Hirdetés

2022. december 8., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) rosejbli


rosejbli
senior tag

Jól látom, hogy gyárilag van rajta rovarháló vagy azt te szerkesztetted rá?

(#2) Syl


Syl
nagyúr

> használjunk magyar termékeket a dzsundzsa kínai helyet

A fotók mivel is készültek? :B

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#3) Szilofon


Szilofon
tag

Nekem 2db fürdő szobám van,a ház kialakítása miatt,a kisebbik az lapos tetős részben van.Szóval az elég alacsony,és elég sok a pára fürdés után,pluszba még zuhany kabin is van.Én úgy oldottam meg,hogy vettem páramentesítő gépet,fürdés után be van kapcsolva és hasznos,pedig nem hittem nagyon benne.A másik fürdő szobában nincs ilyen gond,ott magas a beltér,nincs is pára nagyon.

[ Szerkesztve ]

Remek napom volt, egészen addig, amíg fel nem keltem.

(#4) UnA


UnA
Korrektor

Biztosan nagyon különböző a hozzáállásunk, de ha ez egy valódi ablak volt, akkor sohasem vettem volna ki egy vacak takarólemez kedvéért az üveget, ami egyrészt fényt ad – és egyébként pedig egyszerűen lehet a kinyitással is szellőztetni...

(#5) Samus válasza Syl (#2) üzenetére


Samus
addikt
LOGOUT blog

Még nem készült el a 2RulePhone. Ha lenne is, ismerve az eddigieket, nálunk senkinek nem kellene, felvásárolná valmi külföldi, aztán sikertermék lenne.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#6) body007 válasza rosejbli (#1) üzenetére


body007
addikt

Az is az én művem. Fém szúnyogháló kívülről a keretre fogatva

(#2) Syl: telefont még nem gyártunk :B

(#3) Szilofon: nekem is van páramentesítő gépem de megmondom őszintén nem sokat tesz hozzá a dologhoz. Csak pár decit szed össze egy nap alatt.

(#4) UnA: Igen, ez elsőnek engem is zavart - nem mintha költői kilátás lenne a szomszédra + az előtető is árnyékol. De egy mozdulat és ki lehet nyitni így is. A "sima" szellőztetéssel egy a gond, h nem elég hatékony de persze zuhany után nyitva van az ablak :K

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#7) finest válasza body007 (#6) üzenetére


finest
őstag

Szereld átlátszó plexire a ventit, akkor némi fény is bejön! Szellőztetéshez nagyon kicsi volt az ablak. Nálunk is ez volt a párával, de inkább páramentesítővel oldottam meg.

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#8) Syl válasza body007 (#6) üzenetére


Syl
nagyúr

Telefont valóban nem, de ha lefikázod a kínai cuccokat, akkor legalább ne kínai telefonnal fotózd. ;) Vagy legalább kapcsold ki a vízjelet a képeknél.

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#9) Sethdobaloah


Sethdobaloah
senior tag

én átütöttem a falat, venti bele, sonoff mini kapcsolásnak -> homeassistant meg vezérli

...csak én vagyok helikopter?

(#10) nullpoint


nullpoint
senior tag

Gyakran látom hogy ott van a képeken a telefon vízjele, sokszor fontos részeket is kitakarva. Ennyire megugorhatlan akadály egyeseknek a vízjelezés kikapcsolása, vagy nem is tudnak róla hogy lehet olyat. :F

(#11) Hieronymus


Hieronymus
őstag

Két gondolat a dologhoz.
Ha teszel a rendszerbe egy higrokapcsolót, akkor világ legokosabb rendszerét kapod. A átlépi a páratartalom a határt, akkor beindul az elszívás, majd leáll, ha már elfogadható a szint. Az okosrendszerek is ezt teszik csak drágábban.

Van lehetőség friss levegőt szívni a helyiségnek?
Rossz esetben nincs, ilyenkor a légnyomás jelentéktelen csökkenésén túl alig van légcsere.
Jobb esetben több helyiségen keresztül áramlik a levegő. Télen a lakás kihűtésébe jó hatásfokkal száll be a páramentesítés.

ruszkik, haza!

(#12) razorbenke92 válasza body007 (#6) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Meg szabad kérdezni, hogy milyen párátlanítót használsz? Csak azért kérdezem, mert ha valami kis peltieres hókuszpókusz, akkor valóban nem fog sokat kiszedni. Egy rendes kompresszoros egység 2 literes tartálya viszont simán megtelik fürdés után egy éjszaka alatt is.

Persze a párátlanító sem megoldás a végtelenségig, egyrészt mert viszonylag sokat fogyaszt*, másrészt mert zajos, harmadrészt mert friss levegőre szükség van.

*Fűtési technológiától függően az elhasznált villamos energia ára magasabb lehet, mint egy alapos szellőztetés utáni visszafűtésé.

Szerettem volna beépíteni még a fűtésszezon előtt egy rétegelt alu ellenirányú hőcserélővel ellátott szellőztetőt (itt van hozzá minden, csak időm nem volt).

Előtte majdnem megvettem két darab egyhelységes szellőztetőt (ezek váltakozó irányú légmozgást csinálnak, kifelé a belső hőmérsékletre temperálják a hőcserélőt, befelé pedig a külső levegő átveszi a korábban kifújt levegő hőmérsékletét). Aztán megláttam, hogy pozitívumként tüntetik fel, hogy a hőcserélőn lecsapódott párát felveszi a beáramló levegő. Nyilván nem fog az összes pára lecsapódni, amiből biztos nem venne fel mindent, de emiatt mégis úgy döntöttem, hogy olyan verziót fogok venni, ahol a ki-és be áramló levegő nem találkoznak egymással.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#13) body007 válasza razorbenke92 (#12) üzenetére


body007
addikt

Egy elég kis teljesítményű cuccot (olyan 250 W az egész). Miután beszereztem szembesültem vele, h olyan 1 kW alatt nem sok mindent érnek ezek a gépek (de legalább zugnak). Szóval ezzel mellé lőttem - és ezt a gépi párátlanítást el is engedtem - inkább a mesterséges huzatra (szellőztetésre) koncentráltam.

