Hirdetés
- Használt videókártya 30eft-ból? (Vega56)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen mosógépet vegyek?
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mi történik egy netes csalás után?
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fecogame
veterán
válasz bence092301 #32915 üzenetére
Raspbian, és az alá mindent fel tudsz telepíteni, amit csak szeretnél.
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #32947 üzenetére
Bővebbet tudsz mondani az igényekről?
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #32947 üzenetére
Ezt a teljesítményt, amit a Rock64-en mértem, egy darabig az rpi még nem fogja tudni, ezért egyértelműen jobb szerver feladatokra. 0-24-ben megy nálam, mit router, tűzfal, DNS cache, wifi AP, és pár szerver alkalmazás.
-
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #32965 üzenetére
Kodihoz androidra van távirányító.
Ezzel megy az is, hogy betallózol vmit, és ki lehet rakni a youtubet is, ha fel vam telepítve az addon hozzá.[ Szerkesztve ]
-
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #32967 üzenetére
Raspbianra rakd fel a kodit meg a transmissiont, ezekkel tudsz letölteni és megnézni amit letöltöttél. Magát a képernyőt nem tudod átküldeni, de youtube-t, meg kb bármilyen videót amit meg tudsz nyitni böngészőben.
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #32965 üzenetére
Nekem ebből nem úgy tűnik, hogy hivatalosan menne rajta a Raspbian. Ez elég komoly negatívum, mert a Raspy mögött elég sokan állnak.
Persze, értem, a rock64 hardveresen jóval erősebb a Raspberrynél - kicsit én is tartok tőle, hogy 1GB RAM kevés lesz. Apropó kodi, sima Raspberry-n nem fog menni a 4k HEVC lejátszás - rock64 viszont viszi.
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #32977 üzenetére
Lehet persze. A rock64 androiddal megy, kvázi bármilyen droid app felmegy rá, kérdés mennyire futnak jól a telóra optimalizált appok - kodi esetén sztem jó ló a rock64. Médialejátszásra én is azt vennék.
Az extra buherára (pl esetemben a több vezetéknélküli hálózat kezelése) nem tudom mennyire alkalmas, illetve többet fogyaszt a sima raspberry 3b+-nál.
-
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #32979 üzenetére
A kodi egy médialejátszó program, amit a raspbianra tudsz telepíteni.
Rengeteg témát lehet letölteni, olyanra tudod beállítani, ami tetszik.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #32979 üzenetére
Szóval: a rock64-en android fut, amire ha rákeresel, van chromecast app és pl utorrent.
A kodi, ahogy a kolléga írja, egy médialejátszó - szvsz a legjobb: szuperhatékonyan használja ki a hardvert és kb minden OS-re portolták, droidra és raspbianra is.
-
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #32982 üzenetére
Ha csak ennyit akarsz, nem is kell Armbian, vagy más teljes értékű Linux. Nekem csak az egyéb más szerver feladat miatt megy rajta. Amlogic boxokat, és a teljes belső hálót szolgálja ki. A Te célodra bőven elég a rá való LibreELEC. Egy ideje támogatott a Rockchip RK3328, és egészen jól megy rajta. Z28 boxon Djnice is próbálta az S905 topikban ír róla. Volt nálam olyan 4K teszt video, amit jobban vitt, mint az Amlogic S905, pedig erre ez az egyik legjobb cucc. KODI-t nem kell külön telepíteni mert ez maga a KODI. Transmisson, Deluge addon van KODI-hoz, a rádugott HDD tartalmát pedig minden varázslás nélkül kiszolgálja SMB-n a hálózat többi eszközének. Yatse androidos távirányítón keresztül pedig kényelmesen kezelhető, YT is átküldhető telóról rá, vagy van TubeCast addon is.
[ Szerkesztve ]
-
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #32985 üzenetére
Lehet meglévő IR távot is működésre fogni, van rajta IR vevő, csak a kódokat kell betanítani, és megy. Esetleg egy Z28 Box nem lenne jobb? Itt minden adott, ugyan úgy gigabites LAN, és USB3 + van rendes ház, táp, távirányító, droid ha az elég. RK-n droid alatt sem kockásodik a KODI, akár még úgy is jó lehet. Lehet nem is fontos rá a LE.
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #32988 üzenetére
Simán. A kodi inkább a grafikus magokat használja, a nas a cpu magokat.
-
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #32988 üzenetére
LE alá nem telepíthető komoly NAS rendszer, de más is csak korlátozott mértékben KODI addon-on keresztül.
CoreELEC alatt van Entware repo, abban több alkalmazás van, de az meg nincs RK-ra. OMV van, (jobb NAS progi nem is kell) aminek Debian az alapja, erre telepíthető az X, és mondjuk a Mate desktop + KODI, vagy bármelyik player. -
Murdock1981
tag
válasz bence092301 #32992 üzenetére
Ha van okos tv-d akkor szvsz a plex a legjobb megoldás. Nekem raspbian+plex media server+transmission+samba fut (no meg teamviewer, mega sync, noip) és a letöltött tartalmat tv-n, mobilon, pc-n nézhetem szép és felhasználó barát felületen. Egy hete teszteltem, egyszerre 5 eszközön indítottam el különböző filmeket, abból a mobilra transzkodolni kellett és gond nélkül ment minden eszközön.
És megy 7/24-ben a kicsike😀[ Szerkesztve ]
-
válasz bence092301 #32996 üzenetére
Kétféle megközelítés van, amit nehéz szétválasztani, és egyéni preferencia ki melyiket részesíti előnyben. Van az operációs rendszer, és van a rajta futó program. Pár speciális esetben, mint amilyen az omv, kodi léteznek olyan megoldások(disztribúciók), amik több kevesebb mértékben csonkolják az operációs rendszert, hogy az adott program pl. openelec még éppen elfusson, de semmi más. Így gyakorlatilag egy célgéppé alakítják át ami csak azt az egy feladatot tudja elvégezni. Azt viszont kulcsrakészen, pár kattintással mindenki által beüzemelhetően.
Ugyanakkor léteznek az eszközre olyan általános célú operációs rendszerek, amik beüzemelése után neked kell telepíteni a fájlmegosztást biztosító samba szervert, a médialejátszót, torrent klienst, stb... Mint amikor a Windows-ra telepíted, és állítgatod a kedvenc programjaidat.Miért ragaszkodsz a chromecast-hoz?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz bence092301 #32999 üzenetére
Miért nem a kodi-n nézed a youtube videókat? A kodi-nak van egy Youtube kiegészítője, amit összeköthetsz a saját youtube fiókoddal, így ott böngészhetsz az előfizetett csatornáidon, rákereshetsz videókra, stb... mintha telefonon tennéd.
Ha jól értettem, a "chromcast" nem úgy működik kodi-n, ahogy az a google eszközénél.
-
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #32999 üzenetére
Miért kell az OMV? Akarsz NFS-t, amit a dózer nem is ért, vagy valamilyen spéci OMV addon miatt kell? Nem elég a SMB megosztás? Az LE-ben ott az SMB szerver, alig kell bármit is beállítani, a TR által letöltött anyagot is kiteszi a hálózatra, másik gép is látja. Média playernek a legjobb, egyből a KODI indul, miközben háttérben torrentezik, és kiszolgálja a tartalmat. Ennyi nem elég?
Ha meg kevés lenne az RPI, vagy Rock64, hamarosan itt lesz az Odroid N2 hasít rajta a CE. -
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #33003 üzenetére
Ott van a TR, addon formában az LE alatt, bárhonnan elérhető PC böngészőből a 9091-es porton, vagy transgui progival dózer, Linux, Mac alól. Android telóról remote transmission appal. A gépen, meg most írtam az előbb, hogy ott lesz az SMB-n kiszolgált teljes HDD tartalma, benne az is amit a TR letöltött. Erre felesleges az OMV. Jóval bonyolultabb arra X-et, desktopot, és még + KODI-t miegymást telepíteni. De Te tudod.
RPI is elég sokaknak, nekem csak zene játszó (moOde audio) a Rock64, vagy a RockPro64 jóval izmosabb.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz bence092301 #33003 üzenetére
Esetleg vegyél mondjuk egy Asus AC57U routert. Annyiba kerül, mint egy RPi3, van rajta samba szerver, meg torrent kliens is. Van rajta DLNA szerver is, de az nem jól működik.
Igaz, hogy lejátszani nem tud, de NAS-nak kiváló, én is egy olyat használok. -
kovisoft
őstag
válasz bence092301 #33006 üzenetére
LE az a LibreELEC, ez egy minimál Linux disztribúció, ami képes futtatni a Kodi-t. Egy disk image-et kell hozzá letölteni és telepíteni, és megy is a Kodi. Kodi alá addon-okat tudsz telepíteni, van hozzá Transmission add-on is.
-
kovisoft
őstag
válasz bence092301 #33008 üzenetére
Bocs, de nem vágom, hogy jön ide a Rock64. Amiről beszéltünk, az a Raspberry Pi-re telepített LibreELEC. Nem azt szeretnéd, hogy mindent a Raspberry Pi csináljon?
-
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #33010 üzenetére
Ugyanilyen használat mellett nem szokott 20% felé pörögni a cpu akkor sem ha full hd film megy +torrent egyszerre. Bőven elég a pi ilyen feladatra.
-
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #33008 üzenetére
Ezt írom már mióta... Az LE alatt a rádugott HDD-t minden trükk és addon nélkül eléred bárhonnan, SMB-n keresztül.
Nem kell ventis hűtés a Rock64-re, csak egy borda amit a táppal együtt árul a Pine64. Evidens hogy a pro az erősebb, de drágább is.
Ha már erről a vasról kérdezel itt, tedd off-ba, mert majd leba**nak a nem ide vágó témáért. -
válasz bence092301 #33013 üzenetére
Az SMB egy hálózati protokoll amit fájlmegosztásra használhatsz. Gyakorlatilag a "windows-os fájlmegosztás"-al kompatibilis megoldás. Ez biztosítja számodra, hogy úgy érd el, mint bármelyik (windows-os)gép megosztott könyvtárát, vagy egy NAS-t.
Mielőtt belevágsz, fusd át az összefoglaló linkjeit, ill. nézz meg róla pár videót.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #33016 üzenetére
Eltárolás = akksi, minden napelemes cucc így műkszik. A nap kb negyedrészében gyűjti az energiát, amit a maradék 18 órában kiad.
Compute modell? Ez nekem nagyon gyanús: "fits into a standard DDR2 SODIMM connector" - miafrásznak cserélnék ki laptopRAM-ot ilyesmire?? A kínai kémcsajszi ilyet csúsztat a laptopodba miután a sanghaji pásztoróra után kiütötted magad és nem figyelsz a céges tatyóra?
[ Szerkesztve ]
-
Murdock1981
tag
válasz bence092301 #33024 üzenetére
Durva😀
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #33033 üzenetére
Továbbra is lítium. Ha az a cél, hogy hordozható legyen a Pi, akkor persze a lítium a legjobb, de szünetmentesnek vagy pláne napelemes rendszerbe a lítiumakksik lennének az utolsó választásom.
Nekem amúgy napelemes lesz a rendszer, viszont gyakran felhős nyugatEU környezetben: a napelem amikor tud, feltölt egy zselés ólomakksit, ami mellé a Pi kapna még egy Eneloop-os szünetmentest, hogy amikor az ólomakksit leszívtam, vagy valami egyéb gebasz van a nagyobb körben, akkor civilizált módon be tudja fejezni az adott feladatot.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #33035 üzenetére
Ezt hívják szünetmentesnek, amiben az akksi az idő 99.99%-ában maxra van töltve, ha nincs egy modern laptopoknál szokásos okos akksikarbantartó áramkör, akkor csepptöltést csinál = miniciklusok tízezreit nyomja az akksira 98-100% töltési szint között. Emiatt is sztornóztam a kínai lítiumos HAT-et (+az ráadásul siralmasan lassan is töltött, azaz ha beütött volna egy hosszabb kimaradás, akkor napokig töltögethette volna azt a két 18650-est)...
Erre ólom akksi való, amit az ups-ekben is használni szoktak vagy NiMH. Konkrét készregyártott megoldást még nemigen
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #33037 üzenetére
Én is ezt keresem, ha találok ilyen áramkört, ami épeszű árcédula mellett egyszerre tudja tölteni az nimh pakkot és levenni róluk az 5V/2A-t, jelentkezem
-
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #33043 üzenetére
Simán ha raksz rá kis hűtőbordákat az elég kell legyen, de ha nem, lehet olyan házat venni hozzá, amihez van venti. Amit bekereteztél, az egy 3,5 jack.
[ Szerkesztve ]
-
Murdock1981
tag
válasz bence092301 #33045 üzenetére
Csak bordával 53-55 fokos volt és plex transzkódolást nem bírta. 6centis 12 voltos venti 5 volton 40fok alatt tartja, transzkódóláskor 57 fokig megy fel.
-
Murdock1981
tag
válasz bence092301 #33047 üzenetére
12v 5volton, nulla hangja van
-
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #33049 üzenetére
Lehet, csak ahhoz olyan kell, ami stabilan tudja az 5v-t, mert az ingadozásra kicsit háknis. Annyi még, hogy a 2,1a amit egy powerbank kiad magából akkor már valszeg nem lesz elég, ha egy hdd-t is rákötsz, a venti meg akkor is forog, ha ki van kapcsolva maga a gép, így lehet h hamar leszívja.
Egyébként nekem bordával hasonló felhasználással 60°C körül volt, most ventivel 40 körül. -
Murdock1981
tag
válasz bence092301 #33051 üzenetére
Ugyan ilyen tápom van ránézésre és nem volt jó mert 5voltos, nem 5,1
-
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #33051 üzenetére
Aliról én magát a boardot nem venném, mert a gari elég nehézkes, ha pár hónap után bedöglik.
-
Murdock1981
tag
válasz bence092301 #33062 üzenetére
Nekem 5 voltal folyamatosan kint volt a villám jel, lassú volt és pár indítás után megadta magát a fájl rendszer. A piros led sem világított. Most 5,2 voltos 2A-es táppal minden a legnagyobb rendben van.
-
lkristóf
senior tag
válasz bence092301 #33093 üzenetére
Géming pécét akarsz építeni?
-
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #33093 üzenetére
Ha esetleg rá is tudod varázsolni a 2.0-ás usb-n semmi nem fog átmenni kb. Ezekhez thunderbolt 3 csatlakozó kell minimum, az meg még a 3.1-es usb-nél is sokkal gyorsabb.
-
lkristóf
senior tag
válasz bence092301 #33103 üzenetére
Annak külön tápcsatlakozása van, hogy ha nagyobb fogyasztót dugsz rá akkor kapjon elég delejt.
De ezt egy egyszerű google kereséssel megtaláltad volna. (google -> aktív hub -> első találat)Nem akarok gonosz lenni de egy kicsit nézz utána a dolgoknak és utána kérdezz, elvégre ez a fórum nem a tudakozó.
Nincs harag. -
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #33111 üzenetére
A gpio pinekre kell forrasztani vagy jumper kábellel összekötöd. Neten 1000+1 leírás van, melyik lábát hova kell.
-
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #33066 üzenetére
Meg, így.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Viccrovat
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- PlayStation 5
- Socket AM5-ös ASRock alaplapok az AMD X870E/X870 platformon
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest