Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szten Márs

nagyúr

válasz Dany007 #31 üzenetére

Igen, valóban te is leírtad a cikkedben, amit az előbb én a mobilitásra vonatkozóan, szóval mea culpa :)

• Szten Márs

nagyúr

válasz Dany007 #26 üzenetére

"Btw, szitnén spekuláció, hogy azzal a gagyi codegen táppal nem menne el a gép éveken át."
    Mondtam én ilyet, hogy nem menne el? Ugye, hogy nem - ha meg nem mondtam, akkor nem is spekulálhattam róla ;) Nem kell túlgondolni, egyszerűen arról van szó itt is, hogy teremtsünk egyenlő feltételeket - azt nem mondhatjuk, hogy mivel nem tudjuk milyen az áramellátása annak a laptopnak, a leggagyibb, legolcsóbb áramellátást tehetjük a PC-be és így lesznek egyenlő feltételek - ez nyílvánvaló. Épp ezért válasszuk a középkategóriásat, ahogy mondtam, a fair play jegyében. Ehhez nem kell semmiféle anekdota arról, hogy kinek mennyit bírt a Mercury tápja, meg ilyesmi - nem számít.
    Ez amúgy is más téma, így csak offban: nem attól veszélyesek ezek a tápok, hogy a rájuk írt teljesítmény felét sem adják le, hanem egész más okokból, de ezt bővebben a tápos topicokban érdemes kivesézni - mint ahogy megtették már jópárszor.

Az, hogy a felhasználók hány százaléka lopja a wint, szintén nem téma esetünkben. Persze, igazad van, csak épp most nekünk nem számít.

Bevallom, azóta sem olvastam végig az írást, lehet meg kéne már tennem :DDD De tényleg az a kérdés, hogy "mért van szükség erre a fajta mobilitásra, ha hasonló árért jobb értékeket kapunk?" :F Ezt nehezen tudom elhinni. Nyílvánvaló, hogy ha valakinek gyakran kell hordoznia a gépét, mittudomén, üzleti okokból, üzletemberként - és ilyen okból igen gyakori ez a dolog -, akkor nincs mese, egyszerűen hordoznia kell és mégsem viheti a gépet a hátán monitorostól. Ha csak egy tizenévesről van szó, de össze-vissza járkál ő is, és szereti, ha mindig nála van a gép ugyanez a helyzet. A laptop meg az asztali gép épp ezért, bár első megközelítésben ugyanarra való, mégis nagyon más. Olyan, mint az IFA teherautó, meg a Yamaha motor - mindkettővel el lehet jutni A-ból B-be, sőt arra való, hogy eljussunk A-ból B-be, mégis nagyon más a kettő, más felhasználásra, más igényekhez. Itt ugyanez a helyzet.

Arról nem is beszélve, hogy mi az, hogy jobb érték? A hordozhatóság is érték, annak, akinek van rá igénye, akinek meg muszáj hordoznia, annak nemhogy érték, de alapkövetelmény.

• Szten Márs

nagyúr

válasz Dany007 #19 üzenetére

Az első fele puszta spekuláció, amire nem építhetünk. Nem építhetünk arra, hogy úgyis gagyi az áramellátása annak a laptopnak, főleg, hogy egész más téma a két gép áramellátása, így a fair play érdekében számoljunk a középkategóriás táppal, azt hiszem ebben meg lehet egyezni, így nem kell ácsizni, így reális ;)

A másik fele meg nem kényes téma, nem is külön téma. A szoftver ugyanúgy egy plusz részegység, amit az egyik géphez adnak, a másikhoz meg nem. Most, hogy ebbe a plusz egységbe bele lehet rúgni, vagy sem, tökmindegy, ettől még áralakító tényező, és ettől még az egyikhez adják, a másikhoz meg meg kell venni. A linuxszal helyettesítés meg nyílván komolytalan, ilyen alapon én meg azt mondom, hogy helyettesítsük már az asztali gép proceszorát egy másikkal, amit a bátyám ad ingyen, mert más gépre vált - egyenlő kiépítettségben, egyenlő feltételek mellett érdemes valamit vizsgálni, csak úgy van értelme, tehát windowsos kiépítést windowsos kiépítéssel, ilyen egyszerű. Szerk: épp ezért az, hogy valakinek szüksége van-e a winre, vagy sem, egyszerűen nem érv, teljes mértékben irreleváns számunkra - ilyen alapon azt mondhatjuk, hogy nincs szüksége 4 GB ramra, mert nem használ semmit, ami annyi ramot igényelne ezért az asztalit csak 1 GB-al nézzük, de a laptopot 4 GB-al - ugye érzed, hogy ez így komolytalan :)

És akkor olyan apróságokról még szó sem volt, hogy a laptopnak van hangszórója - nem valami jó, de van. Ilyen minőségű hangkeltő izé is 3 ezer körül van még pluszban az asztalihoz. A linkelt laptophoz van webcamera, az asztalihoz nincs - megint pár ezer forint lejön. Az ilyen apróságokat is beleszámítva egyszerűen elfolyik a különbség, és akkor tényleg hol van a hordozhatóság megfizetése? Csak ismételni tudom magam: itt azon van egyedül értelme csodálkozni, hogy hogyhogy ilyen kicsi a különbség.

• Szten Márs

nagyúr

válasz Dany007 #10 üzenetére

Így most 60 ezer a különbség, úgy lenne 35 ezer. Látványos az is persze, de majdhogynem a fele eltűnt kapásból. De számoljunk középkategóriával, 10-11 tápra, meg 10-11 házra, így 15 ezerrel kevesebb a különbség a laptop meg az asztali között, mint amit számoltál, tehát mondjuk kb. egy 45 ezer HUF. Látványos, de ez a látványosság is csak látszat. Ugyanis a laptophoz adnak operációs rendszert, ami kb. 30 ezer forint, így kapásból minimálisra olvad a különbség - kifejezetten minőségi házzal meg táppal meg gyakorlatilag el is tűnik.

Összegezve: a 60 ezres eredeti különbséget, reálisabban vizsgálva a dolgokat, meg nem elfelejtve az oprendszert, egyből levittük 5-15 ezerre - a fair play érdekében maradjunk a 15-nél, de ez is csupán negyede (!) az eredetileg számoltnak.

A hordozhatóságot meg kell fizetni, így nemhogy reális lett a különbség, de még azon van értelme elcsodálkozni, hogy hogyhogy csak ilyen kicsi.

• Szten Márs

nagyúr

válasz Dany007 #8 üzenetére

Nem úgy fogalmaznék, hogy félreértettem, csupán nem olvastam végig :DDD

De így is méltánytalan azt a Codegen szutykot számolni, ha csak valami középkategóriás, de már elmegy házat és tápot választasz, lefaragtunk egy 10 ezret a különbségből (ha meg jót akar az ember, akkor akár 20-25 ezret), és úgy kissé reálisabb az összehasonlítás. Úgy is sok a különbség, de mégis más. Táposabb táppal ( :D ) meg házzal meg bőven más a felállás. És akkor a teljesítményviszonyok még mindig azonosak, csak az igényesség más az alapvető dolgokra.

• Szten Márs

nagyúr

Nem olvastam végig, de két dolgot megjegyeznék:
    A hang és a melegedés nem (!!) kontra az asztali PC ellen, sőt a melegedés a pro-ba mehetne - a laptopoknál ez gyakorta jóval kényesebb téma. A hangról meg: össze kellett állítanom jó másfél hónapja egy asztali gépet. Nem kellett különösebb teljesítmény, jóformán wordre, excelre, meg netre van használva, semmi másra, viszont a leendő tulajt rendkívüli módon zavarja a géphang, szóval rendkívül fontos volt, hgoy csendes legyen. A gép bőven 100 ezer alatt maradt, már nem emlékszem pontosan mennyi volt, de nem is ez a lényeg. A lényeg: bekapcsoltuk és nem lehetett tudni, hogy most tényleg bekapcsolt-e, vagy mi van :D Ha a vinyót kiszedtük semmiképp. Az egyetlen, belvárosban, normális nappali körülmények között hallható eszköz a vinyó a gépben, de ha nem rakjuk oda a fülünket, hanem elvagyunk, az sem. Tökéletesen hallhatatlan.

A másik: Codegen tápot NE (!) még véletlenül sem. Na meg a ház is kb. bilialumíniumból lehet, belegondolni is rossz, hogy milyen minőséget képviselhet, na az rezonálni fog össze-vissza, a táp meg konkrétan életveszélyes a gépedre, sürgősen felejtsd el. Valami minimális igényességgel viseltess afelé, hogy mibe rakod azt a gépet, ilyen alapon kartonból kivágsz egy házszerűséget, jobban jársz - valószínűleg viccen kívül. A ház, illetve a házventik nyílván a szellőzés miatt rendkívül fontosak, valamint alapvetően meghatározzák a gép hangját, a táp pedig a szíve az egésznek - tudom a jobb táptól nem lesz gyorsabb, szebb, stb stb, egy jobb táp mégis jóval fontosabb, mint egy jobb processzor, vagy jobb VGA - jóval fontosabb.

Új hozzászólás Aktív témák