Ilyesmire gondolsz? Helios Hővisszanyerők

#11Hieronymus:
Higrokapcsolótól kicsit bonyolultabb lett a vezérlés. Szenzor méri a páratartalmat (meg más egyebet is) az szól a HA-nak ö meg felkapcsol egy konnektort amibe be van dugva a venti :B

A keresztszellőzés is megoldott (mostmár), a ház túloldalán lévő ablakon lett kialakítva állandó légrés (szabályozható), ezzel drasztikusan csökkent a pára (10%-al minimum)

#9Sethdobaloah
Ugyanezt csináltam falbontás nélkül :D

#7finest
A plexi nagyon jó ötlet, ki is fogom cserélni az alu lemezeket :K

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#14) razorbenke92 válasza body007 (#13) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Igen olyasmire. Én a Vents kínálatából néztem ki egyet. Ezek viszonylag olcsók, mert a vezérlésük buta=egy madzagkapcsoló, se páratartalom, se több egység szinkronizálása nem megoldott. Ez nem probléma annak, aki úgyis valamilyen saját kapcsolóra és okosotthon rendszerre integrálja, a hőtechnika meg ugyanaz benne, mint a többiben. Csak sajnos/szerencsére erősen hiánycikk az országban, így nem tudtam megvenni, és tovább olvasgattam.

Ezután egy ilyenhez vettem meg mindent:
https://ericorporation.com/products/aluminum-plate-counterflow-heat-exchanger/

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#15) body007 válasza razorbenke92 (#14) üzenetére


body007
addikt

Hol / hogy tudtál megvenni ehhez mindent? :U
Látom van ott hozzá kalkulátor. Talán anyagösszegírást is készít? :)

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#16) zsigomark3


zsigomark3
tag

Tök jó az ötlet és az írás is.

Most vettem ki egy ilyen lakást ahol ezt már beépítve megkaptam.

Viszont éjszaka kezd problémát okozni hogy kihűl miatta az adott helység.
Létezik erre valami "hőszigetelés" amikor nem használom?

Üdv: Márk

(#17) body007 válasza zsigomark3 (#16) üzenetére


body007
addikt

Ennek zsalu van a külső oldalán:

De visszacsapószelepnek is hívják

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#18) razorbenke92 válasza body007 (#15) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Most jutott eszembe, hogy ezt nem válaszoltam meg neked, csak fejben :DDD

Én a cseh RekupeX cégtől vettem meg a hőcserélőt, az egyéb dolgokat meg itthoni barkácsáruházakból.

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#19) body007 válasza razorbenke92 (#18) üzenetére


body007
addikt

Köszi a linket

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#20) razorbenke92 válasza body007 (#19) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Szivesen! Jelen vannak eBay-en is, de direktben kedvezőbb árat adtak, és én megbíztam bennük. eBay-en viszont jobban védve vagy (eBay+PayPal ha gond lenne).

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#21) body007 válasza razorbenke92 (#20) üzenetére


body007
addikt

Hova fogod rakni? Padlásra? Én oda terveztem (sima) elszívót de mivel nem fűtött ezért a kicsapódó pár miatt elvetettem az ötletet. Tudom lehetne használni szigetelt csöveket, páragyűjtős csőtoldót de az nagyobb macera mint végül megvalósult - majdnem kész, folyamatban. Csak egy falon kellett átvinni a levegőcsatornát :D

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#22) razorbenke92 válasza body007 (#21) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Igen, ez egy érdekes kérdés, jómagam is sokat gondolkodtam rajta.
Ugyebár az elszívó meg a befújó pontokat jó lenne minél távolabb tenni egymástól, hogy érdemben cserélődjön a levegő az egész légtérben, és ne csak egy helyiségnek egy sarkában forogjon.
A másik támpontom az volt, hogy elsődlegesen a WC+Fürdő kombót kell szellőztetni (pára és szagok) és az elszívó pontnak mindenképpen ott kell lennie - másképp pont a házba keringetem be a párás és "üde" levegőt.

Ennek megfelelően én azt tervezem csinálni, hogy a fürdőben a plafonon keresztül kiviszem a levegőt, és a padláson egyből fölötte helyezem el a hőcserélőt (így a levegő kevésbé hűl el mire a hőcserélőhöz ér). A hőcserélőtől a felmelegített kinti levegőt pedig a födémgerendák közötti szigetelésbe fektetett légcsatornán tervezem vinni.
A padlástér (még) nem fűtött, ugyanakkor a mennyezet fött, födémszigetelés alatt futó csövekben bízom, hogy nem hűlnek ki nagyon.

Ezzel a rendszerrel a párakicsapódás mindig a hőcserélőben történik mert ott hűl le legdrasztikusabban a meleg levegő (jöjjön az télen bentről, vagy nyáron kintről). Ezt persze célszerű az elhelyezésével úgy befolyásolni, hogy a kicsapódó víz ne a beltérbe futó ágakba csoroghasson, hanem a kültérbe nyílókba.

de az nagyobb macera
Hát igen, a sima egyhelységest már rég betettem volna én is, ezt meg tervezgetni is tovább tartott, nemhogy rávenni magam és/vagy időt találni rá, hogy megcsináljam :))

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.