Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2001) *Ropi* válasza Gondwana (#2000) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az anyag hátterekkel az a baj, hogy gyűrődnek és nagyságrendekkel több utómunkát igényelnek mint a papír. Egy időben fehér (festetlen) teherautó ponyvát használtam: az egyik oldala fényes, a másik matt.

A továbbiakban folytassuk a vakus topikban, mert ez a téma oda tartozik!

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2002) Du-Pi válasza grigo (#1998) üzenetére


Du-Pi
csendes tag

irtam pü-t

(#2003) *Ropi* válasza grigo (#1998) üzenetére


*Ropi*
félisten

Még egy gondolat, amiről már írtam korábban: a pároknak nagyon nem mindegy, hogy hány adag enni,- és innivalóval kell számolniuk az esküvőn: nem biztos, hogy őszinte lesz a mosolyuk ha a fotósuk bejelenti, hogy hozna még egy-két lelkes kezdőt, akiktől ugyan képet nem fognak kapni, de legalább megetethetik őket. ;) Pl. cOxErÉk is kérdezték tőlem anno, hogy el tudom-e vinni magammal őket (ráadásul ők még a képeket is átadták volna), de egyrészt már akkor is volt Ildi, másrészt abban az esetben ha ő otthon maradt volna akkor egy embert tudtam volna vinni helyette (de akkor is csak olyan párhoz, ahol együtt készülődnek és a menyasszony nem igényli a női fotós jelenlétét). Viszont cOxErÉk is ketten vannak ugye és mindketten szerettek volna jönni, így nem tudtuk megoldani. :N

Manapság pedig egyre aktuálisabb: ezért sem szeretnek a fotósok magukkal vinni mást. ;) Pont ma mondta egy kolléga, hogy a személyes ismeretségi körében 10%-ra tehető azoknak a száma, akik minden előképzettség nélkül egy reggel úgy ébredtek, hogy esküvőfotósok. :N

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2004) *Ropi* válasza *Ropi* (#2003) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az öttusa ehhez képest gyerekjáték... :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2005) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Lefotóznád?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2006) daniduke


daniduke
tag

Sziasztok!
Épp olvasom át a topikot, mert nemsokára a gyakorlatban is alkalmaznom kell az itt összefoglalt rengeteg tippet, trükköt (köszi :) )
Viszont eddig még nem találkoztam, ill. a kereső sem segített a terhes menyasszony témával. Voltatok már Ilyen helyzetben? Mire kell ilyenkor kiemelten figyelni? (a lengőajtón kívül :DDD )
8. hónapos lesz a hölgy a nagy napon, így azt hiszem az olyan praktikák ahol diszkréten próbálnám nem kiemelni a pocakot már nem játszanak.
Köszi :)

https://www.flickr.com/photos/133492723@N03/

(#2007) _seth_ válasza daniduke (#2006) üzenetére


_seth_
veterán

A nagytele laposít ;] Van erre szabály is, 8. hónap az 800 mm ;]

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#2008) *Ropi* válasza daniduke (#2006) üzenetére


*Ropi*
félisten

Arra figyelj, hogy ilyenkor minimálisan terhelhető a lány és ne csodálkozz, ha hirtelen nemet mond valamire, amire addig igent mondott: abban az állapotban pillanatonként változik a fizikai teljesítőképessége és az, hogy mi kényelmes vagy már nem fér bele. Ne tervezzetek hosszú fotózást és ásványvíz meg WC mindig legyen a közelben!

Ha mindenáron takarásra játszotok, akkor lehetőleg ne sokat fotózd profilból, egyébként valamennyire saját maga is el tudja fedni (csokor + egyéb tereptárgyak + a kompozíció helyes megválasztása).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2009) daniduke válasza *Ropi* (#2008) üzenetére


daniduke
tag

Köszi :R

Seth: az a baj hogy a hölgy alapjáraton sem az a norvég típus, úgyhogy nincs az a nagytele ami elég lenne :D

https://www.flickr.com/photos/133492723@N03/

(#2010) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2011) Gravity1234


Gravity1234
tag

Sziasztok!

Segitseget kernek, a videos topicban egyelore nem jott egyertelmu valasz de gondolom hasonlo a helyzet a fenykepekkel is.

Ha keszitek egy eskuvoi filmet (vagy barmi mast megbizasbol), ertelemzeruen szeretnem a sajat weboldalamon is majd lathatova tenni mint referencia munka, (linkelve youtube, vimeo-rol) ehhez minden esetben kell a megrendelo irasos engedelye, vagy megtehetem alapbol is, merthogy az en munkam?

koszonom
G.

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#2012) *Ropi* válasza Gravity1234 (#2011) üzenetére


*Ropi*
félisten

Videónál (és slideshow-knál) annyiból bonyolultabb, hogy ott az alatta lévő zené(k)ért is jogdíjat kell fizetni és arról is licensszel kell rendelkezned. Ráadásul itthon az Artisjus nem könnyíti meg a dolgokat: ha pl. egy külföldi oldalon (pl. Animoto) licenszelsz royalty free zenét, hiába használhatod jogosan, attól függetlenül itthon még be kell csengetned az Artisjusnak az érte járó jogdíjat, amit aztán később visszaigényelhetsz a licenszt bemutatva. Egyébként a Youtube és a Vimeo is bekéri a licenszt, egyébként korlátozzák vagy akár teljesen le is tiltják a klip lejátszását.

A képanyagra vonatkozóan: a törvény szerint minden egyes szereplőtől kell(ene) írásbeli nyilatkozat (de ez nem igazán életszerű), de ezt egy jól megírt szerződéssel meg lehet kerülni. Ami a szerződésetekben van az anyag felhasználására vonatkozólag, az eléggé meghatározza a további lehetőségeket, így csak ennek ismeretében lehet bármit is mondani. Ha nincs deklaráltan tiltó nyilatkozat részükről akkor felhasználhatod, ha azonban bárki le akarja szedetni akkor le kell venned, hiszen nem kaptál tőlük írásos beleegyezést.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2013) *Ropi* válasza *Ropi* (#2012) üzenetére


*Ropi*
félisten

Bemásolom ide dióhéjban, amit a másik topiba írtam:

A Ptk. 2:48. § (1) és (2) bekezdéseinek szempontjából az esküvő nem tömegrendezvény besorolású, hanem családi esemény.

Hogy ne legyen egyszerű a tömegkép fogalma egy minden konkrétumot nélkülöző besorolás: nincsen meghatározva a résztvevők minimális létszáma, amitől már tömegképnek minősül valami. A lényege, hogy olyan sokan legyenek rajta, amikor már képtelenség lenne minden szereplővel egyesével jóváhagyatni (hogy elegen voltak-e rajta vagy sem azt majd a bíró dönti el adott esetben).

A ráutaló magatartás ebben az esetben is elfogadott a fotózás engedélyezésére, például ha látszik, hogy a fotóalanynak tudomása van a kép készítéséről és hagyja magát fotózni. Viszont fontos, hogy a fotózáshoz való hozzájárulás nem jelent a kép felhasználásához, közléséhez való hozzájárulást is automatikusan! Magyarán az a (kissé abszurd) helyzet, hogy elvileg mindkettőre külön kell(ene) engedélyt kérni.

Ha egy képet le szerettek volna szedetni eddig is levettük mert jobb a a békesség, viszont azt vélhetően többen nem tudták, hogy a szereplőknek valóban van lehetőségük ezt kérni - hiszen a saját képmásukhoz való joguk a szerzői jogot ebben az esetben felülírja.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2014) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Mindeközben Ausztráliában ezzel etetik az esküvőfotósokat... :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2015) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Ha már technikai fórum (is) vagyunk, akkor Claire Danes ruhája a tegnapi MET Gáláról:

Igen, jól látjátok: világít (üvegszálas). Azért kíváncsi lennék, hogy az akkut hova dugta... :))

Mondjuk ez már a túl feltűnő kategória: állandóan magára húzza az ember tekintetét ha látótérben van. Az biztos, hogy önbizalom hiányosoknak tökéletes: ebben folyamatosan dicsérni fogják a viselőjét. :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2016) kriszwells


kriszwells
aktív tag

Üdv! Egy ismerős szeretné, ha fényképeket készítenék róluk, de nem az esküvőn, hanem előtte, csak úgy pár helyen. Ilyen jellegűt még nem csináltam. Van valamilyen hasznos segédlet, amit el lehetne előtte olvasni?
Különösen az utómunka része érdekelne. Ligktroomal dolgozom, és a feldolgozáshoz valamilyen segítség jól jönne. Van valamilyen gyakori mozzanat, amit szoktak ilyen jellegű képeknél alkalmazni, gonodlok itt presetekre, elmosás élesítés, zajszűrés stb... Köszönöm!

Core i5 10400F, Lenovo T32h-20, Nikon Z Fc, Pocketbook Sense 630, GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 , https://www.youtube.com/channel/UC9JycGJu4WSrta7RomJtinA

(#2017) *Ropi* válasza kriszwells (#2016) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ez a kérdés tipikusan a kezdő, esetleg a haladó fotós, vagy a Ligktroom topik témája.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2018) ooooobi


ooooobi
senior tag

Sziasztok milyen gyújtótávot használtok leggyakrabban esküvökön? Egy ismerös lagziját elvállaltam barátilag, bár tudom hogy sok meló lesz vele. Van két fixem, 20/1.8 (ekv40mm), 45/1.7 (ekv90mm) meg egy14-42 es kitobi, de ezt hanyagolnám inkább. Váz az lesz 2 de lehet 3 is összjön. Egy nagylátó gondolom kellene mindenképp mivel a kit nem az igazi, föleg benti térben. Csak ezért a dologért nem vennék új obit. Viszont régóta tervezek egy jobb objektívet ami ekv 28mm alatt van. Ajánlották az Oly 12-40/2.8-et viszont ezzel értelmét veszti a 2 fixem, igaz nem kell cserélgetni, meg az eladásukból jobban kijönnék szóval még ez is benne lehet. Vagy egy Olympus 7-14 2.8 (14-28ekv) ez mondjuk j´val drágább, használtan se nagyon látok, de ezzel szépen kiegészülne a mostani szettem egy nagylátóval. Kérdés esküvön melyiknek lenne nagyobb haszna, ha a fixeim is fenn lennének másik gépen ezért nem kell cserélgetéssel bajlódni. Vagy ez már túlságosan széles ilyen gyújtáv fölösleges?

https://steamcommunity.com/id/ooooobi/

(#2019) ati3x válasza ooooobi (#2018) üzenetére


ati3x
senior tag

Szerintem a 7-14 felesleges. A 12-40 bitang jó obi, de szerintem nem teszi feleslegessé az àltalad említett fixeket. Mert azért azok jóval fényerösebbek, és a rendszer legjobb obijai. Az elgondolàsod helyes: ahàny obi, annyi vàz. Màr nevetséges àron ki lehet fogni kifutó modelleket:em5,gx7, lassan màr az em1-is. Ezzel a 3 szettel azért màr el lehet létezni. Mondjuk lehet màs megközelítes is: az àltalad említett obik mellé egy 12mm-es samyang, a 12-40 helyett meg inkàbb 40-150/2.8 vagy 35-100/2.8 panàra. (szerintem az utóbbi dual is-el elérheti az em1 40-150-et stabi hatàsfok terén az új gx80-as vàzon) szóval van opciód rendesen.

(#2020) *Ropi* válasza ooooobi (#2018) üzenetére


*Ropi*
félisten

Minél több vázad és objektíved van, annál gyorsabb leszel: nem kell cserélgetned az üvegeket a vázakon. Megoldható kevesebb technikával is ha nagyon ismered az esküvők menetrendjét, hogy mikor mi következik és azt mivel lehet a lehető legjobban meglőni - de a 2 váz 3-4 üveg akkor is kb. a minimum amivel a kellő tartományokat le tudod fedni az általánosan használt ekv. 16-200 mm-ig.

Egyébként nem az a kérdés, hogy esküvőn milyen gyútávokat használunk, hanem az, hogy neked milyen gyútávok állnak a kezedre a fotózásaid során, amik a fotózási stílusod részét képezik. ;) Esküvőn mindig olyan gyútávval fotózol, ami a táskádban van, meg amit a téma távolsága megenged. :))

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2021) szaby_gyerek válasza ooooobi (#2018) üzenetére


szaby_gyerek
tag

Szia! egyetértek az előttem szólókkal: egyrészt a fixet ne váltsd ki, az az f1.8 és f1.7 jól jön m4/3 szenzor esetén. :) A 12-40 jól jöhet, mert megoldja a szélest, továbbá ahol van elég fény, ott dolgozhatsz azzal. De sajnos lesz olyan olyan fényviszony, amikor muszáj a fixekhez nyúlni. Továbbá a saját fotózási stílusod alapján válogasd össze a tartományokat.

12-40 f2.8
20 f1.7
45 f1.8

Hozzá legalább két váz és sok sok akksi. Ezzel már el lehet boldogulni szerintem. (bár a 20-as fókuszban nem legjobb)

(#2022) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Létrehoztam egy FB csoportot a képlopások felderítésére (és remélhetőleg megelőzésére, ha elég figyelmet kap).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2023) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Tegye fel a kezét, akinek ilyen egy napja! Ugye, hogy jó kis edzés? :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2024) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Akik esküvőfotózásban (mint megélhetési forrásban) gondolkodnak, azoknak erősen ajánlom ennek a cikknek az elolvasását. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2025) Real_Necro


Real_Necro
veterán

Belinkelem az alábbi képsorozatot ide: [link] :)

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#2026) mouser1 válasza Real_Necro (#2025) üzenetére


mouser1
csendes tag

ezért van nekem kihajtható kijelzős gépem, hogy ne kelljen a sárban hasalnom. bár kétségtelenül professzionálisabbnak néznék ki, mint most :-D

(#2027) *Ropi* válasza Real_Necro (#2025) üzenetére


*Ropi*
félisten

Hiányolod, hogy nem feküdtem alátok? :DDD Bezzeg a medencében nem fotóztunk (Tudom, tudom...). :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2028) Real_Necro válasza *Ropi* (#2027) üzenetére


Real_Necro
veterán

Nyugodtan bemehettél volna a medencébe... ;] :DDD

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#2029) *Ropi* válasza Real_Necro (#2028) üzenetére


*Ropi*
félisten

Van medencétek az új házban? :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2030) belovary


belovary
senior tag

Érdeklődés... ;)
Arra volnék kíváncsi, hogy használtok kisebb stúdiószettet? Vagy kizárólag csak vakuk, esetleg fényformálók a vakukhoz, azt pá? Tudom, eskihez azért kell a mobilitás, de egyikőtöknek sincs, mondjuk otthoni baba, ilyen-olyan fotózásra?

(#2031) Gondwana válasza belovary (#2030) üzenetére


Gondwana
addikt

Én a szombati pàrt bevittem polgàri utàn a cégbe stùdiòzni. 20 perc elég is volt.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#2032) belovary válasza Gondwana (#2031) üzenetére


belovary
senior tag

Ok, akinek komplett stúdiója van, az ..... na szóval irigykedem... ;] de akinek nincs úgymond kifejezetten stúdió, üzlet, ilyesmi, hanem mondjuk otthon, garázs, vagy akárhol berendezett, vagy esetleg kisebb szett amit cipel magával... Csak azért kérdezem, mert van pár emberke aki azért képben van, és egyhangúan mondják, hogy a rendszervaku az játékszer, még a kisebb stúdióvakukhoz képest is. Meg hogy mennyivel több lehetőség, és szebb képeket érhetünk el velük, akár már egy hobbi szettel is.

(#2033) .DLL válasza belovary (#2032) üzenetére


.DLL
veterán

Kérdés, hogy te kevésnek érzed-e a rendszerkaku(ka)t már? Vagy most épp akcióban van hobbi stúdió szett, és megerősítés kell, hogy megvedd? ;]
Nem g__iségből mondom, csak én már kigyógyultam a tech gyűjtögetésből, ha neked is heveny vásárlitiszed van, pihentesd egy kicsit. Ha nem erről van szó, és kinőtted a rebdszervakut, akkor sűrű bocsánatkérésem! :R

(P.H.)

(#2034) duni84 válasza belovary (#2032) üzenetére


duni84
aktív tag

az a helyzet, hogy van "mobil stúdió" nálunk is, de nem viccelek: 2 teljes éve a garázsban vannak "bezsákolva". sokkal többre mész (és a derekad is, meg az idegeid), ha elfogadod a helyzetet, amibe belecsöppensz és azzal dolgozol, amivel lehet (környezet, természetes fények, max vaku, ha nagyon nincsenek olyan természetes fények, amikkel szívesen dolgoznál). az esetek 90%-ában "aznapi kreatívon" úgyis az előre megbeszélt időpont előtt/után 1 órával lesz kereken fele/negyed annyi időd lesz megcsinálni a fotókat. nem szeretnél még állvnyokat és fényterelőket és távkioldókat buzerálni abban a 15 percben :DDD

jobban megéri előre tájékozódni a lehetőségekről (helyszín adottságáról adott napszakban/órában), hogy ne teljes improvizálás legyen egy pillanat alatt, hanem mire elkezdesz fotózni, addigra a teljes sorozat már meglegyen a fejedben (mit, honnan, hogyan). ráadásul olcsóbb és kilóra könnyebb is, mint hurcolni még 3 nagy táskát.

tényleg 2 éve a garázsban vannak a cuccok és minden egyes újabb polc felfúrásánál csak egyre jobban porosodnak a táskáik. x év távlatából picit sajnálom, hogy akkoriban ezekre ment el y összeg. szerintem nem érdemes fejest ugrani bele, aztán sajnálni az elvesztegetett pénzt és időt, amit a kiválasztásra és az összeszedésre szántál

[ Szerkesztve ]

#metszéspontok

(#2035) Gondwana válasza belovary (#2032) üzenetére


Gondwana
addikt

(Nem ìrìgykedni, 12 év utàn felmondàs in progress)

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#2036) belovary


belovary
senior tag

@ .DLL:

Igen! Én kevésnek érzem a rendszervakumat! Jobban szeretném ha 1 helyett, lenne 3-4db... ;] :DDD ;]
Vásárlási kényszerem nincs, már régóta megvehettem volna, de inkább üvegbe rakom azt a pénzt.
egyszerűen tényleg csak érdekel a vélemény, ki hogy csinálja, akinek van, miért van, stb...

@duni84: Igen. Általában az ilyen "stúdiók" eladásának az oka, kihasználatlanság, stb...

Csak azért érdekel, mert gondolom azért ti is hébe-hóba bevállaltok mondjuk egy családfotót, vagy akármi ilyesmit, nem?

Mert ok, akinek üzlete van, berendezett stúdió, és miegymás, annak adott, és az szuper is, de azért nem mindenki rendelkezik vele. ;]

(#2037) m3ss válasza belovary (#2036) üzenetére


m3ss
veterán

en szoktam ernyozgetni, meg off camera vakuzni fotozasokon. viszem mindig magammal, de ernyo + allvany nem mindig. kerul elo, pont azert, amit duni ir..altalaban nincs erre ido. esetleg ha masik napon van a fotozas. softbox idohiany miatt szoba se kerul, ernyot sokkal gyorsabban osszerakom. ezek pl ernyos, bal also kivetelevel. ezek szinten. meg1.

csaladfotozas attol fugg, mekkora a gyerek. kulteren, 4-5 eves gyereknel sokra nem mesz a statikus vakuval, allandoan mashol lesz, ide fut, oda fut nem tudod folyamatosan vinni utana a vakut, meg ha van asszisztens akkor se. pillanatok miatt valszeg jobb is ha nem erolteti ezt az ember es inkabb tullovi a kepet, vagy kihuzza utolag.

en par db rendszervakuval kezdenek, azokkal azert legtobb a legtobb szituaciot meg lehet oldani, konnyu eladni oket, kis helyet foglalnak.

[ Szerkesztve ]

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#2038) belovary válasza m3ss (#2037) üzenetére


belovary
senior tag

Persze, tudom, hogy a rendszervakuval meg lehet oldani a kisebb szitukat, de mondjuk ha a pár szeretne benti, háttér előtti fotót. Most én kifejezetten nem csak az eskikről beszélek. Gondolom nem mondjátok azt, hogy bocsi nincs stúdióm, menj ide-oda. :DDD

(#2039) m3ss válasza belovary (#2038) üzenetére


m3ss
veterán

most akkor a helyszinrol kerdezel, vagy a vilagitasrol? nekem nem vilagos :)

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#2040) duni84 válasza belovary (#2038) üzenetére


duni84
aktív tag

igaziból rengetegszer előfordul, hogy elküldjük máshoz, de nyilván nem a fotózáson, hanem előtte találkozásnál, de még inkább már pár email után. és nem azért, mert nincs eszköz, amivel meg lehetne csinálni, hanem tudjuk, hogy neki nem arra van szüksége, amit tőlünk kapna, hanem arra, amit XY-tól. de szerencsére egyre ritkább az olyan, aki az "excel tábla" alapján "esik be" vagy épp a "mindegy ki, csak kattintsa le", hanem a portfólió alapján választ és a fotósra bízza a megvalósítást és azt kéri, amit tőle szokott látni. persze ez totál off, mert nyilván "kezdő esküvőfotósnak" nehezebb a nem profilba vágó megrendelőket kiszűrnie :( de ha mégis ilyenben gondolkodnál, akkor ne felejts el úgy tervezni, hogy a csomagtartó félig lesz felszereléssel :) (vagy tele, ha kisebb a kocsi) és legyen (idézek) "legalább 3 fényforrásod, de méginkább sok"

#metszéspontok

(#2041) belovary


belovary
senior tag

Nem.... nem... Most nem rólam van szó, hogy én mit szeretnék venni, vagy most portrékat fotóz valaki, magazinnak, vagy speciel kizárólag eskiket. :) Csak arra voltam kíváncsi, hogy biztos nálatok is beesik héba hóba mondjuk egy olyan fotózási felkérés, ahol azért kéne a háttér, esetleg a világosítás.
Vagy totál kizárólag csak eseményfotózás, azt punktum? :DDD

(#2042) *Ropi* válasza belovary (#2041) üzenetére


*Ropi*
félisten

Akkor nagyon leegyszerűsítve a kérdés-választ: igen, akadnak ilyen felkérések is és igen, van hozzá megfelelő stúdiófelszerelés is. Vagy akinek nincs saját az akár bérelhet is stúdiót (felszereléssel együtt).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2043) belovary válasza *Ropi* (#2042) üzenetére


belovary
senior tag

Már hiányoltam hogy leharapd a fejem! :D
Hülyén fogalmazok amúgy. :) Azt akartam kihozni ebből, hogy mondjuk van egy ilyen felkérés, amihez nem kell a legullosabb stúdió, tényleg csak pár kép kell a családnak, akkor azt megoldjátok vaku, esetleg ernyő, meg mondjuk mobil háttérrel? Vagy rádumáljátok egy helyszínre?
Mert szuper a stúdiócucc ha van, főleg ha van hely is hozzá, illetve üzlet.
Amúgy sok melótok van? :D Én hallgattam rátok, és nem vállaltam egyet sem, max gyakorlás! Ja, és belevágtam a tanulásba is, de rohadt hosszú, de majd valamikor papíron fotográfus leszek, persze közben önképzésben keményen kell tolni, mert fél év suli után még a gépet sem vettük elő... :D

(#2044) *Ropi* válasza belovary (#2043) üzenetére


*Ropi*
félisten

Messze volt ez attól... :D PÜ-ben akartam kérdezni, hogy mit is szeretnél pontosan, de még nem volt érkezésem rá - ez egyben válasz arra a kérdésre is, hogy van-e munka. :))

"...van egy ilyen felkérés, amihez nem kell a legfullosabb stúdió, tényleg csak pár kép kell a családnak, akkor azt megoldjátok vaku, esetleg ernyő, meg mondjuk mobil háttérrel? Vagy rádumáljátok egy helyszínre?"

Az a helyzettől függ: ha nagyon ragaszkodnak a stúdiós elképzelésükhöz, vagy olyan jellegű a fotózás, hogy nem életszerű máshol csinálni akkor megkapják (adott hozzá a felszerelés), de bolond aki nem használja ki a jó időt vidámabb kültéri képekhez. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2045) .DLL válasza *Ropi* (#2044) üzenetére


.DLL
veterán

Ehhez csak annyit szólnék kiegészítésként hozzá, hogy amit amúgy meg lehet oldani vaku, esetleg ernyő és mobil háttér segítségével, az azt jelenti, hogy oda nem is kell a "legfullosabb" stúdió. :D

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#2046) *Ropi* válasza .DLL (#2045) üzenetére


*Ropi*
félisten

Neked is kötőtű volt a jeled az óvodában? :DDD

Hazánk egyik *legfullosabb* stúdiója úgy indult, hogy nem lesznek benne fények, mert egyrészt napfénystúdió, másrészt meg jellemzően esküvőfotósoknak célozták be - ők meg úgyis viszik a saját fényeiket. :D Persze tudom, hogy nem ez a jellemző, de széljegyzetként elfér. :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2047) belovary


belovary
senior tag

Egy biztos! Nagy városokban frekventált helyen egy üzlet, stúdióval szerelve lehet dübörög, de kisebb városokban, halott ügy. Nem éri meg fenntartani. Van pár ismerős, aki próbálkozott, van aki hosszú évekig, van aki gyorsan eladta a felszerelést. Most is van aki árulja kompletten, és ha nézitek a hirdetéseket, akkor látjátok, hogy mindenhol kihasználatlanság, éppenhogycsak volt használva, stb...
A bérlés lehet Bp.-en sima liba, de azért a vidéki kisvárosokban ez esélytelen. Azért kérdezgettem, mert pl nálam már sokszor előfordult olyan felkérés, hogy szeretnének ilyen-olyan képet, ami ugye a tipikus fehér háttér, miegymás. Én is inkább a természetes fény híve vagyok, sokkal jobban szeretem a természetben "intézni" ezeket a dolgokat.

Ezért kérdeztem, hogy tuti nálatok is van ilyen felkérés, vagy esetleg a kreatív fotózáson direkt ilyen kérés van, hogy kanapén, fekete háttér, a tökömtudja. :D Most oké, akinek adott bérelni, annak jó, de akinek erre nincs lehetősége, gondolom nem fog fenntartani egy olyan "szar" stúdiót, amint linkelt DLL... ;]

(#2048) *Ropi* válasza belovary (#2047) üzenetére


*Ropi*
félisten

Itt Pesten van kb. 6-8 komolyabb stúdió, meg biztos sok kisebb is. Az óradíjaik változóak, átlagban 5.000 Ft / órától kezdődnek az olcsóbbak mérettől és berendezettségtől függően. Persze stúdió és stúdió között is van különbség: ahol valódi enteriőrt kapsz (nem csak egy technikával telezsúfolt, steril környezetet mint amit DLL linkelt) az jóval zsebbenyúlósabb. Nem írok konkrét neveket mert a Google többet ismer, de a fotóikon láthatod, hogy valódi enteriőrös helyszínt összesen 2-3-an tudnak biztosítani, a többi csak egy üres szoba / terem.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#2049) belovary válasza *Ropi* (#2048) üzenetére


belovary
senior tag

Igen... ez Bp.-t... de onnan 200-250km -re nincs lehetőség stúdiót keresni, nemhogy bérelni. :DDD

(#2050) cOxeR válasza belovary (#2049) üzenetére


cOxeR
Ármester

Akkor az ügyfél oda viszi a fotóst, ahol képet szeretne... :)
Külföldről is jön, több ügyfél is akár stúdióba, akár csak valami magyar lokalizációra fotózni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.