Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr.Csizmás: Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
78%
nem úgy volt a szabály, hogy ha az ejtés és az írás nem egyezik, akkor toldalékokat -val/-vel alakban kötőjellel kell társítani? pl Louis -val és nem Louisvel.
Ha az utolsó hang néma, akkor él ez a szabály, tehát ha Louis kiejtése Lui, akkor Louis-val, ha Luiz, akkor Louiszal. Furcsán mutat néha, de ezért is kell úgy írni, hogy Windowst használsz, és nem Windows-t. Ha egy angolról van szó, akkor Nicolasszal, ha egy franciáról, akkor Nicolas-val. Egyszerű ez
ugyanígy videózik, de videokamera? és a konzisztencia, az hol marad?
A video- összetett vagy képzett szó részeként ilyen helyesírással marad, mert idegen eredetű. Azonban ha önmagában áll, akkor a szokásoknak megfelelően hosszú hang lesz a szó végén. Tehát euró, de eurokonform; autó, de automata; kiló, de kilogramm.szégyelli magát
Ezt én sem értem
mod: hú, de lassú voltam

-
Csemike
aktív tag
Az idegen szavak raggal ejtését sokan eltévesztik, még nyomtatott sajtóban is látok rosszul leírt idegen szavakat. Pl. ha azt mondjuk, hogy Mario nevezetű emberrel megyek moziba, akkor nem Marioval megyek, hanem Marióval.
De én nem vagyok nyelvtannáci, Karma jobban tudja.
Meg nyelvtanból sem voltam soha a legjobb, csak sokat olvasok, és fényképszerűen megmarad, hogyna írjuk a szavakat. Legalábbis a 70%-uk megmarad. 
-
SPOILER!
1) Nem úgy van a szabály. Az ejtés szerint kell ragozni (tehát spréj, vagy lui), aztán annak függvényében kell kötőjel, hogy az utolsó hangot ejtjük-e vagy nem. Ezért sprayjel és nem
spray-jel, Louis esetében meg Louis-val, nem pedigLouisval.Plusz ott van az is, amit Csemike mond a huszas hozzászólásban.
2) Erre az a szabály vonatkozik, hogy az alapszó "szégyell".
Semmi nem alakul sehová.3) Konzisztens, csak a szabályt nem tudod látszólag. Összetett szóban rövidül az idegen szó (pl. sztereogram, logotípia, videokamera), míg önmagában hosszú marad (logó, monó, sztereó, videó). Videózik, hiszen nem összetett szóról van szó.
Egy magamfajta nyelvtannácinak ez maga a Kánaán!

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Thinkpad T14s Gen3 14" FHD+ IPS i7-1260P 16GB 512GB NVMe ujjolv IR kam gar
- Philips Sonicare 9900 Prestige elektromos fogkefe
- ÚJ 15" Microsoft Surface Laptop 7 X Elite 16GB 1TB
- EliteBook 6 G1i 14 14" FHD+ IPS Ultra 5 225U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Intel Core I7 14700KF - 20mag/28szál - Gari 2027.10.03. -ig - Eladó!
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Starlight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4650
- szinteÚJ Dell Pro 14 Ultra 7 255U 16GB DDR5 1TB AI PC FHD+ 1 év garancia
- Csere-Beszámítás! Apple Macbook Pro 2013 vége! 512GB SSD, I7, 16GB DDR3, Intel Iris Pro! Olvass!
- Samsung Galaxy A16 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- iPhone 16 Pro Max 156GB Fekete Titán - 27% ÁFA (0397)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest