Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• julius666

addikt

válasz #65675776 #95 üzenetére

Az, hogy sokfajta desktop linux disztró van, ezért töredezett "platform" (ami valós probléma és valós érv arra, hogy ne merüljön fel sok projektnél célplatformként), az nem látom hol vonná maga után azt, hogy a csomagkezelés nem jó dolog. Sőt, még egy érv amellett, hogy ha nem muszáj, ne magadnak taknyoljál, hanem használd a repóban lévő dolgokat.

A linux közösség szerint viszont minden a legnagyobb rendben van.
    Ilyet te hol olvastál? Egy marék hangos szerencsétlen meg ócska troll phoronix fórumon/levlistán/bánattudjahol != "linuxos közösség".

A DRM-et folyamatosan gyúrják, X11 leváltására ott a Wayland, meg a Canonical féle Mir. A Wayland nagy eséllyel már idén leválthatja matuzsálem elődjét néhány elterjedtebb disztróban és DE-n.

• julius666

addikt

válasz #65675776 #92 üzenetére

Akkor is fejbe van lőve, ha nincs áram. Vagy mondjuk ha nincs hálózat és nem tudsz csatlakozni a repókhoz. Vagy éppen ha sok volt a kóla és hangosan kukorékol a kakas.
    Tiszta rossz az egész. :P

• julius666

addikt

válasz #65675776 #79 üzenetére

Szerintem abban megegyezhetünk, hogy perles vackokat "fordítani" az nem hétköznapi, átlaguser feladat, hanem igenis vastagon az informatikusok asztalára tartozik.
    Olyat esetleg meg szabad kérdezni, hogy a problémát hogy sikerült utána "egyszerűen" orvosolni package manager nélkül, akár más rendszeren, teszem azt Windowson?
    Az ilyen apró részletekbe meg, hogy milyen disztrón kellett "három repóból" neked a perlt "összelegózni", miféle 20-25 repót néztél végig, vagy hogy pontosan hova is akartál te egy perl scriptet "lefordítani", inkább már ne is menjünk bele. :U

• julius666

addikt

válasz #65675776 #42 üzenetére

Ha Te nem látod a problémát abban, hogy még egy programozónak is kínlódás felrakni egy linuxot, akkor nem tudom mit látsz annak.

Jaj ne vicceljetek már, ha nem láttátok még semmilyen eltrerjedt disztró telepítését, akkor minek osztjátok róla az észt? Pontosan ugyan olyanok, mint a win telepítő, bot egyszerű nextnextfinish. Kb. annyi a különbség, hogy itt a telepítés közben létre kell hozni már a felhasználót, nem csak reboot után. Ja meg hogy van live iso, amiről telepítés előtt akár ki is próbálhatod futás közben a rendszert.

Nyilván a faszinak sem ezzel volt gondja, hanem gagyi hardver miatt belefutott valami hibába, ami miatt elhasalt a telepítés. Itthon pl. az egyik gépre W7 felett nem megy fel semmi, pedig nem ősrégi (~2010-es) a hardver. A szép bugyikék metrós win logónál teker, nem megy tovább a telepítő. Istenem, van ilyen, Win alatt is. Ettől nem lesz szar sem ez, sem az a rendszer.

Találkoztam már olyan linux guruval, aki egy W7-et nem tudott felrakni, pedig az aztán tényleg egyszerű. Utána meg nem találta meg benne a felbontás beállítását és egyebek. (És persze mindenre mondta, hogy mennyire egyszerűbb a linuxban parancssorba beírni mindent... Persze akinek 3-4 gombnyomás helyett egyszerűbb 1-200 karaktert bepötyögni, azoktól mit várjon az ember.)

Ó, ezek a jó öreg sablonos közhelyek. Gondolom túlsúlyos is volt, pingvines-kockavicces pólóban, frotírzokni-jézuspapucs kombóval. Te most komolyan az alapján ítélsz meg egy világszerte roppant széleskörben használt informatikai ökoszisztémát, hogy egyszer találkoztál egy tahóval?

Még egyszer: azt senki nem tagadja, hogy a jelenlegi desktop linux disztrók nem ideálisak játékplatformnak. Csak azt nem értem, hogy ebből egyesek miért próbálnak meg mélyebb következtetéseket levonni. Debianon/Archon fejlesztek, köszönöm, működik a rendszer, sőt, amit csinálok azt Winen sokkal kényelmetlenebb lenne. És egyáltalán nem érzem magam semmiféle "elit linuxguru közösség" tagjának, az időm legalább ~80-90%-ában tisztán GUI-t használok én is, mint winen. Konzolba egyedül SSH meg pár fejlesztéssel kapcsolatos scripttel automatizált feladat miatt szoktam keveredni.

• julius666

addikt

válasz leviske #5 üzenetére

Komolyra fordítva a szót, teljesen érthető, ha valaki pénzügyi gondokra hivatkozva elhagyja egy platform támogatását, de az ilyen rage búcsúzás nem enged professzionális fejlesztőre következtetni.

+1.
    Ha nekem kéne döntenem a linux támogatásáról, valszeg én is dobnám, pedig nem lehet mondani, hogy utálnám a rendszert (linuxon dolgozom meg nagyrészt azon is élek).

Ilyen szövegeket viszont, hogy "literally everything else is a complete disaster, including sudo apt-get" az igazi vindózpistik szoktak nyomni, amikor valami gagyi hadrdveren fejest ugranak a buguntunak és nem megy minden úgy elsőre, ahogy elképzelték, úgyhogy szarfosozva rakják is rögtön vissza a warez wint. Ezeket a mondatokat egy lead developer szájából enyhén szólva is szerencsétlen hallani, mert ezek arra utalnak, hogy inkább ilyen személyes ízlés kérdések vezérlik a döntéshozásban, mint az anyagi vagy szakmai érvek.

Új hozzászólás Aktív témák