Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Öregszem
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Digitális Állampolgárság Program
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Vótmá?
Link -
törölt tag
A Nyú Jork, Brűzs rossz példa, mert ott nincs átírás!
Mostanában több helyen olvastam, hogy a georgiaiak néhány év óta kampányt folytatnak a külföld felé, elvárván, hogy álljanak le a számukra sértő grúzozásról, grúziázásról, és álljanak rá a georgiaiak által szeretett formára. Például a diplomáciában ehhez alkalmazkodtunk is, amikor itt volt a minap a georgiai főnök, következetesen (fonetikusan) Georgiát és georgiaiakat mondott a magyar főnök. (Azt elfelejtettem figyelni, hogy a georgiaiak a magyarokat magyaroknak hívják-e vagy onoguroknak.) Ezért is jöttél kapóra, hogy informálódjak, hogy mennyire súlyos probléma ez náluk, ezek szerint Levan azt mondja, hogy (egyelőre?) nem harapják le a fejed a legrúzozás miatt. Én azért georgozok szorgalmasan, na de nálam Csornobil is Csornobil.
Köszi!(No, éppenséggel a magyarok is tiltakozhatnának erősebben az onogurokkal való azonosítás miatt, hehe - lásd még vlach-román, tót-szlovák...)
-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz #71562240 #50 üzenetére
Az átírási szabályt ismerem, kéne is használni, de kb. azon kevés nyelvtani szabályok egyike, ami konkrétan felidegesít. A grúzok simán leírják latin betűkkel a városaik (és régióik) tulajdonneveit (btw a kínaiak is), akkor miért ne használnánk azt? Miért nem írjuk ugyanilyen alapon azt, hogy Nyú Jork? Vagy Brűzs? Sángháj?
Mindegy.
Viszont. Mi is azt olvastuk mindenhol, hogy ők Georgia (Dzsordzsa?) néven hivatkoznak magukra a külföldiek előtt (mert grúzul van valami tökre megjegyezhetetlen neve az országnak), de igazából Levan azt mondta, hogy a Grúzia sem gáz egyáltalán, csak ezt az oroszok mondják rájuk, ami "rossz szájízt" ad a dolognak.
[ Szerkesztve ]
Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u
-
törölt tag
Köszi szépen a beszámolót, kellemes, hasznos.
Kutaiszi, Tbiliszi, Mesztia, Csiatura..., ez eléggé adott, átírási szabály - mondjuk Tbilisi-Tbiliszibe bele is zavarodtál.
Az már hozzáállás kérdése, hogy mit reagál az ember arra, hogy Grúzia>Georgia, grúzok>georgiaiak. Találkoztál e problémával ott helyben? -
Enigma1945
őstag
Hihetetlen mit osszehoztal! Vegig egy nagyon izgalmas, tanulsagos, figyelemkelto, es nem utolso sorban vicces cikket hoztal nekunk! Nagyon halas vagyok, jo volt olvasni! A magyar aldozat csadjanak meg reszvetem.
Komolytalan emberek kíméljenek!!
-
bimbilla09
tag
szép írás!
egyik ismerősöm sítúrázni ment egyszer a kuncsaftjaival, valami 5 első megmászást csináltak. ott a helyiek keveset mozognak a hegyekbe, pláne télen.
csak jókat mondott az országról. -
YASKATIR
senior tag
Jo iras
-
Napfénysüti
nagyúr
Jó írás és érdekes ország!
Azok a retro felvonók meg hatalmasak!Més que un club!
-
Integrale
veterán
válasz petipetya #37 üzenetére
Biztos Japanbol jonnek, mert mas orszagban, ahol jobbkormanyos autokat hasznalnak, nem tudsz "indexel ablakot torolni", hiszen ugyan ott van minden, mint pl nalunk, csak eltolva jobbra.
Japanoknal tudtommal, meg van egy 180 fokos csavar is a dologban.[ Szerkesztve ]
"Bad reklám is reklám too"
-
tivadar9
csendes tag
Hát Bog!
Köszi. Bevállalós vagy.
Nem oda utaznék ha volna miből.
De az írásod alapján tényleg szép lehet. -
Crafter32
őstag
Megvan a maga bája, de néha Magyarország is túl keleti nekem. Kecskeméttől nyugatra valahogy a fű is zöldebb. Viszont ennyi pénzből lehet a Balaton sem lenne meg.
-
petipetya
nagyúr
Köszi az infókat.
"nincs rá lezsóidő"
-
-
Xarina
aktív tag
válasz petipetya #37 üzenetére
Főleg Japánból hoznak be kocsikat, ahol jobbkormányosok vannak. Batumi speciális szabadkereskedelmi övezet, így ott nem kell adót fizetniük rá. A szállítási költség meg 600-1000 dollár konténerenként. A japán autós oldalak között van már egy pár, ahol grúz operátorok jelentkeznek be, ha egy kocsit nézegetsz.
-
petipetya
nagyúr
Amúgy miért a jobbkormányos autókat szerzik be, ha láthatóan jobb oldalon közlekednek?
"nincs rá lezsóidő"
-
Bog
HÁZIGAZDA
Magam tervezem az útvonalat mindig, persze most összedugtuk a fejünket előtte, mert négyen voltunk. Relatív szerencsétlen, hogy Kutaisitől keletre és nyugatra is van látnivaló, viszont északra nincs nagyon hová menni, délre sem okvetlenül.
Szóval megvoltak a bázispontok: Mestia, Tbiliszi és Kutaisi, aztán feltérképeztük, hogy útközben mit lehet beiktatni és mennyi kitérővel és volt egy pontos terv, hogy melyik nap honnan-hova és mit nézünk meg. De nem ragaszkodtunk hozzá foggal-körömmel.
Szállás booking.com, de van airbnb is egy csomó.
Kocsira Google search, aztán írtam emailt kb 3 cégnek, hogy adjanak ajánlatot és legolcsóbbal elkezdtem alkudozni. Így lett 90k HUF.
Most az a terv, hogy pont egy év múlva lássuk az érem másik oldalát: Azerbajdzsán.
-
sztanozs
veterán
Köszi a beszámolót! Mi is gondolkodtunk Grúziában, de nem mertük bevállalni. A beszámolód alapján viszont lehet, hogy jövőre megpróbálkozunk vele
Útvonalat/szállást/kocsit hogy szoktatok tervezni? Vannak specifikusan erre szolgáló oldalak? Vagy csak google ezerrel és bízni, hogy mindent megtaláltok?
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
uverion
csendes tag
Köszi a beszámolót, a vidéki Grúziát úgyse láttam soha, de Tbiliszi után valahogy így is képzeltem.
Amit én említenék még a főváros kapcsán, az a vár mögött, kb. a belváros közepén lévő vízesést, na az, különösen esti fények mellett valami giccsesen gyönyörű. Persze két sarokra meg már orosz dácsák meg szocreák izék váltogatják a nyomortelepbe vezető sikátorokat.
Jók voltak a reptéri taxik is (taxinak tűnő autók). A konkrét összegekre már nem emlékszem, de kb. ilyen szinten lehet alkudozni velük:
- 30 Dollar.
- C'mon they say on the internet that it's 15.
- Ehhh, 25.
- Make it 20.
- Okay.De kb. minden autó jobbkormányos, én nem láttam, hogy át lennének alakítva.
Nem biztos, hogy mindenki ide vágyik (én is csak kb. véletlenül kerültem oda), de mindenképpen élményszámba megy az az ország
-
Bog
HÁZIGAZDA
-
Eszméletlen jó. Még olvasnám tovább... Nagyon szépen köszönöm a beszámolót. Menni akarok. Rossz utastól felvonóstul
Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!
-
amanoba
őstag
Fantasztikus leírás, hiánypótló, köszönjük szépen.
Régóta nézegetem Grúziát, főleg amióta volt egy grúz lakótársam, aki sokat mesélt nekem.Bog, a fizetésről nem olvastam, hogy állnak a kártyás fizetéssel?
Vagy inkább kp?
Valuta is vagy csak helyi pénznem?Zene nélkül az élet tévedés volna - Friedrich Nietzsche
-
belaur
tag
Köszönjük a remek beszámolót!
-
bteebi
veterán
Hálás köszönet! (A #17-ért is.) Mindenképp ez alapján (is) fogok tervezni, ha egyszer majd végre eljutunk oda . Egy ismerős pár volt ott vagy 3 éve, gyönyörű képeket, tájakat mutattak, egészen lenyűgözött. Tényleg mindenkinek ajánlom. Fent van a bakancslistán .
Amit még nagyon ajánlok mindenkinek, az Norvégia. Az sajnos egyáltalán nem olcsó, de szerintem lélegzetelállító. Oslo és Bergen is szép város, de a természeti adottságai tényleg fantasztikusak: Kjeragbolten, Preikestolen, Trolltunga, Lofoten-szigetek, Galdhöpiggen, Besseggen-gerinc (és ez), Nigardsbreen, Geiranger-fjord, Troll-fal és Troll-hágó, Nordkapp, Európa (bizonyos elképzelések szerinti) legészakibb pontja. Mesés hegyek, vízesések, fjordok, gleccserek. Két hét szerintem nagyjából elég rá. Mi busszal voltunk ott 4 éve, kb. 10-12 ezer km lett. (A legtöbb linkelt kép viszonylag béna, a saját képeim sajnos most nincsenek nálam. A legtöbb esetben a valóságban sokkal szebbek voltak a színek.)
Ezen kívül még Izlandra szeretnék majd nagyon eljutni. Must see az is. Néhány éve volt 2 vagy 3 nagyon hasznos logoutos írás arról is .
[ Szerkesztve ]
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
őstag
Egy megjegyzés a Sztálin múzeum/mauzóleumhoz: végülis elérik a céljukat, hiszen Ti is, akiket egyáltalán nem érdekel, sőt valamennyire taszít is (leírásból erre következtettem), csak bementetek, és fizettetek.
Hiába, no. A kíváncsiság, és az 'itt is voltam' érzés mindig is az úr. -
Xarina
aktív tag
válasz don_peter #16 üzenetére
Tényleg minden nagyon olcsó, ki lehet hozni ennek a töredékéből is. Szállások már 1500-2000 ft-ért mindenhol vannak, vidéken meg még olcsóbban. A közlekedés is olcsó, marshutkával szinte bárhová eljuthatsz fillérekért. (Még oda is, ahová hivatalosan nem megy, csak szólni kell a sofőrnek, hogy hová akarsz menni, ő elvisz addig, amíg neki jó, majd ott leint egy neked megfelelőt). De a stopp is nagyon jól működik végső esetben (mi volt, hogy tehervonatot stoppoltunk le). Az utcai kaják sem drágák, egy hét alatt ki sem tudod próbálni mindet.
Persze ha drágább szállásokra, éttermekbe, stb. mész, akkor könnyen összejön egy nagyobb összeg, mint szinte bárhol. Egyébként én is az olcsó országokban költök jóval többet, mivel minden olcsó, így az ember kipróbál szinte mindent, amit lehet.
Meg az sem mindegy, mennyiért veszed a repülőjegyet. 8000-ért vagy 28-ért. Néha vannak nagyon jó akciók, én tavaly 3 ezerért mentem október elején. -
Bog
HÁZIGAZDA
válasz don_peter #16 üzenetére
Repjegy 65k csomaggal
Kocsi 90k / 4 fő
Mentünk 1500 km-t, 11-et fogyasztott, 200 HUF a benzin
6 éjszaka átlag 5k / fő áron
bortúra 50k / 4 fő
kaja, pia, belépők, csecsebecsék, jó borok, etcvezettem táblázatban a költségeket, ennyi lett a vége, de ebben tényleg minden benne van, az is, amit egyébként nem szoktak beleszámolni (együnk egy lángost, meg amit hazaviszünk ajándékba, meg kipróbálom ezt a fura limonádét).
-
don_peter
senior tag
Jó cikk/leírás/blog/beszámoló volt..
Jó volt olvasni.. A kedvet meg is csinálta, de kissé soknak tűnik a fejenkénti 180K. Ha minden ilyen olcsó volt, hogy fenébe jött össze ennyi? Kicsit olyan kettős érzés kapott el.
Amúgy baromi jó lehetett, szívesen beiktatnám én is egy nyaralásnak/túrázásnak..----== Neo Geo és Arcade Fórum : www.neo-geo.hu ==----
-
miska17
tag
Ez az ország még maga a csoda, szerencsés aki ilyen formában látja;a Medve bármikor megéhezhet rájuk...
-
veterán
Bog, élmény volt olvasni a beszámolót, köszönöm.
"A HELYESEN alkalmazott bölcsesség a hasznos" Prédikátor könyve 10:10
-
mirci18
addikt
Köszi a cikket.
Kedvet kaptam a balkánhoz.Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
User64476
őstag
Őrült jó út lehetett!! Köszi a leírást!
-
Bog
HÁZIGAZDA
Kutaisi - Omatse - Martvili - Mestia - Kutaisi - Gori - Tbilisi - Kakheti - Tbilisi - Chiatura - Kutaisi
Booking.com-on csillió szállás van, én apartmanokat béreltem.
Kocsit a Tbiliso Car Rental adott, a bortúrát a toursbylocals.com-on foglaltam le.A többi meg menet közben kiadta.
Kimaradt Kazbegi (sajnos), David Gareja (sajnos) és Batumi (pont nem érdekel). Borjomi szokott még benne lenni a standard útitervekben, meg Mestia fölött a legmagasabb kaukázusi lakott település, de eső volt és 2 óra kocsival Mestiából kb. Ezért nem mentünk fel ott valamelyik csúcsra sem, ahová egy sílift vitt volna fel, de nem üzemelt az időjárás miatt. Helyette néztük meg a Svaneti múzeumot.
Biztos lehetett volna jobban csinálni (például a Kutaisi melletti cseppkőbarlang nettó időpazarlás volt), ha előre tudom, hogy Chiatura milyen, akkor oda tutira foglalok szállást és Kazbegit nagyon sajnálom, mert arról mindenki azt mondja, hogy besza-behu.
-
bteebi
veterán
Uhh, ez nagyon érdekes, köszi! Még csak átfutottam, de lehet, hogy később majd lesz egy csomó kérdésem . Útvonaltervet, szállásokról infót esetleg lehetne közkinccsé tenni? Szerintem sokakat érdekelne .
#8: Pedig Grúzia (is) baromi szép hely, rengeteg gyönyörű természeti adottsággal (sajnos én még nem voltam ott, de ismerőseim már voltak, tényleg lenyűgöző). Nyilván az infrastruktúra az gagyi, és még magyar szemmel is lepukkant, de attól még igenis érdemes megnézni. És ez sok tök közeli országra is igaz, például Bosznia, Montenegró.
[ Szerkesztve ]
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
Bog
HÁZIGAZDA
Miért ide? Miért ne? Tényleg ennyi volt első körben, aztán ahogyan utánaolvastunk, úgy lettünk egyre lelkesebbek.
@turbulencia8: benne is van a leírásban, mindennel (repjegy, szállás, kocsi, benzin, kaja, belépők, bortúra) 180k / fő. Spórolosan ki lehet hozni szerintem 120-130k-ból is, de nem biztos, hogy érdemes.
@rgranc: Mate 9 előlapi és hátlapi kamera, HTC Re és Insta360 Air. Ezeket használtam, nagyritkán egy E-PL6-os Olympust is.
-
petipetya
nagyúr
Egyáltalán nem hozta meg a kedvemet az országhoz, sőt... De nem is ez a lényeg. A beszámoló és a videó remek volt, köszönjük.
Engem is érdekel, hogy miért pont oda?
"nincs rá lezsóidő"
-
Mercel
senior tag
Szia Bog!
Jó kis szösszenet, köszi
Irigyelve vagy, hogy jött az ötlet?
Marcel
-
turbulencia8
őstag
Nekem is nagyon tetszett a beszamolo, koszonom! Ha nem indiszkret a kerdes: fejenkent mennyi penzt erdemes elore kalkulalni, ha kb. ehhez hasonlo utvonalat valasztunk?
[ Szerkesztve ]
-
rgranc
aktív tag
Nagy köszönet Bog! Jó lett és a videót is végignéztük
Viszont mivel videóztál? Egy kamera volt végig? Mert a legelején nagyon bejön a képminőség, viszont később látom hogy ultranagylátószögű (360 fok?), viszont nagyon viccesen, mert nem látszik hogy tartod... És gyanús hogy a kettő az két külön kamerával lett felvéve...
-
movax
őstag
Hát ez kurvajó, az írás és a videó is, nagyon élveztem a beszámolót.
-
Xarina
aktív tag
Nagyon jó a beszámoló, jó lett a videó is. Nekem nagy kedvencem az ország. Először 14 éve voltam arra, amikor még vízum kellett. Azóta hála az 7-8000 forintos wizzair jegyeknek már többször sikerült visszamenni. Viszont számomra már túl turistás, az akkori Grúziára már nem is nagyon hasonlít, max. a távoli vidéki falvakban, ahová nem vezet út. Első alkalommal 1 hónapra adták a vízumot, akkor az is kevés volt nekünk. Akkoriban eszméletlen szegénység volt mindenfelé. Habár most is annak látszik, de eszméletlen mértékű a fejlődés. Akkoriban nemhogy vidéken, de pl. Batumiban sem nagyon volt áram a nap nagyobb részében, este pedig pláne nem. Viszont az emberek nagyon kedvesek voltak és érdeklődőek. Turisták nem voltak akkoriban (csak a tengerparton az oroszok), így mindenhová meghívtak bennünket. Szállásra a fővároson kívül nem is kellett költenünk, igaz szállodák sem voltak nagyon akkoriban. Sokszor nagyon szegény emberek hívtak meg minket kajálni is és hiába ragaszkodtunk, hogy kifizetjük, nem engedték.
Azzal én is egyetértek, hogy aki még nem volt, az menjen minél hamarabb, mert az ország egyre inkább kezdi elveszteni igazi jellegét, de még most is nagyszerű úticél. -
Ceree
senior tag
Nekem nagyon meghozta a ledvem Grúziához! Köszönöm a kellemes szombat reggeli olvasnivalót.
(Azokat a felvonókat én inkább kihagytam volna )
Másolat_eredetije
-
ggeleven
őstag
Köszönjük Bog ezt a remek beszámolót!
Érdekes ország, tele kalandokkal.20%-os kedvezmény az éves AlzaPlus+ előfizetésre! Keress privátban!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest