Hirdetés
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- mefistofeles: OTP mobilbank Persely. Jó, de nem jó.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
garfield545
tag
Sziasztok tudnátok segiteni hogy tudom vissza kötni a túl terhelés jelzőt hogy müködjön is ? Egy hs 500-asnál a lednél a +/- meg van csak maga a hangválton nem tom hova foraszam 27 vagy a 28-ra
-
tom120514
őstag
válasz
tomszli11 #150 üzenetére
Csak user tapasztalatom van. Vettem egyet vagy hat éve, a boltbam baromi olcsón. Akkor a 102-es HD ready máshol 150 körül volt, én 110-ért vettem és teljesen jól működött, barátoméknál még 1-2 évet biztosan ment, monitorként is.
Három éve vettünk egy 102-es full HD-t, nyaranta használjuk, télen dobizban a pincében vár. Most lett baja, működik de mintha be lenne égve a menü, néhol látszik a kép "mögött". Szervizbe ma vittem, mehlatjuk. A boltba is bementem, vadi új garis 102-es full HD 65k, valami 50 coll körüli UHD 110k. -
tomszli11
tag
Sziasztok!
Egy Orion PIF 40 D/LED típusú tv-ről szeretnék kérdeni.
Egyik ismerősöm úgy döntött, hogy kiköltözik külföldre, így a műszaki cikkeket kiárulja amikor is felmerült, hogy 25 ezer Ft-ért nincs-e kedvem megvásárolni tőle az említett Tv készüléket (jól működő, félév garis).
Azért fordulok hozzátok, hogy tudnátok-e tanácsot adni, hogy ezek az Orion Tv-k mennyire számítanak alacsony gagyi kategóriásnak?
A véleményeket elolvasva az ÁK-n, igen színes az emberek hozzáállása.
Ha tudtok nekem ebben segíteni, azt megköszönöm! -
GEIL
addikt
üdv. mindenkinek !
PC-hez kötve használok egy régi "Videoton EA 7386S" erősítőt....jelenleg 2 db Orion HS100-at "hajtok vele", amik tip top gyári állapotban vannak és 23 éve szolgálnak hűen. Úgy hozta a sors, hogy a HS100-ak kívülről kaptak egy "modernebb" sonoma tölgy matricázást, így teljesen passzolnak a bútorhoz (asszony mániája).
Viszont hétvégén beújítottam és sikerült szereznem kb gyári állapotban 2 db Orion HS480-at...minden álmom volt egy ilyen hangfalpár.....műszakilag hibátlanok, fekete színűek, picit karcosak ugyan...stb....de ezek is kapnak majd törődést és sonoma tölgy matricázást......ha elkészülnek és megtaláltam helyüket, azért megosztanám veletek is a végeredményt......érdekes ahogy a modern technika "PC és TV" vegyül a régi hangtechnikával......kiváncsi vagyok hogy ki használ még ilyen termékeket napi rendszerességgel és ki hogy oldotta meg az elhelyezést illetve a bekötést....stb.
-
jobesz
tag
üdv! nekünk pont fekete fehérből orion andok tv volt
színesből pedig orion nárcisz, pont ezt a 2 tv készüléket nem találtam meg a cikkben -
WillChi
őstag
Segítséget szeretnék kérni.
Ma sikeresen hozzájutottam egy pár karcmentes HS-9 Mambó hangfalhoz. Szép, fekete példányok. A dobozok üresek, így nekem kellene újjávarázsolni őket. 8 ohmosak lesznek, így LB-0932-es mélyközép hangszórókat teszek bele.Az Orion magasaiból van több fajta? Melyik illik bele?
Ami még fontosabb lenne számomra, hogy kellene egy eredeti bekötési vázlat!
-
shalafi66
veterán
-
pucz
senior tag
Sziasztok!
Először is, nem tud valaki egy kimondottan HS-500 mélyvíz topikot?
De gondolom itt is vannak szakik.Adott egy pár HS-500, amit nagyon ramaty állapotban vettünk meg, és kipofásítottuk (erről majd írok blogot..
).
Ami nem kellett, azt kidobáltuk, kicseréltük. Szól, nem rosszul, csak...!- A dóm gyári közép valami fertelmes, és még recseg is.
- A hangváltó nem valami tökéletes, szeretném ha jobban szűrne.Közel sem végleges a hangfal, szeretném cserélni azt a harmónika peremet, valami másra. Meg elég kemény is a szóró, jó lenne valami rajta javítani. De félek, hogy magasabb tartományba meg nagyon kiütne a puhasága.
Tudnátok ajánlani bele egy közepet, ami szerintetek jó? Meg ami lényeg lenne, egy jó kis hangváltó modding.
Ha van erre való topik, ahol vágják ezt a típust, akkor oda megyek a kérdésemmel. Köszönöm!
-
shalafi66
veterán
válasz
pg6830kukac #138 üzenetére
Semmi baj, a mérések azért egy fokkal hihetőbbek.
-
shalafi66
veterán
válasz
pg6830kukac #136 üzenetére
"Királyfi, te hiszel még a mesékben?" :-)
-
pg6830kukac
csendes tag
pont a napokban fogom visszacserélni, mert nem tudok megválni a hangzásától.
Volt bennük közép! És zárt hangfalak voltak, amik a basszust az egész mélytartományban kiadták, ha nem is olyan erősen, mint a reflexek egyetlenben. Ezért nem látványos volta a hangjuk, hanem élethű! És ez a lényeg!
(Hi Fidelity = Magas Hanghűség, nem pedig Látványos Brumm vagy Idegölő Dörömbölés!
)
-
Kernel
nagyúr
Felülről haladva az alap Hifi-hez akkoriban még tartozott lemezjátszó. amiről viszont abszolút nem tudok nyilatkozni.
Én tudok róla nyilatkozni, a TAYA DP-510 lemezjátszó volt akkoriban torony tartozéka. Bár nem volt kötelező megvásárolni (mint ahogy a többi egység is külön volt kapható), de a gyár alapból azzal szállította, illetve ajánlották hozzá.
Később rémlik valami, hogy a NAD 5120 is szerepelt a tetején, vagy csak a kereskedők kombinálták össze, nem tudom. Mivel akkoriban túl nagy választék nem volt, további opcióként Tesla lemezjátszót is rápakoltak néha az üzletekben, abból is persze a mágneses-hangszedős típust, NC 440 vagy ilyesmi.
Egyébként a 80-as években audioszervizben mázsaszámra javítottuk az Orion termékeit is, úgyhogy ezeket mind belülről is ismerem, hangdobozokat is, erősítőket, tornyokat stb. A 90-es évektől pedig TV-video szervizre váltottam, onnan kezdve azokban is "nyakig" voltam.
De ez nem kritika, alapvetően nem voltak rossz gépek, vagy nem rosszabb a Videotonnál és a többinél. Csak rengeteget eladtak belőlük, annak pedig van egy bizonyos hibaszázaléka, illetve az akkori technológiának is megvoltak a maga sajátosságai.
-
Just486
senior tag
Hehe. Ott a Boleróm, a legóval a tetején
- már nem is emlékszem miért töltöttem fel, de valamit nagyon magyaráztam
Eszméletlen jó hangjuk van (szubjektív), pár hónapja cseréltem le Jamo s708 -akra, és pont a napokban fogom visszacserélni, mert nem tudok megválni a hangzásától. -
shalafi66
veterán
válasz
marciart11 #131 üzenetére
Igen, akkor még tudták. Valahogy így: [link]
-
Sziasztok!
Megintcsak köszönöm a sok kritikát, tanácsot, hozzászólást. Hihhetetlen sok az információ. Közben több cikken is dolgozom. Hát megpróbálom ezeket telljesíteni. Közben emailben is kaptam infókat. Már annyi tanács és infó jött, hogy simán újraírhatom. És lehet ez is fog történni.
A hangfalas hozzászólást nem értem pontosan. Lehet belekavarodtam elismerem. Megpróbálom javítani a cikket vagy újraírni és korrektúráztatni is
Nagyon köszi a sok sok hozzászólást
Csak közben nekem, mióta megszűnt az állásom, azóta diliház van.
-
realmadrid
aktív tag
Sziasztok ! Eladó egy pár Orion HS 501-es hangfal. Priviben keressetek.
-
-
törölt tag
válasz
Lalikiraly #124 üzenetére
Javaslom nézd át a[Hifi Magazint]. Ebben benne vannak a hifi cuccai, az Akaival a kooperációja (1981/2-7), átalakulás 1989/1-7....
A képek nem jó minőségűek, de a típusokra már rá tudsz keresni a neten. -
Esélyes hogy a műszaki múzeumok harapnának rá
A pengős hozzászóláshoz nem tudok mit fűzni. Akkoriban az volt még a pénz. A forint később jött be. De hogy az mai árfolyamot nézve hány forint lenne, hát foggalmam sincs. Talán ha van itt pénzügyes kolléga és kiszámolná. Ma este beillesztek egy két új szösszenetet a cikkhez. Köszönöm szépen az infót a hölgyekről a reklámfotókra. Jah nem semmi csájek voltak. Hesszelném őket rendesen
Aztán meg ezután lassan elkezdem összerakni a VIDEOTON os cikket is
Sok meló, bazi rohadt sok. A Videoton alapjáraton háromszor ennyi féle cuccot gyártott
Ráadásul azokat nem ismerem ennyire áthatóan mint az Orionokat.
-
Takyboy
újonc
Sziasztok!
Van egy pár HS288-as hangfalam. Most vásároltam és szétszedtem az egyiket, mert valami zörgött benne! Egy kondi kallódott az aljában, ami valószínű letört valahonnan.
A problémám, hogy szétszedés után nem nyújtott túl bizalomgerjesztő látványt belül. A hangváltó tekercsek külön helyezkednek el, a mélysugárzóé alul, ráforrasztgatva a hozzávaló kábel, de a tekercsre konkrétan! Semmi panel, mint a HS280-asban. A közép sugárzó tekercse a mélysugárzó fölött van, szintén így forrasztgatva, a magasnak nincs konkrét tekercse, csak egy kondi forrasztva hozzá és ráragasztva az aljára.Kérdésem, h ez így normális? Nincs valakinek kép ilyen hangfal belsejéről és hangváltójáról?
Esetleg más hangváltóval kiváltható-e ez a huzalrengeteg? (Pl. HS280 hangváltó)Válaszokat előre is köszönöm!
-
törölt tag
Én csak azt szeretném, hogy aki ért hozzá, legalább az legyen következetes, használja a korrekt elnevezést. Hátha átragad a többiekre is valami.
Példának okáért a CF-ekre és a LED-ekre is terjed az "izzó" elnevezés. A hideg szaladgál tőle a hátamon.
Ha egy elnevezésben utalunk a működésre, felépítésre, akkor az vagy legyen helyes, vagy inkább használjuk helyette azt, amelyik általános és nem utal rá.
UffAz valóban kicsit túlzás volt, hogy a fal és a box elvileg más. De akkor a LED és az izzó sem elvileg más: árammal működik, fényt bocsájt ki és ezt a fémben lévő elektronok gerjesztésével éri el.
UffUff -
shalafi66
veterán
-
misx
senior tag
Jácint TV jó kis cucc volt, igaz a 8 csatornával a kábeltévét már beszoptuk volna.
Nagyiéknak meg volt ilyen ősrégi "Duna" TV sokáig a szobájukban dísznek, mi barmok meg kidobtuk, most sokat érne.
-
válasz
#27483136 #116 üzenetére
Hát ez tényleg már csak felesleges szőrszálhasogatás.
Nem érzem úgy hogy "hibás kifejezést, mértékegységet, vagy bármit" használtam volna, ami miatt engem most nevelni vagy kijavítani kéne, mindössze egy elterjedt köznevet használtam, és azt is helyesen. Véletlenül sem reflex (vagy hogy szőrszálhasogassunk: bass-reflex, vagy passzív-membrán), tölcsér, bandpass, vagy transmission line dobozt emlegettem, hanem zártat. Ott is ügyelve arra hogy ne falat írjak, hanem összehajtott falat, amire válaszolva te falat emlegettél.
Azzal pedig hogy a különbség elvi, nem tudok egyet érteni. Az elv mindkettőnél ugyanaz: mind a végtelenített fal mind a "belőle képzett" zárt doboz az akusztikai rövidzárat tökéletesen (és most tekintsünk el attól hogy nincs ideális végtelen fal, se ideális zárt doboz) semlegesíti. A különbség a fizikai megvalósításban, tehát a gyakorlatban, és az ezzel megváltozó paraméterekben van. De hát te szakmai vagy, úgy hogy tudod
Azzal meg hogy általánosságban mennyire helyes a szó használata...nem különösebben tudok, akarok vitatkozni, erre a nyelvészek valók, nem a mérnökök. Minden második szót ki lehetne akkor törölni a nyelvünkből mert helytelen. Egyik kedvenc példám a "szia". A "see you later" angol "elköszönő" formából szlengesedett "see you", majd "see ya" formában jött át hazánkba. Mégse zavar senkit szép nyelvünk eme elterjedt korcsulása, hiszen itt nem arról van szó hogy egy friss műszaki találmány milyen nyelvből és hogyan honosodik, hanem egy az emberiséggel egyidős cselekménnyel összekapcsolodó szó. De persze ez is már csak szőrszálhasogatás
-
-
törölt tag
Továbbra is bocs a szőrszálhasogatásért.
Egy szakmai fórumban vagyunk. Sokan itt tanulunk is egymástól.
Ezért gondolom, hogy ha valaki hibás kifejezést vagy mértékegységet, vagy bármit használ, akkor azok, akik nem jártasak benne, rosszul fogják megtanulni. Ezért ilyenkor úgy érzem, szólni kell.Azt én nem érzem bajnak, ha a T. fórumozó megtudja, hogy a hangfal és a hangdoboz nem ugyanaz, de valamennyinek a találó összefoglaló neve a hangsugárzó.
Elvégre nem minden rovar bogár. -
válasz
#27483136 #112 üzenetére
Amit leírtál azzal én is tisztában vagyok, de ettől függetlenül amit írtam úgy érzem helytálló.
Ugyanis nem azt írtam hogy a zárt doboz megfeleltethető egy olyan fallal ami végtelen kiterjedésű, hanem egy olyan fallal ami össze van hajtva. A kettő természetesen nem ugyanaz, és ez az apró különbség magával hozza azt a különbséget bizonyos paraméterekben amit említettél, de ettől még meglepően pontos kifejezés.Meglepően pontos ahhoz képest mekkora félrefordítások és hibás megnevezések vannak például a számítástechnikában.
-
törölt tag
"A zárt doboz meg egy összehajtogatott fal."
Ez nem igaz.
Ég és föld a hangfal és a hangdoboz.
A hangfalnál a membrán visszatérítését a membrán rugalmas felfüggesztése adja.
A hangdoboznál a bezárt levegő rugalmassága. (Ezért teljesen más konstrukciójú és műszaki adatokkal rendelkező hangszóró kell bele és ezért nem mindegy a doboz mérete.)
A hangfalnak 8-as sugárzási karakterisztikája van, a hangdoboznak kör.Az az egy közös van bennük, hogy mind a hangfal, mind a doboz egyik fő szerepe az akusztikai rövidzárlat megszüntetése. (A membrán első és hátsó oldalának elválasztása.)
Valóban elterjedt az elnevezés, de hibásan, pl Pacsirta rádióba épített papír membránszélű hangszóró idejéből maradt ránk.
Bocs a kötekedésé, de mint szakmabélit zavart.
-
-
válasz
shalafi66 #109 üzenetére
A hangfal a nyelvben egy teljesen elterjedt, egyértelmű köznév, sőt ami még pontos is. Lévén az ideális az, amikor egy végtelen kiterjedésű falba van a hangszóró belerakva, így bármilyen alacsony frekvencián sincs akkora a hullámhossz hogy kioltsa magát, se annak a hullámhossznak a többszöröse nem alkalmas erre.
A zárt doboz meg egy összehajtogatott fal -
shalafi66
veterán
válasz
Lalikiraly #107 üzenetére
Akkor javítsd ki legalább a hangfalat hangsugárzóra, mert ezeknek a falhoz semmi köze. ;-)
Ui: ha a VT ettől nagyobbat üt, az már nyolc napon túl gyógyuló sérülést jelent majd...
-
szp1
addikt
válasz
Lalikiraly #107 üzenetére
"Kíváncsi lennék kik lehettek"
Kattints
( a szőkét nem tudom ) -
Sziasztok!
Hát nagyon nagyon szépen köszönöm mindenkinek, a kommenteket, a dícséreteket a helyesbítéseket, még emailt is kaptam, mellyel egy aranyos kis story val fogom bővíteni a cikket. Elnézést a kései reagálásért, de nem tartózkodtam az utóbbi napokban gép előtt. Első válaszom, hogy igen megcsinálom a Videoton gyárat is. Na az ütni fog előre jelzem
A helyesbítéseket és kiegészítéseket a napokban kijavítom, illetve (pótlom).Tényleg mégegyszer nagyon köszi nektek.
Jah látom a csajok a posztereken, az nagyjából mindenkinek. Hát igen. Azok most a muterjain kb. Kíváncsi lennék kik lehettek
Erről minimum egy cikket összehoznék.
Ezer köszönet mindenkinek és jó szórakozást és kívánom, hogy nagyon sokáig használjátok még az Orion eszközöket.
u.i,: Az Orion DIVX dvd lejátszók tényleg minden szó nélkül eszméletlen jók. Csak jókat hallok mindenkitől.
-
törölt tag
válasz
shalafi66 #102 üzenetére
Na ja. Csak a Preludium évekkel később jött ki, a HB1 meg évekkel később lett kapható cirka 10szeres áron.
De ami nagyon jó volt még, az a VT Minimax. Nagyon kulturált hangja volt, igaz minidoboz, nem földrengető basszussal. Angliába is szállította a vidi. Annak nagyon eltalált volt a mély-közép hangszórója.
Egy hangdoboz lényege a jó hangszóró-készlet. Lásd: Preludium/HB1.
A vidi is kezébe kapta a HB1 hangszóró készletét, máris tudott alkotni. -
shalafi66
veterán
válasz
#27483136 #98 üzenetére
Elég volt ahhoz egy Preludium, vagy egy HB1 is, a 100Hz alatt eső mélytartomány ellenére is. Ma meg egy jól megtervezett szélessávú többre képes...
A HFM is gyakorlatilag azt írja, hogy az összes háromszámos HS visszalépés a HS20-HS40-hez képest... Persze közel sem csak a bolgár mélyhangszórók miatt, az orion magasa sem volt igazi magashsz, egyedül a közép volt tűrhető, de azt meg ésszel kellett volna váltani, és nem ész nélkül, ahogy a zorionnál csinálták.
-
törölt tag
Akár hányszor elolvasom az írás címét, nekem mindig így jön le:
"Az Orion gyár REMEKEI" -
törölt tag
Jah, a HFM összes száma
Még nekem is megvan a mini-hifi-ből a tuner. Deck-em is volt, az erősítőt már én építettem.Csak azok a bolgár hangszórók ne lettek volna a HS280-500-ban! Bár így is az akkoriban kapható legjobb magyar dobozok voltak, de mikor meglátogattunk egy ismerőst, akinek...
(ManticoreMantra+Ortofon MC20+Dán rádióerősítő) Szóval a végén JBL-TLX2 minidobozok voltak és abból mélyebb-megfogottabb basszus jött ki nagyobb hangerőn mint a HS500-ból...az azért durva volt.
Még "szerencse", hogy a KGST-n belül kiszerveztek hangszórógyártást a bolgároknak.
És nosztalgiával gondolok az Orister 1015-re is, gimiben a 2x15W-jával néha az aulát kihangosítottuk.
Kár, hogy vége...akkoriban a gyártók jöttek elő a saját fejlesztéseikkel, mindig vártuk az új VT és Orion cuccokat, manapság meg -a legfelsőbb kategóriától eltekintve- szinte csak a panel-beültetés a dolguk. Bérmunka.
(Gondolok itt arra, hogy pl az Orion minitunerben uaz az IC kicsit "megpiszkálva" sokkal jobb sztereó áthallást adott, mint ami az adatlapján van...)
Az Oriont azért szerettem, mert ilyen módon mindig tett bele egy kis pluszt. -
törölt tag
Jah, a Hifi Magazin összes száma
Még nekem is megvan a mini-hifi-ből a tuner. Deck-em is volt, az erősítőt már én építettem.
Csak azok a bolgár hangszórók ne lettek volna a HS280-500-ban! Bár így is az akkoriban kapható legjobb magyar dobozok voltak, de mikor meglátogattunk egy ismerőst, akinek...
(ManticoreMantra+Ortofon MC20+Dán rádióerősítő) Szóval a végén JBL-TLX2 minidobozok voltak és abból mélyebb-megfogottabb basszus jött ki nagyobb hangerőn mint a HS500-ból...az azért durva volt.
Még "szerencse", hogy a KGST-n belül kiszerveztek hangszórógyártást a bolgároknak.
És nosztalgiával gondolok az Orister 1015-re is, gimiben a 2x15W-jával néha az aulát kihangosítottuk.
Kár, hogy vége...akkoriban a gyártók jöttek elő a saját fejlesztéseikkel, mindig vártuk az új VT és Orion cuccokat, manapság meg -a legfelsőbb kategóriától eltekintve- szinte csak a panel-beültetés a dolguk. Bérmunka.
(Gondolok itt arra, hogy pl az Orion minitunerben uaz az IC kicsit "megpiszkálva" sokkal jobb sztereó áthallást adott, mint ami az adatlapján van...)
Az Oriont azért szerettem, mert ilyen módon mindig tett bele egy kis pluszt. -
blueMerle
veterán
32"-os Orion LCD tévémmel semmi gondom nincs, a képe pedig kiváló -árához képest természetesen.
-
siriq
őstag
Mai napig meg van a HS 280-s parom. Igaz nagyon kimelve van, mert 10 ev alatt kb 100 szor volt hasznalva, akkor is minimalisan terhelve(kb 16 eve megvan). Szeretem oket. Igaz van Videoton kulfoldreszant verziom is mellette(mar nem emlekszem mi a neve).
A cikk hianyos de nagyon. Ennel azert tobb figyelmet szenteltem volna egy ilyen temara. Azert nem rosz. -
szp1
addikt
válasz
Bogyó bá' #93 üzenetére
Az egyiket itt megnézheted......
-
CUskater
tag
Én még mindig egy HS-280 párost használok az Xbox360-ra kötve egy erősítővel.Nekem nem is kell jobb cucc, mert még mindig szépen szól.
-
tacsk0
aktív tag
Hello
Koszi az irast jo lett. De jo macak vannak a hifin
Udv tacsek
-
shalafi66
veterán
Hát ebből kb. semmi nem valósult meg.
A JBL akkor is tudta hogy mi fán terem az átvitel egyensúlya (ha úgy akarta), A kis HS 280 középen 5 magasban 10-15dB-t emelt, ami meg egy orion dómtól is jobban csörömpöl, az már a műszakváltást jelző csengő lesz.
Az 500-nál a mélyhsz lengőrendszerének tervezetlensége és működésképtelensége az egyik ok, másik a folyton változó minőségű lengőcsévék, és a szintén gyenge mágneskör. -
Villanyász
tag
A HS 280-at gyártották tej színű magas dómsugárzóval is. Ami valójában Isophon volt
-
szp1
addikt
Visszatérve a HS 280/500 sorozatra, akkoriban valóban az volt a cél, hogy a csörömpölő japán és a harsány, erőteljes amerikai ( ld. JBL ) hangkép helyett egyfajta visszafogottabb, ahogy egyik előttem hozzászóló írta, " angolosabb" hangzást hozzanak a piacra. Ez a 280-asnál egészen jól sikerült, az 500-asnál már kicsit gyengébben, de még így is jobb lett mint az akkoriban elérhető áron kapható Sony és hasonló dobozok. Persze a Mission és KEF cuccok magasan jobban szóltak, komolyzenén főleg. Dehát egyszerű halandóknak azok megfizethetetlenek voltak. A basszusról annyit, hogy a 30 cm-es bolgár valóban kicsit csattogós volt, de például a vonósok és a Hammond orgona mélyeit nagyon szépen hozta.
Viszont hajlamos volt " túllengeni". Igényesebb pop-rock-jazz zenére ( Pink Floyd, Dire Straits, Santana, Weather Report stb.) teljesen jók voltak, és még ma is azok. Csak a hangszínszabályzót/equalizert kell békén hagyni, és egy jó erősítő kell hozzá.
Érdekes módon a 8 Ohm-os modellek szóltak jobban. -
Flatron710
tag
Gratula a cikkhez!
-
lapa
veterán
elnézést, hogy nyers vagyok, de az embernek a kedve elmegy az olvasástól a sok vesszőhiba, értelmetlen nagybetűzés, ismétlések meg ilyesmik miatt. érdemes lenne az ilyen nagyobb eresztéseket pihentetni és átolvasni párszor publikálás előtt. tudom, hogy tűkön ül az ember, de inkább holnap egy alapos munka, mint ma egy facepalm.
-
rakloo
aktív tag
Jácint tv... Még mindig emlékszem : Fiam menny oda és kapcsold át valami másra . XD
-
shalafi66
veterán
Ok.
De ez nem az a textil, amit általában textil néven PA hangszórókon látsz, nem úgy készül, és nem is úgy viselkedik, teljesen más a működése-öregedése, magyarul nem lehet vászonszélnek nevezni, mert nem az. Amikor összekeverik a kettőt, az elég nagy felületesség, és elég nagy problémák szoktak belőle lenni (tapasztalatból írom). Ezért tartom fontosnak megemlíteni, hogy ez mégis más.
Azért kell kiemelni, mert azt írtam, h. az orionnak nem volt textilszéle.
-
eclipse006
őstag
Gratula a cikkhez,tetszik nagyon. Nálunk mai napig üzemel egy orion tv, amit 90-ben vettünk,a színei még most is színte tökéletesek.
-
-
Kicsirics77
veterán
hs 284
a mai napig szól még nálam a műhelyben -
Bogyó bá'
nagyúr
A cikk ötlete nagyon jó, biztosan sok munka volt vele. A lelkesedésed dícséretre méltó!
Sajnos viszont több helyen elkapkodtad, vagy időrendi, vagy valamilyen más rendező elv szerint kellett volna az egyes termékkategóriákat rendezni.
Több helyütt pontatlan (téves) a típusmegjelölés a képeknél.
Azért hajrá, csak így tovább!
-
Kleroo
veterán
Melyik volt a legjobban eltalált termékük? A HS280?
Arról hallottam hogy a régi hangfalak között egy kincs.
Viszont egy igazán hangfalszerelmes ismerősöm azt mondta hogy a doboz remek, a magasok is jók,de a mély hangszóró minősége 'hullamzó' a bolgár léte miatt.... -
shalafi66
veterán
-
A Kolibri, Jácint és Orchidea TV-k nagyon ismerősek. A többivel nem találkoztam élőben, vagy nem emlékszem.
Ja, meg az egyik korai hangfal, amit nem ismerek fel biztosra, de csak nemrégiben láttam (2010-ben), és rá is vettem a tulajt, hogy kíváncsiságból szólaltassa már meg nekem, de (gondolom a kora és esetleges sérülései) miatt nagyon csúnyán duruzsolt. -
ntomka
nagyúr
Az érdekelne, hogy a HS-522-ben a mélysugárzó Orion gyártású, vagy esetleg előfordulhat, hogy Videoton?
-
kpal
nagyúr
Jó egy kis időutazás és szép cikk lett
. Ha jol tudom akkor a pincénkben van Orchidea ami nem müködik.
-
balu72
tag
Grat,nagyon szuper összeállítás.Anno én is boldog tuladonosa voltam egy ST-240-nek és a szomszédok legnagyobb örömére HS-500-nak is.Nagyon jó cuccok voltak!Köszi az emlékezést!
-
válasz
shalafi66 #63 üzenetére
Mind a HS28x, a HS500, és a HS501, HS511, és HS700 esetében a membrán felfüggesztése vászon. Korábban tévesen a membránt illettem vászonként, azok papírok voltak, igen. Sajnos abból se a jobb.
Az "angolosabb" pedig nem véletlenül került idézőjelbe. Bár én a Bolerot nem hallottam, de gyanítom hogy egy adott tartományban a + 3 dB és egy módosított váltóval elérték volna ezt. HFM-ben közölt interjú szerint ami a mérnökökkel készült, egy JBL-hez hasonló hangzás volt a cél. Talán megvan ott az is hogy melyik konkrét típust akarták megközelíteni.
-
Tim82
félisten
AR 306 még van is a családban. Másfél éve elhunyt nagyapámnak volt a konyhai rádiója. Máig működik, a fa dobozra ráférne egy lecsiszolás-újrapácolás-lakkozás.
*
Az Orion az 50 éves jubileumi kiadványa szerint 1950-től 1957-ig 500 ezer (fél millió) db Néprádiót gyártott, ez volt a legnagyobb magyarországi széria. A néprádió árát a kincstár 57,30 pengőben állapította meg.Tekintve, hogy 1946-tól forint Magyarország hivatalos pénzneme [link], ezt az árazást erősen kétségbe vonom.
-
Na hát igen, egy jó Orion fal ma is szépen szól
A felsorolt magnódeckeket pedig még én is megcsodáltam újként a 80-as években
Jut eszembe, csak én nem vettem észre, vagy tényleg nem írtál az Oristerről?
-
parkasz
senior tag
Köszi a cikket. Jó volt olvasni ismét egy kis retró technikáról.
-
moonguru
őstag
"Az Orion gyár termékei"
2-ről tudok mosogép-elektronika és autó bowdenek!
Több terméke nincs!
Mást csak forgalmaz!
-
gizmo20
tag
jó kis nosztalgia,videoton összefoglaló nincs?jó kis ütközet lenne mint a régi időkbe.
a magyar orionok voltak a jók nem a mostani japán szarok.vissza magyar kézbe!!! -
halasiwillyk
csendes tag
Nekem is van 2db HS-500, nagyon szeretem őket, Pioneer SA-540-al hajtom őket!
Nem sok tisztább hangzású hangcuccot találtam még... -
myckie2
őstag
válasz
idkfaiddqd #2 üzenetére
Hát igen nekem van most egy orion 5.1 em egy orion tv-el párosítva és hát nem az a fajta mint a régi tv-k mint amik még ma is működnek
-
peti_s
addikt
válasz
idkfaiddqd #2 üzenetére
Úgyérted, törökre, legalábbis a TV-k Törökországban lettek gyártva.
-
Edween
őstag
Hálás köszönet az írásért!!!
Jó lenne látni hasonló magyar termékeket, azt sem volna sértés, ha újból lenne Orion!
-
"ember legyen a talpán aki ilyen témakört hibátlanul összefoglal"
De azért a másik végletet se kell célba venni (lényegtelen hogy akarva, akaratlanul)
"Mondjuk én is annak a híve vagyok, ha csinálok valamit az minimum 99%-os legyen, vagy inkább el se kezdem."
Én is így látom. Emiatt is csak személyes bejegyzésem van, annak ellenére hogy lassan egy éve dolgozok egy címlapos bejegyzésen. Igaz, hosszú is lesz.
-
cruisher
újonc
Valóban sok a hiányosság a cikkben. Valamint a hangfalaknál is keverednek a dolgok. Pl egyik képen látható a HS288, aláírva viszont HS 200 szerepel.
A többit már DBob kifejtette. Az alaptéma amúgy érdekes, de így picit félrevezető lehet olyannak aki ezáltal csak most ismeri meg az Orion gyárat. -
Ádyka
őstag
Valóban sok benne a hiányosság, de ember legyen a talpán aki ilyen témakört hibátlanul összefoglal.
Én is hiányoltam pont azokat a cuccokat amik nekem is voltak. Pacsirta rádió, aminek a mélynyomója még ma is megvan. Valami leírás szerű az oristerről, és legalább egy kép a Viking TV-ről.Beleölsz még 1 hónapot és akkor tökéletes.
De sebaj, nekem így is tetszett.Mondjuk én is annak a híve vagyok, ha csinálok valamit az minimum 99%-os legyen, vagy inkább el se kezdem.
-
geri|
aktív tag
Hibátlan, retró hangulattal alaposan átitattott cikk lett!
-
Szép meg jó cikk, de engedd meg hogy távolról "belevauzzak", csak szép sorban.
Kéretik végigolvasni...vagy akit nem érdekel (és nem olvassa végig) ne is válaszoljon ráAz első, hogy a bevezető után nézzük a leghíresebb rádiókészülékeket...és ott a Néprádió elsőnek. Az Orion történelme ott kezdődik hogy a jogelődjét 1913-ban megalapították és üveg és különböző vákuumtechnikai eszközöket gyártottak a rádiók mellett. Szerintem nem méltó egy céget úgy bemutatni, hogy az első 40 évét semmibe vesszük (pont azt, amivel a hírnevét alapvetően megalapozta és amikor a világon minden harmadik eladott rádió innen került ki), majd valamikor a második világháború utáni időkkel indítunk. Az inkább hírhedt, mint híres Néprádió után meg előkerül a cég egyik büszkesége az (amúgy természetesen idősebb) Orion 99 G. Sajnálom hogy a szintén kiváló Pacsirta rádió kimaradt (helyette viszont bekerült két kevésbé ismert / népszerű modell). Sokak szemében az volt A rádió. Más dolog hogy sokaknak csak a Néprádiókra maradt pénzük. Megint csak feltűnő hogy ~30 év ugrás következik, és jön a nagy tuner ami a "világon legelismertebb". Szerintem a szocializmuson kívül senki se látott, és nem is akart ilyet, mert ez az Orion már nem a második világháború előtti világmárka volt.
Következő oldalon is előbb bemutatod a készülékeket, és egy későbbi oldalon térsz ki arra, hogyan is indult el a televíziózás. Amilyen elánnal beszéltél a rádiós résznél, ide csak képek maradtak. Pedig hajj mennyi mindent lehetett volna írni ide is.
A hifis oldal is kaotikus. Ha már írtál a részegységekről külön, illet volna utánanézni a lemezjátszónak annak ellenére hogy neked nem volt. Ellenben a többiről se írtál csak lényegtelen információkat (avagy még hülyeséget is, lásd a kattogó hangerő szabályozó). Külön bánt engem hogy az Orister erősítőről megint egy szó nem esik (pedig maga nevében különlegesebb mint a mini toronynál megemlített LED-es felvételi szint állítás), illetve "modolt" erősítő képe került be. Három perccel több kereséssel biztos került volna elő módosítatlan kép is róla.
Szintén fájó pont nekem hogy a hangfal részlegnél kapásból a HS200-500-700 szériával indítasz, a kronológiát figyelmen kívül hagyva teljesen. És nem, nem alsó-középső-felső kategória lett. A sorrend épp fordított ha a hangminőséget (és nem az árat) nézzük. Megfigyeltem korábban is, a szín került itt is először említésre..mint talán legfontosabb jellemző? A dobozoknak pedig "hangfaltapéta" borításuk volt, és nem voltak kifejezetten masszív dobozok se. A "harmonika préselt" membrán pedig vászon, és ugyanúgy voltak 8 mint 4 Ω-os változatok. HS-40ről egy szó sem esik pedig hozzáértő hifisták (és ez most nem én vagyok) szerint a legjobb doboza volt az Orionnak. Persze a kronológiai sorrendet a további felsorolás is mellőzi. Mintha rákerestél volna egyszerűen, és ahogy jöttek a képek úgy dobáltad be őket ide. Azt sem tudom szó nélkül hagyni sajnos, hogy a HS-501 és HS-500 közti különbség nem a dupla középsugárzóban jelenik meg, hanem az "angolosabb" hangzás. Állítólag egész jól megközelítették a kitűzött célt.
Végül (de nem utolsósorban), egyáltalán nem volt nagy technikai vívmány a televíziózás bevezetése. Rajtunk kívül Európában szinte már mindenkinek volt televíziós sugárzása. A tengeren túl pedig már ekkor HD (igen, a mai értelemben véve HD) minőségben mentek a színes felvételek. Ez inkább egy "szégyenfolt" pótlása volt az akkori politikai vezetőségtől, a minimális időn belül többnyire külföldi eszközökből beindított teszt sugárzás.
Amire a végére maradt...
És hogy miért is írtam le mindezt? Megláttam a kiemelt cikkek közt a főlapon az Orion-t és nagy bőszen örömmel belevettem magam az olvasásba. Ehelyett elszomorodtam azon hogy ilyen kaotikus, összeszedetlen írás címlapra került. Természetesen no offense, és ezek részemről építő jellegű kritikák voltak többségben. Legalábbis azok akartak lenni, még ha nem is úgy érződik. De nem csak én éreztem úgy hogy olyan mintha délben jött volna a gondolat hogy te most írsz ide valamit, és egy kávé mellett ami eszedbe jutott, és abban a sorrendben leírtad.
Ha nem érdekelt volna az írásod témája, nem rágom magam rajta keresztül annak ellenére amilyenek éreztem közben. Remélem igyekszel belőle a pozitívumokat kiemelni. De ami a legfontosabb szerintem: Ha általánosságban írsz valamiről (nem olyasmiről amit épp te készítettél például), valakivel lektoráltasd előtte. Én is, és sokan mások is így csinálják. -
pee13
senior tag
Az orion legsikeresebb hangfala a hs280 volt. de még az is szörnyen tud szólni..
-
Ádyka
őstag
Héé a HS 280 az az enyém volt vagy 15 évig Az az én apróhírdetéses képem volt.
Találhattál volna szebbet is, mondjuk 100%-ban gyári állapotút is.
Ha szemügyre veszed az egykori kupacomat megtalálod.
Egyszer nekiduráltam magam és sztereóban meghallgattam egymás után minden hangfalamat.
Videoton DC2012A: Kevésnek tűnő mély, semmi közép, csodaszép magas, hála az AKAI dómoknak. Nem volt szivem belenyúlni a váltóba, hogy több közepet varázsoljak. Hátulján a matricán fogyasztói ára: 1400 Ft. Nem tudom, hogy pár vagy csak 1 db.
Videoton DC2580:: Szép tompa döngős mély ahogy én szeretem, sok közép, és elégséges magas. Ha csak ezt használnám sztereóban nem tetszene ez sem igazán.
Orion HS500: Erőteljes kopogós mély, talán sok is, a szokásos HS közép és magas mennyiséggel.
Orion HS 280: Volt 8 (ami a képen van) és van 4 Ohmos verzióm. Van aki azt mondja máshogy szólnak. Nekem nem tűnt fel a különbség. Az összes közül talán a legkiegyensúlyozottabban ezek szólnak. Persze bemérve kiderül, hogy messze van a jótól, de fülre ezek közül talán ez a leghallgathatóbb.
-
Trebron09
őstag
Jácint TV most is van nekünk a sufniban és tű éles képe van! Jól összerakták az biztos.
-
zazahoho
őstag
HS-288 hangfal volt minden vágyam
,de nekem anno jött össze rá a keret ,viszont havernál hallgattuk sokat.
SE 260-as Erősítő. egy ismerősnél a mai napig működik
Jó kis összefoglaló volt ,ismét nagyon jó volt olvasni ezt az írást -
xKacsax
aktív tag
Szép kis írás, szörnyen tetszett
-
Villanyász
tag
Egy kis helyesbítés csak mert ott dolgoztam. Az SE 260 erősítő 2*60W/4ohm teljesítményű
-
talmida
Közösségépítő
Nagyon tetszett a bemutatód!
Emlékszem, hogy a nagymamáméknak is volt orion rádiójuk.
-
snemeth
aktív tag
Nekem is van Mini HiFi erősítőm és a mai napig azt használom.
-
shalafi66
veterán
_BM_ Az 100-as a képen, ahogy én látom.
A "cikk" felületes és dilettáns, tele tévedésekkel-gépelési hibával. Az eddigi 3 hasonló témájú írás közül a legkevésbé értékelhető.
-
_BM_
senior tag
A cikkben látható HS-100 doboz - szerintem - HS20-as jelű volt. A legjobb hangfal volt abban az időben.
-
Sanya
nagyúr
nagyon jó lett volna, ha ezt a gyárat sem pocsékoljuk el
-
littlelion21
addikt
A pengő 1946 július 31-ig volt törvényes fizetőeszköz.
Akkor hogy is van ez...? -
motorhead
aktív tag
OFF Ezek a csajok tényleg nagyon jók
(nem ártana a mai műanyag csajoknak ezeket a nőket favorizálni...)
ON Mindemellett én még árultam anno a HS sorozatú hangfalakat, tényleg nagyon jól szóltak.
Ma is egy nem Orion de Videoton rádióerősítőt használok, semmi pénzért nem adnám el. A számítógépem hangja is azon van. Olyan dinamikával és tiszta hangzással szól, amit ma csak csúcs eszközök tolnak ki magukból.Hihetetlen, sokat mutogatom ismerősöknek, hogy itt kezdődik a HI-FI.Ja és ez persze közel 10 kiló -
Th3Ac3
tag
Te jó ég mekkora a legnagyobb hangszóró!
Respect, ez igen ütős cucc lett! (a cikk persze) -
hackeeeee
Jómunkásember
Orion Orister SE-1015 erősítője volt egy haveromnak, hát nem volt semmi, amit kitolt magából.. Gyönyörűen szolt.
Sőt, másik havernak volt egy pár a HS-522-es hangfalból, hát....
Nem kommentálom azt a hangzást, ami kijött belőlük, kegyetlen volt.
-
Nagyon jó cikk!
Nekem is van egy pár HS-200-am, meglepően jó hangja van.
Lehet betervezek egy HS-500 + erősítő kombót, valamivel fent kell tartani a kollégium konstans alapzaját.
-
Gabor970
addikt
hangfalból tisztán hangminőséget tekintve a HS280 volt a plafon, ennél minden más rosszabbul szólt. A nagy 500-as sorozat is, legfeljebb nagyobb teljesítménnyel bírt. Sajnos a magas sugárzók nagyon gyakran megadták magukat, és ez mindegyik szériára vonatkozik, hiszen szinte mindbe ugyanaz került.
-
Zoz
őstag
Nekünk Vénusz tévénk volt, azt váltotta a 80-as évek végén egy Nárcisz, mint első színes, és távirányítós tv a családban
-
tzsolesz
nagyúr
Úhh, vazz. Az ezüst színű 100W-os erősítő nekem is volt, és deckem, és tunerem is. Hangfalak csak a kis szériából. De a helyi művházban a bulikat még a nagy 500-al csináltuk. De komoly volt. Döngött az egész nagyterem, és még szépen is szólt.
Nagyon jó lett a cikk, köszönöm szépen.
Tényleg, a tunerem még meg is van.
-
danih
veterán
Csajszikat blokkolnám, gyengém az ilyen old-school nők
-
z00mhead
tag
Jó írás lett, gratulálok!
Külön élmény volt látni a kolibri tv-t a hangolópanel takaróelemével. Nekünk kettő ilyen tv-nk is volt, és szinte az első hetek valamelyikében törtek le azok a takarók. Ha bárhol látok ilyen tv-t, egyiken sincs már meg
-
Jamby18
senior tag
Én is élek halok a retro cuccokért főleg ami műszaki, ha lehúztam a 3napot jövő héten bemutatom az itthon található cuccaim....
Ma letöltessz a netről 1 zeneszámot amit winapmal lejátszol, de az az igazi amikor előveszel 1bakelitet és te helyezed rá a tűt a lemezre ha vége pedig oda kell menni és megállítani, kicserélni a lemezt -
Teszla_
senior tag
Apámnak a mai napig a polcon van egy 4. oldalon található mini hi-fi, gyári állapotban
Van hozzá két hangfal is, de azt nem tudom melyik típus. Meg egy lemezjátszója is van, szintén Orion.
Nekünk három újabb Orion tv-nk van, mindegyik kitűnően üzemel, csak jót mondhatok róluk. -
netseft
aktív tag
Nekünk is volt egy Jácint TV-nk, teljesen működőképesen lett eladva 10-15 éve.
Helyesírási hibák még vannak (álltal), fusd át mégegyszer kedves cikkíró. -
rolkaDb
aktív tag
Jó kis összefoglaló írás lett. Köszönöm.
De az Orion már nem az mint régen.
-
khron
tag
Orion Mór TV volt nekünk!
távirányító is volt hozzá! -
Puma K
nagyúr
Szépen össze foglaltad!
Apámnak HS-500-asa volt komplett hi-fi cuccal (végfok, lemez lejátszó stb) nagyon durván jól szóltak.
-
reset
senior tag
Jó volt nosztalgiázni
Nekem most is működik a régi idők csúcstunere, az ST-240-es és van két HS-288-as hangfal is hozzá. Csak az SE 260-as erősítő helyett más márka hajtja őket... -
zetecR
addikt
A plakát mindent visz.
Igazi mestermű. -
dízelracer
őstag
HS500-am nekem is volt. Nagyon tré állapotban volt de még így is szépen szólt.
-
villamos
őstag
A minihifi egy elég érdekes konstrukció. Főleg, hogy eredetileg egy STK végfok dolgozott benne. Viszont pont akkor fejezték be ennek a gyártását, amikor az erölködőt elkezdték gyártani. Így kénytelenek voltak másképpen megoldani a végfokot. A logikus lépés az lehetett volna, hogy keresnek egy másik IC-t, amely megfelel az eredeti végfok paramétereinek. Erre viszont (gondolom) nem volt lehetőség, így kénytelenek voltak diszkrét alkatrészekből összeállítani. Ez lett az SE1025B. A problémát a készülék apró mérete okozta, a végfokoknak nem igazán ideális a hűtése, ami két darab u alakú alumíniumból áll, mely a készülékházhoz van csavarozva.
[Szétszedve...] -
szp1
addikt
Nekem volt komplett Orion HiFi-m
Sajnos el kellett adnom, de az erősítőt meg a HS 500-as dobozokat a mai napig siratom.
Az a beltartalom és hangminőség ma a 100+ ezres kategóriában sem általános.
Köszönöm az írást,ha "fájó sebet tépett is fel"
.......
-
Syracusa17
tag
De jó, hogy vannak még ilyen publokálások. Nekünk is volt jó pár Orion tv, Hi-Fi, Mini Hi-Fi, lemezjátszó, hangfal. Milyen sok embernek okozott az Orion örömöt anno, mikor megvették, haza vitték és halgatták vagy nézték az adást rajta keresztül. Kítűnő termékeik voltak, bárki bármit mond!
-
atom87
aktív tag
Jó cikk lett!
Szüleim 20 vagy több évvel ez előtt Jácint televíziót vettek. Kb 2 éve nyugdíjazták, mikor odaadtam a TV-met nekik, mikor hazaköltöztem.
Mai napig működik, egyszer volt benne azt hiszem képcső cseréve. Mikor vettünk videomagnót, annak a tunerjén keresztül ment a TV, mert ugye az sokkal több csatornát tudott tárolni...
Egy nagy baja van csupán a tv-nek: nem távirányítós. De az utána következő Orchidea ha jól tudom már az volt.Kár, hogy az Orion és a Videoton ide jutottak....
-
glutamin
őstag
Csajok zseniálisak a reklámokon
-
Köszönjük ismét az összefoglalót.
A Jácint, és Venusz tv-k ismerősek, azokból nagyon sokat láttam anno. A Hangfalak természetesen szintén. HS280-as párral mai napig rendelkezem, és nagyon nem szeretnék megszabadulni tőlük. A cikkből derült ki, hogy az egyik ismerősöm orion erősítője bizony a mini hifi cuccból származik. Nem volt különösebben jó hangja, mondjuk elképzelhető, hogy a hangfalaknak volt köszönhető, de nem szólt szépen ( Sanyo hangfalak ... )
Az új orionról annyit, hogy van egy jó dvd-lejátszójuk. Anno azért vettem azt, mert valami kellett a kis tv-hez. TV-adást nem nézek, mert csak mérgezi az agyat
Ennek lassan 3 éve, és árához képest igenis jó vétel volt. A 1.5-szer annyiba kerülő Panasonic-omat ( ami szintén olcsó kategória még, azt hozzá kell tenni ) simán lecserélném egy ugyanilyen orionra. ( Panasonic védelmében, régen csinált olyan dvd-lejátszót, amit a mai napig megelégedéssel használok S-35 ös ) -
dfdfdf
őstag
Nazért nem egy technika minőség az Orion mostanában de azért még a kommersz kategória sajnos.
Remélem a Videotonról is jön majd egy ilyen igényes cikk!
Köszönjük sok ilyet még -
Recon666
Közösségépítő
Részletes írás lett, a hangfalak ismerősek
Gratula!
-
idkfaiddqd
tag
sajnos már az orion nem az mint régen...ma már csak ráragasztják a feliratot a silány kínaira ,hogy jobban el tudják adni
-
bigga
aktív tag
Jó kis összefoglaló lett, a TV-k közül pár nagyon ismerős volt, régen nekünk is volt pár ilyen. A hangfalaknál pedig még látszik az igényesség némelyik modellen, hogy valójában HI-FI cuccok voltak, nem pedig műanyag dobozok mint mostanság.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Az Orion gyár híresebb termékei, termék szériája! Erősítők, TV-k, Rádiók...
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Vezetékes FEJhallgatók
- Egy vagyont költ humanoid robotokra az egyik kínai EV-gyártó
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Külpolitika
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
Állásajánlatok