Hirdetés

2019. január 20., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) cinemazealot


cinemazealot
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Én egyszer olvastam, hogyan kell rizst főzni, azóta így csinálom (közönséges B rizzsel), igaz, nem rizsfőzőben.
1. A rizst alaposan átmosom, míg a mosó víz inkább víz, mint "tej".
2. A főzőedényben annyi vizet öntök rá, hogy a vízszint kétszer olyan magasan legyen, mint alatta a rizs. Fontos, hogy a víz ne legyen meleg.
3. Szigorúan alacsony lángon addig főzöm, amíg a rizs fel nem szívja a vizet. Lehet, hogy főzés közben nem tűri meg a fedőt, bár anélkül talán kicsit tovább tart. Ugyan sokan ezt elítélik, de néha mag is szoktam keverni, nehogy letapadjon az edény aljára.

És egy ráadás lépés, amire eddig mindenki rácsodálkozott:

4. A megfőtt rizst felöntöm hideg vízzel és tésztaszűrőn átszűrve kimosom, majd hagyom lecsorogni. Ezzel a leggagyibb minőségű rizs is pergősebb és tapadás mentesebb lesz, mint bármelyik Uncle Ben's. :)

[ Szerkesztve ]

(#2) Dluinet


Dluinet
(PH! nagyúr)

1 pohár rizs = 1,5 pohár víz
2 pohár rizs = 2,5 pohár víz
3 pohár rizs = 3,5 pohár víz
4 pohár rizs = 4,5 pohár víz

olajat, vegetát és sót ne tegyél bele,

ha azt akarod hogy ragadjon, akkor ne mosd meg a rizst előtte
ha pergőset akarsz, akkor jól mosd meg

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#3) kmisi99


kmisi99
(PH! kedvence)

Én se tudtam rizst főzni, majd ez segített. [link]

Ez tényleg ultra basic és tök jó pergős rizs lesz.

Dell Precision M4600

(#4) finest


finest
(PH! addikt)

Delikát helyett tegyetek bele fél vöröshagymát! Sokat dob rajta.

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#5) Frawly


Frawly
(PH! addikt)

A jó, pörgős rizs titka, hogy nem főzni kell, hanem (normális lábasban, nem ilyen elektromos kütyüben) lefedve kis lángon párolni, és sose szabad megkeverni, mivel a keverés tönkreteszi a rizsszemek közé kiépülő hőcsatornákat, pont hogy a keveréstől ég le. Nem kell félni, nem ég le keverés nélkül, csak a láng ne legyen nagy, a lehető legkisebb legyen, ami épp csak elég, hogy a vizet szép lassan elforralja félidőre, de utána se kell megijedni, hogy jajj, elforrt róla a víz, továbbra sem szabad levenni a fedőt (megkeverni egyenesen tilos), hanem hagyni a vízgőzben párolódni. A vízgőz megpuhítja, de nem isszák túl magukat vízzel a rizsszemek, ettől lesz szép pörgős, és nem agyonfőzött, agyonázott, ragadós trutymó. Az elkészítési idő kb. 30 perc, de a rizs mennyiségétől is függ, elmehet akár 45 percig is, de ez összidő, benne van az is, amíg a teljesen hideg víz felforr, meg a párolás is benne van.

Van olyan háziasszony, aki ezt az eljárást úgy módosítja, hogy mikor már elforrt róla a víz (fedőt levenni, vagy keverni továbbra is tilos), akkor leveszik a tűzről, és hagyják 15-20 percig fedő alatt, akár még konyharuhával is be lehet bugyolálni a fedőt, hogy ne szökjön el a forró gőz.

Azt jól írták előttem, hogy kb. 1,5-2× mennyiségű hideg vízzel kell feltenni, sózni, fűszerezni lehet ízlés szerint. Megmosni nem kötelező, de ártani sem árt neki.

[ Szerkesztve ]

„No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP”

(#6) UnA válasza Frawly (#5) üzenetére


UnA
(Korrektor)

És még egy dolog: ki kell próbálni valódi rizsfajtákat, pl. a basmati rizsnek még az illata is más. :)

[ Szerkesztve ]

(#7) Hieronymus


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

A rizs elkészítésének kettő módja van.

A hagyományos távol-keleti felfogásban a rizs csak kalória bevitelt szolgálja.
Ezt a fajta rizst szolgálják fel, például a kínai éttermek. Beteszik a rizst és a vizet ,a rizsfőző eszközbe és a végtermék az összetapadós és szinte íztelen "tömbrizs". Úgy kell elkészíteni, ahogyan a rizsfőző leírásában van.

A magyar ízvilágnak inkább a sültrizs felel meg. Az elkészítéséhez nem kell a rizsfőző.
Önálló íze van, amit ízesítéssel lehet szabályozni. A főt rizs nem áll össze téglának.

A minőségi rizst sosem mossuk, mert a szemekre tapadt rizsliszt ízfokozó hatású. Át lehet válogatni a szemeket, más magok után kutatva. De a minőségi rizst alaposan tisztítják. Jázmin, basmati, ... rizsek tisztítás nélkül felhasználhatóak.

Egy főzőedénybe vajat vagy kívánt ízvilágnak megfelelő (például kókuszolaj) zsiradékot teszünk. Amikor már felmelegedett a zsiradék, beleöntjük a rizst és keverés mellett szalmasárgára sütjük a rizsszemeket, kevergetéssel. Közben egy másik edényben vagy vízforralóban forró vizet készítünk.
Amikor a szemek már sárgák, de még nem barnák felöntjük forróvízzel a rizst. Annyira, hogy a forró víz ellepje a rizst. (Sok gőz fog keletkezni, ezért vigyázni kell az égési sérülések elkerülésére.)
Ezek után már nem nyulunk a rizshez. Takarék lángon főzzük - pároljuk tovább a rizst. Amikor a rizsszemek szépen megdagadtak, készen van az étel. Ha szükséges főzés közben, forró vízzel után önthető az edény.
Leégni nem fog a rizs. Esetleg az edény alján sárgás-barnás réteg keletkezik. Ez némi áztatás után leválik az edényről, nem kell kapargatni.

Ízesítőanyagok a teljesség igénye nélkül.
Só. A sülő rizst érdemes sózni, a forró víz majd feloldja.
Kurkuma. Sárga színű por vagy élő gyökér formájában vásárolható meg. Önálló íze nincs, de ízfokozó hatású fűszer. Mostanában kezdik az élettani hatását vizsgálni. Egyes rákbetegségeket megelőz és gyógyít.
Szép sárgást színt ad a rizsnek.
Sáfrány.
Ételízesítők és levesporok. Én kevésbé szeretem a vegeta és hasonló lével főzött rizst, de van aki szereti.
Színezni paprikával, tintahallal, ... lehet.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#8) Redneck válasza Hieronymus (#7) üzenetére


Redneck
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Érdekes, hogy mennyire nem vagyunk egyformák. :U
Az ázsiai típusú egyszerű rizst szeretem, de ez az európai módszerrel készült nem jön be.

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#9) icemad


icemad
(PH! addikt)
LOGOUT blog

1.5-szeres vizet használj. Jó lesz az úgy tapadósan, mert akkor már megfőtt. Az a titok, hogy amikor már kész, még átkell mosni, mintha hagyományos módon, gázon főznéd. Jó hideg vízzel, amíg teljesen lehűl.
Mi is próbáltunk ezer féle különböző fajta rizst, de ez lett a megoldás. A rizsfőzőbe csak sót rakjál.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#10) nemlehet


nemlehet
(őstag)

Az európai pergő rizs egy mutáció :D Ilyen a rizst hagyományosan használó konyhákban nem létezik, tehát ha tapadós lesz akkor csinálod jól. Persze a tapadós nem szétfőttet jelent.
Szóval valószínűleg a rizsfőző is erre van "kalibrálva".

Egyébként szerintem felejtősek ezek ennyi bögre meg amannyiszor több víz jellegű receptek. Kevergetni is lehet nyugodtan. A rízs az amylopectin nevű anyagtól ragad ami forró víz hatására lebomlik. Minél forróbb annál több és annál gyorsabban bomlik.

Ergo 3 kulcsa van a pergős rizsnek: Minél alacsonyabb hőmérsékleten főzni (tehát kis lángon, lehetőleg épp csak forrjon a víz), át kell mosni előtte alaposan (ezt írták korábban) és ugye a rizsfajta. 99 csillió féle rizs van, van amit a büdös életben nem főz az ember pergősre. Amúgy amit pl könnyű pergőre főzni az a jázmin rizs.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#11) Hieronymus válasza Redneck (#8) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Ez van. :D

Őszinte leszek. Én mind a két fajta főzésű rizst kerülöm. Mind a két módszerrel túlfőzik a rizst. Túl könnyű emészteni, egészségtelen. Családi ebédhez elkészítem, de nem szoktam enni belőle.
Kimaradt a tejberizs, amihez optimális rizsfajták léteznek.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#12) BoB válasza nemlehet (#10) üzenetére


BoB
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

"[...] anyagtól ragad ami forró víz hatására lebomlik. Minél forróbb annál több és annál gyorsabban bomlik."

"Ergo [...] Minél alacsonyabb hőmérsékleten főzni"

:C

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#13) Victoryus


Victoryus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Én sose értettem miért kell mindenre külön eszköz: elektromos teafőző, fritöz meg rizsfőző... Veszek A osztályú zacskós rizst, sózott vízben megfőzöm, közben a vöröshagymát lepirítom, kis vegetával, végül rá a rizs és kész is. Ízlés szerint kukorica, borsó pluszba. Zacskó nélküli rizzsel is ugyanúgy. Mondjuk én mikrót se használok, nincs is.

(#14) Denyel


Denyel
(fanatikus tag)

Sok módszert kipróbáltam már,de jelenleg nekem most ez jött be.
Egy lábosba jó sok víz,amikor már kezd forrni beleöntöm a rizst,egy kis só és kb 20-25 percig főzöm közepes lángon. Jázmin rizst 20 percig kell főzni(pennys) Még egyszer hangsúlyozom sok víz :D Így folyamatosan tud a rizs mozogni ezért nem ragad össze. Ha kész leöntöd maradék vizet és már lehet is enni a pergős finomságot.

(#15) Kalandor


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Tudományosan így.

Ha sok időd van, szeretsz pepecselni, és finomat enni, akkor perzsa rizs: ebből van a krumplis verzió és a nem krumplis.

Victoryus: egyrészt ez van, ez hajtja a kapitalizmust, másrészt meg ha valaki sokat foglalkozik valamivel, lehet, hogy kell neki egy céleszköz.

[ Szerkesztve ]

(#16) nemlehet válasza Victoryus (#13) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Egy vízforraló gyorsabb mint a gázon szarakodni. A fritőz azért jó, mert szabályozható a hőmérséklet és tartja is azt amit beállítottál így tovább jó az olaj és kevésbé egészségtelen amit csinálsz.
A rizsfőző valóban kényelmi dolog, bár pl én voltam japánban és egy családnál éltem jópár hónapig. Ők minden reggel főztek vagy fél kiló rizst (beprogramozva, mire felkeltek frissen megvolt) és utána aznap azt ették (reggelihez pl tojásos rizs, vittek belőle ebédre mindenféle összeállításban, aztán a vacsorához is köretnek). Eleve fél kiló rizst egyszerre megfőzni már nem olyan egyszerű, plusz az a gép melegítette is amikor kellett és valahogy relatíve frissen tartotta egész nap. Este se mondtad volna meg, hogy az valamikor reggel 5 körül főtt ki...

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#17) UnA válasza nemlehet (#16) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Így van. Ahol sok rizst esznek, ott a rizsfőző alapfelszerelés, ugyanúgy, mint itt pl. a mikró vagy a vízforraló. Az indiai kollégák is ezt használják folyamatosan.

(#18) Apollyon válasza UnA (#17) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Jelen :D Én heti szinten megeszek 2 kiló rizst, és őszintén szólva, a rizsfőző jobb rizst csinál mint a gázon bohóckodás. Már rég nincs, de majd beszerezzük újra. Egyelőre jázmin rizst eszünk, de a rizsfőző a sima rizsből is csinál hasonlóan finomat.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#19) zsolt501


zsolt501
(PH! nagyúr)

Sajnos nagyon nem mindegy hogy milyen rizst főzöl, én a Basmati rizst szeretem ez nekem mindig tökéletes pergő rizst ad, és még finom is, igaz hogy jóval drágább, de ezzel tényleg nem volt gondom.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#20) Kasya


Kasya
(PH! nagyúr)

Visszatalalos

(#21) ncc1701


ncc1701
(PH! addikt)

Zacskós rizst kell venni. Fazekat felöntöd vízzel, mikor forr, beledobod, kb 15 perc múlva, ha már kihízta a zacsit, kiveszed, és készen is van. :)

[ Szerkesztve ]

(#22) kmisi99 válasza ncc1701 (#21) üzenetére


kmisi99
(PH! kedvence)

Én még életemben nem ettem jó zacskós rizst, mind tapadós és vacak ízű. :F

Dell Precision M4600

(#23) Agostino


Agostino
(PH! addikt)

mit rontok el a rizsfőzőmmel, vagy mi baja lehet, ha marad főzés után a tetején víz? néha teljesen megkergül, néha meg teljesen finomat tud készíteni. jázmin rizs van benne de szerintem ez nem kellene számítson.

                               if only you knew how bad things really are

(#24) Victoryus válasza kmisi99 (#22) üzenetére


Victoryus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

pl: Lidl-ös 'A' zacskós rizs is finom.

(#25) Frawly válasza ncc1701 (#21) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Ezt szoktam én is javasolni. Aki annyira főzési antitalentum, vegyen zacskós rizst. Bedobja forrásban lévő sós vízbe 15 percre, majd a végén kiszedi, nem lehet elrontani. Néha kicsit szétázik meg tapad az is, de talán összességében nem lesz olyan rossz, mint a teljesen elrontott nem zacskós.

„No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP”

(#26) UnA válasza ncc1701 (#21) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Nem, nem, soha! :)

(#27) icemad


icemad
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Azt ugye tudjátok, hogy itt most rizsfőzőről van szó? Minek idekeverni a zacskós rizst, meg a sima főzést? Ez kb. olyan, hogy valakit megkérdezek mennyi 2+2, erre elkezdi levezetni a Pithagoras tételt...

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#28) Frawly válasza icemad (#27) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Tehát akkor úgy tűnik, hogy te rizsfőzőben is tudsz neki segíteni. Jól értem?

„No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP”

(#29) icemad válasza Frawly (#28) üzenetére


icemad
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nyilván. Azért írtam le a tapasztalatomat.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#30) mephi666


mephi666
(PH! kedvence)

végigpörgettem, de mikróban senki nem főz rizst? :)

mi módszerünk:
1 pohár (kb 2dl) sima "A/B" rizs és dupla mennyiség víz hőálló edénybe... mikróba (750w-on) 5perc, kiveszem, átkeverem, sózom/vegetázom, 5 percig pihentetem... újabb 5percre vissza a mikróba, majd kiveszem és megint átkevergetem... nagyon lusta módszer, de elronthatatlan... A/B rizs általában tapadós lesz, barna rizsnek (még előgőzöltnek is) több idő kell, lidl-ben meg vettünk valami hosszúszemű keleti fehér rizst, amit nagyon puhára főztünk és idegesítően pergett :D látványnak szép volt, de rizsből általában rakott kelt készítünk és abba nem volt ideális, hogy széthullik...

ui: vasárnap épp rakott kelt sütöttünk, képen látszik, hogy rendesen lehetett vágni és nem esett szét a töltelék (mondjuk 1 tojást is szoktam beledobni a biztonság kedvéért, hogy jól összefogja)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#31) Dluinet válasza mephi666 (#30) üzenetére


Dluinet
(PH! nagyúr)

kettő mikrónk is szétrozsdásodott a rizsfőzés miatt, így nem éri meg

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#32) Jhonny06


Jhonny06
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

A lényeg, hogy vegeta van benne, a többi nem számít.

Niche parfümök szórófejes üvegben, különböző kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. http://bit.ly/2EIOAOx

(#33) Hieronymus válasza Jhonny06 (#32) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Utálom a Vegetát. 57%-a só, 22%.a cukor, 15,5% zöldség. A maradék, ízfokozó anyag és színezék. Minden ételt azonos ízvilágra állít be, amibe belekeverik.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#34) Jhonny06 válasza Hieronymus (#33) üzenetére


Jhonny06
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Én mondjuk szinte semmibe nem rakok, de a rizs vegeta nélkül totál ízetlen. Egyenként belerakni zöldségenként meg túl nagy macera, hogy ugyanazt az ízhatást elérd.

[ Szerkesztve ]

Niche parfümök szórófejes üvegben, különböző kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. http://bit.ly/2EIOAOx

(#35) Phülöp válasza mephi666 (#30) üzenetére


Phülöp
(őstag)

itt vagyok

[link]

ezzel az eszközzel, 1.5-es vízzel, 900W, 12perc, basmati

Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: www.phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

(#36) Frawly válasza icemad (#29) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Tényleg nem kötözködni akarok, de amit írtál neki, az nem nagy segítség. Nem, nem jó az úgy tapadósan, szétázottan, megette a fene, ha hidegvizes átszűréssel kell menteni a már meglévő bajt, az elrontott rizst.

Ilyen rizsfőzőt nem használtam, a kézikönyvében kéne elolvasni az ajánlásokat (vízmennyiség, főzési idő), és azt nagyon szigorúan betartani. Ökölszabályként azt tudom mondani, hogy ha nagyon tapad meg szétázott a rizs, az vagy azért van, mert túl sokáig lett főzve, vagy túl sok vízben.

Nyilván a zacskós rizs sem jó tanács, azért írtam, hogy csak azoknak ajánlom, akik már sehogy máshogy nem boldogulnak.

„No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP”

(#37) Apollyon


Apollyon
(Korrektor)

Esetleg jöhetnének konkrét típusok is, bevált rizsfőző esetén.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#38) icemad válasza Frawly (#36) üzenetére


icemad
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Félreérted. A rizsfőzőben mindenképpen összeáll a rizs, és tapadós lesz. Nincs benne túl sok hely, ezért egybe áll az egész. Hogy normális állagot kapj, ahhoz kell a hideg víz. Nincs semmi elrontva, ez így működik. És jó rizst csinál.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.