Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1551) _seth_ válasza *Ropi* (#1550) üzenetére


_seth_
veterán

Az eddigiek nagyon lazak es kenyelmesek voltak, ezen a legutobbin viszont osszejott minden, sebaj minden meg lett oldva csak nehezebb volt :)
Iso: na igen, ha muszaj akkor feltolnam en is de most pl 1600 volt a plafon nehany kep erejeig, 90%ban pedig bent is eleh volt a 800 is.

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#1552) *Ropi* válasza _seth_ (#1551) üzenetére


*Ropi*
félisten

Igaza volt m3ss-nek: nem jártál még igazán sötét helyen. ;) :D Egyébként jó, ha hozzászoksz! :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1553) *Ropi* válasza *Ropi* (#1550) üzenetére


*Ropi*
félisten

Korábban valamelyik topicban már leírtam, hogy mi a buktatója ennek a tanácskérésnek: ha mi mondunk / mutatunk pár dolgot, akkor a tanácsot kérő azt hiszi, hogy ért hozzá és nyugodt lélekkel elvállalja a feladatot. Ha pedig félresikerül, akkor van kire mutogatnia, hogy "de hát ők mondták". Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy amit megtudott az csak az információs jéghegy csúcsa. Eszembe jutott egy idevágó vicc:

- Milyen az idő nálatok?
- Jó.
- Bővebben?
- Jó sz@r...

;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1554) Melanor


Melanor
tag

Szombatra hivatalos vagyok egy esküvőre. Félek....

Találkoztam olyannal, akinek megmutattam, hogy mi az a tárcsa a fényképezője tetején és mire jó a blende, záridő, iso. A következő héten, meg is jelent az xy photography a facén...
Mondjuk, könyvet is kapott kölcsön, szóval

[ Szerkesztve ]

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1555) Melanor


Melanor
tag

Viszont azt is meg tudom érteni, hogy meg akarja, meg kell csinálnia az esküvőt. Ebben az esetben pedig inkább ti adjatok tanácsokat, mint a szomszéd vérpistike, aki szitakötőszárny fotóval már díjat is nyert.

Bocs a dupláért.

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1556) SebajTobias


SebajTobias
tag

Sziasztok, Köszi a sok választ, és hogy ennyire aggódtok. Én is izgulok, de leginkább a vaku miatt, az biztos, hogy TTL-est veszek. Lehet rászánom a pénzt egy 565-re lehet később is jó lesz.
Amúgy ez egy kis lagzi, lesz. Elég jó barátom kért meg, hogy csináljak pár parkos képet, meg pár képet a lagzin. De nem lesz ilyen nagy hajtás, meg pénzt se kapok érte. Elég low buget lagzi lesz, és fogni szeretnék a kest.

Amúgy én nem fogok mutogatni senkire, hogy ő meg ő mondta. Ettől nem kell parázni. Szerintem hasznos és bölcs dolog tanácsot kérni olyanoktól akik már ezzel foglalkoznak régóta, minthogy én találjam fel a spanyol viaszt.

(#1557) m3ss válasza SebajTobias (#1556) üzenetére


m3ss
veterán

azert 1 db yn vaku az meresz. probalj masodvazat, csere obikat, vakut is vinni. sose tudni mikor tortenik meg a legrosszabb. barmikor elejtheted a gepet, tonkremehet a vaku, belekonyokolhetnek az obiba...
utobbi miatt gondolkodtam is h napellenzot kellene rakni az obikra. csak epp akkor nem fer bele barmelyik ketto egyszerre az ovtaskamba :B
mondjuk manapsag annyi kamera van egy eskin, vkitol lehet kerni egy popupos kitobis nikont :DDD
becsi eskin en pl drukkoltam, hatha vmelyik vaz behal. volegenynel ott figyelt a d750+35 1.8 :DD

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1558) Melanor válasza SebajTobias (#1556) üzenetére


Melanor
tag

A Yongnuo vakuk működésüket tekinte elég megbízhatatlanok. Hajlamosak egyik pillanatról a másikra meghalni. Ezt az infót olvastam. Azt pedig Ropi mondta, hogy a Yongnuo másolja az eredeti rendszer szofverét, néhol hibásan és lehetőség sincs a frissítésre. Ezért lehet, hogy az én d5100 as nikon vázamon a 35mm 1.8-al tökéletesen villan, a 18-70-el pedig alulexponál a Yongnuo 568.

Egy ttl-s metz jobb választás lenne, mert az megveszi a licenszt a vaku szoftverét és így hasonlóan hibamentes vakut tud gyártani. Ráadásul nagy öreg a villanóbizniszben.

Ez az én okoskodásom, de majd Ropi kijavít, ha valamit rosszul tudnék.

Én, ha most vennék Metz vakut vennék, még akkor is ha drágább.

[ Szerkesztve ]

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1559) SebajTobias válasza Melanor (#1558) üzenetére


SebajTobias
tag

Értem. És Metz vakuk közül melyik lenne jó/megfizethető?

(#1560) _seth_ válasza SebajTobias (#1556) üzenetére


_seth_
veterán

Van megoldás a cuccokra: bérelni, legalább azt kifizethetné a pár, hogy bérelsz két vakut és egy jó obit esetleg vázat, kb 10e forintból megvan egy napra a bérleti díj.

Ha én csak az YN vakumra építettem volna akkor az első esküvőmnél már a kreatív képek elején véget ért volna a buli ugyanis ott a HSS villantások után feladta a harcot. Az eredeti canon pedig csak villan és villan gond nélkül :) Pedig... YN párti voltam amíg totál hobbira kellett csak...

*Ropi*: ha sötét lesz majd emelek az ison :) A sátras lagzi sötétnek indult majd felkapcsoltak 2 sor lámpát és nappali világosság fogadott :)

[ Szerkesztve ]

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#1561) Melanor válasza SebajTobias (#1559) üzenetére


Melanor
tag

Én még egy Metz Mecablitz 44 AF-1 vakut nézegettem, olvasgattam róla, mielőtt mást vettem...
Nem tetszett viszont a múanyag talp a vaku alatt.

Sajna személyes tapasztalatom, csak a nikon sb 26-al, az sb 600-al és a yn 568-al van.

Remélem valaki többet tud. Mindenesetre a helyedben ellátogatnék a vaku topicba.

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1562) .DLL válasza SebajTobias (#1559) üzenetére


.DLL
veterán

Minden megfizethető valakinek, és minden valakinek, de a kettő sajnos nem vág egybe :D :N

(P.H.)

(#1563) *Ropi* válasza Melanor (#1554) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Félek..." Ez nagyon egyszerűen orvosolható: ne vigyél gépet! ;) :DDD

(#1555) Melanor: Ebben igazad van, viszont... >>>

(#1556) SebajTobias: Nem direktben, személy szerinti mutogatásra értettem, hanem általánosságban arra, hogy a kérdezőben utána az a bizonyosság lesz, hoyg a fórumon hülyeséget (nem működő dolgot) mondtak, holott a hiányos tudása miatt a kapott részinformációt nem tudja a helyén kezelni és ezért kerül tévútra.

(#1557) m3ss: "volegenynel ott figyelt a d750+35 1.8 :DD"

Jobban jártál volna, ha nagy duzzogva elfogadod az EUR helyett. :DDD

(#1558) Melanor: Valóban ezeket mondtam, tartom is. :)

(#1559) SebajTobias: Ami esküvőre is használható az egy használt 58AF-1: akkor már nagy valószínűséggel nem jönnek ki problémái (zoom error meg csőrobbanás).

Én ezért használok kizárólag gyári Canon vakukat, mert azokkal még nem volt gondom, max. kontakt hiba a 622-esekkel, de az könnyen orvosolható a vízzáró gumigyűrű leszedésével.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1564) SebajTobias válasza .DLL (#1562) üzenetére


SebajTobias
tag

Jól néz ki ez a Metz vaku. Na megyek feltúrom a vaku topikot. Köszi mindent

(#1565) *Ropi* válasza SebajTobias (#1564) üzenetére


*Ropi*
félisten

Gyakorlatilag 2 vaku, mert van benne egy plusz derítővaku. Választhatsz: derítesz vele de cserébe nem túl gyors, vagy kikapcsolod és gyorsabb. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1566) duni84 válasza Melanor (#1558) üzenetére


duni84
aktív tag

az yn600ex-rt frissíthető (még nem tettem meg egyikkel sem, mert nem volt rá szükség). én is olvastam, h hajlamosak meghalni, ezért is van gyári canon is kéznél, de ha többet visz az ember, akkor nem árt, ha nem 130e pihen a csomagtartóban, hanem csak 25e, mert a különbségből lehet venni F-stopokat :) persze úgy én sem mernék elvinni megismételhetetlen eseményre semmit, hogy előtte nem esett át egy "bejáratós időszakon" (azaz nem az van, h péntek reggel meghozza a postás, kibontom, belerakom az elemeket, aztán irány az esküvő és bízunk a kínai mérnökökben, ugyanígy a gyári cuccokkal). yn a 600-as vakunál picit igyekezett javítani a szóráson, mert több gyártó is épp ezzel a másolattal próbálta letaszítani a trónjáról (igen, én is kaptam belőle hibás darabot, de szó nélkül cserélték postafordultával)

#metszéspontok

(#1567) m3ss válasza duni84 (#1566) üzenetére


m3ss
veterán

hany yn 600 volt nalad? mi bajuk volt?
epp rairtam vkire aki indexen arult kioldot hozza...szobajott a 600, es azt mondta h neki 5bol5 600-as volt hibas. mind kb mas hibaval, elso intenziv hasznalat utan alt. elojott neki. egyiken zoom halt meg, masik nem villant,harmadik folyamatosan villogott..
ocsem most jon haza kinabol, epp 600-asokat akartam hozatni vele, de igy lehet marad az 568...ez az 5bol 5 elijesztett. pedig papiron mindenben jobb a 600. es hagynemondjam kinaban, 26-ert hozzadvagjak. ott lehet alkudni is a boltokban :Y :DDD az a baj kamera nincs amivel ki tudna probalni...
amazonon neztem velemenyeket, es hat 50%-on all a 600-as..de az 568II is...

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#1568) duni84 válasza m3ss (#1567) üzenetére


duni84
aktív tag

ez itt eléggé off, de 4db :) abból 2db a legelső "eresztés", az egyiken nem működött a zoom (hallottam, hogy zúg a motor, gondolom leragadt/kicsúszott a sínből/akármi, azt visszaküldtem, aztán jött helyette egy, amivel semmi gond, a legelső is működik azóta. meg vettem még egyet, "hátha kelleni fog" alapon :) azt általában odaadom a barátaimnak használatra, mert úgyis jó előre tudni fogom, ha kellenének mindannyian. ez 4ből 1hiba, az is az "initial batch" még ősz végén. most látom viszont, hogy ha valaki most akarja megvenni, akkor inkább 35e lesz az neten rendelve :O hát lassan az USD is 300 fölé kúszik, nem csak az ajró :W a 600-asok maximum a beépített hővédelem miatt állnak le, aztán minden megy tovább (eneloop aksikkal elég soká jutnak el erre a szintre), annyira nem is villognak összevissza, mint pl egy 468 vagy 565 (voltak ezek is). próbálás nélkül viszont tuti nem hoznám el őket :) habár a vakuról vezérelve mindent ki tud próbálni rajtuk, "ami mozog". még amúgy télen láttam valamelyik külföldi fórumon cikket arról, hogy ezt is hamisítják (igen, a yn-t :DDD ), csak nem emlékszem már, hogy ránézésre hogyan lehet megállapítani. viszont ahhoz már tényleg gyomor kell, h hamisítsák a koppintást 100$ alatt

#metszéspontok

(#1569) *Ropi* válasza duni84 (#1568) üzenetére


*Ropi*
félisten

Van YongNuo topic is, átvittem oda. :K

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1570) belovary


belovary
senior tag

Ez egy nagyon kényes szitu, hogy ki mit vállaljon be szerintem. Aki be meri vállalni, az így is úgy is be fogja. Én speciel fél éve próbálom összeszedni a dolgaimat, mert sajnos két pici gyerek mellett még a nem FF vonal is rohadt húzós jelenleg anyagilag. Most volt egy hirtelen fellángolásom, hogy eladok mindent, és váltok FF-re, de van aki lebeszél, vagy aki rábeszél, de a számok beszélnek a legjobban mindenki helyett. Esküvőn még nem voltam eddig mint fotós, de akárki kérne fel, hogy fotózzak, és akármit ígérgetne nem vállalnám. Nem ő miatta, vagy mert elrontom nekik, vagy úr isten beszarik a vakum, vagy nem lesz egy kép sem, stb... mert ezt közölném, sőt le is papíroznám előtte, hogy senkit se érjen meglepetés, nem vagyok profi esküvői fotós. Azért nem vállalnám be, mert amit "munkát" csinálok azt szeretem úgy csinálni, hogy minél jobban közelítsen a tökéleteshez. Erős hobbiból tolom jelenleg is, de úgy, hogy sokszor most is kimegyek valahová, és ha nem adott valami, hiába tartott órákig, egy képet sem készítek. Most elmegyek egy esküvőre, jajj most itt mit hogy állítsak, komolyan, csak magamat készíteném ki. Ezért nem vállalnám be, nem azért mert most nekik nem lesz 1 jó képe se. Közöltem velük hogy mi a szitu? Igen. Vállalták? Igen. Akkor nincs hiszti. Viszont hosszú órákon át én nem gyötörném magam... Bőven elég lesz most menni ezzel a "gyenge" cuccommal is tanulni, lesni azoktól, akik már azért rutinosak. Tuti ott is tiszta stresszben leszek, mármint magam felé, hogy ejj elbasztam ezt is, most a fény, most áááá... ;] Pedig aztán pár évet kameráztam sporteseményeket, persze full amatőrként, kisegítőként és ha most megnézném az első felvételemet, amire fapofával mentem oda, mint aki ért hozzá, hááát jó pofánverném magam. :DDD Nem véletlenül van az a mondás, hogy a gyakorlat teszi a mestert.

Azért írtam az elején, hogy valaki simán tolja, mert pl a barátom szerintem életében nem képelt többet 50 képnél, ebben benne van a telefonos képelés is. Totál hidegen hagyja. Neki szólnának? Pfff... Kb úgy vállalná be, mint valami profi fotós. Tuti kölcsönkérne valami gépet, bevágná automata módba, de ezt is előtte megkérdezné szerintem, hogy hogy müxik, és letolná. Mindenféle para, és lelkiismeret furdalás nélkül. ;]

(#1571) Melanor válasza belovary (#1570) üzenetére


Melanor
tag

Van aki minden para és lelkiismeret furdalás nélkül bemegy más házába összeszedni más cuccait..
Attól még nem ez a normális.
A kulcsszó a felelősség.
Sajnos találkoztam pár olyannal, hogy miután odaadtam az árajánlatot, mást választottak. Haver megcsinálja negyed annyiért. Automatára és csapassuk. Miért ne. 100 rongy volt a gép kitobival. Ezzel meg visszajön a fele.
A gond ott kezdődik, ha visszajönnek az esküvő után 1 dvd-vel, hogy photoshoppolni kellene mert sötét, meg elmosódott (meg 3 mpixeles is).
A probléma nem a felszereléssel van, ha valaki ismeri a korlátait. A beépített vaku nem jó a sötét templomban, a kit obi nem elég fényerős, a 16000-res ézékenység meg freskóvá emeli a képeket.

Viszont akkor hogyan tanulja meg a kezdő fotós. Mert hogy a suliban nem fogja azt lefogadom egy sörben.
Fotós nem veszi engyen maga mellé, mert miért képezné a konkurenciát. Így is elég nagy a verseny.

Szerintem a legjobb amit tehet, hogy gyakorol. Ha bevállalja az esküvőt, tegye, ha, amint írtad, korrektül figyelmezteti a párt. Az viszont még jobb, ha azokon a rendezvényeken, ahol mint meghívott vesz részt előzetes engedélyel, a személyzet tagjait nem zavarva, fényképezget.

az amatőr aki esküvőt fotóz. Tapasztalataim szerint a fényképeken szeret mindenki spórolni. Vagy ha nem is önszántából teszi, akkor a szükség kényszeríti rá.

[ Szerkesztve ]

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1572) ateszm válasza Melanor (#1571) üzenetére


ateszm
senior tag

köszönöm hogy leírtad helyettem... :C :R
én tuti durvábban fogalmaztam volna... :))

(#1573) belovary válasza ateszm (#1572) üzenetére


belovary
senior tag

Lehet durvábban is fogalmazni, de így is érti mindenki, hogy mi a pálya. ;) A lényeg, hogy mindenki azt csinál amit akar. :DDD Most hívott egy pár, aki látott pár képemet (soha nem fotóztam modellt, párt, max család, és nincs is ilyen képem :DDD ) hogy készítsek róluk egy sorozatot. Csak úgy a városban, na meg terhes a Hölgy, és olyanokat is. Mondtam, hogy megtisztelő, hogy rám gondoltak, de sajnos jelenleg időm sincs, de ha lenne, akkor is azt ajánlanám, hogy inkább keressenek fel stúdiót, vagy aki bérel, és azért van némi rutinja. Ők kerestek, de nevetségesen drága, nem is tetszenek a képeik, amiket én csináltam azok tök jók. :DDD Mondom de én nekem nincsenek ilyen képeim. :N Hááááááát de amiket csináltam azok jók, akkor gondolták... Lényeg, hogy rövidre zártam, nem. Persze most sértődés van. Múltkor mentem el egy barátomnak, szívességből, majd amikor már elkészült minden, album, anyám füle, még szinte én fizettem hogy okés legyen a dolog, de mondom mire valók a barátok. Na, ezek után a párja mégiscsak elrángatta profi stúdióba, és olyan áron nyomattak róluk pár képet, hogy lehidaltam. A képek jók, de most nem egy hűűűhaaa. Nem az a kreatív sorozat. A kulcs a Hölgyemény szívéhez az volt, hogy előre berendezett stúdió, és egy tonna kellék, biszbasz volt. Ennyi kellett neki a boldogsághoz. :K

Hamarosan megyek az első esküvőmre ami a fotózást illeti, háááát kíváncsi leszek magamra, meg a felszerelésemre, hogy mit hozok ki elsőre... ;] Igaz, felelősség nem lesz rajtam ugye, bár azért nem kéne a fotós elé állnom, meg akadályozni, de azért így is izgi lesz. ;]

(#1574) aleister válasza Melanor (#1507) üzenetére


aleister
veterán

Egyszer nekem is volt "szerencsém" D5100-gyel esküvőzni. Nem volt őszinte a mosolyom. :)
Nagyon szeretem azt a vázat, mert az első tükrösöm, de megvannak az általad említett hátrányai. Mondjuk a kreatívra, egy fix üveggel simán használható.

Úgy nagyjából egyetértek az írásoddal, egyedül azzal nem, hogy feltétlenül szükséges a 2 személyes csapat. Nyilván hasznos tud lenni, ha van másik fotós is (lehetőleg veled), de minél több ember helyezkedik az események körül, annál nagyobb az esélye, hogy akadályoznak is egyben. Ha van már rutinod, forgatókönyved, ne adj isten bejártad már előtte a helyszínt, akkor elég jól meg tudod tudatosan választani a pozíciód. Azt is tudod, hogy mikor lesz 5 perced elmenni wc-re.
Én egyetlen esetben tartom igazán szükségesnek a plusz fotóst: a csokordobáskor. Ott nagyon jó képek születhetnek a csokrot elkapókról, de köteles vagy ugyebár a menyasszonyt is lencsevégre kapni. Ilyenkor valakinek a kezébe nyomom a tartalék vázam előre beállítva, sorozat módban. Ha összejön neki valami abból a kb 5-8 képből, akkor jó; ha nem, az se baj. :)

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1575) *Ropi* válasza aleister (#1574) üzenetére


*Ropi*
félisten

"...minél több ember helyezkedik az események körül, annál nagyobb az esélye, hogy akadályoznak is egyben."

Összeszokott páros / csapat nem akadályozza egymást. ;)

"Én egyetlen esetben tartom igazán szükségesnek a plusz fotóst: a csokordobáskor. Ott nagyon jó képek születhetnek a csokrot elkapókról, de köteles vagy ugyebár a menyasszonyt is lencsevégre kapni."

Van még pár pont, pl. a legtriviálisabb: klasszikus készülődésnél (amikor külön öltözik a pár) hogyan oldod meg egyedül mindkettejük megörökítését, ha nincs idő átmenni egyiküktől a másikukhoz, mert mondjuk van 2 falu köztük? ;)

Két fotós mindig jobb mint egy, mert ha valamelyikük elé az utolsó pillanatban beáll egy vendég mert úgy gondolja, hogy éppen akkor lövi meg élete képét, akkor a másik még mindig rálát a gyűrűhúzásra / csókra, stb. Vagy ha az egyikük gépe éppen akkor hal meg, akkor a másiknak még mindig megvan az adott történés...Stb. Vannak olyan pillanatok (érzelmek), amik valóban nem ismételhetőek meg: amikor egy tizedmásodperces, átsuhanó arckifejezést kapsz el...Másodjára már nem lenne ugyanolyan. Kivéve a csók, mert azt imádják ismételgetni. ;) :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1576) aleister válasza *Ropi* (#1575) üzenetére


aleister
veterán

Igen, bár a készülődés fotózását nem mindenki szokta kérni.

Ez a "pont akkor romlik el a gép" meg olyan dolog, hogy persze, bekövetkezhet, de egy munkára tervezett, pro váznál nem kellene ezt túldimenzionálni. Nálam is volt mindig másodváz, és lesz is, de kétlem, hogy az én szintemen szükség lesz rá,

Mondom, nem kétlem, hogy hasznos tud lenni, ha párban dolgozik a fotós, de az erős túlzás, hogy elengedhetetlen egy társ a sikeres esküvőfotózáshoz.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1577) Melanor válasza aleister (#1576) üzenetére


Melanor
tag

Igazad van, valóban nem "elengedhetetlen", de szerintem erősen ajánlott. A leírtakon kívül persze azért is, mert több fotós több nézőpont.

A topic címe pedig esküvőfotózás kezdőknek. Olyan mint az űrsiklóvezetés kezdőknek.
A kezdő fotós nem ezzel kezdi. A fotós aki még nem fotózott esküvőt és ezt az ágat kezdi pedig szívlelje meg a tanácsomat és ne menjen egyedül.

A menetrend, program, beosztás pedig csak azért van, hogy legyen mihez csúszni.

A wc résznél a legutóbbi élményemből ragadtam ki egy fontos részt. Érdekes ez előbb soha eszembe sem jutott. Talán a friss és szorító élmény miatt is kapott egy kissé nagy hangsúlyt.
Viszont itt volt 107 emberke. A készülődés, öltözködés, kikérés fázisában lehetetlen volt egy pillanatra is bejutni a fürdőszobába, tekintve hogy szerintem 30 csajszi lepte el a házat. A templom nem készül ilyen szintű fizikai szükségletekre, bár a gyóntatófülke már-már alternatívaként merült fel.
A rendezvény helyszíne pedig megint olyan dolog volt, hogy 107 ember volt. És ezek nem kifejezetten akkor gratuláltak, picsogtak, ölelgettek mikor az adott volt. A csoportképekre is 15 percet szánt a pár. Ami meglepte őket hogy nem annyi volt ugye. Viszont nem is mertem a másik srácra hagyni, mert nem ismertem. Reménykedni pedig nem szeretek.
S drác szülei viszont már reklamáltak, mert pár ölelés, gratuláció elmaradt. Mármint nem lett megörökítve. Szerencsére általam meg lett, csak még nem végeztem a kidolgozással.

Szóval az én fotóstáskám bővült egy katéter szettel....

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1578) *Ropi* válasza aleister (#1576) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Igen, bár a készülődés fotózását nem mindenki szokta kérni."

Leginkább az idősebb, vagy többedszerre házasuló párok nem szokták kérni, a fiatalok csak azért, mert nem tudják, hogy azt is lehet / érdemes: bármelyiküket rá lehet vezetni (persze nem erőszakkal). :)

"Ez a "pont akkor romlik el a gép" meg olyan dolog, hogy persze, bekövetkezhet, de egy munkára tervezett, pro váznál nem kellene ezt túldimenzionálni."

Nem mindig a gép állhat meg: sajnos több konkrét esetet ismerek kártyahibából vagy a backup kártya hiányából adódó adatvesztésre (a 2 kártyás váz sem csodaszer, ha ilyen-olyan indokkal csak egy kártyát használnak benne). Vagy ott van a 6D: sem nem pro, sem nem munkára tervezett váz - mégis sokan arra használják, pedig az első szériáinál a kártyafoglalat nagy százalékban kontakt hibás volt, több ismerősömnek cserélték, mert kártyahibákat okozott...Ez persze nem lenne gond egy olyan váz esetében ahol párhuzamosan van másik kártya is - de így, menet közben végzetes. Vagy mondhatok még szalagkábel szakadást is az optikában, stb...Na ne fessük a falra az ördögöt! :N

"Mondom, nem kétlem, hogy hasznos tud lenni, ha párban dolgozik a fotós, de az erős túlzás, hogy elengedhetetlen egy társ a sikeres esküvőfotózáshoz."

Ugyanarról beszélünk, csak a "félig üres a pohár / félig tele a pohár" megközelítéssel: én sem azt mondom, hogy kizárólag 2 fotós a tuti, de ha a biztonságot kivonod a képletből, akkor is sokkal több lehetőség van egy vegyes páros felállásban, mint a "lonely rider"-ben. :) Már csak azért is, mert a lányos dolgokat a lányok jobban látják meg, ill. kezelik, tehát a mondatodat úgy módosítanám, hogy a sikeresebb esküvőfotózáshoz ad pluszt. ;) Ahogy minden más, az esküvőfotózás és a megrendelői igények is változnak: lépést kell vele tartani. Ez van. :))

Melanor másik nézőpontja is jó szempont.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1579) _seth_ válasza *Ropi* (#1578) üzenetére


_seth_
veterán

Nekem eddig csak 1 alkalommal kértek fotót a készülődésről pedig fiatalok, bár ezek közül csak 2 kért képet a lagziról, a több nem tartotta fontosnak a képeket onnan, majd lesz a vendégek között aki fotóz... ki hogy szeretné :)

Bármi, bármikor megállhat, erre nincs garancia sajnos. 5d3-ban nekem is raw+raw mentés van bekapcsolva, 2x32 GB van benne (sandisk cd, samu sd) és ebből van két szett azaz 64 gb-nak kell elégnek lennie és akkor mindenről van két példány jó esetben.

5D3 esetén van valami ismert probléma amire figyelni kell?
--
Két fotós: szerintem egyáltalán nem hátrány, mi is ha odaérünk egy helyszínre mindig megbeszéljük, hogy ki hova álljon, milyen obival és mit fotózzon. Pl legutóbb én gyártottam vaku nélküli képeket magasabb ison 50 1.8 stm obival, a társam pedig vakuval 17-40-es obival. Amikor nekem már volt elég kép az 50-essel akkor feltettem a telét... Nem árt a több nézőpont, többféle jellegű kép (vaku vs nincs vaku, nagylátó vs tele).

Nők: párom ugyan nem fotózik de már vittem magammal segíteni amikor egyedül kellett mennem (vittem öcsém is másik géppel, még ekkor is volt két komplett felszerelés), és tényleg olyasmikre figyelnek amik nekem eszembe sem jutnak :)

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#1580) aleister válasza *Ropi* (#1578) üzenetére


aleister
veterán

No akkor úgy érzem az álláspontok találkoztak. :)

_seth_-hez hasonlóan eddig nekem sem volt túl sok készülődésem. Egész pontosan 1 tavaly, meg 1 lesz augusztus végén. Igaz nincs is annyi eski a hátam mögött, mint Neked. :)
Ahogy észrevettem leginkább a templomi+polgári szertartás és a kreatív fotózás a legnépszerűbb. Nincs véletlenül valami statisztikád erről?

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1581) *Ropi* válasza _seth_ (#1579) üzenetére


*Ropi*
félisten

"5D3 esetén van valami ismert probléma amire figyelni kell?"

Hogy ne felejtsd ki belőle valamelyik kártyát. ;) :D

(#1580) aleister: "_seth_-hez hasonlóan eddig nekem sem volt túl sok készülődésem."

Majd lesz az idő múlásával. ;) Nekünk mindig is több volt mint nélküle: valószínűleg azért, mert hagyományőrzőbb párjaink voltak.

"Ahogy észrevettem leginkább a templomi+polgári szertartás és a kreatív fotózás a legnépszerűbb. Nincs véletlenül valami statisztikád erről?"

A polgári biztos népszerű, mert azt nem lehet megspórolni. ;) :D Ha már egyházi is van, akkor dínom-dánom (lagzi) is van (ilyen esetekben a 99%-ban készülődés is a listán van). Ha csak polgári, akkor utána egy szűk körű ebéd vagy vacsora napszaktól függően, meg a kreatív fotózás.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1582) .DLL válasza *Ropi* (#1581) üzenetére


.DLL
veterán

Egyébként a kreatív fotózás mindig az esküvő napján van? Nem lenne jobb másnap nyugisan?

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#1583) *Ropi* válasza .DLL (#1582) üzenetére


*Ropi*
félisten

Jól gondolod: bevált gyakorlat, hogy nem akkor van (már, ha a párok megértik, hogy miattuk ajánljuk ezt). :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1584) Gondwana válasza .DLL (#1582) üzenetére


Gondwana
addikt

Tapasztalat: a lehető legrosszabb opciò màsnap tartani a kreatìv fotòzàst. Szombati lagzinál a legjobb az előtte csütörtök, màsodik opciò az utàna hétfő/kedd, a harmadik a szombat délelőtt. Vasàrnap = face-trashing.
Készülődés: legalàbb 3-4 lagzit kezdtem màr reggel 6-7 körül, amikor az ara màr tùl volt két òra fodorìtàson.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#1585) aleister válasza .DLL (#1582) üzenetére


aleister
veterán

Én is pont most próbálom rádumálni az aktuális párt, de nem jártam sikerrel. Az ellenérv -más párok esetében is- a haj és a smink volt.

Ropi:
Köszi a tapasztalatokat!
Nekem általában úgy szokott ez kinézni, hogy kérnek árajánlatot a populárisabb helyszínekre, majd megkérdezik, hogy "és mennyi lenne a készülődéssel, lagzival"...aztán maradnak az eredeti felállásnál. :)

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1586) *Ropi* válasza aleister (#1585) üzenetére


*Ropi*
félisten

A pár dönti el, hogy számára mi a fontos: mindig jelzem, hogy nekünk pontosan annyira fontos az esküvőjük, amennyire nekik. Ha ők rászánják az időt és az energiát a jobb képekért, akkor mi is maximálisan megteszünk minden tőlünk telhetőt, ha nem akkor nem...Valóban kiadással jár, de összességében sokkal több az előnye mint a hátránya. :) Aki akar bármire talál megoldást: még arra is, ha a menyasszony nem szeretné, hogy a vőlegénye az oltárnál való találkozás előtt meglássa - csak egy másik ruha kell hozzá. :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1587) .DLL válasza Gondwana (#1584) üzenetére


.DLL
veterán

Jogos, másnap=másnaposság :D Ebbe nem gondoltam bele, de a lényeg, hogy másik nap.

(#1585) aleister: ellenérv: haj és a smink
Ez is jogos. Viszont másik nap már nem kell hiper-csúcstecnológiás 40 órán át tartó sminket és hajfixet használni. És megvan az az előnye, hogy másmilyet is készíttethetnek, ha van ötletük a kreatívhoz akkor kifejezetten ahhoz illőt is, valami extrémebbet amit pl. a templomban lehet hogy nem vállalnának be.

(P.H.)

(#1588) *Ropi* válasza .DLL (#1587) üzenetére


*Ropi*
félisten

"...de a lényeg, hogy másik nap..."

Természetesen én is így gondoltam, csak azt nem értem, hogy Gondwana miért a valódi másnapra gondolt - vagy csak tisztázni akarta a helyzetet. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1589) duni84 válasza .DLL (#1587) üzenetére


duni84
aktív tag

és másik napon még a smink + frizura sem kerül annyiba, mint az esküvő napján :) (mert ha valaki meghallja, hogy "esküvői-akármi", akkor rögtön 2-3szoros árra sikerül kihozni az árat. volt amúgy már jópár vasárnapi, mert mondjuk hétfőn elutaztak nászútra, na az ilyeneknél akár még az is előfordulhat, hogy pl kiüt az arcukon az alkohol (vagy mogyoró, akármi) és az rengeteg utómunkát jelent :) hétfő/kedd a legjobb opció.

a készülődéseknek maximum a vége szokott lenni "nálunk", mert egy pici ésszerüsítés lett eszközölve mindenki érdekében: ha reggel 7re megyünk (pl az ország másik végére), az azt jelenti, hogy 4-5 körül kelünk, aztán a fodrásznál adott esetben van 1-1.5 óra üresjárat a "búra alatt", azután nyilván kb 10-11re készül el a smink+frizura, délben nyilván senki sem akar kreatívot fotózni, mert a fotós tesz róla előre (pl e-session alatt), hogy megtudja a pár miért is kerüljük el ezt a napszakot, ha csak egy mód van rá (és szép természetes fotókat szeretnénk), tehát megint pár óra üresjárat következik és mire eljön a kikérés-szertartások-(kreatív)-buli, addigra már 3-4 órája lemerült a fotós biológiai akkumulátora és nem fog ugyanúgy teljesíteni a tényleg megismételhetetlen pillanatoknál, mintha reggel 7 helyett délután 1re ment volna. a hazaútról meg ne is beszéljünk, ami ilyen esetekben simán "diszkó balesetbe" torkollhat, amin megint csak mindenki veszít.

mondhatni akkor ez is egy tipp: a párral érdemes mondjuk legkésőbb e-session alatt megértetni, hogy miért rossz mindenkinek (ők is nyúzottak lesznek a bulira, ha reggel 7kor már a fodrásznál ülnek és nem úgy fogják megélni a napot, mintha ez lenne az addigi legboldogabb napjuk) a túl korai kezdés és a kreatív fotózás "besúvasztása" a déli üresjáratba.

#metszéspontok

(#1590) belovary


belovary
senior tag

Igen, jobb más napra tenni. Mi is előtte napot rászántuk, ráadásul más fotósok is voltak, mert az eski időpontjára nekik nem volt jó. Profik voltak, ketten is voltak, de jól ráfaragtunk. Ugyanis olyan idő kerekedett mint egy horrorfilmben, volt olyan időszak, hogy a le kellett állni a kocsival, mert full semmit nem láttunk az úton, úgy ömlött az eső. Az egész ötletbörze, amit kitaláltam (disznók között fetrengés, stb...) ment a levesbe. Idő után feladtuk, mert nem javult az idő, így a garázsunkban lett egy két idióta kép készítve. Szóval más is közbejöhet, nem csak a felszerelés, vagy ilyesmi. Másnap a másik fotóssal ugye meg volt beszélve előre, hogy nem lesz kreatív, na meg ő egyedül is volt, így csak annyi volt, hogy gyorsan 2-3 percbe próbált valamit a kertben. de most őszintén írom, nem csak a laikus családtagoknak, de még nekem is a full profik képei sokszor nem jöttek be annyira, mint a srác, aki eljött Apsc-vel, egyedül, pót felszerelés nélkül. Persze a profik képei jók, de sokaknak ez szúrt szemet. Túl jók! Egyszerűen az átlag embereknek a megszokott kompakt géppel készült képek a mérvadóak, na meg a mai világban ezek az effektes képek a halálom. Persze nem lehet összehasonlítani egy beállított képet, az elkapott pillanat életképeivel. Az életképek, ha technikailag nem is jók, azok mindig jobban hatnak, főleg ha még érdekelt is vagy a képen. ;] Azt hozzáteszem még, hogy a fotósok, akik készítették a kreatívot, hasonlóan szomorúak voltak, mert annyira várták, hogy egy állatsimogatóban fogunk dagonyázni, hogy csuda. Külön gumicsizma, meg minden volt náluk. :DDD

(#1591) aleister válasza duni84 (#1589) üzenetére


aleister
veterán

"a kreatív fotózás "besúvasztása" a déli üresjáratba."

Nekem ez vele a legfőbb bajom. Rendszerint pont olyan időszakban van üresjárat, amikor olyan kemény fények vannak, hogy csak na. Persze sok mindent meg lehet oldani, de mégis egyszerűbb, ha az ember akkor tud fotózni, amikor a fények is barátságosabbak.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#1592) Gondwana válasza *Ropi* (#1588) üzenetére


Gondwana
addikt

Van legalább három olyan szabadkai fotós, akiket gyakran látok ifjú párt vasárnap kínozni. Szegényken meg előtör a Stockholm-szindróma és járják a fotóssal a helyszíneket rendületlenül.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#1593) *Ropi* válasza Gondwana (#1592) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha Pénteken volt az eskijük, akkor semmi gond (de gondolom nem ez a helyzet). :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1594) Melanor


Melanor
tag

Azért be szokott játszani az is, hogy a hagyományőrző pár az esküvő előtt nem akarja csodálni egymást a ruhában, abban a ruhában akar kreatív képeket, hétfőn (szombati esketés esetén) pedig a ruha, vagy maga a pár sem elérhető már.

Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

(#1595) .DLL válasza Melanor (#1594) üzenetére


.DLL
veterán

A házasság áldozatokkal jár. :D

Szerintem előre, jóóó előre gondolni kell erre, és úgy kérni a ruhát, úgy készülni programmal, hogy megoldható legyen, utána.

Egyébként szerintem egy vasárnap esti fotózás már nem olyan kínzó, nem kellett korán kelni, volt idő kávézni, megebédelni, beszélgetni a még jelenlévő ismerősökkel.

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#1596) *Ropi* válasza Melanor (#1594) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem kell rajta problémázni: Te felajánlottad, ők így döntöttek, pont. Nézd a jó oldalát: megspóroltál egy napot, amit jófejségből ingyen munkával töltöttél volna, ennek örömére pihenéssel (vagy akár egy másik esküvő fotózásával) is töltheted. ;) Nem kell mindig mindenkit mindenáron meggyőzni akarni: csak azt lehet, aki maga is fogékony rá. :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1597) _seth_


_seth_
veterán

Idén történt: szintén felajánlottam a párnak, hogy készítek néhány készülődős fotót, de nem kérték mondván sietnek és legyen több idő a kreatívra... siettek is volna ha nem szül meg idő közbne a fordrászuk és nem kell újat találni :) Kreatív címszó alatt is csak annyi történt, hogy gyorsan a templom oldalában összeállt a koszorúslány-menyasszony, gyerekek, testvérek és csoportképek készültek, kb 20 percben.

Olyan is volt akinek nem volt tiszta, hogy pontosan milyen is az a készülődős kép, megnyugtatásul kellett mondani, hogy pl smink, a frizura elkészülésének utolsó pillanatai vagy épp a ruha fűzőjének megkötése... kissé lesápadtan nézett amikor elhangzott, hogy készülődős képekről is lehet szó... :) Meg is jegyeztem utána, hogy amire ő gondolt az egyrészt egy másik szakma másrészt az viszont jól fizet ;]

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#1598) *Ropi* válasza _seth_ (#1597) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az nem másik szakma: az esküvői budoir-nak egyre nagyobb keletje van. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#1599) Gondwana válasza *Ropi* (#1598) üzenetére


Gondwana
addikt

... és akkor itt jönnének a történetek, hogy ki hányszor öltöztetett már menyasszonyt. Legalább 3-4x kellett már aktívan segítenem - vannak dolgok, amiket nem kell lefotózni.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#1600) belovary


belovary
senior tag

A bátyám most meséli, hogy elmaradt az eskije, mert a vőlegény visszalépett! :DDD Állítólag még győzködik, ;] de úgy néz ki a pénteki, és a szombati fotós, videós dolgoknak lőttek. Atya gatya, egy tonna pénz feleslegesen kidobva? Pfff... Azért ehhez pofa, kell nem? :DDD Akkor inkább tartsák meg, aztán utána csendben nyilvánítsa semmisnek... Nem tudom ilyenkor mi van, de az tuti, hogy ha nem is lesz, 90% már pengetni kell mindenfelé.

Azért ez se kutya: [link]
Majdnem a fotós is kapott a jobb oldalon. :DDD

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.