Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A rizs elkészítésének kettő módja van.

A hagyományos távol-keleti felfogásban a rizs csak kalória bevitelt szolgálja.
Ezt a fajta rizst szolgálják fel, például a kínai éttermek. Beteszik a rizst és a vizet ,a rizsfőző eszközbe és a végtermék az összetapadós és szinte íztelen "tömbrizs". Úgy kell elkészíteni, ahogyan a rizsfőző leírásában van.

A magyar ízvilágnak inkább a sültrizs felel meg. Az elkészítéséhez nem kell a rizsfőző.
Önálló íze van, amit ízesítéssel lehet szabályozni. A főt rizs nem áll össze téglának.

A minőségi rizst sosem mossuk, mert a szemekre tapadt rizsliszt ízfokozó hatású. Át lehet válogatni a szemeket, más magok után kutatva. De a minőségi rizst alaposan tisztítják. Jázmin, basmati, ... rizsek tisztítás nélkül felhasználhatóak.

Egy főzőedénybe vajat vagy kívánt ízvilágnak megfelelő (például kókuszolaj) zsiradékot teszünk. Amikor már felmelegedett a zsiradék, beleöntjük a rizst és keverés mellett szalmasárgára sütjük a rizsszemeket, kevergetéssel. Közben egy másik edényben vagy vízforralóban forró vizet készítünk.
Amikor a szemek már sárgák, de még nem barnák felöntjük forróvízzel a rizst. Annyira, hogy a forró víz ellepje a rizst. (Sok gőz fog keletkezni, ezért vigyázni kell az égési sérülések elkerülésére.)
Ezek után már nem nyulunk a rizshez. Takarék lángon főzzük - pároljuk tovább a rizst. Amikor a rizsszemek szépen megdagadtak, készen van az étel. Ha szükséges főzés közben, forró vízzel után önthető az edény.
Leégni nem fog a rizs. Esetleg az edény alján sárgás-barnás réteg keletkezik. Ez némi áztatás után leválik az edényről, nem kell kapargatni.

Ízesítőanyagok a teljesség igénye nélkül.
Só. A sülő rizst érdemes sózni, a forró víz majd feloldja.
Kurkuma. Sárga színű por vagy élő gyökér formájában vásárolható meg. Önálló íze nincs, de ízfokozó hatású fűszer. Mostanában kezdik az élettani hatását vizsgálni. Egyes rákbetegségeket megelőz és gyógyít.
Szép sárgást színt ad a rizsnek.
Sáfrány.
Ételízesítők és levesporok. Én kevésbé szeretem a vegeta és hasonló lével főzött rizst, de van aki szereti.
Színezni paprikával, tintahallal, ... lehet.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.