Hirdetés

2024. május 15., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1251) Real_Necro válasza *Ropi* (#1250) üzenetére


Real_Necro
veterán

Ez nagyon beteg. :DDD :C

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#1252) *Ropi* válasza Real_Necro (#1251) üzenetére


*Ropi*
félisten

Annyira rossz, hogy már azért jó. ;) :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1253) .DLL válasza *Ropi* (#1252) üzenetére


.DLL
veterán

Az a szörnyü, hogy ezt valakik(k) elõre megírták, teljes (?) tudatuknál, és ez eléggé sajnos. XD
A második csak szimplán beteg, ilyet még nem pipáltam. :D

(P.H.)

(#1254) *Ropi* válasza .DLL (#1253) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szláv területeken volt az ilyen divat 10-15 éve.

A vasembernél nem tudtam felkelni a földről... :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1255) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Átlagos csoportképek... :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1256) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Végre másnak is eszébe jutott a megelőzés: én is pontosan ezért gyűjtöm évek óta a fotózott párjaim által visszaadott információkon megalapozott tanácsaimat.

Érdekes lenne ennek a felmérésnek a hazai változatát elkészíteni: szerintem a válaszok 95%-a ugyanez lenne. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1257) hibavissza válasza RoryBreaker (#1203) üzenetére


hibavissza
veterán

Igazán bátor figura az, aki egy darab egy kártyás vázzal nekimegy egy esküvőfotózásnak.
Engem is hívtak már családból, ismeretségi körből, hogy csináljak pár képet eljegyzésről/esküvőről/keresztelőről. Mondtam, inkább beszállok a fotós bérébe. Én nem fogok idegeskedni az egy darab egy kártyás váz miatt. Ezek nem megismételhető dolgok. A minimum a két-három váz.

A kérdésem a szakosokhoz: 16 éve volt az esküvőm. Szeretném elkérni a fotóstól a képeinket digitális állományban. Meg akarom úszni a képek szkennelését. Úgy 150 papírképem van.
Mennyi ennek az átlag ára?

[ Szerkesztve ]

(#1258) *Ropi* válasza hibavissza (#1257) üzenetére


*Ropi*
félisten

Sajnos nagyobb esélyed arra van, hogy már nincsenek meg neki a képek: semmilyen törvény nem kötelezi azoknak a megtartására (a nemzetközi sajtótörvény is csak 5 évet ír elő), csak a saját belátása dönti el, hogy meddig tárolja azokat. A szerződésetekbe gondolom bele volt foglalva, hogy meddig köteles megőrizni, vagy, hogy egyáltalán köteles-e megőrizni. Egy kérdést mindenesetre megér. ;) Tudtommal én vagyok az országban az egyetlen, aki 15 évre vállalom a raw / psd / tiff mesterfájlok tárolását prémium szolgátatásként: az általam ismert kollégák többsége 1-2 évig tárolja, egyetlen egyről tudok aki 5 évet vállal, de ő is csak a sajtós múltja miatt. És mindegyikük csak jpeg-eket, szó nincs rawról... Gondolj bele: a mai ~20 MP vázakkal egy esküvő nyersanyaga 150 GB-os nagyságrend (földrajzilag 3 különböző helyen tárolva az adatvesztések elkerülésére), mennyi tárolókapacitást és hardvert foglal le egy szezononként átlag 25 esküvő adata 15 éven át (375 esküvő) ? ;) A korábban linkelt összefoglalómban ez is le van vezetve...

Minek az ára: a digitális állományoké, vagy a szkennelésé? A régi üzleti modell szerint még megvehetted a digitális állományt, fotósa válogatta, hogy mennyiért. Ma már általában ingyen adják (Yervant pl. nem adja ki az általa szerkesztett képeket: azok kizárólag a fine art albumban vannak, a pár csak az utómunkázatlan rawokat veheti meg a könyv átvétele után legelőbb 1 évvel - 1000 USD-ért)...

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1259) *Ropi* válasza *Ropi* (#1258) üzenetére


*Ropi*
félisten

"szolgátatásként" = "szolgáltatásként". :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1260) duni84 válasza *Ropi* (#1258) üzenetére


duni84
aktív tag

15 éve még nem esküvőzünk, de a legrégebbi sorozat is megvan még ;) bluray, elvileg még kb 90 évig meg is maradnak, ha továbbra is úgy tárolom őket, ahogy most. ez már kettő :D habár szerződésben nincsen benne, ez csupán figyelmesség, na meg amíg nem nyolc köbméteren kell tárolni, addig naná, hogy eltárolom. kb 400-800ft egy sorozat tárolása elméletileg a halálom napjáig :) csodálkozni szoktam én is, h rengeteg emberben fel sem merül, hogy tán meg kéne őrizni, végülis a túloldalon akár egy lakástűzben is megsemmisülhet mind, az meg bármikor benne van a pakliban (még itt is, habár éghető környezet híjján a földrengés és a cunami nagyobb veszélyt jelent az archívokra ;]

#metszéspontok

(#1261) hibavissza válasza *Ropi* (#1258) üzenetére


hibavissza
veterán

Filmes gépe volt. Azokat szeretném beszkenneltetni célgépen. Nem kell nekem RAW. Nem vagyok én mazopista. Jó a JPG is tökéletesen. Remélem, hogy megőrizte. Ő ilyen békebeli fotós-fotós. Nem az a divatos fajta. Fényképész szakmunkás, aki tudja mi a dolga és nincs újságíró meg designer meg mittomén milyen múltja.
Ez a Yervant meg Ausztráliában van. Hogy kerül ez egy posztkommunista balkáni banánköztársaságba?

Azért köszi a választ. Remélem nem lesz igazad és megőrizte.

[ Szerkesztve ]

(#1262) *Ropi* válasza duni84 (#1260) üzenetére


*Ropi*
félisten

Én is csak 10 éve esküvőzöm (jövőre), viszont 5 éve nem használok optikai adattárolókat biztonsági adattárolásra a megbízhatatlanságuk miatt: nektek is azt ajánlom, hogy felejtsétek el! ;) Egyébként egyetlen optikai adattároló formátum sem létezik annyi ideje, hogy bizonyítaná a valódi időtállóságát: a CD lemezt '76-ban mutatta be a Philips - 2 év múlva még csak 40 éves lesz, hol van ehhez a BR? ;) Mondhatnak bármit, a személyes tapasztalatom, hogy a konzumer kategóriában nincsen olyan, otthon írható lemez, ami 10 évnél tovább megőrizné a rá írt adatokat (addig is csak úgy, hogy sötétben és konstans optimális környezeti körülmények közt van tartva), de már ez is nagyon nagy szó. Ha kifogsz egy rosszabb szériát (még azonos médiakódokon belül is vannak eltérések), akkor az a 10 év lehet, hogy csak 3-5...A gyári lemezek PIT-jeinek mélysége sokkal nagyobb, ezért élnek tovább. A HDD-ken is évente érdemes megforgatni az adatokat, hogy ne "lustuljon be" a mágneses tároló réteg, viszont nekem még a legelső HDD-im is megvannak amiket 2003 környékén vettem és hibátlanok. Ha mindenáron Bluray-en akarjátok tárolni, akkor különböző gyártók különböző lemezeire csináljatok másolatot az egyes anyagokról, hogy a rossz lemezsorozat problémáját kivédjétek! ;)

(#1261) hibavissza: Akkor azt nem értem, hogyan akarod megúszni a szkennelést, mert ugye a filmet is be kell szkennelni...? Vagy úgy gondoltad, hogy vele szkennelteted be?

Yervant bárhova elkerül, ahová hívják (itt konkrétan Dégi Attila kollégám esküvőjét fotózta, meg ha már itt volt workshopot is tartott): az esküvőfotózásban van egy "destination wedding" nevű ágazat: a fotósok nem csak megye,- vagy országhatáron belül vállalnak munkát, hanem bárhol a világon ahová elhívják őket. Én is voltam így Párizsban meg Londonban, jövőre is megyek. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1263) Andrew31 válasza *Ropi* (#1262) üzenetére


Andrew31
senior tag

Pénz beszél, Ropi utaz. :DDD

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#1264) hibavissza válasza *Ropi* (#1262) üzenetére


hibavissza
veterán

Úgy tudom, jobb eredményt kapok ha a negatívból indulok ki mintsem a 10x13-as nagyításból. Rosszul tudom?
Akkor már értem, hogy kerül ide. Engem ez a dolog több okból sem érint. ;)

(#1265) *Ropi* válasza Andrew31 (#1263) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem csak én: cOxErÉk tavaly Párizsban meg Barcelonában voltak, ott le is fotózta őket egy itteni fórumtag. :DDD Azért inkább a saját homokváram építéséért stresszelem magam, mint napi 8 órán át egy cég irodájában ülve, ahol az a minimum, hogy 100%-ot teljesítesz, ha csak 99.9-et akkor már elővesznek és szankcionálnak...Ha meg 110%-on nyomod akkor egyrészt a kollégáid utálnak ki mert előbb vagy utóbb nekik is bevezetik normaként: ha Te tudod, akkor ők mit lustulnak, másrészt meg a többlettermelésért járó prémiumot a főnököd teszi zsebre... ;) Szóval vállalom, hogy egy önző fráter vagyok. :DDD

(#1264) hibavissza: "Úgy tudom, jobb eredményt kapok ha a negatívból indulok ki mintsem a 10x13-as nagyításból. Rosszul tudom?"

Jól tudod: a negatív az analóg fotózás "raw-ja", viszont ellentétben a digitálissal *minőségromlás nélkül bármeddig* nagyítható: azért csillagoztam meg, mert határt csak az alkalmazott feldolgozó technika szab.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1266) Real_Necro válasza *Ropi* (#1265) üzenetére


Real_Necro
veterán

Azért 10 év alatt már kicsit változott a helyzet... van ahol nem is stresszelnek szét, fizu sem rossz és normát sem nehéz teljesíteni... ;) :P

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#1267) *Ropi* válasza Real_Necro (#1266) üzenetére


*Ropi*
félisten

Persze...Ha a tiéd a cég. :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1268) Andrew31 válasza *Ropi* (#1265) üzenetére


Andrew31
senior tag

Nyilván, ezt mindenki így csinálja/csinálná. :) Ha kifizetik az utat (mert gondolom ez ilyenkor benne van), oda megy az ember, ahova csak kell.

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#1269) duni84 válasza *Ropi* (#1262) üzenetére


duni84
aktív tag

nagyon off lenne, ha kifejteném, de hdd-nek volt egy időszaka, amikor ár/értékben jobb volt, azokból viszont rengetegben tönkrement az elektronika. lemez beszállítóból pedig szerencsére van egy japán kontaktom, akitől a kőkorszak óta rendelem a cd/dvd/br lemezeket. az immár nagykorú lemezeim olvashatóak. bízok benne. (és persze továbbra is ájtís vagyok. nem botcsinálta, így ugyan tudom, h hogyan lehet kitolni a hdd-k élettartamát és főleg, h melyiket érdemes venni és melyiket nem, de még úgy sem bízok bennük. mindenki arra esküszik, ami még nem hagyta cserben. ja és tényleg csak merő tapintatosságból vannak megőrizve, nem kötelességből)

#metszéspontok

(#1270) duni84 válasza *Ropi* (#1267) üzenetére


duni84
aktív tag

én nem véletlen hanyagolom a fotózást és marad az oldalbordára az a munka. a cégnél dolgozásból is összejön a homokvár, csak épp nincs benne kockázat. habár közben nem árt, ha az ember részvényes is, de az már csak az esetleges soványabb bónuszok idején segít lendíteni a mosolyon

#metszéspontok

(#1271) *Ropi* válasza duni84 (#1269) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ismerem én is a hardvereket, ezért is gondolom így. :) Kár, 50 év múlva már nagy valószínűséggel nem leszek életben, hogy ellenőrizzük, de tippre Te is valahol Hatvan és Miskolc 70 és 80 között leszel... :DDD

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1272) duni84 válasza *Ropi* (#1271) üzenetére


duni84
aktív tag

na meg jó eséllyel el is felejthetjük ezeket az adathordozókat addigra. meg a fotózás is csak hipszter dolog lesz (vagy nevezzük bárminek is addigra a drága, ámde értelmetlen hobbikat).

#metszéspontok

(#1273) Andrew31


Andrew31
senior tag

Az adattárolás fejlődése sem áll meg. :)

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#1274) *Ropi* válasza duni84 (#1272) üzenetére


*Ropi*
félisten

A "Johnny Mnemonic"-oké a jövő. :DDD

(#1273) Andrew31: Ez is csak egy DVD... :N

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1275) .DLL válasza *Ropi* (#1274) üzenetére


.DLL
veterán

Nem, az Doovde! :DDD

(P.H.)

(#1276) *Ropi* válasza .DLL (#1275) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ma is tanultam valami újat. :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1277) Andrew31 válasza *Ropi* (#1274) üzenetére


Andrew31
senior tag

Nem ismétlem meg a mondatomat; ez nem áll meg itt úgysem, reméljük! :)

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#1278) *Ropi* válasza Andrew31 (#1277) üzenetére


*Ropi*
félisten

A tchnika fejlődése valóban nem áll meg: itt a Duuvde visszatekerő. :DDD

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1279) Andrew31 válasza *Ropi* (#1278) üzenetére


Andrew31
senior tag

Majd lesz neked is... :P

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#1280) *Ropi* válasza Andrew31 (#1279) üzenetére


*Ropi*
félisten

Én már eladtam az enyémet: 3x annyiért, mint vettem. ;] ;) :))

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1281) aleister


aleister
veterán

Valaki volt esetleg már a Kispesti Polgármesteri Hivatala házasságkötőjében?
Lesz ott a hétvégén egy polgári, viszont nincs időm felmenni körbenézni. Valami extra várható?

Ropi? :)

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1282) Real_Necro válasza aleister (#1281) üzenetére


Real_Necro
veterán

Ez lesz az?

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#1283) aleister válasza Real_Necro (#1282) üzenetére


aleister
veterán

Igen, a cím alapján igen.
A második házasságkötő olyan mint egy tárgyalóterem. :)

Köszi a képeket! Már ez is segítség. :R

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1284) *Ropi* válasza aleister (#1283) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ilyen időben mindkettőbe szigorúan csak vakuval szabad menni mert a helyi világítás sávos színképű.

Készülj rá, hogy varázsolnod kell mint Hókuszpóknak! :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1285) aleister válasza *Ropi* (#1284) üzenetére


aleister
veterán

Igen, a vaku alap.
Mit értesz "varázslás" alatt? :)
Jól sejtem, hogy a sávos színképen a fóliázás sem fog segíteni?

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1286) *Ropi* válasza aleister (#1285) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha tudsz valahonnan szerezni 2800 Kelvines fóliát, akkor jó: ott 2600-2900 között van aztán minden. :D Vagy vaku nélkül ISO(m)-ból... :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1287) .DLL válasza aleister (#1285) üzenetére


.DLL
veterán

Fóliával a fehéregyensúlyt eltolhatod, de a fényforrásból hiányzó spektrum sosem fog eljutni a képre. :(

(P.H.)

(#1288) aleister válasza *Ropi* (#1286) üzenetére


aleister
veterán

Szerintem maradok a vakunál.
Nincs 2800K-s fóliám sajna. Szép meleg fényű fénycsövek vannak ott. :)

.DLL:
Igen, ez logikus. Köszi!

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1289) *Ropi* válasza aleister (#1288) üzenetére


*Ropi*
félisten

Energiatakarékos izzók. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1290) Andrew31 válasza *Ropi* (#1289) üzenetére


Andrew31
senior tag

Kell majd egy kis fogfehérítés. :DDD

[ Szerkesztve ]

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#1291) JohnyBlue válasza *Ropi* (#1289) üzenetére


JohnyBlue
őstag

ooo az még a jobbik eset :)

a debreceniben szépen felváltva energiatakarékos meg szpotos halogének berakva plussz a pár háta mögött ablakok :) jahh és a plafon meg a falak fával vannak itt ott beburkolva ;) és egy príma nagy oszlop is van amitől csak egy irányból lehet rögzíteni a dolgokat...ami nem lenne probléma ha a pár nem felejtené el, hogy mit is mondtam nekik ;)

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#1292) .DLL válasza JohnyBlue (#1291) üzenetére


.DLL
veterán

Akkor főnyeremény az a hely. :D

(P.H.)

(#1293) JohnyBlue válasza .DLL (#1292) üzenetére


JohnyBlue
őstag

:K

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#1294) *Ropi* válasza JohnyBlue (#1291) üzenetére


*Ropi*
félisten

Átlagos hely. :D

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1295) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Nyári vízparti képek utómunkázásánál amikor készen vagy és belenagyítasz, hogy ellenőrizd az eredményt, észreveszed, hogy kb. kétmilliárd muslinca repked körülöttük...Kezdheted elölről: egyenként lekapni őket, majd újraeffektezni a képeket...Priceless. :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1296) aleister válasza *Ropi* (#1295) üzenetére


aleister
veterán

Legközelebb vigyél magaddal idomított denevért. :DDD

Bat 4 wedding photographers!

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1297) *Ropi* válasza aleister (#1296) üzenetére


*Ropi*
félisten

Vagy Batmant? :D

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1298) .DLL válasza *Ropi* (#1295) üzenetére


.DLL
veterán

Vagy készüljön télen a fotó, és utómunkázd meg, hogy nyárnak tűnjön. :P
Bár nem jó, mert akkor meg a libabőrt kell egyenként retusálni. :DDD

(P.H.)

(#1299) *Ropi* válasza .DLL (#1298) üzenetére


*Ropi*
félisten

Egyre jobbak (?) az ötletek. :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1300) aleister válasza *Ropi* (#1299) üzenetére


aleister
veterán

Sokat segítettél már nekem az eskizésben. Ez a legkevesebb, hogy viszonzom néha. :DDD

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.