható, de kiderült, hogy elég jó képeket lehet lőni vele. Nem nagyít annyira, mint a DVD lencse, de nem is torzít annyira, ráadásul van egy műanyag kerete, így könnyebb felerősíteni.
Legnagyobb meglepetésemre a mikroszkóp alsó 3 lábát lefűrészelve is előkerült 4 db DVD lencse méretű egyed, bár azokat még nem próbáltam ki. Ezenkívül van még egy csomó nagyobb lencse egy játék-távcsőből, régi webkamera lencséi, stb. Ezeknek eddig nem sok hasznát vettem, de a nyáron majd kísérletezgetek...
Hamarosan dobok fel fotókat a makrós topikba, ha lesz időm válogatni meg szerkesztgetni.
Tényleg nagyon jó téma, nem értem miért volt ennyire elhanyagolva eddig. -
"Amit fontos szem előtt tartani, bármilyen lencse nagyító kiválasztásakor, az a vignettálás veszélye. Ez a kép sarkaiban lévő sötétedést jelenti, "
Nem, ez a peremsötétedés lenne, ha nem a nagyító kerete okoznáA vignettálás az utolsó oldalon az EPROM-os képeknél látszik, miszerint a kép sarkai torzulnak, szétnyúlnak.
Amúgy jó cikk, és meglepőpen jól teljesítenek a telefonok makróban, előtétlencsékkel (nem megleő, mert amúgy is kicsi az optikájuk).
Viszont nem mindig egyértelmű, hogy makróról beszélsz. Amúgy bármilyen előtét rontja az optika fényerejét, szóval amúgy inkább kicsit sok fény legyen, mint kevés - alacsonyabb lehet az ISO pl., ami képminőség szempontjából nem mindegy.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Beszereztem néhány eszközt (lencsét, nagyítót) a nemes cél minél egyszerűbb elérése érdekében.
- Villanyszerelés
- BestBuy topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Politika
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
- Milyen routert?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Metal topik
- További aktív témák...
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 512GB, touchbar - garancia (63)
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 16/512GB, touchbar - garancia (52)
- Macbook Pro 16" M4 Pro 14/20 mag - 2025 gyártás, 24 GB, 1 TERA, 100% - Apple garancia, magyar (45)
- Macbook Pro 14" M4 Pro 12/16 mag - 2025 gyártás, 24 GB, 1 TERA, 100% - Apple garancia, magyar (48)
- MSI GP66 Leopard 10UG 15.6" FHD IPS i7-10750H RTX 3070 16GB 512GB NVMe gar
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol! Olvass!
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Apple iPhone 16 Plus / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest