- Ingyen kellene, de tegnapra
- Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Ég veled, KEndre! :(
- Milyen mosógépet vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mindent a StreamSharkról!
- A TLS, mint OSINT (nyílt hírszerző) eszköz
- Pi-hole, a reklám blokkoló (Bevezető)
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
erdoke
titán
Frissült a sorozat, ezúttal a téma: A fogyás és az energetika, azaz annyi az egész, hogy kevesebbet eszünk és többet mozgunk?
[ Szerkesztve ]
A legjobb aláírás a héten
-
aaa3
csendes tag
értem, köszönöm a választ, nagyon informatv volt mind2!
(az egyensúlyról már el is felejdkeztem, pedig a cikkből nekem is tudnom kellett volna. valahogy csak a hőre károsokra lebomlás maradt meg 1szeri olv ut)[off]eladott gépem: http://hardverapro.hu/apro/9850_black_edition_felkonfig_-_3gb_hd4550[/off]
-
erdoke
titán
Kapásból nem tudnék olyan természetközeli népet mondani, ami kizárólag növényi táplálékot élt volna. Arra elég sok példa volt, hogy többnyire növényi eledelt fogyasztottak, de mindig került hozzá egy kis hal, tojás, stb. Nem véletlenül, és nem is annyira a cukor a gond, mintsem a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását, illetve az aminosavak kedvezőtlen összetétele. Emellett sok növény vegyileg védekezik a megevés ellen, hiszen elfutni nem tud. Alapos előkészítés (pörkölés, áztatás, érlelés, fermentálás) nélkül alig több hasznos dolog szívódik fel belőlük, mint káros.
Az omega-6-ban gazdag olajokat nagy ívben kerülném. Annál is inkább, mert omega-3-ban egyre szegényebbek az ételeink. A gabonán tartott tyúk tojása, a legelészés helyett a mezőgazdasági maradékot kapó tehén teje, húsa, sajtja – mind-mind alig tartalmaz omega-3-at, viszont annál több omega-6-ot. Tehát az egyensúly már a problémás olajok nélkül is felborul, azokkal együtt viszont katasztrofális következményei vannak.
A legjobb aláírás a héten
-
aaa3
csendes tag
oké, ez alapján úgy tűnik, h egy hipotetikus 100% zöldség és gyümölcsből álló diéta is rossz, mert tkp csak cukor van benne a rost mellett. mégis, próbálta-e ezt már valaki, van-e erről is tanulmány? tudnál anyagot ajánlani?
2, ami jobban témába vág, mi a helyzet a napraforgó stb akár többszörösen telítetlen olajakkal, ha hidegen esszük, sosem melegítjük. így ugye nem is bomlik szét. mi a baj bennük ekkor? ha van egyáltalán. nem lehetne csak úgy inni őket?
és még csak nem is a mesterségesen telítetekre, hidrogénezettekre, stb gondolok, hanem amit full úgyhagynak, ahogy van.
[off]eladott gépem: http://hardverapro.hu/apro/9850_black_edition_felkonfig_-_3gb_hd4550[/off]
-
erdoke
titán
válasz Freddzger #85 üzenetére
Ki kell vizsgáltatni (vagy kísérletezni?), hogy mitől van a hasmenés. Lehet akár epekő, akár laktóz vagy tejfehérje érzékenység. Ha tejföl nélkül is ugyanaz, akkor valami epe problémára tippelnék, de inkább egy jó orvossal kell megbeszélni.
Az epekő tipikusan a zsíros kajáktól való elszokás miatt alakul ki, ha naponta, vagy akár naponta többször eszik valaki zsírosat, akkor szépen folyamatosan ürül az epehólyagból, és folyamatosan termelődik a májban is. Valószínűleg koleszterin probléma is szerepet játszhat a kialakulásában, pl. ha alacsony a koleszterin, akkor nincs elég alapanyag az epesavak szintéziséhez.
Én szerencsére korábban is elég sok sajtot ettem, illetve a tejfölt se vetettem meg.Akár az is lehet, hogy a bélflórának kellene lassan hozzászokni a zsírosabb kajákhoz, mert annak az összetétele a tápláléktól függően változik, ahhoz alkalmazkodik.
A legjobb aláírás a héten
-
Freddzger
csendes tag
A kérdés az, hogy például mit egyen az, akinek az erősen zsíros ételektől hasmenése van? Például baconös csirkecomb tejföllel, na ez után 20 perc és jön az "áldás".
-
erdoke
titán
Széljegyzetként, a sorozaton kívül: Magyarország az európai elhízási toplisták élén
A legjobb aláírás a héten
-
erdoke
titán
A sajtok nálam is fent vannak a toplistán, szinte minden nap eszek belőlük egy jó adagot.
Vajat akkor eszek diófélékkel, ha például nem elég zsíros a húsom. Igaz, egy jó hátszín szeletre is vastagon pakolok belőle, de az nem gyakori vendég. A csülök igen, de ahhoz nem nagyon kell több zsír.A legjobb aláírás a héten
-
-
Polllen
nagyúr
El nem tudom képzelni, h a vajat mihez tudod enni. Már ha nem főzéshez használod. Mindig csak szendvicsben tudom elképzelni, de a liszt elhagyásával nincs szendó se...
Mondjuk nem vagyok nagy vajas, mindig a zsíroskenyér pártján álltam...
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
erdoke
titán
Ahogy írtam, a probléma hormonális. Kissé leegyszerűsítve a máj inzulin rezisztenciája áll a háttérben, és a jelenség (betegség) előrehaladtával más szövetek és szervek is érintetté válnak, illetve más hormonok, ill. az általuk szabályzott szövetek működése is kiesik a normál kerékvágásból. Éppen ezért (hacsak nem T1 cukorbetegről van szó), nem a cukorra kell fókuszálni, hanem az inzulin emelő hatásra. Természetesen a kettő szorosan összefügg, de ma már tudjuk, hogy bizonyos ételek, illetve étel kombinációk a vártnál lényegesen nagyobb, míg mások számottevően alacsonyabb inzulin választ váltanak ki. Pl. ha sok rostot vagy zsírt adunk a szénhidráthoz, a cukortartalomhoz képest alacsonyabb inzulinválasz az eredmény, de hasonló figyelhető meg szerves savak, pl. tejsav hozzáadásakor is. Ezzel szemben például a marhahús, de még a hal is jól mérhető inzulin választ vált ki, tekintet nélkül arra a tényre, hogy nincs benne cukor.
Ha valaki már eljutott a 2-es típusú cukorbetegségig, annak nyilván sokkal szigorúbban kell vennie a fenti különbségeket, aki "még csak" a metabolikus szindróma tüneteivel birkózik, egy kicsit lazábban válogathatja össze, mit eszik.
Tehát kémiailag a gyümölcsben és a Mars csokiban lévő cukrok között nem sok különbség van, de biológiailag – elsősorban a körítés miatt – mégis elég jelentős.
Persze a gyümölcsök közt is van differencia. Sárga banánt nagyon régen nem ettem, es nem is tervezem, de zöldet rendszeresen fogyasztok. Még akkor is, ha a boltban/zöldségesnél úgy néznek rám, mint a marslakóra. Almából is a zöldet veszem, nem az édeset, hanem a savanykást.
Ami a csokit illeti, eleve a magas kakaótartalmút szeretem, úgyhogy nem volt probléma 70-ről 85 %-ra húzni az alsó határt. Egy idő után megvaltozik az ember érzékenysége az édes ízre, nekem a 90-es csoki, de még a natúr tejszín is édes.
A fruktóz valóban komoly szerepet játszik a máj inzulin rezisztenciájának kialakulásában, ezért a visszafordításhoz is elengedhetetlen, hogy erősen limitáljuk a bevitelt. Viszont amit megeszünk, azt sokkal inkább gyümölcs formájában tegyük, mint feldolgozott cukorként, neadjisten cukorszörpként folyadékba keverbe.A legjobb aláírás a héten
-
SLYM
veterán
köszönöm a részletes választ. egyébként amiket az előbb leírtam csak a legtöbbet evett kaják. igazából, szoktunk marhát is enni, néha vadhúst, tenger gyümölcsét, meg tonhalat. némi dió+pisztácia ami még talán számíthat, de minden más tényleg kb a nullához közelített a diétánkban
kérdeznék ezzel kapcsolatban. én a testépítés miatt soha nem fogyasztok gyümölcsöt. de a sohát úgy értsd, hogy soha. úgy vagyok vele, hogy ha már cukrot eszek, akkor az csak jó csoki lehet, ehhez évek óta tartom magam, különben túl magas lenne a cukor bevitelem. itt írtad, hogy a gyümölcsöt lehet enni. szerintem apámnak a gyümölcs miatt nem működött a diéta, amit én írtam neki össze. nem értem, a gyümölcsben lévő fruktóz és a csokikban lévő sima cukor között mi a különbség, hogy a gyümölcsöt lehet enni (oké, hogy a csokiban van zsír, de azon kívül)? én úgy hallottam, hogy a fruktóz is tölti a glikogén raktárakat, ami, hogy ha telítődik, akkor a felesleg zsírban raktározódik. szóval van egy olyan sejtésem, hogy te is csak azért nem írtad, hogy nem kéne fél kiló gyümölcsöt megenni naponta, mert természetesnek vetted. nem? illetve mennyi legyen neki úgy mégis az az "ami belefér" zsír? így hasra
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
Persze, a fehér kenyérnél jobb a zab is.
Mivel hormonális probléma áll a pocakosodás és az ilyen típusú elhízás mögött, a leghatékonyabb visszafordítás is az ezt célzó táplálkozás. Az én javaslatom:
– Annyi hagyományos, egészséges zsír fogyasztása, ami belefér.
– Napi 70-90 g fehérje bevitele, lehetőleg teljes, természetes kaják formájában. Még nagyobb hatékonyság hoz a vörös húst és a tejsavót is lehet korlátozni.
– A nem zöldség és gyümölcs eredetű szénhidrát teljes mellőzése a célzott súly megközelítéséig. Nulla kenyér, semmi tészta, krumpli, rizs, uéró cukor. Személy szerint a diétás üdítőket is messzire kerülném.
Pár nap elvonási tünet után a cukor és a liszt nem nagyon fog hiányozni, a zsír alapú metabolizmushoz pedig max. 3 hét alatt kiválóan alkalmazkodik a szervezet. Ezáltal az étvágy lecsökken, napi 1-2 kajálással simán elvan az ember, hiszen ott a nagy zsírraktár. Nem szabad szociális alapon erőltetni még a 3 étkezést sem, a sok kicsi pedig kifejezetten káros ebben a stádiumban. Én egy év után sem eszek soha háromnál többször egy nap, de kettővel még most, számottevő túlsúly nélkül (101 kilósan) is kényelmesen elvagyok. Tényleg csak családi vagy társasági okokból szoktam háromszor enni.Mindezt összerakva néhány példa, hogy mit egyen:
Csülökpörkölt vagy más zsíros hús zöldségekkel, savanyúságokkal. Vajat, olívaolajat nyugodtan lehet mellé pakolni. Zsíros tengeri halak, pl. szardínia, makréla, lazac. Kacsacomb, libacomb.
Vaj, kókuszzsír mindenhez, bármilyen mennyiségben. Tepertő, disznósajt, kocsonya erősen ajánlott. Bármilyen állati zsiradék. Belső szervek, különösen a máj és a velők. Napraforgó-, kukorica- és repceolaj szigorúan nem.
Diófelék, lenmag, tökmag és hasonlók.
Tejtermékek közül szinte minden, különösen a magas zsírtartalmú joghurtok, élőflórás (min. 20 %-os) tejföl, érlelt sajtok, akár a lágy, akár a kemény kategóriából. Habtejszín a kávéba cukor helyett, mascarpone sajtra némi aszalt gyümölcs desszert gyanánt.
Zöldség bármi, ami nem magas szénhidrát tartalmú. Brokkolit kifejezetten ajánlom.
Táplálékkiegészítőnek ősztől tavaszig minden felnőttnek napi 4-5000 NE/IU D vitamint, némi (100-120 mikrogramm?) K2 vitamint és 1000-2000 omega-3 halolajat javaslok. Kevés zöldség mellett némi kálium pótlásra is szükség lehet. Kevesebb konyhasó, alacsonyabb kálium igény...Tapasztalatom szerint az első 2 hét alatt leugrik úgy 5-6 kiló, de ennek jó része víz. Utána heti 1 kiló zsír megvan átlagban hónapokon át, lehet valamivel több és kevesebb is, ami a szigoron és a kiinduló állapotok múlik. Az "ideális" súly megközelítése után visszajön némi izom, bár nem jelentős a veszteség. Sőt, gyakran a zsírtalan testtömeg még nő is a folyamat közben! (Én most felszedtem 3-4 kiló izmot nyár közepe óta, pedig nem igazán gyúrok, heti 30-40 perc.)
Ha teljesen visszafordítható a hormonális zavar, akkor hosszú távon rizst és krumplit lehet fogyasztani, a gabonát és cukrot csak piros betűs alkalmakra tartogatnám.Namost ez az egész nyilván drasztikus váltást jelent, mindazonáltal nem mizmüzökre és zabra-korpára kell átállni, hanem laktató és finom ételekre. Kérdés, mennyire tudja magáévá tenni ezt a szemléletváltást.
Ami még fontos: megfelel mennyiségű és minőségű alvás, kevés stressz. Az alvás minőség általában magától javul, én magam kb. napi egy órával többet is igénylek, mióta helyrepofoztam a hormonjaimat.Szerk: Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy a koleszterin és hasonlók miatt egy percig sem kell aggódni, a lipoprotein profil jelentősen szokott javulni a zsírégetés beindulása után, ahogy a máj magához tér az inzulin rezisztenciából. Ha lesz időm, erről az aspektusról is írok majd egy bejegyzést.
[ Szerkesztve ]
A legjobb aláírás a héten
-
SLYM
veterán
de, beleírtam, fogyott 3 kilót fél év alatt. ennyi történt, ráadásul úgy, hogy nyugdíjas, gazdag, a világon semmi dolga nem lenne ezen kívül és mellette 2 fia van, akiken láthatja, hogy ha betartaná a diétát még el is érne valamit. 170 centi magas, 110 kiló. túlsúlyos persze. elég nagy a pocak, de nyilván ehhez a magassághoz minden testrész el van hízva, de tényleg leginkább a hasa. igazából az, hogy honnan vesztesz zsírt, az csak a genetikától függ. saját tapasztalat, másokon is látom, ez szerintem nem annyira lényeges. zabot (zab+tej+protein por) azért adok neki, mert jobb, mint a fehér kenyér a hozzávaló szalámikkal, feldolgozott, előre szeletelt húsokkal. illetve megeszi, mert a zab+tej+protein por egy finom kaja. a legnagyobb probléma nála az akaraterő hiánya. az még oké, hogy a cukros kóla helyett cukormentesre átállt, mert az ugye néhány hét után ugyanolyan ízű lesz, de minden más, amit nem lehet egyszerűen helyettesíteni valamivel, nem működik nála. ezért gondoltam, hogy kérek tippeket, hogy mit lehet effektíve enni, mert ugyan én tudom, hogy tudna lefogyni, de egyszerűen azokat a kajákat nem szereti. hátha majd ezek bejönnek neki
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
Még tervben van néhány folytatás a sorozatból, kezdve a hormonális hatásokkal, illetve utána a visszafordítással. Ezért nem találtad még a konkrét javaslataimat.
Apukád esetében a kiinduló állapotról nem meséltél. Feltételezem, hogy túlsúlyos, elsősorban a has környékére rakódott zsírpárnákkal? Mekkora a pocak? Esetleg ló, hogy zabot adsz neki?
A séta kiváló fogyás melletti testmozgáshoz, egyebet az első pár hónapra én nem is nagyon javaslok, esetleg laza úszást.A legjobb aláírás a héten
-
SLYM
veterán
üdv, átolvastam az összes ezzel a témával kapcsolatos cikkedet, csak néhány erősen kémiai részt hagytam ki, de nem találtam tippeket, hogy mikor, mit és mennyit szoktál enni. írhatnál erről kicsit részletesebben, kíváncsi vagyok, hogy apámnál beválik-e a te módszered, ha már az én tippjeimet képtelen tartani. ezt arra értem, hogy én már elég régóta foglalkozok a testépítés miatt (hobbi szint) ezzel a témával, gondoltam rászánok fél évet apámra is. öcsémmel és vele heti átlag 4 napot intenzíven sétáltunk, amíg jó idő volt, kb fél évig, plusz így táplálkoztunk:
apám:
reggeli:
vagy 2 évőkanál zab+3 deci tej+30g fehérjepor az íz miatt (olyan 65% tiszta tejsavóprotein)
vagy kevés fehér kenyér valami szeméttel (kolbász, vagy a szokásos szeletelt szemét húsok valamelyike)+zöldségebéd: gyömölcsök
vacsora:
vagy rizs+csirkemell (50g rizs és 100g csirke)
vagy fehér kenyér valami szeméttel (kolbász, vagy a szokásos szeletelt szemét húsok valamelyike)ezek mellett gyümölcsből nassolgatott azért egész nap, napi szinten így kb fél kiló gyümölcs azért lement neki. a gyümölcs fajtája változó. ezen kívül napi 1-1.5 liter cukormentes kóla fogyott+1.5 liter szénsavas ásványvíz. a régi táplálkozásához képest annyi változott, hogy régebben a kóla cukros volt a cukormentes helyett, de jóval kevesebb gyümölcsöt evett, kb a felét. illetve a reggelinél sosem volt opció a zab+tej+proteinpor kombó, tehát mindig fehét kenyeret evett, valami szeméttel
én és öcsém:
rendesen ettünk napi 5x rizs+csirkemell+zöldség kombót minden alkalommal, a rizst átlag napi egyszer olaj nélküli sült krumplira cseréltük és néha lazac ment csirkemell helyett. a napi adagjaink 2 gramm/testsúlykilogramm szénhidrát+2 gramm/testsúlykilogramm protein voltak a zöldséget nem számolva, ami kb 300 gramm per nap lehetett. zsírt nem számoltuk. ezen kívül öcsém napi 2 liter cukormentes kólát ivott+3 liter vizet+1 cukormentes monstert (0 CH). én 1 liter cukormentes kólát+3 liter vizet+1 cukormentes monster (0 CH). a diéta felénél nekem az 1 liter cukormentes kóla és a cukormentes monster helyett napi 5 kávé ment tejjel és édesítővel
a cukormentes kóla 0 CH minden esetben
apám a 170 centis magasságához 110 kilójával így táplálkozva fogyott 3 kilót. öcsém 16 kilót fogyott én pedig 5-öt, de nekem elég nehéz lett volna többet fogynom, mert már nem volt semmi zsír amit leadhattam volna, a hasam és a vállam is eres volt a diéta végén
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
Hogyan készül a napraforgó- és repceolaj (sajnos csak angolul találtam meg ilyen szépen összegyűjtve):
A legjobb aláírás a héten
-
erdoke
titán
Hát igen...
A legjobb aláírás a héten
-
tlala
addikt
Nagyon jó cikk, köszi!
Külön tetszett, hogy amellett, hogy totál szakmai, még kellemesen olvasmányos is.
Gratula! -
Balage21
tag
Sajnos nekem is délután megy a gépem, ezért megpróbálok még itthon megtenni mindent a helyes étkezésért. Bár tervezem hogy este egy bukaresti bevásárlóközpontban nézek körül minőségi táplálék ügyében. (egyébként megfigyeltem hogy a Romániában és a balkáni országokban jellemzően minden tejtermék jobb minőségű, magas zsírtartalmú. Oda nem tudott még betörni a nyugati mocsok...
-
Balage21
tag
Mai reggelim: ZOTT natura 20% 330g tejföl + házi szalonna + zöld csipős paprika.
Ebédre ezt tervezem: Zott natura görög yoghurt + 1 evőkanál méz + pár szem dióbél.Remélem ezekkel nem nyúlok mellé.
-
erdoke
titán
A legkönnyebb fogyókúra (változatlan mozgás mellett) sok zsír, sok élelmi rost, normál-enyhén emelt fehérje bevitellel valósítható meg, ahol szükség szerint lehet állítani a szénhidrátot. Minél alacsonyabb a szénhidrát és magasabb a zsír (és a fehérje + rost), annál gyorsabb a fogyás.
A titok abban rejlik, hogy a zsír + fehérje + rost sokkal jobban, hosszabb időre laktat, és az alacsony inzulin válasz miatt nem jelentkezik az az ál-éhségérzet, ami sok szénhidrát fogyasztása után 2 órával menetrendszerűen jön.
Emellett ha komoly a túlsúly, a hasi zsírpárnák mintegy új mirigyként üzemelnek, felborítva a hormonháztartást. Mihelyt átáll a szervezet zsírra, ez az állapot magától megszűnik, ráadásul meglepően gyorsan.[ Szerkesztve ]
A legjobb aláírás a héten
-
Balage21
tag
Az abonette-t ajánlják fogyókúrázóknak mindenhol. Van valami probléma vele? (csak mert láttam hogy a pirítós sem túl jó választás.)
-
erdoke
titán
Megnéztem, tényleg van benne részben hidrogénezett kókuszzsír. Agyam eldobom. Nagyban reklámozzák az elején, hogy 100 % kókuszzsír, erre tessék, csinálnak bele mesterséges transz zsírsavakat. Többet nem veszek.
Ahogy korábban leírtam, gyakorlatilag értelme sincs, a kókuszzsír még 26 fokos szobában is szilárd, hűtőben nem is kérdés.A legjobb aláírás a héten
-
erdoke
titán
Mit hidrogéneznek a telített zsírsavakon? A kókuszzsír úgynevezett közepes szénláncú telített zsírsavakból áll nagyon nagyrészt. Ezekről annyit érdemes tudni, hogy a szervezet nem képes raktározni őket, csak energiaként felhasználni. Mivel eleve 28 fok örül van az olvadáspontja, és hűtőben tárolják, teljesen értelmetlen lenne azt a kevés telítetlen zsírsavat telíteni. Persze sose lehet tudni, iparilag mit találnak a gyártók (maguk számára) kedvezőnek...
(#63) Balage21
A tojás az egyik, ha nem a legegészségesebb természetes étel, ami létezik.
A lekvár általában cukrozott, hasznos tápanyagoktól hőkezeléssel megfosztott aszalt gyümölcs.
Ami a linkelt desszertet illeti, egy evőkanál méz belefér, hacsak nem vagy cukorbeteg, metabolikus szindrómás, kórosan elhízott, stb.[ Szerkesztve ]
A legjobb aláírás a héten
-
Balage21
tag
Nagyon érdekelne még hogy mi a helyzet a lekvárokkal illetve a tojással (pl. rántotta)?
Illetve mit szólsz ehhez a kombinációhoz?[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
Kommersz vajak közül a KerryGold verhetetlen, de jó még a belga Roquefort, illetve a fehér papíron legelésző tehenes csomagolású francia vaj is. Ezeket Auchan/Tesco forgalmazza. Én simán szoktam diófélékkel natúr fogyasztani utóételként, ha túl száraznak éreztem a főfogást...
Ami a Lidl-t illeti, az olasz, francia, spanyol, stb. napokon szoktak jobb sajtok, szalámik lenni. A habtejszínjük nagyon jó áron van még (2 dl 169 Ft), de sajnos homogenizált. A darabokat tartalmazó kenőmájasukban nagyon magas a máj és a hús tartalom, illetve alacsony az adalék. Cserébe kicsit ízetlen, német fűszerezésű. A túrójuk tűrhető még, szoktam az emlegetett Zott tejföllel keverni.
A kacsacomb elég jó árban szokott lenni náluk, illetve a friss saláta növények (madársaláta, rukkola, bébispenót). Emellett a 20 dekás lazac se túl drága, és viszonylag jó minőségű. Sajnos hetente csak egyszer hozzák.Aldiban csak a svájci és a Gouda keménysajtot szoktuk venni, nameg a kókuszzsírt, ami 349/25 dkg.
Auchant leírom még később, ott bővebben akad jóárasított francia sajt.[ Szerkesztve ]
A legjobb aláírás a héten
-
Balage21
tag
Szívesen meghallgatnám hogy milyen ételeket szoktatok fogyasztani reggelire, ebédre vacsorára. Az előbb voltam az egyik ismert üzletlánc boltjában (L**l) és azt tapasztaltam hogy nagyon nehéz olyan ételekhez hozzájutni amik valóban egészségesek lennének. Vásároltam egy Milbona márkájú 82% zsírtartalmú vajat, kíváncsi vagyok a minőségére, bár gyanítom hogy ez is egy saját márkás termék.
-
Norberto77
újonc
Izgatottan várom, hogy mi sül ki a végén belőle.
Így elsőre a ketogén diétára tippelnék, amit most csináltam 6 hétig.
És tényleg nagyon hatásos, heti 1 kiló minusz.
És csinálhattam volna még nagyon sokáig, mert egyáltalán nem megeröltető, sosem éheztem.
Akkor volt csak nehéz egy kicsit, amikor a haverokkal pizza-sör vacsora volt, de a feltétekkel is jól lehet lakni.Én is rendesen utánaolvastam: Lyle McDonald: The Cetogenic Diet - egy bő 300 oldalas irodalom (angolul), de profin elmagyarázza a diéta minden részletét. Annyira belemerültem esténként, azt vettem észre, hogy már hajnal 2 óra van...
Az eredeti ihlet persze az Origo Táfelspiccéről jött: Fogyjunk szalonnával és az azt megelőző sorozat:
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20120703-fogyjunk-szalonnaval-a-ketogen-dieta.htmlÉs tényleg: kávé tejszínnel cukor nélkül, se kenyér, se tészta, se krumpli és simán hozzá lehet szokni.
Nem akarom ellőni - ha tényleg erről fog szólni a folytatás - de a ketonok voltak a legjobb barátaim, meg a kolbász, töpörtyű és pörkölt.
Ja, és a véreredményem kiváló lett, az erőnlétem remek, sőt elkezdtem edzeni is mellette, hogy még hatékonyabb legyen - bár ezek szerint ez annyira nem is fontos - de ha egyszer jó esik futni egy kicsit... -
erdoke
titán
válasz enterlaci #57 üzenetére
Persze, csak nyugodtan.
Addig is az angolul tudóknak egy friss cikk a Wall Street Journalból:
WSJ: The Last Anti-Fat CrusadersA legjobb aláírás a héten
-
enterlaci
senior tag
Köszönöm a cikket! Nagyon jó, hogy ilyen érthető és sok információt adtál. Először a szövegtördelés picit kényelmetlennek tűnt, de az olvasmány vitt magával!
Mivel melóban vagyok még, majd később, de visszatérnék pár kérdéssel a #14-re, ha lehet!
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
erdoke
titán
Business Insider/Men's Journal
Looks Like The Medical Establishment Was Wrong About FatA legjobb aláírás a héten
-
Ringman
nagyúr
szinte vadászni kell bármilyen színvonalas előrecsomagolt húskészítményt.
főleg amíg 100 gramm füstölt/szárított áru kevesebb, mint 100 g nyers húsból készül...
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
erdoke
titán
Nem lenne nagy gond a nátrium-nitrittel, ha nem nyomnák az összes húsipari terméket tele, és ha az emberek ennének mást is. Különös problémát viszont elsősorban akkor jelent, ha sütésre kerül az ezt tartalmazó hús vagy szalonna. Ugyanis ilyenkor reakcióba lép a termékben található aminosavakkal, és rákkeltő nitrózaminok keletkeznek. A virsli főzésre talán még OK, de sütni már nem lenne szabad. Sajnos kevesen vannak tisztában ezzel, ahogy a vegyszeresen kivont növényi olajok különösen magas PUFA tartalmával, és azoknak nem létező sütési hőstabilitásával is.
A legjobb aláírás a héten
-
Polllen
nagyúr
Mit értesz normális szalonna alatt?
Egyébként voltam ma vásárolni, bedobtam egy zott görög "jellegű" natúr joghurtot a kosárba. Még nem kostoltam, de fenntartásaim vannak a tejszín miatt.
Nem azért mert ne lenne finom, hanem azért mert milyen tejszínből is... Semmi info a dobozon. De legalább nincs rajta, h tejpor. Falnak megyek tőle.
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
erdoke
titán
Ha savanykásabbra vágyok, akkor ott a görög joghurtjuk. A tejfölt általában vagy valami diófélével, vagy kisütött disznópörccel szoktam fogyasztani.
A Pilos tejfől nekem kifejezetten nem jött be, kellemetlen mellékízt adott. Persze én nem főzni használom, natúr válogatósabb az ember.
Sajtokról és étcsokikról lehetne még hosszasan értekezni, ami a finom zsírokat illeti. Amit viszont végképp nem értek: miért ennyire ritka a normális szalonna és bacon?A legjobb aláírás a héten
-
Ringman
nagyúr
én simán elkeverem, nem zavar (sőt ezt szeretem benne), hogy savanyú.
a lidl tejföl szerintem egész jó. (20 %-os piros - Pilos márkanevű)
+ a bakony jó még, de az meg vagy 20-30%-kal drágább szokott lenni, mint a többi.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
erdoke
titán
A vödrös Zott szinte mindig a közepén tartalmaz egy jó adag savót, amit én le szoktam róla csapolni. Belenyomom a vödör oldala mentén a kanalat, felbugyog a savó, leöntöm. Utána már nem sokkal folyósabb, mint a többi.
E407 (karragén) a legtöbb dobozos tejszínben ott van, hirtelen nem is tudnék olyat mondani, amelyikben nincs. Szerintem kis mennyiségben a kevéssé problémás adalékok közé tartozik.(#47) Polllen
A pirítóshoz még nem jutottunk a sorozatban, de tömören az emberiség legnagyobb tévedésének tűnik a fűmagok fogyasztásának rendszerbe foglalása.
Tejet én nem tudok inni, bár nyers formában nem mostanában próbáltam. Joghurtból szintén a Zott görög jött be, 10 % zsír.A legjobb aláírás a héten
-
Polllen
nagyúr
Pirítóssal majd kipróbálom, másra nem szoktam rakni vajat. Persze ott is olyan vastagon kenve, hogy látom alatta a kenyeret.
A tejföllel nem vagyok túl válogatós, inkább magyar termékeket szoktam választani, de kipróbálom.
Viszont a tejjel és a natúr joghurttal már igen, abból nagy mennyiségben fogyasztok. Joghurtból szerencsére találtam helyi őstermelőt, de boltból max cserpest tudnám ajánlani. Tejből szerencsére van választék."Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Ringman
nagyúr
zott tejföl valóban jó, elüt az átlagtejföltől - kicsit savanykásabb és folyósabb.
van olyan tejszín, amiben nincs plusz adalékanyag - keményítő/állagjavító? pl. szentjánoskenyér-liszt, guargumi, stb
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
erdoke
titán
A jóféle vaj pedig finom tud lenni. Ajánlom a Kerrygold ír vajat, az garantáltan legelésző tehénből jön. A margarint szóba se hozzuk, pusztuljon az összes társával együtt!
Tejfölből nálam a Zott a befutó, persze nem a zsírszegény, light és hasonló kiherélt változat.
Szégyen egyébként, hogy külföldön gyártott tejfölt kell ajánlanom, de ha egyszer a kommerszek közül a legfinomabb.
Szerk: Ezt ellensúlyozandó habtejszínből a Milli 35 %-osát javaslom kipróbálásra. A kb. 1 dl-es hosszú kávéba nagyjából ugyanennyi tejszínt szoktam önteni, szigorúan a zsíros fajtából, és természetesen cukor, ill. édesítőszer nélkül.[ Szerkesztve ]
A legjobb aláírás a héten
-
Polllen
nagyúr
Jó írás lett, még egyszer el kell majd olvasnom, h a kémiai rész összeálljon, nálam ez kimaradt. Viszont nyugodtabb lettem, az édesapám hentes volt az utolsó válságig, így húst szalonnával, sonkával és húst ettünk. Nem lett elcseszve a fiatalkori étkezésem annyira. Bár édesanyám meg pék volt, szóval fehér kenyér is csúszott le rendesen a töpörtyű mellé, de a reform konyha kimerült heti egy főzelékben(ekkor is volt hús)...
Mondjuk most is hasonló étrendet követek, csak a sertést felváltotta a csirke...(meg sok nasi)
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
P00By
nagyúr
Remélem az olvasottság sokkal nagyobb, mint az aktivitás!
-
erdoke
titán
Ami igazán szomorú, az információt legalább 35 éve jótékony homály fedi, pedig azóta ismert (kellene legyen).
A legjobb aláírás a héten
-
erdoke
titán
Minden olaj, amiben magas az omega-6 PUFA (=többszörösen telítetlen zsírsav) aránya. Amennyiben ez megoldott, az omega-3-mal se kell külön foglalkozni.
A tökmag olajnak utána kellene néznem, de ha lehet választani, inkább magát a magot enném.
Ami biztos, az állati zsiradék, az olívaolaj, a kókuszolaj és a pálmaolaj rendben van. Ez már bőven elég választási lehetőséget biztosít. Salátára kis mennyiségben dióolajat, lenolajat és szezám olajat lehet tenni az olíva mellé.A legjobb aláírás a héten
-
erdoke
titán
válasz E.Kaufmann #33 üzenetére
A pontok, illetve a rájuk illesztett egyenes az amerikaiak testzsírjában mutatja a sokszorosan telítetlen omega-6 zsírsavak alakulását. Ha az omega-6 nincs egyensúlyban az omega-3-mal, akkor erősen gyulladáskeltő hatású, illetve a sejthártyában való ilyetén felhalmozódása káros hatással van az átviteli folyamatokra.
Ahogy a bejegyzésben is írtam, a megoldás nem az omega-3 drasztikus felemelése kellene legyen, mert minden PUFA sérülékeny, fokozottan kitett a lipid peroxidációnak, hanem az omega-6 drasztikus csökkentése. Margarin, mag olajok, részben hidrogénezett növényi olajok, ezek sürgősen menjenek a süllyesztőbe.A legjobb aláírás a héten
-
erdoke
titán
A sokszorosan telítetlen növényi mag olajok áldásos hatása:
A legjobb aláírás a héten
-
erdoke
titán
1. Szerintem mindenekelőtt az édes íz utáni vágytól érdemes megszabadulni. Szabályosan függővé válunk a cukortól, komolyabb megvonása tünetek is jelentkeznek 3-4 napig.
2. Ha úgy érzed, hogy ez mégsem megy, akkor az eritritol talán a legjobb pótlék.
3. Nincs gond a mézzel, ha napi 2-3 kiskanállal megeszel.A legjobb aláírás a héten
-
E.Kaufmann
veterán
Tényleg kellene egy leírás az alternatív édesítési módokról is
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
erdoke
titán
Kevés xilitol vagy még inkább eritrotol a legtöbb embernél nem vált ki inzulin választ, szóval nem okoz gondot.
Viszont a xilitol nagyobb mennyiségben irritálja a beleket, így hasmenést okozhat. Állítólag hozzá lehet szokni, de én inkább lemondtam róla, csak annyit eszek belőle, ami a napi 1-2 rágógumiba jut.A legjobb aláírás a héten
-
Balage21
tag
Tulajdonképpen a tea édesítőszerrel történő fogyasztása is hanyagolandó? (Nagyon nem bírom ha nem édes...)
-
erdoke
titán
Elrettentésnek kiváló az Origo habspray "tesztje".
Biztatásul elárulom, hogy kókuszchipset vacsoráztam mascarpone sajttal, a végén egy nagy kocka 90 %-os csokival. Napi két kávét fogyasztok, ehhez 2 dl 30-35 %-os habtejszínt használok fel. Természetesen cukrot nem.A legjobb aláírás a héten
-
erdoke
titán
A szervezet fehérje igénye viszonylag szűk tartományban van egy adott életmód (fizikai aktivitás) mellett. A túlzott szénhidrát bevitel áldásos hatását láthatjuk, a fehérje fix, mi marad?
(#22) mickemoto
Érdekes figyelemmel követni, ahogy a tudomány lassan eljut oda, hogy bebizonyitjuk, a teljes, természetes ételek valók az embernek. Legalább olyan érdekes, hogy mennyire kapálóznak ellene bizonyos körök. Akinek nem fűződik a dologhoz anyagi érdeke, megvizsgálja a rendelkezésre álló információt, akár ki is próbálja magán, és levonja a következtetést.A legjobb aláírás a héten
-
mickemoto
őstag
a szakirodalom szinte kizárólag angol nyelven érhető el
A szakirodalom magyar nyelven is elérhető, nagyanyáink, dédnagyanyáink jóvoltából.
-
carr
őstag
Még nem olvastam végig, de nagyon érdekes, és érdekel is ez a fajta táplálkozásmód.
Olyasmi ez, mint a Ketogén diéta. (nagyrészt fehérjedús táplálkozás, alacsony szénhidrátbevitellel)
Olvasás: ON.360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
erdoke
titán
válasz #56573440 #19 üzenetére
Bocs, ha nem pakoltam elég szmájlit, de nem az volt a célom, hogy a mellem döngessem. Amit a témakörben eddig leraktam az asztalra, nem is adna rá különösebb okot...
Csak azt szeretném elkerülni, hogy pusztán anekdotális jelleget öltsön a vita. Bár az n=1 kísérleti tapasztalatom időközben n=8-ra változott, de ez még mindig nem statisztikai nagyságrend, szóval marad az olvasmányokra hivatkozás (is).A legjobb aláírás a héten
-
#56573440
törölt tag
"Kettőnk között annyi a különbség, hogy én (egy kicsit elnagyolt, de szakirányú alapra építkezve) 9 hónap alatt rohadt sok tudományt és elemzést átnéztem a témában."
szerintem meg ne menjünk bele a kinek a milye mennyivel mekkorább körökbe, mert nem állítottam hogy hazudsz, nem mondtam hogy tévedsz, sőt ha elolvasod egyet is értettem veled részben.
"A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy nagyrészt a táplálkozás felelős mind az elhízásért, mind a modern betegségek rohamos szaporodásáért. Van szerepe másnak is, de nem elsődleges."
alapvetően már a középkorban is volt elhízás, erről megannyi festmény árulkodik. már akkor is amikor a nádcukor is csak a királyok játékszere volt igen kis mennyiségben. mind nemes, mind uralkodó, pedig aztán ők ugyanazt ették amit a paraszt, csak többet persze. és a trónon ülés se túl aktív dolog. azon kívül meg a modern kori betegségek az elhízáson kívül elég problémásan voltak diagnosztizálhatóak helyenként a régi idők eszközeivel és tudásával. nem volt az olyan régen hogy a higanyt és más nyalánkságokat gyógyító erejük miatt alkalmazták mondom. az elmúlt 200 évből is egészen rövid van lefedve a modern orvostudomány által korrekt módon.
"Ha annyi lenne az egész, hogy egyél kevesebbet, miközben többet mozogsz, akkor nemhogy ennek a blogsorozatnak a megírásába nem vágtam volna bele, de az olvasgatással is felhagytam volna legalább fél éve."
nem is mondtam semmi ilyesmit nem véletlenül. egyébként az előző bejegyzésedben még nálad is szerepelt mint ok, méghozzá 20-30%-al. az azért nem az elhanyagolható kategória, bár az arányokkal még tudnék vitatkozni de nem fogok
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
válasz #56573440 #17 üzenetére
Kettőnk között annyi a különbség, hogy én (egy kicsit elnagyolt, de szakirányú alapra építkezve) 9 hónap alatt rohadt sok tudományt és elemzést átnéztem a témában. A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy nagyrészt a táplálkozás felelős mind az elhízásért, mind a modern betegségek rohamos szaporodásáért. Van szerepe másnak is, de nem elsődleges.
Ha annyi lenne az egész, hogy egyél kevesebbet, miközben többet mozogsz, akkor nemhogy ennek a blogsorozatnak a megírásába nem vágtam volna bele, de az olvasgatással is felhagytam volna legalább fél éve.A legjobb aláírás a héten
-
#56573440
törölt tag
szép mindig azt elemezni hogy mit ettek régen (mint a paleo egyél dinoszauruszt étrend). a másik oldalt is érdemes lenne, hogy mit csináltak régen. nagyfater is nyomta a szalonnát a kolbásszal, a pálesszel. aztán beszállt a kocsiba, elment az irodaházba, felment az elsőre lifttel, ült 10 órát, hazament és a tv vagy a gép előtt ült.
vagy nem? az érem egyik oldala persze a kaja, tele van szeméttel a mostani, a fele mesterséges szutyok, tartósítószerekkel meg ízfokozókkal, etc, viszont nem csak az étkezési, de a mozgási szokásaink is legalább olyan radikálisan megváltoztak. norbi update reggelivel nagyfater az öntödéig nem jutott volna el, pedig addigra megmetszette már a szőlőt, kidobálta az állatok alól a trágyát, és rendberakta a ház környékét.
nem okolnám egyoldalúan az étkezésünket azért mert ennyi az elhízott ember persze jelentős részben hibás. volt idő, amikor az volt tekintélyes akinek nagy hasa volt. az volt a jólét jele... hintóval járt. szolgák ugráltak körülötte, zabált amit akart, lába se kellett érje a földet ha úgy óhajtotta mert földesúr volt, boltjai voltak, gazdag volt.
egyébként meg azért nem volt régen rák, meg sm, meg más latin idiótaságok, mert mindenkit megütötte a guta, vagy lelőtték a háborúban, a kocsmában, a hegyen. lila gőzök nem volt a vérnyomásukról 200 évvel ezelőtt az embereknek. pár pálinka utáni bőrpírra is azt mondták hogy mindjárt kicsattan az egészségtől, egy időben a ciánra az ólomra meg ilyenekre azt hitték gyógyszer, fogyózni galantféreggel fogyóztak a nők egyes nem is oly távoli régiókban, etc.
[ Szerkesztve ]
-
erdoke
titán
-
Vladi
nagyúr
Azt hittem, lesz egy ajánlott plecsni a tyúkzsírnál és egy tetszett a disznózsírnál.
Köszi azért ,majd átolvasom.
il sole non sorge più ad Est!
-
erdoke
titán
A 25-30 kiló rólam 5 hónap alatt lecsúszott, és nem kellett se futkorásznom, se éheznem. Legalábbis nem a szó klasszikus értelmében. Egyél sok zsírt. Egyelőre csak a természetes, hagyományos zsírokról nem derült még ki, hogy túlzásba lehet vinni a fogyasztását, a fehérjéről, de még inkább a szénhidrátról már igen. Ami talán nem is véletlen, hiszen pár ezer (vagy akár száz?) évvel ezelőtt utóbbiakból szinte lehetetlen volt túlzásba esni.
[ Szerkesztve ]
A legjobb aláírás a héten
-
Balage21
tag
Szuper írás. Szerintem hasonló cipőben járok mint te. Nekem is sajnos olyan 25-30 kg-tól kellene megszabadulnom, mert nem érzem magam jó a bőrömben. 20 évesen 90kg környékén mozogtam, és most a 30 évesen 118 kg vagyok (192cm magas vagyok). Ehhez hozzájárul a rengeteg autózás, repülés, szállodázás amikor is a legegyszerűbb és leggyorsabb módját választja az ember az étkezéseknek. (Fast food, smack leves...)
Kíváncsian várom a folytatást! -
erdoke
titán
A pálmaolajjal önmagában nincs gond, és tudtommal elég sok benne a telített és egyszeresen telítetlen zsírsav.
Ebben a két táblázatban elég részletesen megvan minden lényeges zsír és olaj összetétele:
Typical Fatty–Acid Compositions of Some Common Fats
Fatty Acid Composition of Fats and OilsTehát 48-40-10-2 a százalékos arány a telített, egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen és egyéb között. A "részben keményített" tipikusan azt jelenti, hogy kukába való. Jelen esetben kicsit árnyaltabb a kép, mert eleve csak 10 % volt a PUFA, amiből transz zsírsav képződhet, és talán még ennyit se telítettek belőle. Mindenesetre szerintem már 3-4 % természetellenes transz zsírra sincs szükségünk, csak árthat...
(A 18:1-ben pl. az első szám a szénláncú hosszát jelenti, a második a telítetlen kötések számát.)[ Szerkesztve ]
A legjobb aláírás a héten
-
petipetya
nagyúr
Köszi a cikket.
"Ha egy zacskós/dobozolt terméken a következők bármelyike szerepel: növényi olaj, (részben) hidrogénezett növényi olaj/zsiradék, az maradjon a polcon!"
Kérdés: a következő megfogalmazás jót vagy rosszat jelent a címkén?
"növényi zsír (99,95% részben keményített pálmaolaj)" - ha jól értelmezem a cikket, akkor ez egy többszörösen telítetlen (=rossz) növényi olaj"nincs rá lezsóidő"
-
Doze
aktív tag
Pont ezen gondolkoztam a múltkorában. Egy időben mindenki a napraforgó olajat sztárolta, mert egészséges. Ezzel szemben anyám pl soha egy deka olajat nem használt, csak is sertészsír. Máskülönben szerintem a kajának az íze sem olyan ha olajban sütik.
-
erdoke
titán
Bár elsőre hosszúnak tűnhet, inkább azzal volt gond, mi maradjon ki.
A legjobb aláírás a héten
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- ASUS routerek
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Háztartási gépek
- Apple notebookok
- Gitáros topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- További aktív témák...
- iking.hu - Apple iPhone 14 Pro - Silver 100% Akku - Használt, karcmentes állapotban - 3 hó gari
- iking.hu - Sony Sepia 1 VI - Khaki Green - Karcmentes, kipróbált állapotban - 3 hónap garanciával
- iking.hu Samsung Galaxy Z Fold 6 - Navy Blue - Használt, megkímélt állapotban - 2027. 09. 24.-ig gar
- LG 34UC79G-B Monitor eladó!! 2560x1080 Freesync IPS 144Hz
- iPad Air 4 (2020, WIFI, 64 GB)
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest