Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
erdoke
titán
Frissült a sorozat, ezúttal a téma: A fogyás és az energetika, azaz annyi az egész, hogy kevesebbet eszünk és többet mozgunk?
-
aaa3
csendes tag
válasz
westcoastog
üzenetére
bocs de sztem a "napi 20perc kocogás" rengeteg
azaz, viccen kívül, ha nem is r, de pont elég, ideális mennyiség.lássuk a harmadikat is! NAGYON jó sorozat lett!
-
erdoke
titán
Széljegyzetként, a sorozaton kívül: Magyarország az európai elhízási toplisták élén
-
erdoke
titán
Nehéz szülés volt, és meg kellene rajta finomítani, de kint van: Zsírtörténeti kitekintő
-
petipetya
nagyúr
Akkor erről ennyit, mindenki kövér marad.

-
A hozzászólások alapján jut eszembe. Mennyire tudod fenntartani a változatosságot? Nem lesz egy idő után egyhangú?
-
törölt tag
Nagyon jó írás és várom a következő részeket is! Hogy néz ki nálatok egy hétvége, mármint mi kerül az asztalra? Pár kedvcsináló kaját ajánlhatnál (mondjuk én egy heti menünek jobban örülnék
) mit is főzzön az, aki kipróbálná ezt a típusú étkezést. -
petipetya
nagyúr
Kérdés, mert éppen a munkahelyen ásítozom. Ez ellen mit ajánlotok? Reggeli kotyogós kávé alap, de kevés. Olyan kéne, ami a szomjamat is oltja és nem kell bele cukor. Zöld/fekete tea? Nem ismerem ezeket.

-
Lomha 8V
addikt
Engem feltétlen érdekel a téma, úgyhogy jó lenne ha folytatnád.

-
Polllen
félisten
Ha valóban nem érdekel a társadalmi és politikai vonzata, akkor miért foglalkozol vele mégis?

Amúgy egyszer azt olvastam egy nálam bölcsebb ember tollából, hogy a hatalom letétemény, hogy a jót szolgáljuk vele. Ha elfogadjuk, hogy a tudás hatalom, túl sok lehetőséged nem marad...

-
erdoke
titán
válasz
petipetya
üzenetére
Arra felkészültem, hogy sokan egyszerűen le fognak hülyézni, bár tudományos alapon igen sokáig lehet vitatkozni a kérdéskörről.
Amire nem készültem, az egy esetleges gyors terjedés hatása. Ma még viszonylag kevéssel kell többet költeni azokra a kajákra, amit én (is) javaslok, de ha egyre többen átállnának ilyen megközelítésre, értelemszerűen durván változna a kereslet, és megint csak a tehetősebbek kiváltsága lenne az egészség. Mivel sokkal egyszerűbb tápanyagban dús ételeket találni az állati eredetű táplálékok között (bár nem lehetetlen megoldani vegetáriánusként sem, vegánként annál inkább problémás!), a kevésbé hatékonyan előállított élelem propagálása nem tűnik célszerűnek. Hacsak központilag nem történik valami beavatkozás, de erre az esély nulla, még akkor is, ha pl. Magyarország nem áll rosszul a mezőgazdaság erőforrásaival. -
erdoke
titán
Tanultam és foglalkoztam, de éppen megszabadulófélben vagyok tőle.

Apropó, tegnap éjszaka megvilágosodtam, és ezután erősen elgondolkodtam, hogy van-e értelme folytatni a sorozatot. A vég úgyis elkerülhetetlen, jönnek az élelmiszer háborúk. A kérdés csak az időzítés, egészen pontosan, hogy mennyivel tudják kitolni azzal, hogy a népeket szemét kajával etetik.
Normális kajára már most is millióknak nem telik, akkor is, ha csak Magyarországra gondolunk. Az már érdekesebb, hogy a tőlünk gazdagabb országokban is inkább költenek sok dologra, ami lényegesen kevésbé fontos, mint a minőségi, tápanyagban dús élelmiszerre.
Engem a társdalmi, politikai vonzat nem igazán érdekel, az összeesküvés-elméleteket pedig rühellem, de ez annyira egyértelmű, hogy nem lehet mellette egyszerűen elmenni. Az oroszok fognak nyerni a hatalmas, északi területekkel, ahol még a felmelegedés után is millió számra legelészhetnek majd a marhacsordák. Az ő erőforrásaikkal nem lehet versenyezni. -
erdoke
titán
Ízelítőként a következő két rész munkacíme:
Zsírtörténeti kitekintő
Hashizlaló hormonzavar -
erdoke
titán
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Ha a hivatalos ajánlást követik, az emberek többsége simán elhízik szemét kaja nélkül is. Ugyanis a jelenség hátterében álló legfontosabb táplálék fajtákat nemhogy korlátoznák, de az egyik csoportot kifejezetten támogatják, a másik csoportról pedig nem is beszélnek.
Persze sok a valóban igénytelen ember, akit nem is igazán érdekel, ha férfi, akkor mondván "100 kiló alatt nem is ember", vagy "kell a tekintély", míg nőknél elintézik egy "nagy kofferbe lehet jól pakolni" megjegyzéssel. Pedig az ember, mint bármelyik állat, természetes körülmények között sovány, az elhízás szinte mindig nagyobb kockázattal járó állapotot jelez. Kivételt képez bizonyos állatfajoknál a télire való raktározás, vagy az extrém hideg körülmények között létrehozott szigetelő zsírpárna.(#130) CloZee
"a többség úgy él mint a középkorban egy nagyon jómódú nemes (már ami az étkezést és a tunyulást illeti), már akkor is elvolt hízva az összes"Hohó, erre kénytelen vagyok bizonyítékot kérni. Én akármilyen kastélyban nézegettem a családi festményeket, erősen elhízott embert a 19. századdal bezárólag nem nagyon láttam.
-
CloZee
aktív tag
válasz
beefjeez
üzenetére
Most ugyan az van, mint ami a középkorban és előtte a gazdagok és az előkelők kiváltsága volt. Jólét van, és a többség úgy él mint a középkorban egy nagyon jómódú nemes (már ami az étkezést és a tunyulást illeti), már akkor is elvolt hízva az összes (legalábbis akikről tudunk), pedig nem volt se "műkaja" se tartósítószer, csak zabálás és tunyulás. Viszont ha nem lenne tartósítószer és "műkaja", akkor a mai napig a nemesség kiváltsága lenne a zabálás, mert az nem opció, hogy termelj magadnak meg vedd meg az öregasszonytól a piacon, mivel nem lenne elégséges mennyiségű sem, legalábbis a városokban biztosan.
-
beefjeez
senior tag
Én most rengeteget voltam strandon, undorító ez a sok igénytelen ember, csak túlsúly mindenhol, 10/9 ember kövér volt.
-
wody21
tag
érdekes téma, várom a folytatást.
-
erdoke
titán
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Alapvetően ezek féligazságok, és az adott ételek fajtájától és mennyiségétől függ, milyen hatást váltanak ki a szervezetben.
Én gyümölcsöt két étkezés között, a következőhöz közelebb fogyasztok, és próbálom kerülni a túl édes fajtákat. Évszázadok alatt a legtöbb termesztett gyümölcs cukortartalma sokat nőtt a célzott nemesítésnek köszönhetően, úgyhogy ma már ebből a természetes deszertből is jól fel lehet hizlalni magad.
Mennyiségi sorrendben zsírt, zöldséget és fehérjét eszek, alkalmanként barna rizst hidegen. Persze ez így furcsán hangzik, és napi szinten nem is számolgatom az összetevőket, de amíg megszoktam, hogy mi az a ~100-120 g fehérje/nap, illetve mennyi szénhidrátot tartalmaznak bizonyos ételek, eltelt pár hét. Azóta ha valami újdonságra fáj a fogam, és nem sok fogalmam van az összetételéről, csak bedobom a MyFittnessPal nevű mobilos alkalmazásba. Fél év után nagyon ritkán fordul elő, nagyjából beállt a rendszer, ösztönösen működik. Akkor sincs gond, ha ingadozik némileg, nincs semmi kőbe vésve.(#122) Cyberpunk
Nem elképzelhetetlen, bár az elején a nagy részét a glikogénnel és a sóval együtt távozó víz teszi ki. Felnőtt férfi kb. 6-800 g glikogént tárol, amiből ha kimegy fél kiló, az visz magával közel két kg vizet. Pontosan ezért nem tud az állati szervezet szénhidrátot tárolni, mert nem praktikus. Azonos tömegű zsírban közel kilencszer annyi energia tárolható el.
Amikor valaki "egészséges" életmódra vált, tudatosan vagy önkéntelenül is csökkenti a sófogyasztást, ugyanis a szemét kaják általában agyon vannak sózva. Illetve a szénhidrát bevitel redukálásával az alacsonyabb inzulin szint is engedi a vesét a sóvisszatartás normalizálására, mindez pedig jelentős víz távozásával is jár. Ekkor szűnik meg a puffadás, és már egy-két hét alatt is láthatóan lentebb megy a pocak. -
Fr0z3n
őstag
-
b0bcat
addikt
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Nekem 3,5 hónap alatt ment le 27 kiló. Úgy, hogy ebből kb. másfél hónap volt az, amikor heti 3-4 alkalommal sikerült időt szakítanom 10-12 km biciklizésre (sík terepen). Mindezt lényegében annyival, hogy nem léptem túl hét közben az 1200 kalóriás (valójában ugyebár kcal) bevitelt, és hétvégén sem nagyon engedtem el magam. Ennek már több mint 2 éve.
Azóta nem csak megtartani sikerült az elért súlyomat, hanem még további 5 kilót sikerült leadnom. Most különösebb erőlködés nélkül tudom tartani a súlyomat úgy is, hogy csak hét közben vagyok szigorú magammal, és már nem is kell az 1200-at tartanom (tehát ennél több kalóriát viszek be).
De amúgy drasztikus, valóban. Az említett 3,5 hónap elteltével volt olyan szomszédom, aki egyszerűen elsétált mellettem a teremgarázsban, mert nem ismert meg...

-
Cyberpunk
félisten
Azért ez eléggé hihetetlen. Csak evéssel kizártnak tartom, hogy 30 kg lemenjen az emberről ilyen rövid idő alatt.
Az havi 10 kg, ami heti 2,5 kg-ot jelent, az azért már nem igazán egészséges kategória én szerintem. A hirtelen súlyvesztés is lehet káros, nem csak az elhízás! -
erzol
őstag
Nem olvastam végig a kommemteket, de magamról elmondhatom, hogy 3 hónap alatt sikerült leadnom 30 kilót. Nem kisérleteztem sokat diétával. Rájöttem, hogy a szervezetem természetes ciklusához kell alkalmazkodnom. Illetve legfontosabb tény, hogy az emberi test víztartalma 70%.
Ezt figyelembe véve alakítottam át az étrendem. Nagyon sok magas víztartalmú nyers táplálékot eszem minimum az egész napi kajám 50 százalékában. Eszem szinte mindent(a húst is elhagytam, nem érzem szükségét-mindannyian mások vagyunk...) odafigyelve, hogy szénhidrát és fehérje ne találkozzon oegy étkezésen belül.
Bocs, ha ilyen hosszúra sikeredett, de ez nekem bejött. A testsúlyom optimalizálódott, nem fogyok, nem hízok.
Mindez 20 éve kezdődött... -
válasz
Coccolino_O
üzenetére
neked kellene bizonyítanod, mert te állítottál először, de mindegy.
nézd meg, hogy a sprinterek mekkora emberek a hosszútáv futókhoz képest. A sprinterek mind hegyomlások, a hosszúsok meg mind nyiszlett pasik.Ennek az oka, hogy 100 méteren nem tud beállni a szervezet a terhelésre, ezért a 100 métert anaerob módon futják, 20 kilométeren meg simán, azt aerob módon. Ezért kell hegyomlás méretű ember sprinternek, hogy legyen annyi izma, amelyik anaerob módon is képes végigtolni a 100 métert.
tehát az a mondatod, miszerint "nem hegyomlások szoktak gátfutás nyerni." téves.
-
válasz
Coccolino_O
üzenetére
"Akin sok az izom, az több oxigént éget el, valahol azért érthető, hogy nem hegyomlások szoktak gátfutás nyerni.": látom, nem érted az izmok működését.. keress rá a gugliban 100 méteres és hosszútáv futók képeire, rájössz, hogy mekkorát tévedtél.
-
erdoke
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ebbe nem ástam bele magam mélyebben, ugyanis keveseket érint a mai világban.

Elképzelhető, hogy a bélflórának van hozzá köze.
A kérdés persze az, hogy szeretnél-e hízni? Izmosodni egy egészen más világ, mint zsírosodni. Persze egyszerre a kettő is lehetséges, de inkább az elsőt tudom támogatni.
(#112) Polllen
Bocs, ha csalódást okoztam, de meg akartam várni a reakciókat. Benne volt a pakliban, hogy elhajtanak az ötlettel, és akkor nem szívesen töltöttem volna az időt a további részek virtuális papírra vetésével.
Jelenleg úgy tűnik, hogy van kereslet, tehát ehhez igazítom majd a kínálatot is. Pontos megjelenést nem ígérek, mert a részletek kibontásához még ismeretterjesztő szinten is meg kell próbálnám úgy fogalmazni, hogy az szükség (kétség?) esetén megfelelően alátámasztható legyen. -
Polllen
félisten
Érdekel a téma, kicsit csalódott is vagyok, h csak ennyi a poszt

Csak néhány kommentbe olvastam bele, de a saját tapasztalatom is azt mutatja, edzés közben is lehet hízni. És nekem is könnyebb fogynom, ha nem edzek csak nagyon lazán, de mozogni és enni kell.

A folytatást várom, szeretem a szakmaibb írásokat, ha érted mire gondolok...
Uh űzzük-űzzük!
-
Nem bizonygattam, hogy mennyire értek hozzá... Ellenben te a wikipédiáról iderángatsz egy idézetet és én vagyok hülye te pedig a szakértő?!
SEMMIT nem tudtál alátámasztani olyan módon amit tőlem szabályosan követeltél!Cyberpunk te meg rossz kapukat döngetsz.
A "backdoor" támadás nálam nem játszik.Utoljára írtam ebben a kérdésem meg úgy egyáltalán neked.
Ebből a vitából is tanultam valamit...
-
CloZee
aktív tag
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Én szeretem, amikor a "vitapartner" (
) bizonygatja, hogy mennyire nem ért ahhoz amiben szakértőnek érzi magát.(#107) CPT.Pirk: Én is ilyen vagyok. Körülbelül 20 éve ugyan az a testsúlyom + - 1-2 kiló, pedig rengeteget eszek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No igen, fogyni sem lehet könnyű de én meg a másik véglet vagyok, 3 év alatt végre tudtam hízni 1, azaz egy kilót. Az előző 3-4 évben meg talán még egyet.

Lassan 30 leszek, de átlagos magasság mellett továbbra sem léptem túl az 54 kilót. Eszek rendesen, nem is keveset, aztán mégsem fog rajtam. Volt egy műsor a TV-ben nem rég erről, hogy a 60-as években börtönlakókon végeztek túletetéses kísérleteket (a beleegyezésükkel) Amerikában, és azt tapasztalták, hogy a jelentkezők többsége rendesen hízott, míg pár személy csak nagyon kicsit.
A műsort készítők elvégezték a tesztet mai fiatalokkal is, és ugyanezt tapasztalták, hogy 20 emberből 1-2 olyan van, aki nem tud meghízni, bármennyit is eszik.Mindkét kutatásnál arra jutottak, hogy valamikor óvodás korban dönti el az agyunk, hogy szerinte mi az ideális testsúly és ezt igyekszik tartani is, ezért olyan nehéz a fogyó vagy hízó kúra sok esetben.
Nálam mondjuk hozzátartozik, hogy kb. semmit sem sózok (kivéve ami kell az ételbe a főzéskor), hanem inkább fűszerezek, továbbá nem viszek be cukrot sem (amennyire ezt meg lehet gátolni). Melóhelyen a cukros kávé helyett zöld tea, üdítők helyet víz (mióta volt pár vesekövem, azóta napi 3 liter mindig megvan, nem is volt több kövem azóta), kólát soha sem ittam meg mert rossz az íze, aztán nagyjából ennyi. Meg heti egyszer elmegyünk tollasozni a kollégákkal.
Szóval kitartás annak, aki fogyni szeretne!
-
b0bcat
addikt
Én is kíváncsi vagyok a történetre. Már csak azért is, mert jómagam is 44 kilótól szabadultam meg, lényegében csak a megfelelő táplálkozás következtében.

-
CloZee
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
"A legközönségesebb neurotoxinok közé tartozik az ólom,[6] az etanol,[7] a glutamát,[8] a nitrogén-monoxid,[9] a botulinum toxin,[10] a tetanusz toxin,[11] és a tetrodotoxin.[5] Ezek közül néhány anyag, például a nitrogén-monoxid és a glutamát nélkülözhetetlen a szervezet számára. Kizárólag túlzott mennyiségben vannak neurológiai veszélyei."
Egyéb? Legalább ismernéd a szavakat, amiket használsz, vagy ha ilyen tudományosat akarsz mondani, akkor olvasnál utána előtte. 25 mp google keresés után beláttad volna, hogy a neurotoxin az nem feltétlenül azt jelenti, mint amit hittél róla.
Ui: Én alátámasztottam, csak azt hiszed ha bedugod a fejed a homokba mint egy strucc, akkor igazad lesz.
-
-
szőröscica
addikt
Engem érdekelne a téma behatóbban is.
3 éve megszabadultam több mint 25 kiló feleslegtől, de a lógó pocak és a kilókkal való harc továbbra is az életem része maradt. -
lássuk

-
Tartósítószer != ízfokozó. Az, hogy a C vitaminnal egy lapon említi ezt valaki...kicsit meredek.
-
erdoke
titán
"Olyan mennyiséget, hogy károsodást okozzon fizikai képtelenség bevinni a szervezetbe."
Ez most honnan? Még a gyártók is azzal védekeznek, hogy a szokásos bevitel többszöröse is "bizonyítottan" biztonságos, nem pedig azzal, hogy nem is lehet belőle káros mennyiséget fogyasztani.
Töménytelen állatkísérlet igazolja ennek az ellenkezőjét, elég ha Google keresést használsz... A trükk annyi, hogy emberben nem sikerült elsöprőbb egyértelműen bizonyítani, hogy ugyanígy működik.
A többivel kapcsolatban semmit nem írtam, nem értem, miért hozod fel nekem ezeket a triviális dolgokat.
Jó hogy nem origós színvonalon a glutaminról kezdünk értekezni.(#93) Cyberpunk
Szerintem egyértelmű, mire gondoltam, még ha esetleg bénán is fogalmaztam.Térjünk vissza a témához, ez a glutamát érdekes ugyan, de itt totál mellékvágány.
-
CloZee
aktív tag
Olyan mennyiséget, hogy károsodást okozzon fizikai képtelenség bevinni a szervezetbe. Mint ahogyan magadtól annyi vizet sem tudsz meginni, hogy belehalj (igen, a víz túladagolásával meg lehet ölni bárkit és nem fulladás által, hanem felhígul a véred). Mellesleg de, előfordul a természetben. Ráadásul az anyatejben is van, ahogy már 3x leírtam és linkelték is. Attól, hogy 1907-ben lett izolálva nem ekkortól létezik, mint ahogyan a C vitamin sem 1930 tól létezik, mert akkor izolálták először.
-
Cyberpunk
félisten
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Tartósítószer, ami a húsfélékben előforduló Clostridium botulinum baktérium ellen hat, ami ugye botulizmust okoz. Kérdés mivel váltanánk ki? 0,06 g/testsúlykilogramm a napi maximum megengedett beviteli érték. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek nem ajánlott, mivel nekik eltér a hemoglobinja a normától.
Sokszor vannak szidva a tartósítószerek, de ne feledjük azt el, hogy nélkülük az étel hamar megromlana. Rettegünk, rettegjünk! Tiltsuk be, mert nagyobb mennyiségben káros lehet. Oké, de az élet színvonalunkat nem vagyunk hajlandóak feladni, ördögi kör ez.
Vágjon mindenki csirkét, meg disznót otthon, de azt se etessük táppal, azt mehet a fagyasztóba.erdoke: konkrétan nem is írtad le, de kiolvasható belőle.

-
-
Fr0z3n
őstag
Én tudok jobbat, most ettem 3 pár idegmérget (virslit) tartósítószeres mustárral. Csak lebénulok reggelig

-
Cyberpunk
félisten
Mert ha mesterségesen állítják elő, az már is rossz? Értem. most ettem paradicsomot, tele van glutamáttal, bizonyára majd jól felfordulok tőle a jövőben.
Ismert a "Kínai szindrómának" nevezett jelenség ezzel kapcsolatban. Ugye a kínai kajában gyakori ízfokozó, egyesek állítólag fejfájást kaptak tőle. A megengedett mennyiség 10g/kg, ami fél - 1 kiló Vegetát jelentene például annyit kéne megenned egy ültő helyedben. Ezek a kísérletek elég kétesek, és valószínűleg félreértelmezett információkra épülnek. Intravénás formában kap valaki Na-glutamánt, akkor megértem, hogy jelentkezhet ebből probléma. Szóval én maradok szkeptikus, és továbbra is hülyeségnek tartom az ez irányú félelmeket.
Majd ha több független labor, kontrollcsoporttal igazolni tud titeket, és azt publikálják, akkor hiszek benne. Ne rettegjünk annyira ezektől a misztikus E számoktól!
petipetya:

-
CloZee
aktív tag
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Tudtommal Grimm se nem orvos, se nem kutató, hanem egy mezei újságíró. David Icke is ilyen, csak ő mellé még nyíltan idióta is.
Akkor keresd meg az ide vonatkozó tanulmányt, mert az nem érv, hogy "Ha jól rémlik, akkor olvastam ". Mellesleg a nátrium-nitrát a műtrágya és robbanószer alapanyaga
Mi itt a nátrium glutamátról beszélünk.(#84) erdoke : Attól, hogy mesterségesen van előállítva nem kell károsnak lennie. Lásd: aszkorbinsav. Mesterségesen van előállítva, és 100%-ban ugyan azt a hatást fejti ki mint a C vitamin.
"Ízfokozóként kizárólag a természetben is megtalálható L-glutamát enantiomer alkalmazható, ugyanis a másik változat nem ízfokozó tulajdonságú.[3] Számos élelmiszerben (például szójaszósz) természetes úton fordul elő."
-
erdoke
titán
válasz
Cyberpunk
üzenetére
"Biztonságos és hasznos ízfokozó" WTF?
Szerintem ezt fűszernek hívják, nem Na-glutamátnak.
Az ízfokozó egyetlen előnye, hogy drága valódi fűszert tud megspórolni a zacsis "élelmiszer" gyártója. A fogyasztó számára káros hatásokon lehet sokáig vitatkozni, de amíg az előny nagy része a gyártónál jelentkezik, értelme nem sok van. Ahogy az előző link mutatja, és ami sajnos igencsak jellemző más területekre is, az iparág által finanszírozott kutatások érdekes módon visszafogottan vonnak le konklúziókat még a saját, eleve kétes módon megtervezett vizsgálataikból is. -
Coccolino_O
őstag
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Amennyi könyvet elolvastam a témában, azóta még szkeptikusabb vagyok az élelmiszeriparral szemben. Nagyon jók ezek a kísérletek, csak sokat az élelmiszeripar szokott finanszírozni, amit persze nem szoktak túlságosan nagy dobra verni. Meglepő módon azokban a kísérletekben rendre nem tapasztalnak semmi rendellenességet.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#84: Így van, ez nagyon fontos tényező. Minél olcsóbb a termék előállítása, annál nagyobb rajta a profit.
-
Cyberpunk
félisten
[link] amúgy ha elmondasz mindennek még nem lesz igazad.

-
Coccolino_O
őstag
Miért kellene bármennyit is bevinni a megengedett mennyiségű mesterséges aromából, ízfokozóból, emulgeálószerből, tartósítószerbőll? Nem egyszerűbb nem venni "élelmiszert"? Élelmiszernek nevezik, de valójában élelmiszeripari hulladék. Vannak kitűnő könyvek a témában, pl. "A leves hazudik".
Ha jól rémlik, akkor olvastam egy táplálkozási könyvben még régebben, hogy egy kísérletben a nátrium-nitrát rákot okozott a patkányokban. Az összes felvágottban, és még rengeteg készételben megtalálható. A rákot sok esetben a stresszre, meg egyéb külső behatásokra fogják, persze, hogy soha a büdös életben nem fogja az élelmiszeripar beismerni, hogy ennek meg ennek ilyen hatása lehet az emberi szervezetre, azzal aláásnák a hitelességüket...
-
CloZee
aktív tag
Normálisan írok, csak felidegesít, amikor valaki hamis dolgot állít be tényként és utána még próbálja megmagyarázni nulla alátámasztással, hogy de neki igaza van. Ezt is úgy, hogy "jó akkor zabáljátok mert én bizony felvilágosult vagyok, ti meg sötét hülyék".
Amint hazaérek megnézem majd ezt amit linkeltél.
-
erdoke
titán
Naná, hátrább az agarakkal, és nirmálisabb stílusban, ha kérhetem.

Érdekes olvasmány Na-glutamát ügyben -
CloZee
aktív tag
Én ezt értem, de ő ezt írta:
"Sőt szerintem bizonyos összetevők még elő is segítik, hogy felszívódjon zsírrá."
(#73) sutszi : Köszi, szóval semmit sem tudsz alátámasztani, mivel egy áltudományos bullshit, mint a kemtrél és társai. De nyugodtan higgy benne, végül is az anyatej is tartalmazza, de az is összesküdött az emberiség ellen. Egyébként nem téged hülyéztelek le, csak azt mondtam egy hülyeség amit állítasz és ez így is van. De mivel a facebookon olvastad az "Ébredjünk fel emberek" vagy hasonló csoport falán, ezért biztosan így van, ahogyan a mekiben is csecsemőkből csinálják a húspogácsát.
"Gőzöm sincs mit hadoválsz" De a Dunning–Kruger hatás csodálatosan megfigyelhető rajtad. -
Gőzöm sincs mit hadoválsz, de totál nem érdekel innentől kezdve.
A stílus minősíthetetlen...lapátold az anyagot és egészségedre hozzá.
Nem hitből és meggyőződésből, hanem tapasztalat és utánaolvasás alapján szerezett tudás alapján jelentettem ki amit írtam.Te azonnal lehülyéztél és nekem támadtál... Ilyen után minimum egy tasli járna pajti...szerintem kerüljük el egymást jó messze.
Szerintem tök egyértelmű és határozott voltam.
Nem gondoltam volna, hogy ez lesz belőle. Utólag is bocs, hogy sikerült elvinnem a témát.

-
erdoke
titán
Amennyiben nem használod fel azonnal, akkor de, létezik olyan "kaja", ami gyorsan zsírrá alakul. Úgy hívják, hogy szénhidrát. Persze ennek is sok fajtája van, és az sem mindegy, mivel eszed. Azzal viszont érdemes tisztában lenned, hogy a kenyérnek, tésztának pl. magasabb a vércukor emelő hatása (glikémiás indexe), mint a (répa/nád)cukornak... A megemelkedő vércukor inzulin választ vált ki, minél magasabb a cukor, annál nagyobbat, legalábbis egészséges emberben. Az inzulin pedig arra ösztönzi a zsírsejteket, hogy kivonják a (szőlő)cukrot a vérből, ezáltal normalizálódjon a vércukor szintje. Tippelj, vajon mit csinálnak a zsírsejtek a cukorból?
-
CloZee
aktív tag
Nekem ne oldalakat linkelj, hanem valós, tudományos tanulmányokat arról, hogy "idegméreg" amíg ezt nem teszed meg, addig jogosan nézlek annak mivel terjeszted is a hazugságot. Nem olvasok utána minden áltudományos baromságnak, mert több ilyen létezik, mint ahány ember él a országban pusztán azért, mert könyebb tudatlannak lenni, mint belátni hogy van amiről fingom sincs. Az eddigi összes orvosi tanulmány igazolja, hogy teljesen ártalmatlan anyag. (100x-os túladagolásnál károsította a patkányok látó idegét, de ennyit egy embernek fizikai képtelenség bevinni, és ilyen mennyiségben bármilyen anyag öl, a víz is). Amikor volt ez a kínai étterem szindróma hepaj, akkor is kiderült, hogy alaptalan baromság, mivel az összes erre vonatkozó tanulmány negatív eredménnyel zárult. Konkrétan amikor tesztelték, azok jelezték a nekik felvázolt tüneteket (pontosabban tőlük került ki a több eset), akik placebót kaptak, míg aki valóban kínai sót kapott az égvilágon semmilyen tünetet nem produkált.
De tudom, összeesküdött az összes orvos és tudós az emberiség ellen. bla-bla-bla
Ui: Mellesleg te jelentettél ki egy hülyeséget és nem én, azaz neked kellene igazolnod az "idegméreg" teóriádat és nem nekem. Valld be, hogy Szaniszló Ferike mondta valamelyik nap az echotévén.
-
CloZee
aktív tag
"gyakorlatilag idegméreg a cucc"
Ez a hülyeséget hol olvastad? A világon ezt az adalékanyagot használják a legtöbbet a legszélesebb körben (2001-ben 1,5 millió tonna), ha bármilyen szinten is idegméreg lenne (főleg úgy, hogy rengeteg zöldség és hal is alapjáraton tartalmazza) már nem élne ember a bolygón, főleg nem lenne több mint 1 milliárd kínai, mivel ott több száz éve használják a környező országokról meg ne is beszéljünk.
Talán nem kellene áltudományos hülyeségeket terjeszteni mint tudományosan igazolt tényt.Bezzeg ha azt mondanám umami, akkor tapsikolnának az ízfokozó ellenzői, miközben az umami ízt pont ez váltja ki. "A glutaminsav keltette ízt nevezzük umaminak, az édes, a sós, a keserű és a savanyú mellett az ötödik alapíznek."
-
Kíváncsi leszek a folytatásra...
Bár nem közvetlen kapcsolódik a témához...de azért úgy érzem mégis van szerepe a problémákban: az adalékanyagoknak.
Próbáltatok már olyan, húskészítményt venni ami ízfokozó( nátrium-glutamát (E621)) mentes? Van ilyen, nem azt mondom, hogy nincs...de alig és drága...és gyakorlatilag idegméreg a cucc... Jobban járunk ha mi magunk csinálunk otthon valamit... -
CloZee
aktív tag
válasz
angyalpc2
üzenetére
"Szar kaja, ennyi. "Tudományos" mű kaják amit nem lehet megemészteni, csak felszívódik.
És mindenben ott van, az a sok gyártott! mű szemét.
Sőt szerintem bizonyos összetevők még elő is segítik, hogy felszívódjon zsírrá."Azért ez elég fail érv bármilyen kaja ellen, hogy zsírrá szívódik fel, mert ilyen nem létezik. Melyik áltudományos blogon olvastad? A mű szemétre meg inkább nem mondok semmit, mivel ma az emberek azt hiszik, hogy amiben van E betű az mű, pedig rohadtul nem, illetve ahol mesterséges úton előállított ott elég szigorúan van szabályozva. Az megint más kérdés, hogy mindenből az ajánlott 10x sét zabálja be az átlaglakosság nap mint nap. (Lásd kóla, soha nem lenne tőle semmi bajod, ha betartanád a napi beviteli mennyiségi javaslatot, és figyelembe vennéd a többi kajánál is ezt, hogy te már kólával xy mennyiséget bevittél.)
-
erdoke
titán
A szokványos égrendbe illesztve még transz zsírsavak nélkül is rossz, mert tovább borítja a korábban vázolt arányt az omega-6 irányába.
A kis pocak tökéletesen mutatja, hogy a metabolikus szindróma ott van, szóval annyira sajnos nem vicces. Belül sokkal komolyabb vonzatai lehetnek, mint maga a kis pocak, ami önmagában max. nem túl esztétikus. -
Fr0z3n
őstag
Hát azért nem feltétlen mérgező az. Na mindegy, egyéne válogatja ki mit eszik meg mit nem. Én leginkább olyan kajákat eszek, amit az ilyen egészséggel foglalkozó fórumokban elleneznek. De azért kíváncsi vagyok mindig ezekre, hátha valamihez kedvet kapok. Sajnos ez elég ritka. Mondjuk, én megbékéltem a súlyommal úgy ahogy (181 cm / 98 kg jelenleg), mert jól van elosztva. Ifjabb koromban ment foci, kosár, atlétika, majd testépítés, végén karate. Leginkább ezek adják az alapot. Kis pocak azért van mostanában, de kell a vésztartalék

Tavaly nyáron volt egy nagyobb fogyási vágyam, ~110 kg voltam. Ott már tokásodtam is, nehéz volt a 4-re felmennem, stb. Aztán energia itallal fogytam (tudom, sokaknak hülyeség, de nekem működött). Napi 4-5 lement minimális kajával. Akkor sikerült lemennem 88kg-ra, 16-17 évesen voltam utoljára annyi. Azóta a xarok bele efektus van érvényben, azt eszek és annyit amennyit megkívánok. Most, hogy a pocak lemenjen, ki akarom próbálni ezt a "csak egy fajta táplálékot viszek be" dolgot dinnyével. Sokaktól olvastam, hogy ez szintén beválik. Pár naponta mást is enni kell azért, hogy a tápanyagok legalább egy része pótolva legyen. Aztán majd derül. Dinnyével tervezem a mutatványt, szóval a ló hozzá képest...
-
erdoke
titán
Bizony ám, jó kis ír Kerrygold, mültkor vettem egy fél hűtővel, amikor 500-ért akciózták.
Láthatóan nem próbáltad még, pedig finom. Sok zsírtól rossz beidegződés miatt ódzkodik az ember, pedig csak pszichés a dolog. Úgy csúszik lefelé a velő, a cupákos csülök és a jó szalonna is, hogy nacsak.
-
erdoke
titán
válasz
patex1983
üzenetére
Ez nem tipikus nap, tegnap későn és éhesen értünk haza, ezért reggel nem voltam éhes. Egyébként az a kávé úgy 70 ml 30 %-os tejszínt és három teáskanálnyi vajat tartalmazott.
amikor megéheztem, ettem dinnyét, mert a cukor miatt max. 2 órán belül garantált az éhség, így tudok együtt ebédelni a családdal. Tegnap vendégségben voltunk, ma pedig sok a házimunka az asszonynak, így nem számítottam nagy főtt kaját ebédre, de végül kiderült, hogy van tegnapról vaddisznó pörkölt és kovászos uborka, így végül azt óblítettem le tejföllel és dióval. Illetve a végén egy sűrű tejszínes kávé, hogy meglegyen a napi kettő. Szóval most holnap reggelig simán elvagyok, de valószínűleg este rágcsálók majd némi zsíros sajtot, esetleg egy doboz görög joghurt (330 g!) is lecsúszik mellé. Ahogy jól esik.Én továbbra is azt mondom, hogy a mai világban jobban kell figyelni az ételre, a mozgás pedig természetes kell(ene) legyen. Amikor drasztikus beavatkozásról beszélek, mindig azokra gondolok, akik már nem teljesen egészségesek! Ne keverjük a már lógós hasúakat (mint amilyen én is voltam 8 hónapja) a problémamentes egyénekkel. Szándékosan nem soványakat írtam, mert ott is kb. 20 % a metabolikus szindróma aránya! csak náluk másképp jelentkezik.
(#58) angyalpc2
Hajtani az asszonyt? Nem, másként kell etetni. Ahogy a kocogással és fekvőtámasz is egyre kevesebbet ér a kor (és a hormonzavar) előrehaladtával.
"Felszívódik zsírrá" => Ez viszont nem így működik, a zsír raktározásért elsődlegesen felelős hormon az inzulin! Elsősorban a cukor raktározódik zsírként, nem a zsír! -
angyalpc2
aktív tag
" de valamiért sokkal több kövér, hájas, lógó hasú embert, óriás fenekű nőt és csöcsös férfit látok, mint 20-30 évvel ezelőtt. Ami ennél is sokkolóbb, az csúnyán elhízott fiatalok, sőt kisgyerekek magas száma. "
Ez egyébként nekem nem újdonság..'90-es években 2000-es évek elején gyerekként sokat jártam strandra és már akkor is voltak ordenáré módon elhízott 40-50 évesek.
Meg pár elhízott anyuka gyerek..de összeségében azért vékonyak voltak a gyerekekDe igen elehet hogy most már sokkal többen vannak...jóval. láttam más én is nem 1-2 3-7 éves gyereket olyan leficcenő hassal, hogy azta Qrva.
Puhos 5-6 éves fiút...de az még hagyján...lányt, és fürdőruhában...az ütött 5 éves gyerek és van rajta 10+ kiló.Jó 10-en éve még a korombeli lányokat stíroltam (12-15), nem sok volt az elhízott..aztán mikor Pesten jártam fősulira, már az akkor 12-14-16 éves lányok közül már többet irritálóan vastagabbnak (+20 kiló vastagon) láttam sima utcai ruhában, mint az akkori korombeli 20-asokat (de azért ott is bőven akadt). Gondolom ez a tendencia az elmúlt 6 évben se sokat változott. Főleg a 12 év alattiaknál.
Ha nekem lenne ilyen gyerekem, Feleségem
én úgy hajtanám őket hogy visszafogyjanak.Szar kaja, ennyi. "Tudományos" mű kaják amit nem lehet megemészteni, csak felszívódik.
És mindenben ott van, az a sok gyártott! mű szemét.
Sőt szerintem bizonyos összetevők még elő is segítik, hogy felszívódjon zsírrá.Japánban kötelező a reggeli mozgás a cégeknél. Reggeli tesi óra van, nem vicc.
Kicsit hűl a levegő le fogok menni kocogni, meg fekvőtámasz stb... -
Fr0z3n
őstag
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Ezt mond a főnöknek
Amúgy meg minden csak megszokás kérdése. -
XharX
aktív tag
A folytatást kíváncsian várom
Sajnos mostanság én is elértem a 100-as határt és pocaknál egy kicsit már kezd látszani 
-
Stonerice
őstag
Én a szálkás tábort erősítem. 20kg-ot simán magamra vállalnék, de hát nem jön az olyan könnyen.
Fogyás valamivel egyszerűbb, mert csak annyi a dolgod, hogy ne, vagy csak ritkábban egyél.Nincs valami nagy étvágyam általában az utóbbi időben, de volt már olyan hogy tőlem 2x súlyosabb embereket ettem szégyenbe.
1 éve kevés fizikai tevékenységem van. de még most sem látszik semmilyen elhízásnak a halvány jele sem.
Egy évvel korábban viszont kb. 2x annyi fizikai munkám lehetett mint amennyi a kalória bevitelem. Persze ehhez jött még a napi agyalás, mivel az ember agya rengeteg kalóriát képes elégetni , ezért sehogy se tudom a lépést tartani. -
Fr0z3n
őstag
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Éjszakai pihenés? Áh, kizárt. Éjjeli őr vagyok 6 éve
Bármikor bármit meg tudok enni.Ezt javítanám. Gyömölcsöt abszolút nem eszek (max lekvárt palacsintába), zöldség meg heti 1x. -
patex1983
őstag
"Ma még csak egy golyóálló kávét és egy adag dinnyét ettem, lassan ideje valami komolyabbat. Mondjuk 45 deka tejföl egy csomag pármai sonkával, egy marék dióval és egy zöld csípős paprikával valamivel jobban hangzik. "- és ez szerinted egészséges, hogy délután 3-kor még csak egy kávét ittál, meg egy kis dinnyét ettél? A zacskós sonka, meg a tejföl lesz a vasárnapi ebéd? Na ne már...
Semmi főtt, meleg kaja? Szerintem ez így rövid úton tönkre fogja vágni a gyomrod.Másrészt én ennyitől éhen döglenék, harmadrészt, ha reggelire csak kávét innék, utána meg dinnyét, kb egész nap csak a wc-t járnám...
Én nem értek tudományosan ezekhez a dolgokhoz, de ahogy a debreceni topikban is leírtam, amikor mozogtam és szinte csak szemét kaját ettem, 20kg-val kevesebb voltam, mint most, amikor azért figyelünk is arra, hogy mit eszünk, minden nap van főtt kaja is és mellette nem mozgok szinte semmit...
Száz szónak is egy vége, aki egészségesebben akar élni, annak mozognia kell, másrészt meg valamilyen szinten odafigyelni arra is, hogy mit eszik, de nem ennyire drasztikus módon szerintem.
Minden esetre kíváncsi leszek, mi lesz a mondandód vége.

-
petipetya
nagyúr
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Köszi.

-
erdoke
titán
válasz
üzenetére
Legjobban a fehérje laktat, aztán a zsír, és végül a szénhidrát. Persze fajtája is válogatja némileg. Bocs, az alkoholt kifelejtettem, valójában az kullog a sor végén.

Ebből értelemszerűen következik, hogy a fehérje és a zsír keveréke nagyon laktatós, de a fehérje és szénhidrát sokkal kevésbé. Ehhez jön még a korábban említett vércukor ingadozás, ami a lejtőn igencsak kelti az éhségérzetet.
Ha nem befolyásolja negatívan az alvás minőségét, szerintem nincs nagy gond az esti jóllakással. Viszont ha reggel nem éhes valaki, akkor ne egyen!(#48) Coccolino_O
Szigorúan tudományos vonalon külső szénhidrátra nincs szüksége a szervezetnek. Szőlőcukrot (glükózt) a máj, a vesék és a belek is tudnak szintetizálni tejsavból, glicerolból és bizonyos aminosavakból (és néhány kevésbé jelentős forrásból). Nyilván ebből is látszik, hogy fontos, de szigorúan véve éppen emiatt nem esszenciális. Mindenki hallot már esszenciális aminosavakról, esszenciális szénhidrát viszont nem létezik.
-
Coccolino_O
őstag
Szénhidrát is kell a szervezetnek. Ha viszont azt nézzük, hogy a ch minimalizálása melett nem igen ugrál a vércukrod, a szervezeted sokkal kevesebb inzulint választ ki, akkor lehet, hogy ilyen téren egészségesebb a modelled.
Cyberpunk: A paleo nagyon drága, és csak az igazán jómódú emberek engedhetik meg maguknak. 1kg mandulaliszt 4 ezer forint, és ez még csak a jéghegy csúcsa... Most ez a divat, az újgazdag körökben.

Fr0z3n: Lehet enni este 6 után, csak nem mindegy, hogy mit. Zöldség és fehérje mehet, minimális szénhidrát mellett. Csak azért sem jó bezabálni éjszakára, mert a szervezeted már átáll az éjszakai pihenésre, és ezzel is magyarázható, hogy reggel miért ébrednek fáradtan az emberek, ha jól bekajálnak este. S persze, miért híznak el annyira.
-
törölt tag
Akkor is lehet, sőt, érdemes enni valami könnyűt (rostosat, fehérjedúsat, de pl. a lenmagolajat is javasolják, hogy jót tesz).
De szerintem már az is egy lépés, ha nem olyat vacsizik az ember amitől aztán sárkányosat álmodik, és még másnap reggel is tele van tőle.

(#47) Fr0z3n: Olyasmire.

-
angyalpc2
aktív tag
Úgy 4-6 kg van rajtam pluszban (örülnének ennyienk sokan, de nagyon meglátszik rajtam hastájékon) +ernyedt felső izomzat, és érzem hogy sportolni kéne, de lusta dög vagyok.
ilyen melegben meg...teljes agyhalál.
tuti hogy a munkahelyemtől hízok.
A stressz miatt rájárok minden szarra...a cukorhiány miatt meg
Volt időszak mikor napi 2 energiaitalt vágtam be....kellett mert nem bírtam volna túlélni napot 10-12 óra munka mellett.
A másik a cukrozott automatás kávé. -
Fr0z3n
őstag
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Nem akarok a 33-as hsz-be beleszólni, de ez a kaja valahogy nem illik a király-polgár-szegény elrendezésbe.
Más: Mi a véleményetek arról, ami egy időben "divat" volt. Mégpedig az, hogy 5 vagy 6 (ki hogy ismeri) óra után nem szabad enni, mert csak lerakódik. Vélemény?
(#43) angyalpc2: Ne is mond, fél óra kocsi mosás + 3 óra waxolás. Most végeztem nem rég. Halál....
-
erdoke
titán
válasz
Cyberpunk
üzenetére
A Paleoban sok igazság van, de egyrészt már annyi irányzata létezik, hogy követni se lehet, másrészt bármilyen diétát a mai lehetőségekhez kellene igazítani. Ráadásul figyelmen kívül hagyják, hogy a barlangi idők óta mennyi mindenhez alkalmazkodtak embercsoportok szerte a világban, illetve mennyi mindent felfedezhettek, ami jó lehet. Pl. a savanyú káposztát, vagy a görög joghurtot.
Re #40
Ha apukád cukorbeteg, remélhetőleg nem sok szénhidrátot eszik, mert különben nem lesz jó vége... Egyes vagy kettes típusú (született vagy szerzett)? -
Cyberpunk
félisten
Nos azért nem írtam le mindent pontosan, hogy mit eszek és mennyit.
tudom hogy nem mindegy mit nézünk!Más amúgy nekem már csak egy problémám van, egy kis maradék úszógumi hasi tájékon. arra kéne gyúrnom, hogy lemenjen. Ide kevesebb szénhidrát kéne, azért megyeeget lefelé szép lassan így is.

-
Cyberpunk
félisten
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Ja a zsírok azok egy kissé túl vannak misztifikálva.
Nekem az ilyen áltudományos dolgok verik ki a biztosítékot, mint a paleo. Ne arrafelé keresgéljetek!

-
erdoke
titán
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Sokat kell majd ismételgetnem: egy kalória zsír nem egyenlő egy kalória szénhidráttal, ahogy egy kalória fehérje is sokkal többet jelent az élő szervezetnek, mint a belőle elméletben kinyerhető energia.
A bevitt névleges energia hasznosulása (vagy éppen nem hasznosulása!) pedig már egy egészen más szintű elemzést igényel.(#37) Coccolino_O
Azt hittem, a nem is új aláírásom elég árulkodó abban a tekintetben, mit gondolok.
Szerintem a gabona áztatás és fermentálás nélkül nem természetes tápláléka az embernek. Ha egy búzamezőt látok, sok minden eszembe jut, csak az nem, hogy ennek kellene a fő táplálékunknak lennie. A disznónak is akkor adunk gabonát, ha hizlalni akarjuk, nem pedig ún. húsdisznót előállítani. Dédnagyapám parasztemberként ezzel tökéletesen tisztában volt ezelőtt 70 évvel is...
A finomított cukor pedig alig száz éves történelemmel bír, már ami a nagy többség hozzáférését illeti.
A zsírokkal semmi baj nincs, amennyiben nem tolódik el durván az arányuk (telített-telítetlen, utóbbin belül egyszeresen- és többszörösen) valamelyik irányban. Okosok szerint 1:1,3:1 arányban kellene ezeket fogyasztani. A mennyiségük lényegtelen, tetszés szerint fő energiaforrásként. -
Coccolino_O
őstag
válasz
petipetya
üzenetére
Nem írom, én mit eszek, mert mindenkinek magának kell megtalálnia azokat az ételeket, amiket szeret és nem egészségtelen.
Azokat érdemes keresni, amik nem v. alig feldolgozottak. Rizs (barna v. sima; megoszlanak a vélemények), tészta(tk v. sima; szintén ahol a part szakad), tk. kenyér, zabpehely, ezek a reform gabonák (kuszkusz, bulgur, köles, stb.) is finomak, és fényévekkel jobbak, mint az átlagember által fogyasztott pékáruk tömege.
Hús terén a sovány húsokat részesítd előnyben. Csirkemell filé, sertésnél a comb és karaj is simán belefér ebbe a kategóriába. Hal is mehet nyugodtan, ha szereted. De ha netalántán tarját ennél egy kis krumplival meg csalamádéval, abba sem fogsz belehalni.
Marha ugyanez, csak mértékkel kell enni, persze.Zöldségből minnél többet, 30 dkg naponta nyugodtan mehet, annyi rostot szerintem csak töménytelen mennyiségű gyümölcsből v. zöldségből tudnál bevinni, hogy gátolja az ásványi anyagok felszívódását. Gyümölcsök terén is érdemes mértékletességet tartani, napi 50g gyümölcscukrot nem szabad(na) átlépni.
A rettegett zsír. Nos, én azon a véleményen vagyok, hogy túlzó a telített zsírokkal szembeni félelem, és másrészt kell is a zsír, mert nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Mértékkel érdemes enni telített zsírokat tartalmazó ételeket, lehetőleg egyszeresen és többszörösen telített zsírokból minnél többet. Olajos magvak fogyasztása pl. elsőrangú ilyen szempontból, és mellesleg finomak is. De zsír terén Erdőke nálam sokkal többet tud, várjuk meg, mit mond ő.
-
erdoke
titán
válasz
Coccolino_O
üzenetére
A Sydney-i egyetemnek van egy nagyon jó oldala, ahol hatalmas GI adatbázist üzemeltetnek. A glükóz=100 skálán a répacukor ugye 65. A fehér kenyerek tipikusan 75-85, míg a teljes kiőrlésűek 65-75 között vannak. A GI ugye a vércukor emelő hatás.
(#33) Cyberpunk
Jaj, ezt még olvasni is rossz.
Ma még csak egy golyóálló kávét és egy adag dinnyét ettem, lassan ideje valami komolyabbat. Mondjuk 45 deka tejföl egy csomag pármai sonkával, egy marék dióval és egy zöld csípős paprikával valamivel jobban hangzik.
-
Cyberpunk
félisten
válasz
petipetya
üzenetére
Reggelire mostanában zabpelyhet eszek, de nem az izésített szarokat, ha nem natúr zabpelyhet, ezt tej + némi gyümölcscsel felturbózva fogyasztom el reggelire. Az izésítésen lehet változtatni, hogy ne legyen unalmas. Ma például egy kis darált dióval izésítettem.

Tízórai mondjuk egy alma.
Ebédre gyakorlatilag ugyan azt, mint a család többi tagja, csak kevesebbet, és ha kell hozzá, akkor teljes kiőrlésű kenyér. Sajnos apám cukorbeteg, így az ételeink általában ennek jegyében készülnek el, szóval eleve diabetikusabb jellegű kaják vannak.
Uzsonnára vagy valami gyümölcs, vagy egy-két keksz egy teával.
Vacsora zöldség, párolt zöldségkeverék, kenyér pirítva, vagy pirítatlanul kevés félzsíros sajttal, mellé uborka, paradicsom, vagy paprika.
Sajnos én édesszájú is vagyok, és néha becsúszik kis sütemény, vagy ebéd utáni palacsinta, fánk, általában mindig van valami, de ezeket is lehet enni, felesleges a nagyon nagy szigor magunk felé. A titok nyitja a mértékletesség.
Coccolino_O: engem a barna kenyérnek kikiáltott dolgok zavarnak a legjobban. Az embernek az ugrik be, hogy "néda barna egészséges", az a fenéket, csak színező anyag.

-
Coccolino_O
őstag
"Sajnos a teljes kiőrlésű kenyérnek glikémiás indexe is azonos vagy magasabb, mint a cukoré.
Arróo nem is beszélve, hogy mennyi a teljes kiőrlésű liszt egy átlag áruházi kenyérben, amire ráírják, hogy teljes kiőrlésű."Azt nem tudom, hogy mennyi a glikémiás indexe, de azt biztosan tudom saját tapasztalból is, hogy a tk. kennyér jobban eltelíti az embert, és nem fog libikókázni az ember vércukorszintje, tehát nem fog enni fél óra múlva megint valami "finomat". 200g tk kenyér, zöldségek, egy kis fehérje, és 2 óráig rá sem tudok nézni a kajára.
Nem az átlag áruházi kenyérből indulok ki, mert én sem ott szoktam venni, hanem spéci (bio) boltban. Interneten rengeteg trükköt lehet olvasni, hogyan lehet egy kenyeret egészségesebbnek feltünteni, mint amilyen valójában. Igen, sajnos jellemző, hogy az áruházi tk. kenyér nyomokban tartalmaz tk. lisztet is...

-
Hol a feliratkozás gomb a cikksorozathoz?

-
erdoke
titán
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Neten hajlamosak az emberek mindig a másikat személyileg támadni, ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, amit mond.
Sajnos a teljes kiőrlésű kenyerek glikémiás indexe is azonos vagy magasabb, mint a cukoré.
Arról nem is beszélve, hogy mennyi a teljes kiőrlésű liszt egy átlag áruházi kenyérben, amire ráírják, hogy teljes kiőrlésű...Egyébként fontos különbséget tenni az egészséges ember táplálkozása, amivel legalább szinten szeretné tartani az állapotát, és a már felborult hormonális egyensúllyal küzdők szüksége között. Utóbbi esetben szigorúbb beavatkozásra van szükség, hogy a normál kerékvágásba visszakerüljön a szabályozás.
-
Coccolino_O
őstag
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Van alapja, de szvsz az emberi egészség megfizethetetlen kategóriába esik. Erre sokan akkor fognak rájönni, amikor már nem 20 évesek, hanem 50 v. 60, és mindenféle gyógyszerrel kezelhető betegségük lesz. Nos, aki cigizik (mennyien is vannak, ugye?), annak nem hiszem, hogy megerőltető lenne ugyannyit elkölteni normális étkezésre, mint a káros szenvedélyére. Aki megtudja magának engedni ezt a luxust (mit fogok majd kapni
), az megtudna magának mást is engedni, helyette. Sajnos sokan vannak olyan helyzetben, akik tényleg nem tehetik meg, hogy helyesen táplálkozzanak, bármennyire is szeretnék. 
Igen, a vaj drágább, mint a margarin. Igen, a teljes kiörlésű kenyerek kétszer v. háromszor drágábbak mint az 1kg-s fehér kenyér, amit megveszel bármelyik pékségben. Ahogy drábább 1kg csirkemell filé is , mint az 1 kilós tesco párizsi. Amihez drágább alapanyagok és/vagy drágább előállítás szükségeltetik, az bizony mindig is drágább lesz.
#27 erdoke: Nem, de miből gondoltad ezt?

-
erdoke
titán
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Egyetértünk, de remélem nem engem vádolsz azzal, hogy az alapvető biokémiai háttérrel sem vagyok tisztában.
(#26) Cyberpunk
Én gyakran csak kétszer eszek egy nap, de egyetlen étkezéssel is simán kibírnám. Néha direkt böjtölök is. Az éhségérzet is attól függ, mit eszel. Ha hajtod a vércukrot, hamar éhes leszel, és ez éppen az egyik probléma. -
Cyberpunk
félisten
válasz
Coccolino_O
üzenetére
Az a gond, hogy az egészséges kaja az mindig drágább. Ezért veszik meg azt a vacak párizsit is, meg az egyéb szemetet.
-
Coccolino_O
őstag
Nos, kezdjük ott, hogy a táplálkozáshoz mindenki ért, legalábbis ezt hiszi a legtöbb ember, de a legalapvetőbb biokémiával sincsenek tisztában, mi miért történik a testükben, de ami rosszabb, hogy igényük sincsen tájékozódni.
Mik az okok? Nem sportolnak az emberek, "minden mindegy" alapon táplálkoznak (fehér liszt, töménytelen cukor/só, készételek végtelen tengere, szénhidrát tonnák behabzsolása nap mint nap, zöldségek/gyümölcsök mellőzése, mértéktelen cigi és alhokol, stb.). S persze fontos a stressz is, meg az abból fakadó kényszerevés.
Felellősé teszem az élelmiszeripart, mert a termékeik becsapják az emberi szervezetet. A különböző segédeszközöket, amikkel szebbé, jobbá, tartósabbá teszik őket, pedig a vegyipar állítja elő nekik. Persze nem kötelező megvenni x és y terméket, mindenki maga dönti el, hogy mit rak a kosarába (mit engedhet meg magának).
#22: A kigyúrtak legalább mozognak, nem pedig otthon rohadnak egész nap a TV előtt. Akin sok az izom, az több oxigént éget el, valahol azért érthető, hogy nem hegyomlások szoktak gátfutás nyerni. /facepalm

-
-
Cyberpunk
félisten
válasz
petipetya
üzenetére
Napi 5 étkezés, ha tehetem, sajnos a munkámból kifolyólag nehéz ezt kivitelezni, ha épp dolgozok. Ez a rákfenéje a dolognak, de igyekszem. De a hármas aranyszabályhoz tartom magam reggelire bőségesen, mint egy király, ebédre visszafogottabban, mint egy jómódú polgár, és vacsorára meg mint egy szegény. Szénhidrát bevitelre kell figyelni, cukrot kerülöm, ahogy tudom, fehér kenyeret nem eszem, húsfélékből a szálkásabbakat csirke mell, sertés minimálisan, az is inkább rántott hús, meg hal. Na meg nagyon sokat mozgok, aktív sport, ami nekem a kerékpározás. Heti 250-300 km körül szokok tekerni átlagban. Télen ez nyilván probléma.

-
törölt tag
-
CloZee
aktív tag
válasz
üzenetére
"(50-60 kilométereket is rutinból toltak), de az alkatukon ez mégsem látszik"
Persze, mert más izom az ami hosszútávra kell és értelme is van és más izom az, amit a konditeremben felszedsz, hogy menőz azzal, hogy te 5x meg tudod emelni a 90 kilót, de fél órát már nem tudsz kapálni vagy gyalogolni, mert kifulladsz. Pont ezért szoktam én is találkozni Kinizsi 100-on meg Gerecse 50-en és társain 70 éves pocakos emberekkel is, míg fiatal kigyúrtakkal sosem.
-
erdoke
titán
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Tapasztalatom szerint a szervezetnek van egy napi fehérje szükséglete adott intenzitású fizikai tevékenység mellett. Ha a napi fehérje bevitelét kicsivel e fölé lövöd be, akkor nincs izomvesztés. Miért is lenne?
Azért is adtam meg a derékbőséget, hogy egyértelmű legyen, nem a combom vékonyodott el.
(#15) Balika911
Lehet, hogy első hallásra drasztikusnak tűnik a változtatás, de a gyakorlatban nem az. Mivel finomakat eszel, és annyit, amennyivel tele leszel, nincs olyan érzésed, hogy te most tulajdonkképpen gyötröd magad a nemes cél érdekében.
Bizonyos rossz beidegződésektől meg kell szabadulni, de csak az eleje nehéz, ugyanis tudományos alapja ezeknek egyébként sincs. -
törölt tag
"Ahogy az is el tud hízni, aki sokat mozog, és nem egyszerűen ezért, mert még többet zabál."
Ez így van. Én például sokat jártam hosszútávú hegyi túrákra, és vannak olyanok a közösségben akik kiváló edzésben vannak (50-60 kilométereket is rutinból toltak), de az alkatukon ez mégsem látszik.

Tényleg a kaja a meghatározó. Egyébként ahhoz, hogy a nagy felesleg lemenjen, szerintem még különösebben radikális módszerekre sincs szükség (csak mert sokan ilyeneket követnek - egy ideig), csak egy kis odafigyelésre. Ha lassan, az is hoz eredményt, és ha rááll az ember, akkor gond nélkül fenn lehet tartani.
Na megyek, veszek egy pizzát meg fél liter kék Monstert.

-
Cyberpunk
félisten
Szívesen megnézném az akkori, és mostani képedet, ha van.
Táplálkozás sokat számít, én sem eszem meg minden vackot ma már 100 kg-ról lementem 73 kg-ra tavaly november óta. Viszont lehet valaki elhízott úgy, hogy "kicsi" a súlya. Van egy úgynevezett testzsír arányunk, amit jobban kell nézni, mint a testsúlyt. A fogyásnál meg elkerülhetetlen a nagymértékű izomvesztés, ugyan is a szervezet valahogy 70-30%-ban bontja az izmom-zsírt. Ezért van az, hogy jaj de jó lefogytam 20 kg-ot, de még mindig úszok a zsírban, de legalább szépen kilátsszanak a csontjaim annyi izmot vesztettem.
A kardiózás ezért sem ajánlott ma már, persze kell, mivel a szívet erősíti, de túlzásba nem szabad vinni. A lényeg, hogy jó eredmény testmozgás nélkül nem érhető el, hiába a csodadiéta.Az alkati típusokról is említést tennék, van olyan alkat, ami kevésbé fogékony a hízásra, de van olyan is aki eléggé. Igaz emberekre ritkán jellemző, hogy már pedig te tökéletesen beleillesz a mezomorf alkatba, általában keverve vannak.
-
petipetya
nagyúr
Egyébként pont most hétvégén raktam helyre az agyamban azt, hogy a munkahelyen nem kellene lemenni a csoki automatához csak úgy mert éppen van apró (márpedig az mindig van), hanem bőven elegendő lenne kivenni a hűtőből egy almát vagy banánt.
-
Fr0z3n
őstag
Amikor megláttam a pocakos képet, azt hittem, feltörted a gépemet

-
petipetya
nagyúr
Kíváncsi vagyok, várom a módszert.
-
CloZee
aktív tag
sub
-
r-chee
őstag
To be continued....

-
westcoastog
veterán
Nehéz téma ez.

Sportolást nem csak fogyás céljából írtam. (és itt nem a lemegyek kocogok napi 20percet majd hazamegyek leülni a tv elé féle sportról beszélek)
Persze nem lehet izmos mindenki, nem is érdekelhet mindenkit, de épp testben épp lélek, szerintem.Itt alapjában véve az emberek étkezéshez való hozzáállásával van a baj, és a tudatlansággal, mert nem keresnek alternatívákat, nem néznek utána a dolgoknak, csak bemennek a boltba és megveszik amit megkívánnak.
Ahogy az is el tud hízni, aki sokat mozog, és nem egyszerűen ezért, mert még többet zabál.
Igen, gondolom betegség bármi közrejátszhat, meg azért nem mindegy mit értünk mozgás alatt.
Sokkal inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy tehetünk ellene, nem kötelező követni azt, amit valakik kitaláltak számunkra.
Ez abszolút így van, csak a 99% azt hiszi hogy csak az van amit az orra elé tesznek. -
erdoke
titán
válasz
westcoastog
üzenetére
Ahogy írtam, nem a sport a lényeg az elhízás-fogyás szempontjából. Más szempontból nagyon is fontos, tehát eszemben sincs azt javasolni bárkinek, hogy ne mozogjon, de a fogyáshoz nem szükséges. Ahogy az is el tud hízni, aki sokat mozog, és nem egyszerűen ezért, mert még többet zabál. Illetve nem ilyen egyszerű.

Szerk: Fontosnak tartottam, hogy a bejegyzések nem arról fognak szólni, hogy ki és ilyen felelősséggel tartozik a helyzet kialakulásáért. Sokkal inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy tehetünk ellene, nem kötelező követni azt, amit valakik kitaláltak számunkra. -
westcoastog
veterán
Ezt már én is megfigyeltem mikor legutóbb strandon voltam, michelin emberke kinézetű 8-10 éves gyerekek, csüngő hasú idősebb emberek mindenhol, sportos testű embereket alig látni.
Az ember nem figyel oda a táplálkozásra, elmennek a mekibe, megisszák a diétás kólát mert az milyen jó, aztán hazamennek leülni a tv elé, majd elszívnak 1 cigit 1 reklámblokk alatt.
Sportolni meg minek.És még egy rossz beidegződés az is hogy de hát egészségesen étkezni drága....
Nem vádolok senkit azzal, hogy százmilliók egészségét szándékosan teszik tönkre, majd dollár százmilliárdokért próbálják gyógyítani.
Pedig de, minél több beteg ember, annál nagyobb profit a betegségiparnak.
-
Részemről jöhet a folytatás, egy laza 20-astól meg kéne szabadulnom záros határidőn belül (nagyon megérzem a túlsúlyt egy egész tüdőlebeny hiányában sajnos.
) -
erdoke
titán
Feliratkozok a hozzászólásokra. Van egy olyan érzésem, hogy lesz belőle bőven.

Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- SörcsaPH!
- Autós topik
- Fejhallgatós találkozó
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Napelem
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Önerő nélkül is elvihető! Részletfizetés. 27 % Áfás számlával Dell Alienware QD-OLED gamer monitor
- iPhone 17 Pro Max Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Eladó egy Xiaomi 12T pro Töltővel adom
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z270 i7 6700 16GB DDR4 240GB SSD 2TB HDD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG 400W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
azaz, viccen kívül, ha nem is r, de pont elég, ideális mennyiség.

Az árak miatt meg nem aggodnék azt veszik, amit reklámozznak, bár nálunk inkább azt, amire van pénz.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
10 kg játszi könnyedséggel leugrott rólam is. Nekem ezért beszédesebb a testzsírszázalék.

Amúgy meg minden csak megszokás kérdése.