Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1701) Melanor válasza _seth_ (#1699) üzenetére


Melanor
tag

Egyet értek ropival, hogy inkább monitorra áldozz első körben, de itt egy pici, voszonylag olcsó pc is. Egy ssd sokat dobna rajta első körben és persze egy videókártya is. Persze kártya alatt nem a 100+-os gamer monstrumokra kell gondolni. Monitorban ezt tudnám ajánlani, csodákra képes egy videókártyával.

A képek biztonságára sajnos megint el kell költs 60-at kb, egy 2 lemezes nas-ra ami tud mirror raid-et, vagy csak simán 2 hdd a gépbe és ott csinálod meg a mirror raidet.

[ Szerkesztve ]

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1702) _seth_


_seth_
veterán

Ebbe a keretbe csak proci, ram, alaplap, táp, ház, vga kellene, hogy beleférjen. HDD már most is van több darab (ráadásul esküvős képek mindig megvannak haveromnál is 2 példányban mentve, így összesen 4 példányban van minden elmentve + ami feldolgozásra kerül az felkerül dropboxra is), SSD szintén van amin dolgozni lehet és amiről a rendszer futhat gyorsan, monitorból pedig 50-60 körül gondoltam valami jobb IPS kijelzőset.

Amihez nem értek az a milyen proci, alaplap, vga kell alap szinten képfeldolgozáshoz :)

[ Szerkesztve ]

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#1703) ateszm válasza _seth_ (#1699) üzenetére


ateszm
senior tag

legeslegfontosabb szerintem a monitor...bár nekem csak egy "egyszerű" DELL ips van,mondjuk elégedetten használom. Az hogy x képet y idő alatt konvertál,az kevésbé fontos szerintem,mint a színhelyesség, megfelelő sötét világos beállítás (jobb szót nem tudok rá) :)

De hogy a kérdésre is legyen válasz(bár pontos típust a megfelelő helyen tuti írnak,én most egy középkategóriás I5öt,16Gb ramot,és egy CUDA-s vga-t vennék,valami normális Asus vagy Giga lapba. :K

szerk: közben off,hisz jöttek segítőbb kommentek.

[ Szerkesztve ]

(#1704) cOxeR válasza _seth_ (#1699) üzenetére


cOxeR
Ármester

+1 a monitorra, de sajnos ez nagyon karcsú keret és így nagyon kompromisszumos, nagyobb mennyiségű képfeldolgozó feladatra.

*Ropi*
Azért az én HP eIPS-em, nem annyira rossz, igaz ebbe a keretbe nem férne bele.

Ezzel egyetértek: "i5öt,16Gb ram, cuda" ez alatt ne nagyon nézelődj, ha nem akarsz megőszülni
Nekem így is vannak olyan processzeim, ami több percig is elketyeg, pedig aránylag a végleteken "csücsülök"...

[ Szerkesztve ]

(#1705) *Ropi* válasza _seth_ (#1702) üzenetére


*Ropi*
félisten

Lehet mondtam már: ha van időm, fotófeldolgozásra kihegyezett gépeket rakok össze és optimalizálok (mert ugye az is kell: a legbikább vasat is csigává képes lassítani a rosszul beállított szoftveres háttér) kollégáknak, ha érdekel keress meg PÜ-ben és megbeszéljük a részleteket!

(#1704) cOxeR: De a tiéd nem is e-IPS, hanem S-IPS, ha jól tévedek. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1706) belovary


belovary
senior tag

Na most ha már így monitoroztok! :) Nekem is kéne valami ami azért ahogy írjátok is, színhelyesen adja vissza a cuccokat. :) Lehet könnyebb dolgom lenne mint az ezeréves moncsimmal. :) Gépre előbb áldoztam mint minden másra mert az más miatt is kellett, de legalább az brutál. :) Na szóval! Milyen monitort ajánlanátok? Engem nem érdekel a flancolás, se a márka, tőlem lehet egy tégla is. Tudja amit kell, azt kész. Természetesen minnél olcsóbban és a többi szokásos maszlag amit ilyenkor kell írni... :D

(#1707) *Ropi* válasza belovary (#1706) üzenetére


*Ropi*
félisten

Mégis mennyiből? ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1708) duni84 válasza belovary (#1706) üzenetére


duni84
aktív tag

*kezdőknek* a topik címe, de haladóknak is simán rendben van: dell u2311h. rendszeresen felbukkan a hansznált hirdetések között 30e környékén. rizikó gyakorlatilag nincs vele és pontosan be lehet lőni a színeit is, amik nem másznak el idővel. mert nyilván 400-500e monitorokat venni kezdő esküvőzéshez tök felesleges. ugyanúgy, ahogy a "kardos mangalányos" 3 ventis vga is :)

[ Szerkesztve ]

#metszéspontok

(#1709) .DLL válasza Melanor (#1701) üzenetére


.DLL
veterán

Vajon az én Dell P2414H-m jónak számít színmunkára? (AH-IPS)

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#1710) belovary


belovary
senior tag

Nem tudom mennyiből, de egyértelmű, hogy nem szeretnék sokat költeni... :) Fogalmam sincs, hogy melyik monitor az, amitől egyáltalán szabad nézni, és az árban honnan indul. Ha 30-ért lehet kapni faja, de ha 50-től, akkor onnan nézem. Ez amúgy tényleg tipukusan az a szitu, hogy fontos, de az ember sajnál sokat költeni rá. Jelenleg egy ősrégi 19-es masinám van, na meg még egy annál is régebbi őskövület, de nem olyan rosszak. De messze vannak az ok jelzőtől. Azt sem tudom miket kell nézni, mi a jó, mi nem.

(#1711) *Ropi* válasza .DLL (#1709) üzenetére


*Ropi*
félisten

6 Bit + FRC-s LG panel van benne WLED háttérvilágítással, tehát még az sRGB színteret sem tudja 100%-osan megjeleníteni (valahol 85-90% közt van, ha jól emlékszem): az utolsó 2 Bitet az algoritmus "tippeli meg". Szerencséd, hogy nem vagy érzékeny a PWM-es világítására.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1712) Melanor


Melanor
tag

Nekem 2 monitorom van és a kalibrálásánál elmondták, hogy bizony ezek ilyan munkára lettek megálmodva.
Az egyik egy ősrégi Dell UltraSharp 2709W amit használok néha grafikai munkára is, a másik tényleg szépen megjeleníti az összes irodai programot ami egy Dell Ultrasharp U2410f.
Ezeket azért mertem ajánlani, mert bizonyítottak és nem csak nálam, hanem a műszeres bemérésüknél is.

Használtan már mindkettőhöz hozzá lehet jutni ócsóért, de ezekkel nem is veszi fel a versenyt egy 30-40k-s LG, de újonnan 150 alatt sem nagyon találsz hasonlót.

[ Szerkesztve ]

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1713) aleister válasza Melanor (#1712) üzenetére


aleister
veterán

Pont most szereztem be én is egy Dell Ultrasharp U2410f-et. Nagyon jókat olvastam róla ebben az árkategóriában. Eddig egy általam kalibrált TN-t használtam a feldolgozás nagy részére, a színi simítátásnál meg ráküldtem az anyagot a Pana plazmára. Nyűg volt már ez a dual kijelzős megoldás, és fogyasztásban is biztos előrébb leszek. :)
Kíváncsi vagyok, hogy hol helyezkedik el a H-IPS a gyakorlatban a plazmához képest.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1714) Melanor válasza aleister (#1713) üzenetére


Melanor
tag

Jó választás volt. Bár a PVA panelt én szebbnek, hitelesebbnek látom.
Már én is csak szemre kalibrálok, vagy évente van lehetőségem kölcsönkérni egy spektrométert.
Viszont a pwm az zavar. Most keresek egy pwm menteset, nem baj ha nem 1 milliárd színes csak 16 millió...

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1715) aleister válasza Melanor (#1714) üzenetére


aleister
veterán

Én eddig hála égnek nem volt érzékeny az informatikában tapasztalható egyéb "villódzós" jelenségekre, így bízok benne, hogy a PWM-mel sem lesz problémám.
Egyébként nem szemmel kalibrálok, hanem Spyder 3-mal. :)

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1716) Melanor válasza aleister (#1715) üzenetére


Melanor
tag

Szerencsés vagy. Én már nem foglalkozok hivatásszerűen fotóval, és ha mégis, akkor is tárgy, vagy épület a téma. Ezért nem is vettem spektrométert. Amikor pedig kellett volna, akkor olyan ára volt....
Sajna vannak húzósabb napjaim, a mostani pl 2 hónapja tart, amikor nem ritka a 12-14 óra monitor előtt. Ez a dohányzásról való leszokás következtében sajna a szünetek megszűnésével, lecsökkenésével is járt.
Még hogy a dohányzás káros...
Na mindegy , a pwm mentes monitor lehet hasznos lenne a 2410 meg megy a 27-es mellé portré módban.

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1717) aleister válasza Melanor (#1716) üzenetére


aleister
veterán

Én is sokat vagyok monitor előtt sajnos.
Képernyős munkánál nem véletlenül jár óránként a 10 perc szünet. Szerintem állítsd be mindig valami detonátort, és mozgasd meg magad, mászkálj egy kicsit.
A vérkeringésnek, szemnek, idegrendszernek is jót tesz egy kis lazítás. Ha a dohányosokonak jár, akkor miért lenne más kivétel. :)

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1718) Melanor válasza aleister (#1717) üzenetére


Melanor
tag

Szerencsére nem vagyok ideláncolva, akkor megyek el innen amikor akarok, csak áttértem elektromosra, amit, mivel saját irodám van, használhatok bármikor és elmarad a jól megszokott nikotináhség. Viszont a detonátor remek ötlet.

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1719) *Ropi* válasza aleister (#1717) üzenetére


*Ropi*
félisten

A szemet az lustítja, ha egy pontba (síkba / távolságra) nézel sokáig (pl. sok monitornézés után távolra egy ideig nem lát jól az ember). Meg kell mozgatni különböző távolságokba és szögekbe (de nem 100-asba :D) nézéssel, hogy visszanyerjék a szemizmok a rugalmasságukat.

Egyébként nekem is 2709-es Dell-em van, meg egy Eizo...

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1720) Gondwana válasza aleister (#1713) üzenetére


Gondwana
addikt

(én ma rendeltem u2410-eket, de reggel òta még nem ìrtak vissza)

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#1721) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Kicsit OFF itt ez a monitoros téma: jobb helye van a monitorkalibrálós topicban: ha válaszoltok, oda írjatok kérlek!

Köszönöm! :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1723) *Ropi*


*Ropi*
félisten

A múltkor valaki megkérdezte, hogy miért kell több mentés földrajzilag különböző helyeken a képekről...Hát ezért. Így direktben megkérdőjelezem a hölgy épelméjűségét: 20 komplett anyaggal mentetlenül rohangászni több, mint orosz rulett. :N Az meg, hogy a kocsijában hagyja, a felelőtlenség netovábbja. Legalább a memóriakártyákat tartotta volna magánál...Erre nincs mit mondani: aki hülye...Maximálisan kiérdemelte. Teljes joggal perelhetnének a párjai, de ahogy olvasom piszok nagy mázlista, hogy nem léptek a nyakára...

Már milliószor kiveséztük a biztonságos adattárolás témáját, de ilyen történetek hallatán mindig időszerűnek érzem emlékeztetni a környezetemet, hogy nagyon figyeljen oda rá.

Ti mit tesztek a fotózási helyszínen az anyagaitokért?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1724) _seth_ válasza *Ropi* (#1723) üzenetére


_seth_
veterán

Én a felszerelést mindig magamnál tartom, a mosdóba sem megyek nélküle és a kocsiban sem hagyom egy percre sem.
Helyszínen mondjuk alapból 2 memkarin megvan minden a vázban, amíg 1 kártyás váz volt addig menet közben volt egy mentés notira is, bár legutóbb már 2 kártyás váz esetén is le volt mentve menet közben is ha már csak ezért vettem egy kis dellt korábban :) Tárolva összesen 4 vinyón van a cucc 2 különböző helyen + memkarikon amíg nincs odaadva a kész anyag. A kész anyag még felhőbe is felkerül :)

(Igaz én még nagyon kezdő vagyok tehát óriási vinyók sem kellenek még és nincs is minden hétvégén fotózás :) )

[ Szerkesztve ]

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#1725) JohnyBlue válasza *Ropi* (#1723) üzenetére


JohnyBlue
őstag

A memória karik egy ThinkTank SD Pixel Pocket Rocketben vannak tárolva, amit pedig a zsebembe rakok és kikötöm a nadrágszíjamhoz.

A fotós táskám (Inverse 200)az estek 99%-ban rajtam van.
Amikor meg eszek, pihegek akkor vagy a személyzet asztalához vagy ha ez nem megoldható akkor a zenészhez kérezkedek be :)

Tárolás: munkahelyi szerver mellé be van rakva másik vasdarab :) Otthoni fájl szerveren meg kompúteren oszt ennyi :)

[ Szerkesztve ]

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#1726) *Ropi* válasza JohnyBlue (#1725) üzenetére


*Ropi*
félisten

Csak ne jöjjön megint a titkosítós vírus, ugye? :DDD Offline backup is kell.

Az én megoldásom: a vázban 2 kártyára íródik az anyag, ebből az egyik nálam, a másik Ildinél, plusz a laptopon is egy-egy másolat. Így ha rám esik egy műhold és kártyástul palacsintát süt belőlem, akkor is van a nálam lévőn kívül még 2 másolt példány már a fotózás helyszínén is. Hazaérve 3 redundáns szerver földrajzilag 3 különböző helyen, ebből egy a biztonság okáért offline, manuális frissítéssel. Lehet "ágyúval verébre" hozzáállásnak tűnik, de én nyugodtan alszom. :))

Egyébként szerintem a biztonságos adattárolás szűk keresztmetszete még mindig az út hazafelé, mert akkor minden (kártyák, image tank / laptop) egy helyen van: ha lezuhan / elsüllyed / kisiklik / karambolozik az ember, akkor minden elveszhet (Ne legyen igazam!). :N Erre jelentene megoldást a gyorsabb mobil net: úgy már indulás előtt vagy menet közben fel lehetne tolni a szerverre - ez lesz a következő lépés, ha az infrastruktúra majd engedi.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1727) ateszm válasza *Ropi* (#1726) üzenetére


ateszm
senior tag

Erre jelentene megoldást a gyorsabb mobil net: úgy már indulás előtt vagy menet közben fel lehetne tolni a szerverre - ez lesz a következő lépés, ha az infrastruktúra majd engedi

Még nincs meg Neked? Most igazán megleptél...:))

(#1728) JohnyBlue válasza *Ropi* (#1726) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Jaja tuuudom, Egyébként az van most tervben. A pincében a fagyó meg a szárítógép mellé majd berakok egy számológépet. :) A kis cukor vas már megvan, már csak pár winya kell bele :D

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#1729) *Ropi* válasza ateszm (#1727) üzenetére


*Ropi*
félisten

Természetesen használok mobil netet: azzal működik a *szívdobbanás*. ;) Sajnos a raw fájlok feltöltéséhez ez kevés: jelenleg nincsen olyan, adatforgalmi korlát nélküli konstrukció Mo.-on egyik szolgáltatónál sem, ami elég gyors (jelenleg a Telenor 150 MBit-je a leggyorsabb tudtommal, de ehhez inkább GBites kapcsolat kellene: az még vezetékesen is ritkaságszámba megy) egy átlagos esküvő 100 GB nagyságrendű nyers adatállományának a feltöltéséhez. És akkor az áráról még nem is beszéltünk, meg arról, hogy a szolgáltatók szeretik tiltani az ftp és egyéb más fontosabb portokat az illegális felhasználást megelőzendő... :N

(#1728) JohnyBlue: Nem sokáig fogja bírni a pince klímáját. ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1730) aleister válasza *Ropi* (#1723) üzenetére


aleister
veterán

Fotózási helyszínen én csak annyit tudok tenni, hogy párhuzamosan ment a vázam. Ha megtelik a 2 kártya, akkor mennek be a táskába, és jön a következő 2.
Kapacitással eddig mindig bírtam, így nem volt szükség a photo bankos megoldásokra.

Az otthoni tárolás az teljesen más kérdés. Őszintén megvallva én nem látom feladatomnak az esküvői fotók tárolását. A digitális utómunka során a képességemhez mérten a lehető legjobban feldolgozásra kerülnek a nyers fájlok. Miután átadom őket a megrendelőnek, az együttműködésünk véget ér. Ez alól egy kivétel van, aki egész napos fotózást kér (a készülődéstől a lagziig), annak felhőben és a kiírva dvd-re is tárolom az átadott JPG-ket. Bármikor el tudja őket érni, ha esetleg neki elvesztek. De ez egy bónusz szolgáltatás, ami a "premium" megrendelőket illeti.

Nyilván a kedvenc képeim, amik ilyenkor születnek, azok átkerülnek a privát katalógusomba NEF-ként is, de ez esküvőnként max ha tucatnyi.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1731) JohnyBlue válasza *Ropi* (#1729) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Pince alatt ne egy felnedvesedett, penészes gányt gondoljál el :) Hanem egy teljesen száraz, normál helyiséget ;) A hőfokok meg télen 15-re nyáron meg 25-re állnak be (sacc/kb) szóval nem olyan vészes ;)

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#1732) *Ropi* válasza aleister (#1730) üzenetére


*Ropi*
félisten

Image tank-re / laptopra nem azért van szükség mert kihagyhatatlan, hanem mert velük eggyel több a lehetőség a fájlok mentésére. ;) 3-4 esküvőre elég 64 és 128 GB-os kártyapárom van: cserélnem sem kellene egész nap, de mégis mentek, mert maximálisan mindent meg akarok tenni "Murphy" ellen. :)

Gondolom fotóriporteri tevékenységként adsz számlát, akkor viszont a vonatkozó törvény értelmében 5 évig köteles vagy megőrizni.

Mondjuk én is prémium szolgáltatásként hirdettem, de aztán végül mindenkinek megtartottam az anyagát, mert amikor korábban adatmentésre hoztak eszközöket rájöttem, hogy milyen fontosak az emlékek az emberek számára. :)

(#1731) JohnyBlue: Azt feltételeztem, hogy rendben lévő helység, csak azt nem tudtam, hogy télen mennyire hűl le.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1733) aleister válasza *Ropi* (#1732) üzenetére


aleister
veterán

Azt megkérdezhetem, hogy a praxisod alatt hány olyan eset volt, amikor hónapok, évek múlva megkeresett a pár, hogy megvannak-e még esetleg a képeik, mert nekik elvesztek?

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1734) *Ropi* válasza aleister (#1733) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szerencsére csak más kollégáktól hallottam ilyen eseteket, akikkel megtörtént. Nekem olyan volt, amikor képet újra kellett vágni más beállításban, mert az esküvőn készült az - utána nem sokkal - elhunyt nagymamáról az utolsó kép és a temetésén azzal kívántak megemlékezni róla.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1735) aleister válasza *Ropi* (#1734) üzenetére


aleister
veterán

Köszi az infót!
Ez megerősített abbéli hitemben, hogy elhanyagolható számú esetben van csak rá szükség. Főleg, ha azt nézzük, hogy Te ezerszer régebb óta, és jóval nagyobb volumenben műveled ezt a dolgot, mint én.
Tudom, hogy néha jól jön (a megrendelőnek), de statisztikailag annyira nem marginális ezen esetek száma, hogy emiatt plusz pénzt és időt én nem szánnék rá. :)

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1736) *Ropi* válasza aleister (#1735) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ez is (olyan mint a) biztonsági mentés: mindig akkor van rá szükség, amikor nincs. ;) :DDD De egyébként vsak az esküvői anyagokról kérdeztél: a sorok között olvasva láthatod, hogy írtam, hogy az adatmentésre hozott memóriakártyák és egyebek miatt döntöttem úgy, hogy mindent megtartok. Tehát adatvesztésem nem volt szerencsére, viszont nem egy esetet tapasztaltam másoknál: ahogy azok elromolhatnak, úgy bármi más is. ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1737) duni84 válasza aleister (#1733) üzenetére


duni84
aktív tag

ugyan nem tőlem kérdezted, de eddig 2 ilyen volt. az egyik 1 hónap múlva (oké, valószínűleg csak szerette volna még egy példányban, pl a szüleinek, de természetesen ilyenkor úgy csinálunk, mintha hinnénk a nyilvánvaló kamu sztorinak és boldogan segítünk), a másik 2 évvel később. amúgy én speciel verébre ágyúval megoldásnak gondolom a túlzott paranoiát. nem utángyártottak a memóriakártyák, nem házilag helyre forrasztgatott a kártyafoglalat (egyszer volt ilyen, amikor használt gépet vettünk, mert másnap reggelre kellett és az eladó elhallgatta ezt az apróságot, szerencsére hamar kiderült a turpisság fontosabb adatok vesztése nélkül), nem bejáratós hdd se a gépben, se a nas-ban és megfelelő zár a bejárati ajtón. a kocsi pedig nem szerepel a tolvajok "most wanted" listáján, meg az ablakán benézve túl sok értékkel sem kecsegtet. szerencsére már az esküvők sem olyanok, amikor folyamatosan a komplett felszerelésen kell ülni, különben lába kél/eltörik/leesik, így esemény közben bőven elég, ha a szolgáltatói asztalhoz kerül. hazaútra pedig elég egy pohár kóla bárhonnan, mert kávé/cukros lötty/energiaital nélküli életvitel mellett az is elég, hogy egyben hazaérjen bármelyikünk :) meg persze az sem árt, ha a karma bankba a pontokat befelé rakosgatjuk, nem pedig folyton csak kiveszünk és akkor erre az egészre nem is lesz szükség, de ez csak egy vélemény, mert ha valami miatt folyton aggódunk, akkor azt be fogjuk vonzani (szép magyariul megmodva).

szóval volt már, hogy ilyen-olyan indokkal kértek korábban átadott sorozatot.

*Ropi*: erről az 5 évig megőrzős dologról nem tudtam, ha fotó riporteri számlát ad az ember (ilyet nem is adhat esküvőről, nem? még akkor sem, ha papíron ír hozzá egy cikket és publikálja, mint workaround a rendeletekhez. vonatkozik valami hasonló azokra is, akik fotós tevékenységről adnak számlát? tényleg sohasem foglalkoztatott ez a része, mert "úgyis megőrzöm az idők végezetéig" vagy csak akkor, ha szerződésbe beleírja a delikvens?

#metszéspontok

(#1738) *Ropi* válasza duni84 (#1737) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Karma bank" - ez tetszik. :)

Nemzetközi szinten 15 év az előírt (ehhez tartom magam én is), a hazai törvény ebből a szempontból engedékenyebb: 5-re mérsékelt a publikált anyagoknál (ha meg véletlenül valamilyen szerzői jogi vita van akkor a jpeg alapból nem játszik, csak a raw bemutatásával igazolhatod magad). Amíg ez nem volt ennyire köztudatban, előtte akikkel beszéltünk erről kollégákkal azok általában 1 évig őrizték meg HDD-n, vagy DVD-n amíg a lemez meg tudta tartani az adatot. ;) Ha a szerződéstetekben többet írtok mint 5 év akkor ahhoz kell tartanotok magatokat, ha semmit vagy kevesebbet akkor meg az 5 évhez. A riportként jegyzés valóban nem 100%-os megoldás (a kreatív része pl. sehogy sem fér bele). Ugye szakképesítéshez kötött tevékenység, ehhez elfogadják az OKJ-s papírt, valamint a szakirányú BA és MA képzést. OKJ-s képzés több helyen van, kétféle változat létezik: az “alkalmazott fotográfus” és a "fotográfus és fotótermék kereskedő". BA végzettséget a Kaposvári Egyetemen, a BKF-en és a MOME-n szerezhetsz, MA-t egyedül a MOME-n. A céges formáról pár éve írtam, azóta annyi változott (a TEÁOR kódokon kívül :D), hogy bejött a KATA: ha az ember belefér a 6M keretbe, akkor így érdemes csinálni EV-ként, sokkal kevesebb a vele járó hercehurca. De ezt úgyis tudjátok... :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1739) Melanor


Melanor
tag

A földrajzilag több helyen, valamint az offline mentés hasznosságát megtanultam egy életre, amikor egy villám nem csak az összes gépet nyírta ki (és a plottert), hanem a nas-t is, akármilyen mirror raid volt. A Kürt meg drága.

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1740) *Ropi* válasza Melanor (#1739) üzenetére


*Ropi*
félisten

Pontosan ezért vannak nekem is 3 helyen. :K Inkább tartsanak megalomániásnak, de az adatok maradjanak meg. :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1741) JohnyBlue


JohnyBlue
őstag

2016 Január 01-től a mostani helyi anyakönyvvezetők megszűnnek! Az esketések átkerülnek a Járásokhoz. Ahol hivatalsegédeket fognak kiképezni erre a feladatra.

Az esketések, normál esetben csak hétfőtől – péntekig fognak menni. Gondolom a szombati napért ugyanúgy kell majd pénzelni bűnyállal mint eddig a kihelyezettekért.

Igazából minket ez nem érint. A pár kifizeti a plusz zsét oszt megyünk kattogni amikor és ahova mondják. Ez a járásos játék inkább falun lesz majd nagyon érdekes. pl. Biharnagybajomban eddig összeadták szépen a párokat és frankó volt minden. Most meg mehetnek majd Püspökladányba , de jóóó lesz.

Az informátorom nem tud arra választ adni arra a kérdésemre, hogy ha már le van foglalva egy 2016-os szombati polgári azzal mi lesz :D

[ Szerkesztve ]

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#1742) Melanor válasza *Ropi* (#1740) üzenetére


Melanor
tag

A te dolgod hogy kezeled a munkádat, de ha elviszi az éves profitot egy Kürt számla.....

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1743) *Ropi* válasza JohnyBlue (#1741) üzenetére


*Ropi*
félisten

Indirektben ránk is ki fog hatni, mert ha a pároknak messzebbre kell menniük, akkor az akárhogyan is de időveszteség, amit valahol be kell hozniuk. Tehát jobban oda kell majd figyelni a szervezésre és a menetrend betartására.

(#1742) Melanor: Évekkel ezelőtt, amikor még csak 1 backup szerverem volt, akkor szétesett benne a RAID tömb ~5 GB adattal. Ne egy egyszerű tömb hibára gondolj, amit 1-2 nap alatt helyreszámol a gép, hanem konkrétan hiányzott az MBR-rel együtt a header, ami megmondja a vezérlőnek, hogy milyen tömb milyen blokkmérettel és paritással, hány lemezből áll, stb...A legtöbb cég el sem vállalta, amelyik meg igen az 2M alatt nem sokkal mondott rá árat...Ezen annyira felszívtam magam, hogy vettem egy nagy levegőt és megcsináltam kb. fél óra alatt. :)) Nagy tanulság volt, többek közt ezért is vannak már több szerveren a biztonsági mentések. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1744) *Ropi* válasza Melanor (#1742) üzenetére


*Ropi*
félisten

Egyébként szerintem félreértetted, mert pont én mondom, hogy a backupon sosem szabad spórolni. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1745) Melanor válasza *Ropi* (#1744) üzenetére


Melanor
tag

Nem értettem félre :) Rosszul fogalmaztam. Mindenkinek a saját dolga, hogy hogy ment. Itt a szomszéd irodában egy vírus titkosított le minden fájlt. Természetesen a biztonsági mentésre használt külső winyó is be volt dugva, így azok a fájlok is kaptak egy kis kódolást.
Hát, fárasztó dolog ki be cibálni azt az usb-t...
A RAID tömböd nem raid 0 volt? Ami tükröz? Mert ha raid 1-ben hal meg winyó akkor van hasonló, de akkor vagy buktad az adatot vagy Kürt...

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1746) *Ropi* válasza Melanor (#1745) üzenetére


*Ropi*
félisten

Rajtad kívül tudok még vagy 5-6 ismerőst, aki sajnos szintén benyalta azt a titkosítós vírust... :N

4 db 2TB-os lemezből álló RAID5 tömb volt, szóval nem annyira egyszerű történet.

Egyébként a R0 nem tükröz: az csak gyorsít (sávosan vannak tárolva az adatok, így az elméleti olvasási sebessége majdnem 2x, az írási viszont <1x). A R1, amire gondolsz, hogy tükröz: az 1x ír és 1x olvas, viszont ha az egyik lemez meghal a másikon még mindig megvan az adat. A R5-nél már paritás is van, ha tehát bármelyik lemez kiesik még mindig megvan az adat és új lemez betételével helyreszámolható a tömb: minden megy tovább. Csak egy ekkora tömb esetében mint az volt, a helyreszámolás ~2 nap... ;) Most már 4 meg 5 lemezes tömbjeim vannak 3 TB lemezekből: azokt simán 3-4 napig inicializálja. :))

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1747) Melanor válasza *Ropi* (#1746) üzenetére


Melanor
tag

Azért az említett vírust benyalni sem volt egyszerű. Mivel kíváncsi voltam a folyamatra, ezért egy tiszta offline Pc-n reprodukáltam, hogy kísérletezzek. Jön egy (a google szerint) szír nyelven íródott e-mail). Már az e-mail kliens is pirosan villogott, a benne található zip kicsomagolásánál már nem láttam semmit a megnyílt ablakoktól, amik kb annyit mondtak, hogy NE CSINÁLD! A kicsomagolása után még rendszergazdaként kellett futtatni valamit....
A Cancel, mégsem, egyáltalánbiztosnem gomb nem egy haszontalan dolog.

Viszont hogy ne legyek ismét nagyon off, belekezdtem életem első fotókönyv szerkesztésébe és alig találtam valakit, aki megoldja nekem a könyv levilágítását, majdnem mindenki digitális szopertechnológiával nyomtatja. Nekem a nyomtatott dolgok hosszútávú eltarthatóságáról sajna régi és nagyon negatív tapasztalataim vannak, így kérdezném azt aki használ ilyen nyomtatott dolgokat. Mennyire tartósa? Vagy csak simán maradjak a levilágított oldalaknál, hisz azt is össze lehet fűzni, ráadásul a referenciaanyag amit kaptam több mint meggyőző volt. Cserébe drága. Legalábbis a cewé-hez képest.

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1748) JohnyBlue válasza Melanor (#1747) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Én ezt céges környezetben simán tudtam produkálni :D

anyós (valami Indiai emberkével levelez) így szólt nekem, hogy gmailban átküld nekem egy levelet oszt nyomtassam már ki. Átjött egy angolul íródott levél valami csatolmánnyal. Parasztosan kinyomtattam a levelet meg bele se olvastam, mert leszartam mert fortyogott az agyam, hogy este 9 kor ezzel kell basznom az időm...volt valami rtf fájl is mellékletként meg valami csomagolt fájl... ezt is megnyitottam ami benne volt kinyomtam. Utána gép kikapcs oszt hazamentem. Másnap kolléga hív, hogy Jani nagyon teker a gép, meg a hálózati meghajtókon eltűntek az ikonok.... mind fehér lett... akkor már tudtam, hogy mi van.... :D

DE ami poénos hogy a gépen rendszergazdai jog nélkül fingani se lehet, symantec anyámkínja úgy van belőve, hogy ha meglát a gép előtt akkor is riaszt... de erre semmi ... :D

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#1749) *Ropi* válasza JohnyBlue (#1748) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Másnap kolléga hív, hogy Jani nagyon teker a gép..."

Tudod, mit jelent a Symantec? Hogy "syman tecer" (simán teker)... :DDD

(#1747) Melanor: Honnan kaptál ref. anyagot?

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1750) aleister válasza *Ropi* (#1749) üzenetére


aleister
veterán

Jájj! :D

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.