Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nemlehet

    őstag

    válasz Victoryus #13 üzenetére

    Egy vízforraló gyorsabb mint a gázon szarakodni. A fritőz azért jó, mert szabályozható a hőmérséklet és tartja is azt amit beállítottál így tovább jó az olaj és kevésbé egészségtelen amit csinálsz.
    A rizsfőző valóban kényelmi dolog, bár pl én voltam japánban és egy családnál éltem jópár hónapig. Ők minden reggel főztek vagy fél kiló rizst (beprogramozva, mire felkeltek frissen megvolt) és utána aznap azt ették (reggelihez pl tojásos rizs, vittek belőle ebédre mindenféle összeállításban, aztán a vacsorához is köretnek). Eleve fél kiló rizst egyszerre megfőzni már nem olyan egyszerű, plusz az a gép melegítette is amikor kellett és valahogy relatíve frissen tartotta egész nap. Este se mondtad volna meg, hogy az valamikor reggel 5 körül főtt ki...

  • nemlehet

    őstag

    Az európai pergő rizs egy mutáció :D Ilyen a rizst hagyományosan használó konyhákban nem létezik, tehát ha tapadós lesz akkor csinálod jól. Persze a tapadós nem szétfőttet jelent.
    Szóval valószínűleg a rizsfőző is erre van "kalibrálva".

    Egyébként szerintem felejtősek ezek ennyi bögre meg amannyiszor több víz jellegű receptek. Kevergetni is lehet nyugodtan. A rízs az amylopectin nevű anyagtól ragad ami forró víz hatására lebomlik. Minél forróbb annál több és annál gyorsabban bomlik.

    Ergo 3 kulcsa van a pergős rizsnek: Minél alacsonyabb hőmérsékleten főzni (tehát kis lángon, lehetőleg épp csak forrjon a víz), át kell mosni előtte alaposan (ezt írták korábban) és ugye a rizsfajta. 99 csillió féle rizs van, van amit a büdös életben nem főz az ember pergősre. Amúgy amit pl könnyű pergőre főzni az a jázmin rizs.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés