- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
Esetleg jöhetnének konkrét típusok is, bevált rizsfőző esetén.
-
Frawly
veterán
Tényleg nem kötözködni akarok, de amit írtál neki, az nem nagy segítség. Nem, nem jó az úgy tapadósan, szétázottan, megette a fene, ha hidegvizes átszűréssel kell menteni a már meglévő bajt, az elrontott rizst.
Ilyen rizsfőzőt nem használtam, a kézikönyvében kéne elolvasni az ajánlásokat (vízmennyiség, főzési idő), és azt nagyon szigorúan betartani. Ökölszabályként azt tudom mondani, hogy ha nagyon tapad meg szétázott a rizs, az vagy azért van, mert túl sokáig lett főzve, vagy túl sok vízben.
Nyilván a zacskós rizs sem jó tanács, azért írtam, hogy csak azoknak ajánlom, akik már sehogy máshogy nem boldogulnak.
-
Jhonny06
veterán
válasz
Hieronymus #33 üzenetére
Én mondjuk szinte semmibe nem rakok, de a rizs vegeta nélkül totál ízetlen. Egyenként belerakni zöldségenként meg túl nagy macera, hogy ugyanazt az ízhatást elérd.
-
-
Jhonny06
veterán
A lényeg, hogy vegeta van benne, a többi nem számít.
-
mephi666
nagyúr
végigpörgettem, de mikróban senki nem főz rizst?
mi módszerünk:
1 pohár (kb 2dl) sima "A/B" rizs és dupla mennyiség víz hőálló edénybe... mikróba (750w-on) 5perc, kiveszem, átkeverem, sózom/vegetázom, 5 percig pihentetem... újabb 5percre vissza a mikróba, majd kiveszem és megint átkevergetem... nagyon lusta módszer, de elronthatatlan... A/B rizs általában tapadós lesz, barna rizsnek (még előgőzöltnek is) több idő kell, lidl-ben meg vettünk valami hosszúszemű keleti fehér rizst, amit nagyon puhára főztünk és idegesítően pergettlátványnak szép volt, de rizsből általában rakott kelt készítünk és abba nem volt ideális, hogy széthullik...
ui: vasárnap épp rakott kelt sütöttünk, képen látszik, hogy rendesen lehetett vágni és nem esett szét a töltelék (mondjuk 1 tojást is szoktam beledobni a biztonság kedvéért, hogy jól összefogja)
-
icemad
nagyúr
Azt ugye tudjátok, hogy itt most rizsfőzőről van szó? Minek idekeverni a zacskós rizst, meg a sima főzést? Ez kb. olyan, hogy valakit megkérdezek mennyi 2+2, erre elkezdi levezetni a Pithagoras tételt...
-
Frawly
veterán
Ezt szoktam én is javasolni. Aki annyira főzési antitalentum, vegyen zacskós rizst. Bedobja forrásban lévő sós vízbe 15 percre, majd a végén kiszedi, nem lehet elrontani. Néha kicsit szétázik meg tapad az is, de talán összességében nem lesz olyan rossz, mint a teljesen elrontott nem zacskós.
-
-
Agostino
addikt
mit rontok el a rizsfőzőmmel, vagy mi baja lehet, ha marad főzés után a tetején víz? néha teljesen megkergül, néha meg teljesen finomat tud készíteni. jázmin rizs van benne de szerintem ez nem kellene számítson.
-
ncc1701
veterán
Zacskós rizst kell venni. Fazekat felöntöd vízzel, mikor forr, beledobod, kb 15 perc múlva, ha már kihízta a zacsit, kiveszed, és készen is van.
-
Kasya
nagyúr
Visszatalalos
-
zsolt501
nagyúr
Sajnos nagyon nem mindegy hogy milyen rizst főzöl, én a Basmati rizst szeretem ez nekem mindig tökéletes pergő rizst ad, és még finom is, igaz hogy jóval drágább, de ezzel tényleg nem volt gondom.
-
nemlehet
őstag
válasz
Victoryus #13 üzenetére
Egy vízforraló gyorsabb mint a gázon szarakodni. A fritőz azért jó, mert szabályozható a hőmérséklet és tartja is azt amit beállítottál így tovább jó az olaj és kevésbé egészségtelen amit csinálsz.
A rizsfőző valóban kényelmi dolog, bár pl én voltam japánban és egy családnál éltem jópár hónapig. Ők minden reggel főztek vagy fél kiló rizst (beprogramozva, mire felkeltek frissen megvolt) és utána aznap azt ették (reggelihez pl tojásos rizs, vittek belőle ebédre mindenféle összeállításban, aztán a vacsorához is köretnek). Eleve fél kiló rizst egyszerre megfőzni már nem olyan egyszerű, plusz az a gép melegítette is amikor kellett és valahogy relatíve frissen tartotta egész nap. Este se mondtad volna meg, hogy az valamikor reggel 5 körül főtt ki... -
Ha sok időd van, szeretsz pepecselni, és finomat enni, akkor perzsa rizs: ebből van a krumplis verzió és a nem krumplis.
Victoryus: egyrészt ez van, ez hajtja a kapitalizmust, másrészt meg ha valaki sokat foglalkozik valamivel, lehet, hogy kell neki egy céleszköz.
-
Hopkins_001
tag
Sok módszert kipróbáltam már,de jelenleg nekem most ez jött be.
Egy lábosba jó sok víz,amikor már kezd forrni beleöntöm a rizst,egy kis só és kb 20-25 percig főzöm közepes lángon. Jázmin rizst 20 percig kell főzni(pennys) Még egyszer hangsúlyozom sok vízÍgy folyamatosan tud a rizs mozogni ezért nem ragad össze. Ha kész leöntöd maradék vizet és már lehet is enni a pergős finomságot.
-
Én sose értettem miért kell mindenre külön eszköz: elektromos teafőző, fritöz meg rizsfőző... Veszek A osztályú zacskós rizst, sózott vízben megfőzöm, közben a vöröshagymát lepirítom, kis vegetával, végül rá a rizs és kész is. Ízlés szerint kukorica, borsó pluszba. Zacskó nélküli rizzsel is ugyanúgy. Mondjuk én mikrót se használok, nincs is.
-
-
nemlehet
őstag
Az európai pergő rizs egy mutáció
Ilyen a rizst hagyományosan használó konyhákban nem létezik, tehát ha tapadós lesz akkor csinálod jól. Persze a tapadós nem szétfőttet jelent.
Szóval valószínűleg a rizsfőző is erre van "kalibrálva".Egyébként szerintem felejtősek ezek ennyi bögre meg amannyiszor több víz jellegű receptek. Kevergetni is lehet nyugodtan. A rízs az amylopectin nevű anyagtól ragad ami forró víz hatására lebomlik. Minél forróbb annál több és annál gyorsabban bomlik.
Ergo 3 kulcsa van a pergős rizsnek: Minél alacsonyabb hőmérsékleten főzni (tehát kis lángon, lehetőleg épp csak forrjon a víz), át kell mosni előtte alaposan (ezt írták korábban) és ugye a rizsfajta. 99 csillió féle rizs van, van amit a büdös életben nem főz az ember pergősre. Amúgy amit pl könnyű pergőre főzni az a jázmin rizs.
-
icemad
nagyúr
1.5-szeres vizet használj. Jó lesz az úgy tapadósan, mert akkor már megfőtt. Az a titok, hogy amikor már kész, még átkell mosni, mintha hagyományos módon, gázon főznéd. Jó hideg vízzel, amíg teljesen lehűl.
Mi is próbáltunk ezer féle különböző fajta rizst, de ez lett a megoldás. A rizsfőzőbe csak sót rakjál. -
Redneck
nagyúr
válasz
Hieronymus #7 üzenetére
Érdekes, hogy mennyire nem vagyunk egyformák.
Az ázsiai típusú egyszerű rizst szeretem, de ez az európai módszerrel készült nem jön be. -
A rizs elkészítésének kettő módja van.
A hagyományos távol-keleti felfogásban a rizs csak kalória bevitelt szolgálja.
Ezt a fajta rizst szolgálják fel, például a kínai éttermek. Beteszik a rizst és a vizet ,a rizsfőző eszközbe és a végtermék az összetapadós és szinte íztelen "tömbrizs". Úgy kell elkészíteni, ahogyan a rizsfőző leírásában van.A magyar ízvilágnak inkább a sültrizs felel meg. Az elkészítéséhez nem kell a rizsfőző.
Önálló íze van, amit ízesítéssel lehet szabályozni. A főt rizs nem áll össze téglának.A minőségi rizst sosem mossuk, mert a szemekre tapadt rizsliszt ízfokozó hatású. Át lehet válogatni a szemeket, más magok után kutatva. De a minőségi rizst alaposan tisztítják. Jázmin, basmati, ... rizsek tisztítás nélkül felhasználhatóak.
Egy főzőedénybe vajat vagy kívánt ízvilágnak megfelelő (például kókuszolaj) zsiradékot teszünk. Amikor már felmelegedett a zsiradék, beleöntjük a rizst és keverés mellett szalmasárgára sütjük a rizsszemeket, kevergetéssel. Közben egy másik edényben vagy vízforralóban forró vizet készítünk.
Amikor a szemek már sárgák, de még nem barnák felöntjük forróvízzel a rizst. Annyira, hogy a forró víz ellepje a rizst. (Sok gőz fog keletkezni, ezért vigyázni kell az égési sérülések elkerülésére.)
Ezek után már nem nyulunk a rizshez. Takarék lángon főzzük - pároljuk tovább a rizst. Amikor a rizsszemek szépen megdagadtak, készen van az étel. Ha szükséges főzés közben, forró vízzel után önthető az edény.
Leégni nem fog a rizs. Esetleg az edény alján sárgás-barnás réteg keletkezik. Ez némi áztatás után leválik az edényről, nem kell kapargatni.Ízesítőanyagok a teljesség igénye nélkül.
Só. A sülő rizst érdemes sózni, a forró víz majd feloldja.
Kurkuma. Sárga színű por vagy élő gyökér formájában vásárolható meg. Önálló íze nincs, de ízfokozó hatású fűszer. Mostanában kezdik az élettani hatását vizsgálni. Egyes rákbetegségeket megelőz és gyógyít.
Szép sárgást színt ad a rizsnek.
Sáfrány.
Ételízesítők és levesporok. Én kevésbé szeretem a vegeta és hasonló lével főzött rizst, de van aki szereti.
Színezni paprikával, tintahallal, ... lehet. -
Frawly
veterán
A jó, pörgős rizs titka, hogy nem főzni kell, hanem (normális lábasban, nem ilyen elektromos kütyüben) lefedve kis lángon párolni, és sose szabad megkeverni, mivel a keverés tönkreteszi a rizsszemek közé kiépülő hőcsatornákat, pont hogy a keveréstől ég le. Nem kell félni, nem ég le keverés nélkül, csak a láng ne legyen nagy, a lehető legkisebb legyen, ami épp csak elég, hogy a vizet szép lassan elforralja félidőre, de utána se kell megijedni, hogy jajj, elforrt róla a víz, továbbra sem szabad levenni a fedőt (megkeverni egyenesen tilos), hanem hagyni a vízgőzben párolódni. A vízgőz megpuhítja, de nem isszák túl magukat vízzel a rizsszemek, ettől lesz szép pörgős, és nem agyonfőzött, agyonázott, ragadós trutymó. Az elkészítési idő kb. 30 perc, de a rizs mennyiségétől is függ, elmehet akár 45 percig is, de ez összidő, benne van az is, amíg a teljesen hideg víz felforr, meg a párolás is benne van.
Van olyan háziasszony, aki ezt az eljárást úgy módosítja, hogy mikor már elforrt róla a víz (fedőt levenni, vagy keverni továbbra is tilos), akkor leveszik a tűzről, és hagyják 15-20 percig fedő alatt, akár még konyharuhával is be lehet bugyolálni a fedőt, hogy ne szökjön el a forró gőz.
Azt jól írták előttem, hogy kb. 1,5-2× mennyiségű hideg vízzel kell feltenni, sózni, fűszerezni lehet ízlés szerint. Megmosni nem kötelező, de ártani sem árt neki.
-
finest
addikt
Delikát helyett tegyetek bele fél vöröshagymát! Sokat dob rajta.
-
kmisi99
addikt
Én se tudtam rizst főzni, majd ez segített. [link]
Ez tényleg ultra basic és tök jó pergős rizs lesz.
-
1 pohár rizs = 1,5 pohár víz
2 pohár rizs = 2,5 pohár víz
3 pohár rizs = 3,5 pohár víz
4 pohár rizs = 4,5 pohár vízolajat, vegetát és sót ne tegyél bele,
ha azt akarod hogy ragadjon, akkor ne mosd meg a rizst előtte
ha pergőset akarsz, akkor jól mosd meg -
Én egyszer olvastam, hogyan kell rizst főzni, azóta így csinálom (közönséges B rizzsel), igaz, nem rizsfőzőben.
1. A rizst alaposan átmosom, míg a mosó víz inkább víz, mint "tej".
2. A főzőedényben annyi vizet öntök rá, hogy a vízszint kétszer olyan magasan legyen, mint alatta a rizs. Fontos, hogy a víz ne legyen meleg.
3. Szigorúan alacsony lángon addig főzöm, amíg a rizs fel nem szívja a vizet. Lehet, hogy főzés közben nem tűri meg a fedőt, bár anélkül talán kicsit tovább tart. Ugyan sokan ezt elítélik, de néha mag is szoktam keverni, nehogy letapadjon az edény aljára.És egy ráadás lépés, amire eddig mindenki rácsodálkozott:
4. A megfőtt rizst felöntöm hideg vízzel és tésztaszűrőn átszűrve kimosom, majd hagyom lecsorogni. Ezzel a leggagyibb minőségű rizs is pergősebb és tapadás mentesebb lesz, mint bármelyik Uncle Ben's.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Sziasztok!Ezt az írást azért hoztam létre, hogy megosszuk egymással a rizsfőzővel való főzés során használatos...
- Path of Exile 2
- Óra topik
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Milyen processzort vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- HP Victus 16-s0002nh - 16.1" FullHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 32GB - 1TB - RTX 4050 - 1,5év gari
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